Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Kabinet wil 'serieuze inperking' vuurwerk

Er mag ook helemaal niks meer

Weet u nog, samen met de buurjongens in een rondje gelegde astronauten afsteken, lontjes bij elkaar, iemand brak een rotje doormidden, kruit erover, iemand hield zijn hand erbij tegen de wind, misschien gooide een ruige makker ook wel een astronautje in een put, en Pietje van de Heuvellaan verderop had zelfs vuurpijltjes, met een knalletje op het einde. Dat is allemaal verleden tijd want de besluitvorming omtrent het vuurwerkverbod gaat even in een paar versnellinkjes hoger dan dat oeverloze gelul over Zwarte Piet. "Het kabinet wil het afsteken van vuurwerk verder inperken. Dat heeft minister Grapperhaus gezegd na de ministerraad." Even afwachten nog wat 'serieuze inperking' precies inhoudt, want het klinkt als een suffe overbruggingsperiode waarbij alle pijlen, uiteraard, op een totaalverbod wijzen. Kunnen we binnenkort mooi met z'n allen naar een of andere laffe vuurwerkshow kijken en dan zoeken we gewoon weer iets anders om te verbieden. Gabberhouse gaat het voorstel uitwerken en Rutte zal er straks (15.15 uur) in zijn vrijdagpreek wel iets over vertellen. We houden u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, effe alvast een flinke order roze grondtollen cancellen.
UPDATE: Persco Rutte hierrrr.
UPDATE: Rutte wil het 'gebruik' van oudejaarsavond 'fundamenteel doordenken'
UPDATE: "In de loop van februari nadere mededelingen."
UPDATE: "We moeten echt kijken naar een verdere beperking." Rutte omzeilt het woord 'verbod', vooralsnog.
UPDATE: "Totaalverbod lijkt mij onwaarschijnlijk", aldus Rutte. Lult een beetje over gebruiken, draagvlak, opvattingen van de korpsleiding en gesprekken. Komt erop neer dat ze het oneens zijn of gewoon geen flauw idee hebben hoe, wat en welke richting.

Social

Reaguursels

Inloggen

Ja, Mosterd, je kunt wel reageren als een klein meisje die zijn speeltje dreigt te worden afgenomen maar wij volwassenen zijn er al een tijdje echt klaar mee.
Maar troost je, dit kabinet gaat niets doen. Je ziet het al aan de wollige taal dat ze geen idee hebben wat voor symboolpolitiek ze hier op kunnen loslaten. Een kruispunt regenboogkleuren geven? Een genderneutraal toilet in het centrum neerzetten? Straatnaambordjes aanpassen naar bekende Afrikaanse Haikodichters?
Want om dit decennialange probleem van anarchie te tackelen, moet je dus een leider hebben die bereid is harde maatregelen te nemen. Want de wanorde beperkt zich echt niet tot oud- en nieuw. Maar omdat wij een leider hebben die bij elke scheet Merkel om raad moet vragen, gaat hier dus niets uit komen.
Je kunt dus met een gerust hart weer je vuurwerk afsteken, jongen, gehandhaafd zal er namelijk niet worden, het tuig regeert gewoon als vanouds in de straten en 1 januari 2021 lezen we bij de NOS dat de jaarwisseling weer rustig is verlopen.

Datsun_Cherry | 11-01-20 | 10:59

Hopelijk is dit dan ook het einde van die eikeltjes van 13 die bij mij in de straat met cobra's naar elkaar gooien en iedereens kankermoeder verantwoordelijk houden om 4 uur in de ochtend.

DikkeBertus | 11-01-20 | 10:43

@Deugnietmee : Poging tot zelfmoord is strafbaar. Om praktische redenen is een geslaagde zelfmoord niet strafbaar. Hoewel het voor direkte familie tragisch is, is zelfmoord in zichzelf geen probleem voor de samenleving. Alleen de sterksten overleven, en dat geldt ook voor de psychisch sterksten. Het steeds weer pamperen van iedereen die zwak, ziek, of misselijk is maakt de bevolking steeds zwakker en minder geschikt om te overleven.

mickey99999 | 11-01-20 | 09:33

Rutte poogde gisteren ook nog bij het gesprek de verantwoordelijkheid te leggen bij "de samenleving". Als burger ben ik helemaal niet toegerust om maffia die met oud en nieuw bommen laten ontploffen en de rest van het jaar elkaar het liefst afknallen voor hun drugsterrein te kunnen aanpakken. Daar hadden we ooit voldoende politiebureaus en agenten op straat voor, maar dat is neo-liberaal wegbezuinigd voor duurdere managerbaantjes achter bureaus die de samenleving gigantisch veel kost en alleen maar meer bureaucratie en onrust oplevert op werkvloeren?

Jan, Leiden | 11-01-20 | 09:18

Ik wrijf het er nog maar eens in. In Frankrijk gisteren weer een grote demonstratie van zeker 70.000 mensen in Parijs, tegen de verhoging van de AOW leeftijd van 62 naar 64. (In EU Frankrijk)
Ik moet gvd in EU Nederland van 65 naar 67 ! ( En ik ben al 63) Wat een rotland is NL geworden, mag nu met 67 met AOW. Waarom, laat iedereen dit in Nederland toe? Braafste jongetje van de klas is EU- NL. Nou leuk. Wat een asciosaal rotvolk woont hier! Overigens hoor ik weer een hoop vuurwerk zelfs op vrijdag 10 januari. Van verwende snowflakes.. Bah! Als ik de mogelijkheid had was k gisteren al uit asciosale rotland vertrokken! Maar ik moet mijn moeder van 94 nog mantelzorgen, derhalve doe ik dat niet dat verlaten! Mijn God , wat had dit land toch mooi kunnen zijn. :-(

oostermoer | 10-01-20 | 23:54 | 3

Inderdaad oostermoer, hartgrondig mee eensch en daar is geen woord Frans bij .
Respect voor uw standpunt en handelwijze.

daytripper | 11-01-20 | 01:54

Toch fijn dat u zo'n uitlaatklep heeft om uw ergernis op te botvieren. Het geeft een superieur gevoel en zolang je veilig met de wolven meehuilt in het bos legt niemand u een strobreed in de weg. U hoort wat, dus u ergert wat....

willem n | 11-01-20 | 04:28

Weer iemand, die nog niet het begin van een draag weet, waar het over gaat, maar BLéREN kan als de beste.
Pensioenen in de EU lidstaten worden op nationaal niveau, geregeld, dus heeft de EU helemaal NIETS over te vertellen.
In Frankrijk wordt betaalt men zich scheel aan de kosten op omslagbasis, terwijl in NL een fors deel uit prove-opgespaarde pensioenen bestaat. Daarom betaalt men in Frankrijk zo veel meer belasting als in NL.

Harrybr | 11-01-20 | 12:45

Laten wij het ons begeven in het verkeer ook verbieden.
www.cbs.nl/nl-nl/maatschappij/verkeer...

Rond de 650 doden per jaar zijn er te betreuren in het verkeer.
Rond de 21000 ernstig gewonden per jaar vallen er in het verkeer.

Dit alles mag wel voor het werk dat een plicht is maar doodgaan of gewond raken voor het plezier door het vuurwerk dat mag niet.

Dit Groene Christelijke Neoliberale kabinet wil alles maar dan ook alles verbieden wat maar met levensvreugde te maken heeft.
Ik vraag mij af wat deze mensen denken waarom wij rondwandelen op deze planeet. Zij zijn kennelijk van mening dat het alleen maar is hard en gratis te werken tot aan je dood.

ProAsfalt | 10-01-20 | 22:45 | 4

Hou op met auto's er bij te halen, als er een ongeluk gebeurt met een auto komt er een heel ongeluk, is het de schuld van degene in de auto of de fabrikant? Als het zo is gaat de auto terug geroepen worden. En als ik op straat loop, een auto remt voor mij, een vuurpijl blijft vliegen naar je kop. Dit heeft helemaal niets met levensvreugde ontnemen te maken! Er wordt vuurwerk naar ambulance/politie en brandweer gegooid! Zelfs een rouwstoet!!! Dat gedrag kan je niet goed praten!

Necramonium | 11-01-20 | 00:46

Of zelfmoorden... hoor je nooit wat van... jaarlijks 2000+ mensen die er een einde sn maken. Ik zeg verbieden

deugnietmee | 11-01-20 | 01:20

@Necramonium | 11-01-20 | 00:46: correct, dat is nooit goed te praten. Verschil is ook dat er continue handhavend en corrigerend wordt opgetreden en dat is jaar na jaar nagelaten. Is de reden onderbezetting of een andere het maakt niet uit het is wel nalatig gedrag, bewust naar mijn perceptie. In de hoop dat er eens gekozen zou worden voor meer blauw op straat? Het is niet gelukt.

willem n | 11-01-20 | 02:58
▼ 1 antwoord verborgen

ja maar 80% van alle ongelukken komt door legaal vuurwerk..
(zonder bewijs)
gooien van knalvuurwerk naar de wouten ( een legale astronaut schikt een kat niet eens meer van)

maar we gaan de pijlen verbieden (dankzij de vuurwerklobby)
want die verliezen maar 15% omzet,die wordt dubbel en dwars via de extra dure cakes naar binnen geharkt...
daarnaast de gemeentes zullen ons belastinggeld dubbel over gaan maken om vuurwerkshows te moeten geven,weer extra geld naar deze organisatie...

en dat allemaal omdat er een paar kneusjes in polen cobras gaan ophalen.....
Pak die gewoon hard op/aan..
pak die kleuters aan die ochtends staan te knallen ( regels zijn regels)

mij zie je een paar dagen heen en weer rijden naar mofrika (en niet naar kleve,daar gaat elke mafkees al naar toe)

Triple2K8 | 10-01-20 | 22:42

De zogenoemde verhuftering van het geweld met Oud & Nieuw is zo, alleen moet men dat niet linken aan die ene dag, maar aan ELKE dag in Nederland. Het lijkt intussen gewoon te zijn dat er elke dag mensen neergestoken en of geschoten worden. Dus die verhuftering is er, maar is niet alleen met Oud & Nieuw, dat is helaas een groot deel van de gehele maatschappij inmiddels, elke dag weer. Dus laat goedgekeurd siervuurwerk gewoon toe en doe de rest in de ban. En voed de jeugd op!! Straf streng op (illegaal) knalvuurwerk en helemaal tegen hulpverleners!

Gaat het niet dan? | 10-01-20 | 22:42 | 1

Precies, elke dag worden hulpverleners en politie door tuig aangevallen... De politie is wegbezuinigd, 200 politiebureaus zijn gesloten. Politiemensen rennen hard weg ipv met scherp of rubber kogels op dat tuig te schieten. Steek-en schietpartijen zijn het nieuwe normaal. Moccro tuig en maffia regeert op straat. Rutte, Akerboom en Grappenmaker :bedankt he. Lamzakken....

FrankOngerust | 10-01-20 | 23:04

Kom op Rutte, tegen Jaïr zei je dat je nog een hoop leuke dingen ging doen dit jaar. Was dat voor jullie twee of voor ons, de plebs? Begin nou eens.

InSight | 10-01-20 | 22:09

Nederland Anno 2024, een Dystopie:
Roken, alcohol, auto's, gaskachels, houtkachels, flirten, sex, drugs, tegendraadse meningen, contant geld, BBQ, vlees, vliegen, kritiek op immigratie, huisdieren en vuurwerk VERBOTEN.
's Avonds verplicht naar het tweerichting kastje computer/TV kijken, waarbij de NPO dag in dag uit het volk indoctrineert.
Wie tegendraadse aantekeningen maakt in zijn privé-dagboekje,in een hoekje van de kamer waar hij denkt niet te worden gezien; kan een onverwachte inval/arrestatie tegemoet zien en wordt weggesleurd door de gedachten-politie naar een heropvoedingskamp.

King of the Oneliner | 10-01-20 | 22:01 | 3

Verbot op houtkachels is volkomen terecht daar zij de hele stad onder een deken van rook leggen waar men in Sydney zelfs geen brood van lusten.

ProAsfalt | 10-01-20 | 22:48

@ProAsfalt | 10-01-20 | 22:48: aub ook stoppen met auto’s in alle dorps en stadskernen. Al die fijnstof die ik binnenkrijg tijdens ‘t fietsen. Op zouten met die vervuilende troep.

Harris Pilton | 10-01-20 | 23:07

@ProAsfalt | 10-01-20 | 22:48: flauwekul. Aardgas is onbetaalbaar geworden door dit linkse vvd treiter kabinet. Gewoon een inzethasrd of dichte kachel (met deurtje) gebruiken. En droog hout natuurlijk! Dan heb je een goede verbranding. Open haarden branden wel slecht... Wacht maar tot die wijkcentrales gaan branden, dan kan je de mondkapjes uit de kast pakken en je blauw betalen aan een idiote hoge warm water rekening.... Warmtepompen werken niet bij lage temperaturen.

FrankOngerust | 10-01-20 | 23:10

Zeker weten dat dit verbod er niet komt voor de eerstvolgende verkiezingen. Maar het zal wel het eerste aandachtspunt zijn direct er na

Olleke | 10-01-20 | 21:31

Op alle gebied willen ze altijd het braafste jongetje van de klas zijn.
Waarom nu ook niet? Dan maken we pas echt de blitz

aardv@rk | 10-01-20 | 21:15

Glas, plas, was. Handhaven kunnen ze niet. Next.

Frau Merkel | 10-01-20 | 20:32 | 1

Zwarte Piet moest ook op pleuren, waarom dit Neanderthaler feestje ook niet?
Of ga ik nu wellicht te ver?

aardv@rk | 10-01-20 | 21:10

Wat een nep-liberaal is Rutte en de huidige VVD toch. Ik heb persoonlijk niets met vuurwerk, maar dit heeft alles te maken met het niet handhaven van de regels die nu al bestaan. En dan durft de VVD zich steeds de ‘partij van de handhavers’ te noemen. Je zou bijna gaan denken dat Rutte een leugenaar is. Oh, wacht!

benjeallanggek | 10-01-20 | 20:11 | 4
-weggejorist-
Bloemenmeisje | 10-01-20 | 20:25

@Bloemenmeisje | 10-01-20 | 20:25:
Het zware illegale vuurwerk is elk jaar erger en gewoon verboden. Wordt al die jaren niet op gehandhaafd en loopt dus steeds meer uit de hand. Liberaal zijn betekent zoveel mogelijk vrijheden, maar waar echt nodig zijn er grenzen. En die moet je natuurlijk wel handhaven. Rutte verzaakt dat op alle fronten, behalve op het vlak van hogere belastingen heffen.

benjeallanggek | 10-01-20 | 21:02

@Bloemenmeisje | 10-01-20 | 20:25: net als de Duitsers doen? Zelf maar een wapen kopen? Is dat wat Pinokkio bedoelt? De politie hebben zogenaamd het geweldsmonoplie maar ze lopen hard weg. Bonnetjes schrijven en bonussen binnenhalen is belangrijker.... handhaven doen ze niet meer, behalve als het gaat om een kapot fietslichtje, 2 minuten overtijd met parkeren, of een paar km te hard rijden. Dan kunnen ze hun targets en bonussen halen.. Lamzakken...

FrankOngerust | 10-01-20 | 23:16
▼ 1 antwoord verborgen

Een vuurwerkverbod OK. Tijdelijk. Maar wel als het kabinet bij persoon van Mark Rutte publiekelijk op de knieen gaat.In het 8 uur journaal smekend zijn mea culpa uitspreekt omdat ze het godbetert zover hebben laten komen. Vergiffenis vragen aan volk en daarna rap aan de wederopbouw beginnen. Waarna de oplevering van een uit de dood gerezen, bevrijd, nieuw, gelukkig en normaal Vaderland met een daverend vuurwerk gevierd kan worden. Dat droomde ik vannacht.

A.S. Perien | 10-01-20 | 20:03

Ik vind het dag en nacht oeverloze geknal met die "rotjes", die vaak meer dan drie weken duurt, een verschrikking om meerdere redenen ( Kwetst ouderen, huisdieren etc.). Echter..
Vrijheid van sier vuurwerk en "rotjes" an sich op oud en nieuw , moet niet verdwijnen. Zoek een middenweg zou ik zeggen.

Wat het kabinet betreft , dat moet opzouten.

Oh ja, en wat Duindorp aangaat. Gewoon zelf vreugdevuur organiseren zonder belasting op het strand. Alleen wat minder hoog. Brandweer paraat en iedereen tevree. Duidelijk? Leven en laten leven. De stem van iemand die niet op het Kartel stemt.

oostermoer | 10-01-20 | 19:35 | 3

Als iedereen 1) z'n verstand gebruikte en 2) rekening hield met elkaar, zou dat vuurwerk geen enkel probleem vormen. Helaas, Utopia bestaat alleen op de televee (en zelfs daar niet).

Dat fiasco met die vreugdevuren vorig jaar waren weer eens te wijten aan een gebrek aan handhaving. What else, inderdaad. Iedereen wist, of kon zien, dat die stapels véél te hoog waren, maar ingrijpen, ho maar! Het oer-Nederlandse wegkijken roerde weer eens het lelijke kopje.

EefjeWentelteefje | 10-01-20 | 19:48

Een knal in november voorkomen met een verbod eind december... en legaal beperken want er wordt illegaal afgestoken...
Had het iets opgeleverd dan was ik voor geweest. De liefhebber op oudejaarsavond is niet dezelfde persoon die overlast veroorzaakt.
Hoe logisch is het als alle honden verboden zouden worden want een groep mensen kan er niet mee omgaan? De schade is vele,vele malen hoger.

willem n | 11-01-20 | 03:18

@willem n | 11-01-20 | 03:18: even een argument ontkrachten voor hij gebruikt wordt: legaal knalvuurwerk is minder Decibellen dan een klap met een pollepel op een pan. Elke knal die u vanuit huis voor oud&nieuw hoort is dus illegale import en niet van de winkelier om de hoek

willem n | 11-01-20 | 03:22

Voormalig veejay Isabelle Brinkman is tegen de grond gewerkt, gekastijd en op haar oog gebeukt door de moeder van een 'kanker'-roepend scholiertje, omdat ze iets zei van het afsteken van vuurwerk.
Dan weet je het wel weer.

SIogra | 10-01-20 | 19:31 | 1

Ik ben ook voormalig veeljoy en ben niet tegen de grond gewerkt. Dat u het even weet.

Frau Merkel | 10-01-20 | 20:34

zulle ze in chinatown blij mee zijn... ohnee daar wordt een uitzondering voor gemaakt want elk verbod geld alleen voor autochtonen

serieus bedoeld | 10-01-20 | 19:28

Laatst stapte ik in een hondendrol en pas nadat ik thuiskwam had ik het door. De eerste meters had ik al door de gang gelopen. Godverdomme, andermans hondenschijt bij mij op de vloer in huis.

Laten we alle honden verbieden, dan nooit meer poep op de stoep waar ik per ongeluk in kan stappen. Als het kabinet een vuurwerkverbod erdoorheen drukt leggen ze een servetje over de hondendrol maar het onderliggende probleem bestaat nog steeds.

Brabeaulander | 10-01-20 | 19:19 | 3

Ik snap niet wat het probleem van jouw hondendrol met dit te maken heeft? Is dat niet een ander probleem? Fuck hey, die is er al en er is een verbod op in zo'n beetje elke stad waardoor er een opruimplicht is. Dus buiten dat je een whataboutism doet, slaat hij ook helemaal nergens op.

Sessine | 10-01-20 | 20:08

Er vallen geen doden door een honden drol, flapdrol

Necramonium | 11-01-20 | 00:49

@Necramonium | 11-01-20 | 00:49: de producent ervan, flappend of niet, heeft jaarlijks heel wat overlast, schade, gewonden en vervuiling op zijn conto. Ecologische voetafdruk is nogal wat. Jaarlijks 1 dode

willem n | 11-01-20 | 03:34

Als u zich afvraagt waarom waarom u zoveel belasting moet betalen, dan is de vraag nu geen vraag meer. Nexit!

Frau Merkel | 10-01-20 | 20:36

The fireworks purge comes to an end. Dus de mensen gaan hun agressie nu vaker tentoonspreiden. Meer moorden tot gevolg. Bedankt kabinet!

Arkan Sonney | 10-01-20 | 19:03 | 2

4th of July is ook traditiegetrouw de meest gewelddadige dag in het jaar in de USA, toch?

Binnenbaan | 10-01-20 | 19:09

Ik dacht toch echt dat de traditie iets was met feestelijk vieren van een nieuw jaar maar jij ziet er een soort van Purge in? :-) Maar idd, de mensen die het als een soort vrijbrief zagen om rotzooi te trappen zijn wel een beetje de doodsteek geweest (maar vergeet de weken overlast buiten die uurtjes dat het mag, schade aan alles wat bereikbaar is, milieu en overlast voor dieren even niet). Het kabinet reageert alleen maar op de wens van meer dan de helft van de bevolking en alle dienstverleners die op die dagen die troep te verduren krijgt.

Sessine | 10-01-20 | 20:14

Gewoon een vraagje, waarom moet heel Nederland beperkt worden omdat enkelen zich niet kunnen gedragen? Het is weer typisch de Nederlandse reactie; 'dit mag nooit meer gebeuren'. Helaas gebeurt er de volgende keer weer iets anders, zodat steeds weer een nieuwe landelijke regeling nooit alle problemen kan uitbannen. Leven is een risico, ook in Nederland.

Harry.Langezwaal | 10-01-20 | 18:41 | 7

@Binnenbaan | 10-01-20 | 19:14: Het leeuwendeel van NL steekt vuurwerk af , zie record omzet vuurwerk.Jij behoort daarmee eerder tot die onaangepaste minderheid. En de rest als tokkie en paupers wegzetten geeft alleen maar je brevet van onvermogen aan.

dennistegelwerken | 10-01-20 | 20:15

@dennistegelwerken | 10-01-20 | 20:15:
De overgrote meerderheid van de NL koopt geen vuurwerk en steekt het ook niet af.
Ik weet niet of jij ooit wel eens zo'n uitzending hebt gezien van SBS6 of zo, waarin 'de vuurwerkliefhebbers' worden geïnterviewd: toch echt in de meerderheid niet de crème de la crème van de bevolking.

EefjeWentelteefje | 10-01-20 | 20:27

@Binnenbaan | 10-01-20 | 19:19:
Nou nee, deze die ik ook getekend heb ook al over de 154.000:
www.petitievoorvuurwerk.nl/

En nee, ik koop geen vuurwerk en vind het eng, maar mooi, en bekijk het altijd van achter een gesloten raam, maar zie geen enkel sluitend argument voor een totaalverbod. Wat bovendien al van kracht is op 8 uur per jaar na. Elk argument ertegen is net zo toepasselijk op tal van andere dingen, en zelfs méér van toepassing omdat er veel meer doden, gewonden of zieken of "overlast" door veroorzaakt worden, maar dat komt mensen kennelijk niet uit, dus negeren ze dat maar.

Alleen gaat straks de andere obsessieveling met zijn\haar persoonlijke stokpaardje voor een verbod die argumenten ook naar gelegenheid gebruiken, en arrogant afwijzen, en als die z'n zin heeft, weer een ander...

Wol | 10-01-20 | 21:13
▼ 4 antwoorden verborgen

Oh wat is het toch fijn om politicus te zijn. Alleen maar hete lucht produceren, verbod op verbod stapelen, problemen zoeken of maken waar ze niet zijn zodat je ze met veel bombarie "op kunt lossen". Veel beloven, weinig geven, doet de gek en kiezer in vreugde leven. Misschien gewoon alles verbieden en er dan de doodstraf op zetten, zijn we gelijk klaar. Het ultieme opbod voor nog eens vier jaar pluche. Niemand die er wat van merkt, want bestaande regels voer je toch niet uit. Het gaat erom harder, proactiever en deugender over te komen dan de concurrent, zonder een moer te doen.

Je zou natuurlijk eerst eens kunnen gaan oefenen met dat totaalverbod dat er al is, 365 dagen van het jaar op 8 uur na. Maar ja, dan valt je hele nonsensargument in duigen dat een totaalverbod nodig zou zijn om te kunnen handhaven. Dat je vrijheid voor iedereen moet afpakken om de enkele crimineel te kunnen straffen.

En je blufpoker dat je zo'n totaalverbod ook gaat of kunt handhaven is meteen doorgeprikt. De meeste problemen ontstaan door de illegale troep die mensen overal kunnen kopen en de open grenzen over brengen. Smokkelen kun je het niet eens noemen want er is nul controle, zelfs niet per steekproef. De brave burger levert zijn relatief veilig spul in, de aso's die zich van God noch gebod iets aantrekken knallen gewoon doorrr... Terwijl je toch prima op die andere 364 ook achter elke knal aan kunt rennen, willekeurig verborgen camera's of gecamoufleerde agenten plaatsen op plekken met veel overlast, en een flinke boete uitdelen aan de werkelijke vandaaltjes. Die de ouders mogen voorschieten bij onvermogen. En als dat niet helpt de eerste keer, stokslagen, of een paar weken gevangenis, rond Oud en Nieuw of zo...

En die vuurwerkshows komen er ook niet wat mij betreft. Als we toch alles mogen verbieden dan teken ik een petitie (naast die petitie voor behoud van legaal consumentenvuurwerk laatst, ook getekend) om publieke vuurwerkshows te verbieden. Veel te gevaarlijk zoveel mensen en explosieven op één plek geconcentreerd, en uiteraard een totale verspilling van belastinggeld. Ik koop het spul zelf al niet, je gaat niet op mijn kosten geld letterlijk verbranden. Althans, nóg meer geld verbranden.

Verder moet er een verbod komen op geboortes, de ultieme oorzaak van alle ellende. Om te beginnen moeten we geboortes serieus gaan inperken. Op ieder wiegje, pot roze of blauwe (en vooruit paarse) verf, elke foto of reclame van blij lachende baby's een zwartomrande waarschuwing, met gruwelijke plaatjes van door bevallingen mismaakte of gedode vrouwen en kersverse ouders die al dagen niet slapen door hun pasgeboren janklarve:
"Geboren worden is dodelijk"
"100% van de geboren jongetjes wordt ooit definitief impotent"
"Kinderen leiden tot een verminderd seksleven"
"Kinderen brengen het klimaat, milieu, zichzelf en hun omgeving ernstige schade toe"
"Alle criminelen begonnen ooit als kind"

En daarna een totaalverbod uiteraard, want dat is het heilige doel. De oplossing van alle problemen en nepproblemen. Kunnen wij levende generaties mensen in vrijheid en blijheid leven tot de laatste het licht uitdoet. En wie die vrijheid niet aankan staat het vrij om een pil van Drion te slikken of huilend van angst in zijn isoleercel te gaan wachten op Magere Hein.

Wol | 10-01-20 | 18:40 | 6

Er is best wel wat te zeggen tegen een totaalverbod. Maar wapens in handen leggen van mensen die er ambulancepersoneel mee bestoken en de buurt mee opblazen is niet een vrijheid die ik graag gewaarborgd wil zien. Iedereen die graag knalt staat het vrij naar de VS te emigreren en zich met echte wapens uit te leven.

Het brein erachter | 10-01-20 | 23:13

@Het brein erachter | 10-01-20 | 23:13:
Behalve dat ook daar het de criminelen zijn die zich van een verbod niks aantrekken, terwijl de brave burger zonder slechte intenties zijn wapen, vuurwerk of auto inlevert zodra het wordt verboden met argument van "het kost levens". En de Staat ook gewoon wapens houdt, en niet zelden misbruikt.

Wol | 11-01-20 | 00:34
▼ 3 antwoorden verborgen

Het probleem is dat ze (nu al) niet (kunnen) handhaven. Als ze de gasten op zouden kunnen pakken die het illegale vuurwerk (praktisch handgranaten) afsteken en de gasten die zo lijp zijn om hulpverleners te bombarderen en de gasten met een halve krat bier op tijdens het afsteken... dan weet ik bijna zeker dat deze discussie er niet was geweest. wettelijk verbieden heeft geen zin als ze niet handhaven.

Geenjoris | 10-01-20 | 18:18 | 1

Als ze nu ineens wel kunnen gaan handhaven dan hebben er een paar bewust niks gedaan al die jaren

willem n | 11-01-20 | 03:41

Wat is het probleem? Er waren incidenten met vuurwerk. Waarbij "jongeren" vuurwerk gooiden naar politie en hulpverleners. Hoorde ik vanochtend op de radio. 400 meer "incidenten" als vorig jaar. Om daarna doodleuk gortdroog de mededeling te doen: "Er zijn minder mensen aangehouden dan vorig jaar".

Wel GodVerDomme. Ja laten we vuurwerk verbieden. Die "jongeren" die vuurwerk gooien naar de politie en hulpverleners en daarna ongestraft lachend weer naar huis lopen zullen dan wel ophouden met hun "kwajongensstreken". Als we het vuurwerk verbieden in Nederland.

Wat worden we toch geregeerd en geleid door een stel achterlijke debielen. Meer "jongeren" die vuurwerk naar politie gooien. Minder aanhoudingen. DING DING DING DING. Zou hier misschien, heeeeel misschien een kinkje in de kabel zitten?

Achterlijke klapmongolen.

peterdh | 10-01-20 | 18:16 | 4

@Sessine | 10-01-20 | 20:22:
Dat verhaal had weinig met het afsteken van vuurwerk te maken. Des te meer met de ongeremde vernielzucht van bepaalde groepen “jongeren”. (Zwaar) vuurwerk afsteken is iets anders dan auto’s en containers in de fik steken.

Lefty-Messup | 10-01-20 | 20:50

Eens hoor, gebrek aan handhaving is het probleem. Gewoon met rubberen kogels of scherp schieten als dat tuig hulpverleners of politie aanvalt.

FrankOngerust | 10-01-20 | 23:22

@Sessine | 10-01-20 | 20:22: veel evenementen gaan al niet door ivm capaciteitsproblemen, je went er aan maar het is vreemd dat wij de minste agenten hebben per hoofd van de bevolking in Europa.

willem n | 11-01-20 | 03:44
▼ 1 antwoord verborgen

Gewoon, conform de uitslag van het Geen Stijl referendum, een algeheel verbod op consumentenvuurwerk en centraal per gemeente met oud en nieuw een vuurwerkshow.

Troumoetblijcken | 10-01-20 | 18:10 | 7

Nee, jij bent af. Per gemeente een professionele show is onhaalbaar vanwege te weinig professionals. Dat kontargument moet ophouden.

GOEM | 10-01-20 | 20:15
-weggejorist-
Bloemenmeisje | 10-01-20 | 20:17

@Binnenbaan | 10-01-20 | 19:23: wat vooral hiermee bewezen is dat als de uitslag van een polletje je niet bevalt dan doe je gewoon een volgende. Tot de uitkomst u wel behaagt.

willem n | 10-01-20 | 20:20
▼ 4 antwoorden verborgen

Dus ze gaan het legale vuurwerk illegaal maken terwijl het illegale vuurwerk op dit moment verantwoordelijk is voor de meeste overlast en ze dat al niet kunnen handhaven. Koekkoek.

tragic1911 | 10-01-20 | 18:09

Qua gelul is het politiek gezien absoluut geen vuurwerk. Sterker nog ze zijn oh zo bang voor vuurwerk. Lullo's en leipe kat-in-de-kontneukers bij elkaar.
Brood en Spelen. Rutte de machiavellist. Je vous déteste monsieur.

ecologiste | 10-01-20 | 17:57

Tsja, de mensen hebben het aan zichzelf te danken. Net zoiets als dat geleuter over Duindorp; als jij je niet kan inhouden en een palletstapel zo hoog als de Himalaya bouwt, moet je niet zeuren dat ‘t verboden wordt wegens gevaar voor mens, dier en onroerende goederen.

Tripps | 10-01-20 | 17:49 | 2

Wat heeft het vuurwerkverbod nou te maken met de vreugdevuren op Scheveningen (waar het fout ging) en Duindorp (waar het NIET fout ging) ?

BubbelWater | 10-01-20 | 17:54

Dacht het niet!Laten we de groep die het verpest voor de rest keihard aanpakken en daar de knuppel erover doen.We gaan onze tradities toch niet stoppen omdat een klein deel zich niet kan gedragen en de politie andere prioriteiten heeft.

dennistegelwerken | 10-01-20 | 18:17

Zo meteen is het weer 4 en 5 mei. De dagen waarop het woord vrijheid weer valt. Een gedicht plechtig wordt voorgedragen waarin de ongure tijd wordt beschreven waarin weer een stille vingerwijzing naar Wilders en Baudet is verpakt. Het wordt met het jaar een hypocrieter verhaal. Gelieve de kransen niet neer te zetten maar direct in het gehuurde busje te stapelen waarin ze die avond toch zullen worden gedeporteerd. Omdat ze die nacht niet in vrijheid kunnen blijven staan. We kunnen en willen niet meer handhaven. En niet opvoeden. Rust in vrede mijn oude Nederland. Ik zal je jaarlijks gedenken. In een ander land.

A.S. Perien | 10-01-20 | 17:47 | 2

Amen en R.I.P mijn oude vertrouwde Nederland.

ecologiste | 10-01-20 | 17:58

U ook al ?

Rest In Privacy | 10-01-20 | 18:17

Lachen .. valt mijn vuurwerk nog beter op dit jaar ... lol

ik2! | 10-01-20 | 17:42

Grapperhaus en Akerboom kijken al jarenlang weg van allerlei geweld tegen hulpverleners en politie. Zij zijn persoonlijk schuldig aan al die ellende, moccro mafia en afgerukte handen/ogen etc.

Welke lamlul staat toe dat hulpverleners en politie worden bekogeld en aangevallen ? HET HELE JAAR DOOR ! Het is niet alleen met oud en nieuw he.... Juist ja , die 2 overbetaalde wegkijkende idioten.

De MINMUM straffen zijn nog steeds niet fors omhoog, de handgranaten, pistolen en messen vliegen overal om je oren. De politie doet niets .

Ze moeten dat tuig aanpakken . Vallen ze je aan, dan schiet je terug . Met rubber kogels , danwel scherp . In geen 1 land ter wereld is de politie en justitie zo ongelofelijk lamlendig en verrot ...

Met dank aan Akerboom en Grappenmaker die meer dan 200 politie bureaus hebben gesloten , minumum straffen niet hebben verhoogd en niet tijdig veel meer agenten hebben opgeleid waardoor overal tekorten zijn en er jaarlijks 16.000 zaken in de prullebnakk worden gedonderd.. Geen personeel : de hufters in Den Haag zijn verantwoordelijk voor deze teringzooi ! ... KUT land

FrankOngerust | 10-01-20 | 17:37

Mss kom ik te laat binnen. Gaat dit over legaal vuurwerk?

Rest In Privacy | 10-01-20 | 17:36 | 2

Nee, dit gaat over vrijheid, mentaliteit, opvoeding...

A.S. Perien | 10-01-20 | 17:51

Daar weet ik genoeg van Perien. Weet ook veel over de dreiging inperking daarvan. Niet optreden, handhaven,
voldoende afschrikkende straffen versnellen het proces wel. Over en uit vrees ik voor het Nederland van ooit.

Rest In Privacy | 10-01-20 | 18:15

Ik wil graag een serieuze inperking van het kabinet. Mag dat ook?

Sokonomi | 10-01-20 | 17:35 | 1

Tuurlijk. Dat kan ongetwijfeld geregeld worden. Liever vandaag dan morgen.

Fi-Bu-Bla | 11-01-20 | 03:05

Als je die kleine groep zwakbegaafde flink aanpakt, dan heeft de grootste groep lol

Jonkheer-Carolus | 10-01-20 | 17:34 | 1

U bedreigt de regering?

willem n | 11-01-20 | 03:49

Het probleem van Rutte is dat zijn mond in het stuk tussen zijn schouders en achterhoofd zit.

Gele Beer | 10-01-20 | 17:25

Punt is een beetje dat het voorheen blijkbaar beter ging, dus wat maakt dat het nu anders is en dat kan dus niet de schuld van het vuurwerk zijn. En aan die onderliggende reden wordt niks gedaan.

Het is dus symptoombestrijding, waar wij als volk vrijheid voor inleveren.

En dat is altijd een slechte zaak, hoe je ook denkt over vuurwerk.

In principe laten mensen die vuurwerk minder fijn vinden (of vooral het nieuwe gebruik gevaarlijk of vervelend vinden) hun eigen persoonlijke agenda gebruiken om NIMBY-stijl te verbieden.

Nou weet je wat? Over een maand of wat is er iets aan de beurt wat JIJ leuk vind, maar iemand anders NIMBY vind.

Hoe ver moeten we de goot in voordat er weer inzicht komt? Dat er iets gedaan wordt aan de onderliggende redenen?

Rest In Privacy | 10-01-20 | 17:22 | 1

Verbod op backyards?

Binnenbaan | 10-01-20 | 19:27

Great. Alleen gemeenteshows. Moet ik nog mee betalen aan die troep ook. Verbied anders gewoon alles, alleen werken en slapen gvd.

Mozes Langebroek | 10-01-20 | 17:21 | 3

Welkom in de matrix! Dat is wat Nederland is... maar ja, wat heb jij gestemd?

ikpislauwbier | 10-01-20 | 17:42

Vendor lock in noemen ze dat. Socialisme 2.0

Stonecity | 10-01-20 | 17:48

Wees niet bang. Voor de zomer zullen allen professionele vuurwerkbedrijfjes al geboekt zijn voor de jaarwisseling.

GOEM | 10-01-20 | 20:30

nos.nl/artikel/2318070-politie-breda-...

'Jongeren' gooien met molotovcocktails en lokken de politie in de val. Oplossing is dus vooral vuurwerk verbieden, want molotovcoctails zijn anders niet te handhaven?

Stop eens met wegkijken en pak het onderliggende probleem aan. Ik vraag me af wat de afkomst is van deze 'jongeren'. Iets zegt me dat daar het probleem schuilt, en niet in het vuurwerk.

elco485 | 10-01-20 | 17:20 | 4

Vuurwerk kun je met duizenden stuks kopen en gebruiken. Molotovcocktails kun je niet met duizenden maken. Dus wil je de angel eruit halen dan zit er maar één ding op.

seasicksteve | 10-01-20 | 17:30

Ho ho volgens het gezaghebbende programma Halve Maan is het nergens voor nodig om nationaliteit/ afkomst te vernoemen.

mr.money | 10-01-20 | 17:59

Een verbod op molotovcocktails dan maar? Of zijn het alleen de kwajongens die ermee gooien? Laten we het niet verpesten voor jan met de pet die netjes met molotovcocktails omgaan!

Necramonium | 11-01-20 | 00:52
▼ 1 antwoord verborgen

Geen vuurpijl is illegaal!!1!

Selassie | 10-01-20 | 17:20

Gelukkig heeft Rutte de onderste steen boven en kan zich nu met onbelangrijke zaken als vuurwerk bezighouden.

W_F | 10-01-20 | 17:17

Dit bestuur mist daadkracht en lef. Volgend jaar is het exact hetzelfde. Niet te handhaven, verkeerde beslissing. Pak raddraaiers gewoon eens op en geef een forse straf.

BozePaarseMan | 10-01-20 | 17:15

ik ga een Marokkaans paspoort aannemen. Dan mag ik namelijk alles in dit land.

RickerdTM | 10-01-20 | 17:07

"Totaalverbod lijkt mij onwaarschijnlijk", aldus Rutte.

Slappe hap weer, dit. Voer nou in één keer, meteen, met onmiddellijke ingang, een landelijk totaalverbod in. Gewoon, cold turkey. Dan schep je tenminste duidelijkheid, en maak je echt een serieus begin om van de ellende af te komen.

Dr_Johnson | 10-01-20 | 17:06 | 3

Wat ga je met een totaalverbod oplossen dan? Aangezien het illegale vuurwerk al illegaal is, en er al lang buiten de toegestane tijden wordt afgestoken.

elco485 | 10-01-20 | 17:23

Totaalverbod = geen uitzondering
Onwaarschijnlijk = geen beeld voor ogen
Lijkt me = persoonlijke visie.

Met andere woorden: ik ben een rubberen lul zonder voorkeur welke kant ik in mag.

Kan iemand die flapdrol eens uit de regering trappen? Hij is op.

Jos Tiebent | 10-01-20 | 17:26

Een totaalverbod op vuurwerk lijkt mij ook onwaarschijnlijk, want dan kun je geen vuurwerkshows organiseren. Een verbod op consumentenvuurwerk aan de andere hand...

Binnenbaan | 10-01-20 | 19:30

Ze kunnen in dit land toch niets handhaven buiten belastingen.

piet7003 | 10-01-20 | 16:50 | 4

En ook dat gaat niet goed. Het CJIB is de enige organisatie die goed gaat. Waarschijnlijk omdat daar alleen geld binnengeharkt wordt, en er niets uit gaat.

Leffe Blonde | 10-01-20 | 16:55

Dat het nou in de 4 grote steden vuurwerk en Zwarte Piet wordt verboden dat begrijp ik, dat is allang verloren maar laat de rest van de bevolking even met rust.

zzMichielzz | 10-01-20 | 17:08

Oh jawel hoor, oh wee als je in je brave vinexwijk nog een vuurpijl afsteekt dan zwaait er wat. Maar in de probleemgebieden komen ze niet.

elco485 | 10-01-20 | 17:25
▼ 1 antwoord verborgen

En ik maar denken dat het afsteken van vuurwerk, legaal of niet legaal, buiten de toegestane tijden van 18:00 uur op 31/12 tot 02:00 uur op 1/1 al volledig verboten wàs. Maar ja, dat handhaven hè, da's wel een dingetje, want dat hebben we afgeschaft met z'n allen.

EefjeWentelteefje | 10-01-20 | 16:47 | 6

@Drake69 | 10-01-20 | 16:57:
De bekende daders (en bekend zijn ze!) van 15 december t/m 10 januari (ja, ik hoor het geknal hier nog steeds) achter slot en grendel en op water en brood.
En uiteraard de ouders aansprakelijk stellen voor de volledige schade - zonder kans op een schuldhulpverleningstraject.

EefjeWentelteefje | 10-01-20 | 17:02

@Drake69 | 10-01-20 | 17:09:
Nee, ik stem FvD. Iets anders ligt niet in mijn mogelijkheden, want ik ben maar gewoon een machteloze nukubu.
Zo'n brave, die hard werkt en flink belasting aftikt.

EefjeWentelteefje | 10-01-20 | 17:35
▼ 3 antwoorden verborgen

Halve maatregelen dus, was te verwachten.

Pluisbaard | 10-01-20 | 16:38

Hier zijn de Chinese restaurants niet blij mee. Ik kan me goed heugen dat mensen pas echt enthousiast werden als de Chinezen met oud en nieuw naar buiten kwamen met hun spul.

Nehemia | 10-01-20 | 16:34 | 7

Jammer dan.

canis lupus | 10-01-20 | 17:49

Als je aan de andere kant van de stad een lange rits hoorde afgaan, wist je dat de chinees weer een miljoen klapper had uitgerold, maakte een partij rotzooi maar ze ruimden het mooi op!

Necramonium | 11-01-20 | 00:55
▼ 4 antwoorden verborgen

Ik ben voor een aanzienlijk vuurwerkverbod,maar een verbod op dit kabinet en die Kartel klimaat/eu/immigratie-waanzin als verschijnsel van een politieke tumor is me nog veel dierbaarder.

hertogvanzottegem | 10-01-20 | 16:32

Maar de vervuilende houtkachels niet willen inperken die de hele stad onder meuren waardoor de ramen niet eens opengezet kunnen worden.

Het is gewoon a s o c i a a l.

ProAsfalt | 10-01-20 | 16:26 | 4

Goed idee , ik gooi nog eens een lekker droog blok hout op mijn houtkachel. Je moet wel droog hout stoken natuurlijk. En niet in een open haard , want dat is geen goed verbranding , maar in een inzet kachel of een dichte kachel . Gegarandeerd goed , zonder zwarte rook :-)

FrankOngerust | 10-01-20 | 17:06

Mensen zijn gemaakt om goed tegen rook van hout te kunnen. Doen we al miljoenen jaren en we zijn nog steeds niet uitgestorven. Veel schadelijker zijn ontwikkelingen in de laatste 0.0002 miljoen jaar, zoals brandvertragers en weekmakers, die ongeveer overal (vaak verplicht) in zitten tenzij het materiaal beton is.

W_F | 10-01-20 | 17:12

proasfalt. Zeiksnor. Geniet van de natuurlijke geur van biomassaverbranding. CO2 neutraal goed voor het milieu. Zodat we over 12 jaar niet allemaal dood gaan.

peterdh | 10-01-20 | 18:21
▼ 1 antwoord verborgen

Hoera. Dit gaat helpen. Ik wil een serieuze inperking van zinloze verboden.

bisbisbis | 10-01-20 | 16:25

Nou, gewoon een cake aansteken en geen (illegaal) knalvuurwerk of pijlen. Geen probleem dan toch? We horen het wel in februari!

Jan, Leiden | 10-01-20 | 16:24

Met een totaalvuurwerkverbod wordt handhaven juist makkelijker. Nu is het nog van; , hé was die knal nou legaal of illegaal?

canis lupus | 10-01-20 | 16:24 | 5

voor 1800 31 december is al iedere knal illegaal, vuurwerk gooien naar hulpverleners en politie is verboden met zowel legaal als illegaal vuurwerk.
Er zijn al voldoende regels, maar het onbreekt gewoon aan handhaving.
Het is toch ronduit schandalig dat een groep agenten zich door groepje tuig laat bekogelen zonder daar keihard tegen op te treden.

Damoos | 10-01-20 | 16:52

@ikworstelengadouchen | 10-01-20 | 16:47: Speciaal voor deze gelegenheid gaat de overheid voor alle 423 gemeentes Lamborghini’s aanschaffen teneinde de knaldaders te kunnen betrappen. De Audi dieseltjes kunnen naar de schroothoop.

Toverkol | 10-01-20 | 16:53

@Toverkol | 10-01-20 | 16:53: Wel electrische uiteraard . De Duitse ( of Engelse ?) politie had ook fantastische ervaringen met electrische auto' s. Ze hebben ze alweer verkocht : geen actie radius en ze konden die moccro bolides niet bijhouden / inhalen .....

FrankOngerust | 10-01-20 | 17:16
▼ 2 antwoorden verborgen
-weggejorist en opgerot-
CrazyAlf | 10-01-20 | 16:20 | 1

En op Curacao mag alles, zelfs het meest illegale spul, gewoon worden verkocht.
Het afsteken houden ze daar 4 dagen vol.

glaaf | 10-01-20 | 16:18 | 1

Ja, Na een tijdje wordt het toch wat veel...

willem n | 10-01-20 | 16:53

Weer de zoveelste uiting van symptoombestrijding door de wetgever.

Het werkelijke onderliggende probleem is de verhuftering van de maatschappij. Sociale controle is nagenoeg verdwenen en het individu kijkt steeds weer naar de overheid als er gecorrigeerd moet worden. Andersom treedt de overheid ook hard op tegen goedwillende burgers die zelf corrigerend optreden, dus dat laat je tegenwoordig wel uit je hoofd. Geef je een vandaal een draai om de oren, of houd je zelf een winkeldief staande? Grote kans dat jij zelf met de Lips-armbandjes om op de geplastificeerde achterbank terecht komt en daarna een fors probleem hebt met je VOG. Terwijl de onverlaat lachend toekijkt en de diender in kwestie uren bezig is met het papierwerk om jou veroordeeld te krijgen.

Ik heb nog nooit een vuurpijl, cobra x, mortier, of wat dan ook zichzelf zien afvuren op een bushokje, vuilnisbak, verkeersbord, huisdier of hulpverlener. Ook steekt het vuurwerk zichzelf niet af buiten de toegestane tijden. Daarnaast ruimt afgestoken vuurwerk zichzelf ook niet op. En vuurwerk doet wat het moet doen, dus als je er met je dronken harses boven gaat hangen, dan mag je je melden bij de eerste hulp. Stelling: het ligt dus niet aan het vuurwerk, maar aan de idioten die het verpesten voor de rest.

Daarnaast ontstaat de meeste overlast en schade door illegaal vuurwerk. Illegaal vuurwerk is al jaren illegaal en dus verboden. Handhaven lukt blijkbaar dus niet, want het is ieder jaar volop aanwezig en vroegtijdig in handen van minderjarige pubers en überklootzakken die er vernielingen mee aanrichten of hulpverleners mee bestoken. Het verbieden van consumentenvuurwerk gaat dat probleem dus niet oplossen. Het dupeert wel de brave burger die met middernacht een potje of drie wil afsteken. En daarna zijn rommel ook braaf wil opruimen.

En zou het de overheid nu dan wel lukken om een vuurwerkverbod te handhaven? Dan kan dat niet anders door de grenzen uitermate goed te controleren. In andere dossiers beweert de overheid altijd dat grenscontroles niet werken, onuitvoerbaar zijn en de economie ernstig aantasten. En dat we afhankelijk zijn van Europese wetgeving, waar we niet omheen kunnen. Waarom is dat op dit dossier dan ineens anders? Waarom regelt de EU dan niet dat die handgranaten die je in Polen en andere landen gewoon kunt kopen verboden worden? Waarom is de import daarvan dan nu ineens wel te handhaven? Als het lukt, dan chapeau! Maar dan geldt dat ook op andere dossiers. Niet in de laatste plaats op de ongewenste toegang van criminele gelukszoekers tot ons land.

En natuurlijk zijn er best valide argumenten te vinden tegen het afsteken van vuurwerk. Denk bijvoorbeeld aan lucht- en bodemverontreiniging, overlast voor huisdieren en mensen met PTSS en gewonden door ongelukken met legaal vuurwerk. Prima om de discussie daarover te voeren, maar dan wel op basis van de juiste feiten en argumenten. Dan sta ik daar ook voor open, maar dan gaan we ook discussie voeren over andere dingen die leuk, onnodig en schadelijk zijn. Zoals snijbloemen en kerstbomen. Of popconcerten. Of carnaval. Of voetbalwedstrijden. Of BBQ'n. Of het leven daar nu zo veel leuker van wordt kun je je afvragen. En hoeveel maatschappelijke schade, overlast en gewonden leveren deze genoemde voorbeelden jaarlijks op?

Maar ook voor de genoemde andere voorbeelden (en nog vele anderen) geldt dat de overlast hoofdzakelijk voortkomt uit de verhuftering van de maatschappij. Oftewel het gedrag van mensen die zich niet weten te gedragen. Die achteloos afval van zich afwerpen. Die er een klaarblijkelijk genoegen in scheppen om zaken te vernielen. Voor wie een avondje stappen niet is geslaagd zonder een ordinaire matpartij. Die zich niet weten te beheersen bij hun middelengebruik.

En wat doet de overheid, op de bandwagon van een paar drammers en de MSM die de opinie doen geloven dat zo'n beetje heel Nederland er zo over denkt? Steeds meer niet te handhaven (en dus gedogen) wetgeving voor het verbieden van leuke dingen om de symptomen van de verhuftering te bestrijden. In plaats van de verhuftering in de kern aan te pakken.

Visieloos, opportunistisch en averechts beleid. Al decennia lang. En juist daarom gaat de verhuftering steeds verder.

Chiant | 10-01-20 | 16:13 | 8

@Chiant | 10-01-20 | 17:01: Nee van de burgers. Ieder volk krijgt de regering die het verdient. Zolang mensen op de VVD stemmen is het dus hun eigen schuld.

ja-ja-nee-nee | 10-01-20 | 17:35

@ProAsfalt | 10-01-20 | 16:41:
Toch is het ware hufter-gedrag doorgaans toch echt afkomstig van personen die juist helemaal niet werken.

EefjeWentelteefje | 10-01-20 | 17:36
▼ 5 antwoorden verborgen

Die laatste update: vvd in a nutshell.

Jos Tiebent | 10-01-20 | 16:08 | 5

@Watching the Wheels | 10-01-20 | 16:14:
Vraag+t en kun+t

Watching the Wheels | 10-01-20 | 16:15

@Watching the Wheels | 10-01-20 | 16:15: Capabele MP toch?

Rest In Privacy | 10-01-20 | 16:28

@Kuifje-naar-Brussel | 10-01-20 | 16:28:
Ja, maar die journalisten zijn slap. Ze kunnen die vraag net zo goed niet stellen. Als je ernaar vraagt, dan moet je ernaar doorvragen en al 3 formuleringen klaar hebben ant je weet dat hij de vragen ontwijkt. Dat doet hij dus best goed, maar je hoort dus ook nooit iets (er is dus ook geen controle op de macht door journalisten). ASML was het uiteraard.

Watching the Wheels | 10-01-20 | 16:48
▼ 2 antwoorden verborgen

Lol! Ze kunnen het illegale vuurwerk niet handhaven, hulpverleners worden in de val gelokt en voor de lieve burgers het vuurwerk verbieden... serieus wat een bende dit nederland.

David000000007 | 10-01-20 | 16:08 | 3

De grote steden daar is het een gore bende,bij ons op het platte land geen last van dat tuig "nog niet".

storm op komst | 10-01-20 | 16:14

@David000000007 | 10-01-20 | 16:08
De volgende hype die de media gaat opkloppen is daarom:
"Is het niet tijd voor vergaande handhavingsmethoden?"
Gezichtsherkenning, vergaande bevoegdheden om af te luisteren, preventief oppakken, samenscholingsverboden. Puntensystemen op basis sociaal gedrag. Ga maar door. Het komt er aan.
En ook daar is op enig moment vast een meerderheid voor te vinden.

Lafayette | 10-01-20 | 16:16

Lijkt China wel.. vandaar die 5g er snel doorheen duwen.

David000000007 | 10-01-20 | 17:24

Helemaal verbieden !!!
Het is/was een leuke traditie die faliekant uit de klauwen is gelopen.
Vuurwerk heeft plaats gemaakt voor explosieven, dat kan gewoon niet meer!!!! Het is toch schandalig dat er hulpverleners die proberen andere mensen in nood behulpzaam zijn gewoon worden bekogeld met stenen en explosieven. Iedereen moet dat toch beamen. Helaas weer een traditie die door een minderheid om zeep is geholpen.

hansvanvoren | 10-01-20 | 16:04 | 3

Pssssst.. explosieven en het bekogelen van mensen is al strafbaar.

Turbulentie? | 10-01-20 | 16:05

@Watching the Wheels | 10-01-20 | 16:09: non-toedeledokietijd is 8 uurtjes, en dan nog steeds alleen legaal op legale wijze.

willem n | 10-01-20 | 16:57

Ik gooi volgend jaar wel wat rotjes achter de boekenkast.

Turbulentie? | 10-01-20 | 16:03

In het plaatselijke sufferdje stond een verhaal van de burgemeester dat het zorgelijk is dat de politie door capaciteitsgebrek alleen nog maar reageert op levensbedreigende zaken. Met andere woorden, ze reageren vrijwel nergens meer op. En dan een vuurwerkverbod handhaven? Laat me niet lachen. Vanaf augustus komen de transporten uit Polen op gang (komt mee met Polen die op vakantie in eigen land zijn geweest) en daveren de zware explosies elke avond over het dorp. Zelf nu hoor je nog steeds zware dreunen. Volkomen kansloos dit. En de doorsnee malloot kan rustig doorgaan met zijn hobby. Van de politie zal hij niets merken.

jan-lul-de-behanger | 10-01-20 | 16:00
-weggejorist-
CrazyAlf | 10-01-20 | 16:00 | 3

Een verbod zonder handhaving lijkt mij best werkbaar.

Harry.Langezwaal | 10-01-20 | 16:00

‘Totaalverbod lijkt me onwaarschijnlijk’. Je kunt op je overgebleven vingers narekenen waar dat op uitdraait. Een decibelgrens, een stikstofgrens, een vuurwerkpasje, hogere boetes enzovoort enzoverder. Heel veel ambtelijk gedoe en niemand die handhaaft. Kortom: Nederland.

Vod Kanockers | 10-01-20 | 16:00 | 1

Vuurwerkclub, vuurwerkclubpasje, voorzitter, secretaris, penningmeester, clubavonden, muziek, toneel, dans, voorzitter(vvd) met de kas naar Polen.
Biem zei het clubgebouw.

piloot47 | 10-01-20 | 16:39

En het probleem, meneer, dat blijft!

laurentius | 10-01-20 | 16:00

Zou me niks verbazen als het aantal autobranden gigantisch omhoog gaat schieten zodra vuurwerk in de ban gaat. Tuig blijft tuig.

omwenteling | 10-01-20 | 16:00

Jammer dat Rutte de politie heeft wegbezuinigd, dus er is niemand meer om het te handhaven. Dat is is trouwens nu ook al het probleem ... Hee... Wacht eens...

Zoiets | 10-01-20 | 15:58

Gedeeltelijk verbod is zinloos want niet te handhaven. Gewoon totaal verbieden die idiotie. Ook lastig te handhaven, maar beter dan halfslachtig.

bobsyouruncle | 10-01-20 | 15:58 | 1

Dan maar halfslachtig handhaven?

Turbulentie? | 10-01-20 | 15:59

Vanaf begin november tot half december gezeik over zwarte piet, vanaf half december tot heden gezeik over vuurwerk wat komt er nu weer?,een duitser zei laatst tegen mij jullie daar in Nederland ontzettende zeikerds, ik moet hem nu wel een beetje gelijk geven, zeiken is zo’n beetje de nationale sport geworden in dit naar niveau riool afglijdende stuk grond aan de Noordzee

kapt.Jerkoff | 10-01-20 | 15:55 | 5

@tweetybird | 10-01-20 | 16:02:
Zwarte zaterdag, hittegolf, hitteplan, code geel/oranje/rood, boeren klagen, droogte.
Ik kan niet wachten. Zomer!

piloot47 | 10-01-20 | 16:42

Mijn reaktie was nog niet koud en lees net dat het gezeik over de slavernij in Amsterdam reeds begonnen is.

kapt.Jerkoff | 10-01-20 | 17:18

Binnenkort: wel of geen elfstedentocht. Zodra het 2 nachten vriest krijgen we dat gezeik.

Toos Bevergeil | 10-01-20 | 17:29
▼ 2 antwoorden verborgen

Gewoon het bezit verbieden. Laat het als explosieven onder de wapenwet vallen dan is het probleem snel opgelost. Het zou toch gek zijn als de jeugd met zo'n verbod nog met dat knalvuurwerk zou willen worden gezien. Als het bijvoorbeeld net zo strafbaar wordt als rondlopen met een machete onder je jas dan kijken ze wel uit!

Halal gehaktbal | 10-01-20 | 15:55 | 1

Mag ik vanavond nog wel bovenop mijn vrouw kruipen?

Turbulentie? | 10-01-20 | 15:54 | 5

‘Mens’ bedoel je

laurentius | 10-01-20 | 15:59

Ik denk dat zij net een vuurwerkvrijezone heeft aangevraagd rondom jouw bed. Alleen met een in 3-voud getekende aanvraag kan er van afgeweken worden.

ikpislauwbier | 10-01-20 | 17:40
▼ 2 antwoorden verborgen

Mooi man, we hebben helemaal geen politieke satire nodig van "Partij tegen de Burger", het is allemaal werkelijkheid! hahahahaha

ikpislauwbier | 10-01-20 | 15:52 | 7

@Kuifje-naar-Brussel | 10-01-20 | 16:05: Maar dat verbod wordt dus nooit teruggedraaid, ook al haalt het niets uit. Juist als er wel een meerderheid voor is. Daarom pleit ik al jaren voor dat de toetsingscriteria en evaluatieperiode in de wet zelf worden ingebouwd, zodat hij automatisch komt te vervallen als het geen succes is.

En waarom zou je voor de identificatieplicht zijn? Die noemde ik juist als voorbeeld van een zinloze maatregel die ook nog steeds bestaat.

Muxje | 10-01-20 | 16:14

@Muxje | 10-01-20 | 16:14: Waarom is dat een zinloze maatregel? In het VK is ie niet, en dat blijkt een van de redenen waarom illegalen zo graag die kant op gaan.

Rest In Privacy | 10-01-20 | 16:31

@Kuifje-naar-Brussel | 10-01-20 | 16:31: Er zijn verschillende redenen dat sommig illegalen naar het VK willen, maar het ontbreken van een identificatieplicht is er daar niet 1 van. Wat is er veranderd in opsporing en aanpak van illegalen in Nederland sinds de invoering? Niets. En ook voor andere opsporing levert het niets op: de politie mocht bij constateren van een strafbaar feit vroeger ook al om een ID vragen, en iemand vasthouden totdat zijn identiteit vastgesteld kon worden. Het enige verschil is dat de kans dat iemand zijn ID ook bij zich heeft iets groter is. Kortom: een privacy- en vrijheidsberovende maatregel die van eerzame burgers wetsovertreders maakt, met als voornaamste effect dat het uitdelen van boetes aan zwartrijders ietsjes makkelijker is geworden.

Maar de belangrijkste reden om af te schaffen is heel simpel: de wet draagt op geen enkele wijze bij aan de bij de invoering genoemde doelen.

Muxje | 10-01-20 | 17:00
▼ 4 antwoorden verborgen

Tuurlijk heeft verbieden geen zin, toch heb ik de indruk dat er vooral die ene nacht dat het niet verboden is veel vuurwerk ongelukken/overlast is en de andere 364 dagen een stuk minder. Hoe zou dat toch komen?

een_mike | 10-01-20 | 15:51 | 2

Hoe zit het in landen waar het 365 dagen per jaar niet verboden is? Ohja, ook zga als geen overlast. Misschien heeft het er iets mee te maken dat we hier allemaal tegelijkertijd alles de lucht in schieten.

MrLahey | 10-01-20 | 15:55

Blijkbaar maakt het veel uit of het aantal slachtoffers in 1 nacht valt, of een groter aantal slachtoffers verspreid over een jaar. Ik denk dat er momenteel meer slachtoffers vallen door rondslingerende messen, maar dat aanpakken daartoe is overheid niet in staat, dus dan kiezen ze maar voor een verbod op vuurwerk wat ik niet te handhaven is, maar zou daadkracht (proest) moeten tonen of iets dergelijks.

Ruikbaard | 10-01-20 | 16:03

Je kan het vuurwerk wel verbieden, maar die eikels die het vuurwerk gebruiken om de hulpdiensten en burgers te bestoken blijven gewoon. Kunnen we daar niet iets aan doen ipv weer een traditie om zeep helpen?

MrLahey | 10-01-20 | 15:44 | 2

Nee natuurlijk niet, dat kost namelijk zoveel thee om met al die mensen een kopje thee te drinken. Beter kan je de normale bevolking alles afnemen, die slikken alles toch wel.... waarschijnlijk tot dat het lang geduurt heeft en de burger oorlog uitbreekt.

ikpislauwbier | 10-01-20 | 15:49

Gewoon lekker meedoen met het Chinees Nieuwjaar op 25 januari. Daar is knallen een eeuwen oude traditie en als de overheid ergens niets tegen doet is het wel het aanpakken van tradities die niet van autochtone Nederlanders zijn.

Ruikbaard | 10-01-20 | 15:44

Wat is illegaal?Als ik in Duitsland vuurwerk koop is dat dan illegaal?is toch EU,ik koop er ook bier en dat kan ook gevaarlijk zijn bij overdosis.

storm op komst | 10-01-20 | 15:40 | 6

De EU bestaat alleen als het de politieke EU adel uitkomt.... De EU is er niet voor U!

ikpislauwbier | 10-01-20 | 15:51

@Je_zeulende_zusje | 10-01-20 | 15:48: Heb in de Duitse Eifel een stacaravan,ben meer dan de helft van het jaar in Heimbach heerlijk eten en drinken,en betaalbaar,ja ik ben een beetje verliebt op de Eifel, prosit.

storm op komst | 10-01-20 | 15:56
▼ 3 antwoorden verborgen

Wij kunnen de rotjes van vroeger niet vergelijken met de explosieven die nu voor “ vuurwerk” doorgaan. Asociale figuren verpesten het zoals gewoonlijk voor iedereen. Op 31/12 wordt NL een oorlogsgebied waar kennelijk alles wordt toegestaan. Stoppen met dit mooie oude gebruik. Geef Gemeenten muntjes om per dorp/wijk een vuurwerkshow te organiseren en dat was het dan.

Eendragtmaaktmagt | 10-01-20 | 15:39 | 3

Vroeger had je ook al bijv. strijkers..

Kleine_Deugniet | 10-01-20 | 15:46

De rotjes die in Nederland legaal zijn stellen niks voor, ook niet vergelijking met vroegah. Mensen willen zelf vuurwerk afsteken, dus een gemeentelijke vuurwerkshow is geen redelijk alternatief. Daarnaast zijn al die shows in een paar jaar tijd wegbezuinigd.

MrLahey | 10-01-20 | 15:47

Waarom zou ik meebetalen aan een vuurwerkshow waar ik niet naartoe kan?

Schietmijmaarlek | 10-01-20 | 16:39

Als het consumentensiervuurwerk maar mag blijven.
Zonder dat kunnen we de jaarwisseling ook gaan schrappen, want dan is er geen lol meer aan om 00.00 uur.

Schietmijmaarlek | 10-01-20 | 15:39 | 2

Krijg je tenminste ook geen verkeerde ideeën over wat voor een jaar je tegemoet gaat.

MrLahey | 10-01-20 | 15:49

@MrLahey | 10-01-20 | 15:49: Maakt niet uit. Blijkt hier achteraf toch altijd een k*dtjaar te zijn geweest. ;)

Schietmijmaarlek | 10-01-20 | 16:37

'fundamenteel doordenken'
Dat is VVD's voor 'het is een taai dossier'. Wat - vrij vertaald - zoveel betekent als: 'We gaan uiteindelijk niets echt oplossen of aanpakken, kutburgertje'

Rest In Privacy | 10-01-20 | 15:38 | 2

Ze gaan wel iets doen, maar wat ze ook doen, het is nooit goed.

Rest In Privacy | 10-01-20 | 15:55

Nederlands knalvuurwerk is door strenge regels al 'licht' spul, dus als je een zware knal hoort, dan is het vrijwel zeker illegaal buitenlands spul. Een verbod op knalvuurwerk lost dus niets op.

Het is typerend Hollands om een schijnoplossing te kiezen die de economische belangen ongemoeid laat. Knalvuurwerk is spotgoedkoop, een doos rotjes kost 1 of 2 euro. De vuurwerkbranche kan prima leven met een verbod daarop.
Het echte geld zit bij de dure & zware cakeboxen die afgelopen jaren steeds zwaarder zijn geworden (paar kg kruit per stuk), en die véél meer lawaai maken dan legaal knalvuurwerk. Bovendien zijn die dingen qua milieubelasting veel schadelijker, want zware metalen voor de kleur-effecten.

Maar ja, daar zit het echte geld, dus daar durven we niet aan te komen.

raskol | 10-01-20 | 15:38

Dit blijft er toch wel 1tje in het rijtje: er zijn te veel plofkraken, dus we gaan pinautomaten verbieden.

trottle | 10-01-20 | 15:37 | 1

Hoe ga je vuurwerk verbieden of inperken als in de landen om ons heen alles te koop is en mag.
Ga je dat met de eu regels kunnen afstemmen?
Vrij verkeer en gebruik van goederen door de eu heen?

faqu2 | 10-01-20 | 15:37

Wat me vooral opvalt is dat het sinds de jaarwisseling in elke nieuwsuitzending op prime-time over vuurwerk is gegaan. Elke dag een ander cijfer. Dit lijkt op een gecoördineerde actie van de politie. Wat je ook van vuurwerk vindt, dit begint op te vallen.

Sqbar | 10-01-20 | 15:36 | 4

Maar over handhaving blijft het stil...

LuNaTeeQ | 10-01-20 | 15:40

Zo begon het met de Zwarte Piet discussie ook. Vanuit het niets werd dat opeens dagelijks op de agenda gezet, door allerlei media.

obominotie | 10-01-20 | 15:49

Tuurlijk, anders komt de hoge inflatie van 2019 in het nieuws en dat kan beter niet gebeuren.

hier openen | 10-01-20 | 16:13
▼ 1 antwoord verborgen

Vanuit mijn eigen optiek Jammerrr.
Gezien door de ogen van alle hulpdiensten, zoals politie, brandweer en zorgverleners een logische beslissing.
Zoals altijd moeten de goeien onder de kwaaien lijden.
Nu maar afwachten wat gemeenten voor vuurwerkshow gaan geven.
Ben er nu al van overtuigd dat onze gemeente daar niet of nauwelijks aan mee gaat werken.
Omdat onze gemeente bestaat uit een aantal dorpen, zal het “feest” plaatsvinden in de dorp waar het gemeentehuis staat.
Ga je dan met een slok op naar het andere dorp?
Of wordt het dan stiekem zelf wat afsteken, met het risico op een boete.
Rebels als sommige mensen zijn, zal het probleem niet 1 2 3 opgelost zijn.
Weer een mooie traditie naar de kloten.
Vooral naar de kloten omdat een stel malloten zich niet weten te gedragen.
Mixed emotions hier.

Ruimedenker | 10-01-20 | 15:35 | 2

Jeetje, wat kan jij goed op enter drukken man!

MrLahey | 10-01-20 | 15:51

Een 'rot'maatregel?

Schoorsteenveger | 10-01-20 | 15:34

Voor degenen die nog wat overgehouden hebben van afgelopen oud/nieuw, steek het nu allemaal af, nu het nog kan, of lever het in, straks is het voorbij.

Broadsquire | 10-01-20 | 15:33 | 1

Ik heb alweer in Duitsland besteld voor het komende oudjaar. Wie houdt mij tegen om dat spul af te steken ??

Drake69 | 10-01-20 | 16:00

Het is wel een beetje lafjes om nu zielig "en dan zoeken we gewoon weer iets anders om te verbieden" te roepen als je als Geenstijl zijnde net ook dagen aan het zeuren bent geweest dat het verboden moet worden.
Maar goed, een verbod wat het echte probleem: Het totale gebrek aan handhaving en opvolging moet maskeren. Gaan we het verbod nog evalueren? Als in: Indien niet minder overlast en vandalisme, en dan schaffen we het verbod weer af?

TheEgg | 10-01-20 | 15:30 | 3

Een beetje!?!

willem n | 10-01-20 | 15:33

Nee TheEgg, dan verbieden we oud en nieuw met een avondklok. Zero tolerance.

Moet je eens kijken hoe goed het drugsverbod werkt!

Harris Pilton | 10-01-20 | 15:40

Net zoiets als het kwartje van Cock?

Rest In Privacy | 10-01-20 | 15:43

Nou voorstanders.
Het volgende stadium is natuurlijk handhaven, want dat wil natuurlijk iedereen ook. En daar gaat de politieke elite van smullen. Het proces richting totale persoonlijke surveillance 24/7, Chinese stijl, ligt al in de maak. En dan gaat het al lang niet meer om het handhaven van het vuurwerkverbod. Succes er mee.

Lafayette | 10-01-20 | 15:30

Een ‘serieuze inperking’ van de EU verdient toch mijn voorkeur.

Fi-Bu-Bla | 10-01-20 | 15:30

Geen vuurwerk
Gewoon een uurwerk
Nieuwe hit van Prins.

Rest In Privacy | 10-01-20 | 15:29

Dus ik moet nu het carnaval-klapperpistooltje van mijn zoontje afpakken?

Jos Tiebent | 10-01-20 | 15:29 | 3

Zit jij nu een gender te projecteren op je kind?

Rest In Privacy | 10-01-20 | 15:30

Jij denkt dat een klapperpistooltje nog mag? Hahahaha!
Welnee. Lijkt veel te veel op een echte. Verboden.

Stormageddon | 10-01-20 | 15:31

Zwarte Piet, geen 130 km/uur, geen houtkachels, knalvuurwerk en ander leuk spul geen wegwerpplastic, messen verbod, alles ist Verboten! Ik stel voor dat er een verbod op een verbod komt, dus graag een wetsartikel voor dat verdere verboden verbiedt!

Oklahoma | 10-01-20 | 15:25 | 3

Hoezo? Wanneer er dingen niet goed gaan in uw priveleven brengt u toch ook veranderingen aan om het beter te maken?

halfvolle glas | 10-01-20 | 15:27

@halfvolle glas | 10-01-20 | 15:27:
Als de kat regelmatig het vlees van tafel jat, dan wordt ik in ieder geval geen vegetarier.

wan hung lo | 10-01-20 | 15:37

@halfvolle glas | 10-01-20 | 15:27: Heb driehonderd jaar niets gehoord over Zwarte Piet, maar nu een piepkleine schreeuwende minderheid niet meer wil, gaan we alles veranderen. Dat is geen democratie, maar meer het soort van wat er oosterlijk in de jaren dertig gebeurde.

Toverkol | 10-01-20 | 18:09

Gelukkig wel 1 verschil komend jaar. Nu rijden ze eerst met 100 km per uur naar de grens met die bus. Om daarna met 160 naar polen en zo te rijden om illegaal vuurwerk te halen. Een klein beetje veiligheid hebben we dus wel gewonnen.Met 130 met zoveel busjes had vast veel onveiliger geweest!!

tweetybird | 10-01-20 | 15:23

Vuurwerk en kattekwaad kan gewoon als we 13 miljoen inwoners zouden hebben.

Rest In Privacy | 10-01-20 | 15:23

En iedereen heeft het maar over een traditie, hier de geschiedenis:
De oorsprong van het gebruik dat burgers in Nederland zelf zonder speciale opleiding vuurwerk mogen kopen en afsteken met oud en nieuw is pas ingeburgerd na de Tweede Wereldoorlog. Er zijn sterke aanwijzingen dat de Indische Nederlanders, waarvan er tussen 1945 en 1962 tienduizenden naar Nederland migreerden als gevolg van de dekolonisatie van Nederlands-Indië en Nederlands-Nieuw-Guinea, de traditie van consumentenvuurwerk tijdens de jaarwisseling in Nederland hebben geïntroduceerd.[2] In de meeste Nederlandse gemeenten was het afsteken van 'Chinees' vuurwerk midden jaren 1950 formeel verboden, maar werd her en der gedoogd tijdens de jaarwisseling, ondanks allerlei relletjes die dit veroorzaakte (vooral in Den Haag, waar veel Indische Nederlanders oud en nieuw met vuurwerk vierden).[2] In 1955 probeerde de Vereniging van Nederlandse Gemeenten dit vergeefs te beëindigen; autoriteiten kozen in plaats daarvan voor de strategie om het fenomeen veiliger te laten verlopen.[2] Consumentenvuurwerk werd in Nederland pas eind jaren 1970 populair; daarvoor was het gebruikelijker dat alleen pyrotechnische experts vuurwerkshows hielden.
Bron: nl.wikipedia.org/wiki/Vuurwerkbeleid_...

Animals | 10-01-20 | 15:22 | 4

Als je niet verder wilt zoeken dan kom je ook niet verder, er zijn bv in de Gemeente goude al verordeningen dat gebruik van voetzoekers en rotjes bestraft wordt en dat is van rond 1740, de eerste Nederlandstalig handleiding om dit soort vuurwerk te maken is nog ouder.

willem n | 10-01-20 | 15:29

@ikpislauwbier | 10-01-20 | 15:26:
Nee, je kan hier lezen dat het nog niet zo lang een traditie is en dat ze sinds 1955 al bezig zijn om het veiliger te laten verlopen wat niet echt is gelukt.

Animals | 10-01-20 | 15:31

@ikpislauwbier | 10-01-20 | 15:26: ze vulden aan waar we nog wat konden gebruiken, hartjesdag is een Amsterdamse traditie die de nek om is gedraaid waarbij ook vuurwerk werd gebruikt en was van voor WOII.
Chinese rollen zijn echte multiculti integratiebanden!

willem n | 10-01-20 | 15:33
▼ 1 antwoord verborgen

Kan het nog erger ? Yep,

"Scanauto’s Amsterdam fotograferen etalages voor heffing nieuwe belasting"

Jan Leul | 10-01-20 | 15:22

Vuurwerk in de ban doen is de lont in het kruitvat.

Nehemia | 10-01-20 | 15:22

Heb oud en nieuw dit jaar in Duitsland gevierd. Paar leuke doosjes bij de Aldi gekocht. Werd in de omgeving aardig wat van dat siervuurwerk afgestoken. Uiteraard vuurwerkbril voor pa en kids. Prima sfeer en was leuk om naar te kijken.
Tuurlijk, lui die zich niet weten te gedragen kunnen met vuurwerk extra schade doen. Maar dat lukt ook goed met benzine en een aansteker. En ook ja, er zullen ongelukken gebeuren. Dan kan je auto's ook wel gaan verbieden. Grote probleem is dat er rotzooi wordt geschopt omdat men daar in Nederland mee wegkomt. Met dank aan de VVD die Justitie compleet verkloot heeft. Het vuurwerk is niet ongevaarlijk, maar vormt niet de ken van het probleem.

Rest In Privacy | 10-01-20 | 15:22 | 5

Maar we gaan auto's ook verbieden. Die zijn gevaarlijk en heb je niet nodig. Ga maar met de fiets. En die gaan we ook verbieden want daar kan je mee gooien. Ga maar lopen....

ikpislauwbier | 10-01-20 | 15:47
▼ 2 antwoorden verborgen

'Serieuze inperking' ....... komende van een politicus is een synoniem voor'halfbakken maatregelen' die ook nog eens niet gehandhaafd worden . Loop al te lang rond op deze aardbol om dit gepolder niet te herkennen.

Koning BongoBongo | 10-01-20 | 15:21

"En het probleem, meneer, dat blijft."

Winter_is_coming | 10-01-20 | 15:20 | 1

Gewoon alle slechtopgevoede verrotte jeugd verbieden! En alle volwassen kloothommels ook.

Rest In Privacy | 10-01-20 | 15:47

Een doorzichtige truc om de aandacht af te leiden van de echte problemen waarmee we kampen, zoals een tekort aan oefenlocaties voor tafeltennissers in de regio Goes.

Ridde Rogter | 10-01-20 | 15:17 | 2

Niet alleen in Goes!!

DeutschlandUberAlles | 10-01-20 | 15:20

Waarom wordt Zierikzee altijd overgeslagen?

Rest In Privacy | 10-01-20 | 15:46

Tja dan moet ik nu om niet herkent te worden, het knalvuurwerk door de brievenbus gleuf naar buiten gooien in plaats van naar binnen, is wel even wennen zo. Het is een Rotjesmaatregel.

jan huppeldepup | 10-01-20 | 15:16 | 2

Wat is er mis met het oud Hollandsch brievenbuspissen?
Waarom moet daar een knal bij?

Rest In Privacy | 10-01-20 | 15:20

@Je_zeulende_zusje | 10-01-20 | 15:20: Tja we kunnen het gelijktijdig doen, kijken wie de meeste lol heeft, ik met me natte handen of u zonder ballen.

jan huppeldepup | 10-01-20 | 15:22

Zodra traditie een soort 4-daagse oorlog werd was ik er klaar mee.

Wekkertje | 10-01-20 | 15:15 | 3

Ja precies dat !!!

Yellow Shark | 10-01-20 | 15:21

De oorzaak van die transformatie was vast niet het legale vuurwerk. Dan zal het verbieden van legaal vuurwerk ook geen barst uitmaken.

Winter_is_coming | 10-01-20 | 15:22

@Winter_is_coming | 10-01-20 | 15:22: Dat is het mooie hieraan. Illegaal vuurwerk werd al lang gedoogd, zoals vele dingen die illegaal zijn. Gewoon ook lekker meedoen met illegaal vuurwerk. Op naar Duitsland en Polen!

ikpislauwbier | 10-01-20 | 15:24

Gewoon even de grens over en je hebt dat spul al en nog goedkoper ook.

Psycho3 | 10-01-20 | 15:15 | 3

Tja daarom je de straffen van het in bezit hebben van deze illegale rotzooi zodanig hoog maken dat het voor de meeste niet meer loont. He regering, er valt geld te verdienen dus ga is druk doen.

jan huppeldepup | 10-01-20 | 15:19

@jan huppeldepup | 10-01-20 | 15:19: He dat is wel een idee... illegale dingen gaan bestraffen. Misschien hadden we dat de laatste 25 jaar wat meer moeten doen ipv boetes voor te hard rijden en fietsen zonder licht uitschrijven

ikpislauwbier | 10-01-20 | 15:23

Rutte iets over een rotmaatregel.

Miezerig | 10-01-20 | 15:14

Maar ja in de randstad zijn we van het vuurwerk af. Maar waarschijnlijk niet van het gezeik. Ik wacht al met smart op pasen en paasvuren. Het carbietschieten. Vlees schaamte. Houtkachels die zelf gecremeerd gaan worden. Festivals die verboten worden. Afgeschafte geldautomaten. Nou ben ik wat vergeten. Wat best wel zo zal zijn hoor ik het graag. Want ik denk dat afschaffen het woord van 2020 wordt. Samen met klimaatgekte!!

tweetybird | 10-01-20 | 15:14 | 1

Dan schaffen we 2020 ook maar af. Niet dan?

Winter_is_coming | 10-01-20 | 15:15

Ooit zijn de nieuwe politieoutfits bedacht om de politie een wat indrukwekkender imago te geven. Dat is o.a. mooi meegenomen bij handhaven. Zijn er cijfers die iets zeggen over de positieve ontwikkeling t.a.v. respect dat mensen tonen naar de politie i.v.m. de nieuwe tenues?

Leptob | 10-01-20 | 15:13 | 3

Zowel autochtone als allochtone Nederlanders hebben nooit ergens respect voor. Dus maakt niet uit wat ze aan hebben ze zullen nooit indruk maken. Het zit niet in onze genen.

halfvolle glas | 10-01-20 | 15:19

Tja zolang onze politie nog niet met zes man een tegenstribbelende verdachte kan aanhouden lachen alle criminelen ons uit.

jan huppeldepup | 10-01-20 | 15:25

@halfvolle glas | 10-01-20 | 15:19: Weet je voor wie ze wel respect hadden?

ikbenerweer! | 10-01-20 | 15:34
-weggejorist-
bisbisbis | 10-01-20 | 15:12 | 4
▼ 4 antwoorden verborgen

Fijn dat ze *duikt voor Thunderking* eindelijk een keer *Springt weg want nitraat waarschuwings licht tussen benen* de echte problemen *voetzoeker gemaakt van lawinepijl zoeft langs hoofd* gaan aanpakken

niemand specifiek | 10-01-20 | 15:12 | 1

dat echte probleem is natuurlijk het legale vuurwerk wat over het algemeen netjes wordt afgestoken, en niet het illegale zware spul waar men hot potato mee loopt te spelen

niemand specifiek | 10-01-20 | 15:14

Keihard aanpakken die vuurwerkTokken, uitroep. Vanaf october tot ver in januari waan je je in Gaza. Keihard aanpakken die vuurwerkTokken, uitroep. Nu...

BinAardig | 10-01-20 | 15:12 | 1

Van oktober tot ver in januari. Wat een bullshit.

Maytheforcebewithyou | 10-01-20 | 21:48

Hulpverleners die bekogeld worden met vuurwerk en nu piepen dat er een verbod op vuurwerk komt.

botbot | 10-01-20 | 15:11 | 4

Hulpverleners worden 364 dagen per jaar lastig gevallen, ten gevolge van alcohol misbruik of overmatig gebruik, cultuur mafklappers en psychisch labielen.

Zelfde geldt voor de jaarswisseling, maar dan is het "ineens" door toedoen van vuurwerk, zegt men.

Papieren overwinning voor de hulpdiensten, worden straks 365 dagen per jaar nog steeds lastig gevallen. Heeft niets met vuurwerk maken.

Zelfde geldt voor huilende oogartsen. Op een doorgaande dag in het jaar, komen er net zoveel patienten met oogletsel binnen, in vergelijk met de nieuwjaarsnacht. Alleen dan met (staal)splinter, bijtende stof of zelf toegebracht letsel door stommiteit.

Deze hele 'serieuze inperking' is op basis van 'Cherry Picking' en anders niet.

Guy Fawkes | 10-01-20 | 15:27

@Guy Fawkes | 10-01-20 | 15:27: Het hele leven bestaat uit Cherry Picking.

Rest In Privacy | 10-01-20 | 15:47
▼ 1 antwoord verborgen

Mooi zo, ook namens alle dieren!

AntoniusVeenstra | 10-01-20 | 15:10 | 2

Krekt!

BinAardig | 10-01-20 | 15:13

Niet namens mijn dieren,.... altijd typisch dat vuurwerkhaters dieren hebben die nergens tegen kunnen en vuurwerkliefhebbers dieren hebben die er geen last van hebben..

willem n | 10-01-20 | 15:49

Nu nog slachtfeest en halal vlees verbieden en ik dans spontaan de horlepiep.

King of the Oneliner | 10-01-20 | 15:09 | 2

Het slachtfeest en het suikerfeest gaan de plaats innemen van oud en nieuw. Maar bij deze cultuur hoort ook in de lucht schieten met je pistool of AK47 bij feesten en partijen, denk dat Nederland een stuk dynamischer wordt

ikpislauwbier | 10-01-20 | 15:12

Die horlepiep kunt u wel op uw buik schrijven.

katvanger | 10-01-20 | 15:25

Goed besluit. Zoals jullie (misschien onbedoeld) schreven, de vorige generaties konden prima met vuurwerk omgaan. Geen veldslagen werden uitgevochten op straat met knalwerk en vuurpijlen. Geen massaal uitgebrande auto's en hulpverleners die massaal werden bekogeld met vuurwerk. Helaas is dat tegenwoordig anders. Daar past nog maar één maatregel tegen: een totaal verbod van vuurwerk.

LangeJannetje | 10-01-20 | 15:08 | 9

@ikpislauwbier | 10-01-20 | 15:13: zonder legaal vuurwerk niet natuurlijk. Maar gelukkig hebben we nog illegaal vuurwerk. De veldslagenshow must go on!

Winter_is_coming | 10-01-20 | 15:17

@tweetybird | 10-01-20 | 15:17: Bij ons in het noorden werd met spullen gesleept. Ludiek, grappig, maar er werd (zonder t) nooit iets moedwillig kapot gemaakt.

LangeJannetje | 10-01-20 | 15:41

@KutFilosoof | 10-01-20 | 15:17: Klopt. En daarom moet daarnaast ook stevig gehandhaafd worden, zodat de straten weer van iedereen worden tijdens oud en nieuw.

LangeJannetje | 10-01-20 | 15:42
▼ 6 antwoorden verborgen

Wat zou Nederland toch een mooi land zijn als dit nou echt het ergste is wat directe aandacht verdient van onze bestuurders.

niet-creatief | 10-01-20 | 15:08
-weggejorist-
CrazyAlf | 10-01-20 | 15:07 | 2

Tja als vuurwerk verboden wordt moet ik jammer genoeg met een vuurwapen een beetje knallen, (oefenmunitie voor mijn AK 47 =*inbrekers schrik* bestellen doet).

jan huppeldepup | 10-01-20 | 15:06 | 2

Ik ga gewoon weer zelf knutselen met gootsteenontstopper, benzine, bakmeel en aluminium vijlzel, ijzer vijlzel etc, mooi man!

ikpislauwbier | 10-01-20 | 15:09

En ik maar denken dat juist nieuwjaar altijd de ultieme tijd was om je AK47 even uit te proberen. Zekers tegenwoordig valt dat niet meer op.

Wekkertje | 10-01-20 | 15:19

Ah, tegenvallende koopkrachtcijfers, zeker? De aandacht moet even verlegd worden.

De verwarde man | 10-01-20 | 15:05 | 1

Agh, heb je als land toch 77 miljoen meer te besteden als je het niet aan vuurwerk uitgeven kan? En dat was alleen inkoop, iemand een idee hoe dat met alle schade aan mens en materiaal was dit jaar? Waarschijnlijk bijna een tientje winst per maand. Fantastisch :-)

Sessine | 10-01-20 | 15:27

"Kabinet wil ‘serieuze inperking’ legaal vuurwerk." Dat zou betekenen dat er een duidelijke grens wordt gesteld en gehandhaafd. Een duidelijke grens stellen en handhaven is, behalve EU maatregelen die ons geld uit de zak kloppen, een kunst die verloren is gegaan voor de rotzakjes die tegenwoordig de straten onveilig maken. De regering staat machteloos tegenover drugscriminaliteit, mocrobendes, illegale illegalen die massal straatroof plegen, mensenhandel die hier vrouwen in prostitutie dwingen en ga maar door. "Kabinet wil ‘serieuze inperking’ legaal vuurwerk." betekend het zelfde als 'keihard aanpakken'. Namelijk; resultaat zero.

Peter-Rissing | 10-01-20 | 15:05 | 1

Kennelijk is het de bedoeling om verschuiving te creeeren naar meer illegaal vuurwerk, want dat wordt nu ook al gedoogd....

ikpislauwbier | 10-01-20 | 15:11

Maar ja hoop wel dat vrijdag dan pinokkio ook gaat melden . We gaan de politie inperken. Lees afschaffen. Waarvoor zou je die namelijk nog hanhaven als ze niet kunnen handhaven. Nou vuurwerk ook afgeschaft wordt hebben we ze niet meer nodig. Aangiftes werden al niet opgenomen. Daders van woon inbraken worden nooit gepakt. En zo zijn er een hoop dingetjes die ze niet meer kunnen. We hebben dus zat aan Boa's. Yep akkerboom. De conclusie. Eigenlijk ben je 1 grote faalhaas!!

tweetybird | 10-01-20 | 15:04

"Rotjes... vuurpijltjes... Dat is allemaal verleden tijd want verbod..." Volgens mij was dat allang verleden tijd, en is dat juist het probleem. Hier in een rustig laagbouwwijkje grenzend aan het stadacentrum, randje randstad, zijn elke november en december de hele dag door enorme explosies te horen. Politie surveilleert veel, maar helpt niet. Teveel dreunen. Tegen de tijd dat ze arriveren, zijn die snotneuzen allang weg. Mensen zonder aanleiding staande houden ter controle mag niet. Dus ja. Ik zou zeggen koester je herinneringen aan een vredig bestaan.

Rest In Privacy | 10-01-20 | 15:04 | 2

Ik besta nog steeds vredig ;-)

katvanger | 10-01-20 | 15:32

Wat raar. Ik zie eerst een mediale hetze tegen vuurwerk, onder meer op dit blog, en nu is het toch jammer dat er een verbod komt / er mag ook helemaal niets meer? Ik had een juichbericht verwacht.

Arkan Sonney | 10-01-20 | 15:04 | 1

Tja die reaguurders die juichen hebben net een neut om het vieren ingeschonken en geen tijd om te schrijven, de kleine groep vuurwerkfanatici is dus de enige die nu schrijft.

jan huppeldepup | 10-01-20 | 15:40

Maar wat gaat dit kabinet doen tegen de echte problemen in de samenleving?

Absoluut helemaal NIETS natuurlijk.

Solar666 | 10-01-20 | 15:04 | 3

U bedoeld problemen in de samenleving zoals vuurwerk dat gebruikt wordt als wapen en autos en huizen die in de hens worden gezet?

halfvolle glas | 10-01-20 | 15:24

@halfvolle glas | 10-01-20 | 15:24: bedoelt

halfvolle glas | 10-01-20 | 15:24

Ze kunnen dit probleem niet eens oplossen, dat hoor je toch duidelijk in de woorden van Rutte. Laat staan de echte problemen. Slappe hap!
-

Bernhard de II | 10-01-20 | 15:45

Prima besluit. Vuurwerk foutief afgestoken door iemand anders heeft mijn dochter het gehoor aan een van haar oren gekost. Het plezier is er voor mij allang af.
Aangezien het ieder jaar van kwaad tot erger gaat is een verbod echt het beste. Al denkt mijn zoon er uiteraard heel anders over :-)

enternaar | 10-01-20 | 15:02 | 6

@niet-creatief | 10-01-20 | 15:07: onzinnige comment, je kan geen onderscheid maken tussen weinig/veel gevaar? Het is toch te begrijpen dat enternaar er geen zin meer in heeft na wat er gebeurt is? Ook geeft hij aan dat het van kwaad tot erger gaat elk jaar, volgens mij volledig terecht.

PSYx | 10-01-20 | 15:20

@Nohara | 10-01-20 | 15:08: legaal vuurwerk wat uit potten komt en vuurpijlen knallen Echt hard genoeg voor gehoorschade als dat vlakbij t gehoor komt.

timmey | 10-01-20 | 15:21

@enternaar | 10-01-20 | 15:02
Grootgebracht worden met verboden. Dat gaat vast goed komen....
Misschien vraagt ie zich ooit nog eens af hoe het kwam dat hun ouders en grootouders wel alles mochten en zij niet.

Lafayette | 10-01-20 | 15:26
▼ 3 antwoorden verborgen

mooi omschreven, ja zo deed ik t VROEGAHAH ook. maar die kneuzen van tegenwoordig verneuqen de boel. Dus kappen met die zooi.

BYO | 10-01-20 | 15:01 | 1

Fantastisch voorbeeld hoe men illegaal vuurwerk wil aanpakken en daarom legaal vuurwerk verbied..... En nog trots ook.

willem n | 10-01-20 | 17:13

‘serieuze inperking’ legaal vuurwerk. Dus geen inperking illegaal vuurwerk?
Geweldig plan.

HenkyPanky | 10-01-20 | 15:01

Het is idd wel makkelijker om vuurwerk te verbieden ipv de probleem jongeren het land uit te werken. Inderdaad ging het er vroeger bij ons zo aan toe zoals jullie omschrijven, maar nu krijg je letterlijk vuurwerk naar je hoofd geslingerd omdat je toch maar een blanke Nederlander bent.. flikker die gasten er toch uit!!

testpilot101 | 10-01-20 | 15:00

ik voorzie al grote grenscontroles aan de grens met Duitsland straks..... oh wacht dat mag niet van de EU

ikworstelengadouchen | 10-01-20 | 15:00 | 3

jazeker wel, douane controle op invoer illegale producten mag (sterker nog doen ze nu steekproefgewijs om de zwart-kruit strijkers eruit te halen)

Petroselinum crispum | 10-01-20 | 15:01

@Petroselinum crispum | 10-01-20 | 15:01: en hoeveel pakken ze niet? ik durf te zeggen eeen hele hoop. daarnaast die zwartkruit cobra's die hier verboden werden, waren daar legaal.

ikworstelengadouchen | 10-01-20 | 15:14

Huidige grenscontroles zijn zeer beperkt en selectief, plofkrakertjes vliegen zo heen en weer.. alleen met oud en nieuw gaan ze ineens ietsje pietsje meer controleren.

timmey | 10-01-20 | 15:22

Vuurwerk. Manmanman, dit kabinet heeft haar prioriteiten helemaal verkeerd. Ze moeten werken aan woningnood, migratiestop, banen, ... Maar niet aan dit soort geneuzel.

Winter_is_coming | 10-01-20 | 14:59 | 2

De zoveelste "rotmaatregel"

Muxje | 10-01-20 | 15:02

Kortom dit is gewoon weer de zoveelste afleiding van wat de echte problemen zijn. Het zoveelste trucje om de gemiddelde stemlaaf tevreden te stellen in de daadkracht van onze politiek partijen.

Solar666 | 10-01-20 | 15:06

Een vuurwerkshow, de rubberen tegel van het oud en nieuw.

Ruikbaard | 10-01-20 | 14:58 | 1

2 cakes op het pleintje show bedoel je

Petroselinum crispum | 10-01-20 | 15:01

MUh TrAdiZiE

Woekerpaulus | 10-01-20 | 14:58

Vuurwerk wordt verboden ,Zwarte piet /paasdagen /kerstmis wat wordt niet verboden in Nederland.wij binnen kort een dictatuur staat .Wij leven al in een boete staat ,iedereen kan je al bekeuren BOA ,Rijkswaterstaat,boswachters ,gemeentes ,handhavers,En de bekeuringen zijn zo hoog dat je in de armoe terecht komt .

gerrit5042 | 10-01-20 | 14:58 | 3

Grenzen weg, tradities weg, het gezin weg. Massa's allochtonen binnenhalen en niet aflatend mix stellen promoten. De nieuwe EU mix mens zonder wortels is bijna klaar..

rukvogel | 10-01-20 | 15:03

de enige bekeuringen die ik 'krijg' is een verdwaalde bon voor te hard rijden, parkeren en wellicht een plasje waar het niet mag. zo erg is het allemaal niet. En als je het niet kan missen, raad ik aan iets meer verantwoordelijk te zijn.

Schepvogel | 10-01-20 | 15:03

Een bekeuring is niet meer dan een vergunning die je past hoeft aan te schaffen nadat je betrapt bent op het verrichten van een daad die de betreffende vergunning vereist.
Als je genoeg munten hebt mag je in dit land nogsteeds alles.

niet-creatief | 10-01-20 | 15:10

Decennia ging het goed. (Op enkele haagse wijken na).

Echt.. dit vuurwerkverbod is het equivalent van:
"Een serieuze inperking op zwembaden"

KutFilosoof | 10-01-20 | 14:57 | 1

totdat europa en het WWW openging ipv met romeinse kaarten bekogelt de jeugd elkaar met zware knallers

Petroselinum crispum | 10-01-20 | 15:03

Het zal wel. Ik zit gelukkig niet meer in dat vertruttende Nederland.
Echter het mechanisme hoe men dit voor elkaar krijgt is wel bedenkelijk. De bevolking is wat dat betreft murw te kneden door media en schreeuwers. Zwarte Piet gaat er zeker ook aan. Net als de Kerst. Vlees eten. Pasen. BBQ. Houtkachels. Zelfstandig autorijden. Gemengd zwemmen. Ga maar door. De samenwerkende aanpak van media, politiek en activisten werkt keer op keer. Op mondiale schaal is het plan iets complexer en trager, maar het gaat net zo. Klimaat, me too, inclusiviteit....

Lafayette | 10-01-20 | 14:57 | 2

Waar woont u nu momenteel? Australië?

born2killn00bs | 10-01-20 | 15:00

Nu nog de Kerst en Sinterklaas verbieden en we hebben een rustige december maand.

born2killn00bs | 10-01-20 | 14:56 | 3

Tja Kerst, Kerst??? Ooooo u bedoelt het winterfeest.

jan huppeldepup | 10-01-20 | 15:00

En daarna het suikerfeest gaan promoten, want dat is zo'n lieve cultuur

ikpislauwbier | 10-01-20 | 15:02

@jan huppeldepup Klopt helemaal Jantje!

born2killn00bs | 10-01-20 | 15:02

* schuur leegruimt voor opslag van pallets en autobanden *

Guy Fawkes | 10-01-20 | 14:56

zijn vorig jaar allemaal opgerold is namelijk in heel Europa verboden om vuurwerk via de post te versturen.

Petroselinum crispum | 10-01-20 | 15:04

Als ze nou eerst even handhaven op huidige regelgeving en dat lukt eindelijk(ze hebben het zelf laten versloffen) dan heeft niemand meer serieuze klachten. Maar dit slappe kabinet kan alleen maar met een zwakte(ver)bod komen...
Oh en voor de brave borsten die niet de dupe willen worden van dit kansloze gezeik:
www.petitievoorvuurwerk.nl/

VP732 | 10-01-20 | 14:55 | 5

@VP732 | 10-01-20 | 15:13: Hoeveel ga je halen als je een petitie begint om alle vuurwerk te verbieden? Meer, denk ik.

Rest In Privacy | 10-01-20 | 15:48
▼ 2 antwoorden verborgen

Ik ben er mee. Ik kan mijn energie niet overal in steken. Wel stop ik energie in behoud van een zwarte, zwarte piet. Een vuurwerkverbod: ze zoeken het maar uit. Ik red mij wel hier met Alstätte als onze buurgemeente. Ik steek lekker af wat ik wil.

Leptob | 10-01-20 | 14:55

Zou jammer zijn (voor dier en milieu)........ betekent dat ik voor het éérst van mijn leven vuurwerk aan ga schaffen. Vrolijk aan elkaar knopen, die irritante en vervuilende Chinese rollen.

Hekel aan betutteling........ dus helemaal aan fascistische VVD-ers (en EUrofielen).

Guy Fawkes | 10-01-20 | 14:55

Koningshuis ook graag verbieden. Alle tradities moeten om zeep geholpen worden dus deze ook. Ook helemaal niet divers en genderneutraal dat koningshuis.

Henk003 | 10-01-20 | 14:55 | 6

@Henk003 | 10-01-20 | 15:41: niet eens, blij dat hij her kabinet naar huis kan sturen! Hij is niet politiek gekleurd en macht blijft in balans en kan goed deuren open schoppen voor handelscontacten

DeutschlandUberAlles | 10-01-20 | 15:50
▼ 3 antwoorden verborgen

De Volkskrant-opinieredactie is ook voor een verbod, dus ik zit in het goede kamp.

Rest In Privacy | 10-01-20 | 14:55 | 3

Dat is logisch Maar er verandert niks aan de explosies waar mens en dier zich aan ergert. Ook ontstaat er gewoon een zwarte handel en zullen er meer slachtoffers vallen door onveilig vuurwerk. Niet wenselijk.

Rest In Privacy | 10-01-20 | 15:02

AD heeft 10 jaar geleden dit verbod (want ieder jaar is er wel iets verboden) samen met GL in gang gezet. (de beroemde meldpunten van Arno Bonte)

Petroselinum crispum | 10-01-20 | 15:05

@Petroselinum crispum | 10-01-20 | 15:05: Dat hebben ze dan goed gelobbyd.

Rest In Privacy | 10-01-20 | 15:50

En hoe willen ze dan gaan handhaven? Nederland heeft 245.000 straten
en dan neem ik de gok dat er daarvan dan 100.000 straten zijn waar woningen staan, en dan zouden er dan minimaal 4 agenten in elke straat moeten gaan
staan, dus 400.000 agenten elke jaarwisseling. Gaat niet, kan niet dus niet
te handhaven. Oh de troep voor de deur? Nou, ik was niet thuis maar bij familie
oud en nieuw vieren, dus die troep komt dan van de buren terwijl ik er niet was.
Dus wat wil je nou? Dat ik verplicht thuis blijf en m'n stoep voor mij deur ga
bewaken? Ik zeg, trek illegaal vuurwerk gelijk aan het bezit van vuurwapens
en zet er gewoon 10.000 euro boete op en 6 maanden celstraf! Dat zal niet iedereen weerhouden om toch illegaal vuurwerk af te steken, maar het zal wel enorm schelen met dergelijke straffen en boetes.

von sokkenstopfen | 10-01-20 | 14:55 | 4

@Kuifje-naar-Brussel | 10-01-20 | 14:56: Je bedoelt in actie komen zoals ze dat nu al doen als men buiten de toegestane tijden iets afsteekt? Dat wil zeggen: in het geheel niets doen. Ja, dat gaat werken.

Muxje | 10-01-20 | 15:01

@Muxje | 10-01-20 | 15:01: Het gaat een aandachtspuntje worden en dan blijkt er wel degelijk iets mogelijk.

Rest In Privacy | 10-01-20 | 15:07

Ik vraag mij ook af hoe men denkt te gaan handhaven, je kan in dit land op iedere hoek van de straat illegale waren kopen. Dit jaar verschrikkelijk veel illegaal vuurwerk de lucht in zien gaan en 0,0 politie op straat. Was ook niet nodig want de mensen hebben zich netjes gedragen. Het echte probleem nl. de verhuftering van de samenleving wordt hiermee niet geadresseerd.

Solar666 | 10-01-20 | 15:09
▼ 1 antwoord verborgen

toen ze voor het vuurwerk kwamen, heb ik gezwegen ik had immers niks met vuurwerk...

ikworstelengadouchen | 10-01-20 | 14:54 | 6

Sure, vergelijk genocide maar met consumentenprullaria...

Opslag Medium | 10-01-20 | 16:46

@Opslag Medium | 10-01-20 | 16:46: nee begint met verbieden van alles. Eerst mag dit niet meer dan dat niet, en voor je t weet woon je in 1984 zij het wat verlaat.

ikworstelengadouchen | 10-01-20 | 17:18

@Muxje | 10-01-20 | 15:09: Deze overheid komt niet voor marxisten. Dat zou betekenen dat de ambtenarij voor zichzelf komt...

OM, Onderwijs, Gemeenten, Provincies, etc. 1 pot nat.

De mensen bij de brandweer, politie en (thuis)zorg (dus niet artsen) weten vaak wel beter.

TheBurnerMan | 10-01-20 | 20:09
▼ 3 antwoorden verborgen

Messen
Alcohol
Skies
Auto's
Scooters
Aanmaakblokjes (ivm autobranden) en nog zo'n 1000+ andere producten die door randebielen en incompetente politici kan worden gebruikt om te scoren bij hun.... achterban.

litebyte | 10-01-20 | 14:52 | 2

je vergeet waxinelichtjes, die zijn veel effectiever voor autobrand.

ikworstelengadouchen | 10-01-20 | 14:53

Ik dacht zelf eigenlijk meer aan Maleisische strafmaten voor tuiggedrag. Maar dat kan natuurlijk niet want weet je wie vroeger ook heel streng handhaafde?

skoftig | 10-01-20 | 14:51 | 4

Ivan Vasiljevitsj?

Enter Yeti | 10-01-20 | 15:07

Uhm,...
Reynaert van Nassau ?

miko | 10-01-20 | 15:08

Mijn vader??

DeutschlandUberAlles | 10-01-20 | 15:23
▼ 1 antwoord verborgen

Hier nog nog steeds bommen op 10 januari.

BinAardig | 10-01-20 | 14:51 | 4

Deed ik vroeger als kind ook. Vuurwerk bewaren voor 31 januari.

miko | 10-01-20 | 15:05

@Muxje | 10-01-20 | 14:57: heb je ineens een helder momentje? Het is weer een potje trots zijn op schijnmaatregelen want uiteindelijk staat of valt het met handhaven. En dat konden/ deden ze al niet. Als er nu ineens wel gehandhaafd gaan worden is de politie eigenlijk nalatigheid te verwijten.

willem n | 10-01-20 | 15:20

Hier nog steeds toeterende trouwstoeten!!

tweetybird | 10-01-20 | 15:55
▼ 1 antwoord verborgen

Als er iets met een schietpartij is in de VS dan zegt iedereen dat de wapenwet / lobby idioot is en dat ze het moeten inperken.
Als er elk jaar meer en grotere problemen zijn door vuurwerk dan opeens is afschaffen een slecht idee?

PSYx | 10-01-20 | 14:50 | 7

@Kuifje-naar-Brussel | 10-01-20 | 15:01: Ik meen het zeker wel. Niet zoals in de VS waar je de jachtgeweren gewoon in de supermarkt koopt, maar met vergunning en onder strenge voorwaarden. Dat hebben we nu trouwens al, alleen de redenen voor aanschaf en eisen aan opslag zijn te streng, en we moeten af van alle onzinnige bureaucratie die er in de loop der jaren omheen is verzonnen. Maar op zich is onze wapenvergunning (of de Amerikaanse vergunning voor "concealed carry") een aardig uitgangspunt.

Muxje | 10-01-20 | 15:18

@Muxje | 10-01-20 | 15:18:
Tja als je de juiste papieren hebt kun je vuurwapens, explosieven etc kopen. Ik snap je punt niet helemaal.

PSYx | 10-01-20 | 15:24

@Muxje | 10-01-20 | 15:18: Wat ga jij doen met een geweer? Als je van knallen houdt, kun je al lid worden van een schietclub.

Rest In Privacy | 10-01-20 | 15:50
▼ 4 antwoorden verborgen

afsteektijd verder beperken (van 22 tot 01.00 vermoed ik) rotjes (plof) singelshots (knal) en vuurpijl (woesh knal) verbod alleen nog dure cakes en compounds en als dat ook misgaat een totaalverbod

Petroselinum crispum | 10-01-20 | 14:49 | 1

De Duitse lidls in de grensstreken kunnen nu alvast gaan uitbreiden
Kijk nu hoor je niemand over open grenzen...

litebyte | 10-01-20 | 15:13

In Duitsland en Polen lachen ze zich een rotje.

marcoplarco | 10-01-20 | 14:49

Kunnen ze niet een referend....., oh wacht.

JackStick | 10-01-20 | 14:48

Op naar Duitsland!! Kansloze kneuzen daar in Den Haag.

Maximus Cesar | 10-01-20 | 14:48 | 1

Die illegale import van vuurwerk gaat nog eens veel groter worden in Nederland.... Kunnen we het dan niet gewoon gedogen, gebeurt tenslotte met verschillende drugs ook

litebyte | 10-01-20 | 14:55

Ah, dus het kabinet gaat precies dat aanpakken waar geen problemen mee zijn. Chapeau jongens, lekker gewerkt pik.

Heau even | 10-01-20 | 14:47 | 3

ja joh:
Van de geregistreerde letsels ontstond 81 procent door legaal vuurwerk, een toename ten opzichte van vorig jaar, toen nog 73 procent van de verwondingen het gevolg was van het afsteken van legaal vuurwerk. Met name jongens en mannen tussen de tien en dertig jaar raakten gewond door illegaal vuurwerk.

Animals | 10-01-20 | 14:56

@Animals | 10-01-20 | 14:56: Qua letsel klopt dit, handhaving gaat over illegaal knalvuurwerk en rotzooi schoppen tijdens O&N. Straks is er een verbod dus hoef je niet meer te handhaven. Cool toch?

Busverhuur | 10-01-20 | 15:26

@Animals | 10-01-20 | 14:56: iedere eikel die zichzelf verwond zal dat ook van harte zelf melden, zeker als het om illegaal spul/gedrag gaat.
75% van alle oogletsel is te voorkomen met een vuurwerkbril en meer dan 10% van alle vuurwerkgewonden betreft brandwonden door sterretjes...

willem n | 11-01-20 | 04:22

De weg van de minste weerstand, slap hoor

laurentius | 10-01-20 | 14:47

Carbid,weg ermee

rein9576 | 10-01-20 | 14:47 | 1

Carbid is geen vuurwerk...

willem n | 10-01-20 | 15:23

Handhaving? Hoe gaan we dat doen?

balustrade | 10-01-20 | 14:45 | 3

Het alleen zeggen is voldoende. Voor de rest " Es ist mir (uns) Wurst".

meneer der meneren | 10-01-20 | 14:59

Goh, is dat nou echt het enige waar al die slimmerikken hier op GS mee kunnen komen: "handhaving is te lastig"? Moeten we dan maar het hele wetboek afschaffen, we kunnen het allemaal niet handhaven. Moord? Niet te handhaven, sta maar toe. Verkrachting? Zelfde. Roof, brandstichting, plundering, sta alles maar toe, de politie kan toch niet handhaven.

Als je vuurwerk verbiedt dan wordt het een stuk lastiger om aan te komen, omdat je geen legale verkooppunten meer hebt. Zet een paar mannen aan de grens (daar zijn we toch voor, zodat we weer een beetje toezicht hebben of wat er zoal binnen komt?) en je ben van 99,99% van de problemen af.

Opslag Medium | 10-01-20 | 16:54

@Opslag Medium | 10-01-20 | 16:54: dus toch ook handhaven?

lovekila | 10-01-20 | 17:54

Lekker, dan is het over een jaar of tien weer een feestje.
Je moet ergens beginnen.

Animals | 10-01-20 | 14:45

Lekker vlug in januari het verbod erdoorheen duwen nu de jaarwisseling nog vers in het geheugen ligt. Alle rationaliteit wordt gewoon aan de kant gezet. Ik heb ze in Den Haag nog nooit zo snel iets zien beslissen als nu.

freezer818 | 10-01-20 | 14:44 | 6

Tja dat komt door GS, de meeste reaguurders waren het ook zat.

jan huppeldepup | 10-01-20 | 15:08

@Animals | 10-01-20 | 14:47: Heel veel mensen tekenen dat alleen omdat ze voor zijn, er is geen mogelijkheid om tegen een verbod te stemmen. Dan zou de uitslag je verrassen.
Maar bij een referendum telt ook alleen een uitslag die ze bevalt.

Busverhuur | 10-01-20 | 15:25
▼ 3 antwoorden verborgen

Dus krijgen we nog meer zwaarder illegaal vuurwerk.
Doe eens iets aan de handhaving en straffen.

2voor12 | 10-01-20 | 14:43 | 5

Ze gaan nu vast wel beter handhaven en strenger straffen.

Rest In Privacy | 10-01-20 | 14:54

Ik denk zelfs dat het schorem de tijd die het bespaart door geen vuurwerk af te steken gaat besteden aan het schoppen van keet.

Busverhuur | 10-01-20 | 15:23
▼ 2 antwoorden verborgen

Heel goed, ik ben voor. En Klaas inmiddels ook.

Rest In Privacy | 10-01-20 | 14:42 | 1

Werd tijd ook.

canis lupus | 10-01-20 | 17:51

Vuurpijlen en knalvuurwerk verbieden, de rest is mooi. En zo duur dat je dat echt alleen op oudjaarsavond gaat afsteken.

Lerp | 10-01-20 | 14:42 | 10

@litebyte | 10-01-20 | 15:20: ligt er aan wat je koopt. voor 500 euro kan je rommel kopen, maar je kan ook voor 50 euro een topproduct hebben.

ikworstelengadouchen | 10-01-20 | 15:29

@ikworstelengadouchen | 10-01-20 | 15:29: Juist, heb gewoon in de tuin staan afsteken (200 eurie incl compound), samen met de hond, naast de volière, voor allebei geen probleem. Katten (2) binnen op slapakamer, ook zonder problemen... hoezo verbieden voor iedereen? begin met aanpakken van die paar... daar ligt de oplossing.

lovekila | 10-01-20 | 17:53


Bij de jaarwisseling 2020/2021 wordt het voor het eerst dat Nederlanders echt voordeel gaan genieten van de zo geprezen open binnengrenzen van de EU. En daar gaat massaal gebruik van gemaakt worden.

The7thGuest | 10-01-20 | 17:56
▼ 7 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl