Massale uitval zonnepanelen bij te veel zon, overheid DWINGT u aan de warmtepomp
Durppppp - niet goedschiks, dan maar kwaadschiks
Blokje duurzaamheid! Allereerst: zonnepanelen. Die zijn stiekem wel okee. Toegegeven, ze zijn foeilelijk (zie foto boven), maar het levert je als bewoner daadwerkelijk wat op en het is stuk minder levensontwrichtend dan die vieze vogelverwoestende stinkwindmolens die door opgeschoten duurzaamheidsakela's bij het volk door de strot worden gedrukt zonder inachtneming van de wensen van dat volk, meestal zelfs juist helemaal tegen de wensen van de bevolking in. We kijken naar JOU, Marieke van Doorninck van Amsterdam. 'Jamaar bij windmolens kun je lid worden van een windcoöperatie' ja SUPERLEUK als je € 7 moet dokken voor een brood en een halfje melk en je iedere euro moet omdraaien om rond te komen. Enfin, zonnepanelen dus, er zijn waanzinnig veel lappen loos dak in Nederland (parkeergarages, overheidsgebouwen, enz.) die ze gewoon lekker vol moeten pleuren met die dingen, als het maar niet van die biodiversiteitsontwrichtende drijvende zonneparken of landschapshatende weilandparken zijn, en huiseigenaren kunnen lekker de rekening drukken. Maarrrrrr wat blijkt nu? "Zonnepanelen vallen massaal uit bij te veel opbrengst." Want: "Er is dan zó veel zonnestroom in de wijk dat de netspanning te hoog oploopt en het veiligheidssysteem de zonnepanelen uitschakelt. (...) Zonnepaneeleigenaren balen want de storingen treden op als de zon uitbundig schijnt en de opbrengst van de panelen hoog is." Nou lekker dan!
Wat nou écht een goed idee zou zijn: binnenkort allemaal verplicht overstappen op een elektrische warmtepomp. Houd het bier van klimaclown Rob Jetten vast want bij vervanging van je cv-ketel moet je vanaf 2026 overstappen op een 'duurzamer alternatief'. Volgens Jetten (D66), bekend van zijn vliegreisjes naar onder meer Sri Lanka, Iran, Mallorca, Oekraïne, Oman, Zweden, Alicante, Denemarken, Italië, Bordeaux, Schotland, Macedonië, Kosovo, Ethiopië, Sicilië, Hongarije, enz. en tevens partijgenoot van Daan Bonenkamp (D66) eveneens bekend van zijn vliegreisjes naar smeltende gletsjers, is het vervangen van een cv-ketel voor een warmtepomp 'ook nog goed voor de energierekening en het klimaat'. Mooie woorden om te verbloemen dat er sprake is van: DWANG. Met behulp van een eendenbek bij u in de strot gegoten. Een prachtige, goedkope, weinig geluid makende warmtepomp. Gefeliciteerd alvast!
WIJ! ZIJN! NEDERLAND!
Social
Ook een optie
Social
Reaguursels
InloggenNog geen last van uitval gehad. Misschien komt dat omdat ik nog zo'n ouderwetse meter heb die achteruit gaat lopen als de zon schijnt...
Het gaat om je inverter, niet je meter. Inerter meet de netspanning, als die te hoog wordt *moet* hij uitschakelen, zowel voor zichzelf alsook om toegelaten te worden in Nederland.
Hoe is het eigenlijk afgelopen met die firma die zonnecellen in dakpannen fabriceerde? Zodat je niet van die lelijke zonnepannelen op je dak hoefde te leggen, maar gewoon dakpannen waar in elke een cel zat? Is dat nog iets geworden?
Knip en plak van die Zweeds energieboer:
De nadelen van zonnedakpannen:
Hoge kosten (2 tot 3 keer hoger dan zonnepanelen)
Minder opwek in Wattpiek waardoor relatief laag rendement
Hele dak moet vervangen worden met dakpan-zonnepanelen
Zeer beperkt aantal aanbieders van het zonnepaneel als dakpan, dus nog weinig keuze
Dat het hele dak moet worden vervangen was al in dat programma toen aan de orde, dat het hun merendeel ging om nieuwe huizen. En dat ze minder (zo'n 20%?) opbrachten, vanwege de uitholling in de dakpan, was ook al bekend.
Dwang is nooit goed.
Maar voor sommige huizen zou het heel goed zijn, en de rekening gaat toch echt naar beneden.
Alleen zijn er een paar problemen.
1) subsidie drijft de prijs van die dingen alleen maar op.
Ik heb de mijne in het buitenland gekocht, daar was hij globaal de subsidie die ik kreeg goedkoper dan hier in Nederland..... ( dus wie verdient eraan??? ).
2) Gelukkig heb ik de mijne al drie jaar geleden gekocht, zover ik weet zijn ze nu niet goed meer te krijgen ( van horen zeggen, niet geprobeerd ).
En voor wie het wil weten, het verbruik hier was bijna 4000 m3 gas per jaar, plus nog redelijk wat stroom.
Nu is het 150 euro per maand ( zal wel stijgen met de huidige energie prijzen ).
Zou ik niets gedaan hebben, dan was het jaarlijks dus 4000 * 3 ? euro is 12.000 euro alleen al aan gas.
En nee, de pompen hier maken niet zoveel geluid dat je ze hoort.
Buurman wist helemaal niet dat ik ze had ( er staan er 3 totaal hier ).
En ik heb ze ook zelf neergezet, installatie was erg duur.
Koste me een dagje denk ik, alles bij elkaar, ik had er geen ervaring in.
Dat was met de warmtepomp die ik toen op het oog ook zo ik dacht toen van oke ik koop dat ding na aftrek subside voor 800 euro helaas werd de aanschafprijs gelijk verhoogd met het subdidiebedrag.dat heeft ertoe geleid dat ik een ander merk en model heb gekocht via Duitsland omdat daar er een normale prijs voor werd gevraagd en de subsidie bij mij terecht kwam.
Met een warmtepomp is an sich niets mis. Dat heb ik hier al eens eerder betoogd. Velen weten niet eens dat ze er al één in huis hebben, al decennia lang! En met de warme zomers van de afgelopen jaren kunnen monteurs de warmtepompen niet aanslepen en staat er een wachtlijst van enkele maanden tot jaren.
Wacht?
Hoebedoelu met de warme zomers? Ik wil er warm bijzitten in de winter!
Nou, draai werking van airconditioning om, en je hebt verwarming... Een airco is niets anders dan een warmtepomp. En in je keuken staat ook al jarenlang een warmtepomp, je koelkast is er ook eentje.
Het is niets nieuws. In de Scandinavische landen wordt er al sinds jaar en dag met een warmtepomp verwarmd. En daar is het toch echt structureel stukken kouder dan hier in Nederland het ooit zal zijn of is geweest.
In de loop der jaren. Is de techniek flink verbeterd, het kan in koudere temperaturen gebruikt worden, zijn flink stiller en stukken energiezuiniger geworden.
Als je dus een warmtepomp hebt die ' niet goed werkt', zal het eerder: A verkeerd gebruikt worden of B verkeerd gemonteerd zijn.
Maar dan, niet het verplicht worden? Nou ja das een hangijzer, en een hete ook, omdat het elektriciteitsnet er totaal nog niet is op voorbereid. Dat gaat problemen opleveren, en dat licht dan niet aan de warmtepomp.
Mijn warmtepomp staat in het washok: de wasdroger
We stevenen af op een gigantische tweedeling. De mensen met hooggestemde idealen, mooie ideeën en geld laten al dat moois betalen door de sukkels zonder geld.
Tijd voor een digitale schandpaal: walk – your – talk.nl
Zet die foto van die Greenpeace-bestuurder in de rij op Schiphol maar op het net. Met wat voor meuk laat Verhofstadt zijn Italiaanse wijndruiven besproeien? D66-ers met kiloknallende BBQ-pakketten bij de kassa van de dirk. Wie bouwt die site?
Als dit zo fantastisch is, waarom geeft de overheid dan niet zelf het goede voorbeeld ?
Laat ze alle overheidsgebouwen, inclusief scholen , politiebureaus , gevangenissen , etc maar overzetten op die inefficiënte, stroom slurpende warmte pompen...
Ah, geen geld meer.....
Geen mensen om dat te doen.....
Laat de burgers maar betalen.....
Linkse teringlijers....
Alleen als ze het salderen In stand houden. Ik doushe smorgens, en soms ook savond. Dan schijnt de zon nog niet uitbundig.
Daarbij, die warmtepomp draait dan overuren in de winterrrrd omdat de zon NIET schijnt. Zijn ze daar in Den Haag nu echt. Zo. Ongelooflijk. Dom!?
Iedereen moet per direct aan de airco, stroomslurpers!
En waarom zou ik die warmtepomp nemen, als de buren er één nemen wil ik de energie ael leveren (tegen redelijke vergoeding uiteraard).
Laat ze eens over de brug komen .et subsidie op particuliere opslag, dan buffer ik overdag wel voor het nachtverbruik. Die 80inch plasma tv moet toch ergens uit gevoed worden!?
Vorige week hebben we in de VvE van onze 75 onder 1 kap woning gelukkig besloten om CLV + CV te vervangen. De aanwezige expert bevestigde desgevraagd dat bij inschakeling van 75 warmtepompen het licht niet alleen in ons gebouw zou uitgaan...
De hele stad zit dan zonder licht bedoel je?
Gewoon paneeltjes voor eigen gebruik. In de winter allemaal inpluggen en in de zomer de helft uitschakelen. Las zelfs dat één van die senioren het had over "pure diefstal", ze staan uit opa er wordt niets gejat!
Zonnepanelen zijn geweldig! Daarmee kun je 's nachts je elektrische auto opladen!
Ja, met salderen nog wel j.
Daarom laad ik voornamelijk overdag ;) zonder btw accijns ecoheffingen wegnbelasting en BPM alles direct zo de auto in waarbij de stroomprijs van de opbrengst van mijn panelen vijf keer in waarde stijgt want je rekent af tegen de uitgespaarde geldende bezineprijzen....
En tegen de tijd dat de saldering verdwijnt leg ik van alle uitgespaarde kosten van de afgelopen 9 jaar elektrisch rijden en subsidie weer de volgende stap aan een thuisbatterij voor mijn huishouden.. solarwatt.nl/thuisbatterij/battery-fl...
Ik krijg inmiddels 30 per maand toe voor de Nuts. Zonder panelen en zonder gas. Ik denk toch echt dat men massaal geld over de balk smijt.
Duurzaam of duur alternatief ? En ik denk dat de gemiddelde bekabeling in een woonwijk het helemaal niet aankan als iedereen massaal die warmtepomp laat draaien.
Duurzaam zjjn de zonnepanelen niet,de wijze waarop ze vervaardigd worden is zeer milieu onvriendelijk.
De warmtepomp in mijn exhuis neemt tussen de 400 en 1000 Watt voor verwarming in de winter hoezo niet aankan
@Toedels | 17-05-22 | 14:48: reken .aar uit. Als een woning 20m3 gas gebruik in de winter= 200kWh, rendement ~ 400%, verbruik is electrisch 50kWh per dag.
Een 10KW modelletje draait dan 20uur per dag met een vrijw constant verbruik van 5kW.
En zoals ik begreep is het huisige probleem dat in wijken mensen wat paneeltjes hebben (10 per dak is ~ 3kW/ per dak).
Probleem blijft meneer, dat blijft.
Lekker rekenen met jaarcijfers, wat een idioten.
@boerk | 17-05-22 | 14:56: 5 kW ( zou dus het verbruik zijn ) maal 20 uur is 100 kWh. En geen 50.
Dus hij trekt dan eerder 2.5 kW ( eigenlijk minder, want die dingen blijven in de winter constant draaien op de defrosts na ).
@boerk | 17-05-22 | 14:56: en natuurlijk een kloeke kerncentrale om alles van stroom te voorzien
@helaas-nederlander01 | 17-05-22 | 15:18: en dan is 20 kuub gas toch best wel een grote hap, mag hopen dat de meeste huishoudens beetje minder gebruiken waardoor je op een nog lagere baseload uitkomt
Gelukkig heb ik helemaal geen geld voor zonnepanelen of een warmtepomp, en kan ik mezelf nog jarenlang scheel blijven betalen aan mijn zuurverdiende energierekening. Gaaf land!
Leuk weer... waarschijnlijk totaal visieloos even bedacht. Straks hebben we waterstof? Overigens: kan je zo'n hybridepomp wel kopen maar alleen het gasgedeelte activeren?
Dus jij denkt dat homo’s geen kinderen kunnen krijgen?
@Super Vaagstra | 17-05-22 | 14:24: vertel!!
@Super Vaagstra | 17-05-22 | 14:24: krijgen of nemen?
@Super Vaagstra | 17-05-22 | 14:24:
Een tijdje geleden nog in een tv commercial, een raciaal gemengd homostel met geestelijk uitgedaagd Aziatisch adoptiedochtertje. Kan allemaal...
Er is nog nooit in NL 1 zonnepaneel gelegd zonder dat er subsidie aan te pas kwam. Kan je uitrekenen hoeveel zonnepanelen er zouden liggen als er geen subsidie verstrekt zou zijn. Juist.
niet nul. wel minder.
Ja daarom worden er per UUR !! 70000 panelen geplaatst op de planeet , niet iedereen loopt te mekkeren over subsidies en kan de rekensom zelf maken .. www.weforum.org/agenda/2018/03/chart-...
Totalitaire dictatortjes in het Rutte regime… en het hele land vol pleuren met allemaal brommende warmtepompen waar de meeste monteurs aangeven dat het absoluut niet brengt wat het beloofd.
Wat een kutregering hebben we zeg, djeez…
Het gaat prutte ook niet of het werkt of niet maar om de omzet voor zijn vrinden.
Lokaal, decentraal opslaan van energie is uiteraard de oplossing. Maar ja, voor je het weet word je daarvoor zwaar belast natuurlijk, daar zorgt GroenLinks dan wel voor.
Stel, je legt je dak vol met zonnepanelen, veel meer dan je nodig hebt, gewoon omdat je die ruimte hebt en de ligging gunstig is, en je gaat met je naaste buren een opslag regelen zodanig dat iedereen zijn elektrische auto dagelijks op kan laden en vanuit die auto zelfs nog energie aan de woning kan leveren, want jawel, de elektrische auto is een energieopslag op wielen. Gezamenlijke investering, iedereen draagt bij. gemeenschapszin, buurtinitiatief, iedereen blij. Wat denk je dat er dan gaat gebeuren? De Staat zal erop duiken en gaan eisen dat je van alles gaat afdragen, te beginnen bij BTW. En als je dan nog niet leeggezogen bent zullen er nieuwe bepalingen komen, regels en regeltjes die het je onmogelijk zullen maken om door te gaan met wat goed is voor het milieu, goed voor de economie, goed voor het land, goed voor jou. Vooral dat laatste, dat kan niet en dat mag niet.
Nee, u bent zondaar! U zult boeten met een klimaat Apocalypse om uw mateloze en frivole levenshouding. Schaam je!
Bovendien willen de Haagse predikers met de eer strijken. Het kan nooit zo zijn dat het plebs boven het maaiveld uit steekt.
De kerk wordt steeds minder bezocht, dat neemt niet weg dat de erfzonde, de hel en verdoemenis ideeën nog springlevend zijn bij het benepen landsbestuur.
V2H ( Vehicule to Home) zal heel groot worden. Met je panelen laad je de auto op en 's-avonds levert je auto terug aan je huis. De Mitubishi Outlander en Eclips werken nu al zo in Nl.. Die oplaadbare hybride stekker auto's hebben een batterij van 13,8 kwh..
Genoeg om de avond en nacht door te komen. In Japan en Australie werkt het al jaren met het Chademo protocol )
De EU treuzelen nog steeds met het het EU protocol CSS.........
Alle auto merken zullen dit jaar of volgend jaarmet die bidirectionele auto's komen.
Weg van die forse winst genererende energie maatschappijen
@FrankOngerust | 17-05-22 | 13:54: De oplossing is dus om alle daken van burgers vol te leggen met panelen (waar mogelijk)en je eigen energie op te wekken. Dan zijn die subsidie slurpende biomassa / kolen centrales ook niet meer nodig.
Verder komt die warmtepomp er bij ons niet in. Te duur, grote stroom vreter.
Gas CV ketels zijn goed, goedkoop en er is genoeg gas.
Zet een paar nieuwe kleine kerncentrales neer voor de industrie en de basis stroom voorziening.
Verder zoekt dat incompetente linkse (+ vvd) Haagse tuig het maar uit met hun teringzooi. Ik doe daar niet aan mee !
@FrankOngerust | 17-05-22 | 14:05:
Er komt nog eens zonnepaneelbelasting. Eedat zal een heel forse belasting zijn ook. En dan komen er controleurs in enge uniformen met een penning en de machtiging om zomaar binnen te lopen om te kijken of je niet een clandestiene installatie hebt draaien die energie opwekt.
@FrankOngerust | 17-05-22 | 13:54: Je accu kost 20.000 Euro. Die kun je 1000 keren opladen als het een ontzettend goede is. 20 Euro afschrijving per nacht dus, 7000 Euro per jaar. En je accu gaat nog maar 3 jaren mee. Mag je na 3 jaren weer 20.000 Euro neerleggen. Of je auto wegdoen omdat hij total loss is.
En 's morgens kun je niet naar je werk want je accu is leeg. En overdag is er zon maar moet je met je auto naat het werk.
@FrankOngerust | 17-05-22 | 14:05: Jouw gasketel wordt verboden. Kun je willen wat je wil, maar na 2026 kun je er geen meer kopen.
Electrische auto’s goed voor het milieu?,nu echt niet.De nieuwere volvo diesel maakt het milieu schoner tijdens het rijden.groot misverstand dat een electrische wgen goed is voor het milieu.
@Patatter | 17-05-22 | 14:36: Echte Bull shit.....
Het werkt al jaren in Japan en Australie.....
De accu kan je voor 80 % ontladen. Het is een lithium accu, geen lood....
Je kan via je app instellen hoeveel kwh je de volgende dag nodig hebt .
Per jaar ongeveer 200 tot 250 laadcyclu nodig. Die accu's gaan meer dan 15 jaar mee. Zowiezo 10 jaar garantie . Als 1 accucel kapot is dan kan je die kapotte cel vervangen..
@Coolcalmcollected | 17-05-22 | 14:40: hij maakt dan hoegenaamd jou lucht schoon maar niet de mijne , diesel is officieel door de WHO na gedegen wetenschappelijk onderzoek als kankerverwekkend bestempeld , geen wonder dat nu al 13 auto fabrikanten de diesel hebben uitgefaseerd. Na drie keer kanker gun ik mijn ergste vijand nog niet.... Mijn elektrische is zero emissie op mijn eigen zon energie en voor de niewue batterijen is geen cobalt meer nodig zoals tot inn lenget der dagen wel nodig zal zijn voor de vervaardiging van superlegeringen van diesel auto en scheeps motoeren en vliegtuig turbines.. en de raffinage van brandstoffen met cobalt katalysatorten .. itds a no brainer voor mij alweer 9 jaar zonder uitstoot..
@Patatter | 17-05-22 | 14:37: je mag wel een kapot onderdeel vervangen hoor.....
En zoveel gaat er ook niet stuk aan een cv ketel....
2e hands onderdelen en onderdelen bestellen in het buitenland gaat groot worden.
Alles is beter dan zo'n inefficiënte veel te dure brommende, energie slurpende warmte pomp ..
Een half jaar geleden was hier een expert over de vloer. Hij raadde zonnepanelen aan, her-isolatie van de spouwmuren, en A+++ glas.
Warmtepomp raadde hij expliciet AF.
NIET aan beginnen.
Ik heb gewoon een eengezinswoning uit 1971, hoekhuis.
Lekker dan.
Mijn buurman had een "expert" over de vloer en raadde hem her-isolatie van de spouwmuren aan. Hij wist dat een paar andere buren daarop ingegaan waren. Afgelopen winter vroor het flink en het was wolkenloos. Ideaal om met een infraroodcamera eens te gaan meten. Er was geen verschil bij de buren die het gedaan hadden en wij (afgezien van het feit dat wij wel HR++ ramen hebben en een van de buren duidelijk niet). Het is stilstaande lucht dat isoleert, en ook in een spouw waar de glaswol her en der samenklontert staat de lucht stil.
Een andere "expert" bij de buurman gaf aan dat onze vloerisolatie géén isolatie was (het was geen pur). Ook daar leverde de infraroodcamera het bewijs: vloer, muren en plafond allemaal dezelfde temperatuur. Precies zoals het hoort als je hebt geïsoleerd.
Mijn huis is uit de jaren 70 en ruim de helft van de radiatoren zijn tegenwoordig dichtgedraaid. Die overdimensionering van toen is niet meer nodig.
@Louter Leuter | 17-05-22 | 13:55:
Lucht in een spouw gaat circuleren. Daarom isoleert het zoveel beter als je met wol of EPS parels de circulatie stopt.
@jcvjcvjcvjcv | 17-05-22 | 14:04:
Lezen.
@jcvjcvjcvjcv | 17-05-22 | 14:04: Overal liggen van die grijze parels die uit de spouwmuur zijn gewaaid.
@Patatter | 17-05-22 | 14:38:
Ja eerst de grote kieren dichtten natuurlijk.
@Louter Leuter | 17-05-22 | 14:18:
Heb je zelf je reaguursel wel eens gelezen?
@jcvjcvjcvjcv | 17-05-22 | 16:13:
Jazeker. Nergens staat dat er geen isolatiemateriaal is. De spouw is niet leeg. Je hoeft alleen te verhinderen dat er aanzienlijke stromingen ontstaan. Tussen gering en helemaal niets levert nauwelijks wat extra op. Dat gaven de IR metingen ook mooi aan (muren met na-isolatie en zonder hadden binnen de nauwkeurigheid dezelfde buitentemperatuur - ook dat staat er).
Alles loopt volgens plan. Iedereen begint (ook hier dus) met het neusje omhoog te kibbelen dat we zelf onze warmtepompen moeten produceren, dat we stroomopslag beter moeten regelen, dat we het surplus moeten opslaan in waterstof. De hele gissen onder onder ons bedenken manieren om afschakeleling te voorkomen.
En dit allemaal terwijl de vraag waarom we überhaupt over deze BS praten en vergaderen onbesproken blijft. Dat is dus echt smullen voor Timmermans, Samson en Nijpels. Zij weten nu: ze stinken erin; ze zijn erin gestonken.
Het klimaatvraagstuk bestaat, is echter geen probleem en zeker geen crisis. Maar mocht je toch op zoek zijn naar een oplossing voor deze Geen – crisis dan heb je helemaal niets aan de tot nu toe bedachte alternatieven. Want die werken niet.
Dat is ook wat steekt. Toe te moeten zien hoe er beslissingen gemaakt worden op basis van dichtgetikte ideologie (de minister noemt zich trots klimaatdrammer) en handje klap tussen gesubsidieerde milieuclubs, energiereuzen en de installatiebranche. De keuze is al gemaakt. Ff doordouwen nu. Over een aantal jaar is de waarheid ingehaald. Maar de schade, die blijft.
Ja dat zegt Arno Wellens ook: het volk krijgt wat ideeetjes toegeworpen en gaat het straks ook eisen van de politiek... cirkeltje rond
Het automatisch uitschakelen van zonnepanelen bij zonnig weer komt doordat de kabels van de energietransporteur niet berekend zijn op de stroom die er door de zonnepanelen doorheen gejaagd wordt. Door de weerstand van de kabel stijgt de spanning tot boven een bepaalde grens. Dat is in de praktijk alleen op te lossen door zwaardere kabels te trekken, of door batterijen als tussenopslag te gebruiken. Om dezelfde reden zit er een beperking op het aantal auto-laadpalen in een wijk. Teveel laadpalen zorgen dat de netspanning teveel daalt. In nieuwe, kale industriegebieden kunnen ze gemakkelijk zwaardere kabels trekken. Maar in oude woonwijken gaat dat niet zomaar. Het graafwerk gaat te traag en te moeilijk, wat ten koste gaat van de winst van de energietransporteur. De afbouw van de saldering is iets heel anders, dat heeft uitsluitend te maken met de schatkist. Als je nu nog zonnepanelen neemt dan moet je accepteren dat het weinig meer oplevert. Je kan alleen nog zelf zorgen dat je zo mogelijk alleen energie gebruikt op hetzelfde moment dat de zonnepanelen stroom leveren. Dat betekent dus overdag door de week de was draaien en overdag je auto opladen. Maar gelukkig veroudert Nederland snel en komen er procentueel gezien steeds meer thuiszittende eitjesbakkers, apothekers en onverstaanbare kwantumfysici bij. Dus het kan alleen maar beter worden. Of bent u nog zo'n ouderwetse modaal die moet werken? Pech voor u.
Maar eens geen enorme dividenden uitkeren, maar eens wel investeren in een zwaarder netwerk. Maar ja, aandeelhouders gaan altijd voor snelle winst, nooit eens in een langdurige investering willen denken. Dat lijkt mij meer een probleem.
U weet dat de aandeelhouders van netwerkbedrijf provincies zijn? En dat dit geld dus weer bij de burger terugkomt? Of het goed besteedt wordt door de provincies is een tweede.....
Vehicule to Home (V2H) bidirectionele auto's worden opgeladen door je panelen. Die auto levert dan s-avonds en s-nachts de electra aan je huis
Die auto bestaan al en werken al jaren in Japan en Australie .
@Jan, Leiden | 17-05-22 | 13:25:
Maak eens een sommetje. Als U een (rijtjes)huis heeft dan is de aansluiting op het netwerk gelimiteerd tot 17 kW. Probeer dan voor de toekomst af te schatten wat U, in de winter, kunt gaan trekken uit het net als U een auto op te laden heeft (50 kWh, is 5 uur 10 kW of 10 uur 5 kW), het vriest en de verwarming is elektrisch (al gauw 10 kW), uw dochter wilt douchen met warm water (een waterkoker pakt al snel 3 kW, voor de douche heeft U wel wat meer nodig), etc etc. Het gaat niet. U heeft dan een zwaardere aansluiting nodig.
Dat geldt ook voor uw buurman, links, rechts, achter, voor. De hele straat. Juist de hele wijk heeft een zwaardere aansluiting nodig. Uw dorp ook.
Wie gaat dat allemaal "even snel" opgraven, aanleggen en aansluiten? Nog even afgezien van de benodigde materialen, kabels etc.
Wat we in 50 jaar aangelegd hebben is niet in 5 jaar op te waarderen.
Nivelleermarionet | 17-05-22 | 13:17
"en overdag je auto opladen"
Precies, maar laat nu juist een van die energie maatschappijen het verbieden met je auto naar het werk te komen. Auto's zouden massaal rond het midden van de dag op het werk opgeladen moeten worden. Dat voorkomt dat hele woonwijken (stel je zo'n ouderwets arbeiderswijkje voor) vol met laadpalen moeten worden gezet.
@Louter Leuter | 17-05-22 | 14:11:
Inderdaad. Het bestaande stroomnet gaat dat niet trekken. Helaas kijken onze politici (niet gehinderd door enige kennis van zaken) nooit verder dan hun neus lang is en komen ze er achter als een woonwijk een x aantal van die warmtepompen heeft en de boel er uit klapt.
Als je wat over hebt, kun alvast water opwarmen. Voor de komende winter.
Handig met die hoge energieprijzen t.z.t.
Wie wat bewaart, heeft wat.
https://www,ecovat,eu/
Storage is the missing link
Om duurzame energie maximaal te kunnen benutten is er vraag naar flexibiliteit. Energieopslag zorgt ervoor dat we flexibel met onze energie om kunnen gaan.
Ecovat biedt een totaaloplossing voor lokale levering van warmte en koude. Het Ecovat systeem slaat duurzaam opgewekte energie op tot wel 6 maanden. Comfortabel, betrouwbaar en betaalbaar.
In mijn stadje zijn ze al bezig met zo'n opslagsysteem op wijkniveau. Maar dat blijkt zo enorm groot te worden dat een leidingbreuk een gevaar voor een hele wijk kan vormen. Het gevolg is stagnatie en politieke debatten. Geen ideale oplossing dus.
Succes met Uw vat in Nederland waar het grondwaterpeil 30 cm onder het maaiveld ligt.
Wat een ongelofelijke onzin weer zeg. Maar goed, doet het goed bij de minder bedeelden die angst hebben voor verandering.
De eigenlijke kop zou moeten zijn: “electriciteitsbedrijven gebruiken willekeurige argumenten om goedkope concurrenten uit te schakelen wanneer ze er lekker zin in hebben”.
Vroeger werd voor zulke misdaden je de oren en neus afgesneden en de stad uitgeflikkerd. Nu krijgen alle MBAs waarschijnlijk een harde plasser van praktijken.
Euuh, sorry maar de electriciteitsbedrijven bepalen dit niet hoor. Het probleem is dat ons net gemaakt is voor de distributie van stroom en dan van opwek naar klant...niet andersom dus. Netbeheerders valt in deze niet echt veel te verwijten, wie had -tig jaar geleden kunnen voorzien dat een woonhuis stroom terug zou leveren aan het net?
@Kutjecola | 17-05-22 | 13:21: nou, zonnepanelen bestaan best wel een poosje hoor. Het is de stroomversnelling van een compleet losgeslagen idee dat Nederland eventjes het klimaat gaat redden en daar alles voor opzij gooit, en ons stroomnet kun je nou niet even vlot verzwaren als dat de regeringsplannen ons aansporen of dwingen om mee te moeten gaan in hun hoog verheven doelstellingen. En daar hebben ze zelf de hand in gehad, met hun privatisering van de hele energiesector en het pakket aan vergunningen dat je nodig hebt om een kabeltje uit de grond te halen en te vervangen door een dikkere. Beetje verkeerd ingeschat, mogelijk hadden ze het iets te druk met andere dingen daar in Den Haag.
@Kutjecola | 17-05-22 | 13:21:
Een trafo boeit het weinig als de stroom andersom gaat
In elk huis een gebruikte Tesla-accu
(want waar blijven die eigenlijk na vervanging? Dat vertellen ze er nooit bij, beetje vaag allemaal)
En je hebt een supergrid zo groot als heel Nederland.
Tesla verkoopt ook powerwalls en grid scale batteries. Ze vertellen dat wel, maar sommige mensen willen dat hardnekkig niet horen want vroeger was alles beter ofzo. Maar daar gaan die reconditioned packs dus o.a. heen.
@CantShakeMe | 17-05-22 | 13:11: nee hoor . Iedereen met panelen zal een bidirectiole stekker ( hybride) auto nemen. Dan zal je auto de stroom aan je huis leveren. (V2H). Kijk maar eens naar de hybride Mitsubishi outlander / Eclips Phev. Ook Nissan Leaf werkt er nu al mee.
Er zijn geen monteurs om ze te installeren, even omscholen gaat je met deze krapte ook niet lukken. Daarnaast zijn er bijna geen warmtepompen meer te krijgen, alleen uit het buitenland dus dan vloeit dat geld ook weg. Tot slot is ons stroomnet er helemaal niet op berekend en kunnen alsnog de gasturbines/kolencentrales aangeslingerd worden om het tekort op te vangen, oa bij geen zon op koude winterdagen. Dit is nog eens populisme van die twee charlatans. Ga nou eerst eens overal dikkere stroomkabels in de grond leggen en zelf ontwikkel- en productiecapaciteit voor warmtepompen opzetten.
Op zonloze koude winterdagen waait het doorgaans als een malle, dus >100% vd vraag gedekt met windmolens
@jcvjcvjcvjcv | 17-05-22 | 14:09:
Kolder. Zoek het woord Dunkelflaute eens op. In de winter is het ook vaak mistig (hint dan waait het niet). Ook voor de Elfsteden wil je dat het niet waait.
@jcvjcvjcvjcv | 17-05-22 | 14:09:
U loopt met (wind)molentjes.
@Louter Leuter | 17-05-22 | 14:16:
Als het koud is kunnen de centrales ook goed koelen.
Met gas moet je netzogoed de infra uitgelegd hebben voor piekvraag.
Kou zonder wind is trouwens gunstig voor het warmteverlies in woningen.... met wind veel meer verlies.
Het klopt dat de benuttingsgraad van traditionele centrales omlaag gaat ja. En dat kost natuurlijk ook geld.
Er kan enigszins gespreid worden binnen Europa.
@jcvjcvjcvjcv | 17-05-22 | 16:17:
Jouw laatste opmerking gaat ook niet op. Als windparken statistisch onafhankelijk van elkaar zijn, ook dan kom je dus tegen dat ze allemaal te veel leveren of juist niet. Dat enigszins spreiden en dus op afstand leveren werkt in Duitsland nu al niet eens - laat staan als je van nog verder wilt leveren.
@Louter Leuter | 17-05-22 | 16:54:
Ja, en wat is nu je punt? Dat we traditionele centrales moet behouden? Dat klopt. En die gaan we dan laten werken als de spotprijs door het plafond gaat.
Ook daarom moeten we snel de tariefstructuur veranderen. Ook zodat platte daken niet allemaal met zuidgerichte PV maar Oost-West worden volgelegd.
Waarom zouden we warmtepompen in eigen land moeten maken en ontwikkelen? Moeten we dan ook weer een auto industrie opzetten?
Wanneer gaat er flinke subsidie komen op die Tesla Powerwall dan? Slimme lokale opslag van KWh-tjes is een oplossing voor dit probleem dus schiet eens op!
Zijn die dingen niet onmeundig klein qua capaciteit, zodat je er hooguit 1, 2 dagen mee kunt doen. (check: powerwall van Tesla = 13,5 kWh). Qua prijs (9.500 - 11.000 euro/stuk) lijkt me dat nog niet erg interessant, zeker niet als je er meerdere nodig hebt.
@FrankVeer | 17-05-22 | 13:12: Ja ze zijn nog duur maar om de twee jaar halveert de prijs van energieopslag. En met 13,5KWH kun je prima ‘s avonds de droger, de vaatwasser, de quookert en een moderne airco voorzien van elektriciteit. Het gaat erom dat het net ontlast wordt en dat je thuis gaat “salderen”. Daar moet de overheid wel aan meebetalen.
@FrankVeer | 17-05-22 | 13:12: willen is belangrijker dan kunnen en anders ga je niet mee in de verandering, zo zijn de wetten van de politieke natuurkunde, een studierichting die veel aanhangers heeft in de Haagse kaasstolp.
@Mr Moore | 17-05-22 | 13:24: Daar moet de overheid aan meebetalen? Hoezo? Waarom niet met prijsprikkels de markt sturen? Uiteindelijk is de overheid niets meer dan de optelsom van burgers. Een instantie die het recht heeft om belasting te heffen..
@Mr Moore | 17-05-22 | 13:24: Daar moet de overheid helemaal niet aan meebetalen. Subsidie voor rijken om belasting te ontduiken.... wat voor dom idee is dat ..
@jcvjcvjcvjcv | 17-05-22 | 14:09: Multinationals (in heel Europa) zwaarder belasten. Probleem opgelost.
@Mr Moore | 17-05-22 | 15:32:
Zoals Tesla?
Ik zie een parallel met een onderneming. We worden zo langzamerhand franchisenemer met de overheid als franchisegever. Wie deel wil uitmaken van NL moet voldoen aan verplicht vernieuwen volgens voorschriften (het franchisecontract) en een gedifferentieerde franchisefee afdragen (belasting). Wat mogelijk volgt: Weiger je te voldoen (meebewegen) dan wordt jouw franchisecontract beëindigd en kun je Nederland verlaten zodat er een ander iemand uit verweggistan jouw plaats inneemt? Jongens wat een gaaf land!
Dat is allang zo met alle heffingen.
Daken van opslag dozen zijn niet berekend op zonnepanelen.
Max 3 cm sneeuw dat dan weer wel
Dan zetten ze er maar een extra constructie bovenop zodat ze wel geschikt zijn.
Is het bouwbesluit ook niet aangepast tijdje terug dat de daken van nieuwbouw dozen sowieso geschikt moeten zijn?
Ja, 3cm sneeuw gaat wel. Het is een optelsom.
Hahaha ja meneer Jetten, dan kunnen we in de zomer met onze eigen zonne-energie ons huis verwarmen. Doe dan een flexibel contract; spotprijs is bij zonnige dagen soms al negatief, krijgt de consument betaald om energie te gebruiken en houdt daarmee het evenwicht in het net stabiel. Maar ja, dan zou de consument iets krijgen, dat kan nooit de bedoeling zijn natuurlijk.
Lijkt mij overigens ook niet zo slim om zo hoort in te zetten in zonnepanelen.
2016, supercel boven Brabant. Best wel veel zonnepanelen gesneuveld. Nu zeggen die geleerden dat we steeds meer extreem weer krijgen, dus ook meer stormen met hagelstenen zo groot als de ballen van een olifant, de zonnepanelen is dan de porseleinkast.
Hoort=hoog
Huh? Wat is je boodschap? Er zijn ook auto’s beschadigd door de hagel…weg met alle auto’s?
@slappe darmklem | 17-05-22 | 13:05: leveren auto's energie op?
Daar he je de verzekering voor. De dekken alle schade behalve stormschade en natuurrampen en, euhh
Het echt erge is dat voor geld voor een zwaarder elektriciteitsnetwerk alle betrokken partijen naar elkaar kijken, inclusief landelijke politiek, maar niemand blijkbaar in de buidel gaat tasten om het te gaan realiseren. Dat is blijkbaar het resultaat van de destijds privatisering van dit netwerk: niemand is meer thuis of aansprakelijk en verzwaring van het netwerk komt door het naar elkaar wijzen er niet. Oeverloos lang en eeuwig overleg en niemand nog die de knoop doorhakt en zegt dat we nu moeten investeren in een veel zwaarder netwerk en het gewoon aanpakken......
En intussen gaat energie dat er is gewoon massaal verloren!
Zeer irritant dit!
Net beheerder keren miljoenen uit aan bonussen en dividenden maar laten eerst de boel in elkaar storten zodat de overheid de investering in zwaarder netwerk gast betalen.
Zo werkt dat en de burger is de lul want die wordt gecriminaliseerd als ie niet opschiet met de onmogelijke transitie.
En straks je 'winst' extra betalen aan belasting, verzekering en boete bij teveel zon
@geheelvergeter | 17-05-22 | 12:59:
Dat netwerk hadden ze gewoon in eigen beheer moeten houden, die privatisering heeft alleen maar veel geld, waaronder inderdaad die dividend, gekost. Meer dan dat het nog onder de overheid zou vallen.
Liander investeert in de komende twee jaar 3,5 miljard euro in het elektriciteitsnet in Friesland, Noord-Holland, Flevoland, Gelderland en een deel van Zuid-Holland. De netbeheerder zegt dat de uitbreiding onder meer nodig is om aan de groeiende elektriciteitsvraag te kunnen voldoen.
Tennet steekt 700 miljoen in beter elektriciteitsnetwerk Limburg.
Wie de rekening krijgt is wel duidelijk.
Wat ook nodig is betreft de huidige tariefvoering. Want net dubbele meters is het vooral interessant om ‘s nachts je stroomverbruikers aan te zetten en overdag je panelen aan het net te laten leveren. Vroeger had zo’n dubbel tariefsysteem uiteraard voordelen, maar met de groei van met name zonnepanelen werkt dit systeem niet meer. Overdag groeit het aanbod, terwijl het verbruik (te) duur is. Dat werkt niet meer.
Zo'n "slimme" meter was uit privacyoogpunt al geen bijster slim idee.
Daar is dan nu nog een reden bijgekomen. Zo'n ouderwetse meter blijft gewoon terugdraaien. En die 10 procent verlies dat die schijnt te hebben, verdien je bij uitschakeling zo terug.
Maar ik heb begrepen dat vanaf 2023 als de saldering stapsgewijs wordt afgeschaft iedereen een slimme of digitale meter moet hebben en dus alle oude Ferrarismeter worden afgekeurd? www.businessinsider.nl/slimme-meter-v...
Zo werkt dat dus niet, dat heeft niets met het type metert te maken maar met de omvormer die schakelt uit zodra er tegen grenswaarden van het stroomnet in zicht zijn..
De omvormer van de panelen schakelt uit bij een te hoge netspanning, daar heeft de slimme meter niets mee te maken. Maar praat gerust door over onderwerpen waar u te weinig van weet.
Over 10 jaar hebben we geen meters meer nodig, dan is voldoende stroom voor iedereen dat er niet meer gemeten of afgerekend hoeft te worden op wie wat verbruikt. Enkel nog een vast bedrag per maand als je aangesloten bent op het net.
@ikhebgeenflauwidee | 17-05-22 | 12:52: We hebben juist meters nodig. Er komt permanente stroom (dure) en af en toe stroom (goedkope). Die goedkope kan je straks op de markt inkopen op momenten dat die goedkoop is. Het teveel geproduceerde wordt dan opgebruikt is de bedoeling. Je machines kan je straks laten draaien op goedkope momenten. De dure stroom heb je nodig op dagen dat er geen wind en/of zon is. In wezen zou je met zonnepanelen op je dak ook facturen moeten gaan maken en btw moeten gaan betalen.
@Sierstrip | 17-05-22 | 13:20: Mensen met "oude meters" zouden weleens pro forma voor de btw aangeslagen kunnen gaan worden. Dan ga je wel aan de slimme meter.
En zo handhaafbaar, ook wel. Immers: W I E houdt mij tegen als ik straks een nieuwe CV uit Duitsland of België haal (waar ze ook nog eens goedkoper zijn)?
Hoe ga jij die ketel gebruiken zonder gasaanvoer?
Ook gasflessen uit duitsland en belgië halen?
@ReyNemaattori | 17-05-22 | 13:01: Wie zegt dat er geen gas meer is per 1926?
Kom, kom, dat 'van het gas af' gaat de komende veertig jaar écht niet lukken. Wishful thinking van een paar deugnichten.
Aangezien een groot deel van de huidige energieprijzen bestaan uit Energiebelasting, BTW en accijnzen zal bij een vermindering van energiegebruik met (bij voorbeeld) 50 % door besparing of door zelfopwekking van energie de belastinginkomsten op energiegebruik met eenzelfde percentage dalen. Het is voor iedereen een heldere zaak dat de overheid deze daling van belastinginkomsten niet kan omzetten in vermindering van overheidsuitgaven door bv een regiment raamambtenaren te ontslaan of geen AOW of WW meer uit te keren. De overheid zal dus zoeken naar alternatieve belastinginkomsten met als resultaat dat je met je investering op energiebesparing geen donder opgeschoten ben.
Dat ligt eraan wanneer je je panelen hebt geplaatst. Als je die krengen al 10 jaar heb liggen, dan hebben ze zeker wel opgeleverd. Gooi je ze er nu op dan zal er met 't afschaffen van de saldering er idd weinig winst meer worden behaald, je kan dan enkel nog pochen met je verlaagde CO2 afdruk.
@ReyNemaattori | 17-05-22 | 13:02: Iemand met panelen op het dak kan die stroom behalve terugleveren ook rechtstreeks verkopen. Kan nu al.
@ReyNemaattori | 17-05-22 | 13:02: Echte B.S. met de huidige hoge electra tarieven heb je de investering in panelen er in een paar jaar uit.
Auto's die overtollige zonne energie opslaan en savonds en snacht aan je eigen huis leveren zijn er al.
De kwh prijs zal hoog blijven . Helpt de idiote transitie ......
Warmtepomp is toch zo'n ding die het bij warm weer erg goed doet? Maar het gekke is dat ik bij warm weer mijn cv uit heb.
Hij werkt tot -10 graden buitentemperatuur. Ik kan me niet meer herinneren dat het ooit zo koud was
@bamitoren | 17-05-22 | 14:01: Zoek dat maar eens na. KNMI gemiddelde temperaturen.
2,5 maanden regelmatig tussen de -10 en -15 geweest.
Geniet er van zolang t kan
De gedachte is om de salderingsregeling af te schaffen. Dan krijg je nog een vergoeding (invoedtarief) van 0,06 per kWh. Vooral de mensen met een warmtepomp zijn dan de sjaak, want die draait vooral in de periode dat de zon minder schijnt !
En niet alleen dat. Alle mensen met panelen op hun dak worden elkaars concurrent. Dat drukt de prijs per kWh ook nog een keer. Ik zou zeggen leg zonnepanelen op je dak, neem ik de stroom wel voor niks af.
Zonnepanelen zijn helemaal niet OK !!
www.enseccoe.org/data/public/uploads/...
Denk ook aan de slavenarbeid en ook aan de valse subsidie omdat u te gierig bent om zelf een backup accu te kopen.
Okayer dan fossiel in ieder geval.
Wij wonen in een oud huis uit de 19de eeuw, die huizen zijn amper te isoleren. Voor volgend jaar een grote verbouwing gepland van 25k om het dak te isoleren, maar daarmee gaan we de race niet winnen. Een waterpomp is volstrekt onhoudbaar, fijn dat die hybride is want dan kunnen we gelukkig nog verwarmen met gas. Het lijkt mij dan ook vooral symbolisch. Ik stap over op een hybride waterstof ketel voor die tijd, tegen die tijd dat die vervangen moet worden leven we onder een nieuwe status quo. Die warmte pompen zullen voor een groot deel van de bestaande bouw van voor 1980 weinig tot geen effect hebben.
En het ironische is dat de huizen vanaf jaren '80 eigenlijk best goed geisoleerd zijn.
Ik niet helemaal snappen, je gelooft niet in een hybride warmtepomp op aardgas maar wel in een hybride warmte pomp op. En als je nu voor 25 K verbouwd dan zorg je toch ook voor dat daarmee je energie verbruik behoorlijk terug geschroefd word? Alles is een kwestie van hoeveel energie heb je nodig in je huis en waar haal je het vandaan.
@moppersmurf | 17-05-22 | 13:46: Hybride warmtepomp op waterstof?
Hou een sop met van die domme achterhoede gevechten te voeren en pas je aan. Leef niet in het verleden. Pas je aan of ga ten onder. Gooi geen stenen naar de stoomlocomotief. We moeten om veel redenen af van onze fossiele verslaving. Ik ga niet al die argumenten daar voor nog een keer herhalen, want die kennen jullie wel.
Ah ..... u bent deskundige op het gebied van energie.
Mooi !!111
Nee, vertel, die argumenten ken ik niet.... maar dan niet de sprookjes van de Timmermans/Jetten/ e.a Goed onderbouwde en met vastgestelde cijfers en gestaafde argumenten ben ik wel gevoelig voor......
@Galvez | 17-05-22 | 12:33: Alleen al de afhankelijkheid van enge en onbetrouwbare regimes is al voldoende wat mij betreft. Laat ik het brisante milieudebat maar even buiten beschouwing.
Je hebt gelijk. Ik lees alleen maar huilie huilie. Allemaal verkalkte houdingen.
Keer op keer blijken de alternatieven op geen enkele manier de gedroomde oplossing te zijn. Doe je ogen open.
@Bigi Bana Boy | 17-05-22 | 12:38:
Die afhankelijkheid bestaat op veel meer gebieden, maar die zie je nu niet.
@Galvez | 17-05-22 | 12:33: hier een eenvoudig argument: als we stoppen met olie en gas verbruiken, dan kraken we veel van de gevaarlijke regimes van deze wereld: Rusland, Saudi-Arabie, Iran.
Stel je voor dat al deze landen niet langer goed geld kunnen verdienen met olie en gas. Dan kunnen ze niet langer bakken vol met wapens kopen en ellende veroorzaken.
Alleen daarom al is het de moeite waard, zelfs als je niet wilt erkennen dat de grote klimaatsverandering nu echt begonnen is.
@JJMS | 17-05-22 | 12:43: Dat dus!
@JJMS | 17-05-22 | 12:43: Voor een gedeelte wel. We produceren nu af en toe al meer groene energie dan we nodig hebben, en we zijn maar net begonnen. We moeten overschakelen naar waterstof imho.
Veel mensen willen dat best overstappen, maar ze vragen zich af of datgene wat er nu op de markt is dé oplossing al is. Want, zoals dat met alles gaat, maakt ook dit een ontwikkeling door. En dat is logisch. Zodra een en ander verder ontwikkeld is en of zodra de kinderziektes eruit zijn, zullen mensen vanzelf en uit zichzelf overstappen omdat ze dan zien dat er goede alternatieven zijn.
Of we volledig van fossiel af kunnen, dan waag ik te betwijfelen. Maar elke vermindering is alvast mooi meegenomen. En zoals een bekend spreekwoord luidt: "Gooi geen oude schoenen weg voordat je nieuwe hebt."
@Bigi Bana Boy | 17-05-22 | 12:47:
Geef eens een definitie van "groene" energie, alstublieft.
Het is een kwestie van teveel mensen op deze aardkloot die teveel willen. En die niet bepaald milieubewust zijn opgevoed. En aangezien de wereldbevolking nog wel even zal blijven groeien vrees ik het ergste ondanks dat wij op onze postzegel alle kolencentrales sluiten. Dan bouwen ze er in China er wel weer een paar bij.
Volgens jouw redenering zou men juist wel stenen moeten gooien naar stoomlocomotieven want vies, bah. En fossiele verslaving, wat is dat? Bij verslaving aan fossiele brandstoffen kan ik mij nog wat bij voorstellen. Echter, voorlopig zijn de fossiele brandstoffen net zo noodzakelijk als schoon drinkwater om de mens te blijven voeden. Ik ben niet verslaafd aan schoon drinkwater. Ik heb het gewoon nodig. En dan kan ik wel stellen dat door het klimaatgedram er vele stappen worden overgeslagen om maar te laten zien dat men deugd. Als er nu eerst met alle elektriciteit die opgewekt wordt met windmolens waterstof wordt gemaakt dan kan dat gebruikt worden voor de energiebehoefte, met name in de huishoudens. Hoef je verder niets voor aan te passen. Stimuleer eerst de hybride auto en ga wanneer de accu's werkelijk zijn uit ontwikkeld met de nieuwste technieken over op de volledige E-auto, maar niet voordat de gehele logistiek er staat om voor een ieder met een E-auto een oplaatpunt te hebben. En wat te denken van kernenergie. "Ik ga niet al die argumenten daar voor nog een keer herhalen, want die kennen jullie wel".
@Marcel66664746 | 17-05-22 | 12:39: Het ligt in de menselijke aard om vast te willen houden aan wat men kent. Verandering is eng. Heel menselijk en begrijpelijk. Maar het enige dat je er mee bereikt is dat je uiteindelijk een levend fossiel wordt. De tijd houdt geen halt voor jou. Ik ben zelf min of meer al een ouwe zak, maar ben mij wel heel bewust van dat principe. De hippe boy zal ik niet meer worden, maar een ingeslapen dufkadetje die niets meer van de huidige tijd snapt hopelijk ook niet.
@forecastle | 17-05-22 | 12:49: Je brengt een aantal prima punten aan. Denk niet dat onze ideeën zo ver uit elkaar liggen eerlijk gezegd.
De vlag voor de trein was omdat men bang was voor dat ding. Niemand is bang voor panelen of windenergie.
Heeft niks met verandering te maken maar alles met 1. Peperduur. 2. Bak herrie. 3. Onnodig.
Het is wel interessant. Hoe ziet de electriciteitslevering in Nederland eruit over 30 jaar?
Ik denk dat we dan een systeem hebben wat routineus veel meer stroom kan produceren dan nodig is en grote opslag-capaciteit heeft.
Dan gaat het niet langer om het produceren van stroom, maar om het hele systeem van productie, connectie, opslag en onderhoud.
Mijn gok is dat we uitkomen op een systeem waar we niet langer betalen voor electriciteit zelf, maar alleen nog voor de infrastructuur (aansluiting, batterijen, productie-eenheden, diensten).
Een electriciteit-abonnement.
En, electriciteit heeft dan grotendeels gas en benzine vervangen. Het wordt interessant!
Ik denk ook dat de elektriciteitsprijs net zo hoog of zelfs hoger is dan de gasprijs nu. Tenslotte moeten de energiebedrijven wel allerlei sportevenementen blijven sponsoren (lees door burger opgehoestte euro's over de balksmijten)
@Swaffelkaffert | 17-05-22 | 12:26: het kan best dat electriciteit/ energie dan net zoiets wordt als internet. Een stabiel bedrag waar je per maand voor betaalt.
We gaan het ontdekken. Maar een ding is zeker: we zitten nu middenin de transitie, dan is alles nog rommelig en onduidelijk. Uiteindelijk gaat het zichzelf sorteren.
Net zoals internetverbinding in de jaren negentig en nul rommelig was (modems!), maar nu ook volwassen begint te worden.
Ik heb nu precies één week panelen liggen. Opbrengst is al 195 kwh. Scheelt bij 25 ct/kwh toch al bijna 50 eu.
Kosten waren 5500 eu. Dus ruim binnen de 3 jaar terugverdiend. De opbrengst zal niet het hele jaar zo hoog zijn. Maar goed. Voorlopig loont t wel.
1 Week, 3 Jaar - ik zou de verwachtingen wat temperen maar hopelijk gaat het goed.
@funda | 17-05-22 | 12:12: laat me nog ff enthousiast zijn.
Geniet er van zolang t kan
De gedachte is om de salderingsregeling af te schaffen. Dan krijg je nog een vergoeding (invoedtarief) van 0,06 per kWh. Vooral de mensen met een warmtepomp zijn dan de sjaak, want die draait vooral in de periode dat de zon minder schijnt !
@Crankhead | 17-05-22 | 12:16: Tuurlijk, maar 'na 1 week lonend' leverde wat spetters op mijn beeldscherm op.)
Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling geleidelijk afgeschaft. En worden uw panelen elk jaar minder waard, tot in 2030 nul.
@parterretrap | 17-05-22 | 12:25: Plus hoe meer mensen stroom produceren, des te minder krijg je per kWh.
@JamesYounger | 17-05-22 | 12:30: pak al 4 jaar lang zo(')n 6500KWH per jaar, dus die terugverdien tijd zit wel snor
@JamesYounger | 17-05-22 | 12:30: de afschaling wordt uitgesteld en als het nodig is hang je dan toch een batterij in je huis?
@funda | 17-05-22 | 12:26: nee , ik verwacht ze binnen de 3 jaar terugverdiend te hebben. Ik had t wat ongelukkig geformuleerd wellicht.
Heel veel negatieve verhalen van mensen die een warmtepomp hebben maar Einstein Jetten zal het eens even snel gaan verplichten.
Mijn buurman zei dat ze nauwelijks genoeg warmte geven, leuk voor als het winter is.
Zolang je er een vuurkorf, hout en gasmaskers naast hebt moet het wel lukken.
D66 doet het Rutte beleid zonder visie uitvoeren.
Mijn collega doet of hij intelligent is (omdat hij de Volkskrant leest) noemt het nog steeds een waterpomp :-) Malle man.
Zonnepanelen absorberen alle zonne-energie, waardoor er geen uitstraling meer is. eigenlijk veel erger dan een broeikasgas. Grootschalig gebruik zal tot extra opwarming leden (tenminste volgend de theorie van de klimaat gekkies). Dat de laatste droge jaren in gelijke tred loopt met de sterke groei van het aantal windturbines zal ook wel afgedaan worden als toeval. Grootschalig gebruik van windturbines gaat het lokale klimaat beinvloeden, meestal wordt het slechter.
Dat toeval bestaat, dat hebben we kunnen zien tijdens dat debat waar die man van de VVD zijn maidenspeech moest houden en zo jammer genoeg geen vragen kon beantwoorden. Dat soort toevalligheden gebeuren heel vaak. Sterker nog; als je er op gaat letten, zie je nog meer toevalligheden, in dit zonnestelsel, waar alles random plaatsvindt.
Mosterd van Geenstijl weet van een driekwartvol glas een leeg glas te maken :-)
Dit is een succes! De productie van schone electriciteit via zonnepanelen explodeert. Fantastisch: geen CO2-productie, geen afhankelijkheid van Russisch gas, geen risico op een Fukushima. En sommige mensen verdienen er zelfs nog een paar centen mee. Top!
Natuurlijk, alle nieuwe technologieen hebben kinderziektes. We moeten duidelijk het electriciteitsnet verzwaren en werken aan de opslag van electriciteit (misschien via opslag in electrische auto's of in huisbatterijen of via omzetting naar waterstof?).
Maar dit is ... S U C C E S. Laten we nou eens blij zijn. Of is Geenstijl daar niet toe in staat? ;-)
Wat betreft de warmtepompen, ze helpen ons ons gasverbruik enorm terug te dringen. Dat betekent opnieuw: minder afhankelijk van Russisch gas, minder kwetsbaar voor hoge energierekeningen, minder klimaatcrisis. Het is niet het einde van de wereld om deze bij nieuwbouw en bij vervanging van CV-ketels vanaf 2026 verplicht te stellen. Wel moeten we goed naar de installatiekosten kijken en mensen hierbij steunen.
Echt, het glas is driekwart vol: we worden minder afhankelijk van gas, wat Poetin vol raakt en de Groningers helpt. We besparen op hoge energierekeningen. Het klimaat vaart er wel bij, wat onze kinderen en kleinkinderen verdienen.
Misschien het tijd om voor oplossingen te kiezen - ook al zijn ze niet perfect - in plaats van alleen maar te zeggen waar we tegen zijn, ook al weten we dat we beter niet zo afhankelijk kunnen blijven van gas?
Ik ben er blij mee. Al bijna 3 jaar van het gas af. Warmtepomp, zonnepanelen, de hele rambam. Ik Betaal €20 per maand aan energie. Deeze maand al 250 kw opgewekt.
Kinderziektes ? Die warmtepompen zijn een ramp, rijp voor de sloop.
Natuurlijk is het een positieve ontwikkeling, maar daarom mogen de negatieve punten ook wel belicht(pun intended) worden.
@[[[Mad.doC]]] | 17-05-22 | 12:11: Super. Kijk, dat is gewoon goed nieuws.
@[[[Mad.doC]]] | 17-05-22 | 12:11: Je bent en blijft afhankelijk van welke heffingen, belastingen, opslagen, vrijstellingen en aftrekposten voor jou van toepassing zijn.
Geniet d'rvan zolang het nog kan.
@Clown_Possum | 17-05-22 | 12:13: Natuurlijk, het is ook belangrijk dat de negatieve punten belicht worden, die moeten we aanpakken.
Maar, belicht Mosterd van Geenstijl de negatieve punten, of zit hij gewoon zuur te zijn om het zuur zijn?
Ik denk het laatste, maar iedereen zijn eigen mening.
@HarmenB | 17-05-22 | 12:19: Ik denk dat de meesten hier wel beseffen dat dit voor een ruime meerderheid van de bevolking geen haalbare kaart is of zal worden. Dat heeft grote consequenties.
En dan past meer dan een beetje scepsis.
mag een zonneboiler ook? geen herrie, en bij verwarmen met een HR keteltje. Dit zie ik weer nergens staan, dus zal wel niet tot de mogelijkheid horen, zelfde als kernenergie, als Jetten zich daar voor inspant hebben we geen warmte pomp meer nodig.
@funda | 17-05-22 | 12:22: heeft dat grotere consequenties dan dat we nu afhankelijk zijn van Russisch gas en Saudische olie?
Natuurlijk, elk systeem van energievoorziening heeft zijn nadelen.
Maar een voornamelijk electrische energievoorziening, waarbij we stroom opwekken met een mix van windmolens (vooral op zee), zonnepanelen (vooral op daken), opslag (batterijen, waterstof), delen met omringende landen, import uit bijvoorbeeld Noorwegen (waterkracht) en mogelijk kerncentrales ...
Dat is best een goede toekomst. Beter dan wat we nu hebben.
Dat even netwerk verzwaren is momenteel een eeuwige discussie wie voor de kosten moet opdraaien omdat de overheid destijds zo dom is geweest dit te privatiseren zodat inhalige aandeelhouders nu verzwaring van netwerk tegenhouden omdat ze dividend bijgeschreven willen zien en niet het netwerk willen versterken, dan kijken ze naar de overheid. Ondertussen gebeurt er helemaal niets. Domste wat je blijkbaar kunt doen is alles privatiseren voor een eenmalige snel verdampende opbrengst ten gunste van de overheid.
@HarmenB | 17-05-22 | 12:26: Nieuwe ideologie is mooi, maar als meteen duidelijk is dat de meesten die ideologie niet kunnen betalen zou de eerste zorg toch naar de gezondheid van burgers en hun kinderen hier moeten uitgaan.
Ik weet het, het is zo evident dat het bijna beledigend is.
Wil jij aub mijn volledige installatie + isolatie + vloerverwarming betalen dan?
Leuk plan, vast wel. Maar totaal niet haalbaar. Kosten, juridisch, personeel. Allemaal onhaalbaar.
Hiernaast, hoeveel doden zijn er door een kernramp in Fukushime?
(antwoord: nul, dus zo erg als je doet lijken is keihard gelogen)
Oplossingen denken?
Waterstof door de gasleidingen.
Kijk maar naar stad aan 't haringvliet. 600 woningen volledig om in 2025.
Dát is pas vooruit denken ipv hele, hele dure (en onhaalbare) oplossingen.
Oh en BTW, hoeveel kost een onderhoudscontract op je warmtepomp? En hoelang wacht je op een monteur (die er niet zijn)?
Ik zal voor die tijd even een reserve CV ketel kopen, is dat probleem ook weer voor 15jr verder geschoven.
Als de cv stuk gaat dan kan je ook gewoon het kapotte onderdeel vervangen hoor....
2e handsjes gaan dik geld opbrengen voor de onderdelen :-)
Ik gok dat er een hele grote zwarte markt gaat ontstaan. En terecht. Monteurs gaan goude tijden tegemoed op meerdere fronten.
Ik ben de bron even kwijt, maar heb het ergens gelezen: Als men een zonnepark ter grootte van de staat Utah aanleggen in de Sahara, dan wekt dat genoeg energie op voor de hele wereld. Maar schijnt lastig te zijn ivm instabiele regio, moeilijk bereikbaar, etcetera. Maar het zou moeten kunnen. Wel een heleboel verlengsnoeren, dat wel.
Wanneer het in Nederland donker is, is dat het ook in de Sahara.
De hoeveelheid koper die je daarvoor nodig is, is wereldwijd niet beschikbaar.
Nou, Jetten en zijn vriendjes lopen de hele dag met een stijve.
Wat fijn dat we zo goed scoren. Anderzijds heeft niemand het er over dat we met steeds meer mensen op deze 40.000 km2 leven.
Betr. uw laatste zin; is een industrie geworden en u betaalt ervoor tot de staatsruif leeg is. Wordt vervolgd.....
40.000 km is de omtrek. De oppervlakte is ietsje meer...
@Boterhoofd | 17-05-22 | 12:36: facepalm myself. Oppervlakte nederland is 41800 :(
Hopelijk krijgen alle nieuwe Nederlanders met slechts Nike Airbenders en een Iphone wat uitstel van betaling. Zij hebben het al zo zwaar.
Ben je mal.. op dit moment zijn ze de folders al aan het vertalen!
Kansloos, dit verhaal. Zal proefballon zijn.
Gelukkig is de inflatie laag en zijn de lonen enorm gestegen; dat maakt 5000 euro voor een warmtepomp en 5000 euro voor zonnepanelen echt wel te doen
Ik heb de eerste fake-zonnepanelen al gezien.
Zo maak je je huis toch duurzaam in de ogen van je buren. #samen
In Australië schijnt de zon harder. Kunnen we nooit van winnen.
Het is geen competitie :-)
In plaats van een gasfornuis/oven die na 50 jaar zo in de smeltoven kan, die schoon te maken is met water en vuur geeft, krijgen we vlakken met hitte die je dagelijks schoon maakt met gif en na 20 jaar kunt weggooien als chemisch afval.
Met fornuis vallen spetters en knoeierijen door de vlam heen en op een glasplaat verkoolt het langzaam met allerlei akelige geuren.
Wat een onzin.
Had je de zonnepanelen maar op 3 fases aangesloten.
Maar jah goedkope setjes he...
je kan altijd je hele 1-fase installatie op een andere fase zetten. Moet je wel zegeltje voor verbreken maar daar kan je altijd de kinderen de schuld van geven. Staat echt geen boete op vergreken zegel dus angst is ongegrond.
Je kan het ook vragen aan de netbeheerder maar dan moet je 3 maanden wachten en is de zomer voorbij.
Onzin, wij hebben 3-fases, alle drie rond de 250-251 Volt.
Tuurlijk kan je het hele land voldouwen met zonnepanelen, windmolens, warmtepompen en biomassagevallen. Kost veel, spuuglelijk, zet weinig zoden aan de dijk en klimaatwinst dubieus. Weet je wat ook een optie is? Kerncentrales.
"Ik moet nog zien hoe je met kernenergie je huis kunt verwarmen", aldus de pipo Jetten die nu warmtepompen door de mensen hun strot duwt.
Je wilt verwarming via kerncentrale zonder warmte pomp? Dat word een stralende radiator of je hebt een hele dikke portemonnee.
want die zijn zo mooi in het landschap?
Kerncentrales zijn een mogelijkheid, maar kunnen Fukushima gaan.
Laat ik dit vragen: ben jij er ok mee dat een kerncentrale naast jouw huis wordt gebouwd?
Sterker nog: ben jij bereid te demonstreren voor een kerncentrale naast je huis?
Dan neem ik je serieus.
@geheelvergeter | 17-05-22 | 11:59: 1 kernreactor of honderden windmolens voor je deur.
@HarmenB | 17-05-22 | 12:09:
Ja als het goedkope energie oplevert.
@HarmenB | 17-05-22 | 12:09: Ja en ja.
@gatij | 17-05-22 | 12:16: Toppie, schrijf je gemeente aan en de landelijke VVD. Laat ze weten dat jij een kerncentrale wilt in de omgeving.
Want vooral de landelijke VVD wil eraan.
Hier is hun email adres: vvdvoorlichting@tweedekamer.nl
En hier is hun telefoonnummer: op dinsdag, woensdag en donderdag tussen 09:00 en 17:00 op +31703183036.
Vertel ze waar je woont en dat jij graag een kerncentrale ziet verschijnen. Zo help je echt Nederland, en doe je meer dan wat we allemaal doen: alleen maar schrijven op Geenstijl.
Thanx!
@HarmenB | 17-05-22 | 12:45: wist je trouwens dat er micro-kerncentrales bestaan? Makkelijker plaatsen gok ik.
Maar goed, ja hoor, komt maar op met die krengen!
Leuk! Ieder huis een buitenunit, lekker brommen. Laat de rechtzaken maar komen wegens geluidsoverlast.
binnen de bebouwde kom alles vol zetten met warmtepompen (brrrrrrrrrrommmmm)
En buiten de bebouwde kom overal windmolens (Zoefffff Zoefffff Zoefffff etc)
Stilte? Dat kennen we niet meer...
@naglfar | 17-05-22 | 12:03: Nouja, de stilte van radioactieve lekken is ook niet altijd te prefereren.
Die geluidsoverlast gaat nog eens heel groot worden. En het land wordt onleefbaar daardoor.
@funda | 17-05-22 | 12:06: waar zijn die lekken dan? Als je refereert aan Fukushima dan zijn daar nul stralingsdoden gevallen, dus dat vt allemaal reuze mee.
Dus zonne-energie heeft veel opbrengst op momenten dat de vraag laag is.
Oplossing: energie opslaan, of die energie verbruiken.
Je elektrische auto heeft een flinke batterij, laadt die op. Als je auto overdag niet thuis staat hang je een batterij of andere opslag in je huis/wijk.
Of wat ook wel lekker is als je en warm weer en een energie overschot hebt: airco in huis.
Dat is al jaren het probleem. Tesla's Powerwall is een beetje brandgevoelig, accu's moeten doorontwikkeld worden.
@funda | 17-05-22 | 12:07: de eerste zout water batterijen zijn al op de markt :-)
Wel leuk als je huis in de fik staat. Die mag niet meer geblust worden...
Zullen je buren tof vinden gok ik.
hebben we in Kosovo al jaren.....
Waarom geen Powerwall gebruiken van Tesla. Ik heb er geen ervaring mee maar het leest goed. Overdag je strom opslaan en avonds zelf gebruiken klinkt okay. Heeft iemand dit al in gebruik? https://www.golem.de/news/hausbatterie-powerwall-tesla-macht-die-energiewende-schick-1505-113876-2.html
Nog niemand die ze wil installeren. De pv boertjes zeggen letterlijk "waarom zou je dat doen, de energiemaatschappij is toch je accu". De domheid is om te janken.
Ook aardig prijzig bij een fatsoenlijke capaciteit.
Kosten batenanalyse... je betaalt minimaal 2000 euro
Opslagcapaciteit is beperkt... dan kan je beter je auto als grote accu gebruiken, maar daar ben je mee naar je werk... en is ook wat duurder dan 2000 euro
Gas wordt alleen maar duurder, elektriciteit goedkoper. Als je kan investeren kan je het beste nu al elektrisch rijden, verwarmen, koken etc. Dat verdien je ontzettend snel terug, zeker ivm alle subsidies
Sorry, geen geld meer, want iemand moet die subsidies ook betalen he.
Elektriciteit goedkoper? Ja misschien tot de meerderheid van het gas af is. Ohh leuk zonnepanelen, uhh de staat en tegen die tijd Brussel heeft uw geld nodig.
Nog niet zo lang geleden brande er een 40 watt lampje in de afzuigkap, nu verlicht je met 40 watt het hele huis, kijk nu eens naar de energierekening.
@NLgaatnaardeklote | 17-05-22 | 11:52: Dat is de kern inderdaad.
Maar 'we' doen het allemaal voor onze planeet, die we sneller overbevolken dan de belastingen omhoog kunnen.
Het zonnepanelen-verhaal is weer typisch NL-overheidsfalen. De brave burgers schaffen voldoende panelen aan en de overheid verzuimt intussen het stroomnet aan te passen waardoor de boel weer in het honderd loopt.
Onze regering: overal een grote bek over en zelf niks (maar dan echt ook helemaal niks) kunnen.
Iedereen die iets snapt van elektriciteitsleer begrijpt dat wat de overheid wil / wilde helemaal niet mogelijk is.
Wensdenken to the extreme.
Straks een batterij in je meterkast, dan wordt de druk op het net netjes verdeeld
@bamitoren | 17-05-22 | 11:49: Die gratis meterkasten overal, daar moet ook nodig eens wat aan gedaan worden.
Sta ook op het punt mijn dak vol te leggen. Heb besloten nog even te wachten op microinverters die niet afhnakelijk zijn van aanwezigheid van reguliere spanning. Deze blijven functioneren bij uitval elektriciteitsnet.
Al wel in US beschikbaar en wordt eind dit jaar verwacht in NL. Nog effe geduld en dan ook weer technische oplossing voor dit probleem.
De pest is dat je dan ook een buffer nodig zult hebben, vaak in de vorm van een accu, om spanningswisselingen en eventuele overproductie op te vangen. Normaal gaat dit het reguliere net in, maar bij uitval kan dit dus niet. Als omvormers in een uitgevallen net zouden terugleveren, zouden monteurs een flinke opneuker krijgen op het moment dat ze reparaties/onderhoud zouden verrichten.
Verstandig dat je wacht, maar verwacht wel nog een aanvullend bonnetje
Meeste inverters kunnen dat nu al, maar die info krijg je niet. Ik moest de leverancier onder druk zetten: boekje bij de inverter of geen order. DIP switch setting en mijn installatie kan werken zonder aangeboden netspanning. Moet ik wel de hoofdschakelaar uitzetten, anders hangt de hele wijk achter mijn inverter...
@Klamme Endeldarm | 17-05-22 | 12:07: als er aan de electra gewerkt wordt, dan geeft de energiemaatschappij een seintje aan alle omvormers in dat gebied en die omvormers stoppen dan met leveren ...
Omgerekend 30 euro pm hier in Aus, 20 panelen op me dak en ook hele winter normale opbrengst.
Misschien is het niet overal zo, maar de zonnepanelen liggen hier voor 99,9% op de daken bij mensen die een hogere energierekening toch wel kunnen betalen. Dat zal met andere energieoplossingen ook wel gebeuren. En dan is er nog de thuisbatterij, om evt de uren uitval te compenseren. Ik snap nooit dat mensen panelen hebben, maar geen batterij (of elektr. auto die als backup batterij fungeert)
Omdat het, zolang de salderingsregeling er is, helemaal niet nodig is om een accu te vullen met de opgewekte stroom.
Dat komt omdat een batterij vrij duur is en het een extra investering vraagt die momenteel nog niet rendeert. Dat komt door de salderingsregeling; elke kwh die je teruglevert, mag je later weer afnemen en de relatie is 1:1. Dat is verkapte subsidie, omdat je ook geen belasting verrekent.
Zodra de salderingsregeling uitgefaseerd wordt, wordt het steeds interessanter om een batterij aan te schaffen en mijn voorspelling is dat je ze dan steeds meer gaat zien.
In landen waar geen salderingsregeling is, zoals België, zie je ze wel vaker.
@naglfar | 17-05-22 | 11:44: Ach ja. Ik doelde op mijn huis in Belgie, daar is die regeling er niet en heb je een buffer toch nodig. Er is wel subsidie op thuisbatterijen en het verdient zich snel terug.
1 Woord : Brandgevaar.
Zon PV , opbrengst : 1.5 % van de totale energie consumptie in 2020 : www.cbs.nl/en-gb/news/2021/22/11-perc... Geweldig. Druppel op een gloeiende plaat.
En zelfs 1,5% opbrengst kan het electriciteitsnet al niet aan!
En fuck dat "het is goed voor de energierekening". De laatste decennia doen we niks anders dan dingen die goed zijn voor de energierekening, maar het lijkt averechts te werken: ieder jaar betalen we alleen maar meer.
Dat u meer betaald is goed voor de energierekening van onze regering maar dus niet voor uw energierekening natuurlijk.
De loodgieters lobby is strong on this one
Zal voor hen weinig uitmaken wat ze aansluiten, denk ik.
@John McClane | 17-05-22 | 11:35: Denk het toch wel, ik neem aan dat bij meer dan 90% van de warmtepompen die nu worden geplaatst er ook iets buiten het huis moet worden bevestigd, en buizen tussen het deel buiten en het deel in het huis moeten worden aangelegd. Dus het zijn grotere en duurdere projecten, met meer man-arbeid.
Sywert verkoopt ook warmtepompen.
Ik kom op specialisten fora maar weinig topics tegen over kapotte spullen door te lage netspanning.
Zet die wijktrafo's gewoon een of twee stapjes lager.
Al vaker voor gewaarschuwd dat dit uitmondt in groene dwang met krachten als D66 en Groenlinks. Wat mij vooral heel heel erg teleurstelt is de houding van de VVD hierin. Als ze echt liberaal zouden zijn, zouden ze een grens trekken bij een overheid die bepaalt wat jij met je koophuis doet (en waar jij als burger je prioriteiten stelt om in te investeren) Maarja.. VVD en liberaal. *Harde Rutte lach opzet*!
Een echte liberaal houdt ook rekening met de externe effecten van alles wat we consumeren.
Olie en gas hebben grote negatieve externe effecten: ze ondersteunen autocratieen in bijvoorbeeld Rusland en Saudi-Arabie, leiden tot klimaatsverandering, zorgen voor gevaarlijke luchtverontreiniging in steden en kennen grote prijsschommelingen.
Als we de totale kosten daarvan doorberekenen in olie en gas, dan zien we dat de werkelijke kosten van olie en gas veel hoger zijn dan wat we nu betalen.
Met andere woorden: we subsidieren nu massaal olie en gas, ten koste van toekomstige generaties, onze longen, onze veiligheid en nu ook onze portemonnee. Dat is ook niet liberaal.
@HarmenB | 17-05-22 | 12:35: daar kunnen liberalen qua mening in verschillen. De kern van het liberalisme is individuele vrijheid. Die vrijheid houdt op waar de vrijheid van een ander in het geding komt. Wanneer dat dan precies is, is debatteerbaar. Persoonlijk vind ik vrije keuze, eigen bezit en eigen verantwoordelijkheid daarvoor erg belangrijk. De overheid is in deze wat mij betreft veel te dwingend.
@JB86 | 17-05-22 | 12:43: echt liberalisme houdt er rekening mee dat de keuzes van de een de ander kunnen schaden.
Met fossiele brandstoffen schaden wij overduidelijk de belangen van anderen.
Echte liberalen nemen die kosten van klimaatschade (of de kosten van het opproppen van corrupte regimes zoals Rusland, Saudi-Arabie en Iran!) mee in hun overwegingen.
Maar mensen die niet echt liberaal zijn, maar meer egocentrisch of corporatistisch of gewoon corrupt, die kiezen ervoor om deze kosten niet mee te nemen in de afwegingen.
En helaas zijn er maar weinig echte liberalen in het Nederland ;-)
@HarmenB | 17-05-22 | 12:48: de Nederlandse overheid schaadt mij door mij via wetgeving een niet uitontwikkeld product op te dringen, waar ik ook nog mijn halve huis voor moet laten verbouwen. En ja, de VVD is corporatistisch, daar heeft u gelijk in.
En natuurlijk ga ik er minstens drie betalen. Eén voor mezelf en twee voor de arme sloebers. Maar dan krijg ik wil subsidie natuurlijk, die ik zelf betaal. Top! Zin in!
Ze proberen het telkens weer te verkopen met subsidie. 1 die is niet toereikend. Voor een warmtepomp installatie moet je veel meer verbouwen aan je huis. Dat krijg je echt niet allemaal vergoed. 2 subsidie betalen we zelf en uiteindelijk gaan aan het einde van de rit de belastimgen straks nog verder omhoog, omdat Rutte IV deze periode een enorm groen gat in haar hand had.
Plus 2 voor de installateurs uit Afrika.
Ik heb er ervaring mee.
De omvormer hing in de garage (panelen op dak garage), en naar de meterkast was dat ruim 20 meter grondkabel.
Ondanks de juiste dikte, koste dat 3Volt aan stroom.
Oftewel, de omvormer moest al 253 Volt "maken" , om op het net met 249,9V af te kunnen leveren. Er leveren al veel panelen van mensen uit de buurt op hetzelfde stukje net blijkbaar, gezien dat hoge voltage.
Jammer dat bij 253 V de omvormer verplicht zichzelf uitschakelt, want 10% boven norm van 230V.
"s nachts was het voltage van het net 220V, dus het was al naar beneden geschroefd door Alliander ivm dit probleem.
Ik heb het nu opgelost door de omvormer in de meterkast te hangen met slechts 1 meter AC-kabel, nieuwe 25 meter DC-kabels te trekken van het dak van de garage naar de meterkast. Geen weerstandsverlies van 3V meer.
De omvormer kan nu met 250V leveren aan het net, en tikt alleen heel sporadisch nog die 253 aan.
Beter wat stroomverlies (geen 3000 V DC, maar 2800V DC) , dan een systeem dat van 11.00 tot 15.30 zichzelf uitschakelt.
En hoeveel heeft dit geintje je allemaal in totaal gekost en wat was daarvoor je energierekening? oftewel wat is de terugverdien tijd denk je in jouw geval?
Je moet het ook niet zelf doen ,maar laten installeren. Hebben wij ook gedaan. Nooit problemen gehad , werkt perfect.
@Quantum Suicide | 17-05-22 | 11:41: 8 panelen, 3200w piekvermogen, alles zelf gedaan, 3300 euro.
Een installateur had hetzelfde meegemaakt, aangezien het in de winter nog niet bekend was wat in de zomer het voltage op het net zou zijn.
Normaliter is een wat langere AC-kabel helemaal geen probleem. Alleen wanneer het net al overbelast is, maar dat was toen niet bekend.
Nu lever ik wat vermogen in, maar heb vooralsnog wel een stabiel systeem.
Levert nu met mooie dagen bijna 20KW op, met bewolkte dagen 7-8.
terugverdientijd met saldering: 3 jaar?
Maar in de toekomst wordt de regeling slechter, dus 5 jaar?
Was vooral om meer zelfvoorzienend te worden, net als de houtkachel.
Tegen hybride warmtepompen zijn is gewoon dom. Je houdt gewoon gas voor de zekerheid in koude dagen en je gebruikt een warmtepomp op de minder koude dagen. Zo bespaar je electriciteit.
Had ik al gezegd dat een warmtepomp ook kan dubbelen als airco? Waarom zou je in godsnaam geen airco willen?
Het gaat om de verplichting. Ik ben niet tegen fietsen, maar iedereen verplichten een fiets te kopen is belachelijk.
@C1O2 | 17-05-22 | 11:29:
Oké, fair point. Het is inmiddels ook zo vanzelfsprekend om te doen dat ik die verplichting niet echt nodig acht.
Ik heb ook een airco in huis.
Waarom een airco een dom idee is? Heb je enig idee wat zo'n apparaat aan electriciteit verbruikt?
Ik weet niet, maar wat ik heb gezien bij kennissen is dat die een enorme cilinder ergens in huis hebben staan. Plus de kosten. Subsidie is geen oplossing voor die kosten, slechts een prijsopdrijvende verbloeming uit eigen zak. Verder niks op tegen. Airco heb ik trouwens al.
Dus... een warmtepomo én een - gas-ketel. Maar... hoe kan dat dan? Vanaf 2026 wil klimaatfuhrer Jetten de verkoop van gasketels (plm 1500 euro incl montage) verbieden en alleen nog warmtepompen ( plm 10.000 incl montage) toestaan. En ondertussen worden hele wijken van het gas afgesloten.
Ze maken een teringherrie. Alles komt in trilling, ondanks de rubber ophanging enz.
We hebben er 1, en hebben het elektrische gedeelte uitgeschakeld zodat we een gewone CV hebben. Ook verbruikte ie veel meer stroom dan dat het aan gas bespaarde.
Google maar eens op
Daalderop CombinAir.
1 bak ellende.
Dit is ook de keuze die wij gemaakt hebben. Splitairco voor boven de -5 (daaronder is het duurder dan gas) en voor de paar echt koude dagen hebben we de redelijk nieuwe CV laten hangen. Met zonnepanelen erbij stook je dus bijna voor niets. Investering terug betaald in drie jaar tijd.
Kutherrie?
Bak geld?
@TheBigKirth | 17-05-22 | 11:50: Nee hoor onder de 50 DB wij horen hem niet en de buren ook niet. Bak geld? Rendement op het geïnvesteerde geld is 30% per jaar. Dat krijg je nergens.
groot log duur ding met beperkte levensduur.
en waarom dan geen zonneboiler?
Duizenden en duizenden euro's uitgeven, en dan nog steeds afhankelijk zijn van gas, wie wil dat nu niet.
@me163komet | 17-05-22 | 11:33:
Dat klopt niet meer. Bij een hybride warmtepomp zit ook een CV-ketel.
@Glasgow Argus | 17-05-22 | 11:31
Airco zet je aan als de zon schijnt. Tip: neem zonnepanelen.
@Nuchternederland
Herrie is vervelend maar bij hybride warmtepomp hoeft er niet zo'n grote en dure warmtepomp bij als bij 100% warmtepomp. Je hebt immers gas voor de echt koude dagen. Die maakt ook minder herrie.
@De Eierbal | 17-05-22 | 12:44: De Daalderop CombinAir is een hybride systeem, vandaar ook dat we dat warmtepomp gedeelte uit hebben gezet en nu in feite een (dure) normale CV op gas hebben.
@TheOtherWhiteMeat | 17-05-22 | 12:31: Als we willen zijn we helemaal niet meer afhankelijk van gas. We hebben houtstook en infrarood mocht de lucht lucht warmtepomp het niet trekken met -15. Maar waarom die CV eruit doen? Is voor noodgevallen handig en voor douchen.
@Nuchternederland | 17-05-22 | 12:52:
Ik snap dat dat vervelend is. Kon je daar geen garantie voor kijgen oid?
@De Eierbal | 17-05-22 | 13:03: Nee, dat is nog een hele heisa geweest, met complete wijken die zo'n ding ook moesten. Voor ons was het in eerste instantie een hulpmiddel om aan de juiste hoeveelheid punten te komen voor goedkeuring van de bouwplannen.
Als back-up heb ik een super groene, extra duurzame en klimaat reddende biomassa warmte opwekker in huis staan (open-haard).
Verder vind ik het heel typerend dat de grootste predikers van klimaathysterie (GL, D66, Frans Timmermans) heel schril hel en verdoemenis prediken, maar nog geen begin van een notie hebben wat die transitie behelst, laat staan een sluitend plan.
Het goede prediken kunnen de dominees wel, maar doen en faciliteren wat ze preciken dus niet. Waarom wordt al die extra energie niet al opgeslagen? Wat een verspilling, zonnepanelen uit zetten bij pieklevering.
Een beetje weeïg in de camera lachen (hoi Rob) en zeggen dat de stapel klimaat doem rapporten groter is dan de stapel rapporten die klimaatverandering nuanceren, dus dat daarom mensveroorzaakte klimaatverandering echt is (hoi Frans). Verder komen deze “gidsland” predikers niet.
Schuldgevoel over het klimaat en een gevoel van urgentie heb ik exact 0 van. Waar ik wel een hekel aan heb is de klimaat hel en verdoemenis predikers, die dit verzonnen probleem gebruiken voor politieke macht. Zij mogen sterven in de klimaat apocalypse (die niet aanstaande is).
If it is not profitable it just ain't sustainable
Ik wil best wel wat gratis stroom afnemen hoor.
Ach "we" zijn weer "koploper". Geweldig dat de politieke kaste daar zo graag victorie over tettert maar de gemiddelde Nederlander heeft er welgeteld geen zák aan.
Zij spelen hun spel, en de bevolking mag vanachter zwaar veiligheidsglas naar de heersertjes kijken, voor hun feestjes betalen en bij voorkeur applaudisseren als er weer de een of andere volkomen lullige en nutteloze 'koploper' positie is bereikt die niemand hoeft, waar slechts enkelen om vragen en waar de grote massa voor de zoveelste keer extra voor mag gaan betalen.
Ik zie NL zo langzamerhand meer als wereldwijde koploper in het creëren van de meest imbeciele papieren 'crisissen', koploper in het verplichten van de meest onzinnige dingen om 'het klimaat te redden', koploper in het verbranden van bossen, koploper in het financieel uitzuigen van de eigen bevolking, koploper in het pronken met de veren van een ander, koploper in het ontlopen van politieke verantwoordelijkheid, ach, ik kan nog wel even doorgaan.
Maar één ding; alle consumptie die je verplicht en geforceerd doordrukt zal niet rendabel zijn voor degenen die het geacht worden te consumeren. Anders zou dat 100% vanzelf gaan in een vrije markt. Ze zouden ervoor in de rij staan.
Dat is alles, we zijn koploper en kunnen dat weer van de daken schreeuwen.
Een vrije markt kan alleen werken als alle kosten volledig worden doorberekend in de goederen.
Onze olie- en gasprijzen reflecteren nu nog absoluut niet die volledige kosten.
Ze laten niet de kosten zien van het ondersteunen van gevaarlijke autocratieen (Rusland, Saudi-Arabie, Iran), van de klimaatcrisis en van de luchtverontreiniging (fijnstof bijvoorbeeld leidt tot aanzienlijke afnames in de levensverwachting).
Als je dat alles door zou berekenen in de prijs van olie en gas, dan zouden deze veel en veel duurder worden. En dan zouden mensen wel in de rij staan voor alternatieven.
Met andere woorden: olie en gas zijn kunstmatig goedkoop. Geen wonder dat we er zo verslaafd aan zijn.
@HarmenB | 17-05-22 | 12:40: Dat ben ik niet met je eens. Olie en gas zijn zelfs kunstmatig duur. Een liter benzine zou zonder belastingen bijv meer als een euro goedkoper zijn. Tóch staan we er voor in de rij, hoe duur het ook is. Dan lees ik wat aannames zonder causaal verband (klimaatcrisis en iets met fijnstof) en daar kan niemand iets mee behalve politici om hun oneliners van hel ende verdoemenis te debiteren.
Onzin. Ik beheer 3500 particuliere PV systemen, bij stuk of 5 nu kleine problemen, bij 1 grotere een echt probleem. Dom lulverhaal dus.
Wie weet er meer? U of de netbeheerders ? Ik ga voor de laatste.
AMSTERDAM - Zeker 75.000 huishoudens met zonnepanelen op het dak kunnen regelmatig hun opgewekte zonnestroom niet terugleveren. Er is dan zó veel zonnestroom in de wijk dat de netspanning te hoog oploopt en het veiligheidssysteem de zonnepanelen uitschakelt.
Dat blijkt volgens het AD uit gegevens van de Nederlandse netbeheerders. De storingen kunnen een flinke belemmering vormen voor de energietransitie, want de Nederlandse netbeheerders voorspellen dat de komende jaren nog veel meer huishoudens met uitval van zonnepanelen te maken krijgen.
Dat komt omdat de panelen razend populair zijn door de hoge elektriciteitsprijs. Afgelopen vijf jaar is het aantal huizen met zonnepanelen vervijfvoudigd. Anderhalf miljoen huishoudens hebben zich gemeld bij de netbeheerders om stroom terug te kunnen leveren. Eén op de twintig huizen met zonnepanelen, schatten de netbeheerders, heeft nu al last van uitval door te hoge netspanning. Als er in de straat of wijk meer panelen komen, wordt de kans op storingen nóg groter.
www.telegraaf.nl/nieuws/1065411290/zo...
@Zwizalletju | 17-05-22 | 11:24:
Je moet ze ook niet kopen om stroom terug te leveren maar om je eigen stroom op te wekken. Om je auto op te laden, je was te doen, je airco te draaien, je thuiswerkplek van stroom te voorzien.
Ik ben dan blijkbaar 1 van die 5 van de 3500.
Zie mijn tegel van 11.28.
Dom lulverhaal? Nee, geldt voor tienduizenden mensen in NL.
Helaas ik heb er al een jaar of 3 mee van doen, buitengebied. 21 panelen genoeg voor het helft van m'n verbruik op jaarbasis maar op de piek werken ze niet meer. Dankzij de dunne lijntjes van stedin en de boeren die hele schuren vol kwakken met panelen.
@De Eierbal | 17-05-22 | 11:29: wel fijn dat je middels de salderings-regeling eerst de panelen terugverdiend en daarna pas voor eigen gebruik ga inzetten.
@Bluto Blutarsky | 17-05-22 | 11:53: heb je 2,5mm2 of 4mm2 naar je meterkast? Als het een Growatt is, zie mijn andere tegels om dat ding aan te passen.
@geheelvergeter | 17-05-22 | 12:12:
4mm2 en 3 fase. De omvormer is wel een simpele 1 fase omvormer
Oeehhh 2e van de wereld, daar kunnen ze zich in Den Haag weer even lekker op afrukken m/v)
Dit probleem is voorspeld in 2008. www.vox.com/energy-and-environment/20...
Het is bezopen dat het daltarief niet valt op het moment dat er een overschot aan stroom is. De prijs van elektrische energie is soms negatief op dat moment, grootverbruikers krijgen dan betaald om energie te verbruiken. Ondertussen zetten Henk & Ingrid braaf `s nachts hun wasmachine aan om goedkoper uit te zijn, terwijl we dan gas, kolen of bomen verbranden.
Duurzame energie kan alleen overleven als het tijdelijk wordt opgeslagen, anders wordt het grotendeels weggegooid.
Productie in fabrieken moet voor zover mogelijk gepland worden tijdens zonne-uren. En iedereen met een electrische auto kan deze inzetten als batterij voor het huishouden. Dat scheelt al heel veel geschuif met stroom.
Er zijn inmiddels wel goede oplossingen voor die opslag. Batterijen voor de korte pieken, en waterstof voor langere opslag. De waterstofcyclus (electriciteit naar waterstof, compressie voor opslag, verbranden en terugbrengen naar electriciteit) heeft inmiddels een rendement van zo'n 45%. Lijkt weinig, maar voor opslag van overproductie van zon en wind is dat prima. Een alternatief is om waterstof op te wekken voor ons gasnet. Daarvoor is het rendement nog aan de lage kant, maar daar staat tegenover dat de nodige investering vele malen lager is (in vergelijking met het geschikt maken van alle huizen voor elektrische verwarming)
M.a.w. alleen westerse landen doen mee met deze poppenkast. Is dat ook weer duidelijk. (OK, Zuid Korea en Japan zijn op zich geen westerse landen maar wel erg westers georienteerd).
Ik zuid europa nergens panelen (alleen op huisjes van Hollanders). Waarom zouden ze, de energie kost er geen drol omdat 70% van de kosten in NL rechtstreeks de staatskas ingaan.
@geheelvergeter | 17-05-22 | 11:22: De omvolking moet ergens van worden betaald...
Wat ze moeten doen is zonnepanelen tussen de treinrails leggen.
Hoezo?
Ja en dan elke maand de panelen wassen vanwege alle troep die erop komt
@grrrommm | 17-05-22 | 11:21: meestal geen begroeiing erboven, en met de huidige treinuitval zijn ze een groot deel van de dag bruikbaar. Schoonmaken gelijk met de blaadjes op de rails, hogedrukspuit erop. Er ligt een electriciteitsnet naast dus dat zou het probleem ook niet zijn.
Huidige CV is van 2007 is dus 15 jaar oud. CV monteur wist bij de laatste onderhoudsbeurt mij te vertellen dat die nog wel even mee ging. Al vast een nieuwe gaan kopen lijk me een goed plan. Hybride dingen zijn mij te duur.
Ca. €5000, en ze gaan vaak maar 10 jaar mee. Je hebt naast je hybride warmtepomp trouwens ook nog een een gewone CV-ketel nodig! De naam hybride is een beetje misleidend, er zit geen gasbrander in de warmtepomp.
Klok klepel.
Doet me denken aan het verbod op verkoop van gloeilampen destijds. Nog jarenlang overal te koop in het buitenland. Lachwekkend.
En nu gebruikt 99% van de Nederlanders spaarlampen. Prima geregeld dus.
@BlolB | 17-05-22 | 11:29: En het verbruik is op de meter niet gedaald. Iets met slimme meters en meetfrequentie.
Kom maar door met de 30% subsidie op de thuisaccu overheid!
Graag voor einde 2022.
edit: Ontlast dat energienetwerk nu eens
Gewoon de gelei auto/vrachtwagen accu,s met een inverter die van de accuspanning 220 volt maakt. (Geen batterijen dus/vervuilend en laaiduur) Te verkrijgen op aliexpress.
Ik had ook last van uitval maar kwam erachter hoe ik met een simpele hack het uitval-voltage op mijn omvormer kon aanpassen. De valt de hele straat uit om 1230u maar draait de mijne door.
Dat lossen we dus zelf wel op met je wurgmaatregelen.
hoe te doen, URL tip?
Heb zelf diverse zonnepanelen op huizen.
@nobodiesunmighty | 17-05-22 | 11:24: bij growatt kan je gewoon met de app inloggen (ook bij installatie van een ander dus, indien je credential hebt). Wachtwoord is combi van merk+datum. Dan kan je voltage aanpassen of ding opvoeren of juist wat afknijpen om die piek net niet te halen.
Belangrijk te weten dat het voltage op het netwerk opvoeren gevaarlijk is voor apparaten die nog uit de 220v tijd stammen. Maar als het voltage ook wat hoger wordt omdat je eigen kabel te lang of te dun is, dan kan je de marge wat vergroten zonder noemenswaardig risico.
Dit werkt alleen als je de enige bent in de straat. Als iedereen het doet wordt het een last op de trafo.
@geheelvergeter | 17-05-22 | 11:37: meeste andere merken kan je ook met een seriele kabel benaderen en aanpassen.
En bij sommige merken moet je op je gsm even een fake locatie opgeven in een land waar het voltage wettelijk wat hoger ligt dan bij ons. Australie bijvoorbeeld geeft wat meer marge.
@geheelvergeter | 17-05-22 | 11:37: Top, ga ik proberen, heb Growatts inderdaad. Veel dank... may the Energy be with ya!
@geheelvergeter | 17-05-22 | 11:37:
Wachtwoord dus Growatt + datum van installatie?
Of een andere datum? ben wel benieuwd namelijk, ik kwam in de app niet verder...
@Nuchternederland | 17-05-22 | 12:58: growatt20220517 en morgen eindigt ie op 18. Waar je die moet invoeren mag je zelf ff uitvogelen. Na inloggen iig ergens bij de settings van de omvormer zelf.
@geheelvergeter | 17-05-22 | 13:28: Dank, heb het meteen geprobeerd en het werkt. maximum nu op 260V gezet.
nee geintje, dan blaas je alles op met een beetje pech.
Maar ik sluit niet uit dat ik in de toekomst hem wel op 253.1 ga zetten indien nodig...
Perfecte tip, dank nogmaals.
@Nuchternederland | 17-05-22 | 13:45: hij kan gerust 3v hoger dan ie stond. De installaties bij je buren springen dan namelijk eerder uit waardoor het voltage daalt tot acceptabel niveau.
Stel: je woont in Hoofddorp of Aalsmeer, iedere minuut komt er een CO2-brakende Boeing overvliegen. Dan maakt dat warmtepompje ook geen moer meer uit:
www.theguardian.com/environment/ng-in...
Boeing, de vriend van elke boom en plant!
ja maar onze milieu Timmerfransen moeten toch iedereen wel kunnen bereiken met hun vliegvakanties? Vroegah hadden we een tenminste een koets en 2 voeten...
Gelukkig dat die CO2 uitstoot. Helpt de vergroening van de aarde.
"Capaciteit" is dat wat er maximaal potentieel wordt gegenereerd op een perfect zonnige dag?
"Capaciteit" kan veel betekenen in deze. Pro PV/wind mensen gaan vaak fast en loose om met dit soort woorden, áls ze het al snappen.
Ik heb bijna 2 jaar geleden een brand gezien waarbij ongeveer 3000m² zonnepanelen in de hens ging. Dit gaf een enorme milieuramp.
solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
Daarom wil ik liever geen zonnepanelen op mijn dak. Dit kan ook niet omdat ik een rieten dank op mijn huisje heb.
Mocht ik een pannendak hebben wil ik het ook niet.
Dat de panelen stroom opleveren is leuk, maar de verzekeringspremie gaat stevig omhoog. Dit mede dankzij de barnd uit de link.
De gemeente heeft altijd en eeuwig geldhonger. Wanneer je zonnepanelen hebt wordt het huis meer waard.
Je krijgt dan een hogere OZB. ook gaan de polderlasten en de rekening van uitwaterende sluizen omhoog. Dan is het nog het huurwaardeforfait en eventuele vermogensbelasting.
Het kan ook nog voorkomen dat het tarief van de afvastoffen en het riool gekoppeld zijn aan de waarde van het huis. Dan gaan die ook nog extra omhoog.
Die hogere ozb valt weg tegen de opbrengst, miss alsdat salderen eraf is niet meer, maar afgelopen 2 jaar leverden die krengen zoveel op dat zelfs mn volledige gasrekening en een deel ozb er tegen wegestreept kan worden.
Ik heb wel veel meer panelen dan nodig, en kan zelfs nog 4 bijplaatsen op dezelfde omvormer. Als ik ooit aan de warmtepomp moet dan hoef ik niet ook nog een nieuwe omvormer aan te schaffen.
@ReyNemaattori | 17-05-22 | 11:16: Ik wil wel een paar zonnepanelen, maar die komen op de grond. Dan is het geen onroerend goed.
Er valt veel geld te verdienen aan zonnepanelen en waar veel geld verdiend kan worden gaan principes meestal snel overboord. De productie van zonnepanelen is, zacht uitgedrukt, niet zo milieuvriendelijk en gebeurt daarom ver uit het zicht in landen waar mileuregels niet zo opgevolgd hoeven te worden. De environmental impact is enorm:
earthfirst.org.uk/environmental-impac...
En de oplossing is zo simpel: Maak met die stroom die je 's nachts over houdt van die spuuglelijke windparken op de Noordzee waterstof gas, en stop dat in de leidingen. Het Nederlandse net is daar geschikt voor. Alleen nog even de branderblokken vervangen: klaar.
"Hybride warmtepompen". In Nederland zijn er enorme problemen met de capaciteit op het elektriciteitsnet. Terugleveren gaat op heel veel plaatsen niet meer. En in de winter, als de pomp daadwerkelijk moet verwarmen, is er te weinig stroom en stort het net ook in.
Ik blijf erbij: Wat er momenteel aan de macht is, is daadwerkelijk aan het kijken hoe ver ze kunnen gaan voordat alles in elkaar klapt (het kleuter bouwt blokkentoren principe). Waarna ze er zelf tussenuit naaien.
Bij het maken van dat waterstofgas heb je iets van 40% rendementsverlies. Voor koken is een goed alternatief (inductie), dus beter kan je die energie ergens anders voor een markt gebruiken waar er geen electrisch alternatief is, zoals het maken van vliegtuigbrandstof. Elektrische vliegtuigjes zijn er al wel, maar een groot vliegtuig gaat (nu nog) onmogelijk op elektriciteit.
@ZOMG | 17-05-22 | 11:17: Wacht maar, Musk schijnt bezig te zijn met een verlengsnoer van 12000 kilometer lang.
Goede opmerking! Bedrijven verhuizen naar het buitenland omdat er geen en/of te weinig elektriciteit kan worden geleverd en toch zijn er mensen die graag een warmtepomp willen aanschaffen die…. U raadt het al volledig op elektriciteit draait.
Huidige prijs elektra, meer dan 60 cent per kwh (bij hoger verbruik, zoals met een warmtepomp vloeit meer dan 70% daarvan in de zakken van vadertje staat). Elektraverbruik van een huishouden met warmtepomop -> 10.000 kwh per jaar. Het is geen vergroening, het is de zoveelste belastingverhoging, die velen aan de financiële afgrond zal brengen.
haha, 60 cent per kWh.
@AntiZanicz | 17-05-22 | 11:32: www.eneco.nl/duurzame-energie/modelco...
Jazeker.
Het hele idee van NL volplempen met zonnepanelen is natuurlijk van de zotte! Gezien de weinig zonne uren, de hoge bevolkingsdichtheid en de lage lucht kwaliteit. Beter kunnen we investeren in zonneparken in bv zuid spanje, met een dikke pijp onze kant up (hoera! 1 Europa, wat een feest, behalve als je er echt wat aan hebt!)..
Feit blijft dat stroom geproduceerd moet worden op het moment dat de vraag er is en laat dat nu vooral juist niet zijn als de zon schijnt.
Om die reden is het dan ook mislukt in Duitsland. Veel te weinig zonne uren per jaar.
de opbrengst is hoog en iedereen is er blij mee. de schade is 11 uur per jaar. bijna niets
@Lood om oud ijzer | 17-05-22 | 11:11: kletsverhaal, overdag is het verbruik het hoogst
@AntiZanicz | 17-05-22 | 11:32: Piekverbruik is tussen 18.00 en 21.00 uur
Elektrische warmtepomp. Leuk man, nu bestellen over anderhalf jaar geleverd krijgen als je geluk hebt. Wat denk je dat er gebeurd als we allemaal aan de pomp moeten.
Dan klapt de stroom eruit. Vooral wanneer je buurman de Tesla aan de lader hangt.
@4HoogAantWater | 17-05-22 | 11:15: De laatste paar jaar is het aantal stroomstoringen al behoorlijk toegenomen. Leuk man, iedereen aan de stekkerauto
@4HoogAantWater | 17-05-22 | 11:15:
En dat is waarom je dan ook een Tesla Powerwall (of ander soortig batterij) aanschaft (kost een beetje maar dan heb je ook wat). Niet meer afhankelijk van het net, of de buurman.
@oxigan | 17-05-22 | 11:18: Tesla powerwall als je 4hoog woont? Succes daarmee.
@oxigan | 17-05-22 | 11:18: Ah, echte innovatie! Een oplossing voor een probleem dat moedwillig veroorzaakt is.
En elders in de wereld verwoesten wij de ecologie en leefomgeving van mensen. In Groningen weten zij wat beloftes waard zijn. En aan het eind van de levensduur van zonnepanelen mag de volgende generatie betalen voor het opruimen. De Jonge en Jetten zijn gewoon wegens gewicht omhoog gevallen. Fijne dag en toekomst.
Wegens gebrek aan gewicht!
Aha, dus dáárom in @Van Rossem naar ‘t zuiden verhuisd.
Lang leve mijn analoge meter.
Fijn he.
@Sjeintje | 17-05-22 | 11:08:
Genieten als ik de schijf terug zie draaien.
@NeetNormaal | 17-05-22 | 11:14: je kan m ook zelf terugdraaien als je ff zin hebt om geld over te houden
@geheelvergeter | 17-05-22 | 11:28:
Vroegah legde men nog wel eens een dikke magneet op de meter.
Draaide hij langzamer en dus minder euries/guldens.
Maar terugdraaien zal nieuw zegeltje betekenen neem ik aan?
Je analoge meter wordt binnenkort verplicht vervangen door een digitale dus geniet er nog maar even van. De overheid moet en zal dit doordrukken.
Een magneet op je meter heeft geen enkel effect. De faucault-stroom die de schijf laat draaien is niet extern te beïnvloeden, dat was wel erg gemakkelijk geweest. Leuk fabeltje waar het woord "vroeger" altijd aan wordt toegevoegd, dan weet je zeker dat t kletspraat is.
@Bakkeleures | 17-05-22 | 11:42:
nee, daar moet je een heel klein gaatje voor boren. Bij ontdekking ontkennen. Je hebt nooit onder dat ding gekeken.
die gaat gewoon weg en u heeft duidelijk geen panelen.
Het beste zouden mensen de auto overdag laden of een vaatwasser of wasmachine programmeren voor overdag.
@AntiZanicz | 17-05-22 | 12:51:
Waarom heb ik duidelijk geen panelen?
Kan je vertellen dat ik in april dagen van 60kWh had. Nu helaas wat minder door de bladeren aan de bomen.
En ik weet ook wel dat de analoge meter waarschijnlijk niet houdbaar blijft. Maar totdat men aan de deur komt met een ander modelletje, blijf ik mooi naar mijn draaischijfje kijken, met 1 op 1 opbrengst en verbruik.
Ontvangen mails heb ik nooit ontvangen....
@Bakkeleures | 17-05-22 | 11:42:
*Foucault
Even serieus, wat zijn zonnepanelen toch mooi.
REAGEER OOK