Energieneutrale huizen Zoetermeer blijken de hel, bewoners overwegen cv-ketel te plaatsen
Nul op de Meter-woningen in Zoetermeer blijken VRESELIJK
Toch nog even met z'n allen de ballen uit de broek lachen om Zoetermeer. Want HET KLIMAAT, en alles moet nu, en alles moet linea recta, en alles moet op stel en sprong. Bootjes mogen niet meer in de grachten, dieselautootjes mogen niet meer binnen de ring en iedereen moet zo snel mogelijk van het gas af, terwijl de techniek en technologie nog vrij ruk is. Dat laatste blijkt in de nieuwe energieneutrale wijk Palenstein in Zoetermeer. "Ze hebben sinds een paar jaar als een van de eersten in Nederland zonnepanelen op het dak, warmtepompen, een huiscomputer en driedubbel glas. Ze zijn van het gas af en de ramen zouden altijd dicht moeten blijven om het nieuwe ventilatiesysteem optimaal te laten presteren." Maaarrrrrr. De 120 warmtepompen in de wijk maken een ongelooflijke herrie, de 'slimme energiemodule' blijkt teringdom, de oude elektra van de woningen matcht niet met de moderne zonnepanelen, elektrische apparaten als televisies 'klappen eruit', stroompunten springen kapot of smelten en de huizen zijn zó goed geïsoleerd dat het in de winter veel te koud en in de zomer veel te warm is. Het CO2-gehalte is door de isolering zo hoog dat mensen koppijn krijgen en inmiddels denken meerdere buurtbewoners eraan hun klimaatneutrale huis maar eens te voorzien van... een cv-ketel. Op gas. Volgens verhuurder De Goede Woning moeten de bewoners niet zo zeiken, want het is een kwestie van wennen: "Omdat je moet leren omgaan met het wonen in een geheel geïsoleerde woning." En dan komt er zelfs een stukje Wim Hof bij kijken: "Gevoel van kou in de woning is een beleving, denkt De Goede Woning." Kou is een beleving. Nou ja. Als ze het koud hebben en in de winter met een dekentje op de bank zitten te rillen. KUNNEN ZE ALTIJD NOG VAN PALENSTEIN.
Reaguursels
InloggenAls je echt een hekel aan jezelf hebt installeer je een lucht water warmtepomp. Met onze water water warmtepomp is het 365/24/7 21 graden in elk vertrek van het huis. In de winter zijn onze stroomkosten 180 euro en in de zomer 70 per maand want passieve koeling verbruikt bijna niks. Ik ben echt helemaal tevreden. Oh, en geen balans ventilatie maar gewoon roosters boven de ramen en domme afzuiging. Ik begrijp niet waarom balans ventilatie klachten zou opleveren maar internet stond er vol mee dus ben maar eens niet eigenwijs geweest. Verder brandt de houtkachel van oktober t/m april omdat het leuk is en omdat het de warmtepomp ontlast waarmee we stroom besparen.
Lol, die heerlijke laatste zin met de houtkachel
Ten eerste, als het goed gedaan wordt, zijn warmtepompen wel degelijk in staat om een ( ook oud ) huis goed warm te krijgen, ook in de winter. Bij mij ( wel zelf gedaan ) werkt het uitstekend, en de temperatuur is nu 24 uur per dag 22 graden binnen ( ja, 24 uur per dag moet dan wel, nachtverlaging werkt niet -goed- ). Daar ik geen groot bericht mag schrijven hier, laat ik het hier over de pompen maar bij.
Ten tweede kloppen er dingen niet bij dit project.
Als ik b.v. eens die panelen tel op het dak, dan kom ik op ongeveer 20 per huis. Ik weet het piekvermogen van deze niet, maar het zal 200 Wp minimaal zijn per paneel. ( ja, schatting en waarschijnlijk veel te laag ).
Dus in de zomer kan er 4 kW of meer opgewekt worden, en iets van 4000 kWh in een jaar ( dat is dan weer wat aan de hoge kant ingeschat door mij bij 4 kW, rekent wat makkelijker ). 4000 kWh a 0,20 is minimaal 800 euro besparing alleen al voor de panelen. Hoezo hebben de bewoners dan 50 euro ( ik neem aan per maand ) bespaard? De panelen alleen hadden al bijna 100 euro per maand kunnen besparen, en als het goede zijn, als ze dus meer dan 200 Wp kunnen leveren zal dat meer dan 100 per maand kunnen zijn.
Wat het doorbranden betreft, een vermogen van 4000 W zal toch echt goede leidingen naar de groepenkast moeten hebben, en de rest van het huis zit daar dan op de normale manier op aangesloten.
Dat geldt ook voor de warmtepomp.
Het grote probleem is dat er teveel prutsers rondlopen die snel geld willen verdienen.
Zou een professionele woningbouwvereniging met 6.300 woningen in haar beheer zich inlaten met "prutsers die snel geld willen verdienen"?
Lijkt me niet. Bovendien lees ik vaker dit soort berichten, zowel over net opgeleverde nieuwbouwwijken als over peperdure renovaties.
Kennelijk zijn er in NL nog nauwelijks bedrijven die weten hoe het wel moet?
Maar dat lijkt me ook weer heel sterk. Misschien is een "warmtetechniek" gebaseerd op het luchtdicht isoleren van je huis gewoon geen echte warmtetechniek, maar meer een soort placebotechniek. Ongeveer 20% van de gebruikers is ontevreden, en ik gok dat de overige 80% een "hybride" heeft. En dus nog steeds gas, elektriciteit of hout stookt om het huis warm te houden.
En zonnepanelen worden ook niet voor niets gesubsidieerd; anders haal je daar inderdaad geen winst uit.
Je hebt t over prutsers, maar legt wel zelf alles aan ?
De gehele installatie (warmtepomp) kost electriciteit.
Die 4000kWh dragen maar een deel van die last.
Los daarvan...20.000 € (voorzichtige schatting = panelen + omvormer + pomp + arbeid + dubbel glas) voor een besparing van 50 € per maand, dan duurt het 400 (!) maanden voordat je break-even hebt, er vanuit gaande dat er geen storingen in het systeem optreden. En je moet die 20.000 waarschijnlijk ook lenen of als je t hebt, heb je gemist rendement.
Korte reminder... straks wordt de salderingsregeling afgeschaft... de stroom die je voornamelijk in de zomer opwekt, kan je dan niet meer salderen met het verbruik in de winter... ja... afnemen in de winter tegen 0,25 en terugleveren in de zomer voor een invoedtarief van 0,06.
@parterretrap | 18-08-21 | 10:30:
Wat wil je zeggen? Dat ik een prutser ben omdat ik het zelf aangelegd heb? Beetje kort door de bocht nietwaar? Het werkt hier uitstekend. Alles bij elkaar ( 3 warmtepompen -meerdere gebouwen-, 300+ panelen, en isolatie van spouwmuur ) heeft het me 2.500 euro gekost ( wel na aftrek van subsidie, anders zat ik op globaal 15.000 ). Salderen wordt afgebouwd ja, maar over een periode van 10 jaar ( als het tenminste doorgaat zoals ze het willen doen ). En voor 50 euro per maand zou ik het ook niet doen nee. Ik had de kosten er al na 1 jaar uit.
Van 4000 m3 gas naar 350 m3. Stroom wat hoger uiteraard, maar wat prijs betreft zonder panelen al veel lager.
@Dandruff | 18-08-21 | 10:05: Tja, het zou natuurlijk kunnen dat die woningbouwvereniging zelf snel geld willen verdienen, en daarom zo goedkoop mogelijk werken. Of dat klopt weet ik uiteraard niet. Wel dat die 50 euro per maand die de bewoners besparen nogal weinig is, als ik het zo bekijk met alleen al die panelen. De warmtepomp had daar dan nog meer van moeten maken.
Dat totaal dicht maken van het huis is inderdaad ook iets dat nogal eens fout gaat. Heb ik bij mijn huis niet gedaan, en ik heb daar ook geen problemen mee. Ramen, en deuren naar buiten kan ik gewoon openzetten als dat nodig is. Ook heb ik geen vloerverwarming, maar gewoon de radiatoren die er al zaten gebruikt. Maar ik denk eigenlijk dat de WTW en luchtdicht iets is dat veel subsidie geeft. ( denk ik, totaal geen idee van ).
@helaas-nederlander01 | 18-08-21 | 10:43:
Het gaat niet om die ene woningbouwvereniging, dit probleem speelt namelijk steeds als een wijk "gasvrij" wordt opgeleverd. Kennelijk zijn er nauwelijks installateurs die dit werk aan kunnen.
Overigens is iedereen in die branche het er over eens dat warmtepompen zonder luchtdichte isolatie en zonder vloerverwarming geen zin hebben. Een radiator met lauw water verwarmt geen huis met open ramen. Ik kan uw verhaal niet controleren maar kennelijk hebt u dan heel veel geluk gehad.
En zonnepanelen worden niet voor niets gesubsidieerd. Normaal zullen producten die geld opleveren zichzelf verkopen. Iedereen wil makkelijk geld verdienen aan een apparaat dat vanuit het niets geld oplevert. Maar zonnepalen worden verkocht dankzij subsidies; dus wat zegt dat over de werkelijke opbrengst?
Ook energiebedrijven spelen graag mooi weer, maar zitten stiekem helemaal niet zo te wachten op teveel zonnestroom van particulieren. Elektriciteit noemen we ook wel "stroom", omdat het stroomt van productie naar verbruik. Er zijn 2 manieren om dit te laten klappen;
- meer produceren dan verbruiken;
- meer verbruiken dan produceren.
Een stroomnet houdt dus alleen stand als de productie voortdurend aan het verbruik wordt aangepast. En dat lukt makkelijker met een kleine gascentrale dan met 100.000 verschillende "producenten" die afhankelijk zijn van de zon. Aan dat laatste hangt ook weer een prijskaartje dat in de maandelijkse nota wordt verwerkt.
@Dandruff | 18-08-21 | 11:23: Mijn ramen staan ook alleen open als het warm buiten is. Of 's nachts in de zomer op de slaapkamer. Het water in de radiatoren is hartje winter 40 a 45 graden, maar wel 24 uur per dag. Dan geven die voldoende warmte ( uiteraard wel die isolatie nodig ). Een CV ketel geeft wel warmer water, maar schakelt ook zeer vaak af. In de winter bij -10 is het rendement van de warmtepomp ook niet goed, maar dat is maar een paar dagen. De rest van het jaar wel, en onder de streep is de rekening positief t.o.v. gas.
Wat de panelen betreft, dat klopt op zich wel, alleen heb ik gebruikte gekocht. Doen het niet goed ( 80 Wp per paneel ), maar daar staat tegenover dat ze ook bijna niets kosten ( 10 euro ). Dus globaal leveren ze jaarlijks 80 kWh * 0,2 euro = 16 euro op. Dat is dus zonder subsidie, want gebruikt.
Wat de energiemaatschappijen, ook dat klopt.
Die spelen mooi weer, maar als iedereen zoveel panelen zou nemen als ik hier heb liggen, dan smelten de leidingen in de grond. Wel klimaatneutraal........
Ook die Nijpels en Timmermans hebben totaal geen idee waarmee ze bezig zijn. Technische kennis hebben ze niet, en ik krijg de indruk dat ze zich laten omgeven door anderen die er niks van begrijpen. Maar dat is mijn persoonlijke, op eigenlijk niets gebaseerde, mening.
Is het nou zo moeilijk om gewoon een airco systeempje te laten aanleggen? Je stookt dan ook warm in de winter. Dan ben je voor 2000 euro wel klaar inclusief installatie. Verkoop je de warmtepomp gewoon aan de volgende sukkel door..
Warmtepompen werken niet. Punt.
Daarom moet een huis dat van het gas af gaat voor minimaal 40.000 euro verbouwd worden. Die warmtepomp zelf kost maar 8.000 euro of zo, en nog een paar duizend euro aan installatiekosten. Maar die woning moet 100% luchtdicht geïsoleerd worden, zelfs af en toe een raampje openzetten is er niet meer bij. Dat vraagt dus om een ventilatiesysteem, en er moet vloerverwarming in. Dat alles gooit de prijs nogal omhoog.
De enige manier om je huis ondanks een warmtepomp toch warm te krijgen is "hybride". Oftewel naast je warmtepomp nog steeds ook verwarmen op gas, elektriciteit en/of hout; desnoods op steenkool.
Geen schande overigens; onze energiemaatschappijen zullen door de "energietransitie" toch ook gedwongen worden pakweg 90% tot 95% van hun elektriciteit te betrekken uit extreem vervuilende biomassacentrales. Tot alle oerbossen op zijn over een jaar of 20, en we dus afhankelijk worden van stroom uit Oost Europese kolencentrales. Energie uit steenkool is weliswaar veel duurder en vervuilender dan uit onze huidige gascentrales, maar wel een stuk goedkoper en schoner dan de geplande biomassa.
De verbouwing is al een forse kostenpost, maar de 24/7 draaiende warmtepomp en ventilatie hebben natuurlijk ook invloed op ons energieverbruik. Ook voor koken geldt dat het pakweg 2 keer zoveel gas kost om elektrisch te koken dan op gas. En reken maar dat de elektriciteitsprijzen de komende jaren fors gaan stijgen. Deels dus omdat we stroom moeten importeren, maar ook omdat ons elektriciteitsnet helemaal niet geschikt is voor de geplande verheelveelvoudiging van ons stroomverbruik. Aanpassing gaat ongekende vermogens kosten; net als de aanleg van wind- en zonne-parken.
En bedenk bij dit alles dat we nu al een groot tekort aan technisch personeel hebben. Dus die snel vergrijzende beroepsgroep moet komende jaren naast alle huidige werkzaamheden;
- NL + Noordzee volbouwen met onbetrouwbare wind- en zonne- parken;
- elektriciteitsnet in heel NL aanpassen, idem bekabeling naar MOE-landen;
- honderdduizenden woningen voor geïmporteerde werklozen bouwen;
- miljoenen woningen ombouwen voor niet-werkende warmtepompen;
- etc.
Wat zal dat met de loonkosten van technisch personeel doen?
Stel u hoort tot een van de miljoenen huishoudens die ontevreden is over de waterpomp; wat kost het als de monteur even komt kijken?
Goede samenvatting. Toen ik zelf in een woning zat die een warmtepomp had was deze alleen te benaderen met een speciaal aan te sluiten PC. Kortom, je kon niet zo maar iemand inschakelen, alleen het bedrijf dat 'm geleverd had. Nu was het huur dus ik weet niet wat de kosten waren, maar met zulke monopolisten weet je natuurlijk wel dat het niet goedkoop zal zijn.
@UpdateAvailable | 18-08-21 | 08:20:
Precies. In dit soort topics duiken ook altijd wat tevreden warmtepomp gebruikers op, die alle problemen wijten aan slechte installateurs en mensen die zelf wat aan klooien. Mijn onderbuik vermoedt dat dat vooral reclameboodschappen zijn, geen echte gebruikers.
Maar los daarvan. Wat verwacht men anders met een nieuwe techniek en een tekort aan technici? Natuurlijk gaat dat opstartproblemen opleveren, en natuurlijk zullen beunhazen het gebrek aan technici opvangen.
Maar onder de lijn blijft staan dat een warmtepomp nauwelijks warmte oplevert. Daarom moet dat huis luchtdicht geïsoleerd worden. De meeste huizen in NL zijn daar ook helemaal niet geschikt voor.
En over geschikt gesproken, het isoleren van bijvoorbeeld flatgebouwen kan onverwachte problemen opleveren. Zoals bleek bij de brand in de Grenfell Tower. Veel isolatiemateriaal is niet 100% brandveilig, en zeker het leggen van een "deken" rond een hoog gebouw kan een soort schoorsteeneffect hebben. En dan hebben we het nog over professionele bedrijven die met gecertificeerde materialen werken. Maar het tekort aan technici in combinatie met steeds gekkere wetgeving zal amateurisme in de hand werken. Brandweermensen klaagden een paar jaar terug ook over "ontploffende daken en muren" door brandend isolatiemateriaal.
Tja, warmtepomp, ventilatie, zonnepanelen, een erg lage Rc waarde. Ik heb het allemaal. Geen geratel of herrie van mijn warmtepomp buitenunit. Staat direct naast mijn terras en hoor je niet. Ventilatie systeem is ook fluisterstil. Vloerverwarming constant op 20C door het hele hok. 3 laags glas. Ik klaag niet en ook s'winters behaagelijk warm in huis. niks geen problemen, Wel erg droge lucht tijdens de winter in huis dus een goede lucht bevochtiger is zeker geen overbodige luxe. En omdat mijn aannemer Duits was ook rolluiken voor de ramen. Dus zomers op tijd de rolluiken dicht dan hou je het binnen lekker koel omdat de ventilatie de inkomende lucht afkoelt. Als je zo'n kleine mobiele AC aanschaft en die koude lucht in de afzuiglucht laat blazen, zal het de inkomende lucht nog meer afkoelen in het hele huis. Wordt het zoals afgelopen zomers, 38C buiten dan leg je het in elk huis af tenzij je overal ACs aan hebt staan. Oude woningen op een warmtepomp aansluiten heeft geen enkele zin. De isolatie waarde van het huis moet maximaal zijn. Het gros van de huidige woningen is nog steeds gebouwd met baksteen en mortelvoegen en er wordt niet nagedacht over vloerverwarming door het hele huis. Ook de gietvloer waar de verwarming in ligt moet goed geisoleerd zijn en er kunnen met een warmtepomp ook koelleidingen in aangelegd worden. Mijn muren zijn 36cm dik met 3 soorten isolatie en de buitenkant is van een soort harde piepschuim met een stuc laag eroverheen. Alles zit hermetisch dicht maar ik gooi afentoe ook de ramen open om de boel een lekker te luchten. beetje rekening houden waar de zon op het huis schijnt en daar zonwering aan de buitenkant plaatsen. Maar zoals al eerder opgemerkt hier, niet gaan lopen klooien en de 'kachel' een graadje hoger willen zetten of constant veranderen. Dat werkt niet met een laag temperatuur verwarming zoals vloerverwarming.
Van dit soort berichten gaan we de komende tijd nog véél meer krijgen.
Wat een gezeik. Vroeger hadden we van die blauwe huppeldepup (naam vergeten) camping gaz stelletjes, bak je daar toch een eitje op.
Je zou eigenlijk een energiesysteem netjes weggewerkt achter de plinten moeten hebben. De mens heeft wel iets belangrijkers te doen dan zich druk maken over foute politieke omgekeerde evolutie paard achter de wagen techniek.
Koop wat camper lpg boiler en kook spul en een lpg tank op een kar ofzo: eigen woongenot eerst.
Een zgn. D ventilatiesysteem (mechanisch in en mechanisch uit) moet je voor woningbouw dan ook absoluut NIET adviseren/toepassen. Voor kantoorbouw ook niet maar dat is een ander onderwerp.
Mensen hebben altijd behoefte om een raampje / deurtje te openen en te laten. En dat is een ramp voor een D ventilatiesysteem. Sensoren raken ontregelt en wanneer de ventilatiecap. is aangepast is iets anders weer open/dicht. Ongezond/weinig lucht creëert o.a. "sick building syndroom"
De installateurs/adviseurs zijn knettergek want je weet op voorhand dat dit problemen oplevert.
Ambtenaren weten niks dus vinden het prima. Te dom om te poepen die lui.
B of C systeem is ideaal. A (natuurlijk in, natuurlijk uit) lukt ook wel alleen met decentrale/modulaire wtw units zoals bijv. ComfoAir70 of Brink air 70. Ook nog muisstil (30dB) en dat hoor je niet.
Die 55 euro, is dat per jaar?
Lijkt me wel,dus echt dikke winst heur poeh poeh .
@bowlfabriek | 17-08-21 | 20:41: Nou idd... Dat zet pas zoden aan de dijk!!!
Het grappige is natuurlijk dat de bobo’s van de Klimaat Kerk zélf nooit in zo’n huis zullen gaan wonen.
Precies. "Do as I say, don't do as I do".
Ik stook m’n huis warm op vijf blokjes hout per dag, koken op gas: niemand doet me wat. En zodra ze eea gaan verbieden mogen ze me vastzetten. Ik ga niet aan de mickeymouseoplossingen.
Dat hout stoken midden in woonwijken mag wat mij betreft direct verboden worden, woon je vrij en geen naaste buren dan is het wat mij betreft zeker goed. Maar houtstook zal verboden gaan worden, het valt ook niet uit te leggen, wel extreem vervuilen maar wel beloond worden met een lage energie rekening…dat vind de overheid natuurlijk een gemiste kans.
@Hollandse_blauwe | 17-08-21 | 20:47: De vraag is of dat gaat lukken
Fucking hell.. "gevoel van kou is een beleving".. de eerste de beste geitenwollensok die denkt mij te kunnen dwingen een warmtepomp te gaan gebruiken krijgt een knal voor zijn harsens. Pijn is ook een beleving.
Wat ik mij afvraag..
Huis proberen te verwarmen met een warmtepomp als dat al goed lukt.
De warmte wordt uit de grond gehaald maar zal van steeds verdere afstand aangevoerd moeten worden, de omliggende omgeving koelt af.
Als nu een heel woonwijk warmte uit de grond haalt dan koelt de bodem snel af lijkt mij.
Ook die energie is niet oneindig.
Als je ‘s avonds een kruik bij je kind in het bed leg dan is die de volgende ochtend ook aardig afgekoeld…
Warmte wordt soms uit de grond gepompt, maar vaker uit de lucht.
En inderdaad: aardwarmte is niet oneindig/aanwezig. Verder kan de put niet werken of verstoppen.
Lijst met ellende is oneindig.
Soms mag het niet eens wegens drinkwater winning, maar als je vvd’er bent doe je het toch, ala annemarie joritsma. Regels zijn voor het plebs.
"Huurders zijn in twee jaar tijd gemiddeld 55 euro minder gaan betalen voor hun energielasten."
?
Het zijn toch nul-op-de-meter woningen ?
"Ja maar, zo moet dat niet zien.. blablabla".
@Der Schnitzeljäger | 17-08-21 | 19:20 | 1 | reageer
Maar dan kan je ook gewoon niet stoken in de winter. Heb je het ook koud, net als in de energiezuinige woning en betaal je ook flink wat minder.
Het zijn 'slimme' meters, geen nul op de meter maar 0 op de bankrekening.
In 2023 ga ik mijn dak vervangen. Dan isoleer ik het volgens de hoogste isolatienorm, verwijder het asbeste en leg er zonnepanelen op van de nieuwste generatie.
Daarna zie ik wel verder, maar verwacht hier serieus winst mee te boeken al qua verbruik. De bovenverdieping wordt hiermee leefbaar.
Uiteindelijk wil ik van het gas af, maar ben pragmatisch. Ik probeer het verbruik van gas te verminderen tot een punt dat het restant vervangen kan worden met elektriciteit.
Bedankt, groot aandeelhouder van De Goede Woning!
Verdiep u in de salderingsregeling na 2031 vervalt deze en eh zijn u panelen 0 waard. Tenzij u gaat investeren in batterijen a 10000 euro stuk.
@JamesYounger | 17-08-21 | 21:14: Die batterijen kosten tegen die tijd geen €10000 meer
@iklustgeenbier | 17-08-21 | 23:08: nee 20000
Ik vervang regelmatig een dak. Vaak helemaal niet nodig. Probeer de mensen dan over te halen dat ze met een koker kit waarschijnlijk minimaal een paar jaar vooruit kunnen. Maar nee, er komen panelen dus vervangen dak wordt naar voren getrokken. Weg winst als je het mij vraagt.
Wat een grote flauwekul. Die woningen zijn echt wel klimaatvriendelijk want ze zijn in de winter stervenskoud.
En wat heeft het allemaal gekost ? Wil je niet weten. Een transitie die zoveel geld kost kun je maar beter in één keer goed doen. En niet met halfbakken apparatuur en haast door hysterische bangmakerij.
Politici denken altijd op de stel van technici te kunnen gaan zitten. En dat kunnen ze niet. Ze zijn namelijk incompetent. Anders waren ze ook geen politicus geworden.
@Patatter | 17-08-21 | 19:10:
Dit is de essentie van veel problemen in dit kutland.
@Patatter | 17-08-21 | 19:10: Top! Je vergeet wel nog de ambtenaartjes.
Een oprechte vraag: kan iemand mij duidelijk maken wie de eigenaar of eigenaren of aandeelhouders zijn van al die woningcorporaties?? Zijn dit gecontroleerde bedrijven of instellingen.?
Stichtingen.
Dank Broken Tipi. Maar zo'n stichting heeft toch geen winstoogmerk. Waar blijven al die huuropbrengsten dan?
Gewoon aan de U-battery, kleine kernreactor. Lost alle problemen op.
Maar dat willen we niet, waar moeten we dan de belastingmunten vandaan halen?
De allereerste woningbouwverenigingen werden opgericht in de 19e eeuw om de meer dan beroerde huisvestingsellende en de daarbij behorende kindersterfte te bestrijden. Inmiddels zijn deze clubs, die nu corporaties heten, tot roversbendes verworden, die ongeacht huidskleur, afkomst of sexuele voorkeur hun bewoners financiëel uitzuigen.
Godzijdank behoor ik tot de gelukkigen die ooit een mooi huis kon kopen dat inmiddels zes maal in waarde is gestegen, maar ik heb te doen met de mensen die veroordeeld zijn tot een lullig huis, in een slechte buurt voor een schandalig hoge huur.
Ik vraag me al jaren af waar al die huuropbrengsten naar toe gaan. Mijn ouders gingen ooit wonen in een huis dat hooguit 10.000 gulden kostte in de jaren 50. Na 54 jaar wonen hebben zij een veelvoud van dat bedrag opgehoest. Toen zij vertrokken kwam er ook nog een rekening van 1000 euro moeten betalen vanwege een mooie parketvloer die verwijderd diende te worden. Waarschijnlijk verdwijnt al dat geld in de zakken van bestuurders en overbetaalde ambtenaren, die zelf wel goed voor elkaar hebben op woongebied.
Het is om te janken
donkeyman | 17-08-21 | 18:36
Waar ze ook goed in zijn is via allerlei milieu maatregelen de huur flink verhogen. Wisselt de woning van huurder dan pleuren ze snel wat zonnepanelen op het dak. De huurverhoging is vaak meer dan de opbrengst van de panelen. En zijn die panelen naar een paar jaar betaald dan gaat de huur niet omlaag.
Vroeger aan maserati's. Nu aan " verhuurdersheffing"
Net een berg zand over die huizen uitgestort, lijkt het nog wat als Hobbithol zijnde. Zonder dat, not so much.
Wat een uniek domme mensen bij Goede Woning. Arrogant ook nog. Slechte en gevaarlijke combinatie.
Mwah … je hebt ook klaaghuurders, gaat het trektouwtje kapot van de badkamerschakelaar dan bellen ze voor een nieuwe.
Verder zeuren en klagen boomers altijd over kou. Moet je niet van een flatwoning 6 hoog naar een hoekwoning verhuizen, dan heb je één buur die stookt in plaats van vier.
En nee, het dubbel glas is niet stuk als het condens binnen op de ruit zit.
Maar goed, wat weet ik daar nou van als ex-telefonist.
Smaken verschillen, maar wat een lelijke huizen. En alweer een bevestiging dat het hier op het platteland prima toeven is.
Apparaten die lang meegaan, dat is pas goed voor het milieu! Zoals daar is mijn gaskachel uit 1976, die het nog uitstekend doet. Er zit geen stekker aan, ook zo fijn! Dat laatste geldt ook voor mijn geiser uit 2006. Bij de laatste grote stroomstoring zaten mijn buren in de kou, en zonder warm water, en dat drieëntwintig uur lang. Maar goed, de vooruitgang hou je niet tegen, zegt men. Om de paar jaar een nieuwe elektrische kookplaat aanschaffen, omdat de oude doorgebrand is, geweldig! Mijn gaskookplaat is nu ruim dertig jaar oud, en zal het wel blijven doen tot mijn dood, verwacht ik.
Lekkere warmte. Er gaat niets boven een kolen, gaskachel of powerstones
Gasfornuis 60 jaar oud, 0 onderhoud.
Minimaal elke 10 jaar een bonnetje van de bouwmarkt van een gasslang bij de verzekeringsmap stoppen.
De Goede Woning hebben in Zoetermeer een spoor van ellende achtergelaten bij renovaties en dergelijke. Allemaal te vinden in het AD.
Ik las 'Gedoe Woning'. Hoog(ste) tijd voor een nieuwe bril.
Volgens de Critical Temperature Theory is kou een social construct.
ventilatie ook
De energietransitie is als het afghaanse Leger, het bestaat niet. Helaas komt de elite daar ook pas achter als ze de energie nodig hebben en er vele miljarden in hebben gepompt.
Palenstein, was dat niet een van de prachtwijken van wethouder Anja Latenstein met als buurthuis 'Mevrouw Latenstaan'?
Palenstein was in de 80s het afvoerputje van Haagsche Harries die hun woning in de Schilderswijk moesten achterlaten. Later natuurlijk ook allemaal immigranten die er kwamen wonen.
Hoe zit het met de corona-basisregel om het huis dagelijks grondig te luchten? Wordt lachen komende winter.
Maar hoe zit dat dan bij dergelijke woningen met corona? De ramen moeten (altijd) dicht moeten blijven, terwijl goed ventileren, wat in mijn beleving dus ramen zoveel en zolang mogelijk open zetten is, het advies is vanwege de aerosolen? Of snap ik dingen weer eens niet?
Dat is volgens mij ook de reden dat het OMT die maatregel zo lang mogelijk heeft proberen tegen te houden. Coronapreventie en klimaatneutraliteit gaan niet goed samen.
Je hebt gelijk, in nieuwere gebouwen is dit een probleem bijvoorbeeld scholen. De ventilatie is onvoldoende, er wordt zelfs afgezogen lucht "gefilterd" en opnieuw naar binnen geblazen om energie te behouden.
Slob heeft al 100 miljoen Euro uitgetrokken om de ventilatie op scholen te verbeteren.
In nieuwere huizen zetten bewoners de mechanische ventilatie vaak uit vanwege de herrie. Bovendien worden de aanvoer kanalen bijna nooit gereinigd, hierin hopen zich schimmels op.
Ons pand is uit 1880, enkel glas, ramen blijven dicht maakt niet uit t tocht gewoon door. Dus super gezond en geen tering herrie.
Overigens gebruikt de industrie 80/90 % v/h gas en elektra dus wat dat gepiel met woningen oplevert is nihil.
Mijn huis hier verwarm ik altijd met de airco. Gaat prima!
Ik met autobanden, ook geen enkel probleem! De buren staan wel dagelijks voor de deur...
Ik ook, vandaag voor het eerst aan (net nieuw), om te verwarmen in de zomer. De globale warming gaat niet de goede kant op hier.
@vermeubelmaker | 17-08-21 | 17:18: Komen die banden dan onder hun auto vandaan ?
Warmtepomp is ook gewoon het zelfde als een airco maar als je dat tegen zo’n milieu zeloot zegt kijken ze je aan of niet goed wijs bent
@vermeubelmaker: Goed idee, maar gebruikt u zomer- of winterbanden?
Altijd weer die “arme” palensteinen.
Huizen op gas gaan veel waard worden.
Heb er voor de gein wel's naar gekeken; een ondergrondse propaangastank, een kleine stille gasturbine voor de electra, accu's voor opslag en zonneboiler voor het warme water. Alles in eigen beheer. Vertrouw er alleen niet op dat de accijnzen op het gas gelijk blijft.
Je zou kunnen kijken naar een houtgasgenerator, maar ik weet niet of die dingen lang onbemand kunnen functioneren.
@vermeubelmaker | 17-08-21 | 17:22: Laatst een Tesla rijder die afgelegen woont, had een generatortje op diesel bij zich..
@vermeubelmaker | 17-08-21 | 17:22: die dingen op houten pellets wel. Maar dat is weer een meer prijzige brandstof.
Maar hoe gaat dat dan? Ik zit hier in een koopwoning. En ben fan van gas. Op enig moment krijg ik bericht dat per [datum] geen gas meer geleverd wordt? En dan moet ik het maar uitzoeken zonder warmtepomp want geen geld?
Dan kan je die 60.000 euro voor het verbouwen van je huis lenen van de overheid. Schijnt volgens links heel normaal te zijn.
En je gemeente is ook blij, die kunnen dan de WOZ waarde van je huis met die 60.000 euro verhogen.
Het plan is geloof ik dat u t.z.t. vanuit uw gemeente bericht krijgt en daarbij ook melding wat het alternatief wordt voor uw wijk (mag je natuurlijk altijd vanaf stappen). Er zullen dan ook opties gegeven worden voor de bekostiging hiervan (lening, subsidie etc etc) Dit alles zal alleen wel weer sterk afhangen van uw gemeente...
Of gewoon weer in olietank in de tuin.
Dan mag je je huis verkopen aan een investeerder die je huis klimaatneutraal gaat maken en dan mag je het huren van diezelfde investeerder. Of is dit gewoon een broodje-aap verhaal dat ze mij op de mouw spelden?
Volgens mij komen ze dan gewoon met een tankwagen met heet water langs de deur, kun je gewoon een kannetje (of meer) bestellen. Oud, koud water lever je dan weer in (circulaire economie).
Propaangas
Zie OK gas of Hoes gas
Punt nl.
Belangrijkste probleem is die teringherrie van al die pompen dag en nacht.
Maar waarom geven ze die mensen dan ook geen echte warmtepomp met zo’n “aardwarmte”? Werkt perfect en totaal geen geluid.
@MargauxGrandCru | 17-08-21 | 17:06: Dat aardwarmte gedeelte is peperduur.
@MargauxGrandCru | 17-08-21 | 17:06: dat kan lang niet overal. De ondergrond moet er geschikt voor zijn.
Ja en van die ventilatoren.
Je kunt speciale op maat gemaakte oordopjes kopen met een geluidsfilter, die de lage tonen tegenhouden en de hoge tonen (zoals van een wekker) doorlaten. Is net goedkoop (100+ Euro) maar wel een uitkomst in bepaalde situaties.
@DutchLion33 | 17-08-21 | 17:46: bedankt voor de tip!
Ja, en dat is heel schadelijk voor de gezondheid.
@DutchLion33 | 17-08-21 | 17:46: Werkt niet bij laag frequent geluid c.q. geluidsoverlast.
Probleem is ook het enorme aantal picobello bv’s …allemaal prutsers die echt geen verstand van zaken hebben en gewoon burgers en bedrijven met een enorme ellende achterlaten. Neem alleen al het isoleren van woningen via de spouw. Hoeveel onzin ik wel niet heb gehoord en de adviezen zo enorm uiteen lopen. Ook met de zonnepanelen op het dak, deze laten installeren en aansluiten. Bleek een maand later dat ze de werkschakelaar niet goed aan hadden gesloten, contactpunt was niet stevig aangedraaid…ik had mogelijk wel brand kunnen krijgen! Ook geïnformeerd een paar jaar geleden voor een pelletcv installatie…ook hier liepen de adviezen zwaar uiteen…waarbij ik zelfs in overtreding zou zijn geweest. De overheid moet niet zo lopen drammen en ophitsen maar had eerst een totaal pakket klaar moeten hebben dat aansluit bij de meeste huizen….met goede monteurs, certificering en een duidelijke oplossing. Maar nee, het is een wild west geworden van louche bedrijven, snelle geld en valse beloftes.
Amen.
Ik baal nog steeds dat mijn zonnepanelen serieel zijn aangesloten en niet parallel.
Voor de leken: Dit betekend dat als 1 van mijn 6 panelen schaduwval heeft, AL mijn panelen in 1 keer minder opbrengen.
Hetzelfde geld voor vogelschijt. Als 1 van m'n panelen verminderd door eventuele vogelschijt dat een deel blokkeert, gaan al mijn panelen minder leveren.
Eigenlijk best bizar.
@LangeTijdGeleden | 17-08-21 | 16:55:
Was natuurlijk het goedkoopste voor de installateur, scheelde hem weer wat meters kabel.
@LangeTijdGeleden | 17-08-21 | 16:55:
Zelf aanpassen is waarschijnlijk heel makkelijk.
Ligt er wel aan hoe het nu aangesloten is, en wat voor omzetter er nu zit.
Maar waarschijnlijk kan je er makkelijk een 2 x 3 ( 3 in serie ) van maken.
@LangeTijdGeleden | 17-08-21 | 16:55: ah dat is wel balen inderdaad ja... werd er niet over voorgelicht door uw panelenboer? Zitten ook veel cowboys tussen dat is ook wel minder...
@LangeTijdGeleden | 17-08-21 | 16:55: Dit is alleen nog wat jij ervan merkt.
Maar als het echt serieel met kabelbesparing is het je ook nog eens een gigantische stoorzender op je dak.
*Iets met Hamas en Palensteinen en gas mompelen doet en nog wat beukenhoutsnippers in de smokerT gooit*. Heerlijk buikspek straks. Plop.
Nou daar lijkt het wel op, kom uit Den Haag. Palenstein is net klein Palestina. Wat een ter*ngzooi daar.
Kan meneer 'kou is een beleving' meteen even de ziekenhuizen langsgaan om te verkondigen dat ziekte een beleving is? Kunnen we de gezondheidszorg afschaffen. Scheelt weer op 's lands begroting.
Laat hem ook eens aankloppen bij BoFrost.
Het verbaasd me dat deze signalen zo lang uit de media gehouden konden worden.
Er is nog geen enkele wenswijk gebouwd die 365 dagen per jaar enigzins comfortabel functioneert.
En we gaan maar door met bullshit bouwen en werkend materiaal verketteren.
Als ik die foto zie van die 'zekering' , dan zie ik een aansluitfout.
Of die schroef was niet goed aangedraaid ( meest waarschijnlijke ), of er was een flexibele kabel gebruikt, zonder aderhuls.
Waarschijnlijk weer heel goedkoop aangelegd/aangesloten door de verhuurder.
Komt wel vaker voor.
Warmtepompen en zonnepanelen kunnen heel goed de energierekening verlagen, maar dan moet het wel goed gedaan worden.
Niet door van die prutsers.
Ik heb het zelf gedaan en dat werkt heel goed.
Temeer daar ik als er een probleem is het zelf snel kan oplossen.
Oud huis, van rond 1950, en nu al drie winters warm, dag en nacht.
Hoeveel hout en bruinkool gooit u overdag in uw allesbrander?
Kom je het ook even bij mij aanleggen. 1781 is mijn pandje. Niet het huisnummer maar bouwjaar. Zonnepanelen en of andere veranderingen aan de buitenzijde niet toegestaan.
Kunt u het ook bij mij doen? Tussenwoning van 1980, met als enige loze ruimte een grote kruipruimte onder t huis. Voorderest geen ruimte beschikbaar. Waar moet ik t spul laten?
@Lorejas | 17-08-21 | 16:55: in uw tuin dan maar? Dan maar door heel het pand voorzetwandjes plaatsen met isolatie ertussen, plafond verlagen voor al die ventilatie kanalen(wtw) dak van binnenuit isoleren met dikke pir platen, vloer isoleren en nemen van vloerverwarming etc etc…platbranden is misschien nog wel beter, echter moet u de rook en roet dan wel compenseren door verderop wat bomen te planten.
@Hollandse_blauwe | 17-08-21 | 16:55: helemaal niets. Warmtepomp doet al het werk. En ik heb ook geen vloerverwarming zoals ze altijd zeggen dat nodig is. Wel de spouwmuur met korrels geisoleerd.
@Lorejas | 17-08-21 | 16:55: Ik heb de buitenkant ook niet echt aangepast. Wel zonnepanelen, maar dat mag dus niet daar begrijp ik.
Het enige dat zichtbaar gedaan is, is die pomp, en de zonnepanelen. En de spouwmuur geisoleerd. Die was 6 cm, dus niet heel goed die isolatie, maar voldoende.
@LangeTijdGeleden | 17-08-21 | 16:57:
En heeft u iets van een tuin? Dan plaatsen ze die enorme kast gewoon daar tegen de gevel. Voordeel is dat u als u buiten zit u altijd een briesje van de ventilatoren heeft.
@helaas-nederlander01 | 17-08-21 | 17:01: dat wil ik best geloven hoor, ik ken ook wel de nodige mensen die een appartement hebben en op gas verwarmen en gewoon een lage energierekening hebben omdat ze tussen de woningen in zitten. Maar als je een vrijstaande woning hebt of hoek of helft van een dubbel dan heb je dit voordeel simpelweg niet
Je hebt een huis uit 1950, wat voor type woning is dit? Begrijp ik nu goed dat u een wp heeft, zonnepanelen en 6cm spouw isolatie en daarmee krijgt u uw woning warm?
@Hollandse_blauwe | 17-08-21 | 17:06:
Mijn huis is vrijstaand. En heel ( relatief dan ) oud. Ik had op een gegeven moment een gasverbruik van bijna 4000 m3 per jaar. Nu zit ik op 350 m3. Scheelt me een hele hoop geld.
@helaas-nederlander01 | 17-08-21 | 17:10: >90% gas reductie door alleen maar 6cm spouw isolatie en een warmtepomp?
@helaas-nederlander01 | 17-08-21 | 16:51 |
Ach kijk, je hebt de reacties ook gelezen en neemt het 1 op 1 over? Dat die automaat gesmolten is kan ook andere oorzaken hebben.
@Fortis_et_liber | 17-08-21 | 20:15: Kabel te kort kan ook ja. En nee, ik neem niet dingen 1 op 1 over, ik ga uit van eigen kennis of ervaring.
@Hollandse_blauwe | 17-08-21 | 17:27: Kennelijk mag ik nu weer reageren, dat mocht gisteren niet meer.
Het antwoord is inderdaad ja, 90% reductie v.w.b. gas. Wel is het stroom verbruik toegenomen maar wat de prijs betreft in ieder geval lager dan wat het was. En daar ik ook zonnepanelen heb, is dat dus nu een heel stuk lager.
Koken op inductie, al net zo'n ramp. Geef mij maar iets met vuur, liefst aardgasfornuis. Vlammetjes. Zie je tenminste wat er gebeurt.
Hoeveel heerlijke bieflapjes ik al weggeflikkerd heb omdat het aanbrandt met inductie...
@Papa Jones | 17-08-21 | 16:52: Verbrande bieflapjes is een beleving. Ik heb al 8 jaar inductie en wil nooit meer iets anders (inductie bedoel ik niet de bieflapjes. Geheel inconsequent kook ik ´s winters op een houtgestookt fornuis, super voor vlees dat lang moet sudderen
@Papa Jones | 17-08-21 | 16:52:
Inductie is voor bieflapjes juist superhandig, gas kun je helemaal niet zo laag zetten om te laten sudderen.
Tijd voor een nieuwe term:
Klimaatwoningadaptatie.
Pas je maar aan aan je nul-op-de-meter-woning! Verwende rotburgers!
Nog een 6-tal verplichte asieleisers erbij en je huis word vanzelf warmer.
@2voor12 | 17-08-21 | 16:53: Dat zal best, met zulke heethoofden.
@Papa Jones | 17-08-21 | 16:54:
Is alleen maar een kwestie dat jij je aan hen aanpast.
@2voor12 | 17-08-21 | 16:56: Nou, dat zal mijn vrouw niet kunnen waarderen!
nul-op-de-rekening-woning.
Als je de wijk inrijdt komt de ‘brom’ je al tegemoet. We fietsen er regelmatig doorheen en zeggen dan: ‘wie hiér moet wonen…?!’ Nieuwe en oude techniek gemengd in buitengewoon lelijke, bij de renovatie tegen de voorgevel geplakte bezemkasten. Een complete mislukking waar niemand -waar hebben we dat eerder meegemaakt?- de verantwoordelijkheid voor wenst te nemen.
Heb zelf een vrijstaand huis laten bouwen met een warmtepomp, maar dan wel één met “aardwarmte” en gewoon ramen die open kunnen en 2 gashaarden voor het gezellige vuurtje.
Het werkt perfect, in de zomer koelt de warmtepomp mijn huis.
@MargauxGrandCru | 17-08-21 | 16:53:
De warmtepomp is ook niet de horen.
@MargauxGrandCru | 17-08-21 | 16:53: hoi Annemarie!
@drastic | 17-08-21 | 17:09:
Hé ben jij het.
Ik vind het allemaal best maar we kennen de twee regels van Knufter:
1 kost het mij geld
2 vallen ze mij lastig
In dit geval is regel 1 overtreden. Ik heb er geen probleem mee als ze gas nemen of een houtkachel wat mij betreft maar dan ook alle subsidie terugbetalen.
De Stelling van Knufter. Woorden om bij te leven.
Alle ramen potdicht moeten houden. Dat lijkt me helemaal geen prettig leefklimaat. Ventilatiesysteem of niet. Wat een gekkigheid. Verder hoor ik van mensen die onlangs zo'n ventilatiesysteem, spouwmuurisolatie en driedubbel-glas hebben gekregen dat het niet te harden is als het buiten 27 graden is. Dan is het binnen ook 27 graden. Vooruitgang mensen, het liefst aangezwengeld door blinde paniek en doemverhalen. Gaan we nog een hoop lol aan beleven.
Mensen die dit bedenken, wonen zelf nooit in dit soort huizen. Laat dat even bezinken.
Een ventilatiesysteem moet elke 9 maanden chemisch en mechanisch gereinigd worden om te voorkomen dat bacterien, schimmels en vuil zich in de schachten kunnen ontwikkelen om zich vervolgens te verspreiden via de luchtcirculatie.
Wie doet dat elke 9 maanden?
En wat is het gevolg van 15/20/30 jaar gebrekkig onderhoud aan deze ventilatie, als je daar je hele leven in doorbrengt?
Het artikel zelf is helaas niet te lezen want paywall. Maar ik heb zelf een huis gehad met 3 laags glas en co2 regulatie en wat mij nog van bij staat is dat het heerlijk was een flauw zonnetje was in de winter genoeg om het warm te maken binnen.. Als ik zo de berichten lees de laatste tijd zijn het vooral de warmtepompen die letterlijk voor geen meter werken en gewoon niet doen wat ze beloven.
Overigens zit er toch echt wel wat in dat warmte een beleving is. 'Vroegah' stond bij ons de CV op 18 graden en dat was warm zat. Tegenwoordig is het dan 19 graden. Menig medemens uit mijn omgeving heeft dat kreng tegenwoordig op 21+ graden staan omdat ze het anders koud hebben.
bij mij altijd 23,5 graden , scheelt hoop dikke kleren ,die ook weer gewassen moeten worden en gekocht moeten worden Heerlijk als buiten vriest binnen lekker in overhemd en 23,5 graden. scheeld hoop grondstoffen en is echt lekker, niet terug naar de jaren 60ste waar de plee en de gang koud waren
Artikel is te lezen door de link te openen in een privévenster.
@Peter Griffin | 17-08-21 | 18:49: Juist wel:weerstand. Slkamer koud,lekkere wollen trui aan.... raar.
Al dat groene geneuzel en klimaatbeleid werkt voor geen meter.
Maar het deugt zo lekker om subsidie rond te pompen
Die wijk is bedoeld voor links volk want die kunnen buiten het wegkijken ook wegvoelen en wegdenken.
Heerlijk toch dat er klimaatgekken bestaan.
Wanneer komt er weer zo'n wijk bij?
Overal zijn ze bezig en bijna overal is het ellende. Je bent flink het haasje als je gemeente opeens bepaald dat jouw wijk ook aan de bak moet.
Brrrr.
Weet je wat je het beste kunt hebben? Zo'n woninkje met ventilatie-roostertjes (natuurlijk aanvoer, meneer) en wat isolatie (Rc = 2,5 m2K/W) rondom + een HR-keteltje die 15 jaar meegaat. Alles zit dan zo in elkaar dat je het in de winter net niet te koud hebt en in de zomer net niet te heet. En voldoende ventilatie! Wat zonnepaneeltjes erbij matigen de elektrakosten.
WTW, warmtepomp(herrie), 30 cm extra isolatie (hoe ga je dat doen met je HSB-binnenbladen?), radiatoren slopen en overal vloerverwarming aanleggen en verder alles wat je nog nodig hebt voor je nul-op-de-meter woning hoef je dan niet uit te geven.
Ik wil geen nul-op-de-bankrekening-woning!
Brrrr.
"Kou is een beleving"
Wedden dat hij met een CV-ketel dat aangesloten is op het gasnet zijn huis verwarmt. Kou is een beleving met 2 middelvingers voor je neus, ja.
Een kennis van mij heeft een nieuwbouwwoning met zonnepanelen en dieptewarmtepomp. Geen gasaansluiting bij het huis. In de hele wijk liggen geen gasleidingen. Echter, vond deze man het zo kudt om te koken met inductie, dat hij in z'n keuken een butaangasfles heeft neergezet en een mooi gaskookstel. Nu kookt hij alsnog lekker op gas. Als ik dit artikel zo lees vraag ik mij af hoe lang het gaat duren voordat men een propaangastank in de tuin gaat neerzetten om het huis weer te stoken op gas in gasleidingvrije wijken.
Dan zal er gerust een verbod op komen. Want je zou en moet meedoen.
In de buitengebieden in Nederland is dat allang zo. Dat is nog vele malen duurder dan een "gewone" gasleiding hebben. Zo wel per kuub, als de verplichte regelmatige keuringen van de tank door het stoomwezen. Want alles is natuurlijk al helemaal de tyfus gereguleerd door vadertje staat.
Kan ie beter propaan kopen. Butaan is veuls te langzaam.
Naar helft van de kou kun je jezelf kleden, de andere helft moet je negeren, aldus mijn motor-rijinstructeur...
Daarom rij ik geen brommer.
@2voor12 | 17-08-21 | 16:43: Alles went.
Is wonen in zoetermeer niet per definitie kudt?
Tja wat verwacht je anders van de overheid en met name de fantasten van D66 en GroenLinks die denken dat iedereen aan de warmtepomp kan en dit zo te realiseren is voor bestaande woningbouw. Het gebrek en technisch inzicht is stuitend maar volgens mij draait het meer om vriendjes en vriendinnetjes met hun klimaat bv en leveranciers die flink wat aan die klimaat gekte verdienen.
waarom wonen beleidsmakers in grachtenpanden met een G-label?
rijden ze niet in een elektrische auto naar hun werk, maar in een V8 met chauffeur?
krijgen ze liefst veel kinderen?
omdat u het experiment bent.
Dat klopt.
Doe wat wij zeggen, niet wat wij doen
Operatie geslaagd, patient overleden.
Met een koopwoning heb je gelukkig niet zo'n last van dat verplicht gedram. Als ik geen warmtepomp wil, neem ik em gewoon niet. Het leven kan makkelijk zijn.
Tot ze het gas afsluiten.
Cv ketel ombouwen... En aan de fles...
@Muxje | 17-08-21 | 16:30: een split airco verwarmt retegoed weet ik uit ervaring. Had ik eerder moeten doen.
@Dr.Utker | 17-08-21 | 16:34: Maar dat is toch ook een warmtepomp??
@Smoelensmid | 17-08-21 | 16:44: jup, maar goed dat is je koelkast in feite ook
@Sp1tz | 17-08-21 | 16:49: Ik heb geen koelkast maar een ijskast dat terzijde, in mijn auto zit ook een warmtepomp koelen en verwarmen no problem..
Heb gewoon mijn hele huis volgezet met koelkasten, ideaal ruimte genoeg voor het bier met als extraatje het huis warm.
Vooraf; ik ben KEIHARD voor de energietransitie. Dat is gewoon een keigoed idee. Maar de manier waarop, dat is iets anders. Zoetermeer: Tsja daar zit een Peter V, een overijverige ambtenaar, op de schoot van de wethouder al jarenlang een warmtepomp evangelie te verkondigen. Met hulp van Stroomversnelling, die de KERK van dat evangelie is. Met allerhande idealisten en drammers onder het gezelschap. Ik wist in 2017 al dat dit niks was en nu blijkt het. Warmtenetten mensen, warmtenetten. Dat is ook nog niet meteen duurzaam, maar het perspectief is er ZEKER! En dan kan je gewoon lekker douchen in een warm huis.
Waar is de energietransitie voor nodig? Wat is het hogere doel hiervan, anders dan "het klimaat"? Als je een goed werkende installatie hebt is de milieubelasting van de vervanging van een werkend systeem bijna per definitie hoger dan de vervanging door een schoner systeem. De warmtenetten kennen we als blokverwarming. Een geweldig succes.
Kerncentrales zijn de toekomst. Voorlopig dus gas gebruiken en voor de fans van het deugen?
Zonnepanelen en windmolens .
@Frau Merkel | 17-08-21 | 16:33: Geld uit de zakken krijgen van de burgert.
Meeste warmtenetten zijn voor de gebruiker veel duurder dan elke andere vorm van warmte.
@supah | 17-08-21 | 16:52: En een zéér laag rendement. Maar een warmtenet met een rendement van 25% met boostergasketels en pompen is véél beter dan 99% rendement van uw gasketel thuis.
Ik woon zelf in een nieuwbouwappartement zonder gas en moet zeggen dat ik totaal geen last heb van herrie van warmtepompen, slechte isolatie, kapot springende stroompunten of koppijn door een te hoog CO2-gehalte.
Dan hebben ze toch iets niet goed gedaan in dat project.
Jokkebrok. U heeft waarschijnlijk gewoon stadsverwarming en electra. Is toch iets anders als dit soort projecten die nog nooit zijn gelukt.
@DrachiR | 17-08-21 | 16:30: ik heb een Itho daalderop HRU ECO 300 R. Werkt prima.
Mooi man. En je hebt speciaal voor je super zou iedereen moeten doen ervaring een nick aangemaakt? Klinkt als....
Nieuwbouw…. Dat is goedkoop verbouwde jaren 70 troep.
@Lorejas | 17-08-21 | 16:42:
Wel meer zwitsals die hier opeens opduiken om te verkondigen hoe goed dat gasloos bij ze is. Zal wel een organisatie achter zitten die het moet promoten.
En je hebt nog nooit gelogen ?
@Nebruikersgaam | 17-08-21 | 16:33: Wel knap met een ventilatie unit je keet verwarmen.
Woon zelf in een relatief nieuwe woning, zonder airco is het zomers wat betreft hitte niet te doen vanwege de isolatie. Je zou haast een soort ventiel in je nok moeten hebben om die warme lucht kwijt te kunnen. Ook de CO2 meter gaat regelmatig over de zeik, waardoor de mechanische ventilatie automatisch een uur staat te loeien. Erg leuk die isolatie, maar te goed isoleren kan helaas ook.
Ik heb een oud huis maar recent goed geïsoleerd, en die warmte komt me bekend voor. We gaan dus binnenkort inderdaad een forse afzuiging in de nok monteren om warme lucht snel af te voeren als het buiten wat is afgekoeld.
@Muxje | 17-08-21 | 16:31: In de VS noemden ze dat vroeger een poor mans AC. Werkt goed, dikke afzuigende ventilator op het dak en beneden alles open zetten.
Jep zodra je met meer dan 1 zit is de CO2 bij mij ook al vrij snel over de zeik. Duurt lang voor het warm is binnen, maar daarna krijg je het er ook niet meer uit.
Die gaskachel sind unseres Unglück.
Palestijn is een van de eerste shitholes gebouwd in Zoetermeer,
hoge flats met minimaal 5 kamers om tokkie/wolla volk te huisvesten
die de monumentale pandjes in Den-Haag e.o. helemaal hadden uitgewoond en niet meer welkom waren, een soort Australië waar je de menselijke troep ongewensten op uitstort, Palestijn was al snel naar de Filistijnen.
Palenstijn is op een enkele flat na de afgelopen 15 jaar tegen de vlakte gegaan. Maar “De Goede Woning” is eigenaar van al die grond en is door het onwaarschijnlijke fortuin dat ze in kas hebben, een paar honderd miljoen, lekker gaan experimenteren met sociale huurwoningen. Net als wat ze 50 jaar geleden deden.
@Mr Dixit | 17-08-21 | 16:38: ik vrees dat het eerder forse overheidsubsidies zijn geweest, niet het eigen vermogen.
Van een bestaande woning, zeker een oudere, kun bijna geen energiezuinige woning maken. Warmtepompen zonder bronbemaling is veel te duur. Vaak worden de pompen te licht geleverd en heb je een verwarmingselement in je WTW-installatie (Warmte Terug Winning) nodig. Groot nadeel is sowieso is dat je alles potdicht moet houden om te voorkomen dat je kou of warmte verliest. Er zijn veel cowboys die je van alles aansmeren en te weinig kennis bij de consument die zo'n cowboy op zijn blauwe ogen gelooft. Ook bij woningbouwcorporaties zitten mensen op beslissingsniveau die van toeten noch blazen weten. En dan zit de huurder met de gebakken peren en hoge stroomrekeningen.
Ik had het niet beter kunnen omschrijven.
Van hoog rendement CV naar laag rendement eco-zooi.
Het rendement van Edje N. en zijn vriendjes/-dinnetjes is natuurlijk wel dikke prima.
De 'journalist' van het AD is volgens mij niet zo te spreken over woningcorporatie De Goede Woning. Wat wordt die partij in het stuk lekker neergezet. Dat een communicatieadviseur van De Goede Woning hiermee akkoord gaat.
Ik denk niet dat de communicatieadviseur hier nog veel over te zeggen had. Als hij geluk had kreeg hij het stuk vooraf nog ter inzage, maar dat betwijfel ik.
Van Palestein naar de Filistijnen is blijkbaar maar een klein stap, voor "de Goede Woning" maar een grote stap voor de bewoners
Hahahaha in dienst zei mijn commandant altijd "kou is ook maar een emotie"! Blijkt ie nog gelijk te hebben ook...
Wij hebben ook een gasvrij huis (nieuwbouw) met WTW maar bevalt hier prima. Geen radiotoren meer, vloerverwarming en vloerkoeling. Verwarming heeft nog nauwelijks aangestaan de afgelopen 9 maanden want Triple HR glas en goede isolatie houdt de kou prima buiten. En de WTW hoor je niet, denk dat de huidige modellen en techniek toch echt wel stukken beter is. Alleen vastrecht vind ik absurd. 880€ per jaar zonder ook maar iets te hebben gestookt.
Hier ook warmtepomp in de trapkast van de woonkamer. Je hoort het ding helemaal niet tenzij je de kastdeur openzet. Er zijn koelkasten die meer herrie maken.
Daarom heet het ook vastrecht.
Electriciteit kun je niet thuis laten afleveren in een doos.
Je mag ook loskoppelen, hoor, maar dan lever je geen stroom aan het net, en neem je geen stroom meer af.
Wordt wel koud in de winter, maar je bespaart wel 880 euro!
En de hitte? Hoe gaat dat bij 35+ graden? Kan die warmtepomp dat bijbenen voor alle etages?
Keyword: Nieuwbouw.
Oude huizen kán dit gewoon niet zonder een extreem aantal hoge kosten te maken.
Vastrecht is altijd absurd. Maar 880 euro's dat is compleet van de pot gerukt.
@BennietmeerinNL | 17-08-21 | 16:36: dat heb je als je aansluiting groter dan 75kW is, Dan ga je van ca. €200 naar ca. €800. En met een warmtepomp en een laadpaal zit je daar al snel aan.
@LangeTijdGeleden | 17-08-21 | 16:34: wat is een oud huis ?dat van mij is een hut van 2500 kuub van 200 jaar oud en we wonen zonder de bestaande CV te gebruiken.. wel dubbel spouw en goede dakisolatie..
@Muxje ah ok, maar dan nog is vastrecht absurd. Betaal hier 58 Canadian dollar per maand voor electra, verwarm en koel het huis en verwarm het zwembad. Plus ongeveer een 300 dollar voor olie om huis te verwarmen in de winter. Bij min 13c automatisch over op olie ipv electra.
@amateurrr | 17-08-21 | 16:31: Ik woon in een appartement. 35 graden heb ik nog niet meegemaakt want ik woon hier pas 9 maanden. Vloerkoeling werkt tot nog toe prima. Woon ook hoog dus even een raam open helpt ook prima, altijd wel wat wind.
@BennietmeerinNL | 17-08-21 | 16:36:
Ja vind ik dus ook. In vergelijking met het oude huis gestookt op gas scheelt het niet zoveel volgens mij. Wel nageven dat we de vloerkoeling vaak aan hebben. Daar betaal je alleen vastrecht voor en geen verbruikskosten. Maar voor het ‘goedkope’ is van het gas geen aanrader denk ik.
Van palenstein, vleppen, de pruimen op sap zetten, kieren, bonken, alles voor het milieu.
Wel goed kahwûh, dat 't gelijkmatig in je bloed komp...
Balenstein
Wanneer precies zijn we zo'n sneu volkje geworden? Het ene na het andere bericht is tenenkrommend.
Hoi Mickey, nog bedankt voor je tips over Bretagne, mooi zeg!
@Sinterbikske | 17-08-21 | 16:32:
Ben je er geweest, Bikske? Wat leuk!
@Sinterbikske | 17-08-21 | 16:32:
Ben je er geweest, Bikske? Wat leuk!
@MickeyGouda | 17-08-21 | 16:35: jazeker! Mont-Saint-Michel, helaas stortregen, daarna Saint-Malo, wat een mooie stad is dat zeg, nergens anders mee te vergelijken. Nog wat rond gereden en koers gezet naar het zuiden. Bretagne ga ik zeker nog eens bezoeken om echt alles te kunnen zien. Had niet verwacht dat het daar zo mooi zou zijn.
Deze wijk 'moet' ok van het gas af. Overbuurman stuurde afgelopen week een meneer het dak op, dus dacht schizo: 'kom, laat ik eens kijken hoe dat gaat met panelen en zo.'
In het kort: Panelen: 12 stuks moet passen. Reken rond de €200/paneel. Omvormers er onder (want verder geen ruimte: Enphase omvormertjes €102/stuk (elk peneel één). Enphase kabeltjes, dopjes etc.: €15/paneel. Envoy systeem:€180. Aan materiaal zo rond de €4000, maar dan moet ik het laten leggen. Kortom: €5000 voor de panelen.
Maar dan moet ik een nieuwe verwarming hebben: In de aanbieding een 24kW Bosch ketel voor €1325. Alleen heb je dan nog geen warm water. Voor drie punten dus nog een boilertje, één grote en twee kleinere: €600 . Loodgieter om de boel aan te sluiten:€750 (waarbij ik zelf nog wat voorbereid).
Totaal zit ik dan op €7675. Met onze huidige gaskosten van (heel ruim genomen €20 per maand... zie ik de logica nog niet zo. Dan geef ik die 7 ruggen liever handje contantje aan de kleine schizo zodat die ook een buffertje kan opbouwen waar de roverheid geen vinger meer op kan leggen.
En die klimaat voetafdruk? Pleurt op met je voetafdruk.
Dit dus, geloof al die zonnepanelensites ook niet met hun "binnen 5 jaar je investering terug". Hebben bijna allemaal calculaties die van geen kanten kloppen. En ze "vergeten" bijna allemaal als straks de saldering om zeep geholpen is je nog maar een grijpstuiver voor je teruggeleverde stroom krijgt.
Als ik zelf gewoon uitreken heb ik minimaal 12 jaar nodig om die panelen terugverdient te hebben en dan moet er nog niets stuk gaan ook.
Met een contractje heb je voldoende panelen op je dak die je kan huren. Minder geld betalen voor prik, en geen stuiver eigen investering én gedurende het contract kosteloze reparatie bij falen.
@2voor12 | 17-08-21 | 16:28: 12 jaar?? Ik heb er 42 liggen en die renderen fantastisch, mijn huis van 2500 kuub is een groot verbruiker en ook mijn elektrischeauto laadt er al 8 jaar dag na dag aan op, mijn zwembadpomp loopt 6 maanden per jaar volcontinue en ik lever nog een 3500kwh pernjaar terg aan het net om mijn snelladen onderweg te kunnen compenseren,,ik zie het probleem niet zo als iedere kwh die je in de auto laadt 5x in waarde omhoog gaat want je rekent immers af tegen de uitgespaarde benzine prijs... mij loont het zich zekrrrrr!
@2voor12 | 17-08-21 | 16:28: u begrijpt het !
Zelf verduurzamen we ook veel utiliteitsbouw en nieuwbouw projecten.
Mijn advies: Blijf er met je poten vanaf.
@2voor12 | 17-08-21 | 16:28: Sterker nog: Je gaat straks helemaal niks meer terug krijgen voor het door jou aangeleverde opwekte stukje energie. Je mag dan voorlopig nog wel energie leveren, terug gebruiken wat je nodig hebt, het overschot verdampt in het grote niets. (Oftewel in de zakken van je energieleverancier.)
Bij die calculatie rekenen ze misschien op enorm stijgende gasprijzen? Als Sieg haar zin krijgt en de Groene Khmer + de portemonnee van de anderen gaan meeregeren, dan belasten ze het gasgebruik helemaal de moeder. Alles voor het klimaat, D66 en GL ondernemertjes en het gezicht van Timmerfrans en die Greenpeace terrorist
U wordt genaaid waar u bij staat. Een 5KW omvormer past tegenwoordig bijna overal, nauwelijks groter dan uw Envoy-kastje. Goede panelen van 370/375 Watt kunnen zeker een kwart goedkoper dan 200 per stuk. Ik zou Google er maar even op los laten.
Ik heb mijn systeem zelf gelegd en aangesloten en goedkoop ingekocht. Zoals het nu gaat in 2,5 jaar quite.
@Smoelensmid | 17-08-21 | 16:35: doe ns goed rekenen jij:
Wanneer laad je je auto op ? Juist, s’avonds en s’nachts, dus volle mep voor je energie betalen, tenzij jouw panelen ook snachts leveren. Je levert 3500 kWh terug a 0,07 cent, das al 245,- per jaar !!! Tot en met 2023 dan hè . Dan je investering van 42 pv paneeltjes + omvormers , ik schat hem in op 14k, tenzij je ze zelf hebt gelegd .
Je bent grootverbruiker zeg je, zeg ns 7000kwh op jaarbasis, is een 1600€ per jaar. U bent dan in de veronderstelling dat uw installatie ieder jaar het zelfde rendeert ( not ) , dan zeg ik dat u na 10 jaar misschien uw investering er uit heeft. Mits er niks kapot gaat …
Voelt u zich al bij de neus genomen ??
Maar ik heb een elektrische auto ….
Hahaha , wacht maar tot we gaan rekening rijden, en dat dichterbij dan u denkt.
@Gizmo579 | 17-08-21 | 16:49: Of wacht maar dat de energieleverancier de levering niet meer per maand bekijkt maar per dag. Dat kan tegenwoordig met de slimme meters. Dan kun je het stroomnet niet meer als opslag voor je zonnestroom gebruiken. Dan sta je mooi sneu met je oplaadkabel in je vlerken op de oprit want je moet plots volle bak betalen.
@Gizmo579 | 17-08-21 | 16:49: Die pannenkoek heeft alles op de zaak staan. Wedden?
Leuk die aannames allemaal.. Ik laad namelijk overdag op , en weet verdomde goed of iets rendeert want ik heb de inzage bankafrekeningen en overzichten .. rekeningrijden dreigt iedereen al 10 jaar mee ondertussen ga ik mijn 9e jaar rijden zonder dure wegenbelasting btw accijnzen en reparaties tegemoet... rekenen doet mijn accountant wel, Ik geniet alleen maar van de voordelen... Geld op mijn dak rendeert duidelijk beter dan op mijn spaarrekening.
Zoals vrijwel elke linkse hobby staat ook deze weer stijf van het wensdenken en kan het de toets der realiteit niet weerstaan. Nu klaar met dat gedram??
Goed nieuws voor ziIvervisjes
Komt nooit meer goed met die Palensteinen.
In de slaapkamer heb ik altijd de ramen open i.v.m. de lucht.
In de woonkamer tot 10 uur 's avonds anders kan de buurman horen wat ik op TV bekijk.
En ik verwarm mijn huis met een hoog rendement ketel op gas. Lekker stil, goedkoop en toch warm.
Nou heb ik wel een tip voor de mensen in Zoetermeer. Je moet gewoon harder werken als je het koud krijgt. Of neuken. Daar krijg je het ook warm van.
Je kunt ook douchen af en toe, i.v.m. je lucht.
Ik zet ook wel eens wat open voor de lucht. Eerst open, dan de lucht, dan eventueel het raam open. Soms is het gewoon lekker, dan blijf ik onder de dekens.
@Graftak | 17-08-21 | 16:18:
Het is meer de lucht van dat je de hele nacht ligt te ruften in de nest.
En van douchen ga je echt niet minder uit je arie boeren.
@Osdorpertje | 17-08-21 | 16:34: even naar de dokter? Wellicht allergieën of iets anders.
Gevoel van warmte is ook een beleving. Vooral wanneer ik in mijn blote reet tegen het naakte lichaam van mijn sexy vrouw aanlig te rijden.
Ff visualiseren: u rijdt uw blote reedt tegen het sexy lichaam van uw vrouw aan. Waarom niet een keer andersom?
Ik gebruik WC papier voor mijn blote reedt. Ieder zijn smaak.
@Sinterbikske | 17-08-21 | 16:20: Oh wacht, ‘in mijn’… (kudt frustie ben ik ook).
@Frau Merkel | 17-08-21 | 16:20:
-
Ik schuurpapier. Maar wij zijn dan ook van de SM.
Ze heeft een voorbind dildo? Ieder zijn ding natuurlijk…
Misschien allemaal eerst even naar pornhub voor je gaat reaguren. Scheelt een hoop ontboezemingen waar je later spijt van krijgt.
Is plastic niet koud?
@HeerVanStand | 17-08-21 | 16:27: HeerVanStandje, wat is uw favoriete positie?
@brawler | 17-08-21 | 16:29:
Vullen met hete lucht, maar wel een gewicht aan haar enkel.
@Sinterbikske 16:30
Hangt er van af wat het kost. Soms heb ik iets in gedachten, maar als zo'n romantische dame in zo'n klein kamertje met rode verlichting haar prijslijst overhandigt, vergaat me soms de lust. Hoewel geld geen rol speelt natuurlijk. Maar het idee...
Het is een flop. Een dure flop.
Gepromoot mede door uw splinterpartijtje
Een 'flop'? Een compleet fiasco is het.
-
Deze doorgeslagen drammerigheid gaat onze economie de grootst denkbare schade toebrengen - en wij worden in plaats van 'gidsland' de totale risée van Europa.
Van het uiterst schone en efficiënte aardgas transformeren we naar gebakken lucht.
Zit in een nieuwe rijwoning met bodemwarmtepomp. Het is hier in huis, ook op zolder, dit jaar nog niet boven 23 graden uitgekomen dankzij de vloerkoeling. Winter gaan we nog beleven, maar zo erg als hier word verteld is het zeker niet.
Dan heb je hopelijk geluk. Mijn zus woont ook in een gasloos nieuw huis en dat was afgelopen winter wel afzien. De warmtepomp op vol vermogen loeien en dan net aan de 17 graden kunnen aantikken.
Maar alles volgens specificaties dus niet zeuren maar slikken.
Keyword: nieuw huis. Spreek je na een koude winter wel weer.
Ergens anders had men ook zo’n systeem, maar die aardwarmtepomp ging na een paar jaar stuk omdat hij verkeerd was aangelegd, en dat ding werd niet gerepareerd voordat de corporatie en de aannemer er uit waren wie moest gaan betalen. De bewoners zaten ondertussen in de kou.
Wat dat betreft heeft Greenpeace in dat artikel gelijk: die mensen zijn pioniers, en het gaat nog wel even duren voordat we dit soort technologie in de vingers hebben. De vraag is alleen in hoeverre die mensen er om gevraagd hebben om te pionieren. Of dat ze daar eerlijk over zijn voorgelicht?
@Graftak | 17-08-21 | 16:20:
In het kader van duurzaamheid is het natuurlijk veel beter dat iedereen gebruikte huizen koopt. De ironie.
@Muxje | 17-08-21 | 16:26:
-
Expirimenten moet je niet in dichtbevolkte gebieden houden.
Dan moet ze contact opnemen met de aannemer. Niet enkel is er dan iets niet goed aangelegd, de temperatuur is ook nog beneden de bouwnorm
@Viperke | 17-08-21 | 16:33:
Ja en alles onderzocht, voldoet aan de normen blabla. Dan gaan ze allemaal naar elkaar wijzen en dat is het dan.
Precies waar deze bewoners in Zoetermeer ook mee te maken hebben.
Gepaald krijgt een nieuwe betekenis.
Leuke, vrolijke bouwstijl ook....
De vinex-treurnis spat je tegemoet.
(En nee, schizo woont niet in een onder architectuur gebouwde villa of zo, eerder in een iets leuker uitziende vinex-ellende, helaas)
@EEnzame SchizofrEEN | 17-08-21 | 16:22: “Onder architectuur gebouwd”. Dat soort woordenkots hoor je meestal alleen van makelaars.
Dat doet me er aan denken om op tijd haardhout te bestellen. Vorig jaar was daar zo’n enorme run op vanwege het thuiswerken dat het uitverkocht was. Ga echt geen duur gas stoken!
Nee, 65-85 euro voor een kuub hout is weinig!
@antagonist | 17-08-21 | 17:22: bespaard me ruim 1100 euro per jaar op gas beste!
Toevallig gisteren besteld, was lastig verkrijgbaar tegen een normale prijs! Uiteindelijk gelukt voor 60 euro per kuub los gestort. En ja, het is goedkoper dan stoken op gas, en ja, door slimme tado radiator knoppen kan ik ook kamers individueel verwarmen met de cv
We hebben ervaring gehad met vierdubbel glas: zelfs als je alle dakramen wijd open zet, warmt de bovenverdieping zo ontiegelijk op, dat je 's nachts niet kan slapen. De klimaatreligie valt in katzwijm voor de weerextremen, maar wanneer je binnenklimaat van extreem naar extreem knalt, dan weet je: het is de klimaatlobby die gaat over lijken.
4 dubbel glas dus je kozijnsponningen zijn dan minimaal 60mm?
haha, en de ramen kunnen niet open en er is geen zonwering geweest?
Heerlijk... ben ik blij dat ik niet in zo'n onrendabele pauperhut woon, ik maak zelf wel uit hoe ik stook en isoleer...
Peter Koelewijn zong het in 1960 al:
Kom van dat gas af!
En de b-kant van de single heette:
Een hele stad is gek en dol
(Zoetermeer).
De winter van 1944, die was koud
die van 1962 op 1963 ook
@Dr.Utker | 17-08-21 | 16:26: en 79 85 86 en 47
Ramen die altijd dicht moeten blijven. The horror!
Ik woon op het platteland. Dubbel glas. Prima geïsoleerd. Maar als het even kan gewoon ramen open. Buitenlucht is de beste ventilatie.
Overigens gewoon 's winters een lekker warme trui aan. Wie maakt me wat?
Hier ook elke dag even de ramen open en luchten, ook 's winters. Ik moet niet denken dat de lucht die ik moet inademen via zo een vol met bacteriën en virussen zittende WTW installatie komt.
Hier ook op het platteland met ramen en deuren wijd open. Kom binnen frisse lucht!
Aub: m.youtube.com/watch?v=d1bYRaihts0
@Sinterbikske | 17-08-21 | 16:15: krek !
www.youtube.com/watch?v=dTedhYax678
@EEnzame SchizofrEEN | 17-08-21 | 16:24: mosgroene woonbeleving
@EEnzame SchizofrEEN | 17-08-21 | 16:24:
Blijft mooi!
*Vreugdedansje doet voor mijn energielabel F*
Zoeterminder.
Sweet Lake City.
Gas of airkootje om bij te verwarmen.
Elke dag 25 zweepslagen went ook. Maar lekker voelt het niet.
Net als een hernia idd.
Dat is slechts beleving. Er zijn er die betalen voor een pak slaag met een zweep.
Oude woningen moet je niet ombouwen naar dit soort energieneutrale oplossingen. Slopen en nieuwbouw is beter. In nieuwe woningen werkt het systeem wel.
zegt het stukje "nieuwe" in nieuwe energie neutrale wijk u iets?
@normanius | 17-08-21 | 16:12: Artikel even lezen, is allemaal jaren 60 spul...
@Ad Hominem Tu Quoque | 17-08-21 | 16:16: het is een beetje een apart artikel. Want ook dit valt te lezen: "Vier jaar na de bouw balen huurders van de eerste energieneutrale huizen in stadskwartier Palenstein in Zoetermeer vanwege het gebrek aan comfort."
@Ad Hominem Tu Quoque | 17-08-21 | 16:16:
De muren zijn jaren 60 en misschien het dak ook nog maar de rest is nagenoeg net zo kapot geïsoleerd als de meest recent opgeleverde nieuwbouw wijk. de huidige energie neutrale oplossingen werken gewoon niet goed genoeg.
Inderdaad precies dit. Ik woon in zo’n woning met water-water warmtepomp (dus niet zo’n airco lawaai ding) en alle andere shit die je kan bedenken. Nog nooit zo comfortabel gewoond. Seizoenen bestaan niet. Zomer en winter zelfde temperatuur. Warmtepomp koelt tevens de vloer. Enige verschil is de luchtvochtigheid in de zomer. Oude woningen gewoon enkel isoleren of slopen. Niet beginnen aan ketels vervangen dat is kansloos
@Viperke | 17-08-21 | 16:29: Zo zijn die systemen ook bedoeld. Waar mensen de fout mee in gaan is dat ze 'even snel de kachel aan' willen en deze als ze er niet zijn naar beneden draaien. Gewoon overal met je vlerken vanaf blijven. Je heb te maken met lagere temperatuur systemen (vloerverwarming of Lage Temperatuur Radiatoren). Zo te lezen werkt uw warmtepomp met bronbemaling en slaat deze over op koeling. Luchtvochtigheid is dan in de zomer wel eens een probleem.
Lachen man!
Eerst van palenstein, dan van meurenstein.
Meer, meer afnemen van Poetin!
'Gevoel van kou in de woning is een beleving, denkt De Goede Woning.'
Dat moeten ze tegen mij eens zeggen. Wat een lef. Wat een lef van die mongolen!
Gevoel van het maandbedrag op de rekening gestort te zien is ook een beleving. Als de huurders dat nou eens niet zouden doen. Wie komt er dan van een koude kermis thuis?
Boeien. Ik blijf aan het gas.
Met een huis dat vacuum is lijkt me dat niet de beste oplossing.
Oordoppies in en werken tuigh, krijg je het vanzelf warm.
Doe maar een trui aan. Of een paar geitenwollen sokken. Voor het milieu.
Of biomassa verbranden in de woonkamer
Goed zo.. Voorwaart! naar achteren!
En als je vandaag de Telegraaf leest, met viezerik Nijpels, die zal zijn zakken wel gevuld hebben.
Zou Edje zelf al van het gas af zijn? Serieus?
@EEnzame SchizofrEEN | 17-08-21 | 16:28: die heeft genoeg budget en ook het verstand dus het zit er dik in.
@MaarFeitelijk | 17-08-21 | 16:53: het is een drammertje type Rutte maar verstand van techniek heeft hij niet.
Visie zonder succesverhaal = hopen
Dat krijg je dan ook, een hoop ellende.
Het is onfatsoenlijk om dit thema nu te adresseren. Maria Magdalena Kaag is nu namelijk bezig de wereld te redden en dan moet je niet over kleinburgerlijk leed beginnen. En Ollongren is vast bezig met De WOB wetgeving aan te passen.
Woon je in een oncomfortabel huis in Palenstein, zegt de verhuurder: "wen er maar aan." Nomen est omen?
Of ga maar in Israël wonen.
Zag niemand aankomen dit.
Sinds de Deltawerken kunnen wij echt helemaal niets meer.
We hebben de muur van Mussert nog!
Precies, mensen zonder verstand van techniek beslissen, dus de afsluitdijk is nu een puinhoop, Lely draait zich om in zijn graf.
Bij defensie kopen ze vrachtauto's die te hoog zijn, jeep voor amfibievoertuigen die te breed zijn voor de laadklep, heli's die te zwaar zijn en maar de helft actieradius hebben.
Bij rijkswaterstaat: boten die te diep voor de waddenzee, speedboten die bij hoge golven langzaam moet varen
Herinner je nog de Fyra, dezelfde bouwer maakt nu de JSF met meer dan 700 gebreken, de VS heeft de JSF in de ban gedaan.
@antagonist | 17-08-21 | 16:08:
En het Amsterdam-Rijnkanaal.
@antagonist | 17-08-21 | 16:08: En de MussertpaIen
@Doerak | 17-08-21 | 16:15:
Duidelijk schipper.
Perfect beladen.
Als je alleen maar bean counters en alfa's aan het roer zijn krijg je dat soort shit. Hetzelfde geldt voor de energietafels waar ze _alle_ ingenieurs hebben ontslagen want die hadden niet de juiste boodschap. Zum kotzen.
Er zijn velen snelwegen en spoorlijnen aangelegd. Allemaal picobello. Ook de rivieren hebben in 20 jaar tijd geruisloos een nieuwe structuur gekregen waardoor er dit jaar geen rampen zijn gebeurd. De Afsluitdijk wordt naar nieuwe niveau gebracht met een groot gemaal er bij voor turbo spuien wanneer nodig.
@MaarFeitelijk | 17-08-21 | 16:52: Ja in de Randstad wellicht. Ik rij al jaren over een 2 baans karrenspoor (gvd) naar Eindhoven vanuit noord Limbonesië om ontwikkelingswerk in Brabant te verrichten. Daar zijn ze ook pas 20 jaar over aan het lullen om daar 2x 3 baans van de maken.
@MaarFeitelijk | 17-08-21 | 16:52: geen rampen? What about Limburg onlangs?
Volgens een Eigen Huis onderzoek ergens vorig jaar is zo'n 35% van de woningen in Nederland gewoon niet geschikt voor Warmtepompen en "energie neutraal leven". 35%!
Dus die 35% moeten zometeen tegen euro per kuub gas waarschijnlijk hun huis gaan verwarmen als het aan D66/GL ligt.
En die teringherrie van warmtepompen is inderdaad verschrikkelijk. Loop voor de grap maar eens snachts door je eigen wijk. Sommige huis hoor je een gezoem/gerommel op het dak van jewelste. Bedenk dan eens de herrie dat je snachts krijgt als IEDEREEN in de wijk zo'n kreng op het dak/in de achtertuin heeft staan. Overdag is dit natuurlijk iets minder aanwezig door omgevingsgeluid.
Ondertussen gaan de rest van de Europese landen gesubsideerd over op zuinig, weinig uitstootgevend en 'groen' hoogcalorisch gas, dat ook mede uit NL komt, ironisch genoeg.
Als iedereen een lucht warmtepomp zou nemen wel. Gelukkig bestaat er ook nog een water warmtepomp die gewoon binnnestaat en nagenoeg geen geluid maakt. Stiller dan een CV
@Viperke | 17-08-21 | 16:23: Hoe groot is die?
Ik heb namelijk geen ruimte meer in mijn tussenwoning met maar 2 verdiepingen. Op t platte dak liggen ook al zonnepanelen.
Kan/past dit in de kruipruimte?
als men van het gas is kun je niet meer terug. Beter kun je electrisch bij verwarmen. De isolatie is wel hoog dus het verbruik blijft beperkt. Het scheelt je in ieder geval de aansluitkosten en vastrecht.
Het mooiste is om flink wat zonnepanelen te hebben en een eigen accu-buffer zodat alle kWhs zelf verbruikt kunnen worden.
Ja en dat is precies het probleem wat men maar niet duidelijk genoeg opschrijft in deze stukjes. De huizen uit dit verhaal zijn die huizen die eigenlijk ongeschikt zijn als nul-op-de-meterhuis, maar toch worden verbouwt; alles voor de groene gekte.
Kijk maar eens op de google maps in deze straten, de afbeeldingen zijn van 2009 en 2015 en de huizen staan er al. Ze schrijven het al dan niet bewust ook fout op: "Vier jaar na de bouw balen huurders van de eerste energieneutrale huizen in stadskwartier Palenstein in Zoetermeer vanwege het gebrek aan comfort." Dat blijkt ook nog eens later in het stuk: "Bij buurvrouw Sandra van der Wilk zijn de problemen groter. De Zoetermeerse woont al zestien jaar in het huis en is verknocht aan het buurtje." & "De oude elektra in haar woning, die gebouwd is in de jaren zestig, matcht volgens haar niet met de stroom die door het huis heen loopt vanaf de moderne zonnepanelen."
Gewoon aan de Campingaz. GezeIIie.
Duurste gas per kg en brandt niet bij vorst, want butaan. Succes ermee!
Free Palenstina!!!
De leefbaarheid is naar de Palensteinen.
We noemden het hier ooit ilegalenstein. Omvanwege..
Waterstof.
De rest is een verdienmodel van politici, bestuurders en installatiebedrijven.
Plus kernfusie.
www.deingenieur.nl/artikel/kernfusie-...
Want installatiebedrijven kunnen natuurlijk niks verdienen aan waterdtofketels
Waterstof is ruk als energiedrager en al helemaal als energiebron. Het duurzaam produceren ervan is gigantisch inefficiënt en het opslaan of transporteren is hels door de lage dichtheid en de energie nodig om het te comprimeren. Gewoon methaan blijven gebruiken, al dan niet uit biologische oorsprong.
@TDB | 17-08-21 | 16:18:
Alleen de brander van een paar euro vervangen dus verdienen ze er inderdaad heel weinig aan.
@Nutbag Deluxe | 17-08-21 | 16:19
Daarom word er volop gewerkt om waterstof te binden aan andere stoffen zodat je het bijvoorbeeld als een benzine kan tanken. Kwestie van tijd tot dat er is.
Het gasnet is daar niet 123 geschikt voor. Om over huisinstallaties maar te zwijgen. Waterstof is super permeabel, erg agressief/corrosief en heeft de grootste ontsteekgrenzen van welk gas dan ook.
Het kan een alternatief zijn, maar niet zonder je hele installatie aan te pakken.
@Nutbag Deluxe | 17-08-21 | 16:19: U bent expert?
Inmiddels is waterstof qua energiedrager niet zo goed als de alternatieven, totdat je de prijzen er naast gaat leggen.
Voorwaarde is wel dat u naar de kleur kijkt; groene waterstof is al redelijk goed, paars vind ik persoonlijk de beste manier. (voor de twijfelaars: Paars betekent opgewekt uit water met behulp van kernenergie)
Waterstof is niet corrosief, in tegendeel.
@Bakkeleures | 17-08-21 | 16:51: Mea culpa, ik was in de war met waterstofbrosheid.
Hoe dan ook, waterstof heeft wel de neiging niet zulke "grote" gaten nodig te hebben om te lekken. Ook heeft op een aantal plastics de eigenschap deze stijver te maken waarvan de lange termijn effecten daarvan in bestaande bouw ook nog niet in beeld zijn. Het is geen 1 op 1 vervangen van aardgas.
permeabiliteit:
www.dgc.dk/sites/default/files/filer/...
onsteekgrenzen:
www.waterstofnet.eu/_asset/_public/Pd...
REAGEER OOK