achtergrond

Geenstijl

Tweede Kamer wil communisme in huizenmarkt

GeldBlog - Jij een tiny house, jij een tiny house, IEDEREEN EEN TINY HOUSE

Ruim 80 procent van de Tweede Kamer wil “eerlijke huurprijzen afdwingen”, kopte RTL Nieuws. Hieruit moet ik concluderen dat 80% van de Kamer er geen snars van begrijpt. Nog erger, de VVD en D66, partijen waar ik al een tijdje mee in de clinch lig, stemden tegen! Wellicht meer om hun eigen achterban te beschermen (de verhuurders) dan de bezwaren die ik zo met u ga delen.  Al met al, het bewijs dat overheden meer kapot maken dan u lief is.

Het plan van de Kamer is om het fantastische überbureaucratische puntensysteem (zie link naar RTL Nieuws artikel) op te rekken naar huren van EUR 1000 tot wel EUR 1400. Dat laatste bedrag kwam van de AmsterdamWest-brigade (Bij1). Zelfs partijen met wat meer kennis en kunde, blijken niet bestand tegen makkelijk punten scoren (het echte populisme). Immers, de groep huurders is een stuk groter dan de groep verhuurders, dus electoraal gezien een gedane zaak.

Een meerderheid van de Tweede Kamer doet hiermee aan symptoombestrijding. En laat het aan de politiek over om niet allen het foute probleem vast te stellen, maar ook nog eens met de verkeerde oplossing te komen! De gekozen oplossing om een huurplafond in te stellen leidt vooral tot ongewenste bijwerkingen.

Zo zal veel nieuwbouw zich dan eerder concentreren op huurhuizen die nog niet gecontroleerd worden. Nu kan die grens worden verhoogd en kunnen lokale overheden bouwvergunningen weigeren als er niet genoeg lage huur woningen worden gebouwd, maar dit zal hoe dan ook het aanbod in het betaalbare deel van de markt gaan beperken.

Ook zal de doorstroming van het midden naar het hogere huursegment stoppen waardoor er juist nog meer krapte ontstaat op de huizen met gereguleerde huren. Sterker nog, huurders die net boven de gereguleerde huurgrens vallen, die zullen hun woningen willen verlaten voor nagenoeg gelijke woningen met de lagere huur, wat de overspannen situatie op de betaalbare huurmarkt verergert.

Verder kan dit ook tot andere bijwerkingen leiden zoals slechter onderhoud, minder snelle renovatie en zo verder. Ook kan de trukendoos worden opengetrokken door de verhuurders. Zo kunnen de woningen gemeubileerd worden aangeboden tegen een flinke premie. Ook kan vakantieverhuur hiermee veel aantrekkelijker worden dan verhuur aan particulieren. De overheid zal dit alles weer willen reguleren en zo ontstaat er een actie-reactie dynamiek die tot meer en meer regels zal leiden. Wat het nieuwe aanbod nog verder zal beperken en intussen wordt de overheid alsmaar groter en groter.

De gekozen oplossing is dus onzinnig, maar erger is dat de Tweede Kamer de ware oorzaken van deze situatie niet ziet. Zoals deels eerder beschreven in dit blog, zijn er veel dingen die de problemen in de hand werken, zoals de startersbonus, beleid omtrent gemeentegrondposities, immigratie, het vergunningensysteem, inspraakprocedures en meer van zulks. Maar één van de grote veroorzaker blijft bij politici buiten schot: het centrale bank beleid.

Door het kunstmatig laag houden van de rente, zijn investeerders (pensioenfondsen, verzekeraars, banken, hedge funds, private equity fondsen, particuliere beleggers, etc.) allen op zoek naar rendement. Op de bank krijgen ze niks of moeten ze zelfs betalen voor de eer om te sparen, terwijl ze aan anderzijds de overheid vermogensbelasting moeten betalen en/of moeten voldoen aan betalingsverplichtingen (denk aan de pensioenuitkeringen etc.). Iedereen wordt dus al geforceerd om te investeren (financiële repressie). Een deel van dit vermogen is dan ook naar de huizenmarkt gevloeid.

En nu komt het: huursubsidies, vergunningen, immigratie, inspraakprocedures, gemeentelijke landbanken, startersbonus, vermogensbelasting, en kunstmatig lage rentes zijn ALLEMAAL door de overheid bepaald (en ja, de centrale bank reken ik gewoon tot de overheid; de onafhankelijke centrale bank bestaat niet). De overheid is verantwoordelijk voor de hoofdoorzaak, de bijwerkingen en het stompzinnige beleid om die bijwerkingen bij te sturen, wat weer tot nog meer bijwerkingen leidt, en zo verder.

Iedere dag weer komen de meest onzinnige beleidsideeën naar buiten en of dat al niet verbazingwekkend genoeg is, blijven mensen zich tot de politiek wenden om hun problemen op te lossen, dit terwijl de overheid HET probleem is. It’s the government, you dummy!

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.