Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

MINDER klachten griep en verkoudheid in 2021

Vaccin?

rara stockfoto anp

Hebben ze dat ook nog van ons afgepakt. Volgens het CBS waren Wij De Nederlanders in 2021 een stuk minder aan het snotteren en hoesten dan drie jaar eerder, toen alles gewoon nog mocht. Uit onderzoek blijkt dat vorig jaar per twee maanden (huh? ja ze vroegen dus elke keer aan iemand of ie de afgelopen twee maanden nog last had gehad, red.) gemiddeld 30,1% van de mensen last had van "verkoudheid, griep, keelontsteking of voorhoofdsholteontsteking". In het vrije jaar 2018 was dan 41,3%. Er was dus geen griepje! Of juist wel een griepje, maar dan dus dat dat juist niet een griepje was. Of is het aantal klachten alleen maar gedaald omdat er nog wel mensen MET de griep waren, maar niet DOOR de griep? Sorry CBS, wij zijn even zelf onderzoek aan het doen!

Reaguursels

Inloggen

Wordt er ook één wakker. Dat was vorig jaar ook tijdens het snotterseizoen. De reden is simpel: coronamaatregelen helpen óók besmettingen met griep-, verkoudheids-, en nog meer virussen tegen te gaan. Zo, nu kan je hopelijk weer lekker rustig slapen vannacht. En dan hopelijk morgen weer gewoon (het oude) normaal wakker, zonder rare hersenspinsels.

DondeRob | 05-03-22 | 01:28

Kan iemand mij uitleggen waarom in het vorige topic mijn tegel van 08:48 weggejorist is? Het ging over meer vrouwen in het leger, elektrische tanks en zonnepanelen op kerncentrales. Werkelijk geen idee wat er mis was behalve dat het voreg was niet heel grappig. Dank

LinkeLotje | 04-03-22 | 22:30

Komt weer een Coronagolf aan vermoed ik. Letterlijk iedereen die ik ken die carnaval is gaan vieren in Den Bosch heeft Corona opgelopen.

Sinterbikske | 04-03-22 | 13:21 | 1

Dat is al zichtbaar in de cijfers van de afgelopen 3 dagen. Ok, heeft natuurlijk ook gewoon met het loslaten van de sluitingstijden van de reguliere horeca te maken (en niet alleen met carnaval), maar het effect is zichtbaar. Niet dat dat perse een probleem is, want aantal IC-opnames en doden zakt nog steeds gestaag.

Jimmydepimmy | 04-03-22 | 14:38
-weggejorist-
Dr.Utker | 04-03-22 | 11:46

Zal waarschijnlijk gewoon komen omdat mensen met een kuchje er nu wat minder snel op uit gaan om andere mensen te besmetten.

Zeurders | 04-03-22 | 11:44

Komt dat iedereen mondkapjes moet dragen. Stiekem werken ze toch wel en bacteriën verspreiden neemt af. Daarom zijn er ook minder mensen ziek.

Lange_Jan | 04-03-22 | 11:25

Door de contactbeperkende maatregelen is de R0 van allerlei rhinovirussen, verkoudsheid corona virussen en influenza virussen natuurlijk ook lager geweest in de afgelopen 2 jaar. Betekent wel dat onze immuniteit tegen influenza ook is afgenomen. Dit zou wel eens kunnen betekenen dat we komende winter zowel een influenza uitbraak als een SARS-cov2 uitbraak kunnen krijgen, die beiden tegelijkertijd voor meer vraag naar ziekenhuiszorg gaan leiden. En dat we WEER niet voorbereid zijn op een dergelijk scenario. Denk dat mensen die 65+ zijn of gezondheidsproblemen hebben er goed aan doen deze zomer voor beide ziektes in te enten.

Fijn_dat_je_er_bent | 04-03-22 | 11:02 | 2
-weggejorist-
potlood | 04-03-22 | 11:12

Ik pak beiden nooit of zeer slecht op.

NiCeY | 04-03-22 | 11:18

Ondanks het feit dat ik meer ben gaan zitten, meer ben gaan eten en meer ben gaan roken, ben ik nu al ruim twee jaar niet ziek geweest, dus tot nu toe zijn dit mijn twee gezondste jaren ooit geweest. Hoe dan?

VBO_B_Niveau | 04-03-22 | 10:49 | 2

Omdat je dikker werd en je haar de kleur overneemt van de tl-verlichting boven je hoofd. Als je bij de dokter komt zal die zeggen dat je meer moet gaan wandelen om vervolgens elj jaar daarna te zeggen dat het niet genoeg is.

VolgendjaarkrygikAOW | 04-03-22 | 10:58

Na 20-30 packyears gaan de jaren vanzelf tellen. Helft van de rokers overlijdt aan het roken en 1/3e haalt niet eens z'n pensioenleeftijd.

Diederik_Ezel | 04-03-22 | 11:01

Dat badinerende woord " Griepje " is volkomen onjuist: griep oftewel influenza kan dodelijk zijn. Vele miljoenen mensen in de wereld overlijden aan Influenza. In de winter 2017/18 overleden plm 9000 mensen in Nederland aan de griep. Vooral voor ouderen kan griep dodelijk zijn. Het woord " griepje" is dan ook beledigend voor betrokkenen en nabestaanden.

ceesreis | 04-03-22 | 10:18 | 3

Juist. En het is nog complexer, ook met andere "banale" infecties die griep veroorzaken, geldt hetzelfde verhaal, met wisselende gevolgen inzake dood en verderf voor mensen. Hoor je niet. Is te moeilijk voor de gemiddelde arts, mens enz. De medische "literatuur" staat er vol van, ook te WHO. Is eigenlijk best saai he, al die ouwe kennis en kunde, nu je covid19 hebt, hebben we weer wat om over te zeiken. Mensen zijn in een groep met angst nog vreselijker dan de ziekste psychiatrische patient. (oh god, gekrenkt? Zak er dan maar in). Vind overigens dat de harde know how over deze beestjes in essentie geen zak is opgeschoten, publiceren als gekken, maar nauwelijks tot niks melden conform de stand der wetenschap. Heel knap, wetenschap!

nobodiesunmighty | 04-03-22 | 10:28

Ja eens. Met "griepje" bedoelt men doorgaans een ordinaire (neus)verkoudheid ipv Influenza.

Diederik_Ezel | 04-03-22 | 10:37

Beledigend. Manmanman.

JJMS | 04-03-22 | 10:41

Er is natuurlijk ook een beetje een taboe ontstaan op verkoudheidsklachten. Ik ben gewoon verkouden geweest afgelopen jaar, maar heb veel meer dan andere jaren gedaan alsof ik het niet was.
Immers, als ik toegaf dat ik verkouden was moest ik isoleren, testen, mocht de kleine niet naar de opvang en weet ik wat nog meer. Dus dan maar gewoon ontkennen.

C1O2 | 04-03-22 | 09:59 | 2

Dat was zeker een factor, ja. Maar ik geef toch ook toe veel minder sniffels gehad te hebben dan voorheen. Kan ook de opgeschroefde hygiene overal zijn geweest.
En of dat allemaal goed was voor onze gezondheid wachten we maar af.

funda | 04-03-22 | 10:09

@funda | 04-03-22 | 10:09: lol…u heeft zeker geen kleine kinderen-:) die kennen geen hygiëne en dat is maar goed ook. Dit hele onderzoek is gewoon een grote farce….. mensen bevragen? Serieus….

Als_je_me_nou | 04-03-22 | 10:34

Lockdown?

Gumush | 04-03-22 | 09:53 | 1

Dit dus. Minder contactmomenten tussen mensen, maar na carnaval en wintersport zal het wel even een spurtje nemen deze maand.

antfukker | 04-03-22 | 10:18

Ik vraag me altijd af hoe ze nou griep meten, want wie gaat er in vredesnaam naar de dokter als hij griep heeft? Wat verwacht je dan, anders dan: nou ga lekker thuis uitzieken en over een weekje is het over.

John McClane | 04-03-22 | 09:43 | 7

@John McClane | 04-03-22 | 09:49: wel in staat hoor. Griep en verkoudheid zijn totaal anders. Alleen we halen ze door elkaar. We noemen het vaak griep terwijl het verkoudheid is. Bij griep hoort normaliter ook maag/darm klachten terwijl verkoudheid meestal neus/keel klachten geeft. Anyway. Je vraag is geheel terecht. WTF doe je bij de dokter met je griep cq verkoudheid

BBRDWR | 04-03-22 | 10:16

@BBRDWR | 04-03-22 | 10:16: oh... dan heb ik na barbecues in de zomer wel eens plotse griep aanvallen gehad! Dank!

nobodiesunmighty | 04-03-22 | 10:33

Hele volksstammen gaan met een griep/verkoudheid of jeuk aan hun grote teen naar de huisarts.

Diederik_Ezel | 04-03-22 | 10:42
▼ 4 antwoorden verborgen

Ik geloof het pas wanneer het op facebook heeft gestaan...

Air van Boven Dorens | 04-03-22 | 09:41 | 2

Eigenlijk zou het Faithbook moeten gaan heten.

funda | 04-03-22 | 10:11

ik ook.

nobodiesunmighty | 04-03-22 | 10:33

ik hoorde dat Frankrijk over twee weken wil stoppen met de QR codes. Maar ik weet niet of dat enkel een gerucht is.

small_town_dude | 04-03-22 | 09:40 | 1

Ik las het bij de NOS. Of dat het waarschijnlijker of onwaarschijnlijker maakt dat het klopt mag je zelf bepalen.

C1O2 | 04-03-22 | 10:03

Het is bijna alsof minder tot geen contact met andere mensen zorgt voor minder verkoudheid. Nou ja zeg, daar sta ik van te kijken.

Do-na-zi | 04-03-22 | 09:37 | 1

Het zijn toch altijd weer die andere mensen waar je ziek van wordt hè?

VBO_B_Niveau | 04-03-22 | 10:52

Altijd weer bijzonder hoe het CBS het nieuws haalt met onzinnige en voorspelbare onderzoeken.
Lijkt mij heerlijk om bij zo'n compleet nutteloos bedrijf te werken.

Roehm | 04-03-22 | 09:37

De griep is uitgebannen door de coronaregeld die niet helpen tegen corona maar wel tegen griep...

Air van Boven Dorens | 04-03-22 | 09:36

Goh, wie had dat nou gedacht. Als je elkaar niet ziet (en al helemaal niet aan elkaar zit), veel meer ontsmet en een mondmasker draagt, dat een virus dan minder om zich heen grijpt.

Eerlijk gezegd triggert dit de discussie of we de corona-maatregelen niet standaard 's winters moeten doen tegen de griep, om zo oversterfte te voorkomen. Zie bijvoorbeeld 2018, die kan altijd nog fors zijn.

de bartsmitridder | 04-03-22 | 09:31 | 7

Laten we iedereen gewoon elke jaar 2 griep boosters geven, en dan een app die dat bijhoudt en waarmee je aleen nog buiten mag komen

small_town_dude | 04-03-22 | 09:39

@bartsmit het staat u vrij om u vanaf circa 1 november tot 1 mei thuis op te sluiten. Uw handen stuk te wassen, boodschappen doen met mondkapje op etc etc maar laat de mensen met “gezond” verstand lekker met rust.

WibionFire | 04-03-22 | 09:44

Vraag is een beetje of we dan geen nieuwere generaties krijgen met (nog) minder weerstand.
Nog breekbaarder sneeuwvlokjes, zegmaar.

funda | 04-03-22 | 10:15
▼ 4 antwoorden verborgen

Vallende eikels is het teken van de lente.

Floef | 04-03-22 | 09:31 | 1

Kaas? Vallen je eikels al?

Met_baard | 04-03-22 | 09:53

Ja niet zo gek. Alles werd / wordt als corona afgedaan. 2 jaar lang geen griep maar wel allemaal keureuna. Test je positief hebbie keureuna, test je negatief dan is het griep.

Super Grover | 04-03-22 | 09:31

Fantastisch nieuws. De pandemie is over! Dus weg met de mondkappen, anderhalve meter en QR! Laten we weer gaan leven, want de dood komt met rasse schreden op ons afgerend!

De mooie man | 04-03-22 | 09:28 | 3

Die rent niet op je af, uit ervaring weet ik dat hij over je schouder mee kijkt.. daar kwam ik achter op mijn 38e toen ik in mijn eigen mond een carcinoom mocht diagnosticeren.... Laten we weer gaan leven is een understatement.. ook met mondmasker QR codes en beperkingen moet je iedere dag blijven genieten die les heb ik inmiddels wel geleerd!

Smoelensmid | 04-03-22 | 09:35

De dood komt toch met een Russische ballistische raket mee?

Met_baard | 04-03-22 | 09:52

Dat kwam door isolatie, lockdowns, afstand houden, geen handen schudden enz. Alles wordt nu ingehaald. De ene na de andere valt om met influenza, norovirus, etc

YoMoms | 04-03-22 | 09:28

Geen kuchende mannen meer in regenjas.

BrutusBosch | 04-03-22 | 09:28

Een aantal maatregelen waren uiteraard effectief tegen alle types coronavirussen, griep en eeb aantal bacillen. Ik denk aan structureel thuiswerken, meer afstand en minder crowding op vervoer, kantoor, barretjes en dancings. Misschien ook een factor dat een deel van de mensen bijna religieus supplementen, dieetwijziging en lichamelijke oefening opvoerden. Zelf heb ik de gewoonte bijvoorbeeld van één lange wandeling per dag. Veel mensen doen zoiets. Over jaren kijken we terug "dankbaar" voor deze crisis?

GeenAccount | 04-03-22 | 09:27

Ik breng de dochter van een vriendin naar school en haal haar weer op. Ze komt af en toe met de meest exotische verkoudheden thuis en steekt iedereen daar aan. Maar mij? Nope. Tot op heden nog helemaal niks. Of ik heb ze allemaal al gehad.

Met_baard | 04-03-22 | 09:27 | 3

Lagere weerstand van dat gezin en/of minder ventilatie in dat huis? Kan ook wisselwerking zijn. Van slechte lucht te lang daalt je weerstand ook vanwege vernaggeling van het immuunsysteem cq low-level ontstekingen. In de auto is er wel airflow, genoeg voor een kort ritje. En zit je niet tegenover elkaar. Daar steek je elkaar niet aan. Wel op langere ritten of in volle busjes.

GeenAccount | 04-03-22 | 09:31

u kunt verschil vaststellen in verkoudheden?

AntiZanicz | 04-03-22 | 09:37

@GeenAccount | 04-03-22 | 09:31: Ik weet dat ze elke dag de ramen en deuren open gooit om te luchten, of het moet stortregenen. Ik kom er ook geregeld over de vloer, en ga met ze weg naar plaatsen in NL en BE. Of weekend weg. Maar ik wandel ook elke dag, weer of geen weer, ben altijd buiten te vinden. Mijn weerstand is pico bello.

@AntiZanicz, Jawel hoor. De een geeft alleen stromende snotneus, bij de volgende doet alles pijn, bij de derde hoest je je longen bij uit je lijf, etc.

Met_baard | 04-03-22 | 09:51

Ik heb wel vaak Chlamydia gehad.

Kaas de Vies | 04-03-22 | 09:27 | 2

Dat kan. En blaren op de huig, ook last van gehad?

R. Skickr | 04-03-22 | 09:39

Misschien wat minder gebruik maken van de diensten van crackhoeren...?

Air van Boven Dorens | 04-03-22 | 09:39

De meeste mensen met jonge kinderen die ik ken hebben hun koters veel minder naar creche en opvang gestuurd. Dat waren altijd haarden van verkoudheid in griep. Dat was ook jarenlang de enige manier waarop ikzelf verkoudheid opliep, via mijn kinderen. Was wel goed voor hun en mijn immuunsysteem trouwens.

small_town_dude | 04-03-22 | 09:24 | 2

Same here

Het leven is zwaar | 04-03-22 | 09:25

Yep voordat mini-me in 2017 kwam had ik zelden last van iets en sindsdien zitten we (in de koude maanden) om de 5/6 weken naast elkaar te snotteren. Gek genoeg moeders maar zelden.., zouden die onzin vitamine pillen en anti-sport instelling van haar dan toch beter zijn dan mijn groente en fruit consumptie en dagelijks 1,5u sporten of actief bewegen?

WibionFire | 04-03-22 | 09:49

Alleen al de jaarlijkse aankondiging in de media, van een aanstaande griepgolf veroorzaakte bij hen die graag even een weekje ziekteverlof wilden opnemen een spontane griep. Dat kon wel eens het grote verschil gemaakt in de onderzoeksresultaten aangezien iedereen nu graag weer aan de slag wil na twee jaren economische verlamming en thuiszitwerk.

Harrie-Couvert | 04-03-22 | 09:24 | 2

jaja, zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten.

AntiZanicz | 04-03-22 | 09:37

... en de ondernemers de lasten.

Harrie-Couvert | 04-03-22 | 11:50

Vrij logisch lijkt me door die maatregelen als afstand houden etc. Ik ben zelf ook niet verkouden geweest in 2 jaar en dat had ik anders echt wel 1x per jaar op zn minst. Terug met de maatregelen!

Achenwee | 04-03-22 | 09:23 | 1

inderdaad, wanneer je met OV zou reizen ben je plots ook veel vaker verkouden.

AntiZanicz | 04-03-22 | 09:36

Zag trouwens gisteren bij Coop de sputterschermen tussen kassieres en klanten nog wel. Of ze nou te lui waren om die dingen te verwijderen, geen idee. Of ze willen de investering nog een tijdje willen laten renderen doordat het ziekteverzuim onder kassieres dan misschien wel lager blijft. I.v.m. roggelende klanten.

Leptob | 04-03-22 | 09:22

Corona gehad in december 2020 daarna niet meer ziek geweest. Leve mijn immuunsysteem. Trouwens ben niet gevaccineerd want dood is een onderdeel van het leven, ook als je nog geen 60 bent.

Fedde71 | 04-03-22 | 09:22 | 1

Je kan haar zelfs een beetje helpen, maar dat wist je waarschijnlijk niet?

Anymethyl | 04-03-22 | 09:52

Griep bestaat niet meer. Weggecoronaviruseerd.

Kameraansteker | 04-03-22 | 09:20

Dit is net zo zot als denken dat polio is verdwenen door poliovaccinaties.
Het was gewoon allemaal aanstellerij en Twitter heeft de mensheid gered.

funda | 04-03-22 | 09:19

Voelt een beetje aan als een “wij van wc-eend…” onderzoekje

WibionFire | 04-03-22 | 09:18 | 1

het is een logisch verhaal, niets mis mee.

AntiZanicz | 04-03-22 | 09:35

Of griepklachten worden na een positieve test weggeschreven onder Corona. Weg griep!

JJMS | 04-03-22 | 09:16

Hou op, schei uit, al twee keer griepje gehad deze winter (normaal 1x). En terwijl Omikron voortwoekert in mijn omgeving als een Russische grondoorlog, blijft mijn geweldige immuunsysteem dapper weerstand bieden tegen vreemde luchtjes in mijn luchtwegen.

Duwbak_Linda | 04-03-22 | 09:11 | 4

u weet het verschil niet tussen griep en verkoudheid.

AntiZanicz | 04-03-22 | 09:35
▼ 1 antwoord verborgen

Niks te maken met klimaatverandering zachte winter enzo wellicht ook?

Leptob | 04-03-22 | 09:11

Afstand houden, geen handen schudden etc helpt enorm.

Diederik_Ezel | 04-03-22 | 09:09 | 2

Op je regauurzolder blijven bleek ook erg effectief.

Super Grover | 04-03-22 | 09:32

precies, de supermarkt houdt de schermen gewoon staan. Handig tegen de virussen en duidelijk minder verzuim. Ook handig tegen de graaiers, beter zouden ze dan ook een scherm boven rolband maken.

AntiZanicz | 04-03-22 | 09:34

Door corona-voorzichtigheid zijn er vast minder mensen met griep. Kan best.

AdvocatusDiaboli | 04-03-22 | 09:08 | 1

Duuh. Afstand houden, minder sociale contacten, handjes wassen en niet schudden, allemaal oorzaken voor het uitblijven van virale infecties.
Zo was er in 2020 een duidelijk lager aantal opnames tgv ernstige diarree doordat er minder besmettingen voorkwamen met het noro-virus en faecale bacteriën.
Het tocht hier. Heeft iemand een open deur ingetrapt?

Bakkeleures | 04-03-22 | 09:30

Dit zijn toch uiteindelijk alle negatieve coronatests?

ceriel82 | 04-03-22 | 09:06 | 3

Griep en verkoudheid

kovariant | 04-03-22 | 09:09

Correct, onderzoek van likmevestje. Nee, vertrouw de wetenschap. Ja prima, wanneer die gedegen gedaan wordt. Op vele onderzoeken kan gigantisch veel afgedongen worden, maar zeg maar niks, want dan ben je een wappie…

LuNaTeeQ | 04-03-22 | 09:16

Als iemand zich laat testen met klachten en de test is negatief, dan is het dus een verkoudheid.

Simpel toch, CBS?

Wijze uit het Oosten | 04-03-22 | 09:37

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie
Online Casino | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen