achtergrond

Geenstijl

Bassiehof - Geen Nationale Herdenking maar een Nationale Afrekening

Hugo de Jonge zal dan verantwoording moeten afleggen

Het kabinet maakte vrijdag bekend dat er een comité ‘Stilstaan bij corona’ is opgericht. "Een van de activiteiten die door het comité wordt uitgewerkt is een nationale herdenking. Het comité zal op een nader moment een datum bepalen en de inhoudelijke invulling hiervan bekendmaken", schreef staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Maarten van Ooijen (Christenunie) aan de Tweede Kamer.

In die club zitten onder meer de onvermijdelijke Hubert 'de gehaktbal' Bruls, omroep MAX-man Jan Slagter en Chantalle Zijderveld. Die laatste moesten we googelen maar blijkt een 'paralympisch' zwemster. Ze heeft wat ze bij ons in het dorp - toen dat nog mocht - noemden een 'mal armpje' en is dus gehandicapt. Geen idee of ze corona heeft gehad.

Claudia de Breij ontbreekt in het lijstje maar het kan niet anders of de moppentopper zal tijdens de Nationale Herdenking een gevoelig liedje ten gehore brengen.

De coronacrisis kende meerdere diepzwarte momenten die allemaal overheid-gerelateerd waren. De absurde avondklok en de coronapas steken daar met kop en schouder bovenuit. De slachting die plaatsvond in de verpleegtehuizen zal met name aan de orde komen tijdens de parlementaire enquête later dit jaar.

Ja, de coronacrisis heeft in Nederland tienduizenden levens geëist, internationaal miljoenen doden. En dat is inderdaad iets om bij stil te staan. Maar niet middels een Nationale Herdenking, wel middels een Nationale Afrekening.

Die zal - anders dan de wappies willen met hun vurig gewenste tribunalen - plaatsvinden in het parlement. Met name Hugo de Jonge zal dan verantwoording moeten afleggen.

Fotobijschrift

26 Oktober 2017 (16:29)

DEN HAAG - Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) arriveert voor de eerste ministerraad van het nieuwe kabinet Rutte III in de Treveszaal op het Binnenhof. De opvallende schoenen van vice premier Hugo de Jonge trekken de aandacht tijdens de bordesscene op Paleis Noordeinde. Dat de kersverse vicepremier Hugo de Jonge fan is van hun schoenen, wisten ze bij Mascolori in Rotterdam al. Maar dat hij niet één maar twee paar van het merk droeg op de dag van zijn beëdiging, wist zelfs oprichter Jochem Grund niet. Voor de bordesfoto koos De Jonge opvallende bloemenschoenen. ,,Ik had nooit gedacht dat een politicus nog eens ons boegbeeld zou worden.'' ROBIN UTRECHT (ANP)

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.