Koop een houtkachel mensen. En kaarsen. En gas
En een dieselgenerator. En extra biomassa. En plant bomen. HET LICHT GAAT UIT
Het goede nieuws. U hebt nog vijf jaar om behoorlijk te preppen. Want vanaf 2025 gaat het licht uit. En uw CV. En uw TV. En uw waterkoker. En uw Jura van 1000 euro. En uw inductie-kookplaat. En uw airfryer, ijskast, oven, magnetron en Kijken Zonder Kopen-lampjes in de trap doen het ook niet meer. Allemaal waardeloos. Hell, helemaal niets doet het meer in 2025. Zeggen wij niet. Zegt een Energiewappie niet. Zegt iemand van EnergieWaanzin niet. Zegt een klimaatdrammer van D66 niet. Zegt een met doeken geïsoleerde moslimbroederzuster van GroenLinks niet. Maar de OPERATIONEEL DIRECTEUR VAN TENNET. Fuk heee. Alarmerend. Alsof de directeur van Hertog Jan roept dat het bier binnenkort op is. Alsof de CEO van Aviko roept dat de patatfriet voor altijd op is! Alsof de directrice van Albert Heijn zegt dat de schappen leeg raken. Alsof de baas van PornHub roept dat er geen sexfimpjes meer komen. IEDEREEN PANIEK.
Reaguursels
InloggenVoor de mensen die bang zijn om van het gas te worden afgesloten... Je CV op diesel is een prima alternatief:
bootkachel.frl/bootkachel/dieselgestoo...
Als je echt goed bezig wil zijn kun je op GTL stoken, dat is compatibel met diesel en wordt gemaakt uit.... aardgas. En zo stook je met een omweg gewoon weer op aardgas.
Ik ken een aantal woonboot bewoners die een cv op diesel hebben. Werkt perfect.
@postmodernismisdead | 27-11-20 | 16:33: Klopt. Wat dacht je van koken op diesel? Nog wel een beetje prijzig.
www.venoheatingsystems.nl/koken-op-di...
Goed gezegd Ben! Wij uit het oosten weten het ze veel beter, dan die mafklappers uit het westen.
Lekkul puh, wij hebben de kerncentrales die doen het over 5 jaar ook nog wel en met 500 zonnepanelen hier op het dak en de goedkoper wordende powerwalls van Elon én de 10 hectares bos bij de boerderij, maak ik mij nog niet al teveel zorgen.
Zo'n accu moet je elders kopen. De Elons vragen geld per maand voor de software. Elders gratis. En goedkoper. In (oost) Duitsland hebben ze al dik 20 jaar ervaring in woningen die off the grid hun stroomvoorziening levend houden.
Het is momenteel UK Wind Week. 68% van de elektriciteit komt uit fossiel.
Waarvan kolen 7.1% v/h totaal , en wind 1.8% .
De connecters met de buurlanden waaronder BritNed leveren ook niks aan het VK want die landen zitten met hetzelfde probleem.
Geen wind en zon en wij moeten ook alle zeilen bijzetten met fossiele centrales om elektriciteit aan te maken.
"Coal Outperforms Wind Power In UK Wind Week!" Bron:
notalotofpeopleknowthat.wordpress.com...
Wie had ook alweer miljarden in een gas rotonde gestopt?
CV verwarming op gas
Koken op gas
Openhaard op gas
Auto op gas
Alles op wiebel elektriciteit inzetten is vragen om Afrikaanse toestanden.
Geen nieuwe filmpjes is niet erg. Het is onmogelijk om het bestaande aanbod allemaal te bekijken.
Mooi een hybride pelletkachel die via luchtverwarming het hele huis verwarmt. En zonnepanelen. Ik spaar nu voor een accu installatie met een sinusgenerator voor (tijdelijk) off-grid te kunnen draaien. Koken doe ik op propaan. Net zoals zoveel mensen doen die gedwongen van het gas af moesten.
Pelletkachels deugen niet. 24/7 ultrafijnstof uitstoten een ware aanslag voor uw omgeving.
U moest niet van het gas af, u rook de forse D66 subsidies en dacht snel geld te verdienen en groen bezig te zijn. Bleek qua groen en duurzaam alles behalve mee te vallen. Maar ach, u geniet wel een lagere energie rekening, dat is toch ook wat waard.
@Hollandse_blauwe | 27-11-20 | 13:51: Ik woon in een bos....
@Hollandse_blauwe | 27-11-20 | 14:15: De hybride pelletkachel had ik 2e hands, dus geen subsidie. De zonnepanelen waren ook subsidieloos omdat de gemeente in dit gebied daar niet aan doet, alleen in de bebouwde kom. Ik was ook niet uit op duurzaam, omdat de groene droom vanwege overheidsbeleid niet gestuurd wordt door innovatie maar door milieufreaks. Mijn zuivere bedoeling was goedkoper te leven.
@Tuinhekje | 27-11-20 | 17:34: lekker rendement dan van de zonnepanelen;)
@Tuinhekje | 27-11-20 | 18:00: forse subsidie zat tot dit jaar op pelletkachels en cv’s. Nieuwe zonnepanelen zit dan weliswaar geen subsidie op, de btw kunt u terug krijgen op zowel de aanschaf als evt de montage. Maar dat wist u toch wel als bewuste consument?
18 zonnepanelen op de meest ideale ligging... ouderwetse terugdraai meter... binnen 5,25 jaar de gehele aanschaf inclusief montage terugverdiend. Enige waar ik rekening hou is gasverbruik... die hou ik ook lager door elektrisch bij te verwarmen. Gekeken ook voor een pelletkachelcv installatie... maar vanwege die uitstoot besloten om dit toch maar niet te doen. Achteraf blij mee dat ik dit D66-deug apparaat niet heb genomen aangezien dit “groene” apparaat helemaal niet deugt en velen malen slechter is voor het milieu en mens dan mijn nieuwe cv ketel.
Flikker op met je uitstootgezeik.
@Nazaad | 27-11-20 | 15:26: je bent toch geen houtkachel fanaat in een woonwijk of wel Zwitsal?
U wilt nogal deugen merk ik.
Grote verbruikers in de industrie schakelen al jaren op contractbasis en op verzoek terug. Beide leveren voor de industrie een vergoeding op. In het geval van op verzoek (stroom te kort in het internationale net/paniek) ook nog veel geld. Toevallig werk ik bij zo'n bedrijf dat 150MW afneemt.
In de tijd dat stroom 'duur' was, "rimpelden" wij met de productie. Dat leverde het meeste op. Minder dure stroom afnemen en contractueel een vergoeding krijgen omdat we 'meewerkte aan leveringszekerheid". Hele tabellen die eerst maandelijk, later wekenlijks en uiteindelijk dagelijks veranderden moesten we volgen met dat schakelen.
Dus hij ziet "flexibele vraag" als oplossing van dit probleem (wat we ons zelf op de hals halen!), terwijl het in feite armoede is, technische achteruitgang...
Hoezo is de oplossing niet: vraag gestuurd aanbod! (Zoals nu het geval is)
Waarom wordt er niet serieus gesproken over kernenergie?
Iedereen van 't gas af !
"Stroom uit zon en wind is niet altijd beschikbaar en daar moeten we nu al rekening mee gaan houden."
Helemaal juist!
We moeten als de wiedeweerga enkele kerncentrales gaan bouwen.
5 jaar inspraakrondes voorbereiden, dan 10 jaar OH-en ( denk aan de ene 400KV-lijn van Bergen op Zoom naar Waalwijk), dan 5 jaar denken over aanleggen ( net als die stroomlijn), en dan 20 jaar bouwen met tig geer hindernissen op het pad ( denk aan Kalkar)... Tegen die tijd kunnen we beter stroom uit China importeren. Die hebben wat snellere besluitprocedures. Enig probleem: waar gaan we dat me betalen, want ... de maak-industrie hebben we al naar China gepest, en thans zijn we de Chinese dienstverleners aan het opleiden, dus die hebben ons over 20 jaar ook niet meer daarvoor nodig.
"zon en wind is niet altijd beschikbaar" Dat wisten de VOC zeilers ook al....
@Harrybr | 27-11-20 | 13:07: Kalkar ff afbouwen.
Net zoals ze de rest van de samenleving al sloopt, zo zal de extremistische vvd-stemmende meerderheid er ook in slagen de electriciteitsvoorziening volledig te verwoesten.
En in Belgie gaan ze in 2025 twee kerncentrales sluiten. Denken dat ze zonodig hun stroom wel uit NL of Frankrijk kunnen halen......
Die Belgen hebben 5 miljard uit het Midden-Oosten gekregen, als tegenprestatie moeten ze drie gascentrales gaan bouwen !
Die gaan lekker allemaal aan het gas, met subsidies, net als de Duitsers. Ik weet niet met wat voor boevenbende we hier te maken hebben....
Als ze dit in de States flikten allemaal....Ik kan het hier niet op schrijven, want dan bannen ze me...
Heeft iemand met verstand van zaken een update over kernfusie? In een grijs verleden colleges gevolgd daarover, een aantal jaar voordat men trots de break-even aankondigde. Maar sindsdien is het stil.
Ja, nl dat er totaal nog GEEN zicht is op wanneer de mensheid de technologie daarover beheerst. Wanneer heeft u die colleges gevolgd ? in de 70-er jaren ?
Dit jaar is in Frankrijk de bouw van het Iter gestart. Dit is een test-kernfusiereactor.
Toen ik als klein kind de realiteit analyseerde kwam ik tot de conclusie dat energie en massa de valuta worden van de toekomst, mits we niet meer zonlicht gingen opvangen buiten de oppervlakte van de aarde die zonlicht opvangt, en fusie nog niet gerealiseerd was, wat zelfs op de lange termijn op zou raken. Never nooit niet had ik verwacht dit in mijn eigen leven nog mee te maken, maar de mens vermenigvuldigd zichzelf als een bacterie op een petrischaal. Ik knal de oppervlakte die ik heb alvast he-le-maal vol met zonnepanelen waar nu steen is, bestel wel een paar windturbines van ali en installeer een H2 opslagtank.
Ach, we zijn toch al een bananenrepubliek, beetje stroomuitval past er bij, voelen de nieuwe Nederlanders uit sub-Sahara zich ook weer wat meer thuis hier.
Al zal het wel extra wennen worden in de winter.
Die stoken gewoon door op 28 graden op onze kosten....
We. zitten. middenin. een. coup
En geen haan die er naar durft te kraaien
Voor diegene die het wel kunnen zien, succes.
Voor diegene die niet willen of kunnen zien wat er gebeurt, sterkte
De regie voor ons energiebeleid ligt nou eenmaal bij de politiek en niet bij de wetenschap. De politiek zoekt nooit de beste oplossing, maar de consensus met het grootste draagvlak, of die nou het probleem oplost of verergert is minder relevant.
2025 Pas? Zou best wel eens eerder kunnen zijn. Eind 2022 zijn alle Duitse kerncentrales gesloten en is 8100 MWe van het Europese net afgeschakeld. Dat is niet zomaar met windmolentjes opgevangen: circa 3300 stuks van 8 MWe geïnstalleerd vermogen. En als de wind niet waait heb je niks.
Iedereen met een beetje gevoel voor techniek zag dit al jaren geleden aankomen. Hier staan de 4 KW-dieselgenerator en houtkachel klaar om te starten.
4kW dan toch.
@Gele Beer | 27-11-20 | 12:56: OK, je hebt gelijk: 4 kW. Heb het altijd vreemd gevonden dat kilobyte wel met een hoofdletter wordt afgekort: Kb of soms ook KB.
Energie is net als zorg een primaire behoefte.
Het marktprincipe werkt hier niet en dan onze overheid gelooft in het sprookje van windmolens.
Armoedeval door dure zorg en energie.
Reken maar dat ze hier verder mee gaan. Straks hebben we dankzij Rutte en zijn kornuiten wiebelig elektriciteitsnet dat om de haverklap uitvalt omdat er geen wind en zon is. En dan komt de VVD met dé oplossing voor alles: marktwerking.
Dat gaat betekenen dat u in tijden van schaarste de hoofdprijs gaat betalen en anders wordt u afgeschakeld en zoekt u het maar uit. Stroom wordt hartstikke goedkoop in dit model, leveringszekerheid schier onbetaalbaar en alleen voor bedrijven en de rijken. Welkom in de linkse heilstaat!
In het jaar 2027 voor een commissie: "Meneer Rutte, weet u nog dat verscheidene energie experts al in 2020 voor de black-out van energie waarschuwden in de media? En waarom luisterde u binnen de coalitie alleen maar naar GroenLinks?"
Rutte: "Heb hierover bij Algemene Zaken geen notulen over kunnen vinden, we overlegden veel, maar notuleren niet door het geringe aantal FTE. Ook heb ik er geen actieve herinnering aan dat ik alleen naar GroenLinks zou hebben geluisterd".
Einde vragen enquête 2027.
Energie bedrijven die zeggen dat je geen energie moet gebruiken? Dat is het zelfde als een frietzaak die zegt dat je niet vet moet eten. Al die grote bedrijven worden politiek actief. Geprivatiseerde bedrijven die het beleid mede bepalen. Apart.
Eigenlijk zeggen ze gewoon: we hebben jaren lang teveel geld in ons eigen zak(lees: de zakken van Vattenfall aandeelhouders) gestoken in plaats van te investeren in een bestendiger(want: meer fluctuaties door groene opwekking), redundant netwerk en schone opwekking, dus nu moeten jullie minder gebruiken anders zitten jullie zonder stroom.
Beetje 't zelfde als Vitens die elkaar roept dat we moeten stoppen met water verbruiken in de zomer 'want droogte', elk jaar de prijzen verhoogd maar een reservebekken aanleggen of meer filter capaciteit zodat we gewoon IJsselmeer water kunnen drinken(of juist dit gebruiken voor bewatering van landbouwgronden, scheelt weer extra filtering), absoluut geen sprake van.
Die privatisering van nuts bedrijven is een ramp. Niet alleen is de controle over onze energielevering verplaatst naar 't buitenland, alle winsten verdwijnen naar aandeelhouders... in het buitenland. Als er dan geïnvesteerd moet worden, kloppen ze eerst bij de staat aan voor subsidie, waardoor je als burger je gewoon 2-3x betaald.
@ReyNemaattori | 27-11-20 | 13:02: Correct.
@ger1306 | 27-11-20 | 13:46: Niet correct. Rattenfall en consorten aan de ene kant en TenneT en de netwerkbedrijven aan de andere kant zijn twee soorten bedrijven: levering en netwerk. Beiden komen voort uit de klassieke nutsbedrijven zoals de PEN of de PNEM, die 20 jaar terug daarvoor gesplitst werden.
De leveringsbedrijven kopen ergens stroom in of maken die zelf en verkopen die aan u. Die bedrijven zijn geprivatiseerd en inderdaad helaas vrijwel allemaal in buitenlandse handen.
De netwerkbedrijven zorgen voor de kabels (inclusief uitbreiding en onderhoud) waarlangs die stroom geleverd kan worden en hebben ieder een monopolie op het gebied. Dat zijn nog steeds overheidsbedrijven.
Op uw rekening ziet u een post netwerkkosten en bij een grotere aansluiting TenneT. Die posten, tarieven per gebied vastgesteld, gaan rechtstreeks door naar de netwerkbedrijven.
Angst verkoopt, Ik schat dat men er op hoopt dat wij allen aan de accu's gaan.... stroom opslaan voor als het niet uit het net komt,... of gewoon omdat je enkel alleen van jezelf afhankelijk wil zijn.. (zonnepanelen etc) en geen vastrecht wil betalen.
Heb een prima houtkachel, die ook nog eens aangesloten is op de centrale verwarming. Even de accu uit de boot halen, omvormertje er op en de circulatiepomp doet het weer. Die accu dan maar vol houden met de dieselslurper op de oprit. Problem solved. McGyver is er niks bij.
* doet zelfvoldaan achterover leunen
Tot 1998 was in nl alles goed geregeld. Je had de SEP, de samenwerkende e producenten.
Elk distributiebedrijf kocht z'n elektriciteit van de sep, er werd vastgesteld wat per jaar het grootste gelijktijdige gebruik was. Daarop werden plannen gemaakt, waar een nieuwe centrale zou moeten worden bijgebouwd. De financiering daarvan kwam van de distributiebedrijven, die moesten betalen voor dat jaarlijkse hoogst vastgestelde verbruik. Behalve de kilowatturen, moesten ze dus ook een tarief voor kilowatt's betalen. Er was een hoop gezeik, er waren berichten over overcapaciteit. Dat is activistentaal voor reservecapaciteit. Na 1998, met de invoering van de elektriciteitswet, is er het een en ander veranderd. Alles onder druk van europeese regels. De planning van nieuwbouw van centrale's is niet meer gecentraliseerd. Dan is er ook nog eens de gedachte dat we alles op windstroom willen. Dat kan niet eens, je hebt minstens 50% draaiend ijzer, dat is, ouderwetse centrales met grote generatoren nodig.
Die moeten de netfrequentie, waar de windturbines zich op synchroniseren, op peil houden. Dat is nu al moeilijk genoeg, zie het incident van twee jaar geleden.
nos.nl/artikel/2225634-frequentie-eur...
Het word nergens gezegd, maar toen zijn ze echt langs het randje gegaan van een europese blackout. Om te ervaren wat het is om geregeld zonder elektriciteit te zitten, maak eens een reisje naar ZA. Elke supermarkt heeft een noodstroomaggregaat, evenals elk tankstation, bejaardenhuis. Gevolg van het luisteren naar een politiek leider die in de jaren 80 en 90 in Londen de europese plannen bestudeerde. Daardoor besloot om geen kapitaal te lenen aan de staatselektriciteitsmaatschappij.
In februari nog geweest, heel sureël om mee te maken dat load shedding. Zeker als je in een hotel 't raam uit kijkt en gewoon de hele stad donker zit worden als in een film... gevolgd door een zacht gezoem van honderden aggregaten die aangejengeld worden. Wel de mooiste sterrenhemel van mijn leven mogen aanschouwen, tranen in m'n ogen...
Gelukkig zijn het gecontroleerde blackouts, maar dat schema is een puzzle op zich, op basis van gebied, stage en tijd kun je bepalen of je de komende 6-8 uur zonder stroom zit... als je rond reist is dat best een challenge. Had gelukkig een powerbank dus ik kon mijn foon ten alle tijden van juice voorzien, ook als we de hele nacht geen stroom hadden... maar 't is soms wel eng als je in het pikkedonker over straat moet(wat daar sowieso al enger is dan in de slechtste wijken hier)
Wat ook niet meehelpt is dat iedereen en z'n moeder illegaal stroom aftapt in die townships, waardoor de werkelijke load lastiger in te schatten is dan wanneer je alleen rekening hoeft te houden met paid subscribers bij wie je regelmatig langsgaat voor de meterstand
Als ik daar woonde had ik 't wel geweten: molentje achter op 't erf, dak vol panelen, opslag voor een dag en een aggregaat voor als écht alles tegen zit... maar ja, 'wij' zijn ook steenrijk i.v.m. de gemiddelde suid-afrikaan. Alhoewel ik ook bij de rijkere huishoudens daar je zelden autonome energievoorzieningen heb gezien... iedereen heeft een aggregaatje en denkt dat er dan oneindig brandstof is ofzeaux?
Ik heb laatst een Russische nucleaire onderzeeër geborgen dus ik heb nog voor 50 jaar stroom. Niet tegen mijn buren zeggen.
Ik voorspel je dat de Wim Hof Methode nog heel groot gaat worden!
Houtkachel mogelijkheid was een van de eerste eisen toen ik een huiszocht, je weet nooit wanneer de duitsers/russen/chinezen weer eens binnen komen vallen en dan is het toch fijn dat je de hut een beetje warm kan stoken met je eigen biomassacentrale.
Ik heb dus nog 5 jaar om een manier te vinden om mijn omvormer aan de gang te houden als de netstroom wegvalt, miss toch maar eens kijken naar opslag....
Combineer het Plan Lievense (JanVergoor | 27-11-20 | 10:15 ) met het plan van de TU Delft om de methode Sabatier / Senderens nieuw leven in proberen te blazen. Rozendaal schreef hier over in EW Magazine van 23 nov.j.l.( met als inleiding zijn kennismaking met de historicus prof. dr. Henri Baudet , die een vuistdik boek over het vernuft van de TU Delft had geschreven,)
Men werkt daar momenteel aan die methode uit 1879 (waar Sabatier in 1912 de Nobelprijs voor kreeg) en hebben het e-Refinery genoemd, je haalt CO2 uit de lucht,( blijvend) combineert dat met waterstof (de energie daarvoor haal je uit wind en zon) en dat levert dan CH4 op.
CH4 kan gebruikt worden voor bijna alles , plastic bijvoorbeeld, maar ook om ons huis te verwarmen want het is hoofdbestanddeel van aardgas , dus waarom zouden we van het aardgas afmoeten als dit gaat werken ?, vraagt Rozendaal zich af.
CH4, dat is dus gewoon methaan.
Lijkt me een tricky fabriek waar dat spulletje gecombineerd word, waterstof is hoogst explosief.
Op dit moment word het andersom gedaan. Dacht u werkelijk dat die treinen in Duitsland die op waterstof rijden, dat dat spul met elektrolyse word gemaakt?
Veels te duur. nl.wikipedia.org/wiki/Grijze_watersto...
Maar die mensen die in de buurt van zo'n spoorlijn wonen, zijn er blij mee. Geen dieselwalm.
innovationorigins.com/de/wasserstoff-...
Van het aardgas af is inderdaad totale deugwaanzin. We hebben een prachtig netwerk liggen en je zet een streep door alle alternatieve manieren van gasopwekking. Sabatier /Senderens is een prima idee, maar het gaat teveel kosten om dat uit de lucht te halen, de concentratie is veel te laag. Afvangen bij energiecentrales en industriële complexen zou beter werken. Ook alternatieve opslag van waterstof (mierenzuur /methanol) voor mobiele toepassingen zijn zeer het overwegen waard.
@Zwiebelsuppe | 27-11-20 | 11:26: " maar het gaat teveel kosten om dat uit de lucht te halen " Dit zijn ze dus nu aan het onderzoeken bij de TU Delft. Moet netto wel energie opleveren in bruikbare vorm en je zou hier overschot aan wind en zon voor kunnen gebruiken.
@hotnot | 27-11-20 | 11:20: "CH4, dat is dus gewoon methaan." ja dat klopt en als je dat op deze manier kunt maken is er veel gewonnen.
@Zwizalletju | 27-11-20 | 11:34: ja, ik lees net e.e.a. en de onderzoeken zijn even inventief als interessant, maar de lage concentratie blijft een groot probleem, doordat je hoog debiet en snelle reactie nodig hebt. Er zal vast een mooier oplossing komen, maar op die energie gaat opleveren is zeer de vraag en om daar zonne-energie voor te gebruiken gaat wel erg ver. Ik denk dat je die overschotten beter kunt besteden, bijvoorbeeld waterstof of Fischer-Tropsch. Ik zou m'n geld inzetten op uitstoot minimaliseren en dan de natuur de rest laten doen. Maar onderzoek kan nooit kwaad, en als het uitvoerbaar blijkt is dat natuurlijk grote winst.
Gewoon: bruinkool. Garzweiler blijft langer open. Er zijn al plannen om de centrale van Inden te vernieuwen. D'r zijn plannen om nog eens drie dorpjes te laten verdwijnen.
Google maar eens op Hambach, Garzweiler, braunkohle
Het is niet het enige gebied in D. In voormalig Oostduitsland liggen er nog wat van die bruinkoolmijnen. De luchtverontreiniging van die brandstof is een stuk erger dan van kolenstook, maar ach. Het is voor de goede zaak. Zeit die atomausstieg mussen wir was.
Die man van Tennet staat niet alleen. Eerder was een energie-expert aan het woord die voor hetzelfde waarschuwde, en blij was dat er recent een kabel van een Nederlands naar een Engels windpark in de Noordzee was getrokken. Niet om windenergie aan elkaar te verkopen, maar omdat "dit ons toegang geeft tot een energiemarkt met een behoorlijke nucleaire component". Voor wanneer de wind het niet doet.
Een andere expert sprak over het voorgestelde Europese Supergrid waarmee we straks overal in de EU en een stukje daarbuiten energie kunnen kopen en verkopen. Gaat niet werken, want als de wind hier stilvalt, zal dat in grote delen van Europa hetzelfde zijn, en dan valt er in een groene toekomst niets te kopen op de energiemarkt.
De boodschap van experts met verstand van zaken is duidelijk: We moeten *zelfvoorzienend* worden in onze stroomvoorziening.
Als straks alle landen grotendeels op zon en wind draaien, dan heeft elk land bij een tekort aan zon en wind hun eigen overcapaciteit hard nodig, en grotendeels ook op hetzelfde moment. Dan is er op de stroommarkt dus niets te koop. Het is inmiddels duidelijk dat o.a. Noorwegen niet als batterij van Europa kan en wil optreden.
In onze eigen energieplannen hoor je hier nauwelijks iets over. We gaan er blijkbaar vanuit dat we kernstroom uit Frankrijk (en straks Engeland) kunnen blijven kopen, en waterkracht uit Noorwegen. Maar dat gaat ophouden... en dan is het verhaal voor ons hier nog wel even een heel stuk dramatischer dan de man van Tennet schetst. De enige zekerheid die we dan hebben is regelmatige stroomuitval.
Ik snap ook niet waarom we van Rottumerplaat niet één grote kerncentrale maken.
Uranium kun je uit zeewater extraheren, moderne ontwerpen zijn veel veiliger dan Tsjernobyl en Fukushima, 't is ver genoeg van de bewoonde wereld om bij incidenten al direct een veilige corridor te hebben van 15-20km, die dingen zijn makkelijk op of af te schalen al naar gelang de wind/zonneschijn en spotgoedkoop in gebruik ivm zonne-, wind- of zelfs fossiele energie.
Alleen maar win-win-win.. maar ja, het is ooit fout gegaan in andere landen, dus is het evil... ofzo?
Overheid gokt op alle e-auto's, dus Tesla's e.d. die aangekoppeld staan en dan als batterij voor het stroomnet kunnen dienen. Een ICT-infrastructuur gaat dan regelen dat alles op tijd geladen en ontladen wordt. Dat moet goedkomen want alle grote plannen, ook exclusief ICT, lopen altijd goed af, functioneren zeer goed en zijn nooit te laat opgeleverd of te duur.
Kernenergie, kernenergie en kernenergie. Met die drie energiebronnen heb je het probleem zo opgelost.
Maar daar hoor je de meneer van Tennet niet over ...
@reagierder | 27-11-20 | 11:05: Probleem van kernergie is de vooraad uranium , dus zul je in thorium technologie moeten investeren. Een andere probleem is de langzame ramping up ( snel van 30% naar 100% vermogen opvoeren).. om de duck curve van de solar op te vangen ... dit is weer oplosbaar door naast een kerncentrale een waterstoffabriek te zetten , die variabel vermogen afneemt... overigens die warerstof fabrieken zijn ook handig om de zomer solar en windpieken af te toppen en energie op te slaan in het waterstof net
@tek | 27-11-20 | 12:04: Uranium kun je winnen uit zeewater, er zit 100x meer uranium in de oceanen opgelost dan er in bekende deposits zit. Extractie kosten zijn hoger, maar wel groener dan de planeet afgraven met fossiele machines.
Hoe aan stookhout te komen als ieder leeg stukje boerenland en bos opgeofferd wordt voor huizen? Kunnen mensen niet gerecycled worden. Het droge (na drogen) bestanddeel zou best eens kunnen fikken.
Eerst de bruikbare organen eruit slopen. Vanzelf!
Ik denk dat de film "Soylent green" u wel zal aanspreken.
Doordat het aanbod variabel is, is ook de prijs variabel. Er zijn 2 mogelijkheden: 1 iedereen betaald de prijs die op dat moment actueel is. Dus als het niet waait en de zon niet schijnt heel veel (denk aan de 1000 euro per kwh die in het artikel genoemd worden). 2 de prijzen blijven constant, maar gaan wel fors omhoog. Daarnaast kun je op je vingers natellen dat het terugdraaien van de energie meter voor mensen met zonnepanelen binnenkort wordt afgeschaft. Het kost wat (heel veel zelfs), maar dan sta je wel aan de goede kant van de geschiedenis. Dat heeft voor veel mensen meer waarde. Tip: lees ook de artikelen in EW over België waar ze de kerncentrales willen vervangen door gascentrales. Waanzin!
Dus koop een derde telefoon, een vierde koelkast, een tweede elektrische auto, een elektrische fiets voor iedereen.
Gloeilampen zijn verboden omdat ze zoveel stroom gebruiken, dus hebben we nu drie keer zo veel stroomverbruikers in en op het huis, wel A+++++ natuurlijk, want we doen wat voor het miljeu.
Ik ben zo blij met met "Dauerbrenner" op hout, `s nachts een bruinkool briketje er op en de volgen de morgen weer doorstarten. De CV is er op aangesloten, dus alle prima in orde. De boer vraagt 80 Euro per m² beukenhout. Elektra is geen probleem, waterkracht raakt hier nooit op.
Nee, dan in Nederland, daar leggen ze volgens de reclame nu al leidingen van de boer direct naar de consument, want uw stroom komt van boer X. Zo lang er nog mensen rondlopen die denken dat groene stroom anders is als de gewone stroom uit het stopcontact kunnen ze het land helemaal vol zetten met Bouchallikht molens FEMYSO panelen.
Gloeilampen gebruiken welliswaar veel stroom, maar ze hangen over het algemeen ook op plekken die normaal gesproken verwarmd worden. Dus als het buiten koud is, stijgt het rendement van de gloeilamp naar 100% omdat ze bijdragen aan de verwarming van de ruimte! Tegenwoordig kun je voor veel geld infrarood pannelen kopen, vroeger kocht je voor 2 kwartjes een gloeilamp die hetzelfde deed.
@EenGoedBegin | 27-11-20 | 10:42: De echte creatieveling verwarmt zijn huis met bitcoin miners.
@Muxje | 27-11-20 | 10:59: Mijn game-pc functioneert bij wat zwaardere spellen serieus als kachel. Sterker nog, als ik dan de cv ook nog eens aanzet, raakt 'ie overhit.
Hier komen geen krantenkoppen van in het Parool of de Volkskrant. Dit thema is niet totaal niet links, dus dan heb je geen ophef.
Ik heb mijn eigen stroomvoorziening, 700 hamsters gekocht die laat ik allemaal in zo’n molentje lopen met een dynamo eraan gekoppeld.
Mag een boon zijn als er niet via een weg achterlangs een geboortebeperking actief is.
Een boon met paranoia dat is.
Zeg eens eerlijk mijn waarde Bruce, denk je dat het ooit vrijwillig zou gebeuren?
Wat de aarde kan geven is eindig. Dat zul je met me eens zijn.
En Bruce, je neemt het met opzet te serieus. Maar 'lees' wel 's werelds grootste probleem. Een groeiende wereldbevolking en een groeiende economie moet stoppen. Het plafond zit eraan te komen mijn beste.
@CalamityJane | 27-11-20 | 10:47:
Dat die problemen er zijn ontken ik niet. Maar u maakt uzelf belachelijk met uw niet aflatende stroom aan onderbuikhysterie.
Achterlangs is altijd geboorte beperkend.
Bruce. Je neemt het te serieus. Ik overdrijf maar de kern is er wel degelijk. Ik geloof dat er op wereldniveaut over dit precaire probleem nagedacht wordt.
Afrika barst uit zijn voegen en Europa kan niet Afrika's overschot blijven opvangen.
Ook Europa heeft zijn plafond.
Als je het leuk vindt mij als belachelijk neer te zetten. Mij best.
Aap. Hihi.
Gasflessen in huis proppen lijkt me geen goed idee, pas nog gezien hoe die dingen kunnen ploffen op een volkstuin op t.v..
Naar de haaien ganuhh-we! En wij arme luiden maar betalen. Straks zit je ook met die koleere-elektrieke auto, de autoindustrie op zijn gat, want koper is op. Dagbouw in Chili levert na raffinage te weinig of geen koper; peak-copper en de inwoners van Antofagasta zijn de milieuverontreiniging en alle daaraan te koppelen ziektes zat en hebben de spoorweg die hun stad verbind met de kopermijn opgeblazen . Dreigt een soort lokale oorlogje met de bazen van Chuquicamata.
Zomaar wat gratis dystopie voor u. Evocatus
Plan Lievense uitvoeren. Dan kun je 110 TJ aan wind en zonne energie opslaan en als buffer laten werken. Geen last meer van pieken en dalen.
Plaats daarnaast extreem veel windmolens rond Amsterdam.
Met de hoeveelheid gebakken lucht die daar wordt gemaakt kun je heel Europa van energie voorzien. Zelfs 's nachts.
Plan Lievens is niet praktisch uitvoerbaar. Je kunt simpelweg niet genoeg hoogteverschil creëren om effectief stroom mee op te wekken.
@Gregovic | 27-11-20 | 10:20:
Uit recent onderzoek blijkt dat het plan met de huidige techniek wel degelijk uitvoerbaar is.
Er is ook een plan in omgekeerde vorm waardoor er zelfs geen overstromingsgevaar voor Amsterdam meer is.
@Gregovic | 27-11-20 | 10:20: Het omgekeerde plan om een stuk Noordzee te omdammen en uit te graven werkt wel, is onlangs nog berekend. Niet goedkoop, maar wel een van de weinig manieren om zelfvoorzienend te worden. En dat moet.
feitelijk doen we al zoiets in Noorwegen. Nederland slaat daar stroom op in stuwmeren en dat wordt overdag weer teruggeleverd.
110 TJ is ongeveer 7,5 Miljoen KWH. Dat is dus 0.4 KWH per Nederlander. Dat is een aardig begin, maar niet genoeg. Bovendien hebben we al dat water straks nodig om de droogte in NL te bestrijden.
@EenGoedBegin | 27-11-20 | 10:50: Oeps, dit klopt natuurlijk voor geen meter. Het is alweer een tijdje geleden sinds mijn laatste natuurkunde les.
@EenGoedBegin | 27-11-20 | 10:50: De goede getallen zijn: 110 TJ = 30,6 Miljoen KWH. Omgerekend 1,7 KWH per Nederlander. Ik vraag me nog steeds af of dat genoeg is.
Het plan Lievense is al door een groot aantal onderzoekers afgewezen als zijnde volkomen onhaalbaar, het hoogteverschil is te klein. Miljarden uitgeven voor een opslag die ons misschien een uurtje van elektriciteit kan voorzien is sowieso een slecht idee.
@Muxje | 27-11-20 | 10:34: als je een tweede dijk achter de afsluitduik bouwd en leegpompt ben je er al
@EenGoedBegin | 27-11-20 | 11:13: Als je het alleen over 8 miljoen huishoudens zou verdelen dan zou dat krap 4 kWh zijn. Bij een verbruik van 3.500 kWh per jaar kom je dan op ongeveer 8 uur uit.
Feitelijk is het nog veel minder want huishoudelijk verbruik is veel kleiner dan zakelijk verbruik. En dan gaan we komend jaar dankzij auto's en van het gas af nog veel meer verbruiken. Op termijn zou het 1 of 2 uur zijn.
Die uitval gaat niet komen, want mbv de dan overal door de strot geduwde silmme meter, wordt voortijdig bij ieder huishouden het stroomverbruik geknepen, danwel stopgezet ten faveure van de industrie en de verhevenen. Dit noemen we dan een klimaat lockdown.
met de slimme meter kun je niet knijpen... dingen zijn best wel achterlijk..
@tek | 27-11-20 | 12:05: afzetten wel. Ze meten er soms ook naast bij sommige stroomverbruikers ivm de faseverschuiving die optreedt. Dat is vooral bij zuinige lampen, niet bij de grootverbruikers. Het gaat dan om een paar% ernaast meten. Dat was wel de reden om alle meters door 'slimme' meters te vervangen.
Is er al een virus gesignaleerd dat slimme meters aanvalt ? Die dingen staan er steeds tig jaar lang zonder hardware-updates. Met firmware is niet alles te fixen.
Goed om te zien dat J.Lo nog steeds lekker is.
In veel landen, ook EU, stoken men hout voor verwarming en koken ze eten op hetzelfde vuur. Geen verwarming en soms ook geen stroom, doe maar een houtkacheltje onder de tafel en warmte genoeg.
Alvast een waarschuwing dat de data centra van Google en Microsoft de hoogste prioriteit hebben qua stroom voorziening en NL straks in het donker zit omdat de wereld van digitale informatie moet worden voorzien.
Vergeet de servers van de belastingdienst en het BKR niet, die moeten absoluut blijven werken, dus een eigen kerncentrale in de kelder daar?
Heb nog genoeg m3 hout opgeslagen, kan nog zeker een dikke 10 winters vooruit. *Steekt kachel aan*
Even kijken.
Diesel aggregaat : check heb een oude 220/380 gereviseerd.
Oliekachel : check heb eentje in de schuur staan en eentje reserve.
Kookplaatje : check heb nog campinggaz stelletje.
Porno : euh probleem heb geen boekjes meer dus daar moet aan gewerkt worden.
Treffende bijnaam.
Seksboekjes en stoken: het is mooi te combineren:
www.nieuwnieuws.nl/5150999/man-wil-se...
@zuurtjeregen | 27-11-20 | 10:03: dan heb je wel niks meer om te fappen na het eten van brocolli of andere groente.
Koud bier, spek en ei bakken, met de voeten voor de kachel en af en toe fappen komen we de winter en de nationale stroomramp van 2025 wel door.
Zelfs de orgaanroofcentrale van DDR66 koopt een noodaggregaat om de groeiende stroom doden te kunnen blijven verwerken.
Tennet weer met hun maandelijks gezeur over dat zij hun taak moeten uitvoeren en er nu achter komen dat ze het geld dat ze daarvoor krijgen nooit verstandig hebben geinvesteerd en daardoor nu achter de feiten aanlopen.
U heeft er verstand van.
Niets aan de hand mensen. Als TenneT te weinig stroom heeft dan gaat er toch gewoon geen stroom meer naar GL / NSB'66 / PvdA / CU / PvdD / VVD / CDA stemmers.
Zoals Don Alphonso in "Die Welt" eens schreef: "make them live by their own rules!"
Maar hier past ook:'Do as I say, not as I do'. Die lieden zorgen heus wel voor zichzelf en kunnen elke prijs bepalen. De elite redeneert meestal vanuit een comfortabele positie. Gevolgen van 'groen' beleid zijn voor het gepeupel.
@inCol | 27-11-20 | 10:10: Dat is ook een kerntaak van 'de elite'. Anders zou het toch geen 'elite' meer zijn?
Je kunt ook veel beter energie steken in het behoren tot de elite dan je druk maken om het feit dat je er niet toe behoort.
@Epistulae_Morales | 27-11-20 | 10:18: Daar heb ik al voor gezorgd.
Incol. Maak jezelf niet zo klein. In het grote geheel stelt de elite niks voor.
Jouw leven en maak het leuk naar je beste vermogen.
@Epistulae_Morales | 27-11-20 | 10:18: Waarschijnlijk heb je gelijk. If you can't beat them, join them. Alleen de elites zijn veel flexibeler (en nepotistischer) dan wij kunnen dromen. Bovendien kan niet meer dan de helft van de Nederlanders tot de elite behoren, anders is het geen elite meer :-)
@discriminazie | 27-11-20 | 10:30: Exact.. harder werken dus,
Haha, als je al 50 jaar de derde wereld binnenhaalt en voor die 2-4 miljoen memsen de uitstoot wil compenseren, moet je niet raar opkijken dat je een derde wereldland krijgt.
Goed dat dit probleem van de piekbelasting eens aandacht krijgt. Ik heb zelf zonnepanelen op mijn dak en ik zie dat ze in de winter bijna niks opleveren. Door de salderingsregelingen heeft bijna niemand dat door, maar op een zomerse dag is 1 kWh veel minder waard dan op een winterse dag.
Ergens moet die fluctuatie worden opgevangen. Door al die zonneparken en het sluiten van kerncentrales is de CO2 uitstoot in Duitsland TOEGENOMEN want kolencentrales moesten de schommelingen opvangen.
Sterker nog, als je vraagt wie de afgelopen vier jaar het meest aan CO2 reductie heeft gedaan, VS of Europa, dan zegt iedereen Europa. Immers, VS heeft onder Trump zelfs het klimaat-akkoord van Parijs opgezegd.
Maar de feiten liggen anders. Omdat Trump de kernenergie niet actief uitgefaseerd heeft, zoals Europa (m.n. Duitsland) wel gedaan heeft, heeft de VS véél meer aan CO2 reductie gedaan gedurende die periode dan Europa.
Verstandig beleid hoeft niet veel te kosten en kan veel opleveren....
En die 28 miljoen ventilatoren in de wei dan.
wat een gelul.. Als er in Nederland een zonnepark aan het regionale net veel stroom levert, dan voelt dat gewoon voor het hoogspanningsnet dat normaal dat regionale net voedt, dat in dat regionale net er zoveel mensen wonen als 20 jaar geleden.
@libertat | 27-11-20 | 09:41: ik snap sowieso niet dat men af wil van kernenergie. M.i. is er geen beter antwoord op het huidige gat tussen vraag en aanbod. Laat staan dat de alternatieven sterk vervuilend zijn.
@Hupkeneuke | 27-11-20 | 09:51: Kernenergie past net in het Nederlandse energiebeleid omdat dat beleid gericht is op onafhankelijkheid van buitenalndse leveranciers. Uranium wordt in Nederland niet gevonden.
De salderingsregeling gaat op de schop. Mensen met zonnepanelen worden straks elkaars concurrent. Prijsdaling zal het gevolg zijn. U bent stroomleverancier als u terug levert. U moet straks (virtuele) rekeningen gaan versturen met BTW erop. Dat gaat niet lukken met een ouderwetse meter. U gaat ambtshalve aangeslagen worden. Plus er komen twee prijzen. Eentje voor uw soort stroom (af en toe stroom) en eentje voor zeg Nuon stroom (continue levering). Prijs voor zonnepanelenstroom zal schrikbarend dalen. Mensen zullen hun eigen stroom willen gaan opmaken. Iedereen aan de airco die met boten uit China aangevoerd gaan worden. Wel kunt u uw stroom straks aan uw buurman gaan verkopen. En met de slimme meter kunt u straks stroom kopen op momenten dat die op zijn goedkoopst is. Dat wel.
@Epistulae_Morales | 27-11-20 | 09:55: Ik hoop dat u dit sarcastisch bedoelt. Het standpunt zou volkomen onzinnig zijn gezien alle globalistische idealen.
@Synecdoche | 27-11-20 | 10:18: Nee, zo werkt het hoogspanningsnet nu eenmaal.
Denkt u dat er geen vershil in verbruik is in regionale netten, bijvoorbeeld overdag of 's nachts? 'S avonds staan onze centrales bijkans stationair te draaien. 10% of minder van overdag is normaal. Een zonnepark zorgt ervoor dat dat overdag ook al vaak zo is. Of gewoon 20 jaar minder aan Vinex wijk met TV kijkende, computerende, families Doorzon met wasmachine, droogtrommel en inductiekoken.... want zon en wind levert niet op het hoogspanningsnet maar een subnet.
@Epistulae_Morales | 27-11-20 | 10:25: pardon, er wordt geen windenergie geleverd aan het landelijke stroomnet? En waar zijn alle windparken op zee dan mee verbonden? En denkt u werkelijk dat potentieel tientallen GW uit zonnestroom deels niet worden afgevoerd door hel landelijke stroomnet? Sorry EM, feitenvrij geneuzel wat u hier stelt.
@therealbraindump | 27-11-20 | 10:51: niet aan het landelijk HOOGSPANNINGSnet.
Maar geloof het of niet.. uw wijkcentrale zit ook niet op dat HOOGSPANNINGSnet.
Maar vrijwel alle kolen en gascentrales wel.
@therealbraindump | 27-11-20 | 10:51: Je snapt, net zoals 99,9% van de Nederlandsers overigens, niet hoe electriciteitsnet werkt.
denk hier maar eens over na:
Als u een lamp uitdoet, dan bespaart u OP DAT MOMENT 30 Watt. OP DATZELFDE MOMENT moeten alle electriciteitscentrales gezamelijk ook 30 Watt minder leveren.
Als een zonnepark naast uw Vinexwijk 80% van de electriciteit levert van die bewoners op moment X, dan moeten de electriciteitscentrales OP DATZELFDE MOMENT ook die 80% minder leveren. En dat zal ook gebeuren.
@Hupkeneuke | 27-11-20 | 09:51:
Tsja, ik was na Fukushima ook tegen kernenergie, toen ik hoorde dat zelfs het koel houden van het afval niet eens lukte (eigenlijk alleen een bak met water en het afval erin).
Maar als je dan hoort dat Borssele maar 1m3 afval per jaar genereert (Lubach), en dat bij Fukushima maar 1 dode door straling is gevallen, wordt het toch weer een ander verhaal.
Het echte probleem vind ik dat je de overheid nooit kunt vertrouwen. Dus je weet nooit zeker of er geen ernstige technische problemen zijn (geweest) met een kerncentrale zoals Borssele, Doel, etc.
@Epistulae_Morales | 27-11-20 | 11:01:
Helder verhaal, maar ik begrijp dat het probleem is dat Tennet waarschuwt dat er te weinig stationair draaiende capaciteit zal zijn in 2025 om piekverbruik met dal-opwekking op te vangen.
Of zou die man van Tennet het ook niet begrijpen?
Mist, allemaal mist EM, windparken zijn wel degelijk aangesloten op het landelijke elektriciteitsnet.
Niets aan de hand mensen, hoort allemaal bij het plan. Stem weer hetzelfde en verbaas u dat er niks veranderd.
Tennet (en de rest) krijgt een andere functie. Van continue leverancier naar gatenvuller. Dus bijschakelen 's nachts en tijdens zwaar bewolkt weer en als er minder wind staat. En daar hoort zich indekken en/of om geld bedelen blijkbaar ook bij.
Dat is precies wat ze nu ook al doen. Alleen worden de pieken en de dalen vele malen heftiger dan dat ze gewend zijn....
Dat is precies hun kerntaak idd. En dat dat niet lukt ligt aan TenneT/ Wat Tennet gewoon wil is meer geld voor iets dat al lang geregeld had moeten zijn.
En dat gaten vullen, is duur. En niet erg duurzaam.
@Sierstrip | 27-11-20 | 09:58: Valt wel mee. Het ligt er wel aan hoe modern hun subnetten al zijn, maar nogmaals.. dat had al lang geregeld moeten zijn want daar krijgen ze miljarden per jaar voor. En een zonnepark of windpark komt niet uit de lucht vallen.. dat duurt jaren voordat het er staat,
Wat Tennet wel wil is geen moeite hoeven doen.... uiteraard.
Zo zie je maar wanneer je alleen maar wind- en zonne-energie gaat opwekken je gaten krijgt vanaf 2025, er is gewoon nog fossiele brandstof nodig. Dus stop met luisteren naar de hypnotiserende mantra van GL en alternatieve energlobby en gebruik weer het gezonde verstand! Hopelijk lezen Rutte c.s. dit stuk ook en gaan ze er wat aan doen! Duitsland gebruikt wel gas uit Rusland en dat zouden wij ook gewoon moeten binnenlaten.
Vinden de groenen en globalisten niet erg. Klimaat is God, daar mogen offers voor worden gemaakt. Als je over 10 jaar weer eens in de kou en in het donker zit, ga dan maar eens goed nadenken over hoe je de Groene God kan dienen. Jij als mens bent niets waard, alleen het globale klimaat is iets waard.
Oh ja, tegelijkertijd even negeren dat andere landen die niet zijn gekaapt door extremistische groenen er wel lekker warm bij zitten terwijl ze hetzelfde globale klimaat gewoon verder belasten.
Het blijft bijzonder hoe snel en hoe graag GroenLinks nationale zelfmoord wil plegen zonder dat dit ook maar voor één mens of ander wezen op deze aarde iets positiefs oplevert.
Ik denk niet dat ze dit in mijn GroenLinks buurt leuk vinden
Politici in dit land worden niet gehinderd door enige kennis van natuurkunde, scheikunde, biologie of wiskunde. Ze weten letterlijk: niets en ze kunnen niet rekenen. Daarnaast beschikken ze niet over enig historisch besef.
-
Deugen. Zichtbaar en aantoonbaar deugen. Dààr gaat het om. Zó kom je aan je volgende baantje. De belastingbetaler draait tóch wel op voor de puinhopen die jij door je onkunde achter laat.
Onze MP heeft geschiedenis gestudeerd. Zou hij geen historisch besef hebben?
@Kuifje-naar-Brussel | 27-11-20 | 09:29: Hij heeft zo lang over zijn studie gedaan dat je daar best aan kunt twijfelen, voor zover je dat al niet deed gelet op zijn daden.
@Kuifje-naar-Brussel | 27-11-20 | 09:29: Hoe is het mogelijk om rechts uit een studie geschiedenis te komen? Weet hij wel zeker dat het geen echte studie was? Elektro ofzo?
@Kuifje-naar-Brussel | 27-11-20 | 09:29: De val van Rome overgeslagen zeker?
Je kunt toch zelf ook nadenken? Ik heb al in de jaren 80 geisloeerd. Voor een habbekrats van de huidige kosten. Ik denk dat ik dat al minstens 10x terugverdiend heb. Gewoon ooit beginnen met de simpele vraag:.. goh zal energie ooit geodkoper worden?
Dat wordt over een paar weer een nieuwe crisis, maar dan een energiecrisis. En ook kunstmatig in elkaar geflanst door 'marktpartijen' en onze fijne overheid. Het zal de brave burger links- of rechtsom veel geld kosten. Of idioot hoge prijzen gaan betalen voor je energie, of gedwongen worden te investeren in de heilige duurzaamheid.
dan gaan we zelf naar onze eigen energie bronnen zoeken, hout, kool, ouwe olie, benzine, alcoholwant geen energie= minder effectieve handhaving, geen stroom geen Digi2000 systeem, geen funcitonerende computers . Het enige alternatief wat we hebben is nucleaire energie!... en dat vindt groen zoooo eng
@nickstert | 27-11-20 | 09:29: Ja, dat kan, maar zal tegengewerkt worden. Vergelijk bijvoorbeeld met van oud frituurvet biodiesel maken: als particulier mag je daar allang niet meer bijkomen.
@DeCynischeAmbtenaar | 27-11-20 | 09:43: tegen gewerkt worden HOE?! door verhitte Pleidooien op het bordes? Tsss En overigens gaan ze aan 1 ding voorbij, Het is een primaire levensbehoefte, naast drinkwater en eten, is energie de 3e primaite levensbehoefte en is dat grondwettelijk geloof ik ook nog vast gelegd, dus zolang er geen alternatief is....... wettelijk gezien dan,....
Ik ga van het gas af, het stadsgas eigenlijk, want mijn CV doet het uitstekend op autogas, mijn 16 KW dieselgenerator loopt stationair op diesel of slaolie (gratis uit de gele bakken bij de Jumbo) (ca. 1 liter/18 uur) en versneld met autogas naar behoefte.
Ik zou ook een houtgasgenerator kunnen bouwen en in de tuinschuur kunnen zetten.
Geen meterhuur meer, geen netwerkkosten, geen solidariteitsheffing, geen CO2 toeslag, geen BTW over energie en de de toeslagen, een echte win-win.
@ZegMaarJansen | 27-11-20 | 10:17: Als je inderdaad de ruimte hebt voor opslag a 75kWh en minimaal 20 x 300Wp panelen op een redelijk zuidelijk vrije ligging dan kun je voor 20.000 klaar zijn. Met de huidige hypotheekrente zeker haalbaar voor veel mensen.
Ik denk terugverdientijd rond de 12-15 jaar. Panelen gaan 20-25 jaar mee, dus kan uit.,
@ZegMaarJansen | 27-11-20 | 10:17: Stuur mij effe de bouwplannen van de houtgas generator:-)
@Epistulae_Morales | 27-11-20 | 10:43: hihihihi , heb jij ooit wel eens geprobeerd om je magnetron alleen op die zonnepanelen te laten draaien?
@nickstert | 27-11-20 | 10:44: Eh.. ja eigenlijk wel dus,. Dat kan gewoon.
Houd er rekening mee dat je als particuliere ook gedwongen kunt gaan worden om je eigen back-up op te stellen, bv een generator if een grote batterij, voor als het stroomnet weer eens eruit valt.
De stroom voor mijn wietplanten tap ik nu toch al af van de Tesla van de buurman. Ik ben al voorbereid.
Het blijft toch nauwelijks te bevatten hoe ze in Den Haag onder leiding van het globalistisch communistische gedrocht dat de VVD heet al jaren alles op alles gezet wordt om Nederland in een zo hoog mogelijk tempo in een derdewereldland te veranderen.
Massaimmigratie, het afbreken van een stabiele hoogwaardige energievoorziening, bizarre EU-afdrachten, opgeven van soevereiniteit, lockdowns, het slopen van agrarische sector, het slopen van het MKB, het afschaffen van alle vrijheden... Geen mogelijkheid om dit land totaal te slopen wordt onbenut gelaten.
En mensen stemmen hier ook nog voor...
Ik zie hetgeen u ziet ook met lede ogen aan.
Demense worden misschien wakker als Nederland finaal naar de kloten is.
Ik kan me prima vinden in uw analyse .
@Antiquerulant | 27-11-20 | 09:26 |
Ik head desk al tijden met u mee. Snap werkelijk he-le-maal niets van mensen die steeds maar weer op dezelfde laaielichters stemmen in de veronderstelling dat het nu wèl anders gaat lopen. De vleesgeworden definitie van krankzinnigheid. En het ergste is nog dat ze u en mij mee sleuren in hun onvermijdelijke val.
Dit dus ....
Prima tegel ...
Biomassa:
Je neemt een bos van zeg een hectare, dat kap je en brandt je op in 1 dag in een centrale.
Je plant in een dag een hectare ter compensatie en tada, groene stroom.
Hoelang duurt het voordat de bomen weer geoogst kunnen worden? Vast langer dan 1 dag.
10 Dagen? Dan 10 bossen nodig.
Wat zegt u? 30 Jaar?
30*365= 10950 hectare.
En de centrale moet 365 dagen per jaar aan.
365*10950 = 3.996.750 hectare.
100 Hectare in 1 km2 dus 39.967 km2
Nederland is iets van 33.671 km2.
Succes met de biomassa.
Oh ja, gebruikt 1 centrale maar 1 hectare per dag?
Hoeveel biomassa centrales hebben we nodig?
Groene hoax.
Kan prima als we ook op Mars bossen gaan aanplanten. Daar is nog ruimte zat.
Dit valt of staat met welk hout je verbrandt. Het meeste hout dat in Nederland wordt 'geoogst' is snoeihout.. dat is per gewicht 98% van AL het hout dat in Nederland, elk jaar, wordt geoogst. Als je snoeihout niet verbrandt, dan verrot het gewoon en komt er uiteindelijk ook CO2 (en methaan) vrij. Dus dan kun je het beter verbranden omdat je er dan tenminste nog wat aan hebt. Het is dus gewoon afval.
Oh ja, niet snoeien kan ook, maar dan gaan je bomen of eerder dood, of vallen eerder om bij wind.
En geen bomen kan ook, maar laten we dat maar beperken tot de steden, die weten sowieso al niet hoe een bos eruit ziet of dat dat onderhouden moet worden...
@Epistulae_Morales | 27-11-20 | 10:02: Kortom, er is een CO2 kringloop. Net als water. Het verdampt en condenseert. Maar er verdwijnt niks. En er komt niks bij.
@squadra | 27-11-20 | 10:17: Wel als je alleen beschouwt dat hout gebruik maakt van CO2 in de lucht om te groeien. Als je olie en gas verbrandt dan ga je natuurlijk toevoegen wat al miljoenen jaren ondergronds was opgslagen en gaat je sommetje niet meer op.
Uiteraard zal er ooit wel weer een balans ontstaan met die 'boekhouding' maar het is evident dat we daar achter de feiten aanlopen.
Maar ik denk wel dat de echt nadelige gevolgen van opwarming veel later komen dan de eerder noodzakelijk stop op fossiele brandstoffen wegens te duur.
Groene kernenergie. Gewoon een onzinverhaal erbij doen zoals met biomassa. Iedereen blij.
"Mag het licht uit, mag het licht uit" youtu.be/HIBCMSmmRT8?t=188
We zijn hier al jaren klaar met preppen. Als alles wegvalt ( stroom, water, gas, overheid) kunnen we hier nog jaren vooruit. Bring it on.
Ook hier aardig voor aant bereiden.
Ik hoop dat je vooral voorbereid bent op mensen die op je rokende schoorsteen afkomen...
@derooie | 27-11-20 | 09:35: Ook daar houd een goede prepper rekening mee. De buren/buitenwereld hoeft het niet te weten.
Oeps, daar hebben al die hoog-intelligente Groen Fascist 'professoren' aka zieke hysterische klimaatdrammers toch net even niet aan gedacht zeg. Dat groene stroom wel eens wat minder stabiel zou kunnen zijn wat betreft de levering cq. continuïteit.
Asjemenou.
Regeren is volgens mij vooruitzien. Maar da's nogal lastig met een paar groene oogkleppen naast en voor je bakkes.
Rutte zegt: voor visie moet je naar de oogarts. Dat zie je nu.
Pffff. Ondertussen in 020,
De Fred. Roeskestraat in Zuid wil rookvrij zijn. Niet met een verbod, maar door te ontmoedigen met tegels en posters. En door de aanwezigheid van rookcoaches.
www.parool.nl/amsterdam/fred-roeskest...
Het verschil tussen Amsterdam en die inrichting in Den Dolder wordt ook steeds kleiner.
Er zijn geen vrije tegels meer :-)
GroenLinks heeft ze volgeplakt met "loopzone", "rolstoel" "rollator" "1,5 meter" "niet hardlopen" "linksaf voor fietsenrek" "groet voorbijgangers" "niet slaan" enzovoort.
@NeedIsaymore? | 27-11-20 | 09:16: lol
En het wordt nog 'leuker' in 020. Wil je überhaupt door die rookvrije straat lopen dan ga je als niet inwoner ook nog eens tol betalen.
www.parool.nl/amsterdam/plan-tegen-dr...
@D.Onderop | 27-11-20 | 09:25:
Zoeken ze het maar uit in Amsterdam. Neem ik wel een abonnement op Blijdorp i.p.v. Artis. Weiger toeristenbelasting te betalen voor een dagje Amsterdam, dan gaan we wel naar Rotterdam. Wat een idioten aan het roer in Amsterdam, eigen glazen compleet ingooien!
Binnenkort mag er nog enkel gebaard worden. Het geworpen kind gaat met 2jaar naar de overheidsopvang.
De fossiele brandstoffen zouden 30 jaar geleden toch al op zijn?
Blijkbaar gaan de rottende bladeren sneller over in olie dan de duizenden jaren wat ze altijd zeggen.
Dankzij Covid-19 kunnen we zelfs nog (iets) langer gebruik maken van die fossiele brandstoffen, want als ik me niet vergis was er dit jaar wereldwijd veel minder vraag naar dat goedje.
@2voor12 Kolen, toch?
nee.. over 30 jaar.. volgens BP. En niet "op" maar tegen de tijd is de kostprijs per liter olie (en gekoppeld per kuub gas) zo hoog dat elk alternatief goedkoper is. En dat alternatief is wind, zon, water icm opslag.
Maar wees gerust: voor dat moment is aangebroken is de energiebelasting nog veel meer gestegen...
Pas 25 verkiezingen verder zal men toegegeven dat kernenergie de beste oplossing is.
Dan moeten de vergunningen nog worden geregeld, de financieringen en start van de bouw.
Zijn we weer 25 verkiezingen verder. Sukkels.
Tegen die tijd heeft mijn lichaam met kist de laatste warmte afgegeven voor het eenmalig verwarmen van het buurthuis.
'Ja maar, ja maar, ja maar... Eh... Tsjernobyl! Fukushima!'
Ze moeten ook kappen met het bouwen van data centra. www.youtube.com/watch?v=OiPoR9OvD0Y
25 Verkiezingen verder en we hebben sharia.
@Realism Is All | 27-11-20 | 09:16: Geklets. Frankrijk heeft ongeveer 35 kerncentrales (waar regelmatig 'storingen' zijn). Dat is wel een beetje dichterbij dan de door u genoemden maar je hoort er nooit iemand over.
@Lupuslupus | 27-11-20 | 09:25: er is nog nooit een serieuze storing in een Franse kerncentrale geweest.
Frankrijk was tot voor kort de enige netto- energie- exporteur van Europa.
Maar ook hier gaan de klimaatwappies vol op het orgel en Frankrijk stopt dus met kernenergie, net als Duitsland.
Dus werd in april zo goed als alle wetgeving terzijde geschoven die burgers, lokale en regionale overheden invloed geven over de installatie van "groene" energie en wordt Frankrijk in hoog tempo volgebouwd met windmolens en zonneweides en dat soort onzin.
En we moeten af van auto's op brandstof en aan het elektrisch. Stoken op huisbrandolie wordt verboden en ik twijfel niet dat hout er ook aangaat.
Maar daarachter moeten er kolen- en gascentrales komen om de variabiliteit van "groen" op te vangen.
Kortom: één grote oplichterij om de burger de laatste euros uit de zak te kloppen ten gunste van... tja... Wie wordt hier rijk van?
@De Droit | 27-11-20 | 09:39: Ga maar eens zwemmen bij Cap Le Hage.. ook veilig want je geeft na verloop van tijd licht.
Ah, daar zijn de ‘rolling black-outs’. Nu nog microgrids en de controle van het plebs is compleet.
U heeft een nieuw bericht van uw overheid: “Goedemorgen burger, vannacht hebben we uw energieverbruik geoptimaliseerd. Omdat het zo warm was hebben we de airco aangelaten, maar uw elektrische auto is niet opgeladen. Prettige dag nog”
En het windmolenpark op zee van ons Frenske dan?
@pica,
De Beaufort 8 KW. Heb ik ook in mijn mancave. Prima kacheltje. Kopen.
Mancalve? Pindakaas met pitjes?
@Van Urk | 27-11-20 | 09:15:
U kunt, als één van mijn favoriete reaguurders, veel beter dan dit.
@Van Urk | 27-11-20 | 09:15: beetje teveel doorgesnoven?
DrumPiet | 27-11-20 | 09:12 |
Goed laten vegen.
@JeanDragage | 27-11-20 | 09:23: pas als de twaalf in de klok zit.
Ga voor gas, ik wens niemand kanker zoals de houtstook bevordert.
Copd is ook niet fijn ...
Bepaalde soorten gas zijn nou ook niet echt bevorderlijk voor de gezondheid
Kwestie van goede rookgasafvoer. En die is verplicht
Tennet gaat toch een keer nadenken, lijkt het. Tot nu toe was het altijd "als de prijs maar hoog genoeg wordt lost de markt het wel op".
Nee, het wordt nog erger: deze man stelt verderop in het artikel dat de overheid het probleem moet oplossen door de vraag te reguleren...
Dit is gewoon vragen om meer geld. niet meer, niet minder.
en daarnaast schaamteloos ook gewoon blijven ventileren alsof wind en zon iets is dat letterlijk vorig jaar pas bedacht is, terwijl deze ontwikkeling al 15 jaar bezig is..
Er gaat een ongelooflijk gastekort ontstaan de komende jaren. Mijn tip: koop nu Gazprom en Shell aandelen want gas gaat de komende jaren flink duurder worden en deze twee gaan er flink op verdienen.
Pas geleden een hoop Shell gekocht op 10,20. Ik ben er nu al best wel blij mee.
Ik heb Vriendelijk bedankt voor de slimme meter: waarom wilt u geen slimme meter meneer? Ik vind de slimme meter te slim.... stilte aan de andere kant van de lijn. ;) laatst nog een mooie dreigbrief om het alsnog te overwegen die slimme meter, nu omdat dag en nachttarief niet meer mogelijk is ivm aanpassing aan het stroomnet, lekker belangrijk trouwen want dat heb ik niet eens. Mocht ik alsnog een slimme meter willen dan moet ik deze nu zelf gaan betalen a 75 euro. Straks als het verplicht gaat worden dan komen ze vanzelf wel deze meters gratis plaatsen... tot die tijd draait mijn Ferrarismeter vrolijk linksom.
Ik heb al jaren een slimme meter en zie daar geen nadelen aan.
@Lupuslupus | 27-11-20 | 09:13:
Als de salderingsregeling op de schop gaat, merk je er niks van met een ouderwetse stroommeter. Met de slimme meter hebben ze je gelijk te pakken.
@Lupuslupus | 27-11-20 | 09:13: Pas op met die slimme meters. Vroeg of laat gaan ze die gebruiken om je in tijd van schaarste af te schakelen.
@kortebroek | 27-11-20 | 09:16: Als de salderingsregeling op de schop gaat, bent u ook de pineut. U bent stroomleverancier als u terug levert. U moet straks (virtuele) rekeningen gaan versturen met BTW erop. Dat gaat niet lukken met een ouderwetse meter. U gaat ambtshalve aangeslagen worden. Plus er komen twee prijzen. Eentje voor uw soort stroom (af en toe stroom) en eentje voor zeg Nuon stroom (continue levering). Wel kunt u uw stroom straks aan uw buurman gaan verkopen. En met de slimme meter kunt u straks stroom kopen op momenten dat die op zijn goedkoopst is.
@Sierstrip | 27-11-20 | 09:46: En vergeet niet iedereen met zonnepanelen gaan straks concurreren op prijs.
@Lupuslupus | 27-11-20 | 09:13: Dat gaat nog komen. Piswoest ben ik al weer, als ik dit lees. tweakers.net/nieuws/173304/minister-w... Afschaffing salderingsregeling is niets anders dan een grote energieroof. Ze gaan iedereen aan de slimme meter zetten, of je nou wil of niet. De dwangsommen worden alweer van stal gehaald. DWANGSOMMEN , om een electriciteitsmeter !!
@Sierstrip | 27-11-20 | 09:46: Salderingsregeling moet er zsm vanaf. We moeten naar een situatie toe dat opslag loont. En opslag met zonnepanelen is gewoon noodzakelijk om het interessant te maken.
Iedereen die een week aan verbruik kan opslaan kan volledig onafhankelijk worden van de leverancier. Als je die week aan batterijcapaciteit kunt opvullen in 3 dagen obv het aantal panelen ben je helemaal spekkoper.
Wonen op het platteland gaat nog eens de nieuwe rijkdom worden.
@Sierstrip | 27-11-20 | 09:46:. Je moet sowieso een nieuwe meter hebben om te mogen salderen. Zolang je niet teruglevert en ervoor zorgt dat dat niet hoeft ben je het meest economisch bezig omdat je maximaal bespaart.
@NerdAlert | 27-11-20 | 09:59: De huidige salderingsregeling is onrechtvaardig. U krijgt de btw terug omdat u ondernemer bent. Maar u hoeft geen rekening met BTW daarop te versturen. U voert geen boekhouding. U levert "slechte" stroom, want niet continu. U maakt gebruik van kabels zonder daar voor te betalen. U doet samen met andere zonnepaneelhouders aan kartelvorming. In strijd met mededingingswetgeving. Straks gaat u een marktprijs betalen en die zal laag zijn. Straks moet u een boekhouding (virtueel) gaan voeren.
te
Ja. Teug naar apenlandstatus.
Het waait altijd. Zijn de windmolens gewoon niet te laag? Wat een sukkels.
Betekent het dan ook dat vrouwen de keuken weer in moeten, als alle elektrische huishoudmachines het niet meer doen?
Op naar Frankrijk. Daar gebruiken ze kernenergie en dus heeft dat land de laagste CO2 uitstoot van Europa. Zo moeilijk is het niet.
Een deel van het Nederlandse gas komt gewoon uit Franse kerncentrales. Lekker hypocriet, nimby maar het wel gebruiken. En die zogenaamd groene stroom is voor een deel gewoon grijs. De leugenaars.
@Lupuslupus | 27-11-20 | 09:16: Ja, dat bedoel ik. Europees beleid in dezen zou wenselijk zijn, maar in Brussel zitten de verkeerde mensen.
@Madame Poitiers | 27-11-20 | 09:16: Klopt.
@Lupuslupus | 27-11-20 | 09:16: gas uit kerncentrale?
Dat krijg je dus als de linkse groenen zich gaan bemoeien met een 99.99 % betrouwbaar energiesysteem.
Zeker. Maar ja, het is nog altijd follow the money. Wie worden er stinkend rijk van dat gelazer met energie. Tip: niet de consument.
Gaan die Zweden effe mooi de Indiase teil in,
’Zweeds SSAB biedt zeker 7 miljard dollar voor Tata Steel IJmuiden, bod komt al in januari’
www.haarlemsdagblad.nl/cnt/DMF2020112...
Sluiten die grootvervuiler waar bedrijven in het buitenland rijk van worden.
@Gulliver | 27-11-20 | 09:09: Eens.
Waar staat de pdf?
Beste man wil mogelijk versneld miljarden ophalen bij de overheid en u. Dat doe je dus zo.
Twijfel zaaien net voor de verkiezingen. Briljant....
De operationeel directeur van Tennet vertelt op een hele omslachtige manier dat stroom duurder gaat worden.
Wat logisch is, want je kunt erop wachten dat, als we straks geen gas meer mogen gebruiken, de stroom veel duurder wordt. En de belastingen daarover. En de btw. En de belasting over de btw.
Kernenergie. Zet een 8-tal kleine kerncentrales verspreid over het land neer en haal die troep van de horizon.
Die kunnen ze ook op de Noordzee zetten ipv die zwaaipalen.
Ik neem aan dat als je dit soort zinnen poneert, je ook bewust bent van de kosten van het realiseren van kerncentrales en de bijbehorende energierekening?
@MooseNL | 27-11-20 | 09:07: Hoe dichter bij de mensen, hoe veiliger ze gebouwd gaan worden.
@Wiezewalakristalix | 27-11-20 | 09:07: We zijn één van de rijkste landen op aarde. Alles is mogelijk.
@Wiezewalakristalix | 27-11-20 | 09:07: Dat kost op de lange termijn minder. Zie als voorbeeld Frankrijk, die betrekken 70% van hun behoefte uit kernenergie. Electriciteit kost daar dan ook een fractie van wat het hier kost met al die groene luchtfietserij.
@Wiezewalakristalix | 27-11-20 | 09:07:
En daarom is die Franse kenrenergiestroom momenteel zo goedkoop? Omdat het bouwen van kerncentrales zo duur is? Gelooft u echt al die praatjes van de windmolenadepten?
Iets wat echt wat oplevert mag best wat kosten.
Zie Duitsland daar is de stroom na het sluiten van de kerncentrales dubbel zo duur geworden.
Als iedereen en z’n moeder nou eens minder ging internetten en minder op z’n telefoon zitten en daardoor hebben we geen microsoft en google data center nodig, dan kunnen we misschien wat langer gebruik maken van de verlichting en waterkoker? En hell, misschien zelfs wel gewoon gas blijven gebruiken.
@me.
of minder op je zolderkamer
Waarom zit jij nu nog op internet? Geef eens het goede voorbeeld!
me | 27-11-20 | 09:03
Bitcoins minen...
Mooi man die windmolens.
twitter.com/BoschGerlinde/status/1331...
Bij ons op IJburg gaan ze helemaal los op beoogde te plaatsen windmolens. De lijst die tegen zijn is overeenkomstig met waar ze wonen en waar de windmolen hun uitzicht gaat 'vervuilen'. Dan denk ik: Je krijgt wat je stemt (Groenlinks), je gaf ook geen kik toen die windmolen bij Egmond aan zee, naast een boer of in het water bij Urk werden geplaatst. Een echte NIMBY!
De kans is groot dat heel veel Amsterdamse GroenLinks raadsleden op IJburg wonen. Misschien kunnen de IJburgers daar hun klachten neerleggen, en is misschien dan ook het begin van een brede opstand tegen deze klimaatterreur en bijbehorende megageldverkwisting. We krijgen nieuwe armoede door dit gelul, waarbij Jan Modaal cs de rekening betaalt voor de utopische idealen van een stel klimaatfundo's. En een selecte club lacht zich de ballen uit de broek voor deze verdwazing, want fantastisch verdienmodel (subsidies, productie, etc.). Eens kijken of de MSM daar de komende tijd net zo veel aandacht aan besteed als aan Thierry. Er moet een verbod komen op deugpolitiek en angstzaaien.
@Phantomas | 27-11-20 | 09:29: Ik begrijp helemaal wat je zegt. Echter Amsterdam is een Groenlinks enclave en nu ben ik degene die het is een keer grappig vind dat de troep bij Groenlinks zelf voor de deur wordt geparkeerd.
En echt financieel merken gaan ze toch niet doen, want de woningen zijn pas 15 jaar oud en er ligt stadsverwarming.
Kom maar op, de gecertificeerde houtkachel draait al overuren, koken nog fijn op gas. Douchen kan op het werk. En rijden nog lekker op benzine. Voor overige problemen (koud pilsje) staat er een aggregaatje klaar en uiteraard een paar jerrycans brandstof. Het zal mijn tijd wel duren met dit totaal doorgeslagen faalbeleid.
Niet stoken met mist etc etc. Succes met de fijnstof
Dit moet wel racisme zijn. Ik weet niet op welke manier. Maar we moeten er tegen vechten.
Haha: Kickoutstroomuitval.
Vraag Silvana Simons even, die verzind de oplossing ter plaatse.
Windmolens staan 3500 uur van de 8760 uren per jaar stil..... ja een windmolen op de Noordzee.... Al die vogelkillers/herriemakers in de provincie staan 6000 uur stil, zitten voor elke kilo (oud)ijzer vol met subsidies(lees belastinggeld).Gas is de schoonste energie na kern-.
Het vermogen van een windmolen wordt bepaald als hij 100% werkt. Dat is als het dag en nacht 6 Beaufort waait. Dat gebeurt dus nooit in Nederland.
Verder gaat er maar 17% van de netto stroomopbrengst naar huishoudens. Als dat ding tenminste niet in reparatie is.
Kortom: als 30.000 mwh beloven, ziet de consument er misschien 250 op zijn bord terug.
Maakt allemaal niet uit, zolang het maar prettig doorrekent in de KPI van Timmerfrans. Dat oud ijzer dat in de zee staat te verroesten is voor de volgende generatie. Doei.
@Jos Tiebent | 27-11-20 | 09:01: 7 Beaufort. Dan pas zit er voldoende vermogen in. Voor een 5 MW molen moet er wel minstens 11 MW aan wind waaien door die rotor.
@Jos Tiebent | 27-11-20 | 09:01: Maar die mag het feest wel betalen.
Ach, met een fiets met dynamo een accu en een vrouw kom je een heel eind.
lekker spinnen met de dames..... kan je ook nog geld voor vragen....
Staan in elke buurt zat auto's in de fik elke nacht. Hop handjes gewarmd. Pannetje water op de motorkap en je kunt nog lekker warm douchen ook.
Zodemieters een eind op met je paniekgelul
Okay. Spannend. Afijn, komt er vast op neer dat dit op te lossen is door de burger keihard extra boel veel te belasten voor hun zuiniger energiegedrag. Opgelost! Ga ik nu weer het interwebs leegkopen met 20% duurder geworden dingen die dus wel even vandaag 20% korting hebben. In the pocket.
Nou Tennet, investeren dan maar. Als je het nu al ziet aankomen. Die burger kan nog wel wat verder uitgeknepen worden voor de waanideeën van die knakkers uit Den Haag. Zij betalen het gelag toch altijd.
Mijn hemel, waarom zitten we toch opgescheept met zoveel extreem incompetente mensen op belangrijke plekken?
Investeren heeft weinig zin als de overheid geeneens een haalbare langetermijn planning op kan zetten. In tegenstelling tot een overheid heeft een bedrijf geen oneindig diepe zakken*. (* zoals er door de ambtenaren wordt gedacht over gemeenschapsgeld) De enige centrales die relatief snel op en af kunnen schakelen zijn gascentrales en die motte ze in den Haag ook al niet meer. Ze zijn compleet van de werkelijkheid losgezongen die malloten.
Die Dyson kruimeldief van 380 euro zuigt voor geen metero kan ik uit eigen ervaring melden. Doe maar een normale stofzuiger. Nieuwer is niet altijd beter.
Dat geldt ook voor all electric verwarmen. De man van te net zegt dat het electriciteitsverbruik niet gaat stijgen omdat woningen beter geïsoleerd worden. Zou hij in de gaten hebben dat een all electric woning 3x zoveel stroom gebruikt als een woning die op gas kookt en verwarmt?
Klopt, maar wel in combinatie met PV panelen. Anders is een warmtepomp financieel niet haalbaar want de gas prijs is bijna gratus
Een JAcobus 9, pan met bouillon op de kachel, perculatore voor de koffie. Laat maar komen die stroom uitval.
Sukkels zien niet dat kernenergie De Oplossing is. Alsof ik in een land met blinde dwazen woon.
De opinie is al wat aan het draaien, laatst hebben ze het er al weer over gehad in de 2e kamer volgens mij. Plus die klimaatgekkies zien ook wel dat bomen verbranden enzo niet werkt..
Ze zien wel meer niet.
=
www.youtube.com/watch?v=Z3ecbf6GIqU&a...
In 2005 zaten we hier een weekend van vrijdag 13 uur tot zondag 23:30 uur zonder electriciteit. En het vroor. Ik was heel blij met gas. De cv deed het dan wel niet maar we konden wel warme thee en koffie drinken en warm koken. En dat is best prettig als het in je huis richting de 5 graden gaat.
Je kind is nu 14 jaar?
Kon je de keuken niet warmstoken met de gasvlammen?
@lekgoot | 27-11-20 | 08:55: Als je keuken niet te groot is kan dat wel ja.
En u heeft nu een accu voor de de CV of zijn er sindsdien geen klachten meer geweest.
Dat je altijd stroom hebt is niet zo normaal als de meeste mensen in Nederland denken.
Als je volledig over gaat op niet duurzaam zonne en wind energie dan wordt t vanzelf niet meer vanzelfsprekend inderdaad. Stelletje achterlijken
Ja eh, het is hier geen zuid-Amerika he? Tenminste nog niet.
@knutsel_ | 27-11-20 | 08:53:
Ik woon nu op een camping in Nederland en ook hier valt de stroom wel eens uit als één van mijn buren te veel gebruikt.
@Gulliver | 27-11-20 | 08:55: Lol, ja dat jij op de camping woont is natuurlijk vrij plausibel. :)
@knutsel_ | 27-11-20 | 08:57:
Je moet wat als je uit het buitenland komt. Zonder inkomensverklaring kun je niets huren zelfs geen antikraak.
Ik zou hier overigens niet meer weg willen zolang ik nog in Nederland ben. Ten opzichte van hoe ik in Ecuador heb gewoond is het geen achteruitgang en de grote stad wen ik nooit meer aan.
Hier in Nederland is dat gewoon "normaal".
@Gulliver | 27-11-20 | 08:55:
Voor een fascistische Roemeen schrijf je nog redelijk Nederlands.
@knutsel_ | 27-11-20 | 08:57: Permanent op een camping wonen is verboden maar ja, dit is Nederland.
Tegen die tijd sla ik mijn gratis verkregen zonne-energie op in mijn Tesla-wall battery.
Als er stroom nodig is, is het op afroep aanwezig
Moet je wel zorgen voor een speciale verbreekschakelaar richting het lichtnet buiten de woning, anders werkt je Tesla Powerwall ook niet. Standaard werkt zo'n powerwall (en ook je zonnepanelen) niet als er een stroomstoring is, om te voorkomen dat monteurs die aan de storing werken door teruggeleverde stroom onder spanning komen te staan.
@FrankVeer | 27-11-20 | 08:56: Dank voor de tip. Ik ben nog een behoorlijke leek. Maar tegen die tijd nodig ik je uit voor een borrel en praat je mij even bij.
@FrankVeer | 27-11-20 | 08:56: Klopt. Eilandbedrijf heet dat. Diverse omvormer leveranciers hebben ze al. Wordt hot de komende jaren. hier ook in de planning.
@pibasso | 27-11-20 | 09:07: Kost zo'n wall?
@Is dit nog nieuws? | 27-11-20 | 09:34: ik heb een tijdje terug een prijs van 10K gehoord
Je bent ook compleet van het padje af als je denkt dat je met zonne-energie en wind de boel hier draaiende kunt houden. Gewoon 8 thorium centrales bouwen en klaar.
Maar krijgen de Microsoft servers wel gewoon stroom dan? Ik vraag dit voor het middenoosten.
Tuurlijk daar zorgen de verkwanselende en sjacherende ambtenaren wel voor.
De datacenters krijgen voorrang inderdaad, extra leveringszekerheid. En ze hebben noodstroomvoorzieningen.
Zijn weinig mensen die nu al weet wat hun doelstelling is voor 2025. Of het wel weten maar nu al van de daken schreeuwen dat het penibel wordt. Wellicht is er iemand dan ongeschikt voor zijn functie. De OPERATIONEEL DIRECTEUR VAN TENNET bijvoorbeeld??
Geen Boogaloo meer?? gelukkig dat daar dan net warm rechts om te hoek komt kijken kan bijna geen toeval zijn.
Dit roep ik al jaren tegen al die windmolen en zonnepanelenwappies. Het wil maar niet doordringen.
Hertog Jan, dat zou inderdaad een ramp zijn.
Thierry en zijn partij behoeden ons hier wel voor.
Is een leuk idee hoor zo'n "must serve load", maar als de dat niet bij de voordeur forceert gaan de zonnebanken, wasdrogers en autoladers gewoon aan bij den mensch.
Groenlinks heeft het klimaat kapot gemaakt door al ongeveer sinds hun oprichting tegen kernenergie te zijn. Bedankt ze daar maar voor.
Er is nog genoeg Noors en Russisch gas voor 10-tallen gascentrales voor de komende 500 jaar. Deze tekorten zijn allemaal politieke keuzes, net als de woningtekorten, net als de instroom van asielzoekers, net als de import van goedkope arbeidskrachten, etc.. Vol inzetten op kernenergie (SLR's van Rolls Royce en/of Thorium). Operatie Warp Speed/Manhatten. Nederland moet weer een kennisland worden.
Voor de komende 500 jaar??
Met gemak.
Nederland kennisland? Eerst de linkse doctrine de deur wijzen.
Sssssssst, op gas is weinig te verdienen
Net overgestapt van provider en tarief vast laten zetten voor 3 jaar.
Lager dan dit wordt de gasprijs niet.
Ja, die gasprijs gaat binnenkort flink omhoog. Koop nu je gasaandelen, ga je rijk mee worden.
Ze verzinnen de gekste dreigementen om je aan een slimme meter te krijgen. Trap er niet in!
Te laat.
Gelukkig niet gedaan
Ik kreeg vorige week ook nog een brief van Liander met het verzoek toch over te stappen op de slimme meter, omdat vanaf volgend jaar het signaal voor de dubbele meter niet meer via de oude meters kan worden doorgegeven. Beetje dom van ze, want ik heb helemaal geen dubbele meter.
@FrankVeer | 27-11-20 | 08:59: ja en dat het nu gratis is en straks betalen wordt... heb het ook niet gedaan.
Hoezo is het een slimmemeter omdat die op afstand uitgelezen kan worden of is die slim voor de energiereuzen omdat je straks variabele tarieven krijgt die per uur kunnen veranderen en als jezelf energie teruglevert daarvoor dan kunt gaan betalen i.p.v. dat het je wat oplevert middels saldering?
Wat moet een meter doen? Meten, dat gelul/geframe van een slimmemeter en met trucjes dat ding opdringen met o.a. verandering van het signaal dag/nachttarief. Het zal wel.
Oh, ik zie dat absoluut gebeuren. Dat precies die 6 minuten eitje koken zo in kaart gebracht wordt dat ze je op zaterdagochtend even op turbotarief kunnen zetten.
@Santoku | 27-11-20 | 09:10: tja, waarom zou men salderen tegen levertarief terwijl het tarief af centrale op 7 tot 8 cent per kWh zit. Het is een VVD truc om de villasubsidie aan te vullen. Wanneer u denkt er recht op te hebben zou u beter een eigen accu-installatie overwegen. De opbrengst van een huisinstallatie is zo gering dat je dat 's avonds zelf wel kan opmaken.
Rob je Jesse zagen dat het goed was, in het donker.
Gelukkig heb ik mijn zonnepaneeltjes al liggen. Dan kan ik in ieder geval overdag nog wat stroom gebruiken..
Hoeveel watt doen ze nu op dit moment?
Bijna niets.Weet ik uit ervaring.Gister met 11 panelen een 0.4kw.Is wel nijdig voor 1 dag.
Betwijfel of uw zonnepanelen stroom leveren als er geen netstroom is. Dat is namelijk de standaard configuratie. Klinkt stom -en dat is het ook- maar dat is wel de situatie.
Zonnepanelen op het dak. Teslawall in huis. Aorco die ook kan verwarmen. Gasflessen voor bbq en haard. Kaarsen voor de gezelligheid. En wat hout voor de kachel. Check. Ik zeg kom maar op.
Ja maar ja maar hoe moet ik dan f5-en met mijn laptopje?
Ik zat mij gister al te bedenken of ik in mijn woonkamer aan de kant van de garage een openhaard of een allesmaardanookechtallesbrander kan plaatsen. Schoorsteen door de muur en op het dak van de garage de uitstootpijp. Liefst met een stoomfluit.
De Gestapo zal U weten te vinden!!!
Allesbrander lijkt mij beter want in de open haard kun je alleen maar hout stoken.
@Lupuslupus | 27-11-20 | 08:47: gelukkig heb je geen buren
Hout stook wel snel niet meer toegestaan zijn.
Gaat nog leuk worden als iedereen in Tesla's gaat rijden. Of andere elektrische auto's.
De accu's daarvan worden al snel als buffer gebruikt. Dus dat is juist goed.
@AntiZanicz | 27-11-20 | 08:43: Moet je auto wel voor de deur blijven staan. Handig zo'n accu op wielen voor je woning die ca. 40 - 50 Keuro kost en waarmee je dan niet kunnen rijden.
@AntiZanicz | 27-11-20 | 08:43: gewoon per wijk/dorp/stad een mini waterstoffabriekje (of mierenzuur, niet zo explosief als waterstof).
@Santoku | 27-11-20 | 09:02: mierenzuur is een leuk concept, maar de energiedichtheid is vrij laag. De heilige graal is methanol, daarmee kan je theoretisch 3 keer zoveel waterstof per koolstofatoom genereren. Maar dat is best lastig.
@FrankVeer | 27-11-20 | 09:01: Auto's staan vooral veel stil. Thuis, op het werk, bij de relatie enz.
Ach, dit wisten we nog maar 10 jaar en desondanks zetten we de plannen voort, met als resultaat een dubbele stroomvoorziening. Het oude systeem als achtervang en een compleet nieuw systeem voor als de zon schijnt en waait. Kost een beetje veel en daar krijg je dan ook verdubbeling van de energietarieven voor en verwaarloosbare vermindering van CO2 uitstoot (-6%). Bijkomend voordeel is de schoonheid van windmolens en zonnepanelen, die vol zitten met zeldzame aardmetalen (o.a. neodymium, dysprosium, terbium, europium, yttrium)
En vergeet unobtainium niet. Het delven en opwerken van deze metalen is een kostbare maar vooral milieubelastende aangelegenheid.
Ja en moet je kijken hoe ze het land achterlaten waar deze grondstoffen gedolven worden. En dan was er nog wat fikkende en exploderende zonnepanelen en dat het glas dan in de weide omtrek terug te vinden is. Lekker bezig.
U heeft duidelijk aan de oxymorom gezeten.
@AntiZanicz | 27-11-20 | 09:25: Google: "Kamervragen over weilanden vol glas na brand met zonnepanelen"
Google: "Zonnepanelen, een tikkende tijdbom die hoe dan ook af zal gaan"
De oppositie in Zaanstad wil de fonkelnieuwe houtgestookte biomassacentrale (ze verkeren nog altijd in de testfase, uche-uche) laten ombouwen naar een gascentrale.
zaanstad.nieuws.nl/bedrijvigheid/6679...
De coalitie niet uiteraard.
Die hebben het ding blindelings laten bouwen, bang om de subsidie mis te lopen, bang om te boek te staan als 'conservatief'.
Zet een PvdA burgemeester neer en giet er een sausje van GL over en de chaos is compleet. De schulden die de gemeente Zaanstad heeft, rijzen de pan uit.....
@Ommezwaai | 27-11-20 | 08:46: om cynisch van te worden en te blijven hoe die ene partij onder verschillende namen de boel overal weet te verkloten. Echt wat we nodig hebben.
@Ommezwaai | 27-11-20 | 08:46: Volgens mij hebben we toch een burgemeester van D66 (en ook een college met D66)? Maar verder gaat hier zo veel fout in Zaanstad dat je je afvraagt hoe er überhaupt nog iets kan werken.
@Ommezwaai | 27-11-20 | 08:46: Ja, en de verantwoordelijke wethouder voor deze uit de kluiten gewassen houtkachel is een VVD-er he. Dat vind ik nog het ergste. Dat de VVD is meegegaan in deze klimaatwaanzin.
@FrankVeer | 27-11-20 | 09:05: In het college van Zaanstad zit de VVD, PvdA, ROSA, D66, CDA en ChristenUnie. De burgemeester is een PvdA-er. De VVD is de grootste partij.
Ook nog niet zo lang hoor, de Zaanstreek heeft een behoorlijk PvdA-verleden.
@Papa Jones | 27-11-20 | 09:43: Je hebt gelijk, ik dacht altijd dat Hamming van D66 was. My bad. Denk verder niet dat het veel uitmaakt.
Allemaal heul belangrijk natuurlijk maar "patatfriet"??? Ga je schamen Prit, als je nou nog niet weet dat het geweaun friet is kun je beter voor de Azijnbode of zo gaan schrijven.
Ik vind patatfriet een gouden concessie.
Het lijkt ook op de Franse variant patates frites en dat klinkt heel culinair.
@keestelpro | 27-11-20 | 08:45: Ehm, de Fransen zeggen pommes frites, zelf zonder het heul foute woord "patat"
Zullen we gewoon ophouden nu met dat domme, kinderachtige gezeik? Please.
Hele verhaal komt erop neer dat de Operationeel directeur Tennet zegt dat alleen maar energie uit zonnepanelen en windmolens waanzin want onbetrouwbaar is.
Wat een groot probleem gaat worden is dat we onszelf 100% afhankelijk aan het maken zijn van elektriciteit. Zeker dat we allemaal elektrisch moeten gaan rijden en onze huizen elektrisch moeten gaan verwarmen en dat we elektrisch moeten gaan betalen.... en dat met ongeremde bevolkingsgroei.
Dit gaat uiteindelijk leiden tot een gigantisch fiasco dat ziet een kind.
@keestelpro | 27-11-20 | 08:42:
Nou Groenlinks nog.
@keestelpro | 27-11-20 | 08:42: Alle wereldmachten spreiden hun risico's qua energievoorziening in de komende decennia. Maar nee, in Nederland wordt het elektriciteit. Die weer elders opgewekt wordt met gas en ranzige zooi. Maar op papier ziet het er goed uit. We hebben hier een managersprobleem.
@keestelpro | 27-11-20 | 08:42: tja in België en Duitsland leggen ze juist gasnet aan. Hier hebben we het kartel dat goed zorgt voor zichzelf en hun overlobbylords.
Dat is al veel te ingewikkeld voor de permanente waanidee boosmensen. Waar het hier van stikt.
@Deflatiemonster | 27-11-20 | 08:53: wat u beweert is volkomen nonsens.
@keestelpro | 27-11-20 | 08:42:
Ik merk dat in de VS; geen gas-infra in de regio waar ik veel ben, en als dan de electriciteit uitvalt ben je echt het haasje, want niemand kan iets.
Daar zijn ze ook al veel verder in het dynamisch afschakelen van niet-urgente apparatuur (airco, zwembad-pompen) en het belonen van de consument daarvoor ("on call").
Maar zoals zo vaak, wint de (klimaat-)emotie het van het (boeren-)verstand.
Tennet moet niet zeuren, maar gewoon dit installeren:
electrek.co/2018/12/06/tesla-battery-...
Klaar.
In Zuid Duitsland draaien 28 bruinkoolcentrales constant als backup voor wanneer de onstabiele windmolens geen energie leveren in piekuren.
Maar we deugen wel, met die 0,00017 procent minder uitstoot. Dus kom op
Wanneer zo'n groot deel wind en zon energie is zal het percentage op 60% liggen
@AntiZanicz | 27-11-20 | 08:42: Dat moet nog maar blijken. Zal op papier vast wel kloppen, maar naar mate het aandeel volatiele stroom toeneemt, heb je ook meer compensatie nodig door fossiele centrales voor de netstabiliteit, ergo meer uitstoot. Wat je aan de ene kant bespaart, wek je aan de andere kant weer op.
Jazeker en meer kanker door fijnstof door het stoken. Milieu gaat voor gezondheid
@FrankVeer | 27-11-20 | 09:09: Het is een bekend waanidee en grammofoonplaat dat er een soort tweede net zou moeten zijn waarin de 'gewone'centrales permanent meestoken om te kunnen overschakelen en dat bij niet gebruik die energie (die er niet is) verdwijnen zou. En dan wel betaald zou moeten worden.
@AntiZanicz | 27-11-20 | 09:23: Bron?
@AntiZanicz | 27-11-20 | 09:23:
Geen tweede net, maar wel extra opwerk-capaciteit, die óók verbruikt als die in "standby" modus meedraait.
@libertat | 27-11-20 | 09:33:
Opwek-capaciteit
@AntiZanicz | 27-11-20 | 09:23: Aan deze reactie van u is duidelijk te zien dat u er niets van begrijpt.
Als het 's nachts stormt/windstil is geen vermogen middels zonnepanelen en ook niet via windmolens. Boven een bepaalde windkracht(meen 6 maar dat weet ik niet zeker) worden windmolens ivm veiligheid afgeschakeld en bij windstilte leveren deze sowieso niets. Om nu toch stroom te kunnen leveren,op het zelfde net uiteraard,is een back up van conventionele centrales nodig. Deze zullen dus te allen tijde op een laag pitje meedraaien om onmiddellijk het wegvallende vermogen van de windmolens op te vangen.
@Heelsum | 27-11-20 | 10:49: Die antizanik begrijpt er inderdaad niets van maar dat is ook niet verwonderlijk als je blind achter het kartel en hun onzin aanloopt.
Bottom Line is dat je ergens reservecapaciteit moet hebben staan voor als wind en zon niets opbrengen. Dat kan simpelweg fossiel zijn, dat kan ook waterstof zijn die draait op groene waterstof die je eerder in periode van overschot gewonnen hebt. Hoe dan ook, die reservecapaciteit is razend duur om aan te houden, zeker als hij maar af en toe draait.
*hoofd tegen betaalmuur stoot*
En een NRC abonnement.
Ongeveer hetzelfde verhaal staat op de Telegraaf.
@Leptob | 27-11-20 | 08:42:
Ctrl-shift N en link openen in privé venster en gaan met die banaan.
Gelukkig zijn ze bij het NRC niet zo heel snugger.
En dat terwijl U Premium-lid bent.
@happen_maar | 27-11-20 | 08:45:
Een NRC abonnement vind ik ongeveer hetzelfde als fout zijn in de oorlog.
@keestelpro | 27-11-20 | 08:47: Vreemd, u bent zelf duidelijk fout met uw waanideeën. En zonder oorlog.
Als u Firefox gebruikt, installeer dan de addons "Disable Javascript" en "Bypas Paywall". De laatste is er ook voor Chrome...
REAGEER OOK