Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Ben ik eigenlijk wel alt-right genoeg voor GeenStijl?

Arthur van Amerongen stelt alleen maar vragen

Ik lig bij het zwembad van het Komrijk (de term werd bedacht door Kees van Kooten) bij te komen van de tiende sterfdag van Gerrit en na het vierde herstelbiertje besef ik dat mijn eerste half jaar bij GeenStijl erop zit. Eind december werd ik door Bart Nijman weggekocht bij de Volkskrant en mijn liefste vijanden riepen in koor: je bent het mooiste podium van Nederland kwijt en nu kan je die P.C. Hooft-prijs ook op op je vette pens schrijven, eng rechts kereltje. Nou vind ik mijzelf helemaal niet rechts, al moet ik eerlijk bekennen dat ik dol ben op Louis-Ferdinand Céline, Curzio Malaparte, Gabriele D'Annunzio, Jan Montyn en Jean Genet. Woke wappies smijten hun schitterende werken het liefst op de brandstapel maar als we zo gaan beginnen, kunnen we ook de Bijbel en de Koran in de fik steken, al zullen de policor-extremisten dan piepen dat de Koran een geweldig boek is waarvan wij veel kunnen leren. 

Als ik zo rechts was, zou ik heus wel genoemd worden in die beruchte coverstory van Groene Amsterdammer, getiteld: Hoe alt-right en ‘alt-light’ het Nederlandse Twitter domineren. 

Ook oom Rob Hoogland, met wie ik het Grote Foute Jongens boek schreef, kwam niet voor in het schotschrift. Mister Telegraaf belde mij in paniek op en riep: "we doen iets grondig fout, Tuurtje. Al jaren lang worden we door Bert Vuijsje, Joshua Livestro, Sybren Kooistra, Hoofdpiet van Muiswinkel en Stella Bergsma afgeserveerd als fascisten maar uiteindelijk nemen de pamflettisten van de Groene Amsterdammer ons helemaal niet serieus. We hebben potverdomme samen 70K volgers op Twitter!"

Kiekeboe

"Kop op ouwe, ouwe, antwoordde ik diplomatiek, Bert Wagendorp noemde jou in Vrij Nederland de beste columnist van Nederland dus jij kan met een gerust hart het graf of de urn in. Mijn terugkeer naar de Hemelse Pottenbakker zal aanzienlijk minder glorieus zijn."

Overigens schreef de zeer geleerde Erik C. Hendriks over mij in het NRC Handelsblad: "Pas op voor columnist Arthur van Amerongen (Volkskrant, HP/De Tijd). Die man is levensgevaarlijk. Hij is de Nero van het schriftelijk vilein en zijn twittervolgers vormen een praetoriaanse garde."

De totale loochening van mijn bestaan door de Groene Amsterdammer deed vooral pijn omdat ik tien jaar de sterverslaggever bij het blaadje was. Enfin. Terwijl ik een een schone onderbroek in mijn knapzak propte - ik vlieg morgen met Muntz naar Albanië - moest ik denken aan die bundel columns van Jan Blokker, getiteld Ben ik eigenlijk wel links genoeg. En toen dacht: chaka, dat is de titel van mijn essayette. 

Jan Blokker droeg de bedaagde standpunten uit van de NRC (in het stenen tijdperk een deftige meneer) in zijn columns en paste juist daarom zo goed bij de Volkskrant. Preken voor eigen parochie vind ik een doodzonde. Dat doet alleen een slijmbal die een wit voetje wil halen bij de hoofdredactie. Blokker schold zijn lezers gewoon uit voor geitenwollensokkendragers, baardapen, vieze hippies en werkschuw tuig. 

In een vlaag van zelfreflectie ben ik mijn 500 columns voor de Volkskrant gaan closereaden. Die bevatten veel geouwehoer waar Allah's zegen op rust, poep- en pieshumor, prostaatmelkerij, uiteraard heel veel avonturen met mijn hondjes (daar zijn de oude lezeressen dol op) maar eigenlijk zelden rechtse praatjes, dus de Groene had gelijk door mij volstrekt te negeren. 

Jan Blokker was begin jaren zeventig de schrik van Nederland. Hij was in mijn verbeelding een wat morsige man die vieux dronk en kettingrookte en begon te stotteren zodra hij op de treurbuis moest, bij Mies Bouwman of bij Willem 'O' Duys. Eigenlijk zagen alle mannen er toentertijd zo uit: van Godfried Bomans tot Simon Carmiggelt en weer terug via Kees Schilperoort en Wim Kan. Mannen die overal sigarenas achterlieten en ongetwijfeld ferme al dan niet corrigerende tikken of klinkende petsen op een vrouwenbil gaven.

Jan Blokker had een column in de Volkskrant en daarin sloopte hij alles wat met de pijprokende baardapen van de Sociale Academie te maken had. In feite was Blokker reactionair en tegen iedere vorm van vernieuwing. Hier een voorbeeld van een column uit het jaar onzes heren 1974, getiteld X = X.

"Als er iets gemakkelijk te voorspellen is, dan wel dit: de terreur van de z.g. sociale wetenschappen zal in de komende decennia nog schrikbarende vormen aannemen. Denken hoeft er binnenkort waarschijnlijk ook formeel niet eens meer aan te pas komen: een werkgroep van de Academische Raad bepleit nu openlijk wat luie kinderen al jarenlang wensten, en wil de wiskunde-opleiding voor studenten aan sociale faculteiten aanzienlijk terugschroeven.

De eisen op dat gebied wáren al bijna niks, hetgeen niet verhinderde dat jaarlijks tientallen zo niet honderden kandidaat-sociologen sjezen omdat ze voor hun tentamen statistiek een beetje de stelling van Pythagoras nodig hebben. Niet dat dát nou weer noodlottig was, want wie te dom is voor de sociale wetenschap kan in Nederland altijd nog terecht op een ‘sociale academie,’ waar het leuterkonten exclusief wordt aangeleerd.

Geen vierkante meter Hollandse bodem of er staat een vormingscentrum, een jeugdhonk, een cultuurhuis dan wel een opvangherberg met een staf onder leiding van iemand die Dirk-Jan of Arnold heet, een baard draagt, de hele dag over communicatiepatronen en tolerantiegrenzen praat, ‘s nachts droomt dat hij na een conflict met de Gevestigde Orde wordt geslagen door een paar lederen binken van de motormarechaussee, maar die niet weet wat de sinus van 90 graden is omdat het, zal hij zeggen, in dit leven niet om de sinus gaat, maar om de mens – en als je hem vraagt wat hij onder een mens verstaat volgt er meestal een signalement dat het dichtst in de buurt komt van het gezicht van Bas de Gaay Fortman. De dictatuur van de kletskoek."

Ik was toen 16 en was net afgewezen op de beruchte Sociale Academie De Horst, een smerig goor en conspiratief marxistisch bolwerk te Driebergen, zeg maar een filiaal van het Kremlin. Tijdens de Open Dag lag iedereen daar lekker te blowen en te neuken op gore matrassen vol mijt en luis en beri-beri. Ik wilde als gezonde Hollandse knul ook wel eens lekker neuken, en dat ik dan meteen platjes kreeg en herpes en sief en een druiper, vond ik prima.

Dan hoorde ik tenminste ergens bij. Men deed niet aan kapotjes in die tijd omdat latex de duivel was, zeg maar wat nu de gluten zijn. In die tijd hoefde een zwangere vrouw de ongewenste vrucht niet langer door te prikken met breinaalden maar kon ze naar de Bloemenhovekliniek te Heemstede. En als ze dan een postnatale depressie had, of hoe je dat dan ook noemt, postabortaal voor mijn part, kon ze naar Dennendal, die beroemde kliniek der antipsychiatrie. De antipsychiatrie ging ervan uit dat niemand gek was en dat volkomen geschifte kinderverkrachters en seriemoordenaars gewoon in de maatschappij moesten functioneren, bij voorkeur in een leuk arbeiderswijkje. Ik was toen in de ban van Jan Foudraine, een bal gehakt die later geïncarneerd is in Swami Deva Amrito. Ik fapte iedere avond onder de dekens, nadat mama het licht uit had gedaan, op zijn meesterwerk Wie is van hout...

Eigenlijk kwam die hele antipsychiatrie er op neer dat je met je baard en je tuinbroek gewoon alles kon neuken wat los en vast zit, al dan niet in communaal verband. Ik ben toen afgewezen op de Horst omdat ik niet katholiek was, althans geen jezuïet. Dat heette destijds: verzuiling. Ik ben toen nog wel even leeggezogen door de toenmalige directeur, ik meen dat hij de oprichter was van het JAC, het Jongeren Advies Centrum. Dat was een dekmantel van drugspromotie (in het bijzonder heroïne en lsd) en een onverhulde belangenvereniging van knapenschenders. Enfin, ik had geen echte bezwaren tegen een fellatio in die tijd – alles was meegenomen, nietwaar, en van het soldij van mijn krantenwijk kon ik echt niet naar de hoeren in het Spijkerkwartier te Arnhem – al had ik 's anderendaags na de Open Dag van de Horst wel een gemene zakschurft door de heftige wrijving der baard van die meneer. Op mijn klootzakje, beter gezegd. Ik mocht als dank een zwaar sjekkie rollen, terwijl hij zijn tuinbroek dichtknoopte. Ik ruik die geur nog steeds, van die zware shag van de Weduwe Van Nelle. Er zat een aardappelschil in het pakje tabak, dat was om uitdroging te voorkomen. Ik ben toen naar Berlijn gaan liften en maakte enige tijd deel uit van de kindertjes van Bahnhof Zoo. 

Jan Blokker haatte sociale academies, abortusklinieken en antipsychiatrische bolwerken als het gekkenhuis Dennendal. Hij was reactionair. Bovendien was hij eeuwenlang de baas van het Filmfonds, een eng-rechtse club die het liefst films als De Fanfare en ander blank-Hollands cultuurgoed subsidieerde. Ik meende even dat de antipsychiatrische uitspraak: ik ben oké, jij bent een lul van de ouwe Blokker was. Maar ik heb dat net even gegoogeld en het was de door mij zeer bewonderde Henk Jurriaans. Oom Henk deed het met de kunstenares Marte Röling en die rookte hele dikke sigaren. Later deed Ien Dales van de PvdA dat ook, maar dat vond ik wat minder tot de verbeelding spreken. Laat ik het zo zeggen: Marte Röling gaf wat meer urgentie tot manisch fappen dan Ien, die ik verder hartstikke hoog had zitten, als bestuurder wel te verstaan. 

Oom Henk was dus van de antipsychiatrie. Ik later ook. Mijn moeder zat in het beruchte dolhuis van Wolfheze en daar werkten ze nog met elektroshocks en lobotomie. Niet voor niks stond het spoorlijntje van Ede-Wageningen naar Arnhem bekend als het zelfmoordlijntje omdat er regelmatig jumpers waren, uit het gesticht dus dat om mij onbekende redenen naast het spoor was gebouwd. Dat doet mij denken aan een anekdote die ik zelf heb meegemaakt. Een van mijn diverse verloofdes (vrouw) was chirurg in het Academisch Ziekenhuis Maastricht. Een domme Limbo had besloten dat de semi-gesloten inrichting op de hoogste verdieping moest komen, met uitkijk op het gezellige atrium waar een groenteboer zat, een vlaaientoko en volgens mij een Marokkaanse koffieshop die Al Riffi heette. Van dikke Mo, waar ik goed mee was. Ik haalde mijn lieve doktertje eens op, het was tijdens de Amstel Gold Race, en toen was er net een mafkees naar beneden gesprongen, boven op de kistjes tomaten van de groenteboer. Ik verzin dit niet, kijkt u de archieven van De Limburger er maar op na, anno domini 1999 of daaromtrent. Sindsdien ben ik allergisch voor gekkies. Wat dat betreft sta ik als vunzige dwerg op de schouders van de reus Jan Blokker (die in mijn beleving een heel slecht gebit en onder de roos zat maar dat vond men mooi in die tijd).

Ik ben veertig jaar later net zo reactionair als Jan Blokker. Vandaar mijn woordgrapje: ben ik wel alt-right genoeg. En dat is wel geruststellend eigenlijk, dat er niks verandert in het leven, ook al denkt u van wel. Water onder de brug! En nu ga ik even mijn neus snuiten omdat ik aan mijn moedertje moet denken. Dat haar herinnering tot een zegen mag zijn. Albanistan, here we come. 

Reaguursels

Inloggen

Alt right, alt light; het zijn nietszeggende stempeltjes.
Ongedefinieerde scheldwoordjes om de opponent monddood te maken.

Een paar jaar geleden las ik een opstel in de Volkskrant waarin Eva Vlaardingerbroek 10 verschillende etiketjes kreeg opgeplakt; alt right, ultra-rechts, blond-rechts (!!), etc; te belachelijk voor woorden. In veel etiketjes werd ook de woordvolgorde omgedraaid; dus extreem-rechts + rechts-extreem; radicaal-rechts + rechts-radicaal; en idem met conservatief-rechts, racistisch-rechts, reactionair-rechts, etc.

Al die stempeltjes betekenen dus precies niks. Ja, dat de opponent tegen overbevolking, (seksueel) geweld of terrorisme is; en daarom het zwijgen moet worden opgelegd. Maar er bestaat geen definitie van "extreem-rechts" die vergeleken kan worden met de definitie van "radicaal-rechts". Niemand kan dus uitleggen of Eva aan een van die definities of zelfs beiden voldoet en zo ja waarom. In het stuk werd overigens ook nergens uitgelegd waarom Eva ongelijk zou kunnen hebben.

Dat maakt het gebruik van 10 van die ongedefinieerde onzinwoordjes in 1 opstel toch vrij debiel. VK glijdt steeds meer af naar het niveau van NRC, en dat is jammer.

Dandruff | 07-07-22 | 08:34

Ik herinner het mij als de dag van gisteren wat Tuur allemaal verteld. Het enige probleem met de jaren 60 en 70 is dat het geschop tegen de instituten en de laat maar waaien mentaliteit toen heeft geleidt tot de maatschappelijke problemen nu.

forecastle | 07-07-22 | 07:38 | 2

Laat maar waaien? Ze hebben hele generaties koters in hun vuige postmodernisme, nihilisme en neomarxisme ideologieën geïndoctrineerd. Lieten ze het maar waaien...

Graaf_van_Hogendorp | 07-07-22 | 07:57

@Graaf_van_Hogendorp | 07-07-22 | 07:57: Gelijk. Evengoed is nihilisme ook een soort van laat maar waaien. En ja ik was er ook. Echter geen kinderen en geen laat maar waaien. Vroeg naar zee waar de zo door mij gewaardeerde hiërarchie volop aanwezig was (en nog is). Met de wens om uiteindelijk bovenin de hiërarchie terecht te komen. Met succes. En terzijde. Ik woonde in Zeist en ben wel eens naar de Horst geweest waar het gerucht ging dat er wat te neuken was, wat Tuur bevestigd. Helaas. Niet voor mij en mijn vrienden.

forecastle | 07-07-22 | 08:46

Over ferme petsen op vrouwenbillen gesproken, wie is de dame met het blauwe pakje?

coitus reservatus | 07-07-22 | 07:36

Potverdorie, je kunt zeggen wat je wilt maar die Tuur heeft wel echt geleefd. De hele dag lekker blowen, zuipen en neuken, dat willen we allemaal maar het slechts weinigen gegeven. Mooi stukje weer.

quigg | 07-07-22 | 06:43

Over rechts gesproken, zijn er meer die constateren dat GS wel op koers blijft maar dat Dumpertpubliek linksafslaat? Ik zei daar gister wat over als reaguursel en kreeg: Geenstijl is altijd tegen de overheid. Dat is hun hele verdienmodel. wappies enzo
Smuggle|06-07-2022|15:35|

prutsclown | 07-07-22 | 06:38 | 3

En meer van dat soort retoriek

prutsclown | 07-07-22 | 06:39

Och, 3x linksaf gaat uiteindelijk ook naar rechts, het duurt alleen wat langer.

quigg | 07-07-22 | 06:45

De Mens. Eerlijk en rauw.
Ik hou er van.

Ben Adam | 07-07-22 | 05:28

De columns van Komrij en Blokker; zelden miste ik er een.

Behalve de columns van Rob Hoogland, zou ik momenteel niet weten wat er verder nog de moeite waard zou zijn - behalve dan het 'essayette' van Heer Arthur op GS.
Waarvoor innige dank & hulde.

Peter Emile | 07-07-22 | 00:37

We moeten helemaal af aan die provo as van rechts links progressief conservatief. Werkt louter en alleen in het voordeel van terrorlinks. Rechts = evil = alles wat het niet eens is met links. Ophoeren met je hokjes asociale klimaatdrabbers

Sliptong | 06-07-22 | 23:50 | 2

Indachtig Remco Campert.....Welk een taal...

onbekend | 07-07-22 | 00:22

'Rechts' en 'links' - althans in politieke zin - is iets uit het verleden. Totaal niet meer toepasbaar op de politieke & morele chaos waarin we ons momenteel bevinden.

Peter Emile | 07-07-22 | 00:39
-weggejorist-
Analia von Solmsch | 06-07-22 | 23:47 | 2

Dank, heer Van Amerongen, voor dit artikel en al die andere artikelen op GeenStijl in het laatste halfjaar.

Ik las De Groene Amsterdammer, De Nieuwe Linie, De Haagse Post, De Volkskrant , Trouw, Vrij Nederland en nog meer, en kan me die vervelende nukkige vent van een Jan Blokker maar al te goed herinneren en zijn stukjes verslond ik.

Zwizalletju | 06-07-22 | 23:16

Kees Schilperoort, tering, ik ben echt oud.

Von Knarrenstein | 06-07-22 | 22:40 | 1

Geliud van de week....

onbekend | 06-07-22 | 23:05

Lekker stukje Arthur!
Ik heb hartelijk gelachen.

rifraf | 06-07-22 | 22:34

Het JAC in Arnhem, dat ken ik. Het was gevestigd in een jaren dertig villa. Ik had er in 1977 een gesprek met een meid die vooral geoefend had in medelevende blikken maar verder niets te bieden had. Omdat ik net ontdekt had dat ik homo was, ging ik naar het JAC en haar verrassende advies was om naar het COC te gaan, zodat ik met andere homo's kon praten. Hetzelfde advies kreeg ik veertig jaar later van de psycholoog die mijn autisme vaststelde. Ga eens naar de plaatselijke vereniging van autisten, daar vind je herkenning. Alsof ik als persoon niet meer ben dan homo of autist. De geestelijke gezondheidszorg, waar ik een halve eeuw ervaring mee heb, wordt bevolkt door misdadige amateurs die niets fout kunnen doen omdat ze mensen willen helpen. Voor degenen die niet weten wat ik hiermee bedoel: lees wat CS Lewis heeft geschreven over de dictatuur van hulpverleners. Mijn huisarts heeft het, op mijn advies, gelezen en ik heb er een vijand bij. Soit.

Albert61 | 06-07-22 | 22:34

Dat is wel bijzonder met die dolhuizen aan het spoor. Dat is bij Ermelo ook, dacht ik

Humsico | 06-07-22 | 22:31 | 4

@Hendrik Zeevaarder | 06-07-22 | 22:48: het gekkenhuis van Bloemendaal is inmiddels gesloten, na jarenlange verwaarlozing van het leegstaande terrein staan er nu villa’s op, de gekkies worden nu geplaatst midden in woonwijken met wat ambulante zorg van piepjonge deernes die op de fiets langs komen en hopen dat men open doet als er aangebeld wordt. Controle is er verder niet, en de zorg die in kleine zorgcomplexen gegeven wordt is om te huilen zo schraal, want het zorgbudget wordt zorgvuldig verslonden door de uitbaters. Het personeel vindt het prima, want het is hun geleerd dat een alcoholist prima boven een slijterij kan wonen.

Analia von Solmsch | 06-07-22 | 23:55

Beilen, Raalte…

Quichegerechtigde | 07-07-22 | 00:27

Myrthe van der Meer schrijft daar als patiënt ook over. In Up of Paaz.

bitterpete | 07-07-22 | 02:32
▼ 1 antwoord verborgen
-weggejorist-
Osewoudt | 06-07-22 | 22:30

Alles wat ageert tegen de transcendentie van links en de missie van inclusie, leunt per definitie tegen rechts. Of zelfs gewoon het fascisme en daar mee verwijs is ietwat kost door de bocht naar Nolte's theorie over fascisme als een "vorm van weerstand tegen transcendentie". En in vroegere tijden waren er dan allerlei rampzalig versnellende zaken in de moderniteit: internationaal communisme, internationaal bankieren en die werden dan gelinkt aan een soort internationaal jodendom of toevloed van Semitische invloed in het westen en oosten. Zoals ze Prediker hierboven al beschreef: er is niets nieuws onder de zon.

GeenAccount | 06-07-22 | 22:29

Alt-right, weer zo'n zinloze term die de groene goochemerds direct kopiëren van hun ideologische evenbeelden aan de andere kant van de oceaan. Van toepassing op een absurd klein deel van de VS misschien, niet op Nederland of elders. Doe eens creatief en bedenk wat nieuws. Nederland heeft tienduizend politieke partijen, je zou denken dat creativiteit voldoende aanwezig is.

HerzlichWillkommen | 06-07-22 | 22:18 | 1

Een mooie term om iedere tegenspraak direct in een guurrechts hoekje te drukken. Daar houden onze linkse broeders van.

Trekhaas | 06-07-22 | 22:59

Links en rechts komen voort uit de 2 standaard reacties van het gekwetste ego. Het ene ego maakt zich kleiner en identificeert zich met het slachtoffer/untermensch en het andere ego maakt zich groter en identificeert zich met de winnaar/ubermensch. En ze hebben allebei ongelijk.

Koekebakker | 06-07-22 | 22:15 | 1

Merci voor deze interessante stelling, hulde!

Lijkvocht | 07-07-22 | 01:04

Succes in Albanië. Neem een fluitje mee voor als het gevaarlijk wordt, dat helpt.

Plukkieplukkie | 06-07-22 | 22:09 | 1

En cash, zo corrupt als wat lijkt me.

Wattman | 06-07-22 | 22:14

Arthur ik vind je eigenlijk best wel een linkse rukker

Stijlloser_from_NL | 06-07-22 | 22:06

Is alt-right niet gewoon extreemrechts, maar dan lafhartig verscholen achter 'ironische' memes en een narrig toontje?

de IJsman | 06-07-22 | 22:03 | 1

Nee, extreemrechts verscholen achter memes en extreem burgerlijk en truttig.

blikjegrolsch | 06-07-22 | 22:17

Na het lezen van stukjes van Arthur, surf ik altijd waar naar anderetijden(punt)nl voor verdere duiding.

UnderTheDevil | 06-07-22 | 22:03

Haha....wat een eng figuur....Eigenlijk alles waar we op De Horst tegen ageerden...gna

onbekend | 06-07-22 | 22:00 | 1

Ik zou 'm niet doen....maar dat is heel persoonlijk....dubbele gna....

onbekend | 06-07-22 | 22:07

Ik ga bidden tot de geest van Janmaat

Zatkniss | 06-07-22 | 21:59 | 2

Janmaat was beetje psyco, ik zat op internaat met iemand in de groep ,die had hem als Maatschappij leraar gehad.
Verder niks tegen de man/
Heb de hetze tegen hem als zeer kwalijk ervaren.
En heb toegezien hoe vanaf de jaren 80 , mensen die zeiden het land is vol, als extreme racisten bestempeld werden.
Mijn moeder zei, Nederlandse vrouwen hebben gevochten voor gelijke rechten, zo'n turkse vrouw die onderdanig achter haar man loopt , dat hoort niet in Nederland.
Interessant aflevering van Het Zwarte Schaap, Witteman geeft toe Janmaat gedemoniseerd te hebben.
www.youtube.com/watch?v=5Jw54jZW9lE

Torquemada | 06-07-22 | 22:06

@Torquemada | 06-07-22 | 22:06: Het werkelijke probleem is dat die lulkoek van Hans Janmaat inmiddels aan de orde van de dag is en salonfähig dreigt te worden.

Red shirt | 06-07-22 | 22:15

Retrospectief kan ik de oude garde sociaa-democraten wel waarderen. Ziekenfonds, aow, minimumloon, oftewel een benedengrens instellen met een valnetje.
De moderne sociaal-democraat zum kotzen, met alles bezig behalve zorgen dat er een financiele ondergrens is en dat verschil directeur en medewerker niet te groot wordt. Liever wortelt men zich nu in de sociale-wetenschappen en sloopt men de patriarchale structuren voor zover ze al niet van zelf als sneeuw voor de zon zijn weggesmolten. Blm, lgtbq islam intersectionaliteit, inclusiviteit etc is nu het ding en ondertussen geraakt de samenleving in een steeds ergere crisis. Oorlog van iedereen tegen iedereen, waarbij op onderwerp A persoon Y mijn medestander is en op onderwerp B mijn vijand. Zowelde boeren als extinction rebellion protesteren voor zowat tegengestelde belangen en het is de politiek die 25j geleden gefaald hebben mede dankzij de sociaademocraten en de volksverlakkers van het CDa en de VVd

Dr.Platypus | 06-07-22 | 21:54

Nederland zogenaamd woke en divers
En vervolgens laat de NPO Shell vertellen in het 8 uur Journaal , hoe het energie beeld van de toekomst eruit ziet
Shell dat al +60 jaar dit land plundert en vervuilt, zonder investering in groene energie,of schade betalen...

Torquemada | 06-07-22 | 21:51 | 3

"Shell dat al +60 jaar dit land plundert en vervuilt, zonder investering in groene energie,of schade betalen..." flauwekul . .

Zwizalletju | 06-07-22 | 22:14

@Zwizalletju | 06-07-22 | 22:14: Noorwegen beschikt over een enorme gasvooraad.
Nederland beschikte over de grootste gasbel op aarde, maar het is op.
geplunderd door geldhonger van Shell, en de staat kocht het vaak weer terug met verlies, via constructies in het buitenland.
Dus Shell verkocht gas aan het buitenland , en dat kocht de NAM dan terug met verlies...
Noem me een Project dat uit die +400 Miljard winst is gekomen, wat ik vergeten ben?

Torquemada | 06-07-22 | 22:30

@Torquemada | 06-07-22 | 22:30: 't Is helemaal niet op . Slochteren alleen al heeft nog 500 miljard m3 , winbaar. De rest 300 miljard m3. En dan hebben we nog 500 miljard m3 schaliegas, winbaar op prijzen van een paar jaar geleden. Oppompen en niet zeuren over bevinkjes, maar huizen verstevigen.

Zwizalletju | 06-07-22 | 23:03
-weggejorist en opgerot-
WasHetMaarMakkelijk | 06-07-22 | 21:50 | 4
-weggejorist-
Patje | 06-07-22 | 21:54
-weggejorist-
Wattman | 06-07-22 | 21:55
-weggejorist-
R. Skickr | 06-07-22 | 21:58
▼ 1 antwoord verborgen

Arthur, je bent one of us… one of us, one of us, gooble gobble, one of us, one of us.

JohnLocke | 06-07-22 | 21:50 | 1

Je kent je klassiekerts. Het beste ventje uit de film "Freaks" (1932) vind ik nog wel die nugget, een soort rollade met een gezichtje die zijn eigen shaggies kon draaien.

Asteroid-B612 | 06-07-22 | 21:59

Heb je een trollenleger van boosmensen op Twitter? Zo nee, dan nee. Zo ja, dan ja.

Theodorus.Goldbach | 06-07-22 | 21:41 | 1

Plenty wappies op twitter.

RickyLaRue | 06-07-22 | 21:49

Druk in: 'alt-right: voor nog slechtere grappen dan deze. Zucht..

Patje | 06-07-22 | 21:40

Jan Blokker vond het heel grappig dat Paul Verhoeven heel kwaad op hem was omdat hij als voorzitter van het Filmfonds al z'n filmplannen afwees en Verhoeven daarom naar Amerika moest emigreren.

grietmetgroenefiets | 06-07-22 | 21:37 | 1

Die poortwachters heb je nog steeds: is het niet woke: geen column, geen airtime, geen subsidie, geen podium

Koekebakker | 06-07-22 | 22:18

Ik loop dwangmatig linksom de keukentafel vanuit de gang om een koffiekop te pakken, terwijl ik met twee stappen naar rechts direct klaar zou zijn. Linksom is ca. 16 stappen meer. Ben ik nu een linkse ambtenaar?

Sorry. Moe, komt niet veel zinnigs uit.

Boot kopen, iemand?

GKJP | 06-07-22 | 21:34 | 2

Da's gewoon met de klok mee.

WasHetMaarMakkelijk | 06-07-22 | 21:52

Left or right?

Kowalski11 | 06-07-22 | 21:58

De laatste twee foto's zijn genomen bij de herdenking van de tiende sterfdag van Gerrit Komrij, op de begraafplaats van Vila Pouca da Beira (40.30339, -7.92293).
Op de website tzum punt info meer foto's van de herdenking. Op enkele daarvan is Arthur te zien in zijn favoriete hawaiihemd.

J.P.Drapeau | 06-07-22 | 21:32 | 1

Die met dat blauwe korte jurkje ziet er anders uit dan verwacht van voren.

Wattman | 06-07-22 | 21:43

De focus op rechts is gewoon een kunstje om uit te sluiten door types van linker zijde die, hoe je het ook wendt of keert, best veel macht in Nederland hebben. Dat gaat via de talrijke instituties en de media.

Eigenlijk is links en rechts best vaag te scheiden. Schitterend is bv dat voorbeeld van Blokker, want dat zou nu als PVV gezien worden, of erger nog; GeenStijliaans.
Zaken als bescherming van de rechten van vrouwen, seksuele minderheden zijn nu beter beschermd door wat als rechts wordt gezien, zeker niet door links.

Ik ben wel voor een goed vangnet voor mensen die oud of chronisch ziek zijn en zij die tijdelijk werkloos zijn. Verantwoordelijkheid vind ik ook belangrijk voor een gezond mens dus beweeg dan heen en weer tussen links en rechts toch?
Voor die welvaartsstaat is absoluut een samenleving nodig in de zin van mensen die min of meer een betrokkenheid voelen. Dat ondermijn je met de snelle import van heel veel mensen die nauwelijks weten waar ze nu zijn en die een hekel aan westerse waarden hebben. De solidariteit (een mooi links begrip) gaat er aan door afbraak van gezond nationalisme (is dat rechts?).

Wat ik ook zo merkwaardig vind tav extreem links en rechts. Rechts is dan vreselijk fout en niemand zal met een shirt rondlopen met de beeltenis van een Himmler of Heydrich er op. Je kan wel met een kek USSR of DDR short lopen of met de beeltenis van Che.
Het socialisme is met afstand de meest moorddadige religie geweest die de wereld geteisterd heeft en toch heeft het iets van “goeds”.

Facisme is wel rechts maar in de zin van heel conservatief en oude structuur beschermen. Hitler was echter heel socialistisch. Het nationaal-socialisme heeft erg veel links in zich: grote bedrijven onder controle van de staat, 4 jarenplannen voor de economie, klassenbewust, verheffing van het volk.

Dat links rechts is dus best ingewikkeld. Links is ook nu verschillend. Zo vind ik de SP echt totaal iets anders dan groen links of pvda. Die laatste zijn niet solidair met gewone mensen maar met abstracte ideeen en lijkt wat dat betreft op oude standenmaatschappijen waar de adel en hoge burgerij het belangrijk vond “wat voor de arme mensen te doen”.

Nuuk | 06-07-22 | 21:32 | 1

"Facisme is wel rechts maar in de zin van heel conservatief en oude structuur beschermen."

Nee.

Fascisme was een 20ste eeuwse revolutionaire beweging. En de relatie tussen Nationaal-Socialisme en Communisme is aanzienlijk ingewikkelder dat wat "zelfdenkers" hier van elkaar allemaal nabauwen.

omanders | 07-07-22 | 08:07

"Ik ben veertig jaar later net zo reactionair als Jan Blokker.''

Zijn we dat ''veertig jaar later'' niet allemaal? De uitspraak 'Als je op je 20ste niet links bent, heb je geen hart, als je op je 40ste nog steeds links bent, heb je geen verstand' geldt voor de meeste mensen. Maar ben je de 60 gepasseerd, zoals Arthur en ondergetekende, dan word je inderdaad 'reactionair', omdat je ziet dat al die 'progressieve' verandering in de politiek en samenleving, allerlei hardnekkige problemen totaal niet oplost, of zelfs maar probeert op te lossen, en het zo van kwaad tot erger gaat.

Ja, ik denk dat de meeste van mijn generatiegenoten licht tot behoorlijk reactionair zijn. De Bram van Ojik's zijn de grote uitzondering.

Dr_Johnson | 06-07-22 | 21:29 | 3

Overigens, ik was een grote fan van Blokker. En in zijn jonge jaren was Blokker een echte non-conformist, die tegen 'heilige huisjes' van destijds trapte; hij zat midden jaren 60 in het controversiële tv-programma 'Zo is het toevallig ook nog eens een keer'. Ik ken het vaag, omdat mijn ouders er wel naar keken, maar ik er toen net iets te jong voor was.

Ik ben vooral fan van de Jan Blokker die ca 16 jaar geleden erover klaagde dat Nederlanders hun eigen geschiedenis zo slecht kennen, en dat in allerlei steden en stadjes die er tijdens de Tachtigjarige Oorlog toe deden, zo weinig bij de VVVs en de boekwinkels te vinden was over de strijd die zich vier eeuwen geleden in hun stad(je) afspeelde. Daar schreef hij het schitterende - rijk geïllustreerde - boekje 'Waar is de Tachtigjarige Oorlog gebleven'. Ook rond die tijd schrijf hij, samen met zijn twee zonen die ook geschiedenis hebben gestudeerd en in het onderwijs werkzaam zijn, het boek 'Het Vooroudergevoel', waarin de gehele geschiedenis van Nederland wordt doorgenomen, ongeveer zoals laatst die schitterende tv-serie 'Het verhaal van Nederland' met Daan Schuurmans dat deed.

Of zijn boeken geholpen hebben bij de 'bewustmaking' van de doorsnee Nederlander mbt zijn eigen geschiedenis, weet ik niet, betwijfel ik eerder. Door allerlei niet te harden gedram en gedeug weet die doorsnee Nederlander nu wel dat zijn verre voorouders deden aan 'Trans-Atlantische slavenhandel' en kolonialisme, en dat dat heel erg slecht van die verre voorouders was.

Wat het Plakkaat van Verlatinghe was, weet hij nog steeds niet, en zal hem verder ook worst wezen.

Dr_Johnson | 06-07-22 | 21:59

Dan ben ik dus vroeg-reactionair.

Graaisnaaiert | 06-07-22 | 22:18

Rita Verdonk had minder woorden nodig om aan te geven welke politieke signatuur ze had: "ik ben niet links, ik ben niet rechts.. maar recht door zee" altijd fijn als iemand iets kernachtigs kan samenvatten.

johnyl | 06-07-22 | 21:26 | 3

Wat was Rita toch ook een doorslaand succes. Een goede voetballer het verNederlandschap ontzegt, een belastingbetalende Turk het land uit gewerkt, en een kansloze politieke carriere gehad. Zelfs Geertje zit te shinen bij zulk incompetentie en irrelevantie.

Graaf_van_Hogendorp | 06-07-22 | 21:28

Rita Verdonk is wellicht de meest overschatte politica van de afgelopen vijftig jaar.

Red shirt | 06-07-22 | 22:20

Een mooie tijdreis langs de seinpalen van een naar links afbuigende ontsporing
van de oerhollandse jeugd door de indoctrinatie van marxistische/Leniniste dwaalprofeten en -profetesses.
Met hun sektarisch gedram in een steeds grotere spagaat zittende, waardoor uiteindelijk
de hele zaak zal ontsporen.

strawdog | 06-07-22 | 21:25

Alt Right. Zo boomer als gamergate en QAnon. @DonArturito het is current year niet 2010-2015.

Graaf_van_Hogendorp | 06-07-22 | 21:25
-weggejorist-
me163komet | 06-07-22 | 21:19

Ik ben in mijn element en weer helemaal bij de tijd.

zijvanhiernaast | 06-07-22 | 21:18

Zo gauw je echt voor jezelf denkt, ben je wat mij betreft niet links.

skoftig | 06-07-22 | 21:17 | 5

En dan ben je ook niet rechts. Verstandige mensen denken zelf na.

Red shirt | 06-07-22 | 21:29

Ik bedoel natuurlijk vrijdenken, dus niet volgens een van te voren vastgesteld gedachtengoed.

skoftig | 06-07-22 | 21:29

Dat dat ook geen enkele garantie is zag je aan de meltdown van de niet-linksen wat betreft vaccins, ivermectine en de Amerikaanse verkiezingen.

omanders | 07-07-22 | 08:00
▼ 2 antwoorden verborgen

Verdomd. Tijdens de vakantie de vorige 11 columns van Don Arturo maar teruglezen. Verder ben ik groen rechts.

Piet Karbiet | 06-07-22 | 21:17 | 1

Wat is dat nou eigenlijk, alt-right?

*verder lezen doet*

WasHetMaarMakkelijk | 06-07-22 | 21:15 | 3

Ik meen het serieus, kan iemand die term in een paar Nederlandse zinnen voor me duiden?

WasHetMaarMakkelijk | 06-07-22 | 21:23

Da's iemand die alt-delete te rigoureus vindt.

marcoplarco | 06-07-22 | 21:39

Ik ben latent links maar overweldigend rechts, maar dan weer zonder het racisme en fascisme, en nooit stemmend op die linkse stinkende partijen van links vullen en rechts vullen/glas/plas/was. (Hallo VVD66GLPVDACDA!)

Tel ik nog mee wanneer ik Caroline van der Plas als een welkome aanvulling van de Tweede Kamer der Staten-Generaal zie?

BadPatNL | 06-07-22 | 21:12 | 2

Klinkt als mij, alleen noem ik haar Kerrolein...

WasHetMaarMakkelijk | 06-07-22 | 21:14

Wordt Arthur per woord betaald?

Mr_Natural | 06-07-22 | 21:10 | 2

Geen idee, maar hij is wel uit het weekend weggehaald.

WasHetMaarMakkelijk | 06-07-22 | 21:32

Ik denk van wel....haha...

onbekend | 06-07-22 | 22:20

Ok nu ff in 1 zin samenvatten.

Longhorn | 06-07-22 | 21:07 | 1

Jan Blokker was zijn tijd ver vooruit.

omanders | 06-07-22 | 21:18

Ik ben gematigd fascist.
Ok nu lezen.

RickyLaRue | 06-07-22 | 21:04 | 2

Nationaal-Sociaaldemocraat, dus eigenlijk.

omanders | 06-07-22 | 21:17

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl