achtergrond

Geenstijl

Hoeveel Russische slachtoffers zijn er tot nu toe?

We zoeken het op, nu er per vandaag een gedeeltelijke mobilisatie van kracht is

Oekraïne  claimt vandaag iets meer dan 55.000 Russische slachtoffers, en lijkt daarmee consistent het dodental te bedoelen, omdat het inclusief het aantal gewonden juist een onderschatting van het aantal slachtoffers zou zijn. De consensus lijkt dat de Oekraïense schattig te hoog is en niet overeenkomt met het werkelijke aantal Russische doden.

Op 20 juli schatte de CIA nog 15.000 doden en 45.000 gewonden, en noemde dat een conservatieve schatting. Mediazona and BBC News Service Russia proberen het dodental bij te schatten door openbare overlijdensberichten, social media posts en verklaringen door plaatselijke autoriteiten bij te houden. Tot en met 9 september telden zij 6.219 doden, maar melden dat het werkelijke aantal waarschijnlijk 40% tot 60% hoger, wat neer zou komen op zo'n 9.329 doden t/m 9 september. Amerikaanse officials schatten dat er daarbij zo'n 5000 van de 8000 soldaten van de Wagner Group gedood zijn, wat wel aan de erg hoge kant voelt voor een eenheid die nog wel operationeel is. De Volksmilitie van Donetsk meldde op 15 september 3.069 doden. Daaruit afgeleid lijkt een dodental van 2.148 waarschijnlijk voor de Volksmilitie van Luhansk.

Al deze schattingen bij elkaar opgeteld komen neer op ongeveer 19.546 doden, wat best wel in lijn zou zijn met de CIA-schatting van 20 juli. The Economist schat dat de verhouding doden/gewonden rond de 1:3 ligt. Dat zou dus neerkomen op nog eens 58.638 gewonden. Kortom, in zeven maanden in totaal zo'n 78.000 slachtoffers op een initiële invasiemacht van ongeveer 180.000 man. Dat is 43% van de gehele invasiemacht.

Nog een sombere noot trouwens. Verreweg de meeste slachtoffers lijken uit de zogeheten "etnische republieken" te komen, Dagestan en Buryatia voorop. Hoe lang gaan zij dat nog slikken? Rusland zelf beweert overigens dat er slechts 5.937 Russische doden zijn. En om de vandaag afgekondigde gedeeltelijke mobilisatie wat kracht bij te zetten zijn ook de gevangenisstraffen voor ontloping door het "simuleren van ziekte" aangescherpt, en staat er een celstraf van 10 jaar (!) op vrijwillige overgave aan de vijand. 

Ondertussen, vele protesten in grote Russische steden.

Weewwww

Stedentripje onbetaalbaar!!!!

Significant

Idem

Significant

Significant

Significant

Flexwetten!

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.