Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

RIVM: 8 nieuwe doden, 176 besmettingen

Loopt uit de hand

Rond 14:00 uur komt het RIVM met nieuwe cijfers over de Stand van de Corona Curve in Dit Land. Eén ding is alvast een zekerheid: vanaf dat moment beginnen mensen hun digitale hooivorken uit hun bit buckets te halen, als het RIVM niet stipt om 14u een getal roept. Het laatst bekende nummer is dat er 959 officiële gevallen zijn en dat was geen spekstakelstijging ten opzichte van een dag eerder, maarrr er wordt ook steeds minder getest. Laten we het er op houden dat het hier nog steeds geen Italië is, al denkt de GGD dat we al op 6000 coronagevallen zitten, blijkt uit een door RTL gelezen interne mail. Dus dat gaat lekker met die onderlinge afstemming.

Gaan de scholen sluiten? (Medische) meningen blijven verdeeld
Over armoedige afstemming gesproken. Het kabinet komt vandaag in spoedberaad bijeen om te beslissen over schoolsluiting. Ook daarover is geen eenduidige medische mening. De Federatie Medisch Specialisten zegt 'doen'. Maar de GGD (die dus al van 6000 gevallen uit gaat), zegt: "Echt niet doen". De mevrouw van de ouderenzorg, hierboven bij Nieuwsuur, zei zaterdagavond in enigszins incoherente bewoordingen juist wel 'doen', maar die beroept zich op de "Richtlijn Griep", en dáárvan lezen we nu juist weer een draadje dat die NIET gehanteerd zou moeten worden in deze situatie. D'66 is alvast aan het draaien, en de Haagse wandelgangen-verwachting is dat de scholen inderdaad zullen sluiten. Tenzij Rutte de rug recht dan wel de poot stijf houdt (kies maar), in deze aanhoudende stroom van uiterst tegenstrijdige adviezen.

En nu voor iets compleet heel anders...
Geen zin meer in al dat gezenuw en gezeik op zondag? Om 14:00 uur racen Max Verstappen, Juan Pablo Montoya en Rudy van Buren een digitale Grand Prix. Livestream, na de breek!

UPDATE 14.02 UUR RIVM: Acht doden erbij, 176 nieuwe patiënten, in totaal 20 dood en 1.135 mensen positief: "Sinds gisteren zijn 8 patiënten overleden aan COVID-19 in de leeftijd van 59 tot 94 jaar. De meesten zijn ouder dan 70 jaar en hadden onderliggend lijden. In totaal zijn er nu 20 mensen gestorven aan de ziekte."

Social

Citaat GGD-baas Van der Gouw over schoolsluiting:

"We moeten het echt niet doen, want het draagt niets bij aan de bestrijding en het heeft enorme maatschappelijke impact. Met name omdat je er dan niet onderuit komt ook vergelijkbare maatregelen te nemen. (kinderdagverblijven sluiten, horeca sluiten etc.)"  
(Bron: RTL)

The Race All-Star esports Battle - Australian F1 GP alternative event

Reaguursels

Inloggen

Een HIV virus geïnfecteerde hoeft ook geen symptomen te hebben maar is wel besmettelijk omdat het bij zich draagt.
Hoe.. fucking.. moeilijk.. is het om dat te begrijpen!?

boerk | 15-03-20 | 21:18

Mooi man, statistiek. Uiteraard in de conclusies ook totaal niet meenemen dat sinds de uitbraak, leerplichtige kinderen helemaal nog geen kans hebben gehad om zich in in een van de (buitenlandse) brandhaarden te begeven. De bekende besmettingen zitten tot nog toe allemaal nog bij de reizigers, de kinderen moeten nog komen.

Pierre Tombal | 15-03-20 | 20:43

Vooral niet luisteren naar deskundigen. Goed nieuws dit, de teller (=doden) houden we bij, de noemer (= aantal Corona besmetten) niet, want we testen amper. Zijn dus naar schatting al minstens 20.000 geïnfecteerd tegenover 29 doden. We zitten dus al op de promille, maar ja, met een dergelijk sterftecijfer kun je geen vergaande maatregelen treffen natuurlijk....

Rest In Privacy | 15-03-20 | 19:06 | 1

Op channel 4 zie je een proponent van de zgn laatste wetenschap: herd immunity.

Dit is natuurlijk geen echte wetenschap, en al helemaal geen basis voor een strategie, wel een goede manier om de hunger games in te luiden!

Welkom bij the final edition of thunderdome

Lionfromzion | 15-03-20 | 21:21
-weggejorist-
BirgitVaart | 15-03-20 | 17:10

Corona getallen:
wereldwijd: 5833/8000000000 = 0,000073% van de wereldbevolking is overleden. 95% van dat aantal had reeds zware medische klachten en op leeftijd. Bij het resterend percentage wordt in veel gevallen onderliggende medische klachten aangetroffen.
Deze cijfers komen overeen met de jaarlijkse sterftecijfers van normale griep maar dat hebben we geaccepteert. Het verkeer vergt een veelvoud slachtoffers van deze percentages, jaarlijks. Ook dat accepteren we.
Laten we de oorlogen, aanslagen en moorden maar helemaal niet noemen.

Laten we gewoon sterk zijn en laat onze leiders (wereldwijd) de mensheid duidelijk maken dat daar waar mensen leven ook mensen doodgaan. Dat is uiteindelijk de enige zekerheid die we hebben in het leven.
Ook dit virus zullen we, net als griep, moeten overwinnen door resistent te worden (weerstand op te bouwen) en niet anders.

jj3162 | 15-03-20 | 17:05 | 3

"Corona getallen:"

Bij pandemies gaat het niet om de huidige getallen maar wat volgens een logaritmisch model mogelijk is. Je cijfers zeggen dus niets, en ik zou niet graag willen uitvinden wat de uiteindelijke cijfers zullen zijn zonder maatregelen.

_ILT_ | 15-03-20 | 19:08

Uhuh maar waarom dan zoveel betalen want we betalen voor een bepaalde vorm van geneeskunde die een aantal standaarden voorschrijft, niets doen kan veeeel goedkoper.

Voorkomen is niet meer beter dan genezen.

Tijd voor nieuwe wijsheid, de oude was teveel moeite om te proberen.

Zou graag mijn geld anders besteed hebben, maargoed het was wel duidelijk dat we de 1300 miljard niet kunnen ophoesten dit jaar, daarom mag iedereen in de EU nu gratis meespelen in de vergrijzingsloterij waar iedereen die oude mensen haat dubbel wint!

*alleen van toepassing als u door de ECB gecleared wordt als capabel om uw families erfenissen te mogen ontvangen.
** LET OP GELD ONTVANGEN KOST GELD
*** LET OP U dient de gebruikelijke verwijderingsbijdrage te betalen (70% van het totaal door u ontvangen gelden.

Wij wensen u veel speelplezier!

Lionfromzion | 15-03-20 | 21:34

Ja man je hebt gelijk, inmiddels wel, jammer dat de griep een prima voorbeeld is van hoe resistentie tegen virussen nu net dat ene probleempje is dat we niet onder de knie hebben.

Vandaar dus alle protocollen die we nu moedwillig genegeerd hebben..

Weet je wie nog meer alle regels mbt volksgezondheid aan hun laars lapten? Iedereen en zijn moeder die stierf aan de spaanse griep..

We waren er voor resisten, en we zijn er na resistent is jouw visie toch?

Het enige verschil is dus de omgeving/omstandigheden die je kunt manipuleren inzetten in jouw voordeel, omdat de vijand hoe klein ook dat ook doet, middels mutatie no less..

De basis van de koelheid, of van de paniek hoe je wilt, zit m in het feit dat deze ziekte al in nederland is geweest zonder vermelding, dit zal dus overal zo zijn, we mogen aannemen dat er een mutatie is die zorgt dat het ditmaal wel in de publieke sfeer komt.

CoVid-19 is nieuw, het virus dat het veroorzaakt sars-cov-2 not so much..

Als Covid-19 nieuw is, dan zou het virus sars-cov-3 moeten heten, anders is het een beetje onduidelijk hoe we de eerdere slachtoffers van sars-cov-2 moeten classificeren?

Heb jij een idee?

Lionfromzion | 15-03-20 | 21:45

Dat een kind geen corona-patiënt is wil niet zeggen dat het geen drager en overbrenger is van het virus.

Premier Trutte | 15-03-20 | 16:42 | 2

Babyface topcomment of the day. Asymptomatische overbrenging is al bekend sinds januari. Plus de 14-26 dagen incubatietijd. PLUS dat 14% van de genezen verklaarde patienten geHERinfecteerd raakt. Plus dat het virus buiten een biologische host dagen tot weken kan overleven.

Ja het is net als de griep, zoals een leeuw een katachtige is zoals de kat van die kneus van de Azijnbode hierboven.

_ILT_ | 15-03-20 | 19:11

Het beste is om die term covid-19 te laten varen, dit is slechts om domme mensen bij de relevante researchpapers vandaan te houden.

google pubmed sars-cov-2

doe het zelfde met covid-19

Bedenk voor beide situaties een containment scenario en zoek de verschillen..

Ongetwijfeld kun je op basis van slechts een query van covid-19 makkelijk claimen dat er geen werkbare protocollen zijn.

Als je sars-cov-2 zoekt en/of ff in je geheugen graaft dan moet je beseffen dat wat daar beschreven staat het gebruikte protocol is om die episode alleen op TV te laten verschijnen in NL ipv op je bank en over de tv in de vorm van fluimen.

Is ome Willem trouwens al terug van wintersport? Hoop het toch niet!

Met de kennis van nu, voel je je niet keihard geneukt, of ben je misschien van mening dat we sars-cov-1 ook los hadden moeten laten op de hele wereld en dat we nu schromelijk te laat zijn omdat we nu een stukje van je magische puzzel missen om het een goed verhaal te maken?

Zal afhangen van je verliezen en de situatie die er na evt nog bestaat denk ik want dat lijkt iedereen even over het hoofd te zien.

Als je het overleeft heb ik een theorie mbt reflexen en hoe we ze als mens niet nodig hebben, wil je daar indien mogelijk ook aan meewerken?

Je gedraagt je namelijk alsof ze geen functie hebben, zelfs niet als ze uitvoerig zijn gedocumenteerd als zijnde best practises en voor zover jij blijkbaar kunt beseffen feitelijk de reden zijn dat je niet jaren geleden al eens gestorven was.

Zullen we maar wat Ebola introduceren misschien is er wel een sympathetische response van het immuunsysteem, misschien wel niet, ik stel wel voor dat we jou als testcasus nemen als je de no-reflextest overleeft..

Fijn dat je jezelf kunt wijsmaken dat je zo slim bent, ik wou dat ik ook zo dom was.

Lionfromzion | 15-03-20 | 22:02

Gooi gewoon alles dicht wat mij betreft voor een half jaar. Als het virus verdwenen is komt er een ongekende economische boom.

straatsurfer | 15-03-20 | 16:40 | 2

Ja, goed plan, dan ook de supermarkt bij u om de hoek uiteraard.

Bolder | 15-03-20 | 17:05

Dat houdt niemand vol Zwitsal. Ga maar eens een week binnen zitten en niks doen.
Misschien dat het voor u normaal is om zonder werk zonder hobby's en zonder vrienden op zolder te zitten maar normale mensen hebben een leven waarin ze iets doen.

Draak uit Brabant | 15-03-20 | 20:26

Die onderste grafiek kunnen we compleet negeren; kinderen hebben geen verschijnselen en worden dus niet getest. Komen dus niet in beeld in deze grafiek. Maar zijn mogelijk, net als bij de griep, de grootste verspreiders.
Zou het virus trouwens door de Extreem Linkse Kerk c.s. zijn ontwikkeld? Die willen toch graag stemrecht vanaf 12 jaar zodat de kindertjes, die bang gemaakt zijn door Greta en hun linkse onderwijzers, straks allemaal GL, D66, PvdD, Rutte, etc. kunnen gaan stemmen.

benjeallanggek | 15-03-20 | 16:34 | 3

Niemand weet of kinderen 't virus op oudere kunnen overbrengen.. maar genoeg reden om dat wel aan te nemen..
Daarnaast weten we ook niet wat dit virus op lang termijn doet en dan willen we al onze kinderen ermee besmet laten raken? helemaaal gestoord

bcsk | 15-03-20 | 16:40

@bcsk | 15-03-20 | 16:40: Er is in ieder geval reden genoeg om het niet uit te sluiten, Iets dat de ministers en het RIVM tot gisteren toch wel suggereerden.

Heiner | 15-03-20 | 18:48

En die willen ook graag van de oudjes af. Kosten alleen maar geld waar zij andere hobby's voor hebben bedacht.

Olieboer | 15-03-20 | 19:00

Is nu helemaal niemand die corona kan linken aan klimaatverandering ??? How dare you, gilt Greta

beniknouzoslim | 15-03-20 | 16:33 | 2

Brusselmans heeft het klimaat al gekoppeld aan corona.

5611 | 15-03-20 | 16:42

Scholen sluiten nu zelf... top, net wat we nodig hadden... anarchie. Luister Nou gewoon naar de experts en sluit geen scholen. Zij weten waar ze het over hebben... wij niet.

SoepKip | 15-03-20 | 16:31 | 8

We hebben experts in dit land waar jij van zegt dat ze het niet weten en dat jij het beter weet. Ik wil dan weten op basis van wat. Dan kan ik beslissen of ik naar jou ga luisteren of naar die experts.

SoepKip | 15-03-20 | 16:48

@SoepKip | 15-03-20 | 16:48:
Twitter handle? stuur ik 't je daar..
Kan dat hier niet doen omdat ik dan met links moet laten zien dat ze op 't moment dat ze iets zeiden al 't tegenovergestelde moesten weten en ik kan geen links posten (kan ook nog maar 1x posten nu geloof ik, als dit niet m'n laatste is..)

bcsk | 15-03-20 | 16:57

@SoepKip | 15-03-20 | 16:48: Luister dan naar experts uit het buitenland die het persoonlijk hebben ondervonden. China Italié Spanje. Allemaal de scholen dicht. Helaas meer vertrouwen in dan onze minister Unilever.

Olieboer | 15-03-20 | 19:04
▼ 5 antwoorden verborgen


Totaal onbewezen claim dat kinderen 't virus niet over kunnen brengen op oudere..
Hij is gewoon gestoord...
Gewoon kinderen die thuis kunnen blijven lekker thuis laten blijven... totale onzin om die naar school te sturen.

bcsk | 15-03-20 | 16:31 | 1

Denk niet alleen aan de kinderen. Het gaat ook om tig-duizenden volwassen leerkrachten die allemaal dan toch over straat moeten elke dag om uw kind les te geven. Die lopen daarmee gevaar ziek te worden... tig-duizend!

serieus bedoeld | 15-03-20 | 19:21

Schijnt heel moeilijk te zijn voor het RIVM om het kaartje van besmettingen in Nederland enigzins adequaat bij te houden. Groningen stond tot vanmorgen op drie, terwijl het er toen al meer waren, maar goed. Inmiddels zijn er 6 personeelsleden van het UMCG positief getest. Volgens het kaartje van het RIVM zijn er nu 6 besmettingen in Groningen, daar uit volgt dat volgens het RIVM 3 plus 6, 6 is.

BenZen | 15-03-20 | 16:30

Als Nederland de scholen niet sluit, zijn we de anti-vaxers van Europa.

In Dolce Dubio | 15-03-20 | 16:27

Het grootste gevaar voor mij zijn de supermarkten momenteel. Het is pure psychologie dat ik niet met een ademhalingsmasker mijn boodschappen doe. Met een snorkel op mijn andijvie kopen; ik kan het nog niet, ik zou het wel moeten doen..

Zoltan | 15-03-20 | 16:20

Maar! Er zijn ook 2 genezings! Dat aantal gaat de komende periode ook exponentieel stijgen, zegt de glazen bol.

Reaguurdeskundige | 15-03-20 | 16:13

Heerlijk toch die Nederlandse Jan Salie mentaliteit, de dikke ik flirt met magere Hein.
In Oost Europa pakt men het anders aan grenzen dicht en luchtruim gesloten de gevolgen voor de economie zijn enorm maar daar wordt niet over geklaagd.
De vastgoed markt krijgt een enorme optater Oekraïners zullen snel moeten terugkeren benieuwd wat de Polen hier gaan doen.

polderaar | 15-03-20 | 16:01 | 1

Meeste polen zijn al weg

Roelpaardensmoel | 15-03-20 | 16:05

De storyline die ik voor mezelf gedestilleerd heb:
* COVID-19 is een nieuwe griep waartegen nog geen groepsimmuniteit (60-70%) en nog geen ‘griepprik’ bestaat.
* Verspreiding gaat daarom nog sneller als normaal en het sterftecijfer is ook hoger dan bij een gewone griep.
* Het is onvermijdelijk dat groepsimmuniteit mettertijd bereikt zal moeten worden (dan wordt het een gewone griep).
* Deze zal echter op een gecontroleerde manier bereikt moeten worden dus zodanig:
1. ‘vertraagd’ dat de ziekenhuizen (met name IC’s) het aankunnen (vandaar de huidige maatregelen).
2. ‘snel’ dat het virus zich wel blijft verspreiden (naar nul bestaat niet).
* Voor 2. is het daarom heel verstandig (onder de voorwaarde 1) om de scholen open te houden en allereerst de minder kwetsbare groepen immuniteit te laten ontwikkelen. En daarna de groep van 20-50 jaar weer minder te laten thuiswerken.
* En dat is volgens mij wat het RIVM met haar maatregelen probeert te adviseren en waar de politiek dan enkele andere belangen (economie, herverkiezing, etc.) in meeweegt (dus 2. gaat vast niet gebeuren en verspreiding duurt alleen maar langer).
* De meest kwetsbare groep zijn natuurlijk de ouderen en mensen met onderliggend lijden. Voordat deze met een griepprik tegen dit nieuwe virus ingeënt kunnen worden (misschien najaar 2021), is volgens mij het enige werkzame advies om zichzelf tot die tijd zoveel mogelijk sociaal te isoleren (als ze al bezoek kregen…) en dat (thuis)zorgverleners strikte hygiënische maatregelen nemen.

SarahPalindroom | 15-03-20 | 16:00 | 6

@Jos Tiebent | 15-03-20 | 16:14: dat kan zo zijn, maar 'it is the best we've got'. In paniek, voor maanden in totale lock down gaan vind ik toch een stuk minder aantrekkelijk alternatief. En dat nog los van hoe je daar ooit weer uitkomt en het spel dan gewoon weer opnieuw begint (al is dat wel in de zomer dan, waardoor verspreiding hopelijk langzamer zal gaan).

In een crisis als deze zijn er twee zaken cruciaal om angst en daarmee paniek te voorkomen: Informatie en Actie. Het RIVM en het kabinet doen mijns inziens hun best op beide, maar laten toch ook steken vallen. De Informatie is incompleet, bijvoorbeeld het melden van enkel de aantallen geteste personen in de groep met ernstige klachten (groep van ~20%) en het niet schatten van het totale aantal besmette mensen (nu 6000). Hieruit zou zelfs een veel minder schokkend sterftecijfer volgen (~0.3%, nu 20 doden). Maar een grotere fout vind ik dat er geen informatie is over een overall plan van aanpak. Daardoor lijkt het erop alsof men de acties enkel reactief improviseert op basis van telkens tegenvallende cijfers. En dat terwijl het RIVM volgens mij echt wel weet welke maatregelen er in het vat zitten en wanneer (de fasen) en waarom (rationale) deze genomen moeten/kunnen worden. Bij gebrekkige informatie en actie gaan mensen zelf maar aan de slag en ‘benchmarken’ ons land ook nog even zonder enige kennis met andere landen. En ja , dan ontstaat er paniek die zich manifesteert in hamsteren, roep om scholen te sluiten, hoop sensationeel nep nieuws op sociale media, etc.

SarahPalindroom | 15-03-20 | 16:28

zeer logische verklaring

gelachewoar | 15-03-20 | 16:34

@SarahPalindroom | 15-03-20 | 16:28:
RIVM treft reactief maatregelen. De verspreiding verloopt niet lineair maar exponentieel. Dus elke reactieve maatregel op wat er gebeurt, komt twee weken te laat.

Wim Venijn | 15-03-20 | 16:34
▼ 3 antwoorden verborgen

Het belangrijkste is wel dat de deskundigen en geleerden elkaar, in deze kwestie van leven en dood, openlijk tegenspreken.
Dit onthouden we voor straks (Hoi stikstofcrisis!) wanneer deze deskundigen met verwijzing naar hun deskundigheid claimen de absolute wijsheid in pacht te hebben.

Amsterdamsko | 15-03-20 | 16:00 | 3

COVID-19 is geen griep maar een lid van de SARS familie. Een longvirus derhalve

MathiasRots | 15-03-20 | 16:11

Een beroepsgroep is wat anders dan een RIVM. Rutte laat zich natuurlijk veel breder adviseren dan enkel RIVM, maar ook door veilgheidsdeskundigen etc.
Dat Medisch Specialisten zich opdringen. Tja.

Gazelle | 15-03-20 | 16:17

Een wetenschapsredacteur bij de Azijnbode kan geen deskundige zijn die je serieus kunt nemen. De filters die je moet doorlopen sluiten dit uit.

_ILT_ | 15-03-20 | 19:14

De NOS gebruikt deze kaart als infrographic: localfocus2.appspot.com/5e68e7405456b...

Op die kaart gaat het van zandgeel naar donkerrood, volgens de legenda. De helft van Nederland is lichtblauw, wat niet voorkomt in die legenda. Worden die gebieden buiten beschouwing gelaten, wordt er niet getest, staan er geen testcentra of missen we nou de helft?

Jos Tiebent | 15-03-20 | 15:59 | 1

Uden is kampioen qua aantal geregistreerde besmettingen per inwoner: 8 per 10.000 inwoners.

tipo | 15-03-20 | 16:21

Weten we al of alle scholen dichtgaan of is dat ei nou nog steeds niet gelegd?

Robin Hood | 15-03-20 | 15:52 | 2

Stel je iets minder afhankelijk op en neem zelf je beslissingen.

trekarm | 15-03-20 | 16:11

@trekarm | 15-03-20 | 16:11

Niet zo oordelen. Die van mij is al weken thuis (andere oorzaak) en ik was echt niet van plan die snel weer naar school te sturen. Echter voel ik me die enkele keer dat ik toch even een boodschapje moet doen toch net ff een tikkie minder kwetsbaar als ik weet dat niet iedereen elkaar elke dag massaal op school loopt te besmetten en dat ik ze dan tegenkom in de super om de hoek.

Robin Hood | 15-03-20 | 16:27

Wat een belachelijke, overdreven en kinderachtige paniek zeg. Is iedereen gek geworden of zo? Als ik het voor het zeggen had, zou ik iedere Nederlander een grote hoeveelheid diazepam, lorazepam of bromazepam in de strot douwen. Desnoods met grof geweld.
Vermoedelijk zorgt die hysterische coronapaniek voor meer meer dodelijke slachtoffers, puur door de stress die het veroorzaakt, dan het virus zelf.

0112358 | 15-03-20 | 15:51 | 16

@Is dit nog nieuws? | 15-03-20 | 16:31:
Geen idee. Wat doet u ermee?

Wim Venijn | 15-03-20 | 16:36

@Wim Venijn | 15-03-20 | 16:36:
Oh wacht. Begin het door te hebben. U denkt dat ik hamster? Dat zou wel heel dom zijn in een overvolle supermarkt op het allerlaatste moment dingen kopen. Gelukkig niet zeg. Dan ben je wel een enorme domme oetlul.

Wim Venijn | 15-03-20 | 16:39

Ga eens weg babyface.

_ILT_ | 15-03-20 | 19:16
▼ 13 antwoorden verborgen

Voor een gewezen Unilever personeelschef met geschiedenis als liefhebberij is het premierschap in de huidige tijd wellicht Veel te hoog gegrepen.
Staat duidelijk niet boven de materie en partijen en bungelt volledig aan een onbetrouwbaar en ondeskundig gebleken instituut.

Eppo | 15-03-20 | 15:49 | 7

@Kuifje-naar-Brussel | 15-03-20 | 15:51: Dijkhoff heeft zich te pletter gestudeerd, maar daar is nog nooit een zinnig woord uit vernomen. Waar is die vrind van je trouwens? Is ie kaltgestellt of doet ie een Eucalyptaatje?

Rest In Privacy | 15-03-20 | 16:21

Doet me denken aan ene Nicholas en zijn raadgever Rasputin.

Schemerlamp | 15-03-20 | 16:37
▼ 4 antwoorden verborgen

Wat een gezellige drukte hier op een zondagmiddag. Zie je wel dat ellende verbroedert? Ik ga er een drinken op jullie gezondheid.

gestoptmetroken | 15-03-20 | 15:46 | 2

Proost. Goed plan.

Wim Venijn | 15-03-20 | 15:47

Dan neem ik er ook een op jouw gezondheid, proost!

osolemio | 15-03-20 | 15:56

Iedereen praat elkaar maar de kop gek en het enige wat echt duidelijk is geworden is dat de nuchtere Nederlander simpelweg niet meer bestaat.

trekarm | 15-03-20 | 15:44 | 3

Die is in deze tijd zelfs gevaarlijk met zn piet(kuifje)praat.... dit virus is absoluut gevaarlijk voor een klein deel van de gezonde populatie, en meer dodelijk voor de zwakkeren en ouderen.

Men moet nu kiezen: lekker tralala egoïstisch je nergens wat van aantrekken OF je even een paar dagen houden aan wat aangepaste leefregels om het risico van eerdergenoemde groepen wat kleiner te maken.

Het js niet makkelijk om van egoïsme af te komen als je daarvoor ook al niet erg sociaal bent.. dus ik snap de nuchtere Hollander..

Rest In Privacy | 15-03-20 | 15:49

Kop gek maken? Hoezo, gewoon verstandige maatregelen. Beetje uit uw comfortzone? Of staat iets doen nu gelijk aan totale paniek?
Veel sneeuwvlokjes hier. Oh nee, geen paniek. Scholen dicht, ohnee... paniek. Hellup.
Lalala niets aan de hand. lol

Wim Venijn | 15-03-20 | 15:54

@Wim Venijn | 15-03-20 | 15:54: kijk: een paniekzaaier in optima forma.

Is dit nog nieuws? | 15-03-20 | 16:07

Scholen gaan dicht, over BSO's etc. wordt nog gediscussieerd, vallen daar feitelijk niet onder. Deels gaan scholen betrokken worden in de eventuele gezamenlijke opvang van kinderen in kleine groepen.

Rutte eat your heart out!

Crossing_The_Rubicon | 15-03-20 | 15:42

Is er normaal op een zondagmiddag ook zo vaak NOS journaal en een constante ticker tape onder in beeld? Om 16:00 al weer de volgende update en geregisseerde melding dat de scholen gaan sluiten?

Schemerlamp | 15-03-20 | 15:42 | 1

Dan zie jij meer dan ik...

aardv@rk | 15-03-20 | 16:13

Quattro Coronati
Wederom tringelt de telefoon vol ongeduld en dus haast Coenraedt zich om deze met gezwinde spoed op te nemen.
“Hallo, wie is daar?”
“Ha Coenraedt, ik ben het. Weybrandt van Vuurschen tot Breedendonck.”
“Hoi Weybrandt! Hoe gaat jouw reis door Italië?”
“Daarom bel ik jou, Coenraedt. Ik ben nu in Rome. Samen met Suze ben ik in Basilica dei Santi Quattro Coronati!”
“Wat zeg je nou?! Heeft Suzi Quatro nu ook al Corona?
Wat een toestand zeg.”

bft | 15-03-20 | 15:40

Het schijnt dat ik over een gewoon week nog ergens examen moet doen. Als inwoner van Brabant, in Brabant. Zit mij niet lekker met een dreumes thuis. Godverdomme.

Pluisbaard | 15-03-20 | 15:38

Er is totaal niet bekend of kinderen het verspreiden of niet. Ze komen bijna nooit op de IC, maar juist daarom worden ze nauwelijks getest en zijn er bijna geen gegevens. Mijn schoonouders zijn allebei kinderarts in Spanje en zien de laatste 6 weken een gigantisch aantal kinderen met lichte longontsteking. Ik heb ze gevraagd hoeveel kids ze hebben laten testen. Antwoord 0. Richtlijn is dat kids niet getest hoeven worden tenzij ze naar het ziekenhuis moeten.

Ze zouden makkelijk de grootste aanjager kunnen zijn zonder dat we het weten.

Het is dus weer eens allemaal gelul van een dronken aardbei. Ten voordele van de economie.

DezeNicknameBestaat | 15-03-20 | 15:37 | 4

@Voorgeenchanterikpeu | 15-03-20 | 15:59:
www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/3214669...

As a result, none of the 24 asymptomatic cases presented any obvious symptoms while nucleic acid screening. Five cases (20.8%) developed symptoms (fever, cough, fatigue, etc.) during hospitalization. Twelve (50.0%) cases showed typical CT images of ground-glass chest and 5 (20.8%) presented stripe shadowing in the lungs. The remaining 7 (29.2%) cases showed normal CT image and had no symptoms during hospitalization. These 7 cases were younger (median age: 14.0 years; P=0.012) than the rest. None of the 24 cases developed severe COVID-19 pneumonia or died.

Is dit nog nieuws? | 15-03-20 | 16:29
▼ 1 antwoord verborgen

Turk Telekom Stadion. Superbuffet, heerlijk lamsvlees. Wedstrijd begint over anderhalf uur.

van Oeffelen | 15-03-20 | 15:36 | 5

Jouw thuisland heeft de boel ook lekker genuanceerd opgepikt nietwaar? Geniet van de wedstrijd en fijne reis terug naar huis. Als er nog vluchten terug gaan.

Rest In Privacy | 15-03-20 | 15:47

Over anderhalf uur roept je moeder je voor de prak. Niet opzienbarend. Maar dat jij fantaseert over Turkije en eten daar. In buffetvorm zelfs. Toe maar, vreet je maar zat, klein facistenfannetje.

Normpje | 15-03-20 | 16:03

@Normpje | 15-03-20 | 16:03:
Laat u niet uit de tent lokken. Of hij speelt toneel, of hij zit daar echt. Boeien. Eten u of ik geen boterhammetje minder om. Wees verstandig, neem de maatregelen die u denkt dat nodig zijn en laat de kamikazepiloten zichzelf maar te pletter vliegen als ze inderdaad doen wat ze hier allemaal beweren ( waar ik zo mijn twijfels over heb ).

Graaisnaaiert | 15-03-20 | 16:16
▼ 2 antwoorden verborgen

Winter 2017/2018: circa 9.500 griepdoden in NL. Op ongeveer 400.000 Geinfecteerden door dit specifieke griepvirus. Media aandacht destijds?

Berend_Breedreet | 15-03-20 | 15:36 | 9

Krant in Bergamo, Italië, overlijdensberichten. 9 februari, iets minder dan 1½ pagina. 13 maart, 10 pagina's. Bergamo heeft ca. 120.000 inwoners.

Voorgeenchanterikpeu | 15-03-20 | 15:54

@DezeNicknameBestaat | 15-03-20 | 15:39: Ik lag toen met een dubbele longontsteking op de IC in coma vier weken. Als enige toen. Ik mag het niemand aanraden. Na het coma kan je niet zelf eten, niet lopen, moet je een luier om, en drie maanden revalideren. Nu liggen de IC's vol. Maar niets aan de hand jongens. Griepje.

Zapata10 | 15-03-20 | 16:05
▼ 6 antwoorden verborgen

Ik heb Weltschmerz, dat is ook een soort onderliggend lijden.
Maar daar wordt dus nooit op getest.

Piet Karbiet | 15-03-20 | 15:35

Als, zoals beweerd wordt, de schooljeugd het virus niet kan verspreiden is het een nutteloze actie scholen te sluiten. Te meer omdat je daarbij ook een grens moet bepalen wanneer de scholen weer open te stellen. Kunnen dan dus ook prima naar opa en oma.

A.S. Perien | 15-03-20 | 15:34 | 2

Er is geen enkel bewijs hiervoor omdat kinderen nauwelijks getest worden omdat ze meestal niet heel ziek worden.

Is het RIVM nog steeds van mening dat het niet besmettelijk is zonder symptomen? Wie gaat voor het op grote schaal negeren van wetenschappelijk bewijs ontslag nemen?

DezeNicknameBestaat | 15-03-20 | 15:41

@DezeNicknameBestaat | 15-03-20 | 15:41: als het RIVM zo zeker van zichzelf is, waarom onstonden er binnen 14 dagen na carnaval in tilburg dan ineens zoveel 'onvoorziene' besmettingen?

elco485 | 15-03-20 | 16:21

Kortom: D-Day voor het RIVM. Als de scholen, ondanks hun negatieve advies, op slot gaan, betekent dit ernstig inboeten aan geloofwaardigheid. Dat gaat zich wreken in het stikstofdossier.
Niets minder dan de reputatie van het RIVM staat op het spel.

Amsterdamsko | 15-03-20 | 15:32 | 8

@pibasso | 15-03-20 | 15:34:
Dat klopt en aan jullie oordeel twijfelt geen enkel verstandig mens maar nu heeft het RIVM deskundigen van naam en faam tegenover zich. Prestige, daar draait het nu om.

Amsterdamsko | 15-03-20 | 15:54

RIVM had haar geloofwaardigheid al lang verloren. Weer een spreekbuis van de verkeerde zijde.

mr_awesome | 15-03-20 | 16:04

@Amsterdamsko | 15-03-20 | 15:54: je bedoelt een beroepsgroep? Je weet wat het verschil is tussen een beroepsgroep en een Rijksinstituut? Just asking...

My my, blij dat Rutte MP is en een ervaren crisismanager is die niet van 0 naar de meest drastische maatregelen gaat, maar stapsgewijs kijkt. Wat een hysterie.

Gazelle | 15-03-20 | 16:24
▼ 5 antwoorden verborgen

Morgenvroeg 8 uur sluit Duitsland de grenzen met Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland.

Ben-Bataaf | 15-03-20 | 15:32 | 4

Dat kon toch helemaal niet meer grenzen sluiten in onze geweldige EU? Ik snap het niet meer (sarc mode off)...

kunnenzedanniks | 15-03-20 | 15:40

Strak plan.

canis lupus | 15-03-20 | 15:53

De EU landen die het hardste roepen om een grotere EU zijn nu als eerste bezig met het sluiten van grenzen en het beslag leggen op medische spullen zoals mondkapjes

elco485 | 15-03-20 | 16:25
▼ 1 antwoord verborgen

en elk jaar sterven n 200.000 mensen in nederland omdat ze te oud zijn geworden. waar slaat dat vergelijken op???

SpookJohn | 15-03-20 | 15:36

Albino's?

gestoptmetroken | 15-03-20 | 15:38

Zorgwekkende analyse van arts Lucas Bergkamp op opiniez. De Nederlandse overheid doet precies het tegenovergestelde van die in Signapore. Daar is de epidemie onder controle.

Piet Karbiet | 15-03-20 | 15:30 | 2

Zoals ik al eerder zei, die zijn het SARS virus niet vergeten.

starbuck280 | 15-03-20 | 15:31

en dit heet niet voor niks SARS-COV-2

SpookJohn | 15-03-20 | 15:33

Best wel zorgen van mijn familie hierover. Ik ben een kettingroker, dus wellicht meer vatbaar voor het virus. Mijn reactie: maakt het uit? Als kinderloze zolderkamer dweller maakt het weinig uit als ik het loodje leg. Er zullen geen rampen gebeuren als ik ergens niet kom opdagen. Maar misschien is dat egocentrisch. Hoe dan ook, ik drink er nog een en ik zie het wel.

threeheadedmonkey | 15-03-20 | 15:29 | 8

Dit dus.

RickRD | 15-03-20 | 16:03

Rokers staan buiten de kroeg. Niet rokers staan binnen in de kroeg. Als er dus 1 besmet persoon binnen staat te niezen, is de halve kroeg besmet. Als die buiten staat te niezen, hooguit 1 of 2 andere personen. Dus realistisch gezien heeft een luie roker (want die laat een ander zijn rondje binnen halen) de meeste overlevingskans.

Joost Maghetweten | 15-03-20 | 16:11

@Joost Maghetweten | 15-03-20 | 16:11:

Ok genoeg GS voor mij voor vandaag. Succes met je Darwin award.

_ILT_ | 15-03-20 | 19:18
▼ 5 antwoorden verborgen

De ondeskundigen in dienst van Chef België hebben ook afspreken tussen vriendjes of vriendinnetjes met klem afgeraden....

Rest In Privacy | 15-03-20 | 15:26 | 4

Dan komen die hier wel tongzoenen, op de terrassen in Maastricht. Maakt niet uit want wij meten toch niet meer...

Graaisnaaiert | 15-03-20 | 15:30

hmm, je zou zomaar ns SARS van t neuken kunnen krijgen... is ns wat anders

SpookJohn | 15-03-20 | 15:34
▼ 1 antwoord verborgen

Beste meneer GGD, de horeca sluiten kun je nu doen over over een paar dagen wanneer je eindelijk eens inziet dat dit een vereiste is om mensen thuis te houden. Haal uw kop eens uit het zand.

Blauwe Wafel | 15-03-20 | 15:25 | 3

GGD heeft het te druk met het zoeken naar het eigen gelijk.

Rest In Privacy | 15-03-20 | 15:26

Dat gaat wat problemen opleveren, maar aan de grens had dit eigenlijk al eerder moeten gebeuren. Tenminste, als je het nieuws van gisteren nog eens bekijkt.

starbuck280 | 15-03-20 | 15:29

Ah nu kunnen we rekenen 20 doden is +/- 16000 gevallen in Nederland. (Bron: 'coronavirus why you must act now' (Pueyo))
Degelijk stukje statistiek.

zokanhetookja | 15-03-20 | 15:25

Tot nu toe iedere 2 dagen een verdubbeling van gevallen. Zoals voorspeld door de Joe Roagan podcast gast. Maar dat "er is genoeg, alleen distributie is een probleem" geloof ik niks van. Donderdagavond en vrijdagochtend begon het "hamsteren". Een kwart van de Nederlanders schrijft men. Van de mensen die ik ken hamsterd er bijna niemand. Zal veel minder dan een kwart zijn. Met kerst gaat meer dan de helft extreem hamsteren en dan is er niks tekort. Er is nu dus gewoon tekort. We zien het komende weken wel. Nog een extra kwart NL hamsteraars gaat extra boodschappen doen omdat niemand in een corona supermarkt wil lopen eind volgende week. Waarom volgende week? Bij 150 coronadoden en 5000 besmettingen komt het snel dichtbij. Iedereen hoort dan van iemand die ze kennen dat er iemand dood is gegaan aan de kung-flu, of dat er iemand die ze kennen aan het doodgaan is. Voor nu pure hypothese allemaal natuurlijk maar lijkt me aannemelijker dan dat het opeens verdwijnt als sneeuw voor de zon. We lezen het op GS wel.

sjef-van-iekel | 15-03-20 | 15:24 | 5

@SpookJohn | 15-03-20 | 15:28: in NL iedere 2 dagen tot nu toe. Eergister 500 nu bijna 1000. 4 dagen geleden 150 ofzo.

sjef-van-iekel | 15-03-20 | 15:48
▼ 2 antwoorden verborgen

Tot dusverre vind ik alles allemaal ontzettend meevalken.

Ridde Rogter | 15-03-20 | 15:24 | 7

@Wim Venijn | 15-03-20 | 15:44: ik krijg er oor suizingen van. Zal wel troep zijn. Maar qua pijnverlichting helpt het wel goed. Geef de voorkeur aan een dagje wachten. Maar als ik chagerijnig van de hoofdpijn ben moet er 1 in.

sjef-van-iekel | 15-03-20 | 15:54
▼ 4 antwoorden verborgen

Ik denk dat je het beste kan kijken naar de vergelijking met Italië. Op 28 Februari hadden we hier 21 doden en 822 besmettingen. Op 29 februari waren dat 29 doden en 1049 infecties.
Aangezien het begin vooral beperkt was tot alleen Lombardije en dat een gelijk aantal inwoners heeft, lopen jullie dus heel keurig twee weken achter.

Het echte probleem is dat het niet meer uitmaakt hoe ernstig de ziekte is. Misschien is het een griepje, misschien veel erger.Maar de maatregelen die nu worden getroffen kun je nooit meer opheffen voordat de ziekte is verdwenen.
Want als je niets doet, word je geisoleerd. Als je wel wat doet, moet je het afmaken. Dus we zijn allemaal gefuckt eigenlijk.

Joost Maghetweten | 15-03-20 | 15:23 | 2

Precies, maar het gros van de mensen begrijpt nog steeds niet wat een pandemie is. Een pandemie is niet enkel de snelle mondiale verspreiding van een nieuw virus (waar al dan niet een hoge mortaliteit aan kleeft), het is ook (en misschien in deze tijden van internet zelfs nog meer) een wijdverspreide destructie van elke normale samenlevingsstructuur, vaste stromen van handel en 'normaal' bestuur van bevolkingen. Het leidt altijd tot economisch verval en sociaal-culturele chaos. Soms leidt een pandemie zelfs tot oorlog.
Zoals reeds blijkt uit het gebagatelliseer aan de ene kant en het extreme gehamster aan de andere kant; de 'normale' situatie is weg en mensen zijn erg slecht in veranderingen. Sterker nog, de meeste mensen blijven vasthouden aan hun waarheden, woorden en levenspatronen totdat ze niet anders meer kunnen.
Het wordt chaos in NL, ongeacht de stijging van besmettingen of doden, en ongeacht de maatregelen van de overheid. Het werkelijke probleem zit in de moderne mensen zelf: egocentrisch, dom en bovenal heel erg bang om hun luxeleventje te moeten veranderen. Wat dat betreft waren we qua collectivistisch handelen beter af geweest in communistisch China of de nationalistische VS. Wat de zorg betreft geloof ik nog steeds dat NL nummer 1 in de wereld is. Maar ja, als iedereen als kip zonder kop maar blijft rondhuppelen volgen we inderdaad Italië in de tijdlijn. Het zij zo, maar een probleem is het zeker.

Mensdier | 15-03-20 | 15:36

@Mensdier | 15-03-20 | 15:36: Kijk u begrijpt het, in tegenstelling tot alle ontkenners, de 'het is maar een griepje' roepers en de bekende trollen van GS. Het gaat zelfs niet om de werkelijke aantallen die er uiteindelijk zijn. Hoe erg het ook is voor de getroffenen en hun familie vanwege het lijden dat wordt veroorzaakt. Het gaat bovenal om de totale ontregeling van de samenleving die er mogelijk gaat ontstaan...

kunnenzedanniks | 15-03-20 | 16:22

2018

Pot Vol Koffie | 15-03-20 | 15:24

Ja.

MickeyGouda | 15-03-20 | 15:33

Ja, hoezo? Gelukkig is er geen plotselinge golf van duizenden baby's met RS-symptomen die de gezondheidszorg op de knieën dwingen.

Voorgeenchanterikpeu | 15-03-20 | 16:04

Ik heb het gevoel dat, terwijl iedereen in een soort van collectieve Corona-paniek verkeert, instanties als de EU, VN en andere NWO gedrochten, vrij stiekem iets aan het voorbereiden of aan het uitvoeren zijn. Ik weet alleen nog steeds niet wat.

Flentyx | 15-03-20 | 15:23 | 4

Agenda 2030, het vervolg op Agenda 21. Eten en schoon water voor de hele wereldbevolking. Evenals werkgelegenheid en toegang tot zorg. En nog meer positieve dingen. Enig minpuntje in het scenario is dat de wereldbevolking teruggebracht moet worden tot maximaal 500 miljoen. (google) Ik geloof het zelf niet zo maar het lijkt me wel een leuk filmscenario.

Kakmadam | 15-03-20 | 15:43

Hun natte droom komt uit. Creëer chaos en grijp daarna de macht. Daar waren ze al mee bezig en Corona geeft hun plan vleugels. De allerrijksten zullen zichzelf kunnen redden. Die hoeven echt niet in de rij te staan bij de supermarkt en kunnen zich terugtrekken op hun landgoed of hun vliegtuig pakken en naar een veiliger oord vertrekken.
Hoeft niet waar te zijn hoor, maar het zou me niks verbazen.

Schietmijmaarlek | 15-03-20 | 15:48

@Schietmijmaarlek | 15-03-20 | 15:48: Vooralsnog zie ik in Brussel alleen maar besluiteloosheid en dat is maar goed ook. Landen zijn lekker allemaal zelf hun spoor aan het volgen; met een beetje geluk zijn we verlost van dat gedrein om meer EU.

5611 | 15-03-20 | 16:18
▼ 1 antwoord verborgen

Peak prosperity, Dr feigl-ding, Dr john campbell en anderen zeggen precies hetzelfde over NL, we maken er een potje van en het word hier vele malen erger dan Italië als we zo laks door blijven gaan en met slappe maatregelen.

Kakmadam | 15-03-20 | 15:45

Ik heb hier iemand zitten die heel erg blij is met een schoolsluiting. Hij volgt het nieuws van uur tot uur.

Beste_Landgenoten | 15-03-20 | 15:21 | 1

ik heb 2 snotneuzen thuis, dus die mogen niet

litebyte | 15-03-20 | 15:24

Volgens mij kunnen we al één conclusie trekken nav deze crisis: in tijden van nood past het politici om een pas op te plaats te maken en niet te denken dat ze overal verstand van hebben. Wilders en Baudet dragen bij aan de chaos met hun oproep scholen te sluiten. Laat dit soort discussies over aan de echte experts en doe niet alsof de regering overal een potje van maakt terwijl je weet dat het pertinente onzin is. Ben benieuwd naar de landelijke maatregelen, ik hoop van ganse harte dat ze genomen zijn op basis van kennis, niet op basis van politieke druk.

beldewouten | 15-03-20 | 15:21 | 6

Als

mameloe | 15-03-20 | 15:34
▼ 3 antwoorden verborgen

Sorry maar ik ben helemaal klaar mee deze poppenkast. Zeker nu BasicFit en zonnebank ook nog dicht gaan.

Roy020 | 15-03-20 | 15:20 | 2

Excuses aanvaard!

opblaasschaap | 15-03-20 | 15:24

Ja mensen schreeuwen hier al dagen dat alles op slot moet. Niet omdat het nuttig is maar omdat het spannend is en als dan alles op slot zitten willen ze weer dat alles open gaat.

JanP999 | 15-03-20 | 15:28

Volgens Rosanne Hertzberger is Mark Rutte geen populist en luister rustig naar wetenschappers. Dan zijn dan wel de verkeerde. Domme doos.

Garantiebewijs | 15-03-20 | 15:18 | 5

mark rutte is van het goede populisme (naar mark rutte)

litebyte | 15-03-20 | 15:25

@lingo star | 15-03-20 | 15:21: absoluut, net zoasl haar itlaiaanse collega's.. dat zullen wel domme paniekzaaiende emotionele dozen zijn

litebyte | 15-03-20 | 15:26

@lingo star | 15-03-20 | 15:21:
Gooi de boel dan dicht zou ik zeggen. Zeker de scholen, dat zijn traditioneel brandhaarden van infecties. Dat bedoel ik met domme doos.

Garantiebewijs | 15-03-20 | 15:28
▼ 2 antwoorden verborgen

RIVMeh: "Sinds gisteren zijn 8 patiënten overleden aan COVID-19 in de leeftijd van 59 tot 94 jaar. De meesten zijn ouder dan 70 jaar en hadden onderliggend lijden. In totaal zijn er nu 20 mensen gestorven aan de ziekte."
/
Let op dat "de meesten" + "onderliggend lijden".
Want je zult tussen alle feiten en cijfers door benoemen ook gewoon benoemen hoeVEEL mensen er dan ouder dan 70 waren.
Blijkbaar acht het RIVM zulks niet nodig.
Weet ik voldoende.
Verzwijgen / info achterhouden is ook een vorm van waarheidverdraaierij.

chicago river | 15-03-20 | 15:17 | 10

@Kuifje-naar-Brussel | 15-03-20 | 15:29:
Het is een bijzondere vorm van framing en je weet het.
Van 8 personen kun je, in een bijzin, als je toch zo je getalletjes wilt laten spreken, gewoon even melden hoeveel v/d 8 er "boven de 70(?!)..." ach ja, weet je, laat ook maar.
Puppets.

chicago river | 15-03-20 | 15:38

@JanP999 | 15-03-20 | 15:22: Het is wel goed om te weten hoe oud alle overledenen waren. “Meeste boven de 70” kan inderdaad 6/10 of 9/10 zijn. Ik denk dat je door deze geheimzinnigheid juist extra paniek zaait

Gadsie | 15-03-20 | 15:39

@Gadsie | 15-03-20 | 15:39:
Plus: waarom opeens "70". Sinds wanneer is "70" een gestandaardiseerde leeftijd voor wat ook?
65 of 75 is dan minstens zo logisch, zo niet logischer.
Of is dat omdat dit "70" binnenkort de nieuwe AOW leeftijd wordt ofzo?

chicago river | 15-03-20 | 15:45
▼ 7 antwoorden verborgen

Sterftecijfers:
In 2017 waren er 150 duizend sterfgevallen.
Kanker+- 130 p/d
Hart en vaatziekten+- 103 p/d
Verkeersdoden +- 2 p/d

Boerenlogica | 15-03-20 | 15:15 | 10

Leven kent een 100% mortaliteitscijfer, zo ken ik er ook nog een paar.

Graaisnaaiert | 15-03-20 | 15:23

Kanker, hart- en vaatziekten en verkeersongevallen worden namelijk ook veroorzaakt door virussen? En nieuwe virussen waartegen geen resistentie bij de bevolking tegen is?
Wat is dat voor rare vergelijking?
Leven heeft een sterftecijfer van 100%.
Dus? Nutteloze statistiek.

Stormageddon | 15-03-20 | 15:24

Weer zo'n godvergeten lul die de problamtiek van dit virus niet snapt: Het sterftecijfer is niet het primaire probleem, het probleem is dat het GEHELE gezondheiodssysteem en tal van andere onderdelen van de samenleving in elkaar ***kan*** storten als je geen krachtige maatregelen neemt.

Kijjk naar Singapore en HK waar ze keihard hebben ingegrepen en in landen als Italie waar het nu chaos is - en waar artsen, virologen en politici nu aangeven aan andere lnaden met veel besmettingen: neem zware maatregelen en leg het niet noodzakelijke sociale leven plat.

litebyte | 15-03-20 | 15:33
▼ 7 antwoorden verborgen

Ik heb rotstvast geloof in onze leider Mark Rutte. Kijk maar eens goed naar die man. Hij straalt rust en wijsheid uit. Alles wat hij zegt "makes sense". Ik denk dat hij een goede europese commissaris zou zijn. Hij gaat ons door deze crisis heen loodsen.

zalkmarzegge | 15-03-20 | 15:15 | 4

Heerlijk, dat sarcasme.

canis lupus | 15-03-20 | 15:18
-weggejorist-
zalkmarzegge | 15-03-20 | 15:19
▼ 1 antwoord verborgen

20 doden bij ongev 1100 besmettingen. DLD had gisteren 8 doden met ong 3800 besmettingen ... Wat klopt hier niet?

redanx | 15-03-20 | 15:14 | 2

Duitsland test veel meer mensen, dus vangt ook de niet zo zieke zieken. Wij testen alleen wie al ziek is, dus een groter percentage van de geregistreerde gevallen is dus al heel ziek.

Beste_Landgenoten | 15-03-20 | 15:18

ze testen veel meer

SpookJohn | 15-03-20 | 15:18

Veel scholen gooien de tent op eigen initiatief dicht en wachten niet op een besluit van de regering, lees ik.
Los van het feit dat dit verstandig is, is dit ook extreem verontrustend. Het zegt namelijk veel over het vertrouwen dat de Nederlander nog in zijn eigen overheid en instituties heeft. Dit gaat enorm exploderen als deze crisis straks is bezworen en zal het land wezenlijk gaan veranderen.

Bom-Petisco | 15-03-20 | 15:14 | 11

@Franker | 15-03-20 | 15:20: De bevolking vertrouwt Mark Rutte niet omdat ze 9 jaar lang glibberige leugens en halve waarheden, 9 jaar lang geitenpaadjes en 9 jaar lang onbegrijpelijke beslissingen zoals Marrakech gezien hebben. Dat breekt hem nu op. Het gezag van Mark Rutte is nihil, zie de hamstergolf, zie de muiterij bij de scholen. En niet die 3 reaguurders!

5611 | 15-03-20 | 15:38

Wel grenzen met controle en illigalen ongedocumenteerden deruit van mijn part op een ouwe tanker op zee.
Het Australische model toepassen met vreemdelingen.

RenedieLange | 15-03-20 | 15:43

@kuifje Een meerderheid van het volk (54%) heeft geen vertrouwen in Rutte en het kabinet, lees ik in een artikel van de NOS. Valt me eigenlijk alles mee dat na alle leugens en gebroken beloftes zo'n groot deel er nog wel vertrouwen in heeft.

witwas | 15-03-20 | 15:43
▼ 8 antwoorden verborgen

Interessante bevinding uit wetenschappelijk-artikel-linkje van hieronder die er toe doet: 'Whereas the L type was more prevalent in the early stages of the outbreak in Wuhan, the frequency of the L type decreased after early January 2020. Human intervention may have placed more severe selective pressure on the L type, which might be more aggressive and spread more quickly. On the other hand, the S type, which is evolutionarily older and less aggressive, might have increased in relative frequency due to relatively weaker selective pressure.'

Roadsurfer | 15-03-20 | 15:14 | 3

Dat zou goed nieuws zijn.

Rest In Privacy | 15-03-20 | 15:20

Interessant.

SIogra | 15-03-20 | 15:25

Dat schijnt typisch te zijn voor viri. Ze evolueren naar een milder ziektebeeld zodat de gastheer zo lang mogelijk blijft rondlopen cq spreiden en overleeft.

5611 | 15-03-20 | 15:42

hoe kan dat nou we zouden allemaal dokters en verplegers krijgen , toen er heel veel vluchtelingen naar NL zouden komen

out-of-de-box | 15-03-20 | 15:19

@out-of-de-box | 15-03-20 | 15:19:
Ze zijn nu gratis af te halen op de grens van Griekenland en Turkije. Allemaal enthousiaste hoog opgeleide jongemannen en een enkele vrouw.

matatwork | 15-03-20 | 15:23

Wat is probleem ze weten niet wat het nu precies doet, dus beide grafieken uit de tegel optellen en nieuwe grafiek zal laten zien dat niemand echt veilig is behalve als je echt oud bent , maar krijg je het dan ben je het haasje, tot nu toe. Wanneer gaan we eens doorkrijgen dat het nog veel slechter gaat worden, leer eens af om overal specialist van te zijn terwijl sommigen al moeite hebben met het diploma avond BLO met visakte.

Umberto die trotzoni | 15-03-20 | 15:12

Het overgrote deel van de mensen ervaart slechts lichte griepverschijnselen. Mag ik vragen waarom er paniek wordt gezaaid om iets dat milder is dan een reguliere griep? En waarom wordt er in een reguliere griepepidemie geen doden vermeld? Dat zijn er soms enkele duizenden in twee of drie maanden.

Eagle_Eye | 15-03-20 | 15:12 | 8

U mag dat vragen, maar het inlezen in de problematiek nadat dit al weken in het nieuws is zou ook al helpen. Al uw vragen zijn daar al in beantwoord. Misschien een andere nick overwegen want blijkbaar ziet u niet meer zo scherp en is deze stuk...

kunnenzedanniks | 15-03-20 | 15:22
▼ 5 antwoorden verborgen

Nou, gooi het land op slot! Dan kunnen alle zolderkamerridders gratis op YouPorn, zoals in Italië!

einz | 15-03-20 | 15:10 | 2

het is dus pornhub, maar goed.

starbuck280 | 15-03-20 | 15:11

Ook ligt het aantal gevallen hoogstwaarschijnlijk hoger dan het RIVM meldt, omdat diverse regio's inmiddels hebben besloten alleen nog maar mensen te testen van 70 jaar of ouder die ook nog eens ernstige ziekteverschijnselen vertonen. www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/art...

Op 2 maart 2020 is bij een inwoner van Alphen aan den Rijn een besmetting met het nieuwe coronavirus (COVID-19) vastgesteld. ggdhm.nl/nieuws/item/nieuws/eerste-be... Dat kind was 5.

Die influenza grafiek klopt. Die is uitgebreid getest. Die tweede grafiek zou ik graag willen zien in de vorm hoeveel procent van de geteste kinderen heeft de nieuwe corona. Kinderen ontwikkelen minder klachten, zijn niet in de gevarenzone en zullen dus in de meeste landen niet getest worden.

Aangezien dit onderzoek nog loopt, zou ik graag willen zien hoeveel kinderen niet besmet zijn, terwijl hun ouders wel besmet zijn. Dan pas kan je een conclusie trekken dat dit virus NIET wordt aangedreven door de jeugd. Voorlopig is er door alle hektiek en gebrek aan testmateriaal nog niet gekeken, nog niet bemonstert, waardoor er nog een uitspraak gedaan kan worden.

Feynman | 15-03-20 | 15:09 | 3

Niet met de koters naar opa en oma toe dus.
#weesverstandig

Is dit nog nieuws? | 15-03-20 | 15:27

Als je niet getest bent op Corona, dan ben je er ook niet aan overleden... Dat is dus de beste en goedkoopste mannier om Corona te bestrijden. Wat je niet ziet, dat is er niet. Waarschijnlijk worden de algemene sterfecijfers van 2020 weggemoffeld, zodat journalisten niet op het idee komen om die te vergelijken met voorgaande jaren. Pia Dijkstra kijkt tevreden mee. Eindelijk die vurig gewenste euthanasie van de oudere Nederlanders.

EenGoedBegin | 15-03-20 | 15:32

@Is dit nog nieuws? | 15-03-20 | 15:27: proest. Niemand die jou wil bezoeken hoor. En vooral lafjes in je holletje blijven. Je pillen zetten ze wel voor de deur.

Dirk III | 15-03-20 | 15:37

Voor de struisvogels onder ons...

Volgens de telling van het RIVM gaat het aantal besmettingen in 1 week ongeveer keer 6. Dus volgende week zondag zitten we op een kleine 7000, een week later rond de 40.000. Alleen een totale lockdown, incl. Schiphol kan voorkomen dat we een week later op ruim 200.000 zitten.

lenny | 15-03-20 | 15:09 | 4

Struisvogel hier: voorlopig zijn er meer mensen bevangen door coronapaniek en hamsterwoede dan door de ziekte zelf. En het leeuwendeel van de patiënten wordt alleen een beetje grieperig.

matatwork | 15-03-20 | 15:15

wereldwijd: elke 4 dagen een verdubbeling bij n R0 van 4,1

SpookJohn | 15-03-20 | 15:16

@matatwork | 15-03-20 | 15:15: Ondanks het achterlijk hamstergedrag is hier nog niemand door op de IC terechtgekomen laat staan dat er doden zijn gevallen. Als je dan toch bagatelliseert doe het dan goed.

Rest In Privacy | 15-03-20 | 15:19
▼ 1 antwoord verborgen

Toch wel lastig, deze L en S typering.
In de organische chemie staan L en S namelijk voor linksdraaiend van chemische stereo-isomeren. L = levoroterend en het bijbehorende D = dextroroterend; en S = sinister en het bijbehorende R = rectus.
Kennelijk hanteert de microbiologie een andere nomenclatuur dan de organische chemie, maar lastig is het wel.

Alco-de-Holist | 15-03-20 | 15:43
▼ 1 antwoord verborgen

Gelukkig hebben we nog altijd YouPorn.

JeMotWat | 15-03-20 | 15:08 | 3

De Italianen in de quarantaine gebieden kunnen gratis op Pornhub.. elk nadeel..

starbuck280 | 15-03-20 | 15:10

u smeert liever sperma dan snot op uw pctje?

Rest In Privacy | 15-03-20 | 15:11

Kinderen zijn niet de motor van het virus is een aanname. Aangezien kinderen weinig symptomen hebben en dat het virus zich verspreidt zonder dat men zich ziek voelt, is scholen niet sluiten het domste idee van Nederland op dit moment.

Maar Nederland weet het altijd weer beter dan de rest van Europa.

Westheimer | 15-03-20 | 15:08 | 2

Correct. Er zijn ook theorieën dat kinderen juist de stille motor zijn door hun symptoomloze verloop en de veronderstelde extreme besmettelijkheid in de vroege milde fase (die door RIVM wordt ontkent).
Als kinderen wél besmet raken, maar door de testst fietsen omdat ze enkel hevige gevallen testen, en als de besmettelijkheid inderdaad het hoogst is in de aanloopfase. Dan zijn scholen de motor van de hel. Laten we dat risico niet nemen.

Joostmochtnietsweten | 15-03-20 | 15:13

iedereen met kinderen WEET dat dat grut altijd allerlei ziektes aandragen uit school en de hele familie aansteken

SpookJohn | 15-03-20 | 15:14

Ik vind alles best, als de coffeeshop maar open blijft. Daar is men gelukkig nog niet aan het hamsteren geslagen.

RickRD | 15-03-20 | 15:08 | 3

Het aanbod is daar ook wat groter dan de vraag

peterdh | 15-03-20 | 15:20

Ik hoorde net dat rokende mensen best nog lekker mogen door paffen, liefst in een vol cafe - vraag maar aan de VVD burgervader van eindhoven.

litebyte | 15-03-20 | 15:20

Wordt zo'n coffeeshop nu ook financieel gecompenseerd?

litebyte | 15-03-20 | 15:22

Autopsie op 12 overleden patiënten in China leerde de onderzoekers dat de longen zich vullen met erg taai snot (mucus).
Hierdoor heeft het vaak geen zin meer om zuurstof toe te dienen aangezien de longen hun werk niet meer kunnen doen.
twitter.com/QuickTake/status/12350020...

Dirk III | 15-03-20 | 15:06 | 13

@Dirk III | 15-03-20 | 15:28: Komt goed, komt goed. Blijf rustig adem halen.

Achenwee | 15-03-20 | 15:45

@Dirk III | 15-03-20 | 15:40: Waar zijn de beelden uit Italië?

Is dit nog nieuws? | 15-03-20 | 16:02

In dat geval schaf ik wel een lading lachgas aan. Dan stik je in elk geval waardig en in extase.

Reaguurdeskundige | 15-03-20 | 16:03
▼ 10 antwoorden verborgen

Ha ha ha, scholen hebben om de haverklap een studiedag. Bij voorkeur twee. Dondert dan ook de economie om? Nee dus.

Piet Karbiet | 15-03-20 | 15:05

Belangrijke vraag die Nederland allemaal bindT... moeten we op tijd onze belasting aanslag indienen? of krijgen we uitstel tot juli en bericht voor het einde van dit jaar?

litebyte | 15-03-20 | 15:05 | 2

Kan de belastingdienst dat wel aan?

starbuck280 | 15-03-20 | 15:06

@starbuck280 | 15-03-20 | 15:06: Natuurlijk!! Ze zetten je natuurlijk wel onmiddellijk op een zwarte lijst en vorderen alle toeslagen van de vorige 5 jaar terug.

Lasius | 15-03-20 | 15:10

Op de GS CORONA TRACKER NEDERLAND staat :
1135 Bevestigd 10???? Overleden
10 was gister al 12 en nu 12+8 = 20 deaud

IndoFortuyn | 15-03-20 | 15:03 | 1

Scherp!

Mr_Pikibelly | 15-03-20 | 15:08

NOS Journaal verwacht dat het gaat gebeuren.
School’s out for summer!
youtu.be/2Oo8QzDHimQ

Schemerlamp | 15-03-20 | 15:03

Gisteren waren er in Groningen opvallend veel Brabanders aan het winkelen. Tijd om onder de rivieren daar te houden. Mafkezen

Fergburger | 15-03-20 | 15:03 | 10

@Tilburgse bluf | 15-03-20 | 15:15: Tilburg is nog niet preventief gebombardeerd?

Is dit nog nieuws? | 15-03-20 | 15:25

@Is dit nog nieuws? | 15-03-20 | 15:25: was dat maar waar, kut stad.

Tilburgse bluf | 15-03-20 | 15:28
▼ 7 antwoorden verborgen

Die Maarten is zich ook op een paar punten aan het tegenspreken. Kinderen komen dan bij opa / oma terecht in 80% van de gevallen en dat is eng, maar kinderen hebben het volgens hem niet dus wat is dan het probleem?

Super Grover | 15-03-20 | 15:02 | 9
▼ 6 antwoorden verborgen

Mijn zoon heeft morgen tentamen Spaans.
Zit met een pizza te wachten op het “goede” nieuws.
Mijn advies: “jongen, ga nou maar leren, want het is helemaal nog niet zeker, dat scholen dichtgaan”.
Nieuws en aankondigingen van nieuws gaan razendsnel.
Wel of niet, maar hak de knoop nou maar door.
Er zitten heel wat leerlingen en leraren te wachten op het nieuws.
Dat frustreert mensen.

Ruimedenker | 15-03-20 | 15:01 | 7

Hier ook staat onvoldoende voor Frans en Duits en kan met een beetje leren deze week weer voldoende staan. Geen zin om te leren en boos dat zijn pc nog niet op vakantiestand staat.

Schemerlamp | 15-03-20 | 15:12

Gezien de situatie in spanje heeft hij spaans sowieso niet meer nodig.

redanx | 15-03-20 | 15:20
▼ 4 antwoorden verborgen

Alleen ouderen die toch al van alles mankeren gaan er aan dood. Net als bij een reguliere griepgolf. Het is geen buitenaardse ziekte die iedereen in groene snot verandert of zo.

matatwork | 15-03-20 | 15:00 | 6

@daytripper | 15-03-20 | 15:04: In Italie is de GEMIDDELDE leeftijd 70. Dat betekent dat r voor iedere opa van 98, ook twee van 56 sterven. Of één van 42. Klinkt het nu nóg zo gunstig?

hell-no | 15-03-20 | 15:15

@Yellow Shark | 15-03-20 | 15:03: zijn die dood?

Is dit nog nieuws? | 15-03-20 | 15:20

@hell-no | 15-03-20 | 15:15:
Ja en voor iedere opa van 138 wordt de andere kant ook wat jonger. Iedereen snapt wel wat een gemiddelde is hoor. Hoef je niet met extremiteiten uit te leggen. Hoeveel mensen ken jij van 98?

peterdh | 15-03-20 | 18:45
▼ 3 antwoorden verborgen

mag helaas geen link plaatsen, maar een item van rtl nieuws: In Italië sterven steeds meer 30ers en 40ers die geen onderliggende aandoeningen hadden.

Kakmadam | 15-03-20 | 15:00 | 3

Jep, thailand en vietnam hoop 20 en 30ers ziek...... wel vaag.
Al is ge gemiddelde leeftijd van die landen lager dan van spanje en italie waarschijnlijk.

droeveling | 15-03-20 | 15:03

Italie heeft een enorme piek van 40ers in de bevolkingspyramide. Hoewel de sterftekans veel lager is zal het absolute aantal niet te verwaarlozen zijn. Om het in perspectief te plaatsen: een week geleden waren er in Italie 357 doden waarvan 1 jonger dan 50.

Max Headroom | 15-03-20 | 15:15

@Max Headroom | 15-03-20 | 15:15: Dat is relevante informatie. Spanje nu ook veel slachtoffers, maar ook een sterk vergrijzende bevolking.

Rest In Privacy | 15-03-20 | 15:34

Cijfers uit Spanje baren mij meer zorgen. 2000 besmettingen en 100 doden in 24 uur. Dat zijn zorgelijke getallen.

nietsdoenerT | 15-03-20 | 15:00 | 6

Gelukkig mogen vluchten uit spanje hier nog wel landen, en bussen uit toeristengebieden enz.

droeveling | 15-03-20 | 15:27
▼ 3 antwoorden verborgen

Spanje een verdubbeling van het aantal doden naar bijna 300....... aantal besmettingen gestegen naar 7750.

Ter illustratie, een week geleden waren er 200 besmettingen..... mijn vriendin werkt daar in de gezondheidszorg en ik maak me inmiddels grote zorgen om haar en haar dochter......

Fatwabuster | 15-03-20 | 15:00 | 6

@likdoorn | 15-03-20 | 15:05: Fuck Mark met zijn 200 deskundigen!
Mijn vriendin staat met de 'poten in de klei' en neemt een enorm risico vanuit plichtsbesef ........
Gelukkig neemt Spanje wel de juiste maatregelen

Fatwabuster | 15-03-20 | 15:07
▼ 3 antwoorden verborgen

Mijn zoon van zes gaat enorm graag naar school. Dus ik heb net een open en eerlijk gesprek gehad over dat hij misschien een tijdje vakantie heeft. Hij vond dat niet leuk. Toen heb ik hem uitgelegd dat hij, door naar school te gaan, mij dood kan maken. Ik ben ook al 46. Hij heeft nu wel begrip voor het eventueel sluiten van de scholen.

Leptob | 15-03-20 | 15:00 | 11

@Leptob Dit is goede humor.

VP732 | 15-03-20 | 16:30

@MickeyGouda | 15-03-20 | 15:11: Het gaat er hier bijzonder liefdevol aan toe. Ik had geen zin om begrippen zoals 'virus, kans op, besmetting, ic, beademing, quarataine, desinfectie, toiletpapier, economische impact, pandemie, Rutte onze leider' etc. allemaal uit te leggen. Dat is teveel om de kern van de zaak toe te lichten.

Leptob | 15-03-20 | 16:45

@Leptob | 15-03-20 | 16:45:
Ik neem aan dat als jouw kind "Rutte" hoort hij zich weer verveeld omdraait en doorgaat met klei in zijn oor duwen?

peterdh | 15-03-20 | 18:56
▼ 8 antwoorden verborgen

Op zich maakt het niet zoveel uit hoeveel mensen ziek zijn, maar hoe het verloop ernstige gevallen en doden gaat. Aan de andere kant, wil je voorspellen hoeveel ernstige gevallen eraan komen (en dus maatregelen nemen) en dan wil je wel besmettingen weten.

Hadena | 15-03-20 | 14:58

Prognose:
1e week: Brabant quarantaine, besmettingen niet meer gemeten, doden 100+
2e week: Noodtoestand Nederland, steden lockdown doden 200+
3e week: Landelijke lockdown, medische zorg valt uit elkaar wegens overbelast en teveel ziek personeel. 500+ doden.
4e week: Bevoorrading levensmiddelen hapert. Medische zorg nog maar beperkt functionerend 1500+ doden. Tekenen van opstootjes, kleine plunderingen.

koolteer | 15-03-20 | 14:58 | 7

@daytripper | 15-03-20 | 15:01:
Week vijf is het kantelpunt.
Ofwel een daadkrachtig persoon neemt leiding over (niet Rutte dus) en neemt heel drastische maatregelen en het wordt langzaam beter.
Ofwel Rutte blijft doelloos lachen en de basic infra begint het af te laten weten.
Dan kan je maar beter echt geprept hebben.

koolteer | 15-03-20 | 15:15

Ik mis 5e week: inval Chinezen met resistent medicijn, alles blijkt voorop gezet plan te zijn.

Schemerlamp | 15-03-20 | 15:24

In welke week komen de Russen?

Frau Merkel | 15-03-20 | 15:45
▼ 4 antwoorden verborgen

Maar op GS zit het nog vol knakkers die denken dat dit enkel een onnozel griepje is. Doe alle officiële cijfers maar met minstens 10 x. Testen voor de gewone burgers zijn er trouwes niet (meer). Total Lockdown. Al de rest is zever.

De_Veelvraat | 15-03-20 | 14:57 | 9

Onnozel griepje!
Stelletje hypocrieten.
Waar is uw medeleven ten opzichte van malaria? Oh nee, dat is Afrika, dus dat maakt niet uit....

Is dit nog nieuws? | 15-03-20 | 15:18
▼ 6 antwoorden verborgen

In Nederland is niemand de baas en dus wordt het een zooitje als er een crisis is.

Dutch_Holland | 15-03-20 | 14:56 | 3

DE EU is onze baas..... en daar heb je ook geen flikker aan.

Slipsnifter | 15-03-20 | 14:57

Fijn dat de leraren weer eens alleen aan zichzelf denken, de kinderen blijven toch met elkaar omgaan en gaan echt niet thuis zitten. Jammer dat de vaders en moeders wel gewoon naar hun werk moeten, zij hebben helaas niet zo’n uitgebreide lobby club in Den Haag. De leraren willen wel graag hun boodschappen kunnen blijven doen en thuis relaxen met stroom/water/internet ( of komt dat allemaal vanzelf binnen..).

Jago666 | 15-03-20 | 14:56 | 5

Welja, de kinderen zijnde verantwoordelijkheid van de docent.
Eh.... Nee?
Ouders, pas op uw koters. Kan dat niet? Jammer. Condooms.

Is dit nog nieuws? | 15-03-20 | 15:16

En zo denken ze allemaal, die uitvreters!
Zo, hartje gelucht?

SterF... | 15-03-20 | 15:21

U baseert dat op het gegeven dat in vakanties kinderen ook zoveel met elkaar omgaan en u ze allemaal buiten ziet spelen?

Schemerlamp | 15-03-20 | 15:31
▼ 2 antwoorden verborgen

Interviewtje met De Gouw gehoord?
Pure wrtenschappelijke nonsense, levensgevaarlijkE one man show aan het opvoeren.

Harry Turtle | 15-03-20 | 14:55

Mijn hemel, 100 doden/dag nu in Spanje.

rachid82 | 15-03-20 | 14:55

Zou ik docent zijn, dan was ik er ook allang uit. Elke docent die morgen voor een klas gaat staan moet gewoon gelijk ontslagen worden en opgehange... uhh een berisping krijgen.

Ichneumonidae | 15-03-20 | 14:54 | 1

Vriendin van mijn broer is lerares en vertelde me al dat ze gewoon thuis zal blijven.

DolfWeerwolf | 15-03-20 | 15:12

Die twitter draad van Keulemans valt compleet stuk op dat hij zich baseert op China voor kindergevallen. Daar sloten de scholen bijna direct toen ze uitbraak doorhadden. Nogal logisch dat je dan weinig verspreiding krijgt.

Er zijn geen getallen van landen met school verspreiding want geen enkel land is zo debiel dit experiment met kinderen te gaan doen. Behalve Nederland dus als het aan RIVM/GGD ligt.

Blasfemie | 15-03-20 | 14:54

Vragen over de tweede grafiek van de heer Keulemans, om appels en peren te voorkomen;
1. Is de tweede grafiek ook een histogram?
2. Is het onmogelijk dat schoolkinderen Corona overdragen?
2. Hoe betrouwbaar zijn statistieken over een nog niet uitgedoofd, en volgens diverse meetmethoden en meetomstandigheden, geregistreerd Coronavirus?

Jan de Vries | 15-03-20 | 14:53 | 1

Die 2e is in kleur dus meer waar.

Schemerlamp | 15-03-20 | 15:33

"Drink gewoon een borreltje als je gezond bent, in een goede Amsterdamse kroeg, als je daar zin in hebt."

Aldus Femke Halsema burgemeester Amsterdam 13 maart 2020 AT5
twitter.com/MaartenKaskens/status/123...

2_amazing | 15-03-20 | 14:53 | 5

Wanneer wordt Femke nu eens ontslagen, vraag je je af ...

vlotterik | 15-03-20 | 15:07

@vlotterik | 15-03-20 | 15:07: lol
Zo werkt dat niet in een democratie.
Je wordt gekozen en...
Oh.. wacht...

Is dit nog nieuws? | 15-03-20 | 15:15

Kroegen worden dus ook gesloten.

lulleficatie | 15-03-20 | 17:33
▼ 2 antwoorden verborgen

Jullie moet naar Baudet luisteren dan was deze probleem niet.

Rest In Privacy | 15-03-20 | 14:50 | 5

'dit'. Groetjes

Achenwee | 15-03-20 | 14:53

dan was t probleem er nog steeds, hadden we t wel n maandje eerder geweten

SpookJohn | 15-03-20 | 14:54

Te weinig Les gehad Grossman !

Minus Richels | 15-03-20 | 15:09
▼ 2 antwoorden verborgen

Je hoopt dat het incompetentie is, want als het dat niet is dan moet het moord zijn.

Poetin_Fanboy | 15-03-20 | 14:49

Hoe zit het met dieren en bevattelijkheid voor COVID-19? Honden, katten en ratten bijvoorbeeld?

lulleficatie | 15-03-20 | 14:49 | 6

De kat van de buren - te lief voor woorden - zat gisteren al klaar op zijn vaste stekkie om zijn dagelijkse knuffel in een ontvangst te nemen. Omdat ik zelf twijfel aan mijn verschijnselen, heb ik hem veiligheidshalve afgescheept met een verbale begroeting. Dit virus komt van dieren, dus wie weet zoekt het de dieren weer op. Maar ja, dat koppie!

MickeyGouda | 15-03-20 | 15:00

Dus alleen de dieren blijven over. Zal vast een of ander varken de baas worden...

lulleficatie | 15-03-20 | 17:29
▼ 3 antwoorden verborgen

Volgens NOS zijn er 162 mensen opgenomen in het ziekenhuis hoeveel er daarvan zijn ontslagen uit het ziekenhuis wil het RIVM niet melden? 162 mensen opgenomen en de ziekenhuizen lopen over van de stress, wat als er echt wat gebeurt?

Boerenlogica | 15-03-20 | 14:47 | 7

Die arts zei ook dat er tussen de 15 en 25 mensen per dag worden opgenomen, gelet op de cijfers een dag of 10 geleden, betekent dat dat de populatie ongeveer voor 70% een andere is dan 10 dagen geleden, aangezien het aantal patiënten dat na verergering van de klachten naar de ic moet. Vermoedelijk blijven patiënten waar de klachten niet lijden tot een ic een week in het zh.

Fchecker | 15-03-20 | 14:57

Mensen die vanwege Corona op de IC terecht komen liggen daar rustig 18 dagen aan de beademing. Zo gek veel mensen zijn nog niet uit het ziekenhuis ontslagen.

Bab01 | 15-03-20 | 15:48
▼ 4 antwoorden verborgen

Rutte draait pas als Rob Jetten zijn ding uit het ding van Rutte heeft gehaald. Anders blijft ie gewoon liggen.

Not_again | 15-03-20 | 14:47

Misschien hebben ze daar onlangs heel veel testen uitgevoerd, moeilijk om er een goed eel van te krijgen.

Slipsnifter | 15-03-20 | 14:51

Bij dat extreme hamsteren vraag iik mij wel af of dit niet gebeurt met de achterliggende gedachte dat de voorraden straks misschien voor woekerprijzen de deur uit kunnen.

MickeyGouda | 15-03-20 | 14:45 | 7

@Mensdier | 15-03-20 | 14:52:
U komt in een noodsituatie terecht en pakt snel een rugzak in om op uw vlucht mee te nemen. Er is nog een beetje plek in die rugzak vrij.
Wat neemt u mee?

A: Een rol wc-papier
B: Een blik bonen

WasHetMaarMakkelijk | 15-03-20 | 15:43

@WasHetMaarMakkelijk | 15-03-20 | 15:43: Vlucht?
Sorry, vlucht (vlucht - en) staat niet in mijn woordenboek. Vechten wel.
Maar niet om wc-papier, en ook niet om een blik bonen. Bruine bonen zijn droog te krijgen, 10x zoveel voor 10x zo weinig geld. Die had ik 2 maanden geleden al in huis.

Mensdier | 15-03-20 | 16:04
▼ 4 antwoorden verborgen

Ja bloedgroep A en B zijn een stuk minder bestand tegen het Coronavirus. Deze bloedgroepen zijn ontsteking- en immuun gevoelig.
De bloedgroep O is juist een bekende killer van griep en verkoudheidsvirussen.
Welke bloedgroep heeft U ?
Als U de bloedgroep O heeft gewoon vlees en melk blijven drinken!

ja-ja-nee-nee | 15-03-20 | 14:45 | 11

Nou bedankt ... dan kan ik mijn tot dusverre ontsnappen aan groot leed dus niet meer toeschrijven aan een bescherm-engel , maar gewoon aan mijn bloedgroep O

daytripper | 15-03-20 | 14:57

@Is dit nog nieuws? | 15-03-20 | 14:48: Hoe bedoelt U? De oudste bloedgroep (O) is een bekende "vechter" tegen virussen. De O bloedgroep zijn ook de vleeseters.

ja-ja-nee-nee | 15-03-20 | 15:00
▼ 8 antwoorden verborgen

Het slechtste in de mens komt naar boven in paniekhamsteren, maar dat kan je ook zeggen van mensen die lak hadden aan het bezoeken van infectiehaarden elders in de wereld, en vervolgens geen enkele rekening hielden met het mogelijk besmetten van anderen thuis. Diezelfde mensen schreeuwen nu hard dat hun Sofietjes en Daantjes niet naar school mogen gaan.

Lafayette | 15-03-20 | 14:45 | 7

@LesGrossman | 15-03-20 | 15:00:

In Nederland is dat een soort vechtsport waarbij men elkaar bekogelt met onzinnige feitjes uit de wet.

MickeyGouda | 15-03-20 | 15:28
▼ 4 antwoorden verborgen

Met het nieuwe getal erbij van vandaag is het voor het eerst dat een lineaire fit aan het aantal gevallen over de laatste 4 dagen beter past dan een exponentiële fit. Dat betekent dat het aantal infecties lijkt af te vlakken: nog steeds meer gevallen, maar niet meer een exponentiële groei, tenminste met de data van vandaag. Kan natuurlijk morgen alweer anders zijn….

Leoverig | 15-03-20 | 14:43 | 4

tsja, als je niet meer test komt er ook niet veel meer bij

SpookJohn | 15-03-20 | 14:49

Er is niks te fitten met biased data zonder de bias goed te kennen.

Rest In Privacy | 15-03-20 | 14:52

Je gaat er dan vanuit dat dat door de richtlijnen van de overheid komt.
Genoeg is het niet. Een land als Oostenrijk, wat veel minder gevallen kent, heeft al een spertijd ingesteld voor alle inwoners van een bepaalde regio.
Sowieso is het aantal besmettingen in Nederland verhoudingsgewijs gigantisch voor zo'n klein land.
Overbevolkt land, dat wel, maar vergelijk het eens met bijvoorbeeld Engeland.

SIogra | 15-03-20 | 14:54
▼ 1 antwoord verborgen

i.imgur.com/AJLa0p9.jpg

In de afgelopen dagen hebben we een stabiele exponentiele groei gezien van 26% per dag. Dat is gisteren afgenomen tot 19% en vandaag zien we 18% groei, Het sterftepercentage bedraagt nu 1.8% van het aantal positieve tests.

Volgens GGD cijfers is het aantal besmettingen 6x hoger dan het aantal positieve tests. Ik schat dat nog wat hoger op basis van de tests van het zorgpersoneel.

Max Headroom | 15-03-20 | 14:43 | 10

@Joffri | 15-03-20 | 14:56: Rekent u wel goed? Eerst het percentage van het aantal Europeanen berekenen dat besmet wordt en dan pas sterftecijfer daarop toepassen. Want volgens mij rekent Max ook zo.

VP732 | 15-03-20 | 16:32
▼ 7 antwoorden verborgen

"GGD-baas Van der Gouw over schoolsluiting"
Weer iemand die zichzelf uitnodigt als ondervraagde bij de Parlementaire Enquête over Corona.

Jan de Vries | 15-03-20 | 14:42
-weggejorist-
steekmug | 15-03-20 | 14:42 | 7
▼ 7 antwoorden verborgen

Goed, het maakt dus geen zak uit wat er in Den Haag verder bedacht wordt. De scholen sluiten gewoon, de een na de ander.

En terecht.

Ichneumonidae | 15-03-20 | 14:41

Totaal 162 mensen opgenomen ( geweest) in het ziekenhuis. Sluit de scholen! De wereld is volledig gek geworden en het feit dat we ons hier zo druk over kunnen maken geeft enkel aan dat het veel te goed gaat met de meeste landen in deze wereld. Bi-zar.

Achenwee | 15-03-20 | 14:41 | 7

@litebyte | 15-03-20 | 14:47: ja, dat denk ik ook. Ik rationaliseer dan toch liever dan dat ik bagatelliseer. Maar goed, ieder zijn stoom natuurlijk.

Mensdier | 15-03-20 | 14:53

Wat zijn exponentiële functies?
Je kunt dit virus blijkbaar ook als IQ test gebruiken aan sommige reacties te zien.

KutFilosoof | 15-03-20 | 14:59
▼ 4 antwoorden verborgen

Prutsers.
'De vraag is of blijven testen zinvol is, wat zeggen de cijfers nog'

Ja, dat hebben jullie willens en wetens zo uit de hand laten lopen stelletje incompentente hooibalen.

Spelletje Coronisch roulette zijn wij aan het spelen. Laat het maar voortwoekeren. Kijken we daarna wel wie er wel en niet overeind zijn blijven staan.

laagvliegert | 15-03-20 | 14:40 | 1

Haha corona roulette. Niet echt spannend.
Kunnen we niet beter een Ebola roulette doen?

Is dit nog nieuws? | 15-03-20 | 14:46

GeenStijl is nog steeds in de lucht en kritische reaguurders hebben nog geen grijs of blauw busje met geblindeerde ramen voor de deur gehad, dus 'bestuurlijk' Nederland heeft het nog in de hand ;-)

litebyte | 15-03-20 | 14:40

Steeds meer mensen zonderen zich preventief zoveel mogelijk af, normaliter zou dit ook een big bazooka zijn waarmee je de verspreiding van gewone griep en verkoudheden snel de knop indrukt. Het lijkt me dus dat wie over een week en later nog ineens gaat hoesten en/of koorts krijgt, een vrij grote kans heeft om corona te hebben, gezien de hoge besmettelijkheid én alle preventieve maatregelen die van kracht zijn.

Schulzie | 15-03-20 | 14:40

Net even heerlijk op de motorfiets weggeweest, wat een rust op de wegen in Nederland, In Duitsland was meer volk in de steden en op de wegen.

de uitbater | 15-03-20 | 14:40 | 2

Ha, ha ik ook al, dikke pret!

Roadsurfer | 15-03-20 | 14:41

@Roadsurfer
Nog plannen voor een verre trip van de zomer?

de uitbater | 15-03-20 | 14:47

Misschien is het wel eens goed om de bevolking beter voor te lichten wat betreft een optimaal werkend en gezond immuunsysteem. Ik denk dat we namelijk veel meer zieke en dode mensen hebben door het coronavirus dan als we allemaal een goed werkend gezond immuunsysteem zouden hebben. Veel mensen leven niet gezond = slapen niet genoeg - eten ongezond + overgewicht - hebben veel teveel stress - absurd hoge werkdruk - etc. etc. Al deze zaken zijn uitermate slecht voor ons immuunsysteem. Ik weet er zelf alles van want na klokkenluider geweest te zijn en volledig kapot gemaakt te zijn door mijn werkgever voel ik me nu pas na bijna 3 jaar weer een beetje lichamelijk de oude worden. Stress is totaal 'killing' voor je lijf en dus je immuunsysteem! Ik heb nu al twee jaar een baan zonder stress en zonder werkdruk en ik werk 4 dagen per week en alleen daardoor ben ik weer geworden wie ik voor het klokkenluiderschap was.

Roadsurfer | 15-03-20 | 14:39 | 6

Het staat totaal los van het coronavirus in mijn geval maar sinds ik vrijwillig het bieren heb opgegeven zo'n 2,5 maand terug merk ik het wel, in positieve zin. Op naar een gezonde en fitte 2e helft van mijn leven.

Graaisnaaiert | 15-03-20 | 15:08

Ik heb een ding geleerd en dat is dat klokkenluiden nooit goed gaat voor de klokkenluider. Het is zonder meer het juiste om te doen, maar ik neem dat risico niet. Petje af voor je.

Frau Merkel | 15-03-20 | 15:49
▼ 3 antwoorden verborgen

Landen om ons heen: Scholen dicht want kinderen kunnen het verspreiden en zitten als haringen in een tonnetje op school.
RIVM: wij zijn slimmer dan iedereen, kinderen naar school, dan kunnen ouders lekker naar hun werk, bijna geen risico jonguh!

JanVergoor | 15-03-20 | 14:39 | 3

In Groot Brittanië zijn de regels veel minder streng dan hier dus wat bazel je nou?

halbstark | 15-03-20 | 14:50

Alle landen om ons heen vinden ook dat je baas geen enthousiasmerende collega hoort te zijn maar iemand die je bevelen geeft die je dan als werknemer zonder kritiek en discussie opvolgt. Zullen we dat dan ook maar overnemen? Anders zijn we alleen maar eigenwijs (jouw logica). Nederlandse gebruiken en cultuur? Nergens goed voor. Gewoon jezelf schikken naar de EU.

Rest In Privacy | 15-03-20 | 14:55

Ik heb vandaag mijn lichaamstemperatuur bijgehouden wegens koude rillingen: 37.6 °C en stijgende. Soms is het fijn om vroeg te zijn, want dan hoef ik bij afkoppeling van de intubatie en het stille ritje naar het mortuarium het tragische leed van mijn landgenoten niet meer mee te maken.

stiffy | 15-03-20 | 14:38 | 3

Misschien heeft de chauffeur de radio wel aan.
Kan.

Is dit nog nieuws? | 15-03-20 | 14:45

@Is dit nog nieuws? | 15-03-20 | 14:45: Maar dan liever geen Stairway to Heaven maar Tunnel of Love van Dire Straits.

stiffy | 15-03-20 | 14:47

@stiffy | 15-03-20 | 14:47: Controleer wel of ze het juiste kaartje aan je grote teen vastmaken. Met de goeie postcode erop.

Rest In Privacy | 15-03-20 | 16:00

Scholen wel/niet dicht? Kunnen de hoge heren nou eens een eenduidig besluit gaan nemen? We lopen qua ontwikkeling in aantal besmettingen 2 weken achter op Italië, veel tijd is er niet meer.

Batavi Magistralis | 15-03-20 | 14:37 | 4

@steekmug | 15-03-20 | 14:44:
Wetenschappers verwachten dat corona (tijdelijk) undercover gaat in de loop van mei. Na de zomer dan de tweede besmettingsgolf.

suscrofa | 15-03-20 | 14:46

@suscrofa | 15-03-20 | 14:46:
.. Wat impliceert dat we de transmissie moeten proberen te reguleren. Dus ja, lockdowns op het goede moment. De grafieklijn afvlakken. Capaciteitskwestie oplossen.

suscrofa | 15-03-20 | 14:50
▼ 1 antwoord verborgen

Goed, de nieuwe koelvriescombi is up. Ik ga zo de deur uit, een Jumbo-raid doen. Loop me niet in de weg anders trek ik een mes.

Ben herkenbaar aan het gele hesje.

ikbenerweer! | 15-03-20 | 14:36 | 2

End lopen vanaf de Champs..

Rest In Privacy | 15-03-20 | 14:39

Mes? Hard hoesten helpt ook.

VP732 | 15-03-20 | 16:36

Zou islamisering ook als "onderliggend lijden" kunnen worden gezien? Zou de terreur doden in Europa van de laatste jaren wel flink kunnen drukken.

*mist mijn dagelijkse islam nieuws*

Lochos | 15-03-20 | 14:33 | 10

@Kaas de Vies | 15-03-20 | 14:44:

Gematigd tevreden. Blij zou ik zijn als die moskee werd omgebouwd tot synagoge.

GeenHeil | 15-03-20 | 14:54

@Kaas de Vies | 15-03-20 | 14:44:
Nog een belangrijke aanvulling:
Na de verovering van Jeruzalem in 638 door de moslims werd Jeruzalem geïslamiseerd.

Is dit nog nieuws? | 15-03-20 | 15:10

@Kaas de Vies | 15-03-20 | 14:44: Dus ze kruipen bij elkaar op een plein, inplaats van in een haatbunker? Wat is het verschil?

Heiner | 15-03-20 | 15:23
▼ 7 antwoorden verborgen

Dus 6000 geschatte besmettingen, maar misschien hoger, en 20 doden.
Dus minder sterfte dan bij een "gewone" griepgolf waar elk jaar duizenden mensen aan sterven.

LonelyWanker | 15-03-20 | 14:33 | 6

Tenzij je onderliggend lijden hebt, zet de sterfte pas na vier weken ziekte in. Percentage gaat oplopen met volle ziekenhuizen. Percentages weet je pas, na afloop van de ziekte. Ook dan pas, hoeveel patiënten blijvend longschade hebben.

Rudi | 15-03-20 | 14:43

En hoeveel doden hebben we dan als 60 procent besmet wordt zoals de verwachting is?

witwas | 15-03-20 | 14:47

@witwas | 15-03-20 | 14:47: verwarming op basis van sterrenkijkers, wichelroede koers en theebladeren.

Iedereen blijft toch binnen? Dus er komt helemaal geen besmetting van 60% toch?

Is dit nog nieuws? | 15-03-20 | 15:08
▼ 3 antwoorden verborgen

Achterlijke instituten GGD en RIVM!
Nee we sluiten de scholen niet want dan moet de horeca ook dicht, echt WTF! je wilt verspreiding toch voorkomen? Nouja 80% van de NLse bevolking, maar niet de GGD en RIVM.

boerenvla | 15-03-20 | 14:33 | 1

Ze willen verspreiding niet voorkomen. Ze willen de verspreiding managen zodat er resistentie wordt opgebouwd. Het doel is een zo laag mogelijke piek, helaas gaan ze hierin falen.

Kaas de Vies | 15-03-20 | 14:36

Overigens zag ik vandaag volgens mij de eerste buitenlandse student hier uit de buurt vertrekken. Leek opgehaald te worden door haar vader ( DE ).

ikbenerweer! | 15-03-20 | 14:31 | 1

jezus.... de horror.

Achenwee | 15-03-20 | 14:43

Gesprek vanmiddag van de medische specialisten met Rutte c.s. is niets meer of minder dan een snoeiharde motie van wantrouwen aan het adres van het gaafste kabinet ooit.
( commentaar van het VVD-politbureau in 3,2,1 hieronder.... )

Graaisnaaiert | 15-03-20 | 14:30 | 3

Uhu. Want de vereniging van medisch specialisten gaat natuurlijk over de organisatie, inrichting en veiligheid can Nederland. Uiteraard.
Miliedefensie bepaalt ook het klimaatbeleid.
Ga toch weg. Rutte doet het prima. Houdt zijn hoofd koel tussen al die steesskippen. En moet afweging voor het hele land en alle sectoren maken. Denk daar eens aan.

Gazelle | 15-03-20 | 15:08

Heel Nederland op slot, dat klinkt misschien logisch, maar je stort het land in een crisis, zodat er straks (nog) minder geld beschikbaar is voor de zorg. De doden die daarvan het gevolg zijn, zijn minder zichtbaar dan de corona-doden, maar ze zijn er wel en waarschijnlijk zijn het er ook meer.

bintang | 15-03-20 | 15:27

Kijk Oostenrijk pakt door. Door de politie afgedwongen huisarrest.. zo moet het dus beetje de Azië kant op
orf.at/stories/3157914/

Alexander | 15-03-20 | 14:30 | 1

Dienstplicht leger wordt verlengt en heb je de afgelopen jaren vervangende dienstplicht in de zorg gedaan wordt je weer opgeroepen.

Schemerlamp | 15-03-20 | 14:38

Ik koop zo vaak mogelijk bij de groenteboer, de bakker en slager. Moet ik straks naar de supermarkt?

toperwtje | 15-03-20 | 14:29 | 2

Soms is het verborgen leed niet te overzien...

SterF... | 15-03-20 | 14:37

Ondertussen zijn wereldwijd de brandstofprijzen in een vrije val geraakt, waarbij er sprake is van actieve geopolitiek van de zijde van Putin. www.strategic-culture.org/news/2020/0... Putin is bezig om de VS hun schulden te laten betalen. Op dit moment werkt de Amerikaanse oliemacht niet meer (fracking is te duur). Trump wil Duitsland-Rusland beletten om de North Stream II pijplijn in bedrijf te nemen. Dat gaat wel gebeuren, en Rusland straft de VS genadeloos voor hun Empire gedrag. Nu is er weer ruzie tussen DE en USA over het vaccin tegen Covid 19. Er is naast de coronavirus-crisis meer aan de hand in de wereld.

Eeuwig..Op..Vakantie | 15-03-20 | 14:29 | 10

@Rennieflox | 15-03-20 | 14:36:
Valt mee. Putin heeft de afgelopen jaren de Russische economie zo hervormd dat hij vrijwel volledig draait op binnenlandse handel en productie. Die kan dit spelletje lang volhouden. Saudi-Arabië daarentegen niet.

JanVergoor | 15-03-20 | 14:44

Er staat wel een hoop flauwekul in het artikel. Putin had weinig keuze in zijn antwoord aan OPEC. En het idee dat hij het onder andere doet om de Russische industrie wat minder olie-zwaar te laten zijn is lachwekkend; dat is de juiste keuze maken... op het allerslechtst denkbare moment.

Muxje | 15-03-20 | 14:46
▼ 7 antwoorden verborgen

Bij meer dan 500 rollen krijgt men god-mode oid.

Reebensteeltje | 15-03-20 | 14:37

Triest.
Maar mensen die lekker naar besmette gebieden gingen om daarna in NL carnaval te vieren zitten niet ver van dezelfde categorie. Die zullen wellicht ook het hardst gedrongen hebben tijdens het hamsteren.

Lafayette | 15-03-20 | 14:37

En het kan nog gekker, hoewel dit waarschijnlijk niet corona gerelateerd is. Maar toch, tip du jour voor de hamsteraars:
m.youtube.com/watch?v=RvKVZ3w5MI0

grapo | 15-03-20 | 14:38
▼ 3 antwoorden verborgen

Nog een leuke over de quarantaine in Sankt Anton, de Hubei van Oostenrijk. Volgens Oostenrijk het dringende advies 2 weken in quarantaine te gaan als je daar na 28 februari bent geweest. www.ots.at/presseaussendung/OTS_20200...
Terug in Nederland wordt dit dringende advies nergens vermeld, dit gaat over honderden mensen die nu mogelijk besmet in Nederland rondlopen.

Schemerlamp | 15-03-20 | 14:26 | 6

er zijn al meer dan 100.000 besmettingen in NL. Gewoon n rekenmachientje pakken, t is niet zo moeilijk

SpookJohn | 15-03-20 | 14:45

@Jan, Leiden | 15-03-20 | 14:31: Die regie is in de competente handen van onze alom geliefde leider de minister president en iets anders is rasies, xenofoob, transfoob en islamofoob en we zullen je werk/ opdrachtgever erover bellen fascist.

bijna_raak | 15-03-20 | 14:47

Iemand waar ik mee werk in Denemarken kwam daar vorige week van terug. Uit een clubje van 15 personen waren en vorige week gelijk al positief getest. Incl zijzelf. Daar heeft iemand flink van zich af gehoest in die après ski tent

deNettobetaler | 15-03-20 | 14:57
▼ 3 antwoorden verborgen

Wat een onnozelheid weer. Rationeel nadenken blijkt weer eens bijzonder moeilijk.
Het gaat NIET om het mindere aantal slachtoffers onder een bepaalde leeftijd.... Het gaat er om dat kinderen hoewel geen ziekte symptomen hebben wel het virus onder de leden kunnen hebben en daarmee besmettelijk zijn voor anderen.
Gooi alle theorie gebazel maar in de dump en kijk naar de feiten.... En neem geen risico.... Scholen dicht en iedereen op afstand houden..... Ook blijkt het virus onder bepaalde omstandigheden het buiten een lichaam veel langer uit te houden dan de theorie voorschrijft.... Corona v is een echt krengetje wat je niet moet onderschatten... De carnaval feestvierders liggen aan het zuurstof en de helft is jonger dan 50...

dijkbewaker | 15-03-20 | 14:25 | 5

@Busverhuur | 15-03-20 | 14:29: Wetenschappelijke onderbouwing. O ja, dat zie je ook aan de bronvermelding die dijkbewaker erbij geeft.

Rest In Privacy | 15-03-20 | 14:34

@halbstark | 15-03-20 | 14:33: De 'deskundigen' van het RIVM met hun modelletjes en de medisch specialisten vereniging wordt door louter imbecielen bevolkt zeker

bijna_raak | 15-03-20 | 14:50

@halbstark | 15-03-20 | 14:33:
Dezelfde “deskundigen” die twee weken geleden zeiden dat je niet besmettelijk bent zonder symptomen? Dezelfde deskundigen die ons verzekerden dat de man uit Loon op Zand niemand kon hebben besmet toen hij twee dagen carnaval vierde in Tilburg? Want hij was toen nog niet ziek...
inmiddels is heel Brabant in quarantaine. Oh wacht....
Die “deskundigen”, bedoel je?

De “deskundigen” die ondanks dat ze wisten dat het virus een incubatietijd van 1 tot 2 weken heeft, desalniettemin een groep van 900 vindicatters losliet in Groningen, omdat ze 4 verkouden studenten negatief hebben getest, na 5 dagen skivakantie in Italië. Let wel, met een incubatietijd tot 2 weken. De hele groep kon z’n gang gaan na terugkomst.
Die “deskundigen”, daar vertrouw jij op?

Okeeej.....

Stormageddon | 15-03-20 | 16:20
▼ 2 antwoorden verborgen

Geen extra brabantse maatregelen, er komen straks landelijke maatregelen aan.
bron omroep brabant.

fast eddy | 15-03-20 | 14:25 | 1

Dat werd (was al) tijd.

suscrofa | 15-03-20 | 14:31
-weggejorist-
zaadkanarie | 15-03-20 | 14:25 | 6
▼ 6 antwoorden verborgen

zojuist:
LIVE | De persconferentie naar aanleiding van het spoedoverleg gaat niet door. De live uitzending begint zodra er nieuws komt uit Den Haag. Volg de berichtgeving via BNR en bnr.nl
twitter.com/BNR/status/12391785136321...

Kamikazepiloot | 15-03-20 | 14:24 | 1

ze zijn er dus uit dat ze er nog niet uit zijn..

starbuck280 | 15-03-20 | 14:26

Aan iedereen die Nederland tot stilstand wil brengen om Corona te bestrijden: scholen sluiten enz. enz. Bedenk dan ook eens wat voor leed dat veroorzaakt, waaronder ook verlies aan mensenlevens: bedrijven die op de fles gaan, ZZP-ers die geen inkomsten meer hebben... Bedenk dat eens en oordeel dan afgewogen.

Rest In Privacy | 15-03-20 | 14:22 | 7

Daar hebben we een overheid voor, om in geval van calamiteiten paniek te voorkomen door mensen een gegarandeerde bestaanszekerheid te bieden, in plaats van het op een "het recht van de sterkste" aan te laten komen . Maar dat is een lesje wat het VVD-politbureau nog niet doorheeft.
Hoe liep het ook alweer met die mevrouw op die riep "dan vreten ze toch cake"?
Kortom, mensen aan hun lot overlaten en blijvend naar beneden trappen is jezelf problemen op de hals halen.

Graaisnaaiert | 15-03-20 | 14:59

Daar moet de overheid maar voor compenseren, die smijten toch al met ons geld. Kan dat er ook wel vanaf.

Vanilla | 15-03-20 | 15:08

Dat gaat dus allemaal ook gebeuren als je het laat gewoon woekeren en iedereen business as usual propageert. Dan dondert het systeem alleen een paar weken later in.
Dit is, linksom of rechtsom een economische crisis in de maak, en GEEN enkel argument tegen een totale lock down. Integendeel, zou ik bijna zeggen.

Stormageddon | 15-03-20 | 15:16
▼ 4 antwoorden verborgen

Leeft Indoneesje nog wel?

Piet Karbiet | 15-03-20 | 14:22 | 4

Hij was net op tv, ging over de koning.

droeveling | 15-03-20 | 14:28

Present en herstellende!

Indoneesje | 15-03-20 | 15:38
▼ 1 antwoord verborgen

De heer Keulemans en schijnbaar ook het RIVM gaan er schijnbaar van uit dat omdat kinderen schijnbaar niet ziek worden ze ook het virus niet kunnen verspreiden. Dat is op zn minst discutabel. Er zijn heel weinig cijfers bekend over virusaantallen in kinderen en er is een reden dat alle aziatische landen (die SARS en MERS al hebben meegemaakt) WEL alle scholen hebben gesloten.

Gregovic | 15-03-20 | 14:22 | 3

Wanneer er 1 iemand ziek is wordt de rest van het gezin niet meer getest, zoals bekend. De kans dat een 4-jarige, de telefoon pakt om de huisarts te bellen vanwege ernstige verschijnselen is nul. Tegen die tijd is de rest van het gezin ook al ziek, dus iemand uit de volwassen leeftijd wordt getest.

Ze fabriceren zo zelf de flauwekul, waar ze nu naar staan te verwijzen.

netniet | 15-03-20 | 14:30

Het virus is aan het muteren, ook iets om bij stil te staan...

Graaisnaaiert | 15-03-20 | 15:01

@netniet | 15-03-20 | 14:30: Er wordt uberhaupt niet getest. Ik heb er een in de familie die na 4 uur in de wacht gehangen te hebben bij de GGD afgepoeierd werd met ziek het maar uit. 40 graden koorts en ademhalingsmoelijkheden. Nee prima geregeld hier in NL.

Vanilla | 15-03-20 | 15:07

We're doomed , Doomed ! Don't Panic ! Don't Panic !!

Minus Richels | 15-03-20 | 14:21 | 3

You stupid boy...

halbstark | 15-03-20 | 14:28

@Minus Richels | 15-03-20 | 15:12:
Haha, alleen 50 plussers begrijpen waar dit over gaat.

halbstark | 15-03-20 | 15:25

Fuk. Laatste rolletje.

VanBukkem | 15-03-20 | 14:20 | 1

In m'n studentenhuis hadden we een jongen die nooit ook maar 1 velletje nodig had. Economisch. Alleen jammer van de peop die af en toe aan het kraantje zat.

Rest In Privacy | 15-03-20 | 14:26

En wij die Chinezen maar geloven, dat de oorzaak ligt bij een vleermuisje in Wuhan......

Ko Ranzig | 15-03-20 | 14:20 | 4

Een labje in Wuhan had het moeten zijn. Misschien een vertalingsfoutje.

Prikgriep | 15-03-20 | 14:25

@starbuck280 | 15-03-20 | 14:21: Een reageerbuisje van vloeistof van een vleermuis uit een kooitje van een laboratorium om precies te zijn.

Gomezlopez | 15-03-20 | 14:27
▼ 1 antwoord verborgen

20 doden zijn er 20 teveel, maar speel eens open kaart wat zijn de onderliggende problemen en wat is de invloed van corona.

Boerenlogica | 15-03-20 | 14:20 | 1

Dat is niet te zeggen.
Voor hetzelfde geld waren deze mensen zonder corona nog een jaar langer blijven leven.
Of een week.

Is dit nog nieuws? | 15-03-20 | 15:05

Hierbij een link naar een overzichtelijk artikel over spreiding van het virus en het belang van sociaal isolement. Schrijver hanteert een werkelijk aantal besmettingen door (onder meer) het aantal doden te vermenigvuldigen met factor 800. Zie auteur Tomas Pueyo, "Coronavirus act today or people will die".

Ad_Hoc | 15-03-20 | 14:20 | 2

Link moet zijn verwijzing.

Ad_Hoc | 15-03-20 | 14:20
-weggejorist-
zaadkanarie | 15-03-20 | 14:19 | 32
▼ 32 antwoorden verborgen

Madrid, vanmorgen. In de rij voor de supermarkt. Alleen als er iemand naar buiten komt mag de volgende naar binnen. In de winkel moeten we verplicht plastic handschoenen aan. En het verzoek of we een beetje willen opschieten. #CoronavirusESP
twitter.com/RopZoutberg/status/123914...

Kamikazepiloot | 15-03-20 | 14:19

De zorgpremies kunnen flink omlaag volgend jaar en de pensioenen en aow-uitkeringen omhoog....

lulleficatie | 15-03-20 | 14:18 | 1


de pensioenpotten worden geplunderd voor compensatie van de middenstand en de KLM. (zijn in het verleden ook mal eens voor 200 miljard geplunderd.

ebonk | 15-03-20 | 14:28

Cijfers in Nederland blijven onbetrouwbaar door niet testen, wegsturen door medici want geld ( zie verhaal van de 16 jarige ), en andere bestuurlijk machtsmisbruik.

Winston1 | 15-03-20 | 14:18

Zelf mensen die china inkomen moeten in quarantaine.
youtu.be/9aNicswdyU4

droeveling | 15-03-20 | 14:17 | 1

En terecht.

Is dit nog nieuws? | 15-03-20 | 14:38

Grootste probleem is dat je nooit precies weet van hoe of wat. De kans is levensgroot dat onze regering de bevolking gewoon voorliegt ten gunste van andere belangen. Veel commentaar op Rusland of China, maar intussen precies hetzelfde doen. Half informeren, onjuist informeren en cijfers verdraaien. Onze regering is gewoonweg niet te vertrouwen en daarmee instanties die eraan hangen evenmin. Het is gewoon te hopen dat we de waarheid te horen krijgen.

Kopieerapparaat | 15-03-20 | 14:17 | 1

En achteraf zeggen: Wir haben es nicht gewußt.

nietvanlotjegetikt | 15-03-20 | 14:34

Huh, kinderen dragen het níét? Of worden ze überhaupt niet getest? Ik snap er geen zak meer van. Volgens mij is er niet één maar een dozijn virussen die ''COVID-19'' genoemd worden...

DeterioraSequor | 15-03-20 | 14:16 | 8

Het virus heet niet covid-19, dat is de ziekte die je ervan krijgt.

grapo | 15-03-20 | 14:43
▼ 5 antwoorden verborgen

Rutte kan de scholen wel sluiten, maar dan verliest het kabinet door het hele land belangrijke innovatiecentra in de strijd tegen corona. Laten we niet vergeten dat cruciale preventietechnieken in de begroeting zoals het 'elleboogje' en 'voetschudden' op het schoolplein begonnen zijn.

Zendavesta | 15-03-20 | 14:16

2 weken geleden zei het RIVM: als je geen klachten hebt, ben je niet besmettelijk. De eerste besmette man in Loon op Zand was volgens de deskundologen niet besmettelijk toen hij het weekend ervoor hossend carnaval vierde op het café te Tilburg.
Twee weken later is heel Brabant in lock-down.

Twitterdeskundoloog Keulemans op 15-3: kinderen worden niet ziek, worden niet opgenomen dus zijn geen risico. Dus de scholen kunnen best openblijven. Want ze verspreiden het toch niet. Vast niet. Heus niet.
Niet bovenmatig nozel, als je het mij vraagt. Maar ja, ik ben ook maar een simpele GS reaguurder.

Stormageddon | 15-03-20 | 14:16 | 3

Ja, de gevleugelde uitspraak van Bruins! Carnaval vieren doe je met een klein clubje. whoahahaha. Alles onder de grote rivieren doet het zowat met elkaar.

Gomezlopez | 15-03-20 | 14:31

@Gomezlopez | 15-03-20 | 14:31:
“De kans is uitermate klein dat het virus vanuit China naar Europa komt”
Nog zo’n gevleugelde uitspraak van Bruno.

Maar, “het is maar een griepje”.

Stormageddon | 15-03-20 | 14:48

@Gomezlopez | 15-03-20 | 14:31: Bruins heeft zich van een onzichtbare figuur getransformeerd tot een absolute nul.
Wie naar zijn levenswandel kijkt, begrijpt dat ook wel.

Heiner | 15-03-20 | 15:32

Tussenkopje gelezen:
"En nu voor iets compleet heel anders"
hetgeen een heel slechte Google-vertaling is van
"... and now for something completely different" uit de Monty Python serie.
Dat moet zijn "... en dan nu iets heel anders".
Schrijf Nederlands (bij voorkeur) of Engels, maar niet zo'n halffabrikaat.

JvanDeventer | 15-03-20 | 14:15 | 1

Either nederlands nor english. GS lingo!

grapo | 15-03-20 | 14:20

Pole-position. Lekker Max!

Polarisator | 15-03-20 | 14:15

Zo van 12 naar 20 doden de afgelopen 24 uur en van 959 besmettingen naar 1170.
En dat zonder nauwkeurig te testen.

Trumme | 15-03-20 | 14:14 | 2

20 doden? andere griepgolven 1500 doden, waar hebben die paniekzaaiers het gvd over?!

joppo0 | 15-03-20 | 14:16

@joppo0 | 15-03-20 | 14:16: de mortaliteit is 30x hoger dan een normale griepgolf. En Corona blijft nog wel een paar jaar bij ons. Een normale griepgolf duur 14 weken. We zitten pas in de 5e of 6e week nu, van de 100+ weken.

tipo | 15-03-20 | 14:22

Hé een update, bij de NOS.
Het gaat vooral over het buitenland.

Ruimedenker | 15-03-20 | 14:13 | 2

Ja, de herdenking van de aanslag op een moskee in Christchurch een jaar geleden. Wat the fuck!

Piet Karbiet | 15-03-20 | 14:19

Ja stel je voor we lullen over wat anders

Hoezo ben ik een lul | 15-03-20 | 15:17

Zelfs in tijden van een pandemie denkt Mark slechts aan de marktwerking. Het leven van de burger is een onbeduidende bijzaak.

miss error | 15-03-20 | 14:13 | 1

Dat is Markwerking, heeft niks met de markt te maken. Hooguit dat uw daalder een gulden waard is.

grapo | 15-03-20 | 14:17

Niets aan de hand, wiskundig gezien 6000 besmettingen omdat de GGD het een briljant idee vond om niet meer te testen bij milde klachten. En hoeveel van die 6000 zijn er daarvan niet op de hoogte en blijven de olievlek lekker uitbreiden?? Afijn, plus 8 doden in 24 uur, ruimt lekker op of niet? Italiaanse toestanden binnen nu en 5 dagen. Nederland, wat een bananenrepubliek.

Indoneesje | 15-03-20 | 14:12 | 14

@Is dit nog nieuws? | 15-03-20 | 14:37:
Lol. Moet ik soms aannemen dat jij in zak en as loopt vanwege alle malariadoden?
Get out of here, maak dat de kat wijs.

MistaRazista | 15-03-20 | 15:34

@Is dit nog nieuws? | 15-03-20 | 15:56:
Nee. Wel in huis.

MistaRazista | 15-03-20 | 17:33
▼ 11 antwoorden verborgen

Oké nog even voor alle paniekvogels:
Onderliggend lijden:
Dat is een medische term, waarmee meestal wordt verwezen naar een diepere oorzaak of chronische ziekte die bepaalde acute ziektes of symptomen veroorzaakt.

Voorbeeld: Longontsteking met als onderliggend lijden AIDS.

Is dit nog nieuws? | 15-03-20 | 14:11 | 13

@Dirk III | 15-03-20 | 14:55: welk argument?
Is die 16 jarige overleden?

Is dit nog nieuws? | 15-03-20 | 15:01

@Is dit nog nieuws? | 15-03-20 | 14:34: Blablabla, je dom geneuzel al meerdere malen weerlegd. Onderliggend lijden betekent niet automatisch chronisch ziek zwak en oud. Als ik nu Corona krijg komt dat omdat ik herstellende ben van een virus infectie, voor de rest gewoon gezond. Heb nu ook onderliggend lijden dan? Terwijl ik geen echte risicogroep ben?

Indoneesje | 15-03-20 | 15:28

Nee. Je hebt geen onderliggend lijden.
Vraag anders je huisarts.

Is dit nog nieuws? | 15-03-20 | 15:55
▼ 10 antwoorden verborgen

CoffeePatc
Het viel me al op 959 gevallen 12 doden en in Duitsland 5000 gevallen en 10 doden.
intussen dus al 20,na kom er maar in met de beste gezondheidszorg ter wereld

Roger-Rabbit | 15-03-20 | 14:11 | 2

1135 : 20 het kan nog wranger dus

suscrofa | 15-03-20 | 14:16

Schijnt dat DE patienten met 'onderliggend lijden' niet meetelt. Heb ik ook maar gelezen.

ikbenerweer! | 15-03-20 | 14:27

Kom ereis bij, kijk ereis an!
Om 14:22 gaat er weer ééntje de ruimte in:

SpaceX lanceert de Falcon 9 met 60 Starlink satellieten aan boord.
De booster (B1048) gaat voor de vijfde keer de ruimte in, en zal landen op het drijvende platform OCISLY in de Atlantische Oceaan.

Hier live:
www.youtube.com/watch?v=JVuS4IS2Kvs

zetje01 | 15-03-20 | 14:10 | 7

WTF!
Dit heb ik nog nooit gezien!!!

zetje01 | 15-03-20 | 14:24

It's a dud...

bakermat | 15-03-20 | 14:25

Ha. Dank voor de link.

Is dit nog nieuws? | 15-03-20 | 14:32
▼ 4 antwoorden verborgen

Je bevolking als bestuurder bewust voorliegen met grote gezondheids risico's om (economische) paniek en chaos te voorkomen, kan je dat juridisch strafbaar stellen?

litebyte | 15-03-20 | 14:10 | 1

Zou wel moeten maar nee, kan niet.

Lupuslupus | 15-03-20 | 14:29

Groei op basis van deze cijfers is alles behalve exponentieel. Aantal dagelijkse doden is veel minder dan een flinke griep epidemie. Of mag ik het g woord hier niet meer zeggen van bepaalde paniekologen. Ik hoop dat Rutte en RIVM bij hun besluit van scholen openhouden kunnen blijven, maar het wordt lastig in de huidige hysterie. Ik ga een potje tennissen, vast wel een baan vrij.

Achenwee | 15-03-20 | 14:10 | 5

In Italië staan de lijkenwagens in de rij voor het crematorium. Dat zie je bij de griep ook ieder jaar. Niks aan de hand dus.

reagluurder010 | 15-03-20 | 14:18

@ThePeet | 15-03-20 | 14:15: Kun je nagaan hoe laag het sterfte cijfer in werkelijkheid is. Bizar in wat voor een kramp de wereld is geschoten voor een doodgewoon virusje. Interessant, dat zeker ook.

Achenwee | 15-03-20 | 14:22

Weer een dwaas die corona met griep vergelijkt. Denkt waarschijnlijk ook dat als je ingeënt bent tegen rode hond je ook geen waterpokken meer kunt krijgen.

Mr. C | 15-03-20 | 14:26
▼ 2 antwoorden verborgen

Beste aanpak zou eigenlijk zijn:
Scholen open, kinderen slaapzakken mee om ook op school te overnachten, in elke klas een petrischaaltje corona-virus, en allemaal een maand op school kamperen en uit de buurt van ouderen en zwakkeren blijven.

Als je nu de scholen sluit schuif je het probleem enkel naar vore; dan moeten oma's en opa's ook na komende maand uit de buurt blijven van hun kleinkinderen omdat die wel eens een voor hen dodelijke ziekte kunnen meedragen (en dat net zo lang tot die kleinkinderen het virus dan uiteindelijk toch allemaal krijgen).

Scholen dicht is toegeven aan populisme en onderbuikgegoelens. Ratio is scholen ophouden èn de opdracht aan de jeugd om ouderen en zwakkeren te mijden. Maar die opdracht moet sowieso al zijn doorgedrongen bij iedereen.

nom-de-plume | 15-03-20 | 14:09 | 1

Dat schreef ik ook al gisteren: kinderen wel naar school sturen, maar dan ook meteen daar laten. Slaapzakjes mee. Teddybeer mee. Dan hebben wij volwassen de handen vrij om deze crisis te bezweren. Er zijn vast wel wat enthousiaste studentes te vinden die de juf een beetje willen ondersteunen en/of 's nacht even een oogje in het zeil willen houden (opdat die kneuters niet bij mekaar in de slaapzak kruipen. want dan heb je dat weer.)

VanBukkem | 15-03-20 | 14:15

Wat zegt Merkel over scholen sluiten?

Rest In Privacy | 15-03-20 | 14:09 | 6

Wir schaffen das nicht mehr

SpicyMchaggis | 15-03-20 | 14:18

@litebyte | 15-03-20 | 14:12: en de uni's en hochschullen. en voetbal en beurzen. en zelfs lokaal al enige winkels en horeca. 30165 Hannover.

grapo | 15-03-20 | 14:47
▼ 3 antwoorden verborgen

De stelling dat kinderen geen COVID-19 verspreiden is nogal discutabel. De regering zou moeten delen hoe zijn aan die informatie zijn gekomen.

Peter_K | 15-03-20 | 14:09 | 4

alleen kinderen neuken dus

mmax | 15-03-20 | 14:20

Kinderen zijn anders een broedhaard van allerlei enge ziektes en besmettingen en bij corona zou dat niet het geval zijn?

voldemort | 15-03-20 | 14:33

@mmax | 15-03-20 | 14:20:
Eerst zeiken over dat wij hun toekomst verneuken. Vegen we daarvoor 1000 miljard onze reet af omdat door dat addergebroed het wc papier op is. Lekker weer die nieuwe generatie ;)

peterdh | 15-03-20 | 18:48
▼ 1 antwoord verborgen

Opmerkelijk: Duitsland en bv Noorwegen: heel veel besmettingen, zeer weinig doden.

Vod Kanockers | 15-03-20 | 14:09 | 10

@litebyte | 15-03-20 | 14:18: Een RIVM dat dus aan politiek doet ipv feiten en echte cijfers stelt ook niet echt gerust.

Vod Kanockers | 15-03-20 | 14:32

@litebyte | 15-03-20 | 14:18: Meer testen = meer gevallen = meer isoleren = minder besmettingen. Het RIVM (Rijksinstituut, loopt aan de hand van de regering) is misdadig bezig.

Lupuslupus | 15-03-20 | 14:35

@ProAsfalt | 15-03-20 | 14:25: Hoe ouder een mens, hoe lager de weerstand, dus dat is op zich wel logisch.
Veel jongeren zullen het waarschijnlijk hebben, of gehad hebben, zonder er veel van te merken.
Dat de superouderen een uitzondering zijn komt waarschijnlijk omdat die mensen de deur amper uitgaan, of in tehuizen zitten.

Slipsnifter | 15-03-20 | 14:37
▼ 7 antwoorden verborgen

De Gouw GGD:
De Gouw schrijft aan zijn collega's in het hele land: "Op basis van de piramidescenario's (wiskundige berekeningen, red.) kunnen we berekenen dat er momenteel circa 6000 personen besmet zijn of zijn geweest met het coronavirus. Dat is 0,03 procent van de bevolking."
Pleur op met je pyramide spel. Feiten! (En ander Feynman)

grapo | 15-03-20 | 14:09 | 5
-weggejorist-
bon | 15-03-20 | 14:39

@bon | 15-03-20 | 14:39: werk voor een immobilien firma in hannover die met name studentenhuizen verhuurt aan buitenlandstudenten (arts en medicijn). zit sinds gisteren als begeleider vrijwillg ter ondersteuning in zo'n studentenhuis dat in quarantaine is. dus ja, soort van woongroep. best leuk hoor 34 meiskes van tussen 24 en 34 jaar. doktertje spelen.

grapo | 15-03-20 | 14:51

Wat hier bedoeld wordt zijn Monte Carlo berekeningen. Aangezien in Brabant de ziekte een aantal keer onverklaarbaar is opgedoken, weet je zeker dat er mensen rondlopen die de ziekte hebben, en zich niet hebben gemeld, maar wel patiënten hebben aangestoken die zich wel hebben gemeld.

We hebben ook mensen die bijvoorbeeld ziek zijn, samenwonen met iemand die positief is getest en dus niet getest wordt, want die persoon heeft de ziekte ook. Alleen wordt dat gezinslid niet meegeteld.

Vanuit de dataset van de eerste 70.000 patiënten hebben we een ruwe inschatting hoeveel er op de IC komen. Die verhouding kan je ook andersom gebruiken. Niet iedereen met klachten meldt zich voor een test, maar iedereen die kortademig is, meldt zich wel. Je kan dat uit het topje van de ijsberg berekenen hoe groot de ijsberg is.

Feynman | 15-03-20 | 15:31
▼ 2 antwoorden verborgen

In een grote nationale crisis is het belangrijk dat we elkaar met z'n allen vast blijven houden. Toch?

Rest In Privacy | 15-03-20 | 14:08 | 3

Ja eens, maar de helft zit met een struisvogelpak aan nog met zijn kop in de grond helaas....

lenny | 15-03-20 | 14:11

We all stand together!
Pom-pom-pom ladida!

threeheadedmonkey | 15-03-20 | 14:12

Gers Pardoel, ben jij het?

GuusHetSchaapje | 15-03-20 | 14:30

Er zijn 162 mensen in het ziekenhuis opgenomen geweest, wat 0,6% van het totaal aantal besmettingen in vergevorderd stadium is, dus zijn er 162 x 167 = 27 duizend besmettingen in vergevorderd stadium. Het totaal aantal besmettingen vandaag is een factor hoger, maar zit nu nog in de incubatietijd van 5 dagen.

tipo | 15-03-20 | 14:05

In Zwitserland zijn er in één dag eventjes 842 gevallen bij gekomen.

Bab01 | 15-03-20 | 14:05 | 2

Grenst aan Italië.
Lijkt mij een logische verklaring.
Wel veel inderdaad.

Ruimedenker | 15-03-20 | 14:15

Exponentiële groei moet helaas eerst even door een bepaalde grens (denk aan 1000 besmettingen op een dag, 100 doden per dag) voordat iedereen het snapt.

toperwtje | 15-03-20 | 14:15

Wanneer u vraagt naar wie we moeten luisteren, onze medisch specialisten of een GGD of dat telkens verkeerd voorspellende en falende RIVM, dan kies ik voor onze medisch specialisten, zíj zijn degenen die straks voor onnodige keuzes komen te staan over leven en dood, niet die luxeclubjes van advies van GGD en RIVM. Team Medisch specialisten dus. En nu kijken wat die tot nog toe totaal eigenwijze en eigenzinnige Rutte gaat besluiten. Let wel: de rest van Europa gaat er ook iets van vinden.

Jan, Leiden | 15-03-20 | 14:04 | 1

Ach, Trump trekt zich ook niets van de medisch specialisten aan en houdt de scholen ook gewoon open.

Ridde Rogter | 15-03-20 | 14:14

Rutte gaat de scholen dus niet sluiten. Naast het handen wassen en elleboogje geven raadt hij aan, in overleg met wetenschappers, om met de leerlingen eenmaal per half uur de vogeltjesdans te doen. Zakdoekje leggen wordt afgeraden.

Leptob | 15-03-20 | 14:04

Ik had mij het einde der tijden anders voorgesteld.

Kraagspiegel | 15-03-20 | 14:04 | 1

Ik had ook een episch gevecht tot de dood tussen Schwarzenegger en Gabriel Byrne voor ogen. Beetje teleurstellend, dit.

threeheadedmonkey | 15-03-20 | 14:09

Ouders niet naar het werk = dus geen geld (mogelijk een paar uur zorgverlof) Hoop dat iedereen nog wel even de konsekwenties overziet... en voor hoe lang dan ?

johnyl | 15-03-20 | 14:03 | 7

@VanBukkem | 15-03-20 | 14:11: Ik denk eerder het tegenovergestelde. Rutte toont zich hier een ware leider die zich niet gek laat maken door massa hysterie. Mijn stem heeft hij alvast!

Achenwee | 15-03-20 | 14:17
▼ 4 antwoorden verborgen

14:02, ik kan de spanning niet meer aan. Ik ga ff stofzuigen en kijk straks wel.

postmodernismisdead | 15-03-20 | 14:03

Bij ieder optreden van Rutte laat hij iedere keer zien hoe goed hij kan luisteren. Hij komt iedere keer met nee niet doen want de werkende ouder die mogelijk zorg of publiekelijke medewerker is kan dan niet meer werken omdat hij of zij op de kinderen moet letten. Het hele land laat staat klaar om dat op te vangen. Heus Rutte sluit die scholen, het is even de tanden op elkaar en lastig voor iedereen. Maar je zal zien dat we toch genoeg eensgezinde mensen hebben die dat willen opvangen.

cibeest | 15-03-20 | 14:03

The Washington Post heeft het fenomeen quarantaine mooi gevisualiseerd.

www.washingtonpost.com/graphics/2020/...

En nu alles dicht, behalve de ziekenhuizen, apotheken en supermarkten.

zweet_reet | 15-03-20 | 14:03 | 3

Ik wil graag nog even m'n magic cards en twee Cold Steel knuppels ophalen bij het afhaalpunt.

Dubz | 15-03-20 | 14:06

Wat een heldere mooie weergaven! Maakt het heel inzichtelijk. Dank!

Jan, Leiden | 15-03-20 | 14:13

Leuk die simulatie:
Recovered 200/200

Is dit nog nieuws? | 15-03-20 | 14:28

Besmette kinderen zonder symptomen, in hoe verre mate besmetten die anderen?
Tandenborstels die elkaar raken, elkaar een kus geven, kan je zo bijvoorbeeld het virus overdragen aan gezinsleden terwijl je besmet bent maar geen symptomen vertoont?

Ingridmaas | 15-03-20 | 14:03 | 4

Het is een airborne virus praten is genoeg!

Nissan GT-R | 15-03-20 | 14:37

Het RIVM in Nederland hierover: 'Kinderen blijken maar zelden klachten te krijgen van het nieuwe coronavirus. Als zij in aanraking komen met het virus, worden zij zelden ziek. Omdat ze zelden klachten krijgen, spelen ze ook maar een kleine rol in de verspreiding van de ziekte.'
Het Spaanse RIVM daarentegen heeft ouderen gemaand contact met kinderen te mijden.

grietmetgroenefiets | 15-03-20 | 14:39

Het sprookje van het RIVM dat je niet besmettelijk ben als je geen symptomen hebt was al door de WHO gedebunked voordat het RIVM met dat comminuque kwam. Ja op alles wat je zegt.

Vanilla | 15-03-20 | 14:57
▼ 1 antwoord verborgen

De staatsomroep zendt op dit moment een actueel liveprogramma uit aangaande de huidige stand van zaken omtrent het virus; klein detail: het is een herhaling van vrijdag. (geen grap)

ploppy | 15-03-20 | 14:03 | 3

Daar zullen ze nog wel zeggen dat het virus niet kan overwaaien naar Nederland en dat je het in de trein niet kan krijgen.

SpicyMchaggis | 15-03-20 | 14:06

Ik heb tv net ook weer uitgezet inderdaad. Dit begint echt op een slapstick te lijken. In brabant begint zo meteen de volgende ronde tonproate.

Prikgriep | 15-03-20 | 14:12

Ja klopt. Vreemd.

Piet Karbiet | 15-03-20 | 14:15

Het is voor veel mensen, waarvan ook helaas veel in de hoogste lagen van ons openbaar bestuur, nog steeds moeilijk om oorzaak en gevolg van elkaar te scheiden.

Dat kleine kinderen weinig last van een ziekte hebben, betekent nog niet dat ze het niet krijgen en niet overdragen.

De verwarde man | 15-03-20 | 14:02 | 1

;) Dat dus. We worden op een vals spoor gezet door o.a. die Maarten Keulemans (of hij heeft een paar cellen te weinig).

Dubz | 15-03-20 | 14:03

Nu opeens met het cijfer van 6000 geïnfecteerden: de geprogrammeerde draai van pinocchio de scholen te sluiten zit eraan te komen....

mameloe | 15-03-20 | 14:02

De interviewer: ... en wat veel ouders ook wel aanvoelen misschien...

Wat is dat nou weer? What's next? Dat hij gaat zeggen: dat voel je op je klompen aan.

Het voegt niets toe. Noch aan de argumentatie van het RIVM, noch aan de argumentatie van de artsen.

En bovendien, sinds wanneer weet de NOS wat mensen voelen? De NOS is goed in te vertellen wat mensen horen te voelen. Volgens mij zien we daar hier weer een voorbeeld van.

Rest In Privacy | 15-03-20 | 14:02

Scholen dicht? Mmm wat zou een kapitalist als Rutte doen?

zuilim | 15-03-20 | 14:01

1135

kanookmorgen | 15-03-20 | 14:01

Ga maar vast oppas regelen.

VanBukkem | 15-03-20 | 14:01 | 1

Studenten zat.

Jos Tiebent | 15-03-20 | 14:33

haha zogenaamde experts op de kijkbuis die 1 en ander duiden.
Rian Rijbroek (blockchain security chainblocks) ? Roos Vonk (vleeseters zijn agressiever dan vegetariers want vlees is rood en broccoli is groen)?
Als ik iets in elk geval met een kilootje zout bekijk is het een expert op tv.

r@zor - InFiDeLz! - | 15-03-20 | 14:01

1135

ikbenerweer! | 15-03-20 | 14:01

Scholen dicht ? Ouders blijven thuis om op de kinderen te passen. Personeel in ziekenhuizen wordt dan praktisch gehalveerd, zeker gezien alle bezuinigingen afgelopen jaren en dus nijpend tekort aan ziekenzorg om de intensive care nog in stand te kunnen houden. Geldt natuurlijk ook voor ambulancepersoneel etc. En dat allemaal vanwege een emotionele beslissing "want in andere landen doen ze het toch ook ?" Dde emotionele volksdruk (lees onze opposisitiepartijenP) neemt zodaniog toe dat het kabinet hiervoor zal bezwijken en zich opnieuw een veel groter probleem op zal doemen.

johnyl | 15-03-20 | 14:00 | 2

In België zijn geen lessen, maar vangen leraren kinderen van zorgpersoneel op. Hoe moeilijk kan het zijn?

zuilim | 15-03-20 | 14:02

Het is al voorgesteld dat ouders welke essentieel werk doen kinderoppas krijgen. Middelbare school leerlingen kunnen echter wel, zonder dat moeder en/of vader thuis is, gewoon thuisblijven. probleem opgelost toch? Wat je een emotionele beslissing noemt is niet volkomen terecht. Wanneer je nieuws uit het buitenland leest, niet vanuit NPO oogpunt bekeken, zie je dat er een heel ander beeld geschetst wordt. Naar mijn mening kan je in dit geval beter overreageren dan te weinig. Mijn kinderen blijven in ieder geval thuis.

Gomezlopez | 15-03-20 | 14:08

Wanneer gaan andere landen onze aanpak imiteren. Geven die lui niet om hun economie. Straks niet bij onze economie komen aankloppen, want die gaat niet opendoen. Echt wel.

RickTheDick | 15-03-20 | 13:59

scholen dicht en kinderen verplicht in huis zitten .anders heeft het nog geen zin .jammer dan voor de ouders die zonodig kinderen moesten voor de show

Hapselaar | 15-03-20 | 13:59 | 2

Dit plempsel is echt te dom voor woorden.

Kopieerapparaat | 15-03-20 | 14:03

Halsema op AT5: 'Drink gewoon een borreltje als je gezond bent in een goede Amsterdamse kroeg als je daar zin in hebt.'

Hadiho | 15-03-20 | 13:57 | 2

Je moet toch plek creëren voor je nieuwkomers.

Gewone_mevrouw | 15-03-20 | 13:58

Wat maken een paar extra besmettingen uit ten opzichte van gisteren? Of het er nu 1000 1500 of 6000 zijn.
Zolang het merendeel geen of nauwelijks klachten heeft, wat is dan het nut van de dagelijkse update behalve hysterie creëeren?

Is dit nog nieuws? | 15-03-20 | 13:57 | 5

Jij snapt er echt van he?

Prikgriep | 15-03-20 | 14:07
▼ 2 antwoorden verborgen

Geen idee wie die Maarten Keulemans is, maar zijn tweets neigen aan het criminele. Het is al lang bekend dat kinderen besmet kunnen raken en weer anderen kunnen besmetten.

Gelukkig worden kinderen wel minder snel ziek van het virus.

Mayka.Lovelace | 15-03-20 | 13:56

Dafuq is dat nu weer voor vage website?

Is dit nog nieuws? | 15-03-20 | 13:58

@Is dit nog nieuws? | 15-03-20 | 13:58: Ja joh, al die cijfers en letters ook....

bakermat | 15-03-20 | 14:05

Poeh dat wordt een hele zit voor werkende ouders die normaliter hun koters dumpen bij school, opvang e.d. Moeten nu opeens de opvoeder uithangen.

Hadiho | 15-03-20 | 13:56 | 2

Ze hebben d'r zelf voor gekozen!

Gewone_mevrouw | 15-03-20 | 13:59

Ja. Zeg maar echt vader of moeder zijn. Zal bezt een opgave zijn

Mark van Leeuwen | 15-03-20 | 14:06

Dit is natuurlijk niet waar. Per slot van rekening zijn wij volgens Rutte het best voorbereide land ter wereld.

bixiers | 15-03-20 | 13:53 | 2

Mwah, dat was de bekende peptalk

suscrofa | 15-03-20 | 13:58

Klopt ook, indien nodig lande regering binnen een uur het land uit zijn, ja ze zijn goed voorbereid. Verder is het een bende, ik wil naar huis maar dat kan ff niet, ever op kraambezoek en je zit opgesloten in dit k land

Idiot456 | 15-03-20 | 13:59

Wat een gelul allemaal. Elke zich “deskundige” noemde komt aan het woord. NPO is bloedgeil en kookt over van de emoties. Afschaffen die hap en terug naar het gebruiken van ons gezonde verstand.

Blonde Nel | 15-03-20 | 13:53 | 1

noemende

Blonde Nel | 15-03-20 | 13:54

Gelukkig hebben wij een uniek zorgsysteem, dat ons helpt om het virus -als het hier al komt- goed beheersbaar te houden. Was getekend, het hoofd van de RIVM een week of drie geleden.

Klinkt als een man die je moet vertrouwen, nu hij een diametraal tegengesteld advies geeft dan de virologen in de rest van Europa aan hun regeringen geven. (Ahum.)

Dr_Prepper | 15-03-20 | 13:53 | 1

Of de mensen bij het RIVM zijn heel erg dom, of ze proberen bewust om zoveel mogelijk Nederlanders besmet te krijgen.

Mayka.Lovelace | 15-03-20 | 14:15

Ik zeg : alle scholen dicht, behalve voor de kinderen van Rutte!

King of the Oneliner | 15-03-20 | 13:52 | 6

Heeft Rutte dan een lul?...... ik vraag het voor een vriendin

mameloe | 15-03-20 | 14:05

Yzord. Hé... alsjeblieft.

Rest In Privacy | 15-03-20 | 14:13
▼ 3 antwoorden verborgen

Ok dus om alles samen te vatten van de afegelopen dagen/weken/maanden... we gaan allemaal hardstikke deaud.

Weten we dat ook weer.

Yzord | 15-03-20 | 13:52 | 1

Uiteindelijk wel, maar daar heb je geen corona voor nodig.

Ommezwaai | 15-03-20 | 14:32

Alles en zijn moeder 2 weken dicht en binnen blijven. Hoe moeilijk is het? Daarna even goed slikken en door met zijn allen...

SterF... | 15-03-20 | 13:51 | 7

@Dubz | 15-03-20 | 13:55: in mijn thuisland openen morgen 4500 minicreches én gaat onderwijs op afstand woensdag volledig live. Maar ja, we hebben dan ook een grotere staatsschuld. En o ja, nog geen woord over tekort aan IC bedden of IC personeel (want meer bedden én een pool van actieve reservisten).

Rest In Privacy | 15-03-20 | 13:57

Wie houdt je tegen om naar buiten te gaan?

Is dit nog nieuws? | 15-03-20 | 13:59

@Dubz | 15-03-20 | 13:55: Er is een geval bekend die 37 dagen besmettelijk bleef. Dat was ook wel de langste besmettelijkheid die gemeten is in de wereld, maar toch.

tipo | 15-03-20 | 14:00
▼ 4 antwoorden verborgen

Het blijft ook gewoon echt ingewikkeld. Onderbuik zegt scholen dicht, ratio is verdeeld.

Sardirod | 15-03-20 | 13:51

Het slaat werkelijk nergens op. In de gemeente waar ik woon sluiten wel musea met 50 personen per dag hun deuren, maar horeca met 100 peronen per dag kunben wel open blijven... of alles of niets lijkt mij efficiënter en eerlijker.

AntoniusVeenstra | 15-03-20 | 13:51 | 2

eigen verantwoordelijkheid = onbestaand

Kraagspiegel | 15-03-20 | 13:56

Wij hebben geeneens een museum. En maar één kroeg waar er nooit meer dan 8 personen bier aan het drinken zijn.

Lochos | 15-03-20 | 14:29

Gewoon rustig blijven en probeer stiekem ook een beetje van te genieten van al het nieuws en de mensen om je heen over corona.

abnormal me | 15-03-20 | 13:51 | 6

@Yzord | 15-03-20 | 13:54: 3 dagen reutelen, alleen, zonder hulp, zonder familie. Sorry, de getuigenissen uit Italie zijn alles zeggend.

Rest In Privacy | 15-03-20 | 13:56

@Langshetrandje | 15-03-20 | 13:51:
Ik denk dat je daar best wat invloed op uit kan oefenen als je bereid bent jezelf te isoleren.

schoon-schip-maken | 15-03-20 | 13:56
▼ 3 antwoorden verborgen

ROC Midden Nederland sluit de deuren: "Vanaf maandag 16 maart tot en met in ieder geval 31 maart 2020 stoppen alle lessen in alle schoolgebouwen van ROC Midden Nederland. Dit geldt ook voor studenten die les krijgen bij een werkgever in een ander gebouw. Al vanaf het begin van de crisis was de gezondheid en veiligheid van de studenten en die van onze medewerkers het allerbelangrijkste.
Later vandaag sturen we de studenten een mail wat dat precies betekent en op welke manier we mogelijk wel les gaan geven.
Het kabinet komt vanmiddag met een persconferentie waarin meer duidelijk wordt. We vinden het belangrijk jullie dit nieuws nu al te laten weten. Dit is een besluit van het College van Bestuur, Centrale Studentenraad, Ondernemingsraad en de Raad van Toezicht."

DianaSpencer | 15-03-20 | 13:50 | 10

@Is dit nog nieuws? | 15-03-20 | 13:58:
Management is niet leerplichtig, lampje.

K1100 | 15-03-20 | 14:52
▼ 7 antwoorden verborgen

Het viel me al op 959 gevallen 12 doden en in Duitsland 5000 gevallen en 10 doden.

CoffeePatch | 15-03-20 | 13:49 | 1

Want in Duitsland wordt natuurlijk wel iedereen getest en zijn er geen zieke mensen zonder dat ze dat van zichzelf weten?

fredflange | 15-03-20 | 13:52

Het is onhoudbaar dus. Goed gedaan! Hulde Bruins, Rutte, GGD en RIVM!

Rest In Privacy | 15-03-20 | 13:49 | 2

van Gouw en Dissel. Onthoudt die namen (dacht dat ambtenaren van Rutte in de luwte moesten opereren, maar nee, in deze shitstorm zijn ze niet van het scherm te beitelen).

Rest In Privacy | 15-03-20 | 13:49

Hulde Baudet en Wilders !

Jimmy Mc Clure | 15-03-20 | 13:50

En wij maar denken dat het steeds erger wordt. Maar houdt iemand eigenlijk wel rekening met de nog veel gedupeerdere Virgil van Dijk? Nou?
www.ad.nl/buitenlands-voetbal/van-dij...

Ridde Rogter | 15-03-20 | 13:48 | 2

Hij is zo gewoon gebleven, bovendien, zijn heldhaftige prime minister is natuurlijk in volledige control.

Rest In Privacy | 15-03-20 | 13:49

Nou, hier in de buurt is een regionale hardloopwedstrijd afgelast. “Ze gaan door een hel”...

Normpje | 15-03-20 | 14:23

Curve verloopt wellicht anders omdat op veel plekken waar veel uitbraak was (China, Korea, Italie en Singapore) de scholen zeer snel zijn gesloten.

Rest In Privacy | 15-03-20 | 13:47 | 3

Ja precies, wat meet je eigenlijk? Kinderen hebben weinig verschijnselen en de scholen in onderzoeksgebieden waren destijds al dicht.

tipo | 15-03-20 | 13:52

@tipo | 15-03-20 | 13:52: modellen gaan ook uit van gesloten systemen. Door sluiting Dtsl Belgie etc in eerdere fase zijn er veel onbekende (hoeveel is ook onbekend) lui aan het rondtouren door Nederland. Dit zit in geen enkel model. Ook voor dit effect is GGD en RIVM en Rutte verantwoordelijk.

Rest In Privacy | 15-03-20 | 13:54

Hong Kong en Singapore hebben snel en duidelijk ingegrepen
met als resultaat dat er relatief weinig (zekere vergeleken met andere landen) besmettingen en doden zijn gevallen
Zuid-Korea is al snel een puinhoop geworden, mede door een van die dol-dwaze sektes die een bron van het virus bleek te zijn

Tobi | 15-03-20 | 15:17

Van 800 naar 6000? That escalated quickly...

keestelpro | 15-03-20 | 13:45 | 8

@Lafayette | 15-03-20 | 14:26: je bedoelt dat ik maar niet naar het cafe moet gaan wanneer er kans is dat een vervelende gast binnen zit? Rare redenatie.

Normpje | 15-03-20 | 14:57
▼ 5 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie
Online Casino | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen