achtergrond

Geenstijl

#Pfizerleaks. "Nadelige langetermijn-effecten onbekend, Pfizer/BioNtech niet aansprakelijk"

Er waart een draad door Europa (hier ook in de threadreader te lezen). De gebruiker is eind deze middag overigens geschorst, z'n account is nog wel te bekijken.

Okay, even de context: een makker heeft dus het contract (PDF) bemachtigd tussen Pfizer en Albanië. Contracten tussen overheden en Pfizer zijn geheim, maar het is naar verluidt algemeen bekend dat de voorwaarden (in tegenstelling tot de leverprijs) voor alle landen nagenoeg hetzelfde zijn. Het valt redelijkerwijs te verwachten dat de onderstaande voorwaarden en clausules gelden in alle landelijke Pfizercontracten voor hun coronavaccin. 'Bewijs' dat het contract authentiek is, naar verluidt hier.

Het contract leest vooral als een extreem gunstige overeenkomst voor Pfizer, die ze hebben kunnen sluiten omdat de vraag zo hoog en acuut was. Het komt erop neer dat Pfizer naar believen af mag wijken van overeengekomen leverdata en leverkwantiteiten, terwijl kopers het contract onder bijna geen omstandigheid mogen ontbinden. De enige manier waarop een koper het product terug mag sturen is als Pfizer de Current Good Manufacturing Practice aantoonbaar overtreedt, maar mogelijk is die richtlijn nog onvoldoende up to date om zo'n overtreding te kunnen registreren, of zo. Ook is er expliciet in het contract opgenomen dat de voorwaarden van het contract van kracht zijn en blijven, en de nationale wet van de koper hier geen invloed op kan hebben. Die clausule schijnt nogal uitzonderlijk te zijn in het wereldje. Ook als er een goedkoper, beter medicijn (hoi ivermectine voor de vroege stadia) gevonden wordt, blijft koper verplicht tot afname. Wat niet heel gek is natuurlijk, want Pfizer maakte de kosten. 

Maar van de twee onderstaande bevindingen worden we toch wel ongemakkelijk. Ten eerste zegt Pfizer niet te weten wat de nadelige bijwerkingen en effectiviteit op lange termijn zijn. En ten tweede zijn ze niet aansprakelijk voor genoemde eventuele nadelige bijwerkingen. En we snappen het heus hoor; er is geen manier om de langetermijn-bijwerkingen te kennen als je een vaccin in 1 jaar ontwikkelt, en je kunt niet van Pfizer verwachten dat het opdraait voor de schade van een vaccin dat de koper wilde hebben ondanks dat de koper wist dat de bijwerkingen op lange termijn niet bekend zijn.

Maar laten we vooral de gehele bevolking vaccineren, Pfizer-kids van 12 voorop. Voor hun eigen vrijheid en gezondheid natuurlijk!

"Effectiviteit en nadelige bijwerkingen op lange termijn onbekend"

"Effectiviteit en nadelige bijwerkingen op lange termijn onbekend"

'Onder geen beding aansprakelijk'

'Onder geen beding aansprakelijk'

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.