Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

De Boze Blanke Man - De Boze Blanke Italiaan

De Boze Blanke Man en de Ondergang van Nederland, deel 12

Dat was schrikken voor de Nederlandse media zeg! Eerst werden ze overrompeld door die 'totaal onverwachte' verkiezingszege van de fascisten in Zweden - dat gedroomde deugparadijs van edelsmurf Schimmelpenninck - en toen sprong in Italië ene Giorgia Meloni-Mussolini als een duveltje uit een doosje. Vroeger gingen deugmensen niet op vakantie naar Spanje vanwege dictator Franco, dus logischerwijs zouden Gutmenschen nu Italië moeten boycotten, en Zweden en Polen en Hongarije natuurlijk ook.

Dagblad Trouw, fout na de oorlog, kwam afgelopen maandag nog net niet met een inktzwarte voorpagina maar de hoofdredacteur riep wel een periode van drie dagen rouw uit. De meeste journalisten kwamen niet eens naar hun werk, zo doodziek waren ze van eclatante overwinning van de Camicie Nere.

Het voltallige vaderlandse hoernaille - van Vijfde Macht verworden tot de versleten buttplug van Rutte - kwam bijkans klaar van alleen al de gedachte dat Kaag de eerste vrouwelijke premier van Nederland zou worden, maar schreef powervrouw Marine Le Pen kapot en negeert als het even kan een uitstekende parlementariër als Fleur Agema. Vrouwen in de politiek deugen alleen maar binnen het narratief van D66 en GroenLinks, alles rechts daarvan is extreem-rechts en dus fascistisch.

Giorgia Meloni doet mij erg denken aan Mara Venier, de legendarische moderatrice van Domenica in van Rai Uno. Ik zat iedere zondagmiddag aan de buis gekluisterd want Domenica in was een geweldige mix van tieten, konten, kermismuziek, heerlijk Italiaans gekrijs en geschreeuw, stokoude mannen met geverfd haar in peperdure maatpakken (kereltjes waarvan je in Nederland meteen zou roepen: 'die is van de verkeerde kant en sterker nog, hij heeft het uitgevonden en verbeterd en iedereen weet het behalve zijn vrouw') en bovendien rolden ook nog eens de tussenstanden van de Italiaanse voetbalcompetitie over het scherm.

Domenica in was zo stuitend oppervlakkig dat ik, de inktzwarte calvinist, des maandags vrolijk fluitend, met mijn broodtrommeltje onder de snelbinders, naar mijn baas (de Nobo, van de spritsen) fietste. De serie Fortune Seller: A TV Scam (nu te zien op Netflix) heb ik recentelijk gebingewatched en die riep fijne herinneringen op aan het gouden tijdperk van Mara Venier en de commerciële Italiaanse televisie.

Ik was voor het eerst in Italië in 1977 en liftte in de zinderende augustushitte van het noorden naar de Mezzogiorno. Nooit zal ik vergeten dat ik ergens in de Po-vlakte stond, langs een desolate landweg. Iets verderop stond een tandeloos omahoertje van minstens zeventig jaar oud die werkelijk om de tien minuten een klantje afwerkte, in diens autootje of achter een boom. Als ze klaar was, haalde ze even een handdoek tussen haar benen door, zwaaide ze triomfantelijk naar mij en ging ze monter en fris weer langs de weg staan. Ik heb op die onzalige plek drie uur staan liften, dus reken maar uit wat de soaverspreidingsfactor was.

Wat later in mijn leven ging ik in het voorjaar en de herfst wandelen in Italië, en bij voorkeur in Umbrië en de Marken (ook daar weer veel stoephoeren, maar dan van kleur en midden in de bossen, op klapstoeltjes en met breiwerkjes). Na de dagelijkse dodenmars was er altoos een copieuze maaltijd als beloning. Het wonderschone Spoleto in het najaar genoot mijn voorkeur: spelt, paddo's, worstjes van Norcia, porchetta, truffels, een paar fijne flessen Montefalco Sagrantino of Torgiano Rosso Riserva, afgerond met een flinke bel grappa. Ik kocht altijd wat flessen Mussolini-wijn want die pasten precies in mijn verzameling foute objecten, met Saddam Hoessein-horloges, Che Guevara T-shirts, Gaddafi-zonnebrillen en Khomeini-asbakken.

Op de een of andere manier heb ik het Italiaanse fascisme nooit serieus genomen. Mussolini zit wat mij betreft in de categorie António de Oliveira Salazar, die Portugal bijna een halve eeuw dom en arm en katholiek hield. Tegenstanders van de dictator werden niet systematisch uitgeroeid - al was concentratiekamp Tarrafal op de Kaapverdische eilanden geen Club Med - en net als Mussolini ging hij niet mee in het virulente antisemitisme van Hitler.

De zwarthemden van Mussolini, die ik altijd een operettefiguur heb gevonden, waren zo mogelijk nog nichteriger dan de Italiaanse politie en dat wil wat zeggen. Salò ou os 120 Dias de Sodoma, van Paolo Pasolini, heb ik een keer of vier gezien. 1900 van Bertolucci zag ik twee keer in zijn geheel in The Movies. Daarin speelt Donald Sutherland alias Attila Mellanchini een heerlijk-fascistische creep en Caligula van Bob Guccione en Tinto Brass vond ik ook geweldig, al heeft dat niks met fascisme te maken (hoewel Mussolini streefde naar een nieuw Romeins Rijk), maar meer met die geweldige pijpscene.

Mettertijd ben ik meer gaan houden van het veel rauwere Spanje en Portugal, waar ik tenminste met ongepoetste schoenen over straat durf. Ik ben dol op Italiaanse schrijvers als Luigi Pirandello, Italo Svevo, C. Malaparte, Gabriele D'Annunzio, Alberto Moravia, Italo Calvino en Primo Levi.

Mijn verfijnde smaak voor de Italiaanse literatuur compenseer ik met een absolute wansmaak qua foute tranentrekkende smartlappen, zoals Storie di tutti I giorni van Riccardo Fogli (u kent de cover van Marco Borsato), Ti amo van Umberto Tozzi, Max van Paolo Conte, Prisencolinensinainciusol van Adriano Celentano en uiteraard Felicita van Al Bano & Romina Power. En last but not least: Italiaanse pornomuziek en Popcorn, een genre dat door Italiaanse migranten in België, rond Luik, werd uitgevonden. 

Sjiek is mich dat

Maar hoe zit het nou precies met de Boze Blanke Italiaan, die op Giorgia Meloni stemde? Ik ben eventjes foto's van bijeenkomsten van Fratelli d'Italia gaan googelen en dat is nou niet bepaald het bruine tuig, zoals opa Henk Spaan alles rechts van D66 noemt, tijdens zijn kwartiertje computeren in het Rosa Spierhuis te Laren. Gewoon nette hardwerkende burgermensen, net als de Zweden die volgens de Nederlandse media en de EU ook "verkeerd hebben gestemd". 

Ik vloog recentelijk voor een paar tientjes even op en neer tussen Faro en Bergamo (hoi Frenske) met Ryanair om bresaola, Parmezaanse kaas en Grana Padano in te slaan. Het keurige stadje aan de voet van de Alpen zal inmiddels wel door Trouw een fascistisch bolwerk worden genoemd want de zwarthemden wonnen flink.

Na het funsjoppen ging ik even ontgiften en chillen in de termen van San Pellegrino en dat wereldberoemde kuuroord ademt echt puur en zuiver fascisme. Alle communisten, homosuelen, zigeuners, vrijmetselaars, Joden en personen van kleur waren met het oog op de naderende verkiezingsuitslag reeds de bergen ingevlucht, bang als de dood voor lynchpartijen.

Ik heb terwijl ik aan het kuren was eventjes in het verkiezingsprogramma van de Fratelli zitten grasduinen en dat leest niet echt weg als een fascistisch manifest. Vooruit, veel Kerk, Keuken en Kinderen en verder wat Ephi schreef. Ik ga hier geen pleidooi voor de boze blanke Italiaan houden maar ik snap wel wat hem aanspreekt in de partij. De bespottelijke dreigementen van de ongekozen Ursula "Barbie" von der Leyen (die mag wel eens een nieuw kunstgebit nemen, zie ik) zullen de zwevende Italiaanse kiezer ook gestimuleerd hebben.

En wat te denken van Laurens Dassen van Volt. Deze bleke sokpop van Brussel heeft iets niet helemaal begrepen: dat de verkiezingswinst van een patriottische partij in Italië ook vooral een reactie is op de EU. En gewoon maar door mekkeren over nóg meer Europese bemoeienis. Ga lekker borrelen met Nilüfer, beste man!

Het is geestig om te constateren dat internationale hetze tegen de boze blanke man geen enkele indruk maakt op het boze blanke electoraat. Integendeel: de Zweden en de Italianen bepalen zelf wel hun toekomst. Daar hebben ze de roomblanke schertsfiguur Ursula von der Leyen niet voor nodig.

Reaguursels

Inloggen

Mijn enige vrees is dat wij straks weer moeten dokken omdat zij weer de euro in een crisis gegooid hebben door op veel te grote voet te leven.

Gerf | 29-09-22 | 07:54

Weer een fraai artikel. Mijn dank daarvoor. En jezus, wat een gezwam (niet iedereen hoor) hieronder en boven over de letterlijkheid van links en rechts. Heb het over parallelle werelden en je zit dichter bij de waarheid.

forecastle | 29-09-22 | 07:41

De EU oogst wat het zaait.

HoniSoit | 29-09-22 | 02:20

Zo. Maar weer eens afscheid genomen van wat pecunias ter enige verlenging van het verblijf van de heer Van Amerongen in Portugal. Ik hoop wel dat GS dit aan de stukjesschrijver ter beschikking stelt in de vorm van een levensmiddelenpakket, want contant geld vertrouw ik hem toch niet helemaal toe. Say no to drugs, man.

Voor wat betreft Meloni. Ze doet me denken aan Ancilla (zie het plaatje waarin ze vanuit de auto naar jou grijnst), dat rubber/latex model van de piraten. Je hebt van die latexpakken waarin ze ook de tieten kunnen opblazen zo groot als meloenen. Kortom, meloen = doen.

En zeg nou zelf, die fasco's zijn veel beter gekleed (Hugo Boss) dan dat linkse tuig/Maoisten met hun haveloze kaki katoentjes met rode ster. Als ik dan toch op mijn knieën moet sterven van ellende, dan liever een mooi gepoetste laars kussen dan van die stinkvoeten in sandalen. Jakkes.

Heurtebise | 29-09-22 | 00:50

Ik zei altijd beleefd en neutraal: nieuw rechts. Maar volgens deze meneer:
vm.tiktok.com/ZMFLeqMWR/
zijn Trump en zijn GOP, Meloni en de partijen rechts van de VVD gewoon fascistisch.

cugel | 29-09-22 | 00:26

Links, rechts.. Laten we aan de slachtoffers van beide systemen vragen welke nu het ergste is.

Mokum Kosher | 29-09-22 | 00:06 | 1

Op zich een goed voorstel. Maar wat ga je met het antwoord doen, ga je überhaupt conclusies trekken ?
Voor mijzelf heb ik wel een idee van de uitkomst: 'links' en 'rechts', ofwel communisme, nazisme et al. zijn allemaal vormen van fascisme en derhalve vijanden van de open samenleving. En daarvan is eigenlijk nooit iemand beter van geworden.

LD69 | 29-09-22 | 04:17

Meloni is geen Musolini mogelijk zelfs geen Trump, maar we moeten toch voorzichtig zijn met de nieuwe giftige zwam van rechts. Rechts blijft muteren.
Anderzijds trekt iedereen zich al terug uit Rusland en wordt de productie uit China overgeheveld naar India en Vietnam. De wereld past zich aan en tracht een veilige koers tussen alle extremen te vinden.

cugel | 28-09-22 | 23:51 | 5

@dijkbewaker | 29-09-22 | 01:29: Gewoon naar de andere kant van de verrotte boom lopen, dan zie je dat wat jij dacht dat links was eigenlijk rechts is.
Maar je idee van samenwerken is dan weer wel goed maar ik zou zeggen ruim 60% links en krap 40% rechts. En de partijen rechts van de VVD zijn nu de dagdromers terwijl alles links daarvan al eeuwen ervaring heeft in het besturen van landen.
@Deflatiemonster | 29-09-22 | 00:50:
Ja, we hebben veel crisissen tegelijk. Maar de natuur is nu het grootste probleem. En als links/rechts verouderd is en de kiezers het elders gaan zoeken, dan lijkt extreem rechts mij niet de juiste keuze. Als je uit het links/rechts discours wilt, volg dan de jongeren die zien dat je groen moet zijn omdat de oudere generaties wel rijkdom hebben gecreëerd, maar door te potverteren wat de natuur in miljarden jaren had opgeslagen.

cugel | 29-09-22 | 02:05

@cugel | 29-09-22 | 02:05:
"Gewoon naar de andere kant van de verrotte boom lopen,"
"[...] de natuur is nu het grootste probleem."

Dit is dus Links ten voeten uit: Links is op z'n best een gedachte-experiment dat nimmer een referentie krijgt met de werkelijkheid.
Want zou Links dat doen dan zou het ontdekken dat links en rechts, oost en west, de zijde waar de meeste regen valt, de invloed van de zon en het weer en het klimaat en de getijden sterker zijn dan het opgelegde wensdenken waar Links patent op meent te hebben.
Ooit in een bos geweest cugel, en met onbevangen, open ogen, in de natuur rondgekeken ? Nee hè. Want dat verstoort het wensdenken teveel..

LD69 | 29-09-22 | 04:29

@LD69 | 29-09-22 | 04:29: hopelijk heb je je roes uitgeslapen. Sterkte met de kater vandaag!

Harris Pilton | 29-09-22 | 08:12
▼ 2 antwoorden verborgen

Ach Italië, mijn liefde!

Het land waar de minste doden door geweld vallen in heel Europa! Ja, minder dan Zwitserland, ja minder dan Noorwegen, ja ...

Bijna 3x minder dan in Zweden en 15x minder dan in Oekraine voor de oorlog (maar dat is dan ook een beerput van corruptie).

wilderst | 28-09-22 | 22:33

Wanneer valt het volgende Italiaanse kabinet? Eerst een jaartje formeren en dan weer afserveren.

KlaagGraag | 28-09-22 | 22:33 | 1

U heeft er blijkbaar geen verstand van, formeren gaat daar juist erg snel.

Nuchternederland | 28-09-22 | 23:32

Mijnheer Tuur van Amerongen komt met een duiding van jewelste. Stevig leesbaar en het smaakt naar meer.
Mijn eigen ervaringen met Spaans fascisme heb ik beleefd in 1987.
Ergens bezuiden Torrevieja kwam ik op een zonovergoten pleintje. Daar stond een klein dozijn jongemannen rondom een duidelijk leider, met vlaggen in de hand. Zij schreeuwden iets machtigs, wat ik niet verstond en gingen er daarna vandoor. Luttele minuten later, zonder gevaar kwam er een troepje ongeorganiseerd en die riepen in de inmiddels looze ruimte: Fachaa !" Dat verstond ik dan weer wel wat ik was behoorlijk links opgevoed.
Het zette me aan het denken.

LD69 | 28-09-22 | 22:08

In de jaren '60 was iedereen links en moest je je schamen als je het niet was. Nu is iedereen rechts. Maar ik vind nog steeds dat je je daarvoor moet schamen.
Oké, er zijn problemen die terecht zijn aangekaart door rechts. Maar de oplossing is een gematigde "in between" koers.

cugel | 28-09-22 | 22:00 | 7

Waar heeft u het over? Er is geen enkele rechtse (hooguit de SGP misschien) of liberale partij in de Tweede Kamer!

At_Dawn_They_Sleep | 28-09-22 | 23:05

@Spring Bruissteen | 28-09-22 | 22:16: Dat lijkt me voor jou net zo goed op te gaan: je bent vrij om te stemmen op wie je wilt als het maar niet anders is dan net die ene partij rechts van de VVD.
@LD69 | 28-09-22 | 22:17:
Een gematigde oplossing is de enige oplossing, altijd. Want uiteindelijk moeten we met zijn allen verder. Maar had rechts die gematigde oplossing niet afgewezen? 7 à 8 decennia geleden? En hoor ik daar geen echo van in jouw tegel: linkse mensen moeten worden opgesloten in AZC's? De nieuwe concentratie kampen? Of zullen we eens stoppen met elkaar de maat nemen vanwege één of andere gek in het verleden of die nu Adolf of Volkert of Osama heet?
@knutsel_ | 28-09-22 | 22:19:
En waarom? Had je tenminste goede bedoelingen. Wat is er zo mooi aan cynisme?
@entredeuxverres  | 28-09-22 | 22:21:
Ben ik eerder op gewezen, maar ik ben toch geen fan van wat zij muziek noemen.

cugel | 28-09-22 | 23:07

Volgens mij moeten we onderhand eens af van dat links en rechts. Raakt tegenwoordig kant noch wal. Niks meer te maken met de traditionele opvattingen. Beter kunnen we spreken over “rücksichtslos een utopie najagend” vs “lijdzaam de boel naar de verdommenis zien gaan.”

WibionFire | 28-09-22 | 23:18
▼ 4 antwoorden verborgen

De schrijver heeft mijn uitdrukking: alles rechts van de VVD, voor nieuwrechts, gejat en omgebogen voor eigen rechtse praatjes, zonder bron vermelding. Maar goed, het is ook niet een uitdrukking waar ik copyright op had kunnen aanvragen als ik dat al gewild had.
Maar het leek me goed dat toch hier even voor de komende tijden vast te leggen.
En zijn deze stukjes niet een nieuw soort "Ik, Jan Cremer"? Iets van "kijk eens wat ik allemaal heb meegemaakt/gedaan heb/weet/gezien heb etc?

cugel | 28-09-22 | 21:49 | 7

De VVD ontstond uit het samengaan van de Partij van de Vrijheid.

drs.Nee | 28-09-22 | 22:41
▼ 4 antwoorden verborgen

Vera Campberg naar de NPO en Sjoerd S en Jan P. een duo kamervoorzitterschap? Samen op één stoel uiteraard.

bitterpete | 28-09-22 | 21:41 | 1

Het erge is, die mensen zijn er nog van overtuigd ook dat ze met iets goeds bezig zijn. Dat ze doen wat iedereen in dit land op zit te wachten. Over een atoombunker voor je kop hebben gesproken

WibionFire | 28-09-22 | 23:20
-weggejorist-
steekmug | 28-09-22 | 21:24 | 2

Say it loud, I’m boos and I’m proud!!

Nuuk | 28-09-22 | 21:23

Ach, socialisten, fascisten, populisten, uiteindelijk blijven het Italianen, dus de praktijk is altijd gewoon een ordinair corrupt boevennest. En zolang de geldkraan uit Brussel open blijft staan zullen ze gewoon aan die tiet blijven hangen.

ZonderNaam | 28-09-22 | 21:22 | 5

@At_Dawn_They_Sleep | 28-09-22 | 22:39:
Het verschil in cultuur is dat we in Noord-West Europa in ieder geval nog het idee hebben dat corruptie iets slechts is. Dus hier is men geneigd het iets stiekemer en minder opzichtig te doen.

Vanaf Wallonië naar het zuiden is het overal gewoon de normaalste zaak van de wereld.

En op zich prima hoor, geeft het leven wat kleur. Maar om nou met dat soort verschillende opvattingen in dezelfde muntunie te zitten....

ZonderNaam | 28-09-22 | 22:55

@ZonderNaam | 28-09-22 | 22:55:
Eigenlijk ben ik nog iets te genereus als ik de grens pas in Wallonië leg, feitelijk begint het al onder onze rivieren. Het is een basis een katholiek/protestant dingetje.

ZonderNaam | 28-09-22 | 22:59

@ZonderNaam | 28-09-22 | 22:55: Helemaal eens met uw conclusie, daar niet van. Daarom altijd wel een voorstander geweest van de EEG maar niet van de EU (transferunie)!

At_Dawn_They_Sleep | 28-09-22 | 23:00
▼ 2 antwoorden verborgen
-weggejorist-
hero_of_heaven | 28-09-22 | 21:11 | 1

Prachtig stukje, Van Amerongen! Eigenlijk is het jammer dat dit soort rauw realisme niet meer in de Volkskrant verschijnt. Het zou de in hun comfortabele bubbel teruggetrokken Volkskrantlezers de broodnodige stof tot nadenken geven.

Spring Bruissteen | 28-09-22 | 21:10 | 2

VK heeft Sigmund nog.

bitterpete | 28-09-22 | 21:43

Wat is de overeenkomst tussen Zweden en Italië? Het antwoord verklaart meteen de te verwachten verkiezingsuitslag in Nederland.

Teluitjewinst | 28-09-22 | 21:09 | 4

Gaat helaas door de enorme versplintering van politieke partijen (en het ontbreken van een kiesdrempel) dus niet gebeuren. Welke partij (buiten de PVV) heeft nou een structureel anti immigratie beleid (desnoods met een verder links programma) en die ook nog voldoende zetels behaalt om te kunnen formeren?

At_Dawn_They_Sleep | 28-09-22 | 22:36

@At_Dawn_They_Sleep | 28-09-22 | 22:36: Alleen de PVV. Maar Wilders moet beleefder en coöperatiever zijn wil hij samenwerken en hij zit daarvoor al teveel vast in zijn karakter, dus dat gaat niet gebeuren.

cugel | 28-09-22 | 22:49

Wilders moet verstandig zijn en Fleur zijn plek laten innemen. Als hij met de partij verder wilt, dan moet hij een stap terugzetten. Andere partijen willen niet zo zeer niet met de PVV onderhandelen, ze willen niet met hem onderhandelen. Met Fleur zet hij 2 grote stappen in een klap. Een fris gezicht en een echt sterke vrouw als tegenwicht voor Kaag en meisje Hermans.

WibionFire | 28-09-22 | 23:25
▼ 1 antwoord verborgen

Links wordt hier vaak verketterd, maar afgelopen jaar is door Links meer bereikt als door rechts die vanaf de zijlijn staan te blaten, denk bijvoorbeeld aan het aan de kaak stellen van de toeslagenaffaire door Renske Leijten (SP) en Omzigt en het Plan om te komen tot een Prijsplafond voor Energie door Attje Kuiken (PvdA) en Jesse Klaver (GL)

johnyl | 28-09-22 | 21:09 | 33

@ZonderNaam | 28-09-22 | 22:50: Kennelijk had toen iedereen het idee dat wat zij voorstonden onvermijdelijk was om de economie fatsoenlijk te laten draaien, want linkse politici als Blair en Kok, Clinton en Schröder en centrale als Lubbers namen dat over. Maar, als ik mij niet vergis, dat heet neo liberalisme en dat heeft toch de afgelopen 30 jaar veel ellende opgeleverd. De schuld van rechts dus.

cugel | 28-09-22 | 23:23

@cugel | 28-09-22 | 23:23:

Dus de schuld van rechts dat die linkse politici, Blair en Kok, Clinton en Schröder het overnamen. Apart want ze waren er zelf bij. De bedrijven hebben het voor het zeggen en dat blijkt maar weer uit het feit dat de energieleveranciers denken dat ze de macht hebben nu. Alleen hebben we ook noodwetten die hen ineens vleugellam kunnen maken en anders worden er nieuwe wetten gemaakt. Maar dat is een politieke keuze... VVD die vandaag samen met SP een motie indient, het kan verkeren.

Links en rechts verenigd tegen de uitwassen van de vrije markt. Dat is de nieuwe stroming.

Wattman | 28-09-22 | 23:41

@Wattman | 28-09-22 | 23:41: Nee, Reagan en Thatcher waren rechts en zij hebben het neo liberalisme kennelijk zo overtuigend gepresenteerd dat ook links meende er niet omheen te kunnen. Maar dat is toch door rechts opgestart: schuld van rechts dus, ook als links en centrum zich in de luren hebben laten leggen. Maar het zal wel onvermijdelijk zijn geweest. Alleen moeten we nu weer bijsturen naar de andere kant.
En ja, de energie leveranciers willen stadsverwarming in eigendom hebben, maar nutsbedrijven, als ze groot zijn, moeten niet in particuliere handen zijn, zoals Pim al zei. Dus heel mooi dat traditionele fatsoenlijke partijen als de VVD en SP samenwerken.
Misschien is dat de nieuwe dichotomie: de traditionele, fatsoenlijke partijen vs de nieuw rechtse partijen, alles rechts van de VVD, die lang Poetin als hun grote voorbeeld zagen. Polen en Hongarije en Bolsonaro horen daarbij en het ziet er naar uit dat "the new evil" nu ook Italië en Zweden, toch twee mooie landen heeft kunnen aantasten. Het nieuwe Mordor.

cugel | 29-09-22 | 00:07
▼ 30 antwoorden verborgen

Tja, wat zal ik er van zeggen... gewoon alles klopt aan dit verhaal, niks meer aan toe te voegen, behalve dan dat ik blijkbaar en gelukkig, niet de enige ben die zo over een hoop dingen denkt .

zwellevertje | 28-09-22 | 21:07

Het schreeuwen, kennelijk nodig als je (neo) fascist bent, heeft ze al geleerd. En ze schijnt ook te roepen dat ze een Christelijke moeder is.
Wat dan wel weer prettig is, is dat ze tegen Poetin is om optimaal van de EU subsidies te kunnen blijven genieten. Want ja, als politicus moet je nu eenmaal hypocriet zijn.

cugel | 28-09-22 | 22:24

Idem! En natuurlijk zijn er weer reaguurders die alles rechts van het midden bestempelen als (neo) fascist....gaap!

At_Dawn_They_Sleep | 28-09-22 | 22:30

@At_Dawn_They_Sleep | 28-09-22 | 22:30: Ik heb even de algemeen gebruikelijke term overgenomen. Elders had je kunnen zien dat ik altijd de neutrale term nieuw rechts gebruik. Maar moet je niet nog ongeveer zo'n 8 uur wakker blijven?

cugel | 28-09-22 | 23:16
▼ 2 antwoorden verborgen

Ach Meloni. Kan me er niet heel druk over maken want zo vreselijk lijkt ze me nou ook weer niet. Hooguit nogal gedreven en soms wat overdreven als ze met de obligate Soros op de proppen komt. Beetje goedkoop scoren bij de wappies. Beetje paranoia zaaien over financiële profiteurs doet de rest. Positief vind ik dan weer dat niet pro Poetin is, in die zin wijkt ze af van de doorsnee rechtse politicus.

Beste_Landgenoten | 28-09-22 | 21:06 | 3

Radicaal rechts werd me 1000 keer op één dag verteld door de NPO, dus is het waar.

Wattman | 28-09-22 | 21:23

Ach, af en toe een een obstakel op de weg naar het Europese Utopia moet geen probleem zijn. We roepen gewoon heel hard "fascist" en dan valt die Meloni vanzelf om van de schrik.

Here's Freddy | 28-09-22 | 22:01

@Here's Freddy | 28-09-22 | 22:01:
En geniet ervan, als het Europese Utopia eenmaal een feit is zal politici nog fascist noemen wel uit den boze zijn.

ZonderNaam | 28-09-22 | 22:38

over hoeveel dagen zal rutte italie feliciteren met deze correct verlopen verkiezingen?

Triple2K8 | 28-09-22 | 21:01
-weggejorist-
NiCeY | 28-09-22 | 21:01 | 1

Haha, die oude hoer, ik ken dat. Zat nog in Afrika en als ik naar de stad reed zag ik altijd een zelfde vrouw lopen, ik denk dat ze toen zowat in de zestig was.
Ik vond het op een gegeven moment wel zielig dus wilde haar een lift geven. Dat mens stapte in, begon te glunderen (was nog gespierde blonde man van begin twintig ) en maakte na twee minuten duidelijk dat alles kon voor een paar cedi's.
Kwam de rode bakbanna toch zowat naar boven.
Tja, de streek was redelijk religieus en traditioneel dus zij was de dorpshoer, al die negers kropen er op. Gatverdamme van Binsbergen

miko | 28-09-22 | 20:59

"zoals opa Henk Spaan alles rechts van D66 noemt, tijdens zijn kwartiertje computeren in het Rosa Spierhuis te Laren."
Briljante vernedering van de Erik van Muiswinkel van de jaren 80-90.

skoftig | 28-09-22 | 20:58 | 1

Spaan en van Muiswinkel, de wansmaak van Nederland. Zelfs op de NPO zie je ze nauwelijks meer, slecht voor de kijkcijfers.

Here's Freddy | 28-09-22 | 22:04

Zo blijkt wederom...voor de linkse kerk zijn democratische processen alleen heilg als ze het ermee eens zijn...

wie zal het zeggen | 28-09-22 | 20:54

Even Max aangeslingerd en verder gelezen. Lekker stuk Arthur, nee niet Ursula.

roosvrij | 28-09-22 | 20:54

Waar kan ik heen ik kan niet naar ZwedenItalië PolenHongarije. kWil niet naar ZwedenItalië PolenHongarije, want daar zijn ze zo eng.

De wereld wordt steeds kleiner voor Linkse idealistische pelgrims (linkse mensen vieren geen vakantie, die zijn op kruistocht of pelgrimage). Maar ze hebben er nooit problemen mee gehad om tegen misdadige regimes aan te schurken, dus wellicht dat ze in Rusland of Noord Korea eens hun licht kunnen opsteken?

Sans Comique | 28-09-22 | 20:53 | 1

Olaf Scholz ging afgelopen dagen flink op de knietjes voor Mo bin Salman.

Der Schnitzeljäger | 28-09-22 | 20:59

Haha Fleur Agema. Verdomme ik vind Arthur een goede schrijver maar man man man. Er mankeert toch ook echt wat aan zijn menselijk inzicht. En vriend, is of was, van Joost Niemöller, daarvoor ook vele punten aftrek. Verder leuke stukjes daar niet van. Maar hallo zeg. Weet je het punt van die rechtsdraaiende schrijvers is dat hun linkshaat hen de oordeelsvorming over rechtse kopstukken zo in de weg laat zitten dat ze deze opeens allerlei ontbrekende kwaliteiten toedichten. Beetje jammer.

Beste_Landgenoten | 28-09-22 | 20:52 | 5

Ja vast. Maar niet iedereen die eerst genegeerd wordt wint later de honderd meter hè? Net zoals evenmin iedere verguisde Copernicus opeens achteraf de waarheid in pacht heeft.

Beste_Landgenoten | 28-09-22 | 21:10

Don't f*ck with Fleur!

knutsel_ | 28-09-22 | 21:27

Ja, leuke stukjes schrijft Arthur zeker wel. Een verademing na al die humorloze piskijkersretoriek in de programma's van zich links noemende partijen.

Here's Freddy | 28-09-22 | 22:20
▼ 2 antwoorden verborgen

Sorry maar dit mens is gewoon een uitzuiger. Was eerst exit EU, maar toen dacht ze, he: die bak met geld die EU heet kan ik hard gebruiken want ik ben eigenlijk ten dode opgeschreven als Italie, faiiliet, armlastig, verouderd etc etc. Ook is het handig om al die Libische / Algerijnse uitzuigers door te sturen naar Noord Europa. Zo sla ik 2 vliegen in 1 klap. Lekker rechts lullen maar gewoon uitvreten zoals links dat doet... bah, zum kotzen

tobleroneisirritant | 28-09-22 | 20:52 | 3

Tja, rechts heeft veel geleerd van jarenlang links beleid.

Der Schnitzeljäger | 28-09-22 | 20:56

Goede analyse en een goede nick (tobleroneisirritant): zal ik nu vast wel onthouden.

cugel | 28-09-22 | 22:12

Dus nu maar een keer Rechts lullen, links vullen! voor de afwisseling?

At_Dawn_They_Sleep | 28-09-22 | 22:25
-weggejorist-
tectonicos | 28-09-22 | 20:52 | 11
▼ 11 antwoorden verborgen

Maar natuurlijk; Taleninstituut Arthur beheerst ook nog eens het Italiaans.
Voel me ieder topic een beetje dommer worden met mijn Pipi Langkous Duits, mijn steenkolen Engels en natuurlijk het immer poëtische Gronings.

Duwbak_Linda | 28-09-22 | 20:47 | 5

Pipi Langkous spreekt Zweeds. Maar misschien is ze een keer op vakantie in Duitsland geweest?

Here's Freddy | 28-09-22 | 22:10

@Here's Freddy | 28-09-22 | 22:10: Ja nu heb je me. Dat ik daar nooit aan gedacht heb. (Duitse kindertelevee in '70/80)

Duwbak_Linda | 28-09-22 | 22:12
▼ 2 antwoorden verborgen

@Arthur van Amerongen, wat is er toch met EU-politici en hun wanstaltige gebitten, (kots als Guy in beeld komt) misschien wordt het tijd om een minimale mondhygiëne als eis in te stellen voor zij die ons niet-democratisch vertegenwoordigen.

smdyasc | 28-09-22 | 20:46 | 1

Die gebitselementen zijn allemaal in transitie, begrijp dat nou ;)

Smoelensmid | 28-09-22 | 20:52

Nog even over onze MP die maandag over Meloni zei 'maar we moeten haar wel een kans geven'.
Dat betekent toch gewoon dat de MP namens ons zegt 'ja, het is kut dat Meloni heeft gewonnen, maar we moeten het er maar mee doen'?
Rutte gaat haar wel bellen als ze daadwerkelijk de baas is van Italië, om haar te feliciteren zei hij. Hoop dat Meloni meteen de hoorn op de haak smijt als Rutte belt. Na die opmerking kan je onmogelijk nog een welgemeende felicitatie naar iemand uitspreken.

Leptob | 28-09-22 | 20:46 | 5

Dan wordt het ook tijd dat ie Wilders eens een kans geeft. En nu niet lopen brullen dat die zijn kans al gehad heeft graag. Dat eeuwige verhaal van dat weglopen toen is al lang achterhaald en was niet zijn schuld.

Sjakie | 28-09-22 | 20:54

Gekozen volksvertegenwoordiger, inderdaad, en met meer mandaat dan hij.

Sans Comique | 28-09-22 | 20:58

@Der Schnitzeljäger | 28-09-22 | 20:54: "Haar een kans geven" is sympathiek.
&@Sjakie | 28-09-22 | 20:54:
Misschien als hij eens leert beleefd te zijn ipv op ieders tenen te trappen?

cugel | 28-09-22 | 22:08
▼ 2 antwoorden verborgen

Eh nou is mijn Nederlands matig maar poeh...

niv01 | 28-09-22 | 20:43

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl