achtergrond

Geenstijl

'Volksrepublieken' Luhansk en Donetsk houden 23 sep referendum over aansluiting bij Rusland

Poetin houdt vanavond tv-toespraak over de kwestie

Poetin en MinDef LIVE over beoogde annexatie per referenda

Niet (meer) beschikbaar

Nja lang verhaal kort. Als die """referenda""" tussen 23 en 27 september in """onafhankelijke""" """Volksrepublieken""" Luhansk en Donetsk bepalen dat ze zich formeel aan sluiten bij Rusland terwijl Oekraïense stoottroepen letterlijk op de deurmat staan, dan zou een Oekraïense ver/herovering van Luhansk en Donetsk formeel gelden als aanval op Rusland zelf. En dat zou dan weer allerlei noodwetten, mobilisaties en algehele oorlogsverklaringen legitimeren. 

En dat klinkt allemaal heel eng enz. Behalve dat Rusland helemaal niet beschikt over de logistieke, personele en morele bandbreedte om zo'n algehele mobilisatie effectief gevechtsklaar te krijgen. Zeggen wij niet, zeggen de Russen zelf. Ondertussen meldt Bloomberg dat "Russian stocks slumped the most since the country invaded Ukraine in February as the Kremlin moved to annex the regions it still occupied following a sweeping Ukrainian counteroffensive." Na aankondiging van de referenda viel de Moscow Exchange met maar liefst 11%.

UPDATE 20.15 uur - Speech Poetin heeft vertraging. Snorrende livestream (via Sky) bovenstaand.
Update 21:00: Er komt geen algehele mobilisatie, aldus voorzitter van de defensiecommissie van de Russische Doema, Andrej Kartapolov. Mogelijk wel dat andere massavernietigingswapen: de avondklok.
Update 21:11: Het lijkt er op dat Poetins speech niet door gaat. ****Perviy Kanal and RT hebben de aankondiging verwijderd. Uitermate vreemde toestand dit, vooral omdat die Doema-makker zo enorm voor z'n beurt lijkt te spreken. En Poetins perswoordvoerder Dmitry Peskov neemt z'n telefoon niet op. Wat is er gaande in de Slavische stammenstrijd?
Update 21:19: Sergei Markov (wie?) en TV-gastheer Vladimir Solovyov zeggen dat Poetins speech naar morgen is verplaatst.

RU experts: we KÚNNEN helemaal niet algeheel mobiliseren

RU experts: we KÚNNEN helemaal niet algeheel mobiliseren

Het grote Kamil-mobilisatie-draadje!

"3) stuck in Moscow, in proximity to the seat of power"

Er valt niets te mobiliseren

Tweet not found

The embedded tweet could not be found…

Alles onder controle!

Alles onder controle!

'Wetten' en hun totstandkoming zijn ook maar gestolde cultuur

Tweet not found

The embedded tweet could not be found…

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.