GeldBlog - ECB in paniek
Over de natte tosti maatregelen van Lagarde
Als de centrale bank in paniek is, dan is het oppassen geblazen voor de gewone burger. De meeste lezers van dit blog wisten dat dit paniekmoment er aan zat te komen. Wat is er ook alweer aan de hand en wat ligt er voor ons? En waarom zou iedereen dit moeten beseffen?
In eerdere blogs is al eens gerefereerd aan de onmogelijke positie waarin de ECB zich heeft gemanoeuvreerd; zij moet de rente verhogen en de opkoopprogramma’s terugdraaien om de inflatie te beugelen, maar dat kan niet zonder dat er daardoor andere problemen ontstaan.
De markt was dus vol verwachting in de aanloop naar de meeting van vorige week. Toen het dan zo ver was, kwam de ECB niet verder dan de intentie om de rente met 0,25% te verhogen in juli en om QE (quantitative easing, het met “geprint’ geld opkopen van staatsobligaties door de ECB en de andere nationale centrale banken van de eurozone) stop te zetten. Dat laatste betreft dan niet echt stopzetten, maar het op pauze zetten, want de netto aankopen nemen weliswaar niet toe, maar alle inkomende aflossingen worden wel degelijk herbelegd.
Er werd door de financiële markten al vooruit gelopen op een ECB beslissing (zie grafiek hieronder), met de boodschap dat Lagarde van de ECB nu echt iets moet doen. Maar zij kwam niet verder dan de natte tosti maatregelen die zojuist zijn beschreven, waardoor de spread tussen Duits en Italiaans staatspapier alleen maar verder is toegenomen. De markt zegt dus het niet te vertrouwen en dat de ECB meer moet doen om alles in goede banen te leiden.
De markt is echter niet (geheel) gek, want zij begrijpt ook dat de inflatie bestreden dient te worden, maar dat Italië c.s. de hogere rentes wellicht niet aankunnen. Hier komt wederom het feit naar voren dat de eurozone niet werkt.
Zo is de eurozone niet homogeen, wat betekent dat de lidstaten te verschillend zijn. Toch heeft een muntunie per definitie een one-size-fits-all beleid. Welnu, het Noorden kan een hogere rente nog wel hebben, maar het Zuiden, wederom, niet (Italië heeft 2738 miljard schuld….). Zo is het verschil tussen de 10 jaars rente op Italiaanse en Duitse staatsobligaties (staatsschulden met looptijd van 10 jaar) opgelopen tot ruim 200 basispunten (meer dan 2 procentpunt verschil dus).
Om deze divergentie te verbloemen heeft de ECB (en de nationale centrale banken onder aansturing van de ECB) heel veel Italiaanse staatsobligaties opgekocht. Maar dit is technisch illegaal. Bij het oprichtingsverdrag van de euro en de vele verdragen sinds, is afgesproken dat QE (het opkopen van schulden; iets wat eigenlijk ook niet mag van de verdragen) volgens de zogenaamde capital key moet gebeuren. Deze verdeelsleutel is in wezen het gewicht wat iedere nationale centrale bank heeft aan bij de ECB (gebaseerd op populatie en BBP). Dus stel dat Nederland 4,8% gewicht heeft, dan moeten alle aankopen van Nederlandse staatsobligaties, niet meer dan 4,8% van de totale aankopen zijn.
De ECB en de nationale centrale banken hebben zich daar niet aan gehouden, wat hierboven goed te zien is; de ECB en haar nationale centrale banken hebben al een hele tijd de volledige schulduitgifte van de Italiaanse staat opgekocht. Laat dat even inzinken…er waren geen andere kopers voor deze staatsobligaties dan de centrale bank. Zonder deze steunaankopen, zou de Italiaanse rente dus veel en veel hoger staan, iets wat de markt nu steeds meer begint in te prijzen. De ECB moet dus met een plan komen om zowel de inflatie te beteugelen, maar ook de rentes van zwakke eurolanden te limiteren. De markt wil een soort “whatever it takes” uitspraak van Lagarde zoals Draghi dat in 2012 deed.
Vandaar dat afgelopen woensdag de ECB een ad hoc meeting had belegd. Ad hoc is jargon voor noodvergadering. De ECB is dus in paniek en de markt hoopte op een gedegen plan, maar kwam enigszins bedrogen uit want Lagarde had niet veel nieuws te melden. Maar er zat wel een soort “whatever it takes” uitspraak in, want het tegengaan van divergentie “has no limits”. Die uitspraak is van Schnabel die zich steeds meer presenteert als de echte president van de ECB.
Wat de ECB dus probeert te gaan doen is een anti-fragmentation tool op te tuigen. Dit is een mooi woord voor het vinden van manieren om meer en meer Italiaanse staatsobligaties te kopen (en die van Spanje, Portugal, Frankrijk, etc.) om divergentie te verbloemen, ook al mag dat niet van de verdragen.
De aankopen die tot dusverre verder gingen dan de verdeelsleutel, werden onder het mom van het PEPP gedaan; het noodfonds, maar deze zal niet eeuwig durend zijn. Dus de verwachting is dat de ECB over een langere tijdsspanne de verdeelsleutel kan negeren omdat zij deze dan op de later tijdstip weer recht zal trekken, of zo iets. Een narratief is alles wat er nodig is om de verdragen te omzeilen. Zo ziet u maar dat al die eurofielen en EU aanhangers die stellen “ja maar we hebben verdragen, dus we hoeven ons nergens zorgen om te maken” zich allemaal eens in de spiegel moeten aankijken; de EU verzint altijd een manier om de verdragen heen wanneer het haar uitkomt. Dus die “rules based World order”die zij zegt na te staan, wordt ook door de EU zelf om zeep gebracht.
De EU, via de ECB, gaat dus verder met de transferunie die de eurozone heet. Geld zal geforceerd van Noord naar Zuid vloeien, maar dat is niet 1,2,3 duidelijk voor de meute. Die duidelijkheid komt pas als de bom barst, vrees ik.
Reaguursels
InloggenMoeilijk gedoe allemaal.
Het is heel simpel: Een Satékroket kost nu 2,50 EUR bij de Fiebel en aanverwante oplichters. Stop met het eten van Satékroketten!
Tsjaa, wat is het alternatief hé? Italië laten vallen en de hele eurozone erachteraan? Dan maar de verdragen omzeilen, toch?
Wat iedereen telkens maar weer vergeet is dat de goedkope euro voor de producerende landen, lees Duitsland en Nederland een zegen is voor de export positie. Geen Europees land zou Duitse auto's kopen als de euro zo duur zou zijn als de verschillen in economische kracht uitdrukken. Ofwel in Italië worden nog steeds Mercedessen gekocht omdat de euro daar evenveel waard is als in Duitsland. Ofwel, die transfer van euro's naar het zuiden, rollen vanzelf weer naar het noorden. Op die manier betaalt het zich geheel terug plus extra.
Kweenie, als ze daar allemaal in Mercedessen rond rijden en hier niet gaat er toch iets niet zo lekker
In die zin doet Turkije het best wel lekker
@132465 | 19-06-22 | 23:38: touché
Dus wij geven ze geld, zodat zij dingen van ons kunnen kopen. Zodat wij kunnen gaan werken om die dingen te maken. @BL, als ik van u een ton krijg, dan zou ik graag een Mercedes van u willen kopen Heeft u toch weer mooi een ton verdiend!
Punt is, er komt meer geld terug dan dat daarheen gaat. Dat is de crux van die hele euro, die is extreem voordelig voor met name Duitsland. Als het de D Mark nog had, was die balans heel anders geweest. Iedereen staart zich maar blind op die kosten, maar de baten zijn veel groter.
@Beste_Landgenoten | 20-06-22 | 00:42:
We gaan jou rijk maken BL!!!
@Wim_Kut belooft net dat hij een Mercedes van jou koopt als jij hem 100.000 euro geeft! Fantastisch toch?
En ik ga een boot van jou kopen, als jij mij 100.000 geeft!
En ik weet zeker dat veel méér mensen dingen van jou gaan kopen als jij ze eerst het geld geeft.
Jij gaat echt slapend en stinkend rijk worden, BL, respect!
PS. Het draait natuurlijk niet alleen om het heen en weer pompen van geld, en de schuldenlast waar wij voor opdraaien. ECB inflatie- en rente- beleid zijn ook desastreus voor landen die hun zaken redelijk op orde hebben.
Om het leven ingewikkelder te maken ontbreekt er in de bovenstaande uiteenzetting nog 1 ding: De inflatie heeft niks te maken met de rente.
Toen de vorige jaren de rente heel erg laag was, wilde de inflatie ook maar niet stijgen naar de gewenste 2%. (Of je dat moet willen is een andere discussie, dat staat erbuiten). Inflatie was afhankelijk van het vertrouwen in de economie. Dat was laag, dus er werd weinig geld uitgegeven aan niet noodzakelijke goederen, dus de prijzen stegen niet, dus de inflatie steeg niet.
De huidige inflatie wordt voornamelijk veroorzaakt door de waanzinnig gestegen prijzen voor grondstoffen (voedsel!) en energie. Noodzakelijke goederen. Die prijzen stijgen als gevolg van een aanbod tekort. Niet door een gestegen vraag. Het maakt dus ook niet uit wat de ECB vervolgens met zijn rentes doet, de prijzen stijgen toch. De enige manier om dat tegen te gaan is de rente zodanig te verhogen dat mensen zich geen voedsel en energie meer kunnen veroorloven, dus door mensen in armoede te storten. Of door voor meer aanbod te zorgen.
De conclusie is dan dus ook: De ECB maakt er een zootje van, maar de inflatie beweegt zich grotendeels buiten de invloedssfeer van de ECB.
Vrij vertaald: lang niet alles is maakbaar, tegen de natuur in gaan houd je niet vol
Oftewel, alle prijzen, huren en lonen vastzetten binnen een bepaalde range. Tekorten afdekken met geleend geld van overheidswege. Wachten tot energie en voedsel weer goedkoper wordt. Daarna op gewone voet verder. Hebben we alleen weer meer (overheids)schuld.
Dus het is opgezet, een man uit Davos had al eens gezegd dat we een voedsel en energie crisis zouden krijgen. Maar ja, zoiets is wapstervoer wordt er alsmaar gezegd.
Het schijnt dat inflatie of aan de vraagkant zit, of aan het aanbod kant zit. De inflatie komt nu door schokken aan de aanbod kant. Daar schijnt geen hoge rente tegen te werken. beetje pech kijken we tegen een giga clusterfuck aan in een paar maanden
Denk dat de meeste reageerder wel weten dat de Euro een bitcoin in het klein is. Geen werkelijke waarde maar een waar waarde aan gegeven is. Dit in tegenstelling van edele metalen, huizen en andere bezittingen. Dus geld over zet dit in in werkelijke waardevolle objecten.
OT: UvdL nu bij Anne Will (ARD)... volledige Quatsch en Irrsinn.
“ The life and times of an Italian non-performing loan”. Uit The Economist
www.economist.com/finance-and-economi...
Laat Sassen van Elsloo het ons maar eens uitleggen hoe we opgelicht worden
Paywall, helaas.
@Frits de Vriez | 19-06-22 | 22:20:
Hoe de Italiaanse NPL’s uiteindelijk op de balans van de ECB worden geschoven, dat kan hier niet in enkele regels worden uitgelegd. Technisch te moeilijk. Maar wel wat er gebeurt.
U kunt het wel met twee minuten bij elkaar Googlen.
Het huidige probleem was grotendeels onnodig geweest. Landen als Griekenland, Italië en Spanje hebben een veel slechtere betalingsmoraal als het gaat om staatsschuld dan West-Europese landen, en daarom ligt de rente op de staatsschuld die door deze landen is uitgegeven veel hoger. Dat is op zich geen probleem voor de euro, ook niet als deze landen hun betalingsverplichtingen op enig moment niet meer kunnen nakomen. Wel dwingt het deze landen tot begrotingsdiscipline, op straffe van een diepe crisis als de landen financieel in de problemen kunnen komen. Ook dat is voor de eurozone als geheel geen probleem en het is veel goedkoper om (eventueel) banken te redden die de staatsschuld van deze landen op hun balansen hebben te staan dan om deze landen zelf te redden.
Wat wel een groot probleem is, is het huidige beleid omdat het illegaal is en omdat het een 'alles of niets' situatie creëert. Het kan zonder aanvullende macht voor Brussel tot een diepe crisis leiden omdat schuldenproblemen worden opgelost door nog meer schulden te maken en de rekening steeds verder vooruit te schuiven. Brussel hoopt dat er als de nood aan de man is er een fiscale unie zal komen, maar daar is geen democratische meerderheid voor in veel landen.
De ECB helpt de "verslaafde" landen zoals Italië en Frankrijk met het verslavende product zelf namelijk miljarden Euro's. Dat is een zeer grove fout. Je helpt een coke verslaafde niet met coke
Ook met gerealiseerde fiscale unie zal het nog decennia duren voor de situatie enigszins een duwtje richting "ongeveer gelijk" kan worden gebracht. De verschillen zijn gewoon te groot, en elk land wil zijn eigen regelingen houden.
En daarvoor hoef je niet naar Zuid Europa. Kijk alleen al naar Nederland, hoe hier gemeentebelastingen, toerismebelastingen en waterschapsbelastingen per gemeente kunnen verschilen. Idem met de kwijtscheldingsregelingen daarvan trouwens, en met allerlei subsidie-, bijslagen- en toeslagen- regelingen. Als we dat in dit goed georganiseerde land niet voor elkaar krijgen lukt dat ook niet in de knoflookstaten.
En net zomin als NL morgen ineens de huursubsidie en de hypotheekrenteaftrek af kan schaffen; kan Griekenland morgen ineens belastingen gaan heffen op "huizen in aanbouw". Vrijwel elk huis in Griekenland heeft een paar zinloze paaltjes op zijn dak die "aantonen" dat het huis nog niet af is en dus belastingvrij.
Ook andere economische zaken zoals minimumloon, pensioenleeftijd, etc gaan echt niet binnen een halve eeuw gelijkgetrokken worden. Nederlanders klagen al dat de pensioenleeftijd straks van 67 naar 70 jaar gaat. In landen waar ze rond hun 53e of zelfs 60e met pensioen gaan is 70 onbespreekbaar.
@thesmul | 19-06-22 | 21:55:
En we hebben toegestaan dat Fransen en Italianen de ECB runnen:
Na een halve termijn Duitenberg (de excuustruus), de Framboos Trichet, de spaghetti Draghi, en nu Lagarde.
Goed en duidelijke uitleg, één klein dingetje aan op te merken.
De EU en Democratie, Sinds wanneer?
Brussel heeft het verklooid en zal het nu gaan oplossen.
Sorry.
Fool me once, shame on you, fool me twice, shame on me.
Als je in termen van Crypto mag spreken dan is de EURO een behoorlijk grote shitcoin.
Too big to fail. Hopen we dan maar. Desnoods gedekt door de Amerikanen.
Dank poster, je maakt inzichtelijk voor mij, met vele anderen vermoed ik, wat onbegrijpelijk was.
Inflatie heeft een groot voordeel voor schuldenaars: de schulden die je hebt worden in reeele termen steeds minder waard. Bovendien leidt hoge inflatie vaak tot hogere nominale belastinginkomsten.
Voor Italie en Griekenland kan een jaar of twee van hoge inflatie, gekoppeld met ECB-beleid om de rente toch relatief laag te houden en om hun obligaties op te kopen, best nog OK uitpakken.
Het wordt afwachten.
Dat ECB-beleid van hoge inflatie plus lage rente heeft sinds 2002 nog niet gewerkt. Waarom zou het de komende 2 jaar wel werken?
Omdat Timmerfrans ook nog 1.000 miljard extra weg mag pissen?
Pluspuntje, de Eurofiel Macron is zijn meerderheid kwijt.
Ik zag het. Inderdaad een pluspuntje.
Plop!
Het gaat de meeste mensen waarschijnlijk ver boven de pet en het is ook veel te groot geworden. Geen die waar en tegen wie er geprotesteerd moet worden, anders was de pleuris al lang uitgebroken.
Aangevuld met een gevoel van onmacht. Lam geslagen een beetje denk ik.
Kern van het probleem is ook dat er geen kritische media meer zijn.
De media bepalen wat er in het nieuws komt, en waar we ons druk om maken. Bijvoorbeeld kozp en blm, hoewel beide organisaties zijn gebaseerd op leugens; maar wèl dagelijks gepromoot op de npo. Ook het klimaatkalifaat is gebaseerd op flinke overdrijving van toch al discutabele cijfers. Zelfs het IPCC staat nog niet achter een percentage van de doemscenario's waar Xtinction Rebellion voor waarschuwt.
Maar omdat die eindtijd-verhalen dagelijks herhaald worden gaan minder belezen mensen daarin geloven. Corruptie en wanbeleid door EU en ECB daarentegen worden niet of nauwelijks besproken in de MSM.
De wal zal uiteindelijk het schip keren.
Opmerking aan de auteur: maak er een gewoonte van om bij de getoonde grafiekjes altijd de aslabels te vermelden. Soms is de schaal me niet helemaal duidelijk.
Als de euro zakt, wordt er dan meer of minder geneukt?
Meer, kost gratis.
@Lukiluuk: fijn. Niveau gemiddelde pvv stemmer
Mag aub DasKapital terug? Minder kliks maar wel enig niveau...
Dit is dus, waarom een muntunie een fiscale unie nodig heeft, die weer een politieke unie nodig heeft. Maar we gaan verder geen additionele soevereiniteit overdragen aan de EU hoor.
Zekers, al die federaties zijn het paradijs.
Als het geld op is heb je geen vrienden. Einde EU.
Lol! Hier in het dorp, zuid Spanje, worden een paar wegen opgeknapt. Kosten? Dik 22 miljoen, door Europees geld!
De weg van Malaga naar het Oosten ook Europees geld veronderstel ik.
Let op. Het woord stagitatie komt nog niet veel voor in de huidige nieuwsberichten maar dat gaat veranderen
Hopelijk draait Rusland de gaskraan naar het westen helemaal dicht eens kijken of de wijsgerig in ons land en de EU nog zo'n grote bek hebben.
Het aardgas gaat op de bon komende winter.
Gelukkig zit r nog wat bij Groningen in de grond
Als geld van noord naar zuid vloeit, tijd om naar het zuiden te verhuizen.
Ben ik al mee bezig
We gaan naar een financiele crisis van ongekende omvang. Veroorzaakt door de EU. Maar de redding is nabij: eén fiscaal en financieel volledig gelijkgeschakelde EU.
Om vervolgens met dezelfde denkwijze die de huidige financiele crisis heeft veroorzaakt, verder te gaan.
Idd.. we zitten al in een giga crises maar het komt nog niet in het nieuws en nee... nee.nee. .één fiscaal en financiel EU is onmogelijk ten gevolge van de verschillen in karakter. Wij willen het beste jongetjevandeklas zijn en o.a Frankrijk lacht ons faliekant uit en overtreedt elke gestelde financiële regel.
@TonAlias | 19-06-22 | 19:57: dan ben je weer 20 jaar verder en mag de EU zich laten redden door Rusland en China. Puur stom eigen beleid en dat wordt al sinds de oprichting van de euro gezegd. De landen zouden naar elkaar toegroeien. In het zuiden is daar decennia niets aan gedaan dus wil men het niet. Straks teert de hele EU dus op het Noorden. En zelfs dan blijven we nog Timmermans zien die toch echt 500 miljard extra nodig heeft.
Als politici de Sahara beheren is binnen de kortste keren het zand op. QED.
Ik heb totaal geen verstand van geld, 0,0, nada, nothing, niente, ik had bij de ECB moeten gaan werken.
Wel onder mij dan, want ik weet er nog minder van. Althans, als uitgeven niet meetelt.
@MickeyGouda | 19-06-22 | 19:52:
Hoeveel schoenen heb jij?
F1 topic nog niet open??
Dit continent is verloren. Dadelijk een recessie (of depressie) met de energiecrisis erbovenop.
En bewust laten gebeuren, is dat niet tribunaal-waardig?
Jetten heeft alles onder controle..
@Wattman | 19-06-22 | 19:49: Onder kontrollen misschien, maar meer ook niet vrees ik.
Voor het eind van het jaar is alles in elkaar geklapt. Recessie van ongekende omvang.
Depressie.
@Mr_Natural | 19-06-22 | 19:40:
Die heb ik nu al.
Ik denk dat Brussel weer lukt om zit zo lang mogelijk voor zich uit te schuiven. Zal niet dit jaar gebeuren, en volgend jaar is iedereen er al gewend en zijn er weer andere dingen in het nieuws.
En dan stagflatie. Moeten we geen blommetje naar Draghi sturen. Want die begon met dat helikoptergeld
Bedrijven exporteren zich de tyfus naar Zuid-Europa, die dat betalen met schulden die de burgers uit Noord-Europa terug mogen betalen. Best slim opgezet, toch?
Had er al iemand: "Pyramidespel!" geroepen? Nee? Mooi : "Pyramidespeeeel!"
Bitcoin is vandaag alweer omhoog terwijl de Nasdaq pas dinsdag middag weer open gaat. Het spel is gewoon niet eerlijk..
hier halen zoveel mensen hun pensioen niet, dat ik snap dat ze daar riant van kunnen leven die pensioenfondsen.
25%.
Crypto coins worden ongeldig verklaard en de Euromuntjes die ertegenover staan, als waarde, zijn dan verdampt. Is dat een manier om de geldluchtbel leeg te laten lopen?
Het blijft voor mij allemaal abracadabra,
grondstoffenwaardes worden belangrijker als de Dollar niet meer de toonaangevende munt is. En qua Euro; ik ben bang voor dwang tot digitaal geld als oplossing, digitaal betalen onder staatstoezicht. Moneypolie
Overigens denk ik dat het verhogen van de rente weinig gaat doen tegen de inflatie, nu deze voornamelijk wordt veroorzaakt door hoge brandstofprijzen. Het al te drastisch verhogen van de rente kan wellicht een eventuele naderende recessie alleen maar verergeren, nu het de economie remt en de prijzen hoog blijven.
Inderdaad, die ruim veertig % belasting op benzine mag best wel wat lager.
Eigenlijk zeg je dat de FED het fout doet en de ECB goed. Denk dat het precies andersom is.
Alles hangt aan de brandstofprijzen, ben jij na de derde klas lagere school van school getrapt?
En dan nog alle gigantische noodfondsen en andere potten die de afgelopen jaren zijn opgetuigd en waar, volgens mij, vooral door de Zuid (en Oost) Europese landen uit putten. Verscholen transferunie.
Socialisme door een achterdeurtjes. Gebeurt in ons land inmiddels ook volop. Allerlei compensatiemaatregelen tegen stijgende kosten, voor de armsten en voor de lagere lonen. Uiteindelijk op te hoesten door de hogere inkomens.
@Muxje | 19-06-22 | 19:33: totdat we allemaal arm zijn. Dan wordt het interessant.
Misschien is het een idee om elke EU-land zijn eigen euromunt te geven? Dus, dat we laten zeggen dat Duitsland zijn Duitse-Euro, Frankrijk zijn Franse-Euro, België zijn België-Euro, Nederlandse zijn Nederlandse Euro, etc, krijgt. Om verwarring te voorkomen noemen ze dan respectievelijk; Mark, Franse-Franc, Belgische Franc, Gulden, etc. En als we daarnaast de landen gewoon veel meer over hun eigen land laten beslissen. Is dat geen goed idee?
Nee. Aldus alle eurofielen.
Ons hoofddoel is het handhaven van prijsstabiliteit, d.w.z. het bewaken van de waarde van de euro. Prijsstabiliteit is van essentieel belang voor economische groei en het creëren van werkgelegenheid, twee van de doelstellingen van de Europese Unie.
www.ecb.europa.eu/ecb/tasks/html/inde...
En dan het lef om een inflatie met dubbele cijfers gewoon te accepteren, we worden weer vol in de laars gepist door de politieke Franse ECB.
Dat geld van Noord naar Zuid gaat stromen, is duidelijk. Nederland bindt het inmiddels ook prima.
Maar wat bedoel je met 'als de bom barst'?
Wanneer ook 3x modaal naar de voedselbank moet?
Zo zie je maar hoe je door onze politiekers wordt belazerd waar je bij staat. Alles wat de ECB oploopt aan schulden, worden gemeenschappelijke schulden.
Je hoort niemand meer roepen hoe geweldig die Euro is voor de BV NLD
Zou me niks verbazen dat die 50 miljard fondsen voor stikstof etc eigenijk als doel heeft onze staatsschuld te vergroten zodat het verschil met Knoflokië minder groot wordt.
Knoflokië = Olijfboomië
Wir schaffen das
Nee..
U vergeet het laatste woord: nicht.
@Wijze uit het Oosten | 19-06-22 | 19:30: Niet aardig om hem een nicht te noemen?
De EU zou zorgen voor welvaart en politieke stabiliteit, de werkelijkheid is financiële chaos, armoede en oorlog, de EU heeft haar langste tijd gehad, tijd voor iets nieuws.
Jazeker! Ik stel een kanteling van de organisatie voor!
(geen flauw idee wat dit betekent, iets wat ik al tientallen jaren hoor van managers, volgens mij betekent dat: laat het gebouw maar omflikkeren?)
@nobodiesunmighty | 19-06-22 | 18:49: Tijd om de zaken samen met de stakeholders te herijken zodat draagvlak ontstaat voor een brede waardegedreven transformatie.
@Sinaslolly | 19-06-22 | 19:04: Management mambo-jambo…
Helder verhaal. Maar hoe kunnen de gewone burger er iets aan verdienen?
Schulden aangaan en hopen dat de inflatie veel hoger blijft dan de rente.
@* Il Principe * | 19-06-22 | 18:57:
En dan ook hopen dat je inkomen net zo hard stijgt als de inflatie.
@Wattman | 19-06-22 | 19:02:
Brug, hoeft alleen maar harder te groeien dan de rente.
@* Il Principe * | 19-06-22 | 18:57: Hypotheek schuld in Nederland 775,6 miljard euro gaat lekker.
1. Misschien zou NL - net als de ECB en de knoflooklanden - ook een aantal verdragen moeten doorscheuren: natura2000/stikstof onzin; vluchtelingenverdrag; etc.
2. Ben benieuwd hoeveel nieuwe (crypto) beleggers dik in min staan of in paniek met velies hebben verkocht. Je spaargeld is meer dan 10 procent afgenomen; beleggingen met 20 procent; cryptobullshit met 50? huur omhoog straks met 5 of 10 procent; en huis kun je niet meer kopen vanwege hoge rente en absurde prijzen opgedreven door immigratie en beleggers. Vakantie: duur en overvol, en alleen als je nog voldoende carbon credits hebt. Wat een fijne toekoemst ligt in het verschiet, nietwaar?
Yep, wel als je bij de 5% hoort. ;-)
Ik heb de oplossing tegen de inflatie. Datgene doen wat ze nu al jaren doen. Heeel erg veel geld bijdrukken. En dan de EU laten houden natuurlijk, niets aan ons geven, zoals gewoonlijk. Dan heeft de EU heeeel veel geld en wij niks. Dat stopt vast de inflatie.
Anders zouden ze dat toch zeker niet hebben gedaan al die jaren?
Of, of, het zal daar toch niet aan liggen en dat ze nu een oorlog de schuld geven? Zoiets zouden al die eerlijk mensen in de EU toch nooit doen?
De volgende stap is om 1 grote schulden unie van de eu te maken, en daar gaan de noordelijk staten voor bloeden.
Maar gezien de noordelijke staten eigenlijk al garant staan voor de schuld van de zuidelijke staten zal er wezenlijk niet veel veranderen, behalve natuurlijk dat dit betaald gaat worden door de burgers, en niet door het grote geld.
Dat is globalisme in een notedop.
Quote: “ Om deze divergentie te verbloemen heeft de ECB (en de nationale centrale banken onder aansturing van de ECB) heel veel Italiaanse staatsobligaties opgekocht. Maar dit is illegaal.”
Is er geen financiële Vollenbroek die dit bij de rechter kan aanvechten? Wat met stikstof kan moet illegaal opgekochte staatsobligaties toch ook kunnen.
Er is vast wel ergens een geitenpaadje of een inlegvelletje die het juridisch toch mogelijk maken.
@Muxje | 19-06-22 | 18:37: Daar wordt tegenwoordig menig reet mee afgeveegd.
De euro wordt niet overeind gehouden op puur financiële basis, maar om politieke basis. Dat laatste mag wat kosten net zoals Griekenland overeind gehouden is ondanks dat economen het al failliet hadden verklaard. Ook de KLM wordt overeind gehouden ondanks dat het financieel failliet is. De bakker om de hoek had allang dicht getimmerde ramen. Zo gaat dat. To big to fail.
De bom is al gebarsten, de schokgolf komt met vertraging.
Dit. Haal je geld weg, en zet het om in iets anders - dat niet ECB afhankelijk is. Een gewaarschuwd mens...
Ik word hier met de dag ongeruster van. We hebben een volk in Europa dat heel erg boos kan gaan worden wanneer de inflatie in hun tot voor kort zuinige land uit de hand gaan lopen en er een crisis uitbreekt. Dat land heeft ook net besloten om voor E500.000.000.000,-- hun legers te gaan moderiseren.
Ik houd mijn hart vast. De naam van het land: Duitsland.
Ben blij dat ik in de zuid-oosthoek van de EU woon.
Duitsers met het collectieve schuldgevoel zijn de laatste waar je bang voor hoeft te zijn.
Duitsland? Echt? Heb je niet gezien hoe laf ze zijn gebleken nu die oorlog in Oekraïne speelt? Het zijn watjes geworden.
Je moet gewoon zorgen dat je weinig fiat geld hebt maar koop landbouwgrond, crypto (is nu ideaal koop moment), onroerend goed, maar dan wel volgend jaar nu nog te duur, goud, etc. genoeg mogelijkheden maar for God sake geen fiat geld.
Eensch! Als je van de rechterbuurman al 2x een klap hebt gekregen, dan is de kans best groot dat de derde ook uit die hoek komt. Van de eerste klap heeft hij tenslotte ook niet geleerd.
@Patatter | 19-06-22 | 18:40:
De armoede in Duitsland door hyperinflatie leidde uiteindelijk tot WW2.
@horsteknots | 19-06-22 | 18:38: Dat zeiden we van de Russen ook.
@Patatter | 19-06-22 | 18:40: Molotov - Von Ribbentrop 2.0
Rusland krijgt de USSR weer terug. Duitsland de EU.
Polen en de Balkan to be discussed.
@Wattman | 19-06-22 | 19:19:
Dankzij het Franse beleid om Duitsland tot een middeleeuwse staat te verarmen.
ECB doet wat het altijd doet.
Koste wat kost de Euro redden.
Ze offeren de welvaart van de landen met de vroegere harde valuta op ten faveure van de usual suspects.
Let op dat is niet Spanje.
Paniek of plan?
Misbruik maken van de situatie. Er komt alleen wel een moment dat er een bom gaat bassten. Italie, Frankrijk, Spanje, Griekenland en Belgie kunnen hun staattschulden nooit en te nimmer meer aflossen.
Plan.
Definitief.
Plan
Paniek. Ze dachten rijk te worden met het bijdrukken en daarmee waardeloos maken van de Euro. Nu wordt die Euro dan ook waardeloos en is er paniek. Het is een marktcorrectie. Het is maar de vraag of alles niet definitief is.
Plan
@Patatter | 19-06-22 | 18:48:
Dat dachten ze echt niet.
Goed dat GS hierover schrijft, op de staatszenders en RTL wordt hier niets over gezegd. Enkel dat de oorlog in Oekraïne de oorzaak is van alle problemen, en Putin natuurlijk. Dat het 'geld printen' de oorzaak is van de huidige inflatie wordt bijna niet getoond in de main stream media. Zelfs de Telegraaf hoor je er nauwelijks over.
Probleem gaat worden dat de Euro door de lage rente t.o.v. de dollar, in waarde gaat dalen:
www.iex.nl/Valuta-Koers/190143785/EUR...
Aangezien veel van de geïmporteerde goederen in Europa in dollars geprijsd zijn, ontstaat er daardoor vanzelf een inflatie, door devaluatie van de Euro.
De dollar is gelijk aan de euro, het scheelt bijna niets.
Voor de Europese industrie is dat enerzijds geweldig (we worden goedkoper). Alleen jammer dat de grondstoffen ook in dollars moeten worden afgerekend.
@TonAlias | 19-06-22 | 18:34:
Euro heeft ooit $1,56 gestaan en is sindsdien alleen maar gezakt. Pariteit kost ons in Europa veel geld omdat alles in dollars betaald wordt en de belastingdruk in de EU veel hoger is dan in de VS.
De media en journalisten volgen enkel hun partijprogramma. Ze doen geen onderzoek maar volgen wat hen wordt voorgekauwd. Als ze iets fout schrijven liggen ze eruit.
Alle grote centrale banken in de wereld hebben flink geld lopen drukken. Niet alleen de ECB
@MargauxGrandCru | 19-06-22 | 18:44: Die pariteit gaat er wel komen.
@Jupiler10 | 19-06-22 | 19:33:
Ja en dat is duur voor ons, zeker omdat ze de agrarische export de nek om willen draaien
@MargauxGrandCru | 19-06-22 | 19:37: Ben het helemaal met u eens.
@MargauxGrandCru | 19-06-22 | 18:44: Moest vannacht 25 dollar overmaken, was nagenoeg 25 euro. Er zijn voor de waarde van de Euro inderdaad betere tijden geweest.
Misschien dan toch maar weer peultjes voor eigen markt kweken in plaats van uit Guatemala importeren.
Die schulden van de zuidelijke landen, gaan ze weg inflationeren!
Ook handig voor onze extreem hoge hypothekenberg in Nederland.
@Shoarmamasutra | 19-06-22 | 20:52: Zekers... Nu nog even mijn werkgever overtuigen om inflatiecorrectie toe te passen. Wordt wel een dingetje denk ik.
@Shoarmamasutra | 19-06-22 | 20:52: Helaas is onze pensioenberg nog veel hoger, en die wordt ook weggeinflationeerd...
En die knoflooklanden maar zich de ballen uit de broek lachen..
De Italiaanse burgers zijn rijker dan de Nederlandse burgers. De Nederlandse roverheid is efficiënter in het afromen.
@marcoplarco | 19-06-22 | 18:31: Geen zorg dat gaat de komende maanden erg duidelijk worden...
@marcoplarco | 19-06-22 | 18:31:
Precies. Daarom moet de Nederlandse staat de arme Italiaanse staat te hulp schieten. De koopkracht van de Italiaan is hoger.
Kan er ook ern serie komen hoe ik als burgerlul mij kan beschermen? En dat als de schijt de ventilator raakt dat ik dan tegen mijn eurofiele vrienden kan zeggen ja jammer ik heb dit en dit en dat gedaan.
Dollar assets. Welke dan ook.
Simpel. Geld en onroerend goed buiten de EU brengen.
Amerikaanse aandelen. Maar als u weinig spaargeld heeft dan valt er ook niet veel te verliezen, afgezien wat rekening houden met het feit dat uw pensioen in de toekomst wat laag zal zijn. Belangrijkste is om vaste lasten (verzekeringen, energie, auto, huur/hypotheek, abonnementen) meteen te verlagen als inkomsten en uitgaven niet meer in balans zijn, ruim voordat er problemen ontstaan, of in ieder geval vast een lijst te maken van uitgaven die indien nodig aangepast kunnen worden. Wat betreft energie, meet het verbruik van koelkast en vriezer, en trek bij elk apparaat dat niet 24/7 aan hoeft te staan de stekker er uit. Ik zet hier overdag bijvoorbeeld de CV pas aan als ik ga douchen.
@BoerKoekoek | 19-06-22 | 18:30: ik heb zojuist de eenzijdig een republiek uitgeroepen. Wil ik naar de winkel om bier te halen, mag dat niet van de douane omdat ik geen geldig papoort heb
@Santtulainen | 19-06-22 | 19:16: Het is sowieso niet handig om BTW en accijns af te dragen aan Nederland. Dat kan u beter in uw eigen economie investeren.
Ja dat kan wel zijn, maar volgens de Eurofielen zouden we zonder de EU en de ECB in totale armoede leven. Samen zijn we sterk! En de inflatie is natuurlijk de schuld van Putin, vergeet dat niet.
Volgens de eurofielen zouden wij zonder de EU in armoe, in het donker, in de kou, en in een oorlog zitten!
O... Wacht even?!
@BadPatNL | 19-06-22 | 18:30: Ik zie het Balkenende nog roepen.
Gelukkig is er nooit meer oorlog en is het licht aan, dankzij de EU.
Daarom hebben de Noord-Westelijke Europeanen er geen probleem mee de hard werkende Zuid-Europese volkeren ruimhartig te steunen.
@gestoptmetroken | 19-06-22 | 18:38:
Bedrijven in Noord Europa hebben flink geëxporteerd naar Zuid Europa, dat is een van de belangrijkste redenen voor de schulden daar. Met andere woorden "we" hebben er flink aan verdiend.
Idd zonder de eu gaan we allemaal dood.
Je geloofd die propaganda toch zeker zelf niet? De export zal echt niet minder worden.
@* Il Principe * | 19-06-22 | 19:02:
We hebben dus onze eigen export naar luie uitvreters gefinancierd. Die voor de zoveelste keer weer hun klauwen ophouden.
@gestoptmetroken | 19-06-22 | 19:48:
Niet helemaal, de slimme Grieken, Italianen en Spanjaarden werken hier als expat. Er is een echte braindrain van Zuid- naar Noord-Europa. Daarnaast zijn wij ook eens heel goed in het geld geven aan bedrijven. Alleen in NL al 20 miljard aan NOW-regelingen, voor een groot deel naar buitenlandse bedrijven. Op de een of andere manier hebben we hier gewoon een hekel aan burgers.
@* Il Principe * | 19-06-22 | 20:07:
Ik ben ver gebleven van de NOW en TOZO. Zie daar komt een nieuw schandaal de haven invaren.
@* Il Principe * | 19-06-22 | 19:02: Alleen zo jammer dat ze nog niet betaald hebben... lees 'target 2'...
Ze zullen erg blij zijn als Rusland een atoombom gebruikt - dat leidt lekker de aandacht af.
Ik verbaas mij erover dat het zo weinig mensen interesseert. Het is dansen op een als maar meer borrelende vulkaan waar wij als makke schapen heerlijk oo staan te grazen.
Ze zal eens geen vertrouwen hebben, en bewust zijn van het risico dat de rente van je hypotheek van alles kan worden. Dan word je heel zenuwachtig toch?
U-boot | 19-06-22
Dat er duizend per week binnenwandelen interesseert ze ook niet.
Ik lees; Pensioen? Foetsie!
Onder andere, zal nog wel meer 'veranderen ten goede' in de toekomst.
Vraagje : hoeveel Nederlanders gaan er naar Italie op vakantie ? En hoeveel Italianen in Nederland ? Hoe zo dat toch komen ?
Gokje, vanwege het weer?
Voor de gezelligheid en vriendelijkheid ga je usd niet naar Nederland
De Nederlandse keuken?
Probleem is eerder dat de ECB helemaal niet in paniek is maar dat wel zou moeten zijn.
Maar die kostuums en mantelpakjes geven toch wel een betrouwbare indruk, toch?
Gister ook weer een fijn filmpje gekeken over de macro economie. Het zou echt beter zijn om de bubbel en bijbehorende illusie in leven te houden, wat het ook kost. Want het alternatief is vele malen kostbaarder, en dan gaat het niet meer over wat getalletjes op spreadsheets maar uiteindelijk gewoon mensenlevens. De ramptoerist in mij zal het vuurwerk wel waarderen, daar niet van, maar letterlijk niemand wordt er beter van als het financiele systeem omdonderd. Of dat nu in europa, US, Japan of China (ook daar gaat het lekker momenteel) is.
Maar als het financiële systeem 'werkt' en u niet te vreten heeft, wat dan?
Dat is de verkeerde vraag. Wat als het financiele systeem "werkt" en een zeker ander continent heeft nog minder te vreten dan ze al hadden. Die komt namelijk eerder...
Ach joh, geen paniek, na een oorlog gaat het daarna altijd alleen maar beter met een economie?!
Ook volgens onze beste staatsman sinds Drees, vader van alle Nederlanders Mark "valse lachebek" Rutte: Is die oorlog daar in aan het uiterste randje van het Europese continent ook onze oorlog, dat wij daar het allemaal maar even over MOETEN worden...
De Nederlandse economie is daar mee gered van de ondergang...
Ach, ieder weldenkend mens met enige kennis van economie en EU zag dit toch al van mijlenver aankomen. De ECB heeft met opkopen van obligaties/schulden en het laag houden van rentetarieven, plus het constant draaien aan de geldpers (Mario Draghi) continu de zuidelijke fail-states Griekenland, Portugal, Frankrijk, Spanje en vooral Italie de hand boven het hoofd gehouden. Nu keert de wal het schip en blijkt wat ik al decennia roep waarheid te worden, namelijk NEXIT, in ieder geval Zeuro vs. Neuro, desnoods terug naar de wel succesvolle EEG, Gulden, Mark. De huidige transferunie van noord-west naar zuid-oost is simpelweg onhoudbaar. Zuid Europa heeft belang bij devaluatie van munteenheid wat binnen de Euro geseling dus niet mogelijk is. Iedere econoom kan dit verhaal uittekenen maar toch houden de globalisten/kartellianen vast aan hun plannen voor een supranationale EU. Tunnelvisie!
Het enige verdrag dat écht welvaart heeft gebracht is de EEG inderdaad, het vrije verkeer van personen, goederen en diensten.
Zoals u aangeeft heeft menig econoom zeer terechte vragen gesteld bij het aangaan van Europese
Monetaire unie. Toch zijn we er in geluisd.
U spreekt van tunnelvisie, daar heeft t inderdaad veel van weg. Echter denk ik niet dat t zo simpel te verklaren is. Ik vrees dat men de liggende tegoeden als pensioenfondsen van de noordelijke staten al lang als oplossing of in ieder geval hulpmiddel had ingecalculeerd.
Geen nood, de inflatie eet de schulden op. Ook onze pensioenen en spaartegoeden, maar je moet wat over hebben voor eenheid. Pensioentip: zoek werk dat je tot je dood leuk blijft vinden.
Inderdaad, inflatie eet de schulden van Zuid-Europa op. Dat gaat ten koste van NL spaartegoeden en met name pensioenen. Maar vooral op het globalistisch kartel blijven stemmen. Tegen de tijd dat U en ik pensioen (ik heb het niet over AOW) krijgen is de waarde verdampt of de EU rooft NL pensioenkassen, dat laatste zie ik ook nog gebeuren. Voor de EU is de NL burger een nummer en pinautomaat.
Goede tip. en proberen je (woon)lasten omlaag te krijgen helpt ook om van een bescheiden pensioen meer over te houden.
@W_F | 19-06-22 | 19:04: Ik ben nu precies 1 jaar hypotheekvrij met een koophuis dat 500-600k waard is in een mooie bosrijke buitenwijk in de Utrechtse Heuvelrug. Maar ik ben bang dat het kabinet mensen zoals ik zwaar gaat belasten via vermogensbelasting in box 3. Wat GroenSlinks en consorten maar niet willen begrijpen is dat je niet kan eten van de (over)waarde van een huis. Het belasten van een afbetaald huis is pure diefstal, de regering moedigde mensen aan af te lossen, daarnaast heb ik mijn huis afbetaald met 3,5x het aankoopbedrag en ook daarover is belasting betaald. Het is belasting op belasting op belasting, en als ik de pijp uit ga mogen erfgenamen nogmaals belasting betalen. Wat een land....
@Andreas_Kruis | 19-06-22 | 20:26: Daar ben ik ook bang voor, dus nu wat aan het beleggen om de belastingen van te betalen (en de inflatie te compenseren). Een eigen huis geeft ook wat mogelijkheden om zelf energie op te wekken. Huidige plan is om niet alleen van gas af te gaan maar ook van het stroom net, al is dat laatste meer hobby dan financieel interessant.
jaja, eerste was er te weinig rente en nu komt er wel rente en dan is het ook niet goed. laat ons raden, u bent van dom klagend telegraaf rechts. Waar ze ook denken dat er wel rente moet zijn maar dat hypotheken gratis moeten blijven. Ook veel VVD en CDA subsidie maar belastingheffen is voor de dommen. Het lijkt USA wel met bonkers of bush of reagan aan het roer. Daar gaat de staatsschuld nog een keer over de kop.
Binnenkort worden de italiaanse schulden kwijtgescholden of verdeeld over de andere (noordelijke) landen.
Dat gebeurt al door het aanwakkeren van inflatie door de ECB
De natte droom van links: iedereen allemaal even arm en een land volgestouwd met 'vluchtelingen'.
De basisbeurs gaat er zeker komen en dan bv. 99,8% belasting over bijverdienen.
*cynisme aan* Och die laatste paar centjes die ze nog extra uit ons kunnen wringen kan met gemak met de grote stroom mee. *cynisme uit*
Moet nu denken aan de film Titanic waarbij de kapitein in de stuurhut blijft zitten als het schip naar de bodem zinkt. Beter had ie in een reddingssloep gepakt. Nederland, ga uit de euro en ja het zal waarschijnlijk eventjes pijn doen.
Ik aan die Irakeze minister die riep dat er geen Amerikaanse troepen in Bagdad waren.
De band blijft rustig doorspelen.
@amateurrr | 19-06-22 | 18:12: Dat was Mohammed Saïd al-Sahaf, ook wel Baghdad Bob...
Ik dacht nu gelijk aan die Amerikaanse bommen, die het licht lieten flikkeren, en de boel om hem heen deden schudden.
dit is nooit gebeurd en u kunt er dus ook niet aan denken. en u was er ook niet bij
Wat hier beschreven wordt is de grootste diefstal uit de geschiedenis. De pensioenpotten van de rijke Noordelijke landen worden leeggeroofd door de arme Zuidelijke Europese landen. Welke partijen faciliteren dit eigenlijk?
D'66 natuurlijk
In ieder geval de PvdA. Gek hé.
VVD, D66, CU, en de PVDA heeft in het verleden ook flink mee gefaciliteerd...
@Phantomas | 19-06-22 | 18:18: De laatste jaren VVD/CDA/CU/D66 maar de PvdA was er ook wel happy mee. Kortom alle Eurofiele partijen. Die redden graag anderen met het geld van anderen.
En dan te bedenken dat die men in die zuidelijke landen belachelijk vroeg met pensioen mag. Daar moeten wij voor betalen.
@Abject | 19-06-22 | 18:33: Nee die mensen mogen op een normale leeftijd met pensioen. U moet tot in de eeuwigheid doorwerken.
@Abject | 19-06-22 | 18:33: Inderdaad, in Frankrijk bijvoorbeeld gaat men nog steeds met 62 met pensioen, of eerder. De EU streeft gelijke rechten en plichten na, laat me niet lachen! De NL burger moet gewoon doorwerken tot hij/zij neervalt terwijl het zuiden vroeg met pensioen gaat en bakken met geld uit het noorden ontvangt. Het ECB monetair beleid is desastreus voor pensioenen en spaartegoeden in het noorden, en dus worden met name (bijna) bejaarden financieel gepakt!
@Abject | 19-06-22 | 18:33: Niks let u om te verhuizen naar het Zuiden en ook vroeg met pensioen te gaan.
@Andreas_Kruis | 19-06-22 | 21:02: Wanneer dringt het nou eens tot NL door dat je in Frankrijk pas met pensioen mag als je 40 jaar gewerkt hebt, verder bestaat er niet zoiets als AOW. als je geen 40 jaar gewerkt hebt kun je misschien nog een paar honderd euro bijstand krijgen maar dat was het dan wel. daar kunnen de meeste NLers nog een puntje aan zuigen.
gelul, het pensioen geld is particulier en kan helemaal niet door de overheid ingenomen worden.
REAGEER OOK