Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Feynman en/of Feiten – Meten is weten

Hoe konden Mark, Hugo & Jaap met zulke duidelijke data pas laat aan de bel trekken?

Hahaha

Er is een kwart van de testcapaciteit die nodig is. Het maakt het voor mensen met klachten onmogelijk op tijd een test te krijgen. John Hopkins Universiteit stelt als norm dat je maximaal 5% positieve testen mag hebben, anders test je te weinig.

De week van 5 oktober had 13,8% positieve testen. Dat is trouwens een irritant geintje: Neem ergens een lopend gemiddelde van, dan duurt een paar dagen extra voordat je het slechte nieuws moet brengen. Kijk je niet naar een week, maar bijvoorbeeld de 11 oktober zelf, kom je op 17,3%. Tsjechië en Nederland zijn vandaag met ruim 20% de slechtste westerse landen.

Heel Trumpiaans gaan roepen dat er meer getest wordt, en dus meer gevallen zijn, gaat niet op. Dit gebrek aan testen maakte de nieuwe app van Hugo direct vleugellam. Als die app aangeeft dat je in contact bent geweest, mag je al een maand niet meer naar een teststraat. Als mensen met een positieve testuitslag al gewoon de hort op gaan, zal dit appje al helemaal genegeerd worden.

Jaap van Dissel beweerde 12 september 90% van het bron- en contact onderzoek te kunnen doen. Die dag werden 1231 mensen positief getest. Nu de ellende inmiddels ruim zes keer zo groot is, daalt bij gelijkblijvende bezetting getrainde collega's GGD, dit rustig naar 15%. Mede daardoor gingen niet meer gericht enkelingen in quarantaine, maar mochten de café's en restaurants weer dicht.

Zet je het aantal positieve testen uit op logaritmisch papier, zie je vanaf 1 september een kaarsrechte lijn. Dat is wiskundig bewijs van exponentiële groei. 11 juli tot en met 15 augustus ook een rechte lijn. Hoe konden Mark, Hugo & Jaap met zulke duidelijke data pas laat aan de bel trekken?

“Voor de berekening van het reproductiegetal is het ook nodig te weten wat de tijdsduur is tussen de eerste ziektedag van een COVID-19 patiënt en de eerste ziektedag van zijn of haar besmetter. Deze tijdsduur is gemiddeld 4 dagen, berekend op basis van COVID-19 meldingen aan de GGD.” Die had ik vorige week even gemist, het RIVM vindt het virus een volle dag sneller dan in de rest van de wereld.

Ziekenhuizen zijn niet verplicht die informatie te leveren, dus die gegevens kwamen niet of later. Maandenlang meldde het ministerie te lage cijfers, inmiddels zijn ze overgestapt naar de data van Stichting NICE, dat gaf een verdubbeling. Die onderschatting van de GGD had ook nog een onjuiste dip in begin oktober, de tweede reden dat op de spreadsheet alles leek mee te vallen.

Het RIVM heeft het reproductiegetal opnieuw berekend, en komt nu op 1,27. Ook is de grafiek over september fors naar boven bijgesteld. Er liggen vandaag 377 mensen op de IC, 17 september waren dat er 65. Dat geeft 6% groei per dag. Worteltrekken levert een reproductiegetal van 1,264 dus nu komt mijn grove controlemethode wel overeen met het herstelde huiswerk RIVM.

Mijn methode volgt inderdaad niet het volledige model SIR- of SIER-model en levert niet direct een Gompertz-curve op. Dat hoeft niet, want het SIR- & SIER-model beginnen met een differentiaalvergelijking waarbij een functie gelijk is aan zijn eigen afgeleide. Wat extreem logisch is: hoe meer mensen besmet zijn, hoe meer mensen ze kunnen besmetten.

Op die hele curve wordt de ontwikkeling beschreven door het reproductiegetal. Tijdens de groeifase is het reproductiegetal groter dan 1, blijven de aantallen gelijk dan is die gelijk aan 1 en alleen bij afname is die onder de 1. Als je een historisch reproductiegetal wil controleren tegen testen, ziekenhuisopnames of IC-bezoek, kan dat zonder tussenkomst van het complete model.

De incubatietijd speelt geen rol, dit is tijd tussen infectie en eerste klachten. De tijd dat iemand besmettelijk is start namelijk voor de eerste klachten. Ook besmettelijke periode komt ook niet voor in de definitie: “Here, Tc is the mean generation interval, defined as the mean duration between time of infection of a secondary infectee and the time of infection of its primary infector” (PDF).

Mocht je een reproductiegetal willen voorspellen, onderzoeken welke maatregelen welke effect hebben, dan pas heb je een volledig model nodig. Die voorspelling ligt er, anderhalf keer de eerste golf. Zelfs qua overlijdens is de achtervolging op de VS ingezet. Met minder maatregelen, minder draagvlak en minder schadevergoeding proberen hetzelfde resultaat te bereiken is gedoemd te falen.

Het is dodelijk dat Mark, Hugo en Jaap niet de moeite nemen om te vertellen dat ze milde gevallen beschouwen als: heeft het ziekenhuis niet nodig. Daarna het hokje moet naar ziekenhuis, hokje moet naar IC en als laatste het hokje overlijden. Deze hokjeswaanzin wordt overgenomen door fantasten die denken dat alle schade bestaat uit wat voortijdig vertrokken bejaarden en hameren op IFR.

Het zou bijzonder prettig zijn voor het draagvlak als de hoge heren de moeite nemen uit te leggen dat COVID-19 in extreem hogere aantallen dan bij influenza een auto-immuun reactie veroorzaakt. Dat weet u, want bij de jaarlijkse griepgolf raakte de IC nooit overbelast. Volwassenen worden niet doodziek van corona, maar van het eigen afweersysteem die je longen, hart en hersenen sloopt.

Mensen worden "hersteld" genoemd als de ergste klachten voorbij zijn en ze weer naar hun werk mogen. Dat het deel van de longen waar littekenweefsel in de weg zit geen zuurstof opneemt, het hart minder rondpompt, de concentratie en geheugen niet meer is wat het geweest is, hoor je bijna niemand over. Gek hè, dat de naleving dan ver te zoeken is?!?

Bij de eerste golf kan je nog overvallen voelen, en Wir haben es nicht gewußt van de daken schreeuwen, nu zie je het resultaat van een half jaar voorbereiding, onderzoek en ontwikkeling. December krijgt een testcapaciteit die in september al niet genoeg was. Het is tijd falers uit de bestuurslagen te lossen. Er is geen ruimte meer voor mooiboys met snelle pattas.

Nepnieuws heeft in deze informatie leegte vrij spel.

Reaguursels

Inloggen

Wanneer een avondklok noodzakelijk gaat worden, dan is dat zo, zou het waarschijnlijk accepteren, hoewel ik veel moeite zal hebben niet even flink te kunnen lopen en mijn hersens leeg te maken. Afgezien daarvan: het lijkt me ook niet gezond. En dan nog: je veroorzaakt in veel steden dan overdag tussen de middag juist extreme drukte, want een mens moet toch naar buiten kunnen? Is een avondklok wel een oplossing?

Jan, Leiden | 18-10-20 | 18:06

Voor de verschrikkelijke Corona pandemie is eindelijk een vaccin beschikbaar!
youtu.be/mBRTN7wW1N0

Bolder | 18-10-20 | 17:52

Dit lijkt me toch een uitstekende gelegenheid om de vooroordelen tegen arme haatbaarden tegen te gaan. Waar blijven de uitgesplitste cijfers? We hebben de man-vrouw verdeling en de leeftijdsopbouw. Nu de rest nog. Hoeveel bedliggers hebben welke achtergrond? Als het niet zou kloppen is er niets eenvoudiger dan met de cijfers te komen. De cijfers komen niet, dus kunnen we ervan uit gaan dat de cijfers kloppen.

Frau Merkel | 18-10-20 | 16:18

@Feynman,

Je houdt toch zo van feiten?
Ik heb er nog eentje.
De op racisme en religie gebaseerde vooroordelen onder allochtonen leven en die oorzaak is van hun oververtegenwoordiging in de IC's, en de brandhaarden in de grote steden.
Dat quasi-zielige gedoe dat ze de taal niet spreken is, i.t.t. de NOS beweert, niet waar. Dat is niet de oorzaak. Door politiek-correcte angst durft de MSM oorzaken niet de benoemen. Pech voor iedereen die er aan dood gaat, maar hey ... liever verzwijgen, dan voor Racist of Islamofoob uitgemaakt worden toch? Zelf heb ik die angst niet, en ik vind het belangrijk om het er juist wel over te hebben. Anders verandert er niks.

Hier een stukje inside-information:
De GGD cijfers tonen aan de in de armste wijken in Den Haag de meeste brandhaarden zijn. Dat zijn wijken waar mensen dicht op elkaar wonen, hoge dichtbevolkheid dus, en dus ook een hogere kans op besmettingen. Het zijn ook de wijken waar de meerderheid allochtoon is. Ook een statistisch feit. Nog zo'n feit: allochtone gezinnen zijn gemiddeld ook grotere gezinnen; nog meer kansen op besmetting dus.
Nog een feit:
-As soennah moskee, corona besmettingen,
-Faizul, Surinaamse moskee, open met de ramadan, hielden bijeenkomsten 30+ man, geen afstand, zei gesloten te zijn, maar dat was gelogen, diensten gingen stiekem toch door,
-Al Madinah, offerfeest in het zuiderpark,
-Rukun Islam.
www.volkskrant.nl/cs-b71b9cb8
www.omroepwest.nl/nieuws/4052615/Uitb...
En dit is alleen wat in het nieuws kwam.

De oorzaak?
1. Religieuze vooroordelen. Want: ‘ziek worden is Allahs wil!’, zoals bij DDS te lezen was. www.dagelijksestandaard.nl/2020/03/is...
Wat eigenlijk juist on-islamitisch is. Ziek worden is niet Allahs wil. Dat zijn gewoon domme mensen die door dom te doen hun eigen ziekte en de dood van anderen of zichzelf veroorzaken en bij geloof een excuus zoeken om hun domheid goed te praten.
2. Racistische vooroordelen, zoals:
-de column van de turks afkomstige columniste Yesim Candan met haar column "NLers zijn viespeuken" www.rtlnieuws.nl/columns/column/50545... waarin ze dingen schreef als dat NLers nooit handen wassen, het gebruik van shampoo niet kennen, de haren van hun kinderen niet kammen, hun kinderen hebben vieze ongeknipte nagels, handenweigerende imams de hemel in prees (zie punt 1 hiervoor, de besmettingen in de Haagse moskees krap 2 maanden na het verschijnen van de column van Yesim). Ze prees ook Turkse eau de cologne aan, maar vertelde daar weer niet bij dat alle eau de colonne met een alcoholpercentage onder de 70% procent helemaal niet geschikt is als desinfectie. Maar hey ... de turks-nationalistische agenda van Erdogan was weer een goede dienst bewezen,
-deze twitteraar gelooft in de kuffar-corona-complot theorie. twitter.com/AbuWudu/status/1252937248... en deze ook twitter.com/yousefbenyef/status/12761...
-Deze twitteraar dacht in maart nog dat corona alleen blanken besmette en plaatste er wat "grappigs" over twitter.com/LynnAheebwa/status/123837...
-deze getinte is ook niet helemaal lekker zimbabwe.shafaqna.com/EN/AL/682712 en die onzin begon hiermee archive.is/sKtDE en hier hoe hardnekkig die vooroordelen nog steeds zijn twitter.com/Roystika/status/130706512... en dit hier was helemaal bizar! theconversation.com/islamic-state-cal...

Nu inmiddels duidelijk is dat al die onzin nepnieuws en racistische of religieuze complottheorieën waren, moet natuurlijk weer een nieuw excuus verzonnen worden. En ja hoor. Daar is-ie weer. De racismekaart van Yesim. Dit keer zijn het de paar haagse feesttent gangers die van alles de schuld krijgen. Niet al die allochtonen die in en rond de grootstedelijke brandhaarden in de meerderheid zijn en mede door de door haar gevoede vooroordelen zich niet aan de regels houden. www.rtlnieuws.nl/columns/column/51905...

P.s. dat blanken geen schoonmaker staat ook in de column, is niet waar. Dat is een mythe die ik tegenkom onder Turken in Nederland. Meestal geloven die ook in het fabeltje dat de wederopbouw is gedaan door alleen maar Turken omdat de NLers er te lui voor zouden zijn. Feit: de wederopbouw was in 1952 klaar. Dat was voor arbeids immigratie begon (1953).

Lang verhaal, maar nodig:
Het moraal: racisme en op religie gebaseerde discriminatie verspreid corona.

Dus tegen al die allochtonen wil ik zeggen:
Corona is echt. Er gaan mensen aan dood.
Stop met je discriminatie en racisme. Draag beschermingsmiddelen. Houd je aan de maatregelen.
Geloof of huidskleur beschermen je niet.

gaffelbaard | 18-10-20 | 14:37 | 2

Yesim doet het in haar laatst genoemde column voorkomen alsof de allochtonen met islamitische achtergrond massaal als verpleegkundige werken. Iedereen die wel eens in een randstedelijk ziekenhuis komt, weet dat dat klinkklare onzin is. Je komt ze tegen achter de balies en af en toe op het priklab, maar als verpleegkundige echt amper. De allochtonen die in de verpleging werken zijn Surinaams of Indonesisch.

Franker | 18-10-20 | 14:56
-weggejorist-
echtpaul | 18-10-20 | 14:01 | 2

Laat ik ook hier nog even op ingaan:

Je schrijft: "Het zou bijzonder prettig zijn voor het draagvlak als de hoge heren de moeite nemen uit te leggen dat COVID-19 in extreem hogere aantallen dan bij influenza een auto-immuun reactie veroorzaakt. Dat weet u, want bij de jaarlijkse griepgolf raakte de IC nooit overbelast. Volwassenen worden niet doodziek van corona, maar van het eigen afweersysteem die je longen, hart en hersenen sloopt.

Mensen worden "hersteld" genoemd als de ergste klachten voorbij zijn en ze weer naar hun werk mogen. Dat het deel van de longen waar littekenweefsel in de weg zit geen zuurstof opneemt, het hart minder rondpompt, de concentratie en geheugen niet meer is wat het geweest is, hoor je bijna niemand over. Gek hè, dat de naleving dan ver te zoeken is?!?"

Doe jij nu niet alsof een besmetting met Corona altijd gewoon maar een besmetting met Corona is. Alsof een besmetting altijd hetzelfde is. Aan of uit. Zo denkt die Slagter ook, hij is namelijk wiskundige.

Maar dat is niet zo. Er is een soort van immuniteit in de populatie aan het ontstaan en massabinnenevenementen zijn er niet meer. Mensen worden dus niet zo heftig geïnfecteerd meer en dus ook minder heftig ziek. We leren ermee leven. Ons lichaam leert ermee te leven. En dat kost slachtoffers, zeker. Net als het verkeer. Maar daar leren we ook mee leven.

Ben jij niet bang dat je uiteindelijk aan de kant van een industrie staat die het liefst ook voor de gewone griep aan de hele samenleving vaccins verkoopt? Die het liefst hele bevolkingen laat testen? 9 miljoen testen verkopen voor éé'n Chinese stad, dat levert pas geld op. In Oostenrijk willen ze dat mensen die met kinderen werken voor de griep gevaccineerd worden. Jaar op jaar. Wat een geld. Voor mensen die gewoon gezond zijn en er prima mee kunnen leven, er haast geen last van hebben. We zitten steeds meer in de tang van de giganten. En jij doet er onbewust aan mee.

Michelsz | 18-10-20 | 13:31 | 2

En oja, geloof jij werkelijk dat iemand als Van Dissel, die in het begin van dit hele verhaal van mening was dat groepsimmuniteit de uiteindelijke oplossing zal zijn die mening opeens bijgesteld heeft? Vanwege politieke druk een wetenschappelijke overtuiging bijstellen? Natuurlijk niet. Heel veel experts zijn totaal tegen dit beleid van onderdrukken van het virus (en mensen), maar ja, het is moeilijk om tegen de macht van Tedros Gebreyesus in te gaan he.

Wie kan de politiek nog serieus nemen als ze eerst zeggen dat ze op de experts afgaan. Dan zeggen de experts: groepsimmuniteit, politiek wil iets anders. Dan zeggen de experts: scholen moeten open blijven. Politiek wil iets anders. Dan zeggen de experts: geen bewijs voor mondkapjes. Politiek wil iets anders. Is dat op de experts afgaan? Of denken we opeens dat Tedros Gebreyesus uit Ethiopië een betere expert is dan Nederlandse virologen? Deze waanzin doet inderdaad het vertrouwen in de mensheid aardig dalen..

Michelsz | 18-10-20 | 13:39

rivm linkje naar: rivm.nl/griep-griepprik/feiten-en-cijfers
www.rivm.nl/griep-griepprik/feiten-en...
Wat zegt het?
Het zet de laatste vijf griep seizoenen in een grafiek.
Wat zie je?
Dat griep 2019 - 2020 voor minder mensen met griepachtige klachten naar de huisarts zorgde dan in 2016 - 2017 en 2017 - 2018: minder dan 120 per 100.000.
2017 - 2018 had meer dan 160 per 100.000 inwoners.
Dus die meer dan 250 "positief verklaringen¨ per 100.000 zijn veel te laag.
98 Procent van de griepgevallen met Corona verloopt mild.
Vaak niet meer dan twee dagen vage klachten.

Inderdaad, het vaccin is de oplossing. Ondertussen, als Corona nieuw zou zijn, had het voor veel meer zieken moeten zorgen.
Volgens Zwitsers en Brits onderzoek heeft 40 procent van de niet corona gevallen al de zogenaamde T-cellen (voor immuniteit) van voorgaande griepjaren. Daarom verloopt het ook zo mild, voor 98 procent van de besmetten heeft milde klachten. En daarom is er gewoon in absolute aantallen amper griep.

Die WHO epidemie grens van 58 per 100.000 is belachelijk: iets meer dan 1 per 2000.
Normaal ziekte verzuim is 5 op de 100.

Zoek eens op WHO funding, en je weet waarom de WHO nogal voor vaccins is.

Raider Twix | 18-10-20 | 16:58

Zweden, Feynman, Zweden! Ben je al een keer serieus op Zweden ingegaan? Heb je al een keer serieus de totale kosten van het Zweedse model vergeleken met die van ons model? Zelfs gewoon in dodenaantallen? Heb je al eens de sterfgevallen in Afrika die het gevolg zijn van de lockdown meegenomen?

Heb je Anders Tegnell al een keer serieus beluisterd? Heb je hem gehoord over de uiteindelijke IFR van Corona? Waarom niet?

Heb je je wel eens gerealiseerd dat Zweden om de een of andere reden vaak aan de goede kant van de geschiedenis staat? Als eerste CFK's verbieden, niet meedoen aan NAVO-oorlogen, Olof Palme, Dag Hammarskjold, (EHS?), Corona.

Je schrijft het volgende: "Zet je het aantal positieve testen uit op logaritmisch papier, zie je vanaf 1 september een kaarsrechte lijn. Dat is wiskundig bewijs van exponentiële groei. 11 juli tot en met 15 augustus ook een rechte lijn. Hoe konden Mark, Hugo & Jaap met zulke duidelijke data pas laat aan de bel trekken?"

Heb je dit gecorrigeerd voor het aantal tests dat uitgevoerd wordt? Vast niet..
Zie ook het aantal IC-opnamen: is zeker nog niet lineair te noemen. Ook het aantal ziekenhuisopnames is totaal niet exponentieel maar gewoon lineair.

Michelsz | 18-10-20 | 13:21 | 7

@Tragicomix | 18-10-20 | 14:04:
Hmm ja dat klopt. Maar hoe lang duurt de piek? Niet zo heel lang.
Ziekenhuisopnames gaat zo, volgens jouw tweewekelijks: 18 sept: 230 (LCPS), 2 okt: 573, 16 okt: 1208. Eerste twee weken een groeifactor van 2,49, tweede twee weken een groeifactor van 2,11. Is dus al een afname van de groeisnelheid.

Michelsz | 18-10-20 | 14:25

@Michelsz | 18-10-20 | 14:25:
13 september 36 covidpatiënten op de IC
20 september 77 covidpatiënten op de IC
27 september 127 covidpatiënten op de IC
06 oktober 190 covidpatiënten op de IC
13 oktober 277 covidpatiënten op de IC

Vandaag 18 oktober 364 covidpatiënten op IC's

Rest In Privacy | 18-10-20 | 14:29

@Tragicomix | 18-10-20 | 14:29:

De groeifactor per week van jouw getallen:

2,14
1,65
1,5
1,46

Is dus een afnemende groeifactor...

Michelsz | 18-10-20 | 14:36
▼ 4 antwoorden verborgen
-weggejorist-
MisterC | 18-10-20 | 12:53

Aan de overheidscommunicatie valt inmiddels bijna geen touw meer vast te knopen. Neem nou de burgemeesters die ons deze week "Hou de moed erin!" op het hart drukten. Ik snap dat we onze ouderen moeten beschermen, maar: wáár moet ik m'n moeder dan in houden? In toom? In huis? Of in een kooi? En waar moet ik m'n vader dan laten? Zeg het maar. Het zou fijn zijn als hier binnenkort wat meer duidelijkheid over gegeven zou worden. Dank u.

Cor Netto | 18-10-20 | 11:44

Om de Corona nu zo goed als mogelijk weg te werken moet je het volgende doen:
-Zorg dat je de hele bevolking binnen een tot twee weken getest hebt (met de nieuwe blaastest is dit mogelijk.)
-Isoleer de geteste gevallen voor twee weken, en zie daar streng op toe. Laat de rest gewoon werken of naar school gaan.
-Geniet van een praktisch Coronavrij Nederland. Dat blijft gegarandeerd tenminste twee tot drie maanden in de veilige zone.

druipsmurf | 18-10-20 | 11:34 | 4

@Covid-21 | 18-10-20 | 11:56:
Het een hoeft het ander niet uit te sluiten. COVID-19 is vooral een capaciteitsprobleem. Met bovenstaande methode haal je de enorme piek weg.

druipsmurf | 18-10-20 | 12:04

"-Isoleer de geteste gevallen " moet uiteraard zijn : "Isoleer de POSITIEF geteste gevallen "

druipsmurf | 18-10-20 | 12:09

Zorg eerst eens voor een test, geen PCR, die, via bloed dus, de besmetting test.
En niet of er nog restanten van een virus van griep in je neusgat zitten.
Wat dat is waar je nu positief op wordt getest.
En die echte besmettingen, volgens Zweeds model, vijf dagen in thuis isolatie laten zitten.
Dan kun je de lockdown per direct afschaffen.
Hoe strenger de lockdown, hoe meer doden: De Britten, het VK: op ongeveer 63 miljoen 44.000 doden.
Japan, zonder lockdown, maar met (hydroxychloroquine) medicatie: 1600 doden op ruim 120 miljoen inwoners.
Zweden iets van 6000 op 10 miljoen inwoners. Lijkt veel, maar de vorige jaren hadden ze amper, en wij juist veel. Opgeteld is het relatief vergelijkbaar.

Raider Twix | 18-10-20 | 17:16
▼ 1 antwoord verborgen

@feynman aangezien je gisteren opeens verdween uit de discussie, nadat je ons totaal verkeerde en volledig op je ernstige TDS gestoelde conclusies door de strot probeerde te duwen, gefabriceerd uit debunked mainstream polls en wokewiki nepfeitjes, neem ik je berekeningen niet bepaald serieus meer. Zoals velen ben je verblind door een bepaald liberaal Europees perspectief en ga je volledig voorbij aan actuele sentimenten en ontwikkelingen in de Amerikaamse samenleving. Ook je opmerking in dit artikel bewijst dat je geen idee hebt waar je over spreekt. Het is inderdaad Bidens stokpaardje maar die man weet al jaren niet meer waar hij over spreekt. Het dodental in de VS was niet te voorkomen de macht van een president reikt daarvoor helemaal niet ver genoeg, een mondkapjesplicht is helemaal niet op te leggen door een president bijvoorbeeld. Daarnaast zijn de sociale voorzieningen en maatschappelijke structuur in grote delen van de VS dusdanig dat een lockdown hetzelfde betekent als massamoord of massale hongersnood. Stel je eens een county in een woestijnachtig gebied voor met 400.000 trailerparkbewoners, gooi dat even in lockdown, dan sterven niet alleen de oudjes maar dan gaan ze er allemaal aan, er is daar geen hulp, geen uitkeringen, geen voedselbank, geen sterke schouders om op te leunen... Als daar 1 paycheck wegvalt is er direct honger en ellende... Bedenk je dat er in het uitgestrekte Amerika tientallen mijoenen leven op de armoedegrens zonder voorzieningen, zonder reserves, zonder hulp enkel en alleen de volgende paycheck die ze in leven houdt... Dat is de reden dat je er dom op staat als je er zo over spreekt en dat is de reden dat de Dems alweer gaan verliezen, de realiteit haalt jullie altijd in!

TiTi_no_ghost_237 | 18-10-20 | 11:09 | 3

Sorry dat ik af en toe slaap.

Ik zie dat jullie nog steeds niet naar je eigen niet-mainstream polls kunnen verwijzen waar jullie mening vandaan komt. Ik verwees naar de wiki en drie verschillende partijen die ALLE polls verzamelen. (270toWin, RealClearPolitics & FiveThirtyEight) en.wikipedia.org/wiki/Nationwide_opin...

Als er meer is, ontvang ik dat nog steeds graag.

Die trailerpark gemeenschap ken ik. Die is vier jaar geleden hemel en aarde belooft en die hebben dankzij corona minder dan vier jaar geleden. Die mogen kiezen of ze door de hond of de kat gebeten gaan worden.

Als je denkt dat ik pro-Biden of pro-Democraten ben, heb je mij niet gelezen.

Feynman | 18-10-20 | 12:27

@feyman dat bedoel ik, ik geef je gisteren als voorbeeld de Trafalgar Group, deze doen realistische polls en weten wel correcte data bij die moeilijk te pollen groepen te vergaren en hadden het in 2016 als één van de weinigen bij het juiste eind. Daar reageerde je niet meer op, midden op de dag. Als je opeens sliep dan gun ik je dat uiteraard.
Voor wat betreft je wokewiki conclusies kan ik alleen zeggen dat ik, iedere keer als ik perongeluk uitkom op wikipedia, een beetje in mn mond kots. Het gevoel dat @Beste_Landgenoten daar de hele rotzooi heeft geschreven bekruipt me dan altijd. Het is dan ook geen bron, het is linkse propaganda. Daarom vind je daar ook niet alle polls, en al helemaal geen kloppende polls. Over de Trafalgar group zeggen ze bijvoorbeeld dat hun correctie op de shy-voter niet deugd. Nou dan weet je het wel, dan zit je goed. De polls die jij en wiki aanhalen, corrigeren net als in 2016 niet voor de shy voters en scharen alle latinos en blacks meteen onder de dems. Dit ging in 2016 niet en is in 2020 al helemaal niet meer realistisch. Check ook eens het walk away initiative bijvoorbeeld...

Voor wat betreft trailerparks haalde ik dat voorbeeld niet aan om hun politieke positie maar om aan te geven dat in grote delen van Amerika lockdowns, zoals Biden die voorstaat, niet zo voor de hand liggend zijn en zelfs tegenovergesteld effect bereiken. Wij kunnen ons dat vanuit ons gepamperd welvarend, west-europees perspectief maar moeilijk voorstellen. Hier word je doorbetaald in een lockdown of krijg je steun als ondernemer. In Amerika waren minder doden amper tot niet te realiseren dat is de realiteit van het land... dat probeerde ik te zeggen.

Of je pro Biden bent week ik niet, dat je aan TDS lijd staat vast, geen probleem, ieder het zijne

TiTi_no_ghost_237 | 18-10-20 | 14:23

@ Feynmaaaaaaaan! Waar ben je nou weer ouwe wikipowered pollgoeroe!!??

TiTi_no_ghost_237 | 18-10-20 | 16:55

Jaap vind zichzelf en zijn eigen mening vele malen belangrijker dan wat dan ook.

likdoorn | 18-10-20 | 10:38 | 1

En dat is jouw mening?

Rest In Privacy | 18-10-20 | 10:48

Het gaat hier al fout in het begin, er worden alleen mensen getest die ziekte verschijnselen hebben, niet random. Dus meer getest is meer gevallen, zonder dat je echt weet in % hoeveel mensen er wel of niet besmet zouden zijn, Daarbij komt ook nog dat er onbetrouwbare tests zijn en dat gezinsleden automatisch ook als besmet worden meegenomen, die helemaal niet getest zijn.
Foute aannames en dus ook foute berekeningen.

Uppie2010 | 18-10-20 | 10:09 | 2

En een paar jaar geleden waren de ziekenhuizen ook overbelast, ook veel overledenen, ook veel beschadigingen aan longen e.d., door een zware griepgolf.

Uppie2010 | 18-10-20 | 10:15

@Uppie2010 | 18-10-20 | 10:15: Maar nu lijkt de "gewone" griep zoek: volgens 't RIVM op hun site onder griep-griepprik en dan feiten-en-cijfers - de rode lijn van dit jaar houdt gewoon op in de winter.

MisterC | 18-10-20 | 10:34

Kassa test mondkapjes

Kassa laat zien dat veel mondmaskers voor consumenten in veel gevallen slechts schijnveiligheid bieden. We lieten zeven mondkapjes testen die nu overal in de winkels liggen door een team van wetenschappers van TU Delft. Een medisch masker, waarvan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) eigenlijk niet wil dat consumenten het kopen, kwam als beste uit de test. Dit masker kan je als consument onder andere online en in automaten op treinstations gewoon aanschaffen.
www.bnnvara.nl/kassa/artikelen/veel-m...

RickRD | 18-10-20 | 10:01 | 3

"Wel denken de wetenschappers dat de meeste mondmaskers bescherming bieden als iemand hoest of niest." Bij hoesten of niesen komt er een orkaan van aerosols uit je mond en neus die vele meters ver draagt, en wie hoest en niest er veel ?
Daar draag ze voor, minder verspreiding en niet voor 100% bescherming, de conclusie " schijnveiligheid " is dan ook gelul van een dronken aardbei .

Castor12 | 18-10-20 | 11:10

@Castor12 | 18-10-20 | 11:10: "de conclusie " schijnveiligheid " is dan ook gelul van een dronken aardbei "
Mooie omschrijving.

Frau_Ferkel | 18-10-20 | 11:47
-weggejorist-
Covid-21 | 18-10-20 | 11:59

Hoeveel mensen in Nederland hebben nu covid gehad.??

Schilder58 | 18-10-20 | 09:33

Er zitten nogal wat aannames in dit stuk. Al het rekenwerk blijkt achteraf vaak onjuist. Op dit moment is het alleen zinvol naar ziekenhuisopnames te kijken, de rest is mist. Het aantal positieve tests (veelal vals positief naar mijn mening) lijkt volledig losgezongen van het aantal opnames. Om beleid te voeren op testuitslagen lijkt me daarom al een zinloze opgave. Daarbij is de IFR onder 70 nu gesteld op 0,05 en liggen ziekenhuizen en IC’s in deze periode van het jaar altijd bomvol.
Dus boven de 70 in een striktere vorm van afzondering/lockdown/quarantaine valt te overwegen. Dit zijn ook vaak de mensen die hun mandje of karretje vergeten bij de supermarkt of over je heen hangen bij de kassa...

DokterNo | 18-10-20 | 09:33 | 8

@Covid-21 | 18-10-20 | 11:54:
het kopt wat je schrijft, je hoeft nu niet pese de goden te verzoeken, en dat is nu wat er op dit moment gaande is, veel mensen nemen het niet covid 19 niet serieus.
Als de degene die het niet serieus nemen gaan hemelen hierdoor is dat een eigen keuze, helaas duperen ze hier anderen mee die nergens om gevraagde hebben.

VW, alles ist vorbei | 18-10-20 | 14:04

@Frau_Ferkel | 18-10-20 | 11:48: Euh ja, eigenlijk wel, 20 jaar werkzaam als arts binnen de immunologie
Testen op 1 primer gedurende meer dan 40 cycles geeft overwegend vals positieven
Waarom denkt u vals negatieven ?

DokterNo | 18-10-20 | 16:55

@VW, alles ist vorbei | 18-10-20 | 10:29: dat zijn ook aannames. Er is geen enkele betrouwbare studie die dit aannemelijk maakt, behalve een paar anekdotische MSM verhalen

DokterNo | 18-10-20 | 16:57
▼ 5 antwoorden verborgen

Ondertussen doorbreekt Zweden een record, nog nooit gingen er in het land zo weinig mensen dood in een maand. Tenminste, sinds dit gemeten wordt.

Average daily number of deaths per week in Sweden in 2020, compared to the average daily number of deaths per week from 2015 to 2019

www.statista.com/statistics/1115707/s...

youtu.be/JKBk_Se-I8E (voor de complete historische statistiek).

me,myself and IK | 18-10-20 | 09:21 | 4

@profX | 18-10-20 | 09:39:
Zweden is moeilijk te vergelijken met andere Scandinavische landen, omdat in Zweden mensen vooral in verstedelijkte gebieden wonen, namelijk 88% van de bevolking. Bv, in de Engeland en Wales is dat percentage 84%.

me,myself and IK | 18-10-20 | 11:13

@profX | 18-10-20 | 09:39:
Ps, aantal overlijdens per dag in Zweden ligt momenteel gemiddeld op 0,2 personen per dag.
Alleen Noorwegen doet het in Europa beter met 0 personen per dag.

me,myself and IK | 18-10-20 | 11:15

@profX | 18-10-20 | 09:39: Omdat het ooit een gidsland en voormalig linkse droom was . Bij succesvolle integratie word ook Zweden nog steeds aangehaald ondanks dat het verkrachtingsland nummer twee op de wereld is, de criminaliteit door migranten niet meer te behappen is en de politie in sommige wijken niet eens meer durft te komen .

Castor12 | 18-10-20 | 11:15
▼ 1 antwoord verborgen

zelfzorgcovid19.nl/
Les deze site en volg het advies

Theo 7933 | 18-10-20 | 09:18

De testcapaciteit was veel lager dan had gekund.
Nederland wilde geen gebruik maken van de bulk-tests, maar bleef gebruik maken van kleine labs met veel lagere capaciteit.
Volgens Follow the money omdat dat meer geld opleverde
Dat mag over lijken gaan blijkbaar.
En ook de lijken van bedrijven die failliet gaan.

www.bnr.nl/nieuws/gezondheid/10420701...
"Arts-microbiologen uit het Outbreak Management Team houden stelselmatig samenwerkingen met grote commerciële labs tegen, schrijft Follow the Money (FTM). Het zou een belangrijke oorzaak zijn van het forse tekort aan coronatests waar de GGD'en op dit moment mee kampen."

Waarom heeft niemand bij het ministerie gezegd dat dit nu eigenlijk niet kan, moreel sowieso al niet.

En we hebben weer een situatie waarin de winst voor een kleine groep, helemaal niet het belang dient van iedereen. Zeker de gezondheid van de bevolking mag best lijden onder de winst blijkbaar.
En steeds zijn er weer lobby's aan het werk.
Windmolens voor datacenters in plaats voor eigen bevolking die daardoor niets opleveren. Je kunt je afvragen hoe dat met de NAM in Groningen is gegaan. Tata steel die voor 2 miljard teveel staal inkoopt van eigen bedrijf en hier coronasteun gaat vragen. Farmaceuten die beweringen doen over nieuwe verschrikkelijk dure medicatie die helemaal niet bewezen hoeven te worden. Iedere keer is de de belastingbetaler en de burger de klos.
Hoe is het mogelijk dat niemand dat bij een ministerie dat kan schelen?

De vrije markt is een prima systeem, maar je moet het wel in gaten houden want er zijn er die de ellende van mensen als winst-opportunity zien die je mag maximaliseren, ook al gaat er een land kapot aan.
Misschien dat de VVD daar iets over kan uitleggen, want die denken nog steeds dat het allemaal vanzelf gaat.

kloopindeslootjijook | 18-10-20 | 09:04 | 2

Een kennis van mij is recent een soort baasje geworden in het corona circus, vertelde een soortgelijk verhaal. Heeft contact met de directies van die testlaboratoria. Vertelde dat er een enorme verspilling aan de gang is omdat die labo's alleen maar willen doorstampen uit geldbejag. Of het verhaal ook klopt dat kan ik je niet zeggen, frappant is dat jij nu met eenzelfde verhaal komt.

JdelaT | 18-10-20 | 09:42

Jammer dat geld mensen weerhoudt van het maken van de juiste beslissingen. Integriteit, duurzaamheid, correctheid.. het wordt allemaal overboord gegooid om maar zoveel mogelijk geld te verdienen of te ontnemen van de maatschappij. Bedrijven die groot kunnen worden vanwege infrastructuur en kennis hebben dat te danken aan de omgeving waarin ze opereren. Allemaal betaald van gemeenschapsgeld. Waarom wordt het dan een doel om vervolgens zoveel mogelijk uit diezelfde gemeenschap te onttrekken? Krampachtig en smerig uitwegen zoeken om iets terug te geven aan die mensen die groei voor je bedrijf mogelijk maken. 2 miljard aan staal inkopen om zodoende geen belasting te hoeven betalen. Ergens wordt de prijs betaald.. of het nou ten koste gaat van milieu of gemeenschapsgeld (belasting) of over de rug van arbeiders. Wat heb je aan winst als de volledige harmonie in de wereld kapot is. De balans is gewoon volledig zoek.

Nicolas Arcissus | 18-10-20 | 10:10

De jongeren die volgens van Dissel, die als laatste viroloog in de wereld nog steeds mondkapjes ziet als onzin, die jongeren die minder vattelijk waren en waarvan werd aangenomen dat ze het virus dan ook amper zouden verspreiden zijn de oorzaak van de tweede golf ?

Castor12 | 18-10-20 | 08:53 | 1

dat zal zeker een rol spelen. Jongeren hebben door de bank genomen minder klachten maar verspreiden evenveel virusdeeltjes als volwassen. Voor helejonge kinderen is ontdekt dat ze zelf meer virusdeeltjes verspreiden dan een volwassene. Dan de mondkapjes. Zelfs eenvoudige mondkapjes remmen effectief de uitgeademde lucht. Probeer maar eens een kaars uit te blazen met een mondkapje. Het virus zit in de uitgeademde lucht, in speekseldruppels. Die speekseldruppels. Rem je de luchtstroom, dan rem je ook de speekseldruppels en dat voorkomt dat virusdeeltjes zich over een grotere afstand verspreiden. Zonder mondkapje kunnen speekseldruppels tot wel 8m komen, met mondkapjes is dat zo'n 80 procent minder ver. Jammer dat RIVM zo loopt te prutsen, want dit tast de geloofwaardigheid aan van alle richtlijnen van het RIVM.

profX | 18-10-20 | 09:29

Geen goed stuk dit. Ikzelf heb een paar jaar geleden griep gehad, ik ben daar niet van hersteld. Mijn gezondheid is broos. In die tijd lagen de ic's ook vol met grieppatienfen, ik zie de krantenkoppen nog zo voor me. Het was toen gewoon vol en er waren meer ic-bedden beschikbaar dan nu.

salonsocialist | 18-10-20 | 08:47 | 4

Vaag verhaal zo zonder linkjes. In welk jaar, welke maand? Hoeveel ic capaciteit, welke krant?

hustler01 | 18-10-20 | 10:17
▼ 1 antwoord verborgen

Goed stuk, en van de restschade van corona ben ik helaas het bewijs. Net 40, voorheen kerngezond en voorheen geen medische problemen. Eind maart ziek geworden en sindsdien m'n leven aardig verpest door die schijt vleermuizentyfus.

Ome_BW | 18-10-20 | 08:27 | 2

Beterschap. Misschien een schrale troost maar ik ken meerdere 30ers die flink ziek terug kwamen van wintersport en er ~6 maanden over deden om weer full time aan het werk te kunnen qua energie en fitheid.

Diederik_Ezel | 18-10-20 | 08:46

Tsja, wij hebben hier een dame in het dorp die heeft het in de 1ste golf overleeft. Vrij bijzonder want ze is 102. Ik weet niet meer wat ik geloven moet. Feit is echter dat het aantal mensen dat in het ziekenhuis terecht komt gelukkig reuze meevalt. Als je dat bekijkt zijn de maatregelen echt buiten iedere proportie. Hoe dan ook Ome_BW: beterschap.

HornoxNL | 18-10-20 | 08:47

Weerstand vit D C Hydroxychloroquine zink antibiotica cocktail direct na pos test die van aanvraag tot uitslag te lang duurt.
Maar als je de cocktail op tijd verstrekt is covid19 een niemendalletje.
Maar blijf vooral berekeningen maken totaan een ongetest hersenloos vaccin.
zelfzorgcovid19.nl/

zwaanshals | 18-10-20 | 08:25

Slecht stuk van Feynman. Hij komt niet met kwantitatieve en kwalitatieve argumenten wat betreft de schade die covid-19 aanricht. Maar dat is wel zijn rechtvaardiging voor de maatregelen. Mijn vrouw heeft corona gehad en heeft geen merkbare schade opgelopen. Heb me afgelopen week laten testen op anti-stoffen. En ook heb corona gehad maar geen merkbare schade. Hoeveel procent heeft schade en in welke mate? Met de meest recente ifr zijn de maatregelen totaal niet te rechtvaardigen.
Alleen de beperkte ziekenhuiscapaciteit is nog een argument. Maar ook daar kunnen we maatregelen die dit laatste argument te niet doet.
De voorlichting kan wel een stuk beter. Zorg dat iedereen zijn immuunsysteem in goede staat houdt. Vitamine D3, vitamine c en zink

mikes43357369 | 18-10-20 | 08:13 | 4

De maatregelen kunnen ook een stuk beter omdat Duitsland het veel beter doet en strategisch een ander beleid kiest met andere prioriteiten. Dat het RIVM ons steeds op ons gedrag wijst is echt niet alleen de oorzaak want ook in Duitsland zie je mensen die de maatregelen beu zijn.

Simon_GS | 18-10-20 | 08:48

De wetenschappelijke studies over vitamine D zijn vrij eenduidig; een voorbeeld
Pre-Exposure Prophylaxis study
Kaufman et al., PLOS One, doi:10.1371/journal.pone.0239252 (Peer Reviewed)
SARS-CoV-2 positivity rates associated with circulating 25-hydroxyvitamin D levels

mikes43357369 | 18-10-20 | 09:08

@swassannuf | 18-10-20 | 08:31: Wat zeg je nou eigenlijk? Dat mensen met een slechte gezondheid eerder ziek worden? Lijkt me een dooddoener.

dihydrogenmonoxide | 18-10-20 | 09:12
▼ 1 antwoord verborgen

Hoog tijd voor een echte crisismanager in plaats van politici die naast de COVID-crisis, zich ook nog bezig moeten houden met de uitslag van de aanstaande verkiezingen en waar de koning nu weer uithangt.

Ton-de-Lange | 18-10-20 | 08:11 | 1

Wat gaat die crisismanager dan doen? Is er dan democratische controle op die crisismanager?
Lijkt me geen goed idee. Het probleem is volgens mij dat Rutte zich verschuilen achter het OMT. En dat het OMT heel eenzijdig is samengesteld. Eerst moet het doel van de maatregelen duidelijk en meetbaar worden beschreven;
- Het aantal virus besmetting terugbrengen tot nul.
- zorgen dat de ziekenhuizen covid plus reguliere zorg aankunnen .
Etc.etc.
Dit zijn twee van vele doelen die je kan hebben die ieder andere maatregelen oplevert.

mikes43357369 | 18-10-20 | 09:46

Waarom maak je je stuk nu weer nodeloos slecht leesbaar. Het lijkt wel of je willekeurig wat wiskundige termen bij elkaar sprokkelt om je argumenten te versterken. Integendeel, je veroorzaakt argwaan omdat je precies schrijft wat niet klopt. Laat die zaken weg waar je niet genoeg kennis van hebt. Je verhaal en bedoeling zijn prima, je probeert echter te overtuigen door met termen te strooien. Logaritmisch papier bewijst helemaal niets, compertz-curve is niets wiskundigs maar een vorm van curve-fitting, bedoelt om een vergelijking (formule) te vinden waarop de punten uit een dataverzameling het “beste” passen, daar hebben differentiaalvergelijkingen geen bal mee te maken. Exponentiële groei, de halve wereld krijgt een strakke van die term maar het het boeit niet, er groeit alleen maar gebakken lucht. In de wiskunde bestaat maar 1 vergelijking die altijd gelijk is aan zijn afgeleide en dat is de e-macht, ook die toevoeging heeft niets met Corona te maken maar met “natuurlijke” groei. Dat andere opwindende getal de R-waarde of reproductie getal is absoluut niets bijzonders, gewoon de afgeleide van de groeicurve, ook wel richtingscoëfficient genoemd op de middelbare school. SIR model voegt niets toe, behalve als we weten hoeveel mensen inmiddels immuun of gevaccineerd zijn, het aantal besmette, zieke, opgenomen of overleden mensen moet dalen, dat is alles! Roep dan iets over de correlatie tussen “besmette” of “positieve” aantallen per week en het aantal ziekenhuisopnames en aantal overleden patiënten, in het voorjaar en nu, verzin daar een leuke manier voor en trek een conclusie. Laat die wiskunde achterwegen zolang gemeten wordt met twee maten.

hetgingperongeluk | 18-10-20 | 07:51 | 3

Doe jij het dan. Stuur dan iets in

SinisterNL | 18-10-20 | 08:06

@SinisterNL | 18-10-20 | 08:06: Waarom zou hij? Waarom zou kritiek hebben op een topic moeten betekenen dat er zelf een geschreven moet worden. Inhoudelijk heeft HGPO natuurlijk gelijk. Ik vond het verhasl van Feynman ook slecht. Maar had de moed niet om een een reactie te schrijven. Ik ben blij dat HGPO wel de moeite heeft genomen.

Pardoes | 18-10-20 | 08:27

jamaar als je het in wolframalpha intiept is het allemaal waar!

Sjiek | 18-10-20 | 11:38

Behalve dan de suggestieve toon over hersen-, long-, en hartschade. En dat ik de proporties mis. Beetje paniekerig allemaal, meehuilen met de wolven.

Gräf&Stift | 18-10-20 | 07:44

Ik citeer uit je eigen artikel: "Maar de ziekenhuizen kunnen de druk nog wel aan[...]"

Devox85 | 18-10-20 | 07:56

@Devox85 | 18-10-20 | 07:56: Link niet graag naar Op1, maar luister even naar wat ziekenhuisbestuurder Peter Langenbach te melden heeft over de griepgolf en ziekenhuisdruk in 2018: https://www.npostart.nl/POMS_BV_16321650 Ook toen konden ze het gewoon niet aan en stonden de ambulances in rijen voor het ziekenhuis. Hij begrijpt ook niet, dat er toen bijna geen ophef was. Ik wel, we werden toen niet massaal bang gemaakt.

Harde Henk | 18-10-20 | 10:17

Roepen om een avondklok vind ik gek. Dat hadden we de vorige keer ook niet. In feite is het enige verschil met maart dat je nog met iets meer mensen mag afspreken dat sporten mag en scholen open zijn. In de avond de hond uitlaten of wanden is er dan niet meer bij, iets wat ik regelmatig doe, en waarbij ik nagenoeg niemand tegenkom. Wat willen ze dan oplossen met een avondklok. Mensen die schijt hebben aan de regels gaan toch wel hun gang. Waar ik bang voor ben is dat we onterrecht hebben aangenomen dat 1.5meter of het gebruik van mondkapjes de grote oplossing en zijn. Maar dat aerosolen of seizoensveranderingen stiekem een veel grotere rol spelen.

elco485 | 18-10-20 | 02:29 | 6

Ik heb geen hond, maar ook voor mij is er wel een grens bereikt. Ik ben de bangmakerij spuugzat (ook van Feynman, die zijn mascotte niet waard is), maar ook het OMT en wat de regering ermee doet. Als er nog meer maatregelen komen kom ik in verzet.

Gräf&Stift | 18-10-20 | 07:17

@Voorbeeldige burger | 18-10-20 | 02:50: die vaccins worden wel degelijk empirisch getest. Het testproces is niet veel anders dan dat van andere vaccins. Er is nu alleen vele mate meer budget waardoor er meerdere testen en onderzoeken tegelijk kunnen lopen en met meer capaciteit.

elco485 | 18-10-20 | 11:24
▼ 3 antwoorden verborgen

Het is maar een detail Feynman, maar toch, de cafe's en restaurants mochten niet dicht maar moesten dicht.
En ik kan nu je nu al zeggen, het gaat niet helpen, hooguit naar de kloten.

de honden blaffen... | 18-10-20 | 02:03 | 2

Kosmopolitische investeerders staan al te trappelen om de failliete horeca boedels over te nemen tegen afbraakprijzen en onder te brengen in allerlei vormen van franchises. De banken hebben enkele weken geleden al juichend gemeld klaar te zijn voor de verwachte faillissementsgolf. Ziiedaar de verborgen agenda waar geen nieuwsmedium de vingers aan durft te branden (want er is een historisch precedent: Weimar).

kindapaas | 18-10-20 | 06:49

@kindapaas | 18-10-20 | 06:49: juist de non tax paying multinational matties van rutte staan te popelen gebeurt ook al met sportscholen.

zwaanshals | 18-10-20 | 08:26

In Australië New Zeeland of zuid-Afrika zijn er nauwelijks nog corona besmettingen. Het wordt daar zomer de temperatuur stijgt en influenza en corona verdwijnen als sneeuw voor de zon

Trumme | 18-10-20 | 00:46 | 6

Er zijn studies waar dergelijke hypotheses worden getest. Op basis van een praktische observatie zou je zeggen dat de zomer Corona op zijn minst afremt.

Voorbeeldige burger | 18-10-20 | 02:52

@Voorbeeldige burger | 18-10-20 | 02:52: er is een interessant onderzoek over de seizoenspatronen van coronavirussen. In de klinaatzones zoals de onze kent het in de winterperiode een sterk oplopende piek. In de meer tropische zones een wat lagere maar langgerektere (=langdurigere) piek. Zoals in Brazilië zichtbaar is. Het lijkt er op dat ook Covid19 zich zo "gedraagt". En dan zijn weinig gevallen in zuid Afrika, Australië en nieuw Zeeland nu logisch te noemen.

volksvaderland | 18-10-20 | 07:58

Australië word je wel opgepakt als je iets onaardigs op Facebook schrijft over covid. Zou Rutte graag willen, maar lijkt me geen goede zaak als we die kant op gaan.

jip_86 | 18-10-20 | 10:55
▼ 3 antwoorden verborgen

Prima stuk van Feynman. Het is prettig om een visie te lezen van iemand die sterk aansluit bij die van jezelf. Nuchtere kijk en goede invalshoeken.

Nicolas Arcissus | 18-10-20 | 00:42 | 2

Ik vind het totaal niet nuchter. Dat COVID-19 longen, hart en hersenen “sloopt” laat zien dat deze “Feynman” iemand is die weinig kritisch is ten aanzien van halfslachtige en suggestieve paniekberichten in de media. Dus wederom een slecht stuk van deze Feynman.

Nuchter en afgewogen zou enkel en alleen met de constatering gepaard kunnen gaan dat iedereen op de duur besmet raakt. En dat alleen wat dikke, oude mensen hier consequenties aan ondervinden.

Gräf&Stift | 18-10-20 | 07:23

@Gräf&Stift | 18-10-20 | 07:23: en daarnaast nog het onjuiste feitje dat door griep nooit eerder de IC's overbelast raakten. 2016 en 2018 bijvoorbeeld.

volksvaderland | 18-10-20 | 08:01

Ik zag vanavond een heel bezorgde Vara-mevrouw moeilijk kijken qua mondkapjes. Heel veel tigtachmiljoenmiljard mondkapjes per zoveel. Dus duurzaamheid wordt wel een issue en een dingetje bovendien.
Wist u dat er al mondkapjes gevonden zijn op de bodem van de ……
oceaan!
Fransie Timmermans ligt huilend in z‘n nest.

fokkewoelf | 18-10-20 | 00:37 | 2

Je ziet die dingen ook steeds meer rondslingeren op straat. Ik vraag me altijd af waarom mensen er altijd zon zooitje van moeten maken.

elco485 | 18-10-20 | 02:32

Ik mis nog steeds in al die gerapporteerde gegevens in de secte " Sterfgevallen" de kolommen "leeftijd", "gewicht" en "onderliggend lijden". Hier in Frankrijk doen ze dat wel en voor week 41 is 90,5% ouder dan 65, ligt de gemiddelde leeftijd op 80 en had 2/3 een onderliggend lijden ( voornamelijk overgewicht, diabètes, hart- en vaatziekten, kanker, zwakke lever- en/of nierfunctie).

Maar afgezien van maart en april 2020 is het sterftecijfer per maand in 2020 ongeveer gelijk aan die van 2019 en zelfs minder dan 2017 en 2016.

(Bron: Insee)

Bierum | 18-10-20 | 00:23 | 3

U heeft helemaal gelijk. Het probleem is alleen dat dit niet in het straatje van de regering past. Er is gewoon een reden waarom wij nu al de hele tijd genaaid worden. Ik begrijp hen niet moet ik zeggen. Wat ik wel weet dat er nog heel veel mensen nog steeds in een paniekmodus zitten terwijl dit helemaal niet hoeft. PCR-testen zijn echt onbetrouwbaar, en natuurlijk lopen de ziekenhuizen nu vol: Covid en Griep tegelijk, zo simpel is het. Bescherm de kwetsbaren en laat de andere rondlopen en leven. Ook nog eens goed voor de herdenimmunität...Alles te gaan verbieden heeft zooooo geen zin...

Frietpiet | 18-10-20 | 00:36
-weggejorist-
zwaanshals | 18-10-20 | 08:28

Als er nu iets is dat deze crisis bij uitstek kenmerkt, dan is het wel het jammerlijk falen van de GGD. Volstrekt incompetent. Terwijl ze juist ooit zijn opgericht om pandemieën het hoofd te bieden. De directie van die club ter plekke ontslaan, en alle kortpittige kapsel part-time dames die al weken lang angstvallig thuis zitten er uit. Wat een walgelijke instelling. Wat een complete faalclub.
-
Zet commerciële bedrijven op het testen! Een club als Sanquin zou het morgen zó kunnen.

bisbisbis | 18-10-20 | 00:21 | 3

Sanquin heeft nog geen fractie van het personeel wat nodig is om >40,000 bron en contactonderzoeken per week te doen.

Diederik_Ezel | 18-10-20 | 08:26

Inderdaad mijn werkgever heeft een commercieel bedrijf in de arm genomen wij kunnen dezelfde dag bij klachten nog getest worden en de volgende dag de uitslag.
Ik ben de afgelopen twee weken al twee keer getest lol ..

Ronnie | 18-10-20 | 09:50

Exponentiele groei bewijzen door gevonden positieve gevallen op een logschaal weer te geven, terwijl je weet dat testen enorm zijn opgevoerd... Ja: het aantal besmettingen is gestegen. Nee: dat was niet exponentieel. Zie ook de ziekenhuisopnames: dat is veel meer een lineaire lijn op een normale schaal.

Bij exponentiele groei (waar je het vorige week ook al over had) past een groei van de delta tussen opgenomen en ontslagen patiënten. Die daalt echter. We zijn ook qua opgenomen nieuwe patiënten deze week nog niet boven de piek van dinsdag uitgekomen van 236. Waarom niet? Er is geen sprake van exponentiele groei.

In het model van Gommers (en de Jonge) zouden we halverwege oktober op minimaal 400 (en max 600) mensen op de IC zitten. Dat was een voorspelling van slechts twee weken ervoor, toen er al iets van 200 patiënten op de IC lagen. Het werden er 345 (bron LCPS). Dat verschil lijkt niet heel veel, maar is groot. Aangezien de mismatch ook exponentieel toeneemt als je uitgaat van exponentiele groei die dat in werkelijkheid niet is.

Oscar Mopperkont | 18-10-20 | 00:16 | 2

Feiten, de angstaanjaag-brigade heeft er niet zoveel mee.
Ik hou ervan.
Dank.

Ad Fundum | 18-10-20 | 00:34

Exponentiëel of niet, feit is wel dat percentage positief stijgt. Ben zelf helemaal voor kijken waarom het groeit, maar dat komt hier zeker niet alleen door de groei van het aantal testen.

jip_86 | 18-10-20 | 11:00

@Feynman
Indrukwekkend, zoals elke zaterdagavond. Altijd onderbouwd met steekhoudende argumenten dankzij een hoogwaardige kennis van zaken. Iedere GS-lezer mag zijn handen dichtknijpen dat je alle misstanden wekelijks perfect onder woorden brengt.

hoogstetijd | 18-10-20 | 00:07 | 3

Perfect? Het is hooguit een frame vanuit 1 perspectief.

Pimp my Voortuin | 18-10-20 | 00:23

Nou wil ik ook een hoogwaardige kennis.

Ad Fundum | 18-10-20 | 00:53

@Ad Fundum | 18-10-20 | 00:53: Ik heb wel kennissen op de 7e verdieping. Maar echt slim zijn ze niet

Sjiek | 18-10-20 | 01:03

De uitspraak is van Kamerlingh Onnes en is: "Door meten tot weten". Ofwel: Aan domweg meten heb je niet veel, het gaat om een zinvolle interpretatie van de waarnemingen. Juist daar ontbreekt het bij velen aan.

bdn01 | 17-10-20 | 23:57 | 2

De vraag is waarom. Is men echt zo in paniek geraakt?

Gräf&Stift | 18-10-20 | 07:42

@Gräf&Stift | 18-10-20 | 07:42: Mogelijk omdat er geen openheid over cijfers gegeven wordt. De (arcgis) coronatracker verandert elke paar weken de manier waarop de cijfers gepresenteerd worden, dus vergelijken met de situatie eerder in het jaar is lastig. Mensen die van corona herstellen worden sowieso niet geteld; er is alleen rapportage over hoeveel er elke dag bijkomen. En de totaalstand wordt dus ook niet getoond. "Vandaag 80 mensen erbij op de IC" zegt niet zoveel, hoeveel liggen er totaal op? Het staat nergens... Met zoveel ontbrekende informatie is het lastig om correcte conclusies te trekken.

Wat ik wel zie is dat mijn neefje en nichtje (middelbare scholieren) al diverse keren getest zijn, nadat er corona bij klasgenootjes was geconstateerd. We moeten de enorme bron van besmettingen die de scholen zijn weer sluiten, dan is het denk ik gauw gedaan met de tweede golf. Zolang je dat door laat etteren blijft het dweilen met de kraan open.

Als ik de middelen had die de Nederlandse overheid heeft dan had ik in de zomer best wel een video-les systeem op poten kunnen zetten. Een enkel gestandaardiseerd systeem, wat gratis door alle scholen gebruikt kan worden, zodat lessen tenminste doorgang kunnen vinden zelfs als de scholen weer dichtmoeten. Is er zelfs maar over nagedacht? Ik heb niet de indruk...

En dat lijkt een systematisch probleem: we horen al sinds het begin over de gevreesde tweede golf, maar er is geen enkele indicatie dat de overheid ook maar iets gedaan heeft om de problematiek daarvan te verkleinen. Alles dichtgooien is een paniekoplossing van mensen die dachten dat het hun niet zou overkomen, zo'n tweede golf. Van visieloze boekhouders die geen centje willen uitgeven zonder dat er eerst bewezen is dat het absoluut noodzakelijk is en alle formuliertjes zijn ingevuld.

Neem nou dat contactonderzoek: dat is gewoon mensen bellen en vragen wie ze in een bepaalde periode ontmoet hebben. Dat kun je elke uitzendkracht laten doen, dat hoeft echt niet door GGD personeel te gebeuren! Dus waarom is dat niet voorbereid door de overheid?

Test capaciteit is hierboven al besproken, en kennelijk zijn laboratoria geweerd omdat het anders teveel inkomsten zou kosten. Onbegrijpelijk.

En een online lessysteem had er ook allang kunnen zijn. De totale incompetentie is stuitend; zo gauw er iets gedaan moet worden dat moeilijker is dan regeltjes van Europa uitvoeren dan blijkt het hele apparaat volstrekt incapabel.

Opslag Medium | 18-10-20 | 10:39

Ach, zo verbaas ik mij er al maanden over dat ik iedere keer weer hoor dat het aantal overledenen hoger is, doordat er achterstand was met rapporteren.
Ieder weldenkend mens zou toch verwachten dat het tijdstip van overlijden bepalend is, en niet de dag van het invullen van een formulier.

Andorian | 17-10-20 | 23:14 | 3

Welcome to Clown World. En iedereen tuint er met open ogen in.

OpperGek | 17-10-20 | 23:18

Als de meeste mensen boven de 70 ervan doodgaan, ligt het dan niet heel erg voor de hand om juist die groep te isoleren? Waarom moet hiervoor de hele samenleving tot stilstand komen?

Beefbus | 17-10-20 | 23:13 | 1

Omdat a; doodgaan niet het grootste probleem oplevert en b; omdat het ook mensen onder de 70 treft.

BozePaarseMan | 17-10-20 | 23:25

Ik zie overeenkomsten met de tijd dat het AIDS virus de kop op stak in de jaren 80/90:
-eerst krijg je totale paniek; iedereen gaat dood aan dit nieuwe virus
-dan krijg je twijfel/fake nieuws: dit virus is een hoax
-broodje aap verhalen: letterlijk: het virus komt doordat men het met een aap deed in Afrika
-maar het schijnt dat het uit de Congo komt, een experiment met apen als proefdier wat mis is gegaan, om namelijk een vaccin te maken, patiënt zero was al in België eind jaren 50.
-voorlichtingsavonden op TV: kijk uit: niet uit andermans glas drinken, niet te dicht op elkaar terwijl je spreekt, altijd condooms etc.
-blijkt dat alleen en vooral homo's gevaar lopen, en dan ook besmet bloed ontvangers, en Afrikanen.
-geld lost alles op
-na jaren nog steeds geen werkend medicijn/oplossing/vaccin
-wel enigszins dempende combo van medicijnen
-uiteindelijk is iedereen AIDS een beetje vergeten, het bestaat natuurlijk nog wel, maar is niet het grote gevaar voor de gemiddelde burger, wat men dacht.
-miljoenen worden eraan besteed. Afrika heeft blijkbaar zeer veel AIDS patiënten, maar kan ook mee gesjoemeld zijn, om meer geld te krijgen.

Covid-19:
-totale paniek
-fake nieuws: het virus is een bio wapen uit China om het Westen economisch kapot te maken, ontsnapt of bewust losgelaten.
-kan ook overgesprongen zijn van vleermuis op gordeldier op mens. Huh???
-SARS en MERS, ja dat was alleen in het Midden-Oosten en Azië.
-geld stoppen in een vaccin. Dat gaat alles oplossen. Echt.
-iedereen kan slachtoffer worden. Nee, in feite vooral 60+ ers, en mensen met een slechte algemene weerstand, vooral D gebrek en obese en man.
-dus waarom niet concentreren op de grootste risico groep, de 60+ ers met onderliggend lijden?
-laat die extra oppassen en geef ze medicijnen die nu al werken, misschien niet voor 100%, maar beter dan niets natuurlijk.
-miljoenen worden toegeschoven aan onderzoek, uitkomst is nog niet zeker
-landen hebben belang om hun aantallen op te schroeven, krijgen op die manier geld toegeschoven door de Gekke Henkies uit het Noorden
-net als AIDS zal dit ook overwaaien, niet dat het virus verdwijnt, of er een medicijn komt, maar omdat men beseft dat het specifieke groepen pakt, en als die zich beter 'gedragen"zijn hun kansen beter.

OK, ik ontken dus duidelijk niet het HIV virus of het corona virus, ik geef alleen de parallellen aan uit die tijd en de huidige tijd.
Jarenlang wist men ook niet de juiste aanpak voor AIDS: volgens mij is nu de aanpak dat de risicogroep zich zeer bewust is van de gevaren, het darkroom gebeuren etc, en ook dat er nu virusremmers zijn, die in de juiste combo en dosering HIV uitstellen, zodat het minder fataal is. Maar nog steeds wel een grote aanslag doet op het lichaam.

King of the Oneliner | 17-10-20 | 23:06 | 6

Het was meerdere jaren zo dat de kans op Hiv heel klein was als je niet in de categorie msm viel (men who have sex with men) en niet in/uit Amsterdam kwam..

Tegenwoordig kun je in feite beter Hiv/aids hebben dan Diabetes. 4% vd bevolking heeft diabetes en daarmee een verhoogde kans op veel problemen (slechte bloedvaten: hartinfarct, slechte ogen, nieren etc).

Nichtsneues | 18-10-20 | 00:06

Eigenlijk wisten alleen mensen 'in the scene' dat het voornamelijk een 'homoziekte was.
Want de MSM gingen ons dat natuurlijk niet vertellen want dat was enorm stigmatiserend.

Ook toen al deed de MSM niet wat ze eigenlijk moesten doen, en hielden feiten achter voor het gepeupel.

zetje01 | 18-10-20 | 01:00

Precies de spijker op de gevoelige snaar. Voeg Mazelen hier ook maar aan toe. Rechtvaardigt het aantal Mazelendoden in NL sinds WO2 een vaccinatie? Vaccinatie werd ingevoerd in 1976, in 1975 was sinds tijden 1 dode gevallen. Dus we pompen miljoenen kinderen een vaccin in de arm voor wat eigenlijk?

hetgingperongeluk | 18-10-20 | 08:07
▼ 3 antwoorden verborgen

U moet zeggen DE HELE zorg.

litebyte | 17-10-20 | 23:24

Exact. En daarvoor werd de economie niet gesloopt. Sterker nog; het stond amper in de krant.

De Droit | 17-10-20 | 23:29

Covid is net als vele andere aandoeningen. Je gaat er wel/niet aan dood, je houdt er niets/iets aan over. Het treft voornamelijk mannen. Of vrouwen. Veel ongezonde mensen worden ziek. Maar ook sommige die gezond zijn... etc etc

Happy People | 18-10-20 | 07:29

Met de kennis van nu! Oh ja zeker, we zagen dit een maand geleden aankomen. Ik zei exact vijf weken eerder hier, dat we eind oktober weer in een lockdown zouden zitten. De cijfers waren helder. Echter, de skepsis was destijds zo groot, dat er nooit draagvlak zou zijn geweest voor drastische maatregelen. Dat is het tragische ervan, dat je nu het uit de hand loopt pas effectief kunt zijn. Men had zich er destijds gewoon niet aan gehouden als een lockdown was gestart. Dus nu is het makkelijk lullen, maar toen was men er niet toe bereid geweest.

Beste_Landgenoten | 17-10-20 | 23:01 | 4

Lockdown is voor gevangenen, niet voor gezonde mensen.

Iggy_Plop | 18-10-20 | 03:36

@Fatwabuster | 17-10-20 | 23:24:
Ook in Zweden hadden ze gewoon hun maatregelen, en die verschilde niet heel veel van de Nederlandse.

Rest In Privacy | 18-10-20 | 05:37
▼ 1 antwoord verborgen

En nu? Een half jaar in lockdown? Niet realistisch. Survival of the fittest. Dat wordt het dan.

Rest In Privacy | 17-10-20 | 22:53 | 2

Sneerl, meer en beter testen

Testen testen en testen en naleven van een aantal maatregelen. Kijk naar Denemarken.

litebyte | 17-10-20 | 23:25

@litebyte | 17-10-20 | 23:25: Ben ik met je eens maar ik heb mij 6 weken geleden laten testen ,moest 3 dagen wachten voordat ik terecht kon en moest ook nog eens 100 km rijden, nu 6 weken verder heeft mijn schoonzoon klachten moet nu ook weer 3 dagen wachten voordat hij terecht kan voor een test en weer een pokke eind rijden en de beleidsmakers maar roepen dat alles goed is geregeld, niet dus.

Nietgek | 18-10-20 | 02:33

Ik mis nog iets in je stuk, Feynman. Van Dissel is tegen mondkapjes op basis van "persoonlijke ervaring". Dat maakt hem een waardeloze wetenschapper met N=1.
Hoe is die compleet incompetente man in 's Hemelsnaam op die plek beland? Bij de juiste studentenvereniging gezeten vroeger / Old Boys Network?

Rest In Privacy | 17-10-20 | 22:50 | 5

@de honden blaffen... | 17-10-20 | 23:01: Vanavond was bij Kassa een test van een aantal niet-medische mondkapjes die dit bevestigt. Deze maskers helpen alleen om grote druppels tegen te houden zoals bij hoesten en niezen. Als je gewoon ademend door een winkel loopt heeft zo'n stukje stof geen enkel preventief nut, laat staan als je buiten op straat bent. Van alle politieke spelers was, zoals gewoonlijk, alleen Lilianne Marijnissen bereidt om een reactie te geven. Ondertussen wordt het wel wettelijk vastgelegd dat we verplicht worden om zo'n stukje stof voor je mond te doen in publieke binnenruimtes.

Lomo | 17-10-20 | 23:25

Van dissel is er voornamelijk voor om het babinet/minister buiten schot te houden en verantwoordelijk politiek bestuurders buiten schot te houden.

Dat begon al in Feb. door te verklaren dat het maar een griepje is, dat de kans op een grote uitbraak vrijwel nihil is, dat de zorg in NL er absoluut klaar voor is, dat mondmaskers gevaarlijk zijn (vanwege de tekorten) dat het virus niet overdraagbaar is dmv oppervlakken en of uitwerpselen en urine.

litebyte | 17-10-20 | 23:30
▼ 2 antwoorden verborgen

Allemaal hele leuke 'feitjes' Feynman..... er is maar 1 feit die er toch echt iets toe doet:

Het onderzoek van John P A Ioannidis, gepubliceerd door de WHO.... een onderzoek naar aanleiding van tientallen wereldwijde onderzoeken met betrekking tot het IFR getal.

Dat is dus voor onder de 70 jaar..... 0,05%
Boven de 70.... 0,57%
Maakt een gemiddelde van 0,23%

Kortom, einde paniek..... en haal in godsnaam die paniekknop weg bij het OMT/RIVM/Kabinet en MSM.

Fatwabuster | 17-10-20 | 22:40 | 5

@Aart4888 | 17-10-20 | 22:55: Paniek vogel..... kijk om je heen, iedereen is geïnfecteerd met het angstvirus en dat is veel gevaarlijker..... zonder ook maar enig tegenspartelen worden de vrijheden bij een ieder weggenomen...... en het gros kijkt er pathetisch naar en roept om nog hardere maatregelen.

Wordt wakker man!

Fatwabuster | 17-10-20 | 22:59

@Aart4888 | 17-10-20 | 22:55:
Naar Duitsland sturen.
Daar zijn ze niet zo dom geweest om de capaciteit in de gezondheidszorg tot het absolute minimum terug te brengen.

de honden blaffen... | 17-10-20 | 22:59

yes...

nobodiesunmighty | 18-10-20 | 01:25
▼ 2 antwoorden verborgen

Ik ben deze week van Amsterdam naar Atlanta gevlogen. OMG het vliegtuig vol met Russen die er wel in mogen en Europeanen niet, das toch wel vernederend als Europeaan. Bij uitstappen een zootje en voor al geen afstand houden iedereen fuck the rules. Daarna binnenlandse vlucht naar bestemming keurig netjes houden de Amerikanen zich aan de regels!!!!!! Gewoon een heel groot mentalitiets verschil. Vervolgens een paar dagen in de US en alles open en overal behoorlijk druk. En overal word netjes de Covid regels nageleefd. Ik ben dus tijdens mijn verblijf in Nederland toch gebrainwasht door de MSM. En maar roepen Orange Men Bad en intussen zit Nederland in een lockdown en gaat het hier in de US aardig door met de economie en de Covid gevallen stijgen zeker niet zoals in Nederland. Feynman meten is weten ..... maar de praktijk is de werkelijkheid. En eigenlijk heeft Feynman mij ook behoorlijk gebrainwasht!!!!

RubberenHarrie | 17-10-20 | 22:39 | 2

Wist je niet dat amerikanen keurige beleefde vriendelijke mensen zijn?
Okay, van tv leer je dat niet. Op de tv zijn alle amerikanen gestoord.

zetje01 | 18-10-20 | 00:56

@zetje01 | 18-10-20 | 00:56: Altijd zo dubbel. Als het coronabeleid goed gaat is het een succes van Trump. Gaat het slecht dan komt het omdat de staten zelf verantwoordelijk zijn.

Rest In Privacy | 18-10-20 | 08:04

Team Jaap van Dissel hiero.
Het ligt eenvoudigweg aan het jezelf niet houden aan de opgestelde regels ( icm pure pech )
De gemiddelde Nederlander wil het na 8 maanden 24/7 constant corona-gelul nòg niet begrijpen dat het ook over hem/haar gaat.

Ambiorix | 17-10-20 | 22:33 | 6

Vitamine D-suppletie aan risicogroepen en patiënten zou op dit moment best kunnen helpen.

Desmond1970 | 17-10-20 | 23:11

Grijns

Otto Normal | 17-10-20 | 23:29

Dat beeld herken ik volledig niet. In mijn omgeving houdt iedereen zich netjes aan de regels. Het probleem is dat de regels niet werken.

DeDatumEnTijd-> | 18-10-20 | 09:43
▼ 3 antwoorden verborgen

Wie kan me helpen? IK lees vorige week iets over de afmetingen van een virus van 0,08 micrometer. De ruimte tussen de vezels van een mondkapje is 0,5 micrometer. Wat houdt dat mondkapje dan tegen?

Andere vraag: Mijn hersenen hebben om te kunnen functioneren zuurstof nodig. Met een mondkapje adem ik mijn eigen uitgeademde stikstof weer in. Wanneer ga ik dood aan een tekort aan zuurstof?

de Jager59 | 17-10-20 | 22:29 | 13

wanneer de tijd rijp is amigo, wanneer de tijd rijp is....

nobodiesunmighty | 18-10-20 | 01:28

er is zelfs verschil in ffp2 kapjes hrb ik gemerkt. de eerste lading sloot mooi achter dicht, de nieuwe lading die ik nu gebruik flappert lekker bij mijn wangen open als ik uitadem. joho! gaat lekker...

nobodiesunmighty | 18-10-20 | 01:35

Als je dood zou gaan van mondkapjes, dan zouden er nog maar weinig mensen over zijn in het verre oosten...

Ton-de-Lange | 18-10-20 | 08:26
▼ 10 antwoorden verborgen

Gelezen op Twitter(klik link voor het filmpje)
Gommers op tv: “Er is geen reden om de IC-capaciteit op te schalen want dan gaan we ons vervelen en dat is het ergste wat er is”. (Met dank aan @IsaKriens
twitter.com/Rising_Seraphim/status/13...

komtdatschot | 17-10-20 | 22:25

Diederik Gommers (de vakbondsleider van het ziekenhuispersoneel) vertelde dat de zorg heel binnenkort al overbelast zou raken en dat meer maatregelen nodig zijn. Op de vraag waarom dat nu relatief zoveel sneller het geval was dan in maart antwoordde hij dat een groot deel van het personeel thuis moet blijven vanwege de maatregelen.

C1O2 | 17-10-20 | 22:20

Onderzoeker voorspelt: tweede golf eindigt in maart 2021. ’Daarna verdwijnt het virus als sneeuw voor de zon’

We duiken een donkere, onzekere winter in. Hoe lang beheerst het coronavirus nog ons leven? Wanneer kunnen we weer gaan en staan waar we willen? ,,Even doorbijten”, zegt onderzoeker Martijn Hoogeveen. De tweede golf is langer en groter en eindigt rond week 10 in 2021, voorspelt hij. ,,Vanaf maart verdwijnt het virus als sneeuw voor de zon. Het ergste leed is dan geleden, want historisch gezien is een derde golf het minst ingrijpend.”
www.haarlemsdagblad.nl/cnt/DMF2020101...

D.Onderop | 17-10-20 | 22:19 | 6

@Binnenbaan | 17-10-20 | 22:47: Credit is niet nodig. Maar ik ben nog steeds niet helemaal overtuigt dat de 1ste Corona golf in December van 2019 is geweest en is verstopt/niet opgemerkt is geworden, juist vanwege het 'griepje'idee/ gevoel van het jaar daarvoor.

starbuck280 | 17-10-20 | 23:18

Ja kan het verloop van de golven van eeuw geleden natuurlijk niet vergelijken met die van nu.
Ik kan me namelijk niet voorstellen dat thuiswerken erg in zwang was, in die tijd.
Volgens mij, als je thuis bleef, kreeg je natuurlijk ook geen loonzakje.

Ennuuhh resulteerde de eerste golf ook niet in tientallen miljoenen doden? Logisch dat latere golven wat minder impact hadden: mensen die overgevoelig voor het virus waren, die waren bij latere golven al de pijp uit.

zetje01 | 18-10-20 | 00:50

opmerkelijk intetessante gedachte. Te NIVEL dan wel RIVM resultaten hierover bekend?

nobodiesunmighty | 18-10-20 | 01:32
▼ 3 antwoorden verborgen

In het verpleeghuis van mijn moeder zijn deze week weer draconische maatregelen getroffen. De leefruimte van de 'cliënten' is teruggebracht naar postzegelgrootte. Men schijnt zich niet te realiseren dat het verdriet dat gepaard gaat met eenzaamheid ook fnuikend kan zijn voor het immuunsysteem. Gegeven de kwaliteit van leven die momenteel overblijft, is dood door corona straks nog een zegen.

MickeyGouda | 17-10-20 | 22:18 | 6

@MickeyGouda | 17-10-20 | 22:58:
Begrijp dat het heel moeilijk is, vooral de bezoektijden. Dat wist ik niet. Je zou inderdaad denken dat met inachtnemen van de voorschriften je voldoende risico afwendt.
Ik zie ook niet zo in wat het toevoegt, er moet wel een balans gezocht worden.. hou jullie taai!

letopuwzaak | 17-10-20 | 23:12

@MickeyGouda | 17-10-20 | 23:20:
Doe dat.. en teveel Murder she wrote etc kijken is ook niet goed voor het wat oudere hart. Balans, balans:-)
Sterkte daar!

letopuwzaak | 17-10-20 | 23:44
▼ 3 antwoorden verborgen

Misschien verstandig te investeren in goed betaalde zorg?

thanseeuwen | 17-10-20 | 22:16 | 2

Klinkt aardig van je. Hoeveel ga centjes ga je nú overmaken aan de zorg ? Zeg t maar.

Ambiorix | 17-10-20 | 22:41

@Ambiorix | 17-10-20 | 22:41: Een gemiddeld, ja ja, Nederlands gezin 15.000 euro per maand. Daarvan gaan ongeveer 1,3 miljoen Nederlanders voor aan het werk om hun brood te betalen. En die 1,3 miljoen krijgen goed betaald in een van de duurste zorgstelsels te wereld. Kortom leuke baan waarin je medemensen in problemen kunt helpen, in goede arbeidsomstandigheden en mooie gebouwen, met zorgzame collega's, bij grote werkgevers met loopbaanmogelijkheden, waar het geld rondklotst als je even goed oplet en je ook nog zeker bent van je baan en de maandelijkse overboeking. Geen wonder dat ruim een miljoen mensen er graag werken.

Graaier | 18-10-20 | 08:48

eensch . blijf thuis.

newray | 17-10-20 | 22:08

het vacantie adres van oranje is een party gworden. allemaal kleine jets en luxe boten . party !!

newray | 17-10-20 | 22:33

Wat een minkukels.
Hoeveel communicatiemedewerkers en aanverwanten heeft de overheid op de loonlijst staan (nu allemaal al maanden aan het thuiswerken) en helemaal niemand die zo'n berichtje even controleert?

Wering | 17-10-20 | 23:06

Grappig, Zweden is van de Corona af...... geen volledige lockdown, geen tweede lockdown. Beetje afstand houden, klaar is kees......
Jammer dat ze gefaald hebben met de verpleegtehuizen. Maar dat deden wij ook met een volledige lockdown.........

crt | 17-10-20 | 22:05 | 19

@thephysicist | 17-10-20 | 23:17: Begin wel daarna niet meer.
Ze hebben het virus niet in de weg gezeten zoals we ook doen bij griep. Het heeft dus in het begin meer kunnen huishouden. Daarna nam het rap af. De mortaliteit in Zweden uiteindelijk beduidend lager.
De grote fout die ze daar hebben gemaakt, net zoals in Nederland, is dat ze de bewoners van verpleegtehuizen niet genoeg hebben beschermd. Daardoor was er een hoge sterfte onder ouderen.

crt | 17-10-20 | 23:44

@crt | 17-10-20 | 23:44: De objectieve werkelijkheid is uw ding niet. Da's duidelijk. Beun!

Guillermo | 17-10-20 | 23:56

@crt | 17-10-20 | 23:44:

De cijfers die ik noem, kunt u zelf controleren, ik geef ook nog aan dat ze van vandaag zijn. Snap het probleem niet zo, het zijn gewoon de feiten.

thephysicist | 18-10-20 | 00:02
▼ 16 antwoorden verborgen

100% van de mensen op de IC heeft een vitamine D-tekort en de mensen met het de ernstigste vitamine D-deficiëntie hebben de grootste kans op overlijden. Ook hebben mensen die vitamine D deficiënt zijn een grotere kans op besmetting dan mensen met een optimale vitamine D-status. Bovendien heeft toediening van vitamine D aan Covid-19-patiënten een gunstig effect op het ziekteverloop. Dit valt allemaal af te leiden uit wetenschappelijk onderzoek, maar je hoeft alleen maar te kijken wie er op de IC liggen om te zien dat vitamine D er wel wat mee te maken zou kunnen hebben en alleen maar naar de grafiek te kijken om te zien dat er wel eens een seizoenseffect zou kunnen meespelen.

Vanaf eind september is de zon in Nederland niet meer voldoende om buiten vitamine D aan te maken en dalen de vitaminespiegels in de bevolking snel; van 40% met een vitamine D-tekort in de zomer naar 60% met een tekort in de winter.
Testcapaciteit, bron- en contactonderzoek en apps zijn allemaal leuk en aardig, en fijn als dat op orde zou zijn. Maar dat verandert niets aan het gegeven dat de besmettelijkheid van het virus in de komende periode snel toeneemt doordat er meer mensen zijn met steeds lagere vitamine D-niveaus, dezelfde reden waarom het aantal ernstige gevallen ook zal toenemen.

De golf gaat dus met de huidige aanpak (met scholen open) hoog worden, heel erg hoog. Totdat we genoodzaakt zullen zijn deze winter met zijn alle een aantal weken in volledige quarantaine door te brengen.

Desmond1970 | 17-10-20 | 22:04 | 9

@Middensteun | 17-10-20 | 22:51: Dat is inderdaad ook de reden dat je de afgelopen weken geluiden hoorde dat het virus iets 'minder heftig was geworden' is dan afgelopen maart/april.

Desmond1970 | 17-10-20 | 22:58

@Desmond1970 | 17-10-20 | 22:58:
Je verhaal over vitamine D mist nog 1 component, namelijk i.c.m Zink.
Volgens mij is het Corona virus gemuteerd, onafhankelijk van vitamine D inname.

thephysicist | 17-10-20 | 23:11

@Desmond1970 | 17-10-20 | 22:58: maar je typte het alsof je zegt dat vitamine d niveaus "snel" dalen in september, terwijl ze dan juist misschien op het hoogst zijn. Ik heb persoonlijk een keer meegemaakt dat ik erg ziek was. Van allerlei klachten. Niets gevonden behalve een superlage vitamine d spiegel... in juni.

Middensteun | 17-10-20 | 23:13
▼ 6 antwoorden verborgen

@feynman, geweldig goed stuk, geen geouwehoer maar duidelijke data.

d e r e a l i s t | 17-10-20 | 22:01

"Dat weet u, want bij de jaarlijkse griepgolf raakte de IC nooit overbelast."
Klopt dus weinig van. De boel raakte weldegelijk overbelast door de griep.

www.netwerkacutezorgnoordwest.nl/nieu...

Ik hoor de daadwerkelijke oorzaak van de overbelasting wederom niet. Dat zijn de bezuinigingsrondes die het kabinet Rutte heeft doorgevoerd! Rutte heeft de zorg eerder al kapot bezuinigt en daar plukken we nu de vruchten van. Niks corona, niks griep. Te weinig zorgpersoneel en een paar failliete leegstaande ziekenhuizen zijn de oorzaak van het overlopen van de zorg. Beleid van Rutte. Kabinetsbeleid waaraan hij momenteel vast geen herinneringen heeft.

Kopieerapparaat | 17-10-20 | 22:00 | 7

Dat bedoelt meneer Lekgoot juist.

Cepalislam500mg | 17-10-20 | 22:23

Precies, iets wat ik al vele malen in de panelen heb geroepen. De afgelopen tien jaren zijn er meer dan10.000 bedden verdwenen, men had dovemansoren voor alle protesten van het zorgpersoneel voor meer zorg en sprak denigrerend over een paar bakstenen. ( Gesloten ziekenhuizen) Maar slechts enkelingen zien dat, de rest laat zich angst aanjagen en stemt straks wederom op deze partijen omdat Rutte n consorten zo vlekkeloos hun speech kunnen voordragen.

MoonBeebe | 17-10-20 | 22:33

Er gaat meer geld heen, internationaal gezien echt niet weinig. De vraag is of het goed besteed wordt. Er wordt wat afgetypt en geklikt in de zorgsector.

Nichtsneues | 18-10-20 | 00:22
▼ 4 antwoorden verborgen

Denk je echt dat 4x zoveel testen een ander beleid oplevert of zo? Al test je iedereen elke dag, er gaan precies net zoveel mensen dood. Dus steek die PCR staafjes lekker waar de zon niet schijnt, en ga er vanuit dat iedereen uiteindelijk een keer aan de beurt is.

marcoplarco | 17-10-20 | 22:00 | 4

@Shoarmamasutra | 17-10-20 | 22:08: Want?? Dat virus trekt zich nada aan van alle 'maatregelen'. Als jij over een jaar tegen dat virus aanloopt dan ben je net zo vatbaar als vandaag, want de maatregelen hebben tot doel dat jouw eigen immuunsysteem er NOOIT mee in aanraking is geweest. Je bent over een jaar net zo vatbaar als Patiënt Zero!
Oh wacht, nee, het allerheilige vaccin komt er aan. Weet je wat? Iedereen die wil mag zich laten volspuiten, maar ik verdom het. Kom over vijf jaar nog maar eens terug, als de bijwerkingen (waar de farmaceuten zich al tegen gevrijwaard hebben) ten volle bekend zijn.

marcoplarco | 17-10-20 | 22:15

@marcoplarco | 17-10-20 | 22:15: Ook dan wil ik het niet. Net zo min als een griepprik wil/kan krijgen. Mijn immuunsysteem is mans genoeg om dat virus zelf de nek om te draaien. Je wordt pas echt ziek van al die medicatie.

Kopieerapparaat | 17-10-20 | 23:18

@Kopieerapparaat | 17-10-20 | 23:18:
Weet je wat het probleem is met wappies:
Men kan er niet van leren.
Want als ze doodziek zijn, dan blijven ze uit de publiciteit, en als ze dood zijn, is iedereen vergeten wat ze eerst voor stoere taal uitsloegen.
Men hoort dus enkel de mazzelaars.

zetje01 | 18-10-20 | 01:30
▼ 1 antwoord verborgen

RIVM Video: 'Instructies gebruik mondneusmasker'
vimeo.com/403728699

D.Onderop | 17-10-20 | 21:59

"Het zou bijzonder prettig zijn voor het draagvlak als de hoge heren de moeite nemen uit te leggen dat COVID-19 in extreem hogere aantallen dan bij influenza een auto-immuun reactie veroorzaakt."
En, waarom zou het zijn dat de hoge heren deze moeite nog niet genomen hebben? En hoe hoog zouden die extreem hoge aantallen zijn?
Ik kom niet veel verder dan 0,5 - 2% met de beschikbare gegevens.
Ja, op 17 miljoen zijn dat een heleboel, maar die gaan lang niet allemaal dood, belanden lang niet allemaal op de ic en houden er lang niet allemaal blijvende schade aan over.

jemagookniksmeer | 17-10-20 | 21:58 | 1

bron? en bij influenza? en bij rhino? en bij RSV? en bij familie corona? enz.?

nobodiesunmighty | 17-10-20 | 23:29

Als je in plaats van op 3 stukjes rna op 1 test en het aantal testcycli (de CT) verhoogd krijg je van zelf een hoger percentage positieve tests. Een totaal ridicule frauduleuze propagandahype die 'besmettingen'. Ondertussen blijft de sterfte achter bij de seizoensgriep...

Antiquerulant | 17-10-20 | 21:55 | 3

Hoewel ik me kan vinden in de bedenkingen omtrent de PCR testen, is het natuurlijk gelul in de marge. Het aantal mensen in het ziekenhuis, op de IC en diegene die overlijden blijft natuurlijk gelijk. Het probleem is dat het kabinet de hele tijd achter het meest alarmistische cijfer aan hobbelt. In het begin was het de IC-capaciteit, 2 maanden terug heel eventjes het percentage positieve testen en nu het absolute aantal. Maar op 1 factor je beleid afstemmen i.p.v het totale plaatje is natuurlijk bijzonder idioot.

NietHenkLooij | 17-10-20 | 22:51

@NietHenkLooij | 17-10-20 | 22:51:
"Het aantal mensen in het ziekenhuis, op de IC en diegene die overlijden blijft natuurlijk gelijk. "

Dat is dus niet waar, het aantal Corona doden per dag is echt minder en volgt niet de trend van het aantal "positief getest" (!= aantal besmettingen). Dat kan jezelf heel makkelijk opzoeken, zie mijn eerste comment op deze thread voor meer details.

thephysicist | 17-10-20 | 23:04

@thephysicist | 17-10-20 | 23:04:
Met "Het aantal mensen in het ziekenhuis, op de IC en diegene die overlijden blijft natuurlijk gelijk." bedoelt hij waarschijnlijk dat een testuitslag geen invloed heeft op hoe ziek je wordt, als je al ziek wordt.

zetje01 | 18-10-20 | 00:39

Goed verhaal, erg begrijpelijk uitgelegd Feynman!

Diederik_Ezel | 17-10-20 | 21:52 | 3

Er zitten alleen wat onjuistheden in.

Kopieerapparaat | 17-10-20 | 22:03

@Kopieerapparaat | 17-10-20 | 22:03:
In elk artikel zitten wel wat"onjuistheden",maar dat doet toch niks af aan de strekking van het hele artikel.
laat ik het anders zeggen.Heb jij ooit weleens een artikel gelezen waar je het 100% mee eens was.

komtdatschot | 17-10-20 | 22:19

@komtdatschot | 17-10-20 | 22:19: Of ik het al dan niet eens ben met het artikel, maakt het nog niet onjuist. Feitelijk aantoonbare onjuistheden doen dat wel en horen in geen enkel artikel thuis. Zeker niet als de juiste info zeer eenvoudig online te vinden is. Dan lijkt het meer een keuze van de schrijver omdat het in het verhaaltje past. Dat noemen we tegenwoordig toch fake news?

Kopieerapparaat | 17-10-20 | 22:28

"De uitbraak dit jaar was mogelijk zo hevig omdat in de griepprik niet het type griepvirus zat dat nu iedereen besmet. Dat betekent volgens Hooiveld niet dat het vaccin zinloos was. Er vindt toch enige mate van 'kruisbescherming' plaats. Door het vaccin worden mensen minder ziek."

Als iemand toen had getest op vanallesennogwat, danwel corona dan hadden ze wss ook iets anders gevonden, of hetzelfde..

Toen was het een griepje met een vervelende bacterie erovereen volgens de dokter, een weinig bevredigend antwoord daar het nogal ongebruikelijk is bacteriele infecties die eenzelfde besmettingsgraad hebben als de griep.. De griep is nml een besmettelijk virus, whatever bacterie die er zgn achteraan kwam is dat natuurlijk niet..

Moet je elkaar flink hard in de keel spugen tijdens krachtig inademen oid??

Open TBC en/of de BOF (voor volwassenen) kunnen vergelijkbare symptomen geven en leek het meest te passen bij wat de dokter stelde.

Raar verhaal en of stelling/verklaring van een arts ook toch? Als t zo vaag en apart is dan ga je kijken wat het is ipv een slap verhaal ophangen dat *volgens mij* super tegenstrijdig is, de in dit artikel gestelde reden is nog absurder: dat dergelijke zware griep varianten niet in het vaccin zitten standaard lijkt mij wat vreemd.. Hele concept is vreemd maar alright als je ong 2000 mutaties per jaar uit de hoge hoed haalt en daar een spuitje van bouwt wat vrij kansloos schijnt te zijn.. Waarom doe je dan niet 1500 soorten uit de hoge hoed maar elk jaar toch een vaste lijst van superkillers er bij doen om dergelijke situaties te voorkomen in de zorg??

Totale onlogische onzin in mijn oren, maar ik sta wel open voor een uitleg die wel hout snijdt als iemand er meer verstand van heeft.

Ik kan me ook herrinneren dat ik die griep des doods had, voelde alsof ik elk moment kon doodvallen, arts deed beetje lachen en gaf geen antibiotica wat het hele "vervelende bacterie" verhaal totaal onderuit haalt.

Als je blauw en hyperventilerend met pijn op de borstkas klaarblijkelijk een bacteriele longinfectie hebt lijkt me dat pragmatisch en effectief toch?

Misschien wisten ze wel beter en dat dat niets zou helpen, andere mensen met dezelfde klachten min of meer hebben ook ogenschijnlijk zinloos 3 a 4 kuren antibiotica gedraaid; en nog niet beter!

Eigenlijk moeten we medische dossiers verzamelen zowel van toen als nu, kijken of er correlaties zijn?

Bij mij is niet geregistreerd maar diegenen die op de IC belanden moeten toch een redelijk dossier hebben.

Ik lees liever de logfiles van Peter of Henk tijdens zijn 6 weken durende kunstmatige coma, de foto's laten een wat vreemd beeld zien: eerst op zijn buik maar later toch enigzins bij kennis steeds op zijn rug, meestal 1 oogje open.. Das geen kunstmatige coma da's gewoon zwaar platgespoten zijn..

In die docu plandemic 2 zie je tussen de patenten 2 patenten uit NL uit 98 en 2002 van de Uni Utrecht.

Als je leest wat de mogelijkheden zijn in 98 (zelfs zonder CRISPR volgens mij) dan is dat zowel even schrikken als een opluchting: het is "easy" en ze hebben diverse "recepten", de opluchting zit m in t feit dat *mits er geen foutjes ingeslopen zijn* een vaccin niet heel moeilijk te bouwen moet zijn volgens hetzelfde principe..

Ik heb t nog niet helemaal gelezen en er blijken nog zo'n 4000 patenten te zijn in deze richting, de eerste patenten zijn duidelijk in een andere tijdsgeest: het is ver gevorderd, diverse toepassingen gemaakt (positief) maar vnml experimenten met muizen enz dus "puur" theoretisch.

Bepaalde latere onderzoeken zijn gewoon absurd qua doelstelling, geen idee of hier NL-ers bij betrokken zijn geweest.

Snap wel een beetje dat het RIVM zijn eigen "expertise" en mening hanteert, ik heb zo'n vermoeden dat een aantal van de namen die in de patenten staan links of rechtsom bij het RIVM zijn beland en waarschijnlijk behoorlijk veel kennis hebben van deze virii.

Vaccins die zo snel klaar zijn itt het verleden zullen ook reeds langere tijd gepatenteerd zijn dus das ff doorspitten en vergelijken met het huidige aanbod.

Mits er geld verdiend moet worden via patenten dan zal eea toch gewoon uit de portfolio worden gehaald en ingezet worden.

Zou nasty geintje zijn waar ik op zijn zachts gezegd teleurgesteld over zou zijn, mocht de aap uit de mouw komen.

Lionfromzion | 17-10-20 | 22:44

@Kopieerapparaat | 17-10-20 | 22:33: LOL, Die Hugo is een carriere tijger: van basisschool, naar HAVO (of VWO?) naar PABO, terug naar basisschool en toen PATS: minister van VWS. Voor het gemak laten we de HAVO en PABO weg: "Van basisschool PATS meteen minister van VWS!" , wat ben ik toch een kanjer!

nobodiesunmighty | 17-10-20 | 23:25
▼ 5 antwoorden verborgen

Stoned Hengst en zijn lieftallige Stoned Merrie hebben zich laten testen...
Meten is weten.
Allebei een heftige Corona besmetting.
En serieus: werkelijk geen idee hoe en waar we daar aan zijn gekomen.

Stoned Hengst | 17-10-20 | 21:50 | 8

Merci goedverstaander.
Merci MickeyGouda.
at marcoplarco. Ja! Kortademigheid, in de middag Koorts en een algeheel gevoel van malheur. Volledig verlies van smaak en geur! Kan azijn drinken zonder dat je azijn proeft. Bizar.

Stoned Hengst | 17-10-20 | 22:15

Elke dag even een gembersmoothie bij het ontbijt en u en uw stonede merrie zijn er in no time weer bovenop. Geloof mij.

VanBukkem | 17-10-20 | 22:21

@Stoned Hengst | 17-10-20 | 22:15: Beterschap gewenst. Gezien de statistieken zal dat zeker gebeuren.

marcoplarco | 17-10-20 | 22:31
▼ 5 antwoorden verborgen

Ik denk het antwoord op de hamvraag te hebben. Omdat het electoraal gezien voorlopig even niet uitkomt ? Ik gis maar wat, heur. Maar het boemerang- effect. Daar waarschuwde ik Kuif in april al voor, terwijl hij feest vierde over de prognoses van Maurice. Die komt met eenzelfde snelheid terug. Wee hun gebeente.

suscrofa | 17-10-20 | 21:49

Elk jaar zijn de IC's overbezet Feynman. In 2018 zelfs heel ernstig.
Gebruik eens begrijpelijke informatie i.p.v. potjeslatijn. Je hebt het hier met gewone academici van doen!

bolletje kaas. | 17-10-20 | 21:49 | 1

Aldus een anonieme neerlandicus.

Binnenbaan | 17-10-20 | 22:24

Nu veel complimenten voor Nieuw Zeeland omdat de corona cijfers daar nu zo laag zijn.
Wat er niet bij verteld wordt is dat het daar nu bijna zomer is.

de honden blaffen... | 17-10-20 | 21:48 | 7

@de honden blaffen... | 17-10-20 | 22:18: Dat speelt zeker mee maar Brazilië met 720 doden per miljoen is ook voor het grootste gedeelte (sub) tropisch en dun bevolkt, het verhaal gaat iig niet één op één op.

zwellevertje | 17-10-20 | 22:28

@de honden blaffen... | 17-10-20 | 22:18:
Plus die mensen hebben een veel betere weerstand dan wij. Hee, als je de mazelen, malaria, djenge, ebola en cholera overleefd heb, hee, dan laat je je ook niet kisten door zo'n over het paard getild griepje als het coronavirus. En hetzelfde geldt voor de mensen in India. Daar leven ze ook hutjemutje bovenop mekaar en van desinfecterende gel hebben ze al helemaal nooit gehoord, maar daar gebeurt ook niks. Ook daar blijft de door de msm zo gehoopte en voorspelde massasterfte uit. En waarom? Omdat het eigenlijk best wel een zwak virusje is, dat coronavirus.

VanBukkem | 17-10-20 | 22:29

@VanBukkem | 17-10-20 | 22:29:
Tja, wanneer is iets massasterfte? Ze gaan nu 6000 - 7000 per week de pijp uit daar. Is toch niet niets?
(Ik weet, ik weet, er wonen er tering veel)

SterF... | 18-10-20 | 00:20
▼ 4 antwoorden verborgen

Feynman, vriend. Wat een fijn artikel, dank!

ChipsNootjesBier | 17-10-20 | 21:48

Man man, wat een paniek, er sterven ieder jaar 8000 mensen aan de griep... NU worden ze als een film met de media hijgend naar hun einde begeleid met huilende IC-mbo-ers. Verman U .

grindbak | 17-10-20 | 21:47 | 3

Ik heb geen zin om aan dooien te wennen. Het is hier Congo niet.

Shoarmamasutra | 17-10-20 | 22:09

@Beefbus | 17-10-20 | 23:07: hebben we nu geen tijd voor. Er komt GEEN persconferentie over de wekelijkse kanker-doden. En er komt ook GEEN extra geld vrij.

nobodiesunmighty | 17-10-20 | 23:22

De IFR is idd vergelijkbaar met een seizoensgriep. Alleen worden ditmaar betrekkelijk veel mensen ziek omdat het nieuw virus is waar ons immuum niet bekend mee is. Dit zijn vnl 80-plussers en mensen van 65 plus met onderliggende gezondheidsproblemen. Onbegrijpelijk dat er in 2e kamer niemand de guts heeft om een voorstel te doen om deze kwetsbare groepen te beschermen en de rest immuniteit te laten op te bouwen. Dat is verreweg de meest hoopvolle en realistische strategie. Overigens kun je die 8k 'positieve testen vandaag ook zien als achtduizend vaccinaties. Want een betere vaccinatie dan deze veronderstelde besmettingen (?) Is er niet

SolarInvictus | 17-10-20 | 21:44 | 9

@SolarInvictus | 17-10-20 | 22:49: Trouwens als immuniteit niet werkt dan zal een vaccin ook niet meer werken. Dan moeten we voor eeuwig in ons zolderkamertje blijven schuilen!

SolarInvictus | 17-10-20 | 22:50

@Blasfemie | 17-10-20 | 22:31: oei.... ik ga op CDA stemmen, kan Hugo niet de baas worden en alles downlocken svp?

nobodiesunmighty | 17-10-20 | 23:21
▼ 6 antwoorden verborgen

Mondkapjes worden steeds goedkoper. Dus ik draag er zes (!) over elkaar. Tweemaal zo goed als de driedaagse exemplaren dus. Ik kan bijna geen adem meer halen, maar wie doet me wat. Goed bezig!

goedverstaander | 17-10-20 | 21:44 | 8

Als ze te moeiljk ademen ga je steeds meer valse lucht langs de randen in- en uitademen en dan schiet het zijn doel voorbij ( al is de bocht om grote hindernis virusbevattende vochtdruppels

Shoarmamasutra | 17-10-20 | 22:11

ik gebruik al 3 weken mijn onderbroek, en nog steeds geen klachten....

nobodiesunmighty | 17-10-20 | 23:20
▼ 5 antwoorden verborgen

Het aantal positief getesten hangt af van het aantal gedane testen (zolang nog steeds niet iedereen getest kan worden). Dus je MOET kijken naar de ratio positieven vs getesten. Anders meet je de exponentiële stijging puur van het stijgende aantal tests.

RichardBandler | 17-10-20 | 21:44 | 3

Alleen mensen met klachten testen helpt ook niet echt als je dat eerst niet deed.

goedverstaander | 17-10-20 | 21:46

Die curve ziet er ook niet fris uit, dus wat is je punt?

Binnenbaan | 17-10-20 | 21:48

Die curve stijgt lineair, lijkt het.

RichardBandler | 17-10-20 | 22:09

@Hunter S. Thompson | 17-10-20 | 22:09:

Althans, in regio's waar corona weinig voorkomt.
Dus begin dit jaar was corona in Noord Italië veel dodelijker dan de normale griep; maar in Zuid Italië was nauwelijks corona en was de griep dus dodelijker. En dat is dus het voordeel van een lockdown.

Dandruff | 17-10-20 | 22:16

nou ja... goh... verrassend...

nobodiesunmighty | 17-10-20 | 23:19
▼ 2 antwoorden verborgen

Daarnet was bij kassa een test van mondkapjes. Vrijwel alle mondkapjes die worden verkocht, laat staan de zelfgemaakte, zijn ruk. Zij waren alleen effectief tegen aanhoesten, maar niet tegen aerosoolbesmetting. Je hebt minimaal een medisch mondkapje nodig om beschermd te zijn tegen aerosolen. Op dit moment is dus vrijwel niemand beschermd; het mondkapjesadvies is een farce. Des te groter het belang van een grote beschikbaarheid van testen, zodat mensen op tijd in quarantaine kunnen - het enige wat momenteel echt helpt.

lekgoot | 17-10-20 | 21:41 | 10

@Plaktong | 17-10-20 | 21:59: Zo denk ik ook dat bijna 100% van de verongelukte motorrijders een helm droeg, daar sta je dan met die stomme helmplicht...

zwellevertje | 17-10-20 | 22:10

@Japannert | 17-10-20 | 22:03:
Dus de mondkapjes beschermen niet van buiten naar binnen,maar weer wel van binnen naar buiten.
Zo goed?

komtdatschot | 17-10-20 | 22:11
▼ 7 antwoorden verborgen

Net even Kassa zitten kijken. Test van mondkapjes. Uitgevoerd door TU Delft. Alle mondkapjes zijn waardeloos en doen helemaal niets. Behalve medische. Maar die mogen niet.

zwartzondersuiker | 17-10-20 | 21:34 | 13

@Blasfemie | 17-10-20 | 21:45: Geen virologie. Wel clinische technologie. Die zijn beter uitgerust om mondkapjes te testen dan een viroloog.

Ivoren Toren | 17-10-20 | 22:15

@Ivoren Toren | 17-10-20 | 22:15: clinisch technoloog is een soort verpleegkundige voor werken met medische apparatuur. Nou zeg ik niet dat zo iemand (of een natuurkundige) dit niet zou kunnen onderzoeken. Maar er ligt over dit onderwerp al een hoop wetenschappelijk en peer reviewed onderzoek. Als je dan lijnrecht daar tegenin gaat met je resultaat en dat dan maar rechtstreeks aan het publiek presenteert zonder eerst weerwoord van experts te krijgen, dat is wel triest als je daar je naam aan verbindt als universiteit.

Blasfemie | 17-10-20 | 22:41

Toch raar dat er dan niet wordt ingezet op opschaling van productie van de medische variant.

koningboco | 18-10-20 | 09:10
▼ 10 antwoorden verborgen

Je kunt met deze gegevens ook stellen dat met grote waarschijnlijkheid de huidige maatregelen veel langer dan vier weken nodig zullen zijn (tot einde winter?) en we maar moeten hopen dat er niet alsnog een verdere lockdown komt.

Rennieflox | 17-10-20 | 21:34 | 2

Bij de Veiligheidsregio's verwachten ze dat de huidige situatie voortduurt tot medio januari 2021.

ChipsNootjesBier | 17-10-20 | 21:50

Dat er maar een kwart van de testcapaciteit is, is niet helemaal waar.
Er is meer dan genoeg capaciteit bij de grote labs in Duitsland.
Maar dan zet je de deur open, en krijg je hem niet meer dicht.
Dus om de kleine labs in Nederland te beschermen houden we de grote labs in Duitsland buiten de deur. Door 3 van de 4 testen niet uit te voeren.
Uiteindelijk gaat eigenbelang boven landsbelang en de coördinator is toevallig ook de voorzitter van de belangenvereniging van kleine labs.

Osdorpertje | 17-10-20 | 21:32

Voor Rutte & Co is het gewoon schipperen tussen handhaven (bij strenge maatregelen) en ziekenhuizen die de druk niet aankunnen (bij een soft beleid). Beide organisaties hebben te kampen gehad met enorme bezuinigingen en inkrimping als gevolg van het beleid van Rutte & Co. Maw andere woorden, aties in beide richtingen stralen slecht af op hun beleid uit het verleden en daarom word er niet ingegrepen, en word voortdurend het balletje bij ons (de burger) gelegd. Wij doen het niet goed, en wij zijn nu de oorzaak van hetgeen nu allemaal moet gebeuren. Ondertussen gebeurt er nog steeds te weinig, te laat.
Het mondkapjes verhaal wat nu pas langzaam word aangezwengeld. Mensen die thuis in Quarantaine moeten worden niet gecontroleerd op hun aanwezigheid thuis. Overheidsfunctionarissen die volledig over de schreef gaan en daarmee het slechts mogelijke signaal afgeven aan een volk dat al sinds jaar en dag geen enkele discipline en respect voor elkaar niet meer gewend is. Dan krijg je uiteindelijk derde wereld toestanden in een land dat steevast in de top 10 staat van beste dit en beste dat. maar ook die cijfers zullen gebaseerd zijn op het drijfzand waar ook de corona cijfers mee onderbouwd worden.

Andersdenkend | 17-10-20 | 21:31 | 1

Precies!

MoonBeebe | 17-10-20 | 21:33

Persoonlijk vind ik dit ook een mooie analyse van al dat gefaal en blunders:
Longread: ejbron.wordpress.com/2020/10/17/longr...
Even door de HOOFDLETTERS heen lezen svp. :)

Piet Karbiet | 17-10-20 | 21:31 | 9
-weggejorist-
Eric.BlairWitch | 17-10-20 | 22:13

Ik kan ook lang van stof zijn maar waar jij naar verwijst is absurd lang te noemen. Lijkt me eerlijk gezegd zonde van mijn tijd om dat verhaal te lezen of je
moet een samenvatting hebben ?

thephysicist | 17-10-20 | 22:22
▼ 6 antwoorden verborgen

Als er wereldwijd de stip op de horizon wordt gezet waarop corona achter ons zou kunnen liggen, dan klappen alle (financiele) systemen waar de wereld op draait in elkaar. Net zoals een flinke meteorietinslag zou veroorzaken.

Leptob | 17-10-20 | 21:31 | 2

Interessant.

Baron Clappique | 17-10-20 | 21:35

Bel Stephen Hawkings, ah nee, kan niet, die is al verder dan zijn stip aan de horizon, bel Thomas Hertog in Leuven, de oplossing!

nobodiesunmighty | 17-10-20 | 23:13

@Feyman:
Ieder jaar raakt de IC overbelast van de griepgolf. Ieder jaar.

In 2018 was het zelfs dramatisch, je kunt nog krantenartikelen vinden waarin ene Gommers de noodklok luidt. Die periode waren er bijzonder veel jongeren op de IC meen ik me ter herinneren.

Maar we hebben dat gewoon geaccepteerd toen. Onwetendheid misschien.
Hoort ook bij het leven, "je gaat ergens aan dood" zei een internist eens tegen me. Heeft me een dag gekost om te snappen wat hij bedoelde.

Je hebt een punt van de schade aan de overlevers. In eerdere links die je gaf uit de UK werd bij 20-30% van de ziekenhuispatienten blijvend littekenweefsel geconstateerd.
Geen pretje. Maar ik kon de verdeling over de leeftijd niet terugvinden. Ik vermoed toch echt dat hoe hoger de leeftijd, hoe meer schade.

Sjiek | 17-10-20 | 21:30 | 5

Ik vind 20-30% niet schrikbarend, wetende dat dat dus sowieso al de meest ernstige gevallen van Covid19 zijn geweest.

Magna Carta | 17-10-20 | 21:57

En 700 minder IC bedden tov 2018 met gekwalificeerd personeel.

crt | 17-10-20 | 22:01
▼ 2 antwoorden verborgen

Al eerder hier gezegd, kijk naar het aantal Corona doden per dag (of IC opnames) van juli 2020 t/m nu en vergelijk dat met maart t/m mei 2020.
Wat valt je dan op ?

thephysicist | 17-10-20 | 21:29 | 10

@Ad Fundum | 17-10-20 | 22:23:
Enige nuance, in het begin rond maart 2020, toen ik de beelden zag van omvallende Chinezen op straat, horror beelden uit Ecuador, schrok ik me ook te pletter, mogelijk ook een paniekzaaier. Ik heb nog nooit een pandemie meegemaakt hier in Nederland.

We (ik durf dat wel te stellen) wisten helemaal niets van het Corona virus. Echter we zijn nu 6/7 maanden later, we weten veel meer van dit virus. Ik merk het aan mezelf, vandaag in winkels geweest, maar bij thuiskomst wel mijn handen even gewassen (maar geen 20 seconden), ook geen mondkapje om gedaan.

Ik denk dat de Corona paniek vanzelf ophoudt, het zou ook helpen als de MSM (die ik niet volg) mijn advies overneemt.

thephysicist | 17-10-20 | 22:46

Justement.

nobodiesunmighty | 17-10-20 | 22:56

@thephysicist | 17-10-20 | 22:10:
Alleen waarom pak je 21april-85?
Kijk je bijv naar 22maart, toen was het 15; dus toen was er volgens jou ook niets aan de hand?

Hemmenaar7 | 18-10-20 | 09:32
▼ 7 antwoorden verborgen

Alle modellen, formules en berekeningen ten spijt, ik ben niet onder de indruk. Het is en blijft een bejaardengriep. Gezonde mensen zouden zich geen enkele zorgen hoeven te maken. Edoch, het tegenovergestelde zie je gebeuren.

VanBukkem | 17-10-20 | 21:28 | 9

@Papa Jones | 17-10-20 | 21:59: Helaas, slechte gasten die covid.

Neuth | 17-10-20 | 22:06

@lovekila | 17-10-20 | 21:59:
Maar even zonder gekheid: dit is natuurlijk een hele vervelende situatie voor u en uw naasten. Maar ja, om nou maar meteen van iedereen te verwachten dat ze zich allerlei beperkingen laten opleggen totdat er 1 of ander vaccin is omdat uw vader(ruim anderhalf keer de gezegende leeftijd) herstellende is van een 5-dubbele bypassoperatie is natuurlijk niet reëel. Echt, de kortste klap is dat u en uw naasten even een tijdje in quarantaine gaan en de rest van ons lekker gaan werken aan groepsimmuniteit. En okee, dat kan een jaartje duren, maar dan zijn we er ook van af. Hee, we zijn nu al ACHT MAANDEN EN GEEN ENKELE STEEK VERDER. Sorry, ik liet me even gaan.

VanBukkem | 17-10-20 | 22:14
▼ 6 antwoorden verborgen

Zolang het nog barst van de feestboek "wetenschappers" die beweren dat covid nep is en je in plaats daarvan van het dragen van een mondkapje ziek wordt is het sowieso een onbegonnen taak om met medewerking van het volk die ziekte er onder te krijgen, zie ook die pauper keuning, ons lichtend voorbeeld...

zwellevertje | 17-10-20 | 21:26 | 12

@komtdatschot | 17-10-20 | 22:03:
Er is alleen nog helemaal geen influenza! Terwijl de COVID-19-patiënten het ziekenhuis binnen druppelen.
Het grote verschil tussen influenza ieder jaar en nu SARS-CoV-2 is dat je jongere patiënten, vaak zonder pulmonale voorgeschiedenis, ziek op de afdeling hebt liggen.
Op een longafdeling heb je in het griepseizoen vooral de ernstig COPD’ers op de afdeling met een exacerbatie. Van die populatie heb ik afgelopen golf vrijwel niemand gezien.
Waarom? Ik denk omdat juist zij weten hoe kwetsbaar ze zijn. Die liggen opgesloten in huis.

Aart4888 | 17-10-20 | 22:30

@zetje01 | 17-10-20 | 22:24:
Ik was laatst bij de fysiotherapeut. Hij had zo’n fantastische 3M FFP3 masker met uitblaasventiel. Maskers waar we nog steeds super jaloers op zijn in het ziekenhuis vanwege de goede bescherming en comfort.
Hij zei ook dat hij hem op had om zijn patiënten te beschermen...
(De grap: hij had een uitblaasventiel)

Aart4888 | 17-10-20 | 22:33

@Aart4888 | 17-10-20 | 22:30: er zijn 40 peilstations bij je collega's (of één bij jou). Op basis hiervan worden schattingen/modellen gemaakt. Ook het RIVM geeft weer dat de huidige covid19 teststructuren niet te vergelijken zijn met de 40 peilstations. Hoe te IC's systematisch de verschillende ziektes worden gecategoriseerd weet ik niet. Ik hoop universeel standaard, waardoor vergelijkbaar, waardoor je ervaringen kunnen worden bevestigd, welke ik overigens ook wel herken. Dat zou mooi zijn. Ik heb echter helaas geen goed woord over voor mijn eigen ervaringen en geheugen en het goed matchen met de werkelijke cijfers. Ik wordt helaas ook niet blij van het gerommel in deze diagnostiek en logistiek en vooral, de uiteindelijke totale patiëntenzorg.
maar goed, tijd om afstand te nemen....

nobodiesunmighty | 17-10-20 | 22:53
▼ 9 antwoorden verborgen

Hoeveel % van de mensen zou besmet zijn, maar merkt er geen reedt van? En hoeveel weten dat ze besmet zijn, maar merken er alsnog geen reedt van, behalve een kuchje? Beetje duiding bij deze paniekzaaierij zou fijn zijn.

2Benen | 17-10-20 | 21:26 | 4

Volgens mij gelden de indicatieve cijfers van dit voorjaar nog steeds wel. 50+% asymptomatisch, 30+% lichte klachten. Ernstige klachten bij slechts een zeer klein deel, maar wel erg besmettelijk, hardnekkig, en met mogelijk verborgen langere termijn gevolgen. Toch iets wat je liever niet helemaal ongehinderd voet aan de grond wil laten krijgen in je land.

Binnenbaan | 17-10-20 | 21:57

@Binnenbaan | 17-10-20 | 21:57: Serologisch onderzoek dit voorjaar wees uit dat max 4% van de Nederlanders in aanraking was gekomen met het virus, dat zal nu echt nog niet voorbij de 10% zijn.

Binnenbaan | 17-10-20 | 21:58

Ik kan je even geen exacte cijfers geven, "ben een beetje moe". Het lijkt er op (med. literatuur, ik refereer weer naar Ionnadis, Stanford University et al.) dat er mogelijk meer asymptomaten zijn dan dat wij denken.

nobodiesunmighty | 17-10-20 | 22:42
▼ 1 antwoord verborgen

Het niet adequaat reageren is kwalijk. Dat wij DL nu al nodig hebben voor de opvang zegt genoeg over het falende beleid. Niet alleen vd afgelopen jaren maar ook vanaf de eerste golf. Geen cent erbij voor zorg, geen extra capaciteit, gewoon geen investeringen.

BozePaarseMan | 17-10-20 | 21:25

Hoe weet je dat het corona is als je precies dezelde verschijnselen ook van de griep kunt krijgen en daar niet op wordt getest ? Waarom van die idioot gevoelige afkapwaarden voor PCR tests hanteren, zodat bijna iedereen hier in NL positief is.

Baron Clappique | 17-10-20 | 21:24

Dat hele bron en contact onderzoek is vanaf dag één mislukt. Samen met testen testen testen het belangrijkste fundament voor een effectieve aanpak

de visser | 17-10-20 | 21:24

Hij is weer fijn man.

B.agger | 17-10-20 | 21:22

We kunnen ook de ziekenhuis opnames bekijken van de vorige griepjaren.
Hoe groot het ziekteverzuim was in de vorige griepjaren.
En natuurlijk ook het dodental van de vorige griepjaren.
*noem nou maar wat*

komtdatschot | 17-10-20 | 21:21 | 4

precies, aangevuld met van Bukkem. Is niet helemaal top onderzoek maar kan wel een perspectief creeeren. Ik krijg hier een sterk El Al flash back: mensen met veel gezondheidsklachten, maar "er werd niets gevonden".... En toch veel nieuws. Hawthorne effect?

nobodiesunmighty | 17-10-20 | 22:29

Godsomme, kun jij het hele OMT niet effe vervangen met vanBukkem?

nobodiesunmighty | 17-10-20 | 22:33
▼ 1 antwoord verborgen

Leuk epistel maar de harde waarheid is natuurlijk dat de samenleving het aan zichzelf heeft te danken. Het is niet voor niets dat Tsjechie en Nederlands de meest dramatische uitbraken hebben. Komt gewoon omdat men schijt heef aan elkaar en zichzelf. We hadden met een beetje voorzichtig doen relatief relaxed de winter in kunnen gaan dat kunnen we nu wel vergeten. 8145 nieuwe besmettingen. Dat is nogal wat. Je kan er tegenaan flikkeren wat je wil de schuld leggen bij allochtonen schijnt hier populair te zijn maar je hebt het dan als samenleving gewoon verkloot. Nieuw Zeeland is gewoon virusvrij op dit moment.

Theodorus.Goldbach | 17-10-20 | 21:20 | 6

In Nieuw Zeeland is 't voorjaar...

videtur | 17-10-20 | 21:46

@Blij ei | 17-10-20 | 21:38: Noord Sentinel is ook Corona vrij. Maar je krijgt wel een speer door je barst als je er op vakantie gaat.

Binnenbaan | 17-10-20 | 22:00

lees positieve PCR testen. En strikt genomen, met de kennis der getallen van maart april had je het 'op z'n anders aangepakt'. Kijken naar de sterftecijfers, kijken naar de leeftijdsopbouw. O.a. Ionnadis heeft toen al uitgerekend wat de kansen waren, recentelijk heeft hij de kansen opnieuw uitgerekend en komt op dezelfde cijfers. De WHO neemt deze zaken over. Laat alsjeblief de jongeren wat meer bij elkaar komen, die gaan nog eerder dood aan een komeet die door hun linkerteen vliegt ('k weet 't, slechte vergelijking) en haal de oudjes wat meer, wel met veel fysieke beweging in beschermde omgeving zonder dit asociaal te doen. Het is juist hun sociale omgeving die er voor zorg draagt dat ze niet sneller sterven, het is hun beweging die voorkomt dat ze embolieën schieten dan wel, door te lang zitten, opstaan en omdonderen en hun heup of andere zaken breken met als gevolg de dood (omdat ze zo fragiel zijn). Verpleeghuisartsen/arts voor ouderen (heet dat toch nu?) en orthopeden weten dit als geen andere. Is an sich een goed compromis van wetenschappelijke kennis en angst. De stijging van positieve testen komt er toch aan, de oudjes en wat ongezonderen gaan komende maanden weer zware maanden tegemoet. Het is buitengewoon valsaardig indien RIVM en bestuurders ons data manipuleren dan wel data aanbieden die bewust niet klopt dan wel bewust angst moet aanjagen..... Maar goed. Mocht ik er wetenschappelijk naast zitten. Hoor ik dat natuurlijk ook graag en draai ik bij....

nobodiesunmighty | 17-10-20 | 22:27
▼ 3 antwoorden verborgen

Griep lijdt ook zeker tot overbelaste ziekenhuizen hoor. En daar is nota bene een vaccin voor beschikbaar.

C1O2 | 17-10-20 | 21:20 | 1

precies. Ieder jaar weer, ook in Italië en de VS en waar dan ook. 'T is alleen niet sexy genoeg voor regering en journalisme. Verstand zegt dus niks, massahysterie wel.
En vooral dat: "en als jullie niet doen wat we zeggen gaan we in totale lockdown: de hele wetenschappelijke wereld, die al aan het bijdraaien is gaat ons de risé van Europa noemen (als we dat al niet zijn) in deze materie.
Dat boek van Bregman kom ik op terug. Volgens mij klopt het niet.

nobodiesunmighty | 17-10-20 | 22:13

Goede analyse. De spijkerharde waarheid over het falen van Rutte en Van Dissel en De Jonge. En ook een terechte en flinke dreun tegen de botte koppen van veel mensen die het nog steeds blijven wegwuiven.

Zwizalletju | 17-10-20 | 21:20 | 4

@neonreclame | 17-10-20 | 21:38: De Botte Koppen zijn o.a. de domme figuren die hier dagelijks op dit soort uitstekende artikelen menen te moeten reageren en het woord 'griep' in een adem met COVID-19 / SARS-CoV2 durven te noemen om aan te geven dat het allemaal wel meevalt en die na 8 maanden nog steeds niets geleerd hebben.

Zwizalletju | 17-10-20 | 23:00
▼ 1 antwoord verborgen

Gelul Feijnman, wel eens Phänomenologie des Geistes gelezen ? Parmenides leeft, soort van.

larie | 17-10-20 | 21:20 | 1

Wel fijn uw bijdragen, lees ze graag, maar toch bekruipt me het gevoel van Peter R de vries 2.0. Peace !

larie | 17-10-20 | 21:22

Vleugellam. Gneh.

Piet Karbiet | 17-10-20 | 21:18

Goed verhaal, beetje onsamenhangend soms. Maar ook bij griepgolven in het verleden raakte ziekenhuizen en IC's overbelast hoor. En toen waren er ook nog meer bedden/verpleegkundigen dan nu.
In 2018 nog bijvoorbeeld: www.ad.nl/binnenland/ziekenhuizen-pui...

Daarin wordt onder andere verwezen naar de griepgolf 2015/2016 die volgens het artikel net zo heftig was. "Mensen die gepland stonden voor een niet-spoedeisende operatie zijn afgebeld". Dat gebeurde toen dus ook, maar toen hoorde je er niet in deze mate en 24/7 over. En ook aan die griep overleden veel mensen. En ook aan die griep liepen veel jongere mensen blijvende shit op. Ik zeg helemaal niet dat corona niet ernstig is of wat dan ook. Maar wel dat de reactie erop vanuit onze overheid nog veel ernstiger is en nog veel ernstiger gaat opleveren. Niet op het gebied van te zacht ingegrepen, maar veel te hard, onnodig en niet op maat. Maar dat gaat allemaal nog wel eens blijken, als de helft van NL al op de economische IC ligt. Die dan overbelast is.

breakingnews | 17-10-20 | 21:18 | 2

Precies, is ook al vaker aangehaald, maar wordt niet serieus op gereageerd. De griep is nu opeens uit de statistieken verdwenen, ook heel raar. Van 6000 naar 0,

Baron Clappique | 17-10-20 | 21:30

PRECIES! wetenschap is zich echt geen dienst aan het bewijzen met dit gedrag. En wat straks als er weer over 2 jaar weer een wat hogere sterfte golf is? Denk je nu werkelijk dat de mensen dan gaan reageren?! Die denken, begint datzelfde gekrakeel en gegoochel van cijfers die we niet snappen, dus: angst, dus wantrouwen, dus ontbinding maatschappij. Het is niet voor niets dat ze in Duitsland nu langzaam terug aan het krabbelen zijn in het openbaar, inclusief de Russia Todays van Duitsland.... rechtszaken zijn daar blijkbaar meer gewoon dan in hun provincie Nederland.

nobodiesunmighty | 17-10-20 | 22:09

ah Feynman wil angst zaaien - zijn angst voor enorme nog niet wetenschappelijke bewezen restschade die uniek zou zijn bij covid. Wat dat betreft kun je nog wat leren van de wijze waarop het RIVM communiceert. Neem in je verhaal dan ook mee wat angst doet met mensen en welke schade de lockdowns en reeds gezaaide angst bij veel mensen doet. De huidige maatregelen zijn gebaseerd op de ziekenhuis capaciteit niet op het volledig voorkomen van covid-besmettingen omdat het een enorm gevaarlijk virus is.

BobDobalina | 17-10-20 | 21:18 | 8

@BobDobalina | 17-10-20 | 21:47: en zo is het! Het lijkt net of iedereen in de openbare wetenschap wereld blind is en zich stuk staart op modellen. Lijkt net of ze hetzelfde doen als de economen in 2008. Die meldden: heej het klopt niet volgens de modellen. En daarna huillie huillie, terwijl Stiglitz et al al eerder aangaven: kijk naar historie, kijk naar gedrag en bied je data ongemanipuleerd en begrijpelijk aan. Feynman snapt het dus duidelijk écht niet.
Erik de Zwart ook niet.

nobodiesunmighty | 17-10-20 | 22:05

@Sjiek | 17-10-20 | 22:01: hij weet welmmeer niet. Begrijp me niet verkeerd, corona is kut. Ik ben alleen tegen het verspreiden van angst gebaseerd op aannames. We zullen hier doorheen moeten, een vaccin biedt mogelijk enig le verlichting, maar we hebben meer aan overheid die ons coacht door deze crisis (en ik vind dat het rivm wat dat betreft de juiste toon aansloot, los van de vraag of ze het altijd bij het rechte eind hebben).

BobDobalina | 17-10-20 | 23:09

@BobDobalina | 17-10-20 | 21:26:
Alleen is het virus nieuw en accuut, en studies kijken 3-4 maanden minstens in de achteruitkijkspiegel.

Hemmenaar7 | 18-10-20 | 09:12
▼ 5 antwoorden verborgen

Nou we het toch hebben over meten is weten.
Het schijnt dat de mondkapjes de verkeerde maat hebben en daarom niet goed passen.
Iets met Amerikaanse maten en Nederlandse maten.

komtdatschot | 17-10-20 | 21:16 | 3

Met twee maten meten heet dat.

GekkeHenkieNiet | 17-10-20 | 21:21

Inches my dear. Inches.
En prutsers.

Piet Karbiet | 17-10-20 | 21:25

Goed voor een dikke onvoldoende bij het eerstjejaar practicum.

Ontzettende lutsers

Sjiek | 17-10-20 | 21:52
-weggejorist-
jantjeuitnederland | 17-10-20 | 21:15 | 4
▼ 4 antwoorden verborgen

Meten is ook maar een construct geworden.
Je hebt er op deze manier geen reedt aan.

aflaatverkoper | 17-10-20 | 21:15

Schuld van Baudet en Engel.

Rest In Privacy | 17-10-20 | 21:15 | 4

Vergeet Trump en Wilders niet.

Ride_On | 17-10-20 | 21:28

Baudet was een van de eerste Nederlandse politici die aan de bel trok, maar zijn verzoek tot een spoed debat werd weggehoond door de rest die er de urgentie niet van in zagen.

cheops | 17-10-20 | 21:41

Nee hoor, die regelt niet wat voor testbeleid en beperkende maatregelen er zijn.
Dat duurt nog tot de formatie na maart volgend jaar. Nog even geduld!

citywok | 17-10-20 | 22:18
▼ 1 antwoord verborgen

Meten is weten,
gissen is missen,
gokken is dokken.

GekkeHenkieNiet | 17-10-20 | 21:14 | 3

Dan gooi ik er ook een tegelwijsheid tegenaan. Metenschap is geen wetenschap.

Graaier | 17-10-20 | 21:38

En schatten is jatten...

Ommezwaai | 17-10-20 | 22:12

Vakmanschap is meesterschap.

SDI | 18-10-20 | 15:56

De drie musketiers. Maar wie is nu de echte?

Poesman | 17-10-20 | 21:13

Het is het JohnS Hopkins institute.
Ik dacht, ik zeg het maar even.

zetje01 | 17-10-20 | 21:11

"Hoe konden Mark, Hugo & Jaap met zulke duidelijke data pas laat aan de bel trekken?"
Schot voor open doel.... Alle drie incompetente amateurs die elkander constant indekken. En Rutte smijt ze binnenkort lachend voor de stadsbus.

Ommezwaai | 17-10-20 | 21:09
-weggejorist-
LibCon | 17-10-20 | 21:08 | 1

Spijker, kop.

Knarf9999 | 17-10-20 | 21:07

Meten is weten. Moet je meetinstrument wel goed zijn.

Kan je nog zo slim over willen komen Feynman, “garbage in is garbage out”.

Toverstafje | 17-10-20 | 21:07

Met de huidige prevalentie zijn de vals-negatieve uitslagen veel boeiender.
De sensitiviteit van de test haalt het niet bij de specificiteit.

Aart4888 | 17-10-20 | 21:05 | 9

@Pardoes | 17-10-20 | 22:12:
Zit er niet een disclaimer bij de uitslag? In ieder geval wordt in een ziekenhuis laagdrempelig een 2e test ingezet in combinatie met een CT-scan. Sommige ziekenhuis maken sowieso een CT-scan omdat die veel sensitiever is, maar dan weer niet soecifiek. Je ziet matglas gebieden in de long, maar komt dat van COVID of van bijvoorbeeld humaan metapneumovirus.

Aart4888 | 17-10-20 | 22:18

is er al een goede gouden standaard? klachten en combi PCR en CT scan? moet er nog serologie bij? veel vals negatief kán inderdaad niet zo handig zijn.... indien je een goed werkend containment programma hebt...

nobodiesunmighty | 17-10-20 | 23:07

@Aart4888 | 17-10-20 | 22:18: Natuurlijk. Een diagnose stel je het liefst na meerdere verschillende onderzoeken. Ik wilde alleen aangeven dat een lage sensitiviteit in de bestrijding van een epidemie problematisch is.

Pardoes | 18-10-20 | 08:19
▼ 6 antwoorden verborgen

Het is mij te ingewikkeld..

Voel ik mij morgen kutter dan vandaag, dan trek ik misschien aan de bel..

neonreclame | 17-10-20 | 21:05 | 1

Dat...

overVecht | 17-10-20 | 22:44

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Batavia Casino. Hét online casino van Nederland
Online Casino | Online Casino | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland