Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

LIVE - Kersttoespraak Koning Willem-Alexander

Lándgenoten...

Nou ja, niet live natuurlijk. Van de week al opgenomen, toen de Koning der Nederlanden nog die suave baard had die zo jammerlijk sneuvelde voor de grobbebollenfoto met de meiden. Enniewees we zitten er klaar voor. Stichtelijke praatjens over het klimaat, de immigratie, zeespiegels, watermanagement, molentjes op de Noordzee, de Gasloze Groningers, rechtsradicale meisjes en natuurlijk de TOON VAN HET DEBAT die best wel wat minder kapitaal en vetgedrukt kan. Want we moeten het toch samen doen. Of niet dan? Voor iedereen die gaat roeptoeteren WAAR IS DE KERSTBOOM? EEN VOLK DAT VOOR MOESLIMS ZWICHT DAN DOOFT etcetera. Welnu, die boom staat na de break. Nu intunen op Radio Oranje danwel StaatsTV1. Fijne dag!
UPDATE: Verdomme, Wierd. Klik dan! ⤵️
Samenvatting: Wim-Lex zei niks over het tafelzilver. Of toch wel?
Integraal: Hele tekst na de breek, video hierrr:

Toespraak zonder tafelzilver:

Nederlanders kunnen enorm van elkaar verschillen. Maar wie aan mensen vraagt waarom ze zich verbonden voelen met Nederland, krijgt vaak spontaan dezelfde antwoorden.

Onze Nederlandse taal, onze democratie,

de gelijkheid van iedereen, ongeacht geslacht of seksuele gerichtheid,

samen stand houden tegen het water,

de feestdagen die we samen vieren,

de gezelligheid…

En er is vooral één woord dat telkens weer terugkomt: vrijheid. Vrijheid is de vlam die in alle Nederlandse harten brandt. Dat klinkt poëtisch, maar het doet wel recht aan wat ik om me heen zie.

Het valt me op hoe intens die vrijheid wordt beleefd. Nu we stilstaan bij 75 jaar vrijheid, ontmoet ik veel mensen die me vertellen wat dat begrip voor hen betekent.

Verzetsmensen van in de negentig die er in de oorlog voor hebben gevochten. Zij hebben er alles voor op het spel gezet. Hun leven is erdoor getekend.

Maar ook jonge mensen. Zij zijn blij in een vrij land te wonen.

Vrijheid is nooit gratis. Zij vraagt altijd iets van ons: vertrouwen in elkaar, redelijkheid, de bereidheid om elkaar ruimte te geven. Iedereen die zich verdiept in wat vrijheid is, snapt waarom verdraagzaamheid zo belangrijk is. Als we mensen met een andere mening gaan bedreigen, ondermijnen we precies wat ons zo dierbaar is.

Om vrij te zijn, moeten we het dwarse denken toelaten. In onszelf en bij anderen.

Vrijheid betekent ook onherroepelijk: keuzes maken. In ons eigen leven en samen. Dat is moeilijk, maar we doen wél ons best. Hoe scherp de tegenstellingen ook zijn, het lukt toch telkens weer om oplossingen te vinden. Die bedrevenheid om met elkaar te praten en soms wat in te schikken, zullen we ook de komende tijd nog heel hard nodig hebben.

Een beetje afstand helpt om de dingen in perspectief te zien. Veel landgenoten die in het buitenland wonen, ontdekken met terugwerkende kracht hoe goed ons land is georganiseerd. Nederland is nog altijd een van de meest succesvolle landen van de wereld. Achter dat succes staan mensen zoals U en jij. Miljoenen professionals en vrijwilligers die er ook in moeilijke omstandigheden samen het beste van maken.

Leerkrachten, politiemensen, artsen en verplegers.

Ambtenaren en rechters.

Boeren, bouwers en biologen.

Ook al kunnen de emoties soms hoog oplopen, Nederlanders hebben toch het gevoel bij elkaar te horen. Dat is onze grote kracht. Het draagt niet alleen bij aan een land dat goed presteert, maar ook aan een land waarin mensen gemiddeld genomen gelukkig zijn.

En toch…

In deze dagen van het jaar, nu het Kerstfeest wat rust brengt in de hectiek van het dagelijks leven, kunnen ook de twijfels naar boven komen. ‘Doe ik het wel goed?’ ‘Maak ik de juiste keuzes?’ ‘Ben ik wel echt gelukkig?’

Dat streven naar geluk is mooi, maar het mag geen obsessie worden.

Ook verdriet mag er zijn. Ook twijfels en gevoelens van eenzaamheid mogen er zijn. Ook mislukkingen en tegenslagen horen bij het leven.

In de jacht naar geluk en succes kunnen we onszelf soms voorbijlopen. We willen als vrije mensen het beste uit het leven halen, en verwijten het onszelf als dat niet lukt. We spiegelen ons aan anderen, leggen de lat hoog en presenteren graag een perfecte versie van onszelf aan de buitenwereld. Alsof er een taboe rust op onzekerheid en tekortkomingen.

Maar niemand is perfect.

Gelukkig maar.

Dit zeg ik ook tegen jonge mensen. Trek het je niet teveel aan als het eens tegenzit. Geef jezelf wat ruimte. Het is okee.

Geluk laat zich niet dwingen. Het is ongrijpbaar. Het komt plotseling, als een geschenk uit de hemel.

Als we nagaan wat ons het meest gelukkig maakt, dan geeft bijna iedereen hetzelfde antwoord: de mensen om me heen. Familie en vrienden, maar ook mensen die je misschien nauwelijks kent en die gewoon aardig tegen je zijn.

Geluk zit in onze verbondenheid met anderen. Laten we elkaar daarom niet loslaten. Laten we naar elkaar luisteren en begrip tonen. Laten we elkaar troosten en moed geven. Het helpt als iemand je aankijkt en tegen je zegt: ‘het is goed’.

Met een luisterend oor, een uitgestoken hand of een arm om de schouder geven we elkaar het mooiste geschenk dat een mens aan een mens kan geven. Niet alleen deze Kerst, maar ook daarna.

Ik wens U allen – waar U zich ook bevindt en hoe Uw persoonlijke omstandigheden ook zijn – een gezegend Kerstfeest.

De WinterBoom

Reaguursels

Inloggen

Huis Nassau, een oud, uit Midden-Duitsland afkomstig adelsgeslacht. Oranje een Zuid-Franse prinsdom. Veel Luxemburg, België en Brussel. Het Wilhelmus roemt ons Duitschen bloed.

Als we over onze natie praten, hoewel verweven met de historie van het koningshuis, net zo goed met Napoleon, de Spaanse koning en Engeland, hebben we nog een lange weg te gaan. Aan de ene kant massaal Brusseliaanse en Strasbourgisme wantrouwen en tegengaan maar toch dit koningshuis omarmen.

Ik ben bang dat met de geschiedenis je er niet goed uit komt met een Nederlandse identiteit in nationalistische, republikeinse zin. Beter is een toekomst voor te stellen met een hervorming en het verleden inderdaad maar een beetje bedekken en toelichten. Te beginnen met de koning en Argentijnse prinsessen!

GeenAccount | 26-12-19 | 12:55

Ik moet zeggen dat WimLex het op zich best goed gedaan heeft.

Dat mag hij zien als een compliment van mij, ondanks dat ik republikein ben in hart en nieren. Als mens heb ik geen hekel aan deze man.

ballenkraker | 26-12-19 | 12:14

Zoals een Hells Angel mij ooit welgemeend toesprak: Stem op mij voor slavernij!

koningboco | 26-12-19 | 11:28

Korte zinnetjes opdat iedereen het kan begrijpen. Netjes.

Alco-de-Holist | 26-12-19 | 10:01
-weggejorist-
borderlijntje | 26-12-19 | 00:07
-weggejorist-
borderlijntje | 26-12-19 | 00:06

Er zijn best wel veel plaatsen in nederland waar je, als je deze vraag al durft te stellen, je gewoon lijdzaam moet afwachten of er verbinding plaatsvindt danwel of die op tijd plaatsvindt omdat je aan een mes bent geregen als de eerste de beste kip/kalkoen/shoarmahap.

P.s. vergeet niet al die lampen, net als gisteren, uit te doen als je gaat slapen.

InSight | 25-12-19 | 20:37

Blij dat ik dat gezwets niet gehoord heb en ben ook niet nieuwsgierig, als ik in de telebelg de kop zie dat hij vaderlijker was dan andere jaren zou dat maar zo te maken kunnen hebben met de uitzending van Zembla over de achterover gedrukte kunst net als de opmerking van onze altijd lachende Mark dat alle landen jaloers zijn, denk ik waarop dan zal wel zijn omdat wij ons zo makkelijk in de luren laten leggen

likdoorn | 25-12-19 | 20:08
-weggejorist-
Der Paulie | 25-12-19 | 19:31

De Kerstboom mag niet meer samen in één shot met de Koning.
Steek die kersttoespraak maar ergens waar het heel erg donker is, want onze nieuwe buren hebben helemaal niets met
" Onze Nederlandse taal, onze democratie,
de gelijkheid van iedereen, ongeacht geslacht of seksuele gerichtheid,
Samen stand houden tegen het water,
De feestdagen die we samen vieren,
De gezelligheid… "

Schietmijmaarlek | 25-12-19 | 19:17

Ik voel mij met heel wat groepen in de samenleving totaal niet verbonden, zij trouwens ook niet met mij. Ik begrijp dat gedram de laatste jaren over verbinden totaal niet. Er zijn groepen in de samenleving die totaal geen boodschap hebben met Nedrlandse samenleving van leven en laten leven en dat wordt voor de toekomst helaas alleen maar erger.

jaap932057795966 | 25-12-19 | 18:16 | 1

Eens. En wie graag wil verbinden moet een ehbo-cursus gaan doen.

Cor Netto | 25-12-19 | 19:47

Wel goed van de koning dat hij een hele generatie klimaatspijbelende onderdanen alvast een beetje voorbereidt op de grootste desillusie van hun leven.

Schulzie | 25-12-19 | 18:13

Wil binnenkort even een driezittertje komen ophalen. Nu ik begrepen heb dat al het meubilair van ons is.

Rest In Privacy | 25-12-19 | 18:09 | 1

Chesterfield past niet bij je Ikea-meuk.
Wat zeg je van een poef van 6 meier?

Piet-Kietelaar | 25-12-19 | 19:41

Het is ‘Winter Toespraak’, want de heidense (borale) lichtjes boom ontbreekt, althans in het achtergrond decor van Z.K.H. Het zou getuige van respect als de Koning zich meer schaarde achter onze cultuur, maar ja… houtrook = kut en vuren in de openlucht zijn voor tokkie’s volgens sommigen. woodlandclassroom.com/wp-content/uplo... (terugbrengen v.h. licht in de donkerste dagen).

Voorts wens ik iedereen alhier een Vrolijk Midwinter feest toe, maak er samen wat van. Bij mij gaat straks de fik in de vuurkorf, whisky en sigaretje erbij. Laat het feest beginnen.

Veluwse-Eikel | 25-12-19 | 18:08

Een zoogdier zorgt altijd eerst voor z`n eigen jongen.

Willie, een fijne voortzetting met een aangenaam kers/uuhh eindejaarsmaaltijd met spekjes of wat dan ook erin.........

Piet-Kietelaar | 25-12-19 | 17:42

Ik had net de toespraak van 'the Queen' gekeken die ik om meerdere redenen een warm hart toedraag. Haar toespraak was geïnspireerd door haar eigen leven, de maanlanding, wat zij heeft ervaren tijdens de oorlog. Een duidelijke flinke Kerstboom op de achtergrond terwijl deze statige dame ons eraan herinnerde wat voor het Christendom de oorsprong is van deze feestdagen. Afsluiting was met een 'Christmas Carol' en zoals Wim Sonneveld als de stalmeester al zei: 'zo heurt het ook, eens per jaer'.
Met tegenzin heb ik vervolgens de toespraak van Koning Willem Alexander gekeken. Ik heb geen hekel aan die man, integendeel, maar ik vond het verhaal mat, vaag, politiek geladen en de omgeving waar hij stond, straalde geen feestelijke vreugde uit. In plaats van een kleine bezinning over waar het hier om gaat, kregen we een preek over verbinding en verdraagzaamheid, en draaide ook het Rutte riedeltje af dat dit toch zo'n gaaf land is dat een voorbeeld is voor de wereld. Dat denken Nederlanders gek genoeg nogal vaak, gidsland te zijn. Tegelijkertijd vlakken ze zichzelf helemaal uit om maar in de smaak te vallen bij lieden die nooit en te nimmer tevreden zullen zijn. Ook de Kerstfoto van de Oranjes ademt een 'weg met Nederland' sfeertje, want we weten van Maxima dat
'de Nederlander' niet bestaat. Welnu, als dat het geval is, vervalt ook de noodzaak voor dat Koningshuis. Misschien iets om over na te denken als Royals.
Ik heb ook nog even die van de Belgen bekeken maar dat was echt zo plastisch als een buikspreekpop.

Datsun_Cherry | 25-12-19 | 17:29 | 2

De pijnlijkste Rutte riedel van deze koning was wel die genante puberale giechelpartij van ZM met Rutte in de VN,tijdens een toespraak van President Trump,u weet wel de chef van de VS, Beider niveau ten voeten uit.

hertogvanzottegem | 25-12-19 | 20:51

Helder.

Rest In Privacy | 26-12-19 | 12:01

De grootste Wajong familie van Nederland, en niet eens echte afstammeling van Willen van Oranje,en als je koninkje wilt spelen met je familie prima, doe het dan wel van je eigen poen op eigen kosten!!

arzal3138 | 25-12-19 | 17:24 | 1

Niet mijn koning, met "in naam de koning" dwangbevelen veeg ik mijn reet af.
Zou u ook moeten doen.

spamzuiger | 25-12-19 | 17:34

En toch lopen we massaal acht de Oranjes aan als het weer koningsdag is. Allemaal in een oranje pak en een gek mutsje op. Dat is het "oranjegevoel". Als rasechte republikein stel ik voor dit gevoel vast te houden maar de poppenkast van de Oranjes op te heffen. Een monarchie is echt zo over datum. Dat besef zou ook eens bij de politici moeten binnendringen.

de Jager59 | 25-12-19 | 17:15 | 2

Spreek voor jezelf. "We" lopen vooral achter die vrije dag aan en de vrijbrief om bezopen te worden.

Zapata10 | 25-12-19 | 17:21

Koning Lapzwans de Eerste. Leve de Belastingdienst, leve de republiek.

Cor Netto | 25-12-19 | 17:13

Ik kots op deze uitkeringslijer met zijn moralistische gezeik.

Stijlloze nick | 25-12-19 | 17:13

allochtoon:
" is een persoon van wie tenminste één ouder in het buitenland is geboren'. Het gaat, zo legt het CBS uit, om mensen die zelf in het buitenland zijn geboren en van wie ten minste één van de ouders ook in het buitenland is geboren".

demaup | 25-12-19 | 17:09

Kennen die gasten nu niet eens op het sociaal minimum gezet worden een jaartje en als hun kind dan 18 is en moet bijdragen in haar levensonderhoud, dat keihard korten op hun uitkering. Deze mensen staan zo mijlenver buiten de realiteit van arm Nederland.

LostSandWich | 25-12-19 | 17:07 | 1

Als mijn dochter van 16 jaar teveel bijverdiend, wordt ons de kinderbijslag afgenomen.

ET007 | 25-12-19 | 20:03

Kreeg Willems boodschap over het niet "obsessief" nastreven van geluk mee bij het scannen van de onbetaalde onlive Telegraaf. En ondanks dat ik - Schopenhauers "Aforismen zur Lebensweisheit" indachtig - daarover ongeveer gelijke gedachten heb, voelde ik zoiets als woede opkomen.

WirMachenMusik | 25-12-19 | 17:01 | 1

Schopenhauer is ook mijn favoriete filosoof maar denkend aan hem is je woede heel terecht. Want er is weinig meer irritant dan het opdringen van een moraal door lieden die nooit naar die moraal leven en met iedere uitspraak die ze doen hypocrisie tot grote hoogten verheffen.
Kerstmis vind ik nog wel grappig maar wanneer dit heerschap zijn muil opentrekt is kerst voor mij weer voorbij.

Zapata10 | 25-12-19 | 17:20

Lees in de reaguursels dat men er vanuit gaat dat Rutte dit heeft geschreven. Zou natuurlijk ook Hassan Outaklla kunnen zijn, die is sinds 15 augustus de nieuwe persoonlijk adviseur van Willem-Alexander en Máxima. Volgende toespraak is met de aanvang van het suikerfeest

Madamjanet | 25-12-19 | 17:01 | 3

En idd dezelfde Hassan die in een scriptie heeft geschreven dat hij vond dat een moskee een prominentere plek in Nederlands moet hebben

Madamjanet | 25-12-19 | 17:12
-weggejorist-
anti-fatwa | 25-12-19 | 19:21

Gooi ik er nog maar eentje van Plato in, om deze kerstboodschap te ontmaskeren voor de loze boodschap die het is: "De solidariteit binnen een samenleving is evenredig met de homogeniteit ervan". Dat noemen we op z'n Nederlands een waarheid als een koe.

LiniaalRectaal | 25-12-19 | 16:46 | 1

Oeps, dat moest natuurlijk Aristoteles zijn.

LiniaalRectaal | 25-12-19 | 16:56

Lichtjesfeest toespraak
Leuker wordt het niet.

Ben Adam | 25-12-19 | 16:29

Heb toch iets dat als het kan maar eens door Geenstijl uitgezocht moet worden.
Lex is koning van Nederland. En Lex is ook heel erg voor een groot Europa.
Kan dat eigenlijk wel? Bedoel als je dan gewoon een daad wil stellen dat Europa veel beter is dan Nederland, dan zeg je toch gewoon: He luitjes, vanaf morgen ben ik geen koning meer maar gewoon burger!! Dat is pas een daad. Want hoe kun je nou Europa zo geweldig vinden als je wel Koning bent van iedere Nederlander, maar niet van Frankrijk, Duitsland, Italie, Spanje, Griekenland, Oostenrijk etc etc. Hoe moeten al die mensen daar zich wel niet voelen met een Koning die alleen Koning van Nederland is??? Daarmee sluit je anno 2020 toch ruim 300 miljoen Europeanen uit. Kan echt niet. Door hier maar een beetje koning te blijven hou je juist in stand dat iedereen denkt dat Europa uit allemaal landen bestaat. Dus maak eens een keuze: Verdere integratie dus aftreden of gewoon Koninng van Nederland blijven en benadrukken dat Europa alles behalve een eenheid is.

ZomaarEen | 25-12-19 | 16:26 | 2

Heb ik al zo vaak geopperd en dat toont ook de debiliteit aan van de oranjeklanten. Veelal zeer voor een verenigd Europa met een president. Dus de republiek van het verenigde Europa maar wel vast blijven houden aan een koningshuis wat de belichaming is van de natie staat. De natie staat die ze verafschuwen. Rare jongens die Eurofielen.

Zapata10 | 25-12-19 | 17:25

De Duitsers zijn helemaal lyries over Amalia laten we haar nu eens als troonopvolger voor Duitsland benoemen.
Gewoon iedereeen blij

likdoorn | 25-12-19 | 20:18

Heeft Koning Willem Alexander een nieuw paleis ? Welk paleis is dat achter de kerstboom ? De Majesteit begint een beetje vergelijkenis te vertonen met z'n oude collega's uit de Middeleeuwen, portretten met de dodelijk staarblik en geen smile, zoals b.v. Filips III uit Spanje.

rmstock | 25-12-19 | 16:22 | 1

Ik bedoel eigenlijk, Filips II of Spain. Vanaf de engelse wikipagina : "Philip led a highly debt-leveraged regime, seeing state bankruptcies in 1557, 1560, 1569, 1575, and 1596. This policy was partly the cause of the declaration of independence that created the Dutch Republic in 1581."

rmstock | 25-12-19 | 16:58

Vrijheid? Ga eens geen belasting afdragen, omdat je uit principe niet mee wil betalen aan het onderhouden van deze mega-uitkeringstrekkersfamilie, die helegaar geen Oranjes zijn, en je zult zien binnen no-time politie op de stoep!
Als de pleuris uitbreekt zit deze familie al hoog en breed in Argentinië

Madamjanet | 25-12-19 | 16:17 | 1

Er zitten genoeg andere Duitserts idd.

Boris Poepnagel | 25-12-19 | 16:19

Durf de echte problemen eens te benoemen WA! Niemand heeft iets aan een slap policor toespraakje. Glasnost aub! Willem va Oranje zou zich in zijn graf omdraaien van zoveel slap gelul.

Wysiwyg | 25-12-19 | 16:08 | 1

Nou dat was ook een opportunist die alleen maar aan macht en geld dacht. Naderhand hebben ze daar een romantisch verhaaltje om verzonnen.

Zapata10 | 25-12-19 | 17:28

Ik mis de kerstboom, en vooral de biertap.

Eppo | 25-12-19 | 16:06

"Beste belastingslaven, u bent vrij vandaag. Geniet ervan zolang het kan. Binnenkort weer extra hard ploeteren voor de volgende golf van parasieten die ons land op uitnodiging teistert. Niet zo moeilijk doen en gewoon een beetje opschuiven. Alles komt goed hoor, echt waar!"

LiniaalRectaal | 25-12-19 | 15:55 | 2

Precies dat!

Montesquieue | 25-12-19 | 16:13

Niet iedere belastingslaaf is vrij vandaag. Ik mot werk0n vandaag.

Boris Poepnagel | 25-12-19 | 16:18

Boze rechtsgekkies die een kerstboom missen hebben nog nooit een kersttoespraak gezien of wel? Die staat er namelijk nooit

Ardbeg | 25-12-19 | 15:52 | 1

Doe maar ff googlen linkswappie, stonden er vroeger wel degelijk! Weer even een aanval van linkse geschiedvervalsing,hippie?

anti-fatwa | 25-12-19 | 19:25

Mensen van in de negentig die de vrijheid nog hebben bevochten. Waar is de Kerstboom het Kerststukje, ook goed. Maar niks , helemaal niks.

Rest In Privacy | 25-12-19 | 15:49 | 5

Hee, het bruinhemden argument wordt weer eens van de peta stal gehaald. Generaal Willem Keitel tekende op 7 mei 1945 de capitulatie in Berlijn, de gevechten zijn af die datum duurzaam gestaakt. Waarschijnlijk nog niet in het hoofd(kwartier) van onze vrind Ardbeg.

Veluwse-Eikel | 25-12-19 | 19:01
-weggejorist-
anti-fatwa | 25-12-19 | 19:27
-weggejorist-
Rest In Privacy | 25-12-19 | 19:42
▼ 2 antwoorden verborgen

Koningshuis, klaar ermee!

Montesquieue | 25-12-19 | 15:49

Ik neem aan dat de Koning zijn teveel ontvangen toelage aan de voedselbank heeft gedoneerd, in het kader van de kerstgedachte?

LiniaalRectaal | 25-12-19 | 15:48 | 1

De voedselbank van Timmerfrans misschien.

Zapata10 | 25-12-19 | 17:30

Zoveel mogelijk belastingmiljoenen bij elkaar harken, mag dat wel een obsessie zijn?

wapster | 25-12-19 | 15:38

Zoals Rubberen Robbie ooit zet: "Ja dahagggg, dat geloof je toch zeker zelf niet he?"

Sinclair | 25-12-19 | 15:33

Er is overduidelijk behoefte aan een arabische versie, om ons uit te leggen.

28 | 25-12-19 | 15:31

Mooie toespraak, verbindend en inclusief. Kunnen we hem geen column geven op GS?

Rest In Privacy | 25-12-19 | 15:22 | 4

Hij is zelfs aardig tegen de boeren.

sprietatoom | 25-12-19 | 16:28

Hmm, zelfs wat jij verkondigt doet minder zeer aan mijn eksterogen.

Zapata10 | 25-12-19 | 17:31

U zijt Willie?

revolte | 26-12-19 | 00:39
▼ 1 antwoord verborgen

Nee bedankt. Ook niet wanneer de koning de dagelijkse klimaten-kool komt stoven.

Jan Passant mk2 | 25-12-19 | 15:21

De koning vertelt niets wat onwaar of vreemd is. Het koningshuis wordt door een zeer grote meerderheid van de Nederlandse bevolking gesteund en dan kunnen zeikerTs daar iets van vinden, maar dat mag. Meestal zijn dat socialistische graaiers, de enige doelgroep die geen mening heeft, maar dat wel ventileert. Nogal raar is dat.

Ongeblustekalk | 25-12-19 | 15:17 | 2

Zwarte Piet wordt ook door een zeer grote meerderheid gesteund, maar in dit land heeft de schreeuwende minderheid het helaas voor het zeggen.

Swoop | 25-12-19 | 15:23

Kunt u mij de laatste verkiezingsuitslag laten zien waarbij de leden van het koningshuis zijn gekozen? Ik ben heel benieuwd naar de uitslag en de overweldigende overwinning van dat koningshuis.

Zapata10 | 25-12-19 | 17:35

Die gaat de geschiedenis in als de eerste koning ooit die zijn land willens en wetens aan vreemde volken kado doet.

Wysiwyg | 25-12-19 | 15:16 | 1

Dat was toch echt Beatrix. Willem-Alexander staat voor een fait accompli.

LiniaalRectaal | 25-12-19 | 15:47

Willie denkt vooral aan zijn eigen dikke kop.

sprietatoom | 25-12-19 | 15:06

Ach ja die bewogen integere Oranjes met hun driedubbele agenda's. Trouwens wel slim om niet zo'n Boeing 737 Max aan te schaffen. Ze hadden liever zo'n oud modelletje. Voorkennis?
Moeder Max die permanent de hort op is. De 3 A's zullen wel gevraagd hebben "Paps wie is die mevrouw die in de kalkoen aan het snijden is".

diederikje | 25-12-19 | 14:57

Best knap, 5 minuten praten, niets zeggen. Praten over alles en nog wat, alle echte problemen omzeilen en toch vol prime-time uitgezonden worden.

Zeiss | 25-12-19 | 14:51

Dan maakt de Paus het een stuk bonter. Volgens de Staatsomroep kwam hij aanzetten met het islamofobe 'het licht van Christus is het sterkst'.

obominotie | 25-12-19 | 14:45

Ik lees / luister het niet eens stelletje graaiers eerste klas. Wat voor goeds heeft hij te vertellen: dat hij meer krijgt en de hulpbehoevende Nederlander minder. Ik hoef de rest nog niet eens te weten. Het Koningshuis mogen ze wat mij betreft vandaag nog afschaffen.

ET007 | 25-12-19 | 14:45 | 3

Wat ik niet snap waarom die reclameboodschap niet elk jaar wordt genomineerd voor de "loden leeuw "

dedwarsligger | 25-12-19 | 14:46

De zwijgende meerderheid is het met je eens. Die wil ook dolgraag PVV of FvD stemmen, maar worden door marketingrutte's mediabureau op het laatste moment via geitepaadjes het 'rechte pad' op gelokt

Mijnbescheidenmening | 25-12-19 | 14:47

Zo.
Vrijheid is niet gratis, het zoeken naar geluk mag geen obsessie worden en dat allemaal met een schilderij op de achtergrond met een naakt lijk en een bloot kind in een scenario dat op oorlog lijkt.

MistaRazista | 25-12-19 | 14:44

No hard feelings, maar laten we ermee stoppen met die poppenkast. Geef die lui een schop onder hun je-weet-wel en geef ze een eigen eilandje, ergens ver weg, in de Caraïben, of maak ze burgemeester van Het Onweer of zo, maar weg ermee! Lijkt me een goed voornemen voor 2020.

We zijn er gewoon h-e-l-e-m-a-a-l klaar mee, weg ermee. In de uitverkoop, op Marktplaats zetten. Misschien kunnen W.A. Koning van Suriname worden of zo, maar in ieder geval: NU oprutte!

Heppie-even-voor-mij | 25-12-19 | 14:41 | 1

De Koning is niet eens gekozen. Waar we wel een keuze in hadden is een regering waar we geen enkel vertrouwen meer in hebben. Laten we eerst dat probleem oplossen dan los te gaan op een modelfiguur dat niets te zeggen heeft.

Swoop | 25-12-19 | 15:28

Het zou wel fijn geweest zijn als zijne majesteit nu eens had gezegd;

-Het vuile luie misdadige schorem van de Belastingdienst is met strafontslag gestuurd en zal 10 jaar gedwongen van een bijstand uitkering moeten leven.

-In plaats van 25% CO2 reductie, een 25% vermindering van het weelderige ambtenaren-bestand. Uitzondering politie en hulpverleners.

- De overheid zal er vanaf 2020 voor de burgers zijn i.p.v. de burgers voor de overheid.

-Ambtenaren zullen niet meer thuis mogen werken (lees luieren) en voor iedere bureau ambtenaar is er een vaste-werkplek met streng toezicht. Vooral "den Haag"!

mevr.Kribo | 25-12-19 | 14:40 | 1

Deze tegel bevat vele oplossingen voor net zoveel problemen. #impressed!

Accident_Prone | 25-12-19 | 15:05

Hij moet zijn toespraak beginnen met ons allemaal te bedanken voor de jaarlijkse miljoenen euro's toeslag die hij en zijn familie belastingvrij van ons krijgt.

Charel | 25-12-19 | 14:34

Geen kerstboom? Altijd-steeds-maar-weer immigratie ontwijken? Maar zeker nu met het heengaan van de Kerstboom is duidelijk: deze monarchie heeft zijn/haar beste tijd gehad! Leve de Replubliek

Mijnbescheidenmening | 25-12-19 | 14:32 | 2

Willem van Oranje had het niet zo op een vreemde bezetter. Wim-Lex schijnt er geen problemen mee te hebben. Duhh koning van Marokko heb ik altijd geëerd...

Reaganmania | 25-12-19 | 14:42

Even een vraag: heeft hij nou het pak van Rutte geleend of waren die toevallig in de aanbieding? En is hij al bij de daklozen in het Haagse Bos langs geweest met Kerststol en koffie? Zal wel niet! Makkelijk kletsen overigens vanuit een paleis met beveiliging voor de deur, het plebs mag het uitzoeken met al die stekende agressievelingen in de straten! Laat maar zitten, Willem, die toespraak! We gaan toch emigreren!

BaldEagle | 25-12-19 | 14:32

Ik hou van tradities, zoals zeiken over geen kerstboom.

Wim Venijn | 25-12-19 | 14:32

Ach laat ook maar

vander F | 25-12-19 | 14:30

Ik heb niet zoveel met kunstjes, tenzij ze heeeeel bijzonder zijn. Onder die categorie valt Alex z'n kunstje niet.

Rest In Privacy | 25-12-19 | 14:30

Is deze kersttoespraak ook op wc-papier verkrijgbaar?

VanBukkem | 25-12-19 | 14:28 | 1

Ik moest wel lachen.

WayneGretzky*99* | 25-12-19 | 14:31

"Geluk laat zich niet dwingen. Het is ongrijpbaar. Het komt plotseling, als een geschenk uit de hemel."
Bij de Oranjes vallen er wel erg veel geschenken uit de hemel, en nog vinden die lui het niet genoeg, gaan ze dwingen en grijpen en graaien ze dat het een lieve lust is.

Schoorsteenveger | 25-12-19 | 14:27

Mooie en makkelijk praten heb je Willie vanuit je belasting ontduikend paleis.
Dit land is het zat. C'est Ca! https://youtu.be/deTKmGGZPWc

Brabeaulander | 25-12-19 | 14:25

Waarom zou je een koning willen zijn met zo weinig macht. Feitelijk ben je dan gewoon een trekpop. En dan mensen die elke maand de touwtjes aan elkaar moeten knopen belerende woorden toespreken. Mensen die geen bodyguards hebben om zich te beschermen tegen de uitwassen van het multiculturele experiment.

Vrouwtje_haram | 25-12-19 | 14:24 | 4

De hele regering bestaat uit trekpoppen en de Master of Puppets zit in Brussel! *Metallica opzetten doet*

BaldEagle | 25-12-19 | 14:35

Ik ben er van overtuigd dat hij, achter de schermen, meer macht heeft dan menigeen denkt.

Ben5570 | 25-12-19 | 16:14

@Ben5570 | 25-12-19 | 16:14:
Natuurlijk. Dikke vinger in de pap bij de raad van state ook die de meest achterlijke beslissingen neemt. Vinden het ook een goed idee dat de EU in de grondwet komt.

anti-fatwa | 25-12-19 | 19:31
▼ 1 antwoord verborgen

Eerste keer dat ik een stukje hoor en zie, het is een niet al te beste spreker voor iemand die zijn leven lang is klaargestoomd.

marrretje | 25-12-19 | 14:24 | 1

Of is dat de koninklijke manier?

marrretje | 25-12-19 | 14:25

Het zou WA sieren als hij het Nederlandse volk eens bedankt voor het gigantische salaris wat hij opstrijkt voor........ ehhh ja waarvoor eigenlijk?

Vliegende_rookworst | 25-12-19 | 14:23


Seksuele gerichtheid?
Schuin omhoog.

Vervolgens een paar tips en teksten om aan iemands sterfbed uit te spreken:
'Trek het je niet teveel aan als het eens tegenzit. Geef jezelf wat ruimte. Het is okee.
Laten we elkaar troosten en moed geven. Het helpt als iemand je aankijkt en tegen je zegt: ‘het is goed’.

gestoptmetroken | 25-12-19 | 14:23 | 2

Ghehehe.

LiniaalRectaal | 25-12-19 | 15:43

NL geestelijk klaargestoomd voor de grootste crisis aller tijden?

2tribes | 25-12-19 | 16:09

De koning is gewoon de best betaalde uitkeringstrekker van Nederland met 2 verantwoordelijkheden per jaar: de troonrede en de kersttoespraak. En die laat de premier voor hem schrijven. Vol met onderliggende politieke boodschappen.
Is al maanden van te voren geschreven door een ambtenaar. “vaasje” “gaaf land” “alles gaat goed” “gaat u maar rustig slapen”

Osdorpertje | 25-12-19 | 14:22
-weggejorist-
Overmar | 25-12-19 | 14:21

Het streven naar geluk mag geen obsessie worden zegt onze koning . M.a.w. als je door een of andere regel of oorzaak naar de kloten gaat en je doelen niet haalt moet je het maar nemen zoals het komt . Ja , ja hij heeft makkelijk lullen !

leo59 | 25-12-19 | 14:19

Weet je wie ook een natie inspireerde om ruimte te zoeken...?

VP732 | 25-12-19 | 14:18 | 3

John F. Kennedy?

VanBukkem | 25-12-19 | 14:27

Wubbo Ockels?

Ruimedenker | 25-12-19 | 14:44

Het COA?

BaldEagle | 25-12-19 | 14:53

"blabla die er ook onder moeilijke omstandigheden samen het beste ervan proberen te maken. Leerkrachten, politiemensen, artsen en verplegers..." Beseft die mafkees wel dat we die moeilijke omstandigheden voor de volle honderd procent aan onze incompetente regering te danken hebben, waar hij zelf ook deel van uitmaakt?

VanBukkem | 25-12-19 | 14:17 | 3

Leerkrachten, politiemensen, artsen en verplegers.
Hoewel ze allemaal een ander salaris hebben en een andere opleiding maken ze grofweg elke week hetzelfde mee en hebben ze allemaal mondige, soms zelfs agressieve klanten.

Vrouwtje_haram | 25-12-19 | 14:27

@Vrouwtje_haram | 25-12-19 | 14:27:
En negen van de tien keer van niet-Nederlandse komaf, die agressieve, mondige klanten. Maar dat mag je niet hardop zeggen want dan krijg je de linkse kerk over je heen.

VanBukkem | 25-12-19 | 14:31

Ook apart hoe dat 'Ambtenaren en rechters' er tussen gemoffeld is. Die horen daar niet thuis, die zijn verantwoordelijk voor een aanzienlijk gedeelte van de ellende.

LiniaalRectaal | 25-12-19 | 15:41

Een fraaie collectie holle woorden..

John Dough | 25-12-19 | 14:17 | 1

Je kan merken dat ie close is met Mark Rutte. Die kan dat ook heel goed: heeeel veel woorden gebruiken om helemaal niks te zeggen.

VanBukkem | 25-12-19 | 14:24

Loze toespraak voor het volk. As usual. Vorm is het helemaal, inhoud doet er niet toe, als het maar geen enkele reactie oproept bij alle kwetsjankies van links en rechts.

Schadenfreude | 25-12-19 | 14:17

Hij zit inmiddels al in Argentinië?

Stijlloze bezoeker | 25-12-19 | 14:16

Weten al die buitenlanders eigenlijk wel wie die gozer is?

Overmar | 25-12-19 | 14:16

Hij doet me denken aan die Irakeese minister can informatie die doodleuk stond te vertellen dat er helemaal geen Amerikaanse troepen reeds Bagdad binnen waren gekomen.
www.youtube.com/watch?v=vC5UTUAxgpE&a...

Rest In Privacy | 25-12-19 | 14:12

"Maar wie aan mensen vraagt waarom ze zich verbonden voelen met Nederland, krijgt vaak spontaan dezelfde antwoorden.
Onze Nederlandse taal, onze democratie,
de gelijkheid van iedereen, ongeacht geslacht of seksuele gerichtheid,
samen stand houden tegen het water,
de feestdagen die we samen vieren,
de gezelligheid…"
Hey.. Zijn dat nou precies de onderdelen waar een niet nader genoemde bevolkingsgroep grotendeels niet aan meedoet?

Handige Harrie | 25-12-19 | 14:11 | 5

@botbot | 25-12-19 | 14:15: Ja daar waren monarchen nogal sterk in. Damn, alleen het Nederlandse vorstenhuis is blijven zitten na ww1. Waren we nu maar niet neutraal gebleven. (meh ook die domme Belgen en Engelsen hebben die gekroonde koppen laten zitten)

Zapata10 | 25-12-19 | 14:28

@botbot | 25-12-19 | 14:15:
Wat een bullshit. Je hebt hier in Nederland alle kansen, als je maar wil. Ik ben nog nooit gediscrimineerd, ondanks mijn kroeshaar, platte neus en dikke lippen.

LiniaalRectaal | 25-12-19 | 15:38
▼ 2 antwoorden verborgen

Mooie woorden, maar gezien de realiteit van de staat van dit land, helaas holle misleidende klanken. Het ruikt naar Rutte's leugens.
"De koning zei net als vorig jaar niets over het kerstverhaal of andere elementen uit de christelijke traditie. Alleen in de slotzin verwees hij daar naar, toen hij iedereen een gezegend kerstfeest wenste." (nos.nl)
En geen kerst-item te zien bij zijn beelden. Er wordt voorgesorteerd om inclusief te zijn richting islam?

Fijnstoffer | 25-12-19 | 14:10

Beetje jammer dat Willie het een paar keer over vrijheid heeft om vervolgens niet verder te komen dan nietszeggende algemeenheden, open deuren en tegeltjeswijsheden.

Ruikbaard | 25-12-19 | 14:10

Er had van mij best een beetje kerstsfeer mogen zitten in het filmpje. Ook al is dat volgens sommigen heidens.
Alle mensen die lopen te zeiken over ons Koningshuis, en willen dat het wordt afgeschaft, zijn oikofoben.

Leptob | 25-12-19 | 14:07 | 1

Nope, Nederland is van oudsher een republiek en nooit heeft een Nederlander het hoofd gebogen voor monarchen. Tot die verdoemde dag in 1813. Toen die familie door middel van een staatsgreep aan de macht kwam.

Zapata10 | 25-12-19 | 14:12

Ah, de Eerste Winterfeestdag. De dag dat we ons traditioneel collectief de maat laten nemen door een bolle van belasting vrijgestelde uitkeringstrekker. Ronduit belachelijk.

Dan luister ik liever naar de inspirerende kerstboodschap van Ome Kees van der Staaij. Da is tenminste iemand die zich inzet voor de maatschappij en leeft naar de principes die hij uitdraagt.

de IJsman | 25-12-19 | 14:05 | 10

@Zapata10 | 25-12-19 | 15:22:
Waarom gaat het bedrijfsleven dan zo graag mee en worden er voor miljoenen aan contracten afgesloten.
Geef daar eerst maar eens antwoord op.
Dat debunkel is van kinderen die menen verstand van economie te hebben.

botbot | 25-12-19 | 16:32

@botbot | 25-12-19 | 16:32: Het bedrijfsleven gaat niet mee, de koning gaat mee voor een leuk persmomentje.
Gut beste botbot, dat je nog steeds in sprookjes gelooft. Geef nu maar eens antwoord waarom Duitsland, Zwitserland en Amerika niet failliet zijn terwijl ze geen koningshuis hebben. De supermachten op deze aardkloot hebben geen koningshuis meer. Is ook helemaal niet nodig of je moet folklore leuk vinden.

Zapata10 | 25-12-19 | 17:41

@botbot | 25-12-19 | 14:11:
Is links nu ook ineens VOOR het koningshuis?
Moet niet gekker worden...

anti-fatwa | 25-12-19 | 19:36
▼ 7 antwoorden verborgen

Obligaat verhaaltje van iemand die ook dit jaar weer enige malen het nieuws haalde vanwege fraude. Geluk laat zich wel degelijk afdwingen. Bijvoorbeeld met een rechtvaardiger samenleving. Geluk is niet alleen een hoop lakeien om je heen te hebben om wat krom is recht te praten, waar anderen dit jaar onterecht of om een paar tientjes al de instanties op hun dak krijgen.

Goed, kijkt u maar braaf wat de mensen van de bovenste verdieping van de flat de mensen beneden wensen en voorhouden.

Diotima | 25-12-19 | 14:05

Medereaguurders, ik zeg tegen jullie: het is goed.
En nu maar gauw gelukkig wezen, ja!?

Amsterdamsko | 25-12-19 | 14:04 | 1

Ja, je hebt gelijk, ik ga er vanmiddag meteen mee beginnen! Nu maar hopen dat ik het volhou!

BaldEagle | 25-12-19 | 14:56

Daarbij, Frans is nu de koning. Willem is zijn lakei.

oplichter | 25-12-19 | 14:04

Dit is duidelijk een fake opname, want als je goed kijkt zie je:
-de schaduwen kloppen niet
-er is helemaal geen wind in huis en toch wappert de vlag
-je ziet kleine kleine rookpluimpjes vlak voordat de boel in elkaar stort
-er zijn geen sterren te zien
- stalen balken smelten niet door kerosine

King of the Oneliner | 25-12-19 | 14:01 | 1

U bent van de vereniging alu-hoedje 9/11 ?

Ruikbaard | 25-12-19 | 14:11

Met andere woorden: U mag niet klagen. U heeft het best goed.

Nou, ik klaag wel. Want ook al heb ik het op dit moment helemaal niet slecht, we zijn hard bezig dit land, dat prachtige vaasje, te grabbel te gooien. Steeds meer mensen zullen bij de voedselbank terecht komen, en steeds meer rendabele mensen die dit land tot nu toe nog enigzins draaiende houden, zullen het land verlaten. Tegelijkertijd worden we de overspoeld met immigratiegolf van niet westerse en ongewenste culturen die zijn weerga niet kent. Maar daar mag je niks van zeggen want dan ben je een racist.
Over onze economie kunnen we zeggen dat we ook hard bezig zijn die de nek om te draaien, met al die rigoureuze klimaatmaatregelen die ons de laatste tijd door de strot worden gedouwd. En dan kan Mark Rutte wel net doen of het de schuld is van de rechter, maar het enige wat zo'n rechter doet is de wet naleven. En die wetten hebben we aan niemand anders te danken dan aan onze eigen regering, waar Mark Rutte al een tijdje de baas van is.
Samenvattend: Beter zal het niet worden. Wel slechter. We zijn gewoon de lul met zijn allen. Al weten we dat met allerlei lapmaatregelen en een flinke dosis propaganda van de staatsomroep goed te verbloemen.

Gelul van de bovenste plank, die hele kersttoespraak van Wllie.

VanBukkem | 25-12-19 | 13:59 | 5

Fijne oprechte reactie, helemaal mijn gedachte.

Madamjanet | 25-12-19 | 14:16
▼ 2 antwoorden verborgen

NIet te geloven: 2019 en er staat geen kerstboom. De goede man weet niet wat met zijn handen te doen, maar dit terzijde. Vanaf nu ben ik overtuigd Republikein. Weg met deze honderden miljoenen € per jaar verslindende poppenkast. Onze ongekozen Koning heeft ook een baard laten staan. Hij begint op Dijkhoff te lijken. Inhoudsloze kersttoespraak. Laat de nieuwe (gekozen) president of koning zijn eigen paleizen en salaris maar bekostigen. Ik vind ZM W-A een aardige man maar mijn afgelegde eed van trouw zal ik helaas moeten breken. Leve de Republiek der Nederlanden !

Eendragtmaaktmagt | 25-12-19 | 13:59 | 4

@New Quacka | 25-12-19 | 14:04: Onzin, je kan ook een president zuiver ceremoniële functies geven en een salaris van max 2 ton per jaar. Heb je toch een president maar het kost niets en je hebt er geen last van.

Zapata10 | 25-12-19 | 14:08

@Zapata10 | 25-12-19 | 14:08: Wat mij betreft zinken we de balkenende norm af en besluiten we over een maximaal uurtarief. Wel netjes controleren.

Joffri | 25-12-19 | 14:13

Op de laatste foto is die baard weg, dus dit was zeker niet live.

Swoop | 25-12-19 | 15:32
▼ 1 antwoord verborgen

Heeft W.A. nog iets gezegd over zijn overmatige onkostenvergoeding, u weet wel die vergoedingen (miljoenen) die hij heeft gekregen terwijl de kosten al door de staat waren gedragen? Zeker niet belangrijk.

Broadsquire | 25-12-19 | 13:58 | 1

Nee maar op de achtergrond zie je een paar van die meubels die van ONS zijn.

Muxje | 25-12-19 | 14:00

Kort samengevat : het gaat de belastingbetaler weer een hoop extra kosten.

tsjajaja | 25-12-19 | 13:58

Zucht: "Leerkrachten, politiemensen, artsen en verplegers." De obligate groepjes komen weer voorbij.

Muxje | 25-12-19 | 13:56 | 1

Ik mis ook wat ‘inclusiviteit’. Waar zijn de tasjesrovers, mocro-mafia, en qat kauwers? To name but a few.

benjeallanggek | 25-12-19 | 14:11

Waar is het kerststalletje.

linus | 25-12-19 | 13:55 | 1

In een andere kamer.... ehhh.... zaal waarschijnlijk?

BaldEagle | 25-12-19 | 14:58

"het streven naar geluk geen obsessie mag worden"

Watching the Wheels | 25-12-19 | 13:59

Oma Juliana had in haar troonrede van 1950 nog gewoon in de gaten dat Nederland vol was (met 10 miljoen mensen). Willy’s troonrede dient alleen nog om paniek te voorkomen door te doen of het hier prima gaat als we allemaal een beetje inschikken. Daarbij is de (eigenlijk natuurlijke maar zelf veroorzaakte werkt beter) klimaatverandering uiteraard een prima bliksemafleider om de kudde bang en meegaand te maken.

benjeallanggek | 25-12-19 | 13:54

Dat je dit verhaal nog zonder schaamrood op de kaken durft uit te spreken.
Had iets verwacht van, Nederland, land van klimaathysterie, stekende "jongeren",
Voedselbank voor de autochtonen.
Dit is mijn uitspraak en hier moet u het mee doen!

Madamjanet | 25-12-19 | 13:51 | 3

Bij de voedselbanken ziet het zwart van de mensen, de meesten zijn daar echter niet autochtoon.

Schemerlamp | 25-12-19 | 14:02

@Schemerlamp | 25-12-19 | 14:02: dat klopt, dat zijn degenen die geld lopen uit te zuinigen op hun uitkeringen, om die vervolgens over te maken naar familie in land van herkomst

Madamjanet | 25-12-19 | 14:19

Het lijkt wel alsof ze Alex op die foto wat langer en slanker hebben willen maken, het schilderijtje van dat mevrouwtje achter hem lijkt op de foto ook minder vierkant dan in de film.

Watching the Wheels | 25-12-19 | 13:51

Dit is ons land. Een koning die nooit gekozen is en op basis van een historisch moment plotseling van koninklijke bloede is gekroond. Op zich is dat niet zo erg. Dit is ingebakken in het menselijke DNA. Maar een Koning die zich slaafs gedraagt en niet staat voor zijn land, tradities, cultuur, verleden en verbondenheid hierin, mag zich geen Koning noemen. Dan belichaamd hij leegte, het grootte niets. Dit is ons land, anno 2019. Hoe zal het verder gaan en eindigen.

De Evangelist | 25-12-19 | 13:50

Geen kerstboom en andere kerstversiering. Dat deed zijn moeder toch beter. Verder een toespraak die bij Kerst hoort, niet iets met een diepere boodschap. Misschien is wel het mooiste dat Willem-Alexander geen Koning is die van dit soort verplichte "statische" toespraken houdt. Hij straalt een op zich aandoenlijk ongemak uit. Volgend jaar dan toch maar samen met zijn vrouw het volk toespreken? De Paus deed het beter.... Intussen de Party Animals bij de Top2000. Kerst is niet meer wat het ooit geweest is. Fijne dagen!

Mannes | 25-12-19 | 13:50 | 1

Die boom staat toch voor het paleis? Althans, dat was vroeger altijd wel zo toen ik regelmatig met mijn hond door het Haagse Bos liep.

BaldEagle | 25-12-19 | 15:01

"Om vrij te zijn, moeten we het dwarse denken toelaten. In onszelf en bij anderen."
Welnee, ze willen helemaal geen dwarse denkers.

osolemio | 25-12-19 | 13:49 | 2

Zolang je maar dwars de goede kant op denkt is er niets aan de hand

Rest In Privacy | 25-12-19 | 13:51

Zie je wel, King Alex den eersten is gewoon een reaguurder.
Ik vermoed Berbaar, want die woont ook in Den Haag.

King of the Oneliner | 25-12-19 | 13:51

Het zou zo maar kunnen dat de kersttoespraak van de zomer al is opgenomen en toen waren er nog helemaal geen kerstbomen te koop.
Daar zie ik de koning wel voor aan.
En dat ie nu met de meiden in Argentinië zit.

Osdorpertje | 25-12-19 | 13:48 | 2

Er is veel mogelijk met een green screen...

King of the Oneliner | 25-12-19 | 13:53

Die baard is van de afgelopen maanden, maar is er nu weer af. Blijkbaar geluisterd naar de kids dat dat echt niet meer kan.

Swoop | 25-12-19 | 15:36

Het is bizar in een land te leven dat zo veel mogelijkheden heeft en tegelijkertijd op een potsierlijke manier ( Staat der Nederlanden) gegijzeld wordt door een stel Duitse tokkies met kennisvoorsprong en hun kontlikkers.

Is mijn kerst'boodschap'.

o)+ | 25-12-19 | 13:47

"Hoe scherp de tegenstellingen ook zijn, het lukt toch telkens weer om oplossingen te vinden."
.
Ja. Jammer alleen dat er een bevolkingsgroep toch vooral in eindoplossingen denkt. Team Taghi, Gokmens T, Malek F. en al die andere prachtkanjers van Halvemaansnit die de rest van dit land als minderwaardig zien.
Oftewel, lulverhaal, fijne Kerst en laat Max een beetje heel, vanavond.

Graaisnaaiert | 25-12-19 | 13:41 | 3

Politiek en Koningshuis reageren nooit inhoudelijk op individuele casussen die jij noemt.

inderdaad geen stijl | 25-12-19 | 13:58

Juist, Nederland heeft idd een probleem waar helemaal geen oplossing voor is; de islam! Zijn voorvaderen wisten wel wat hoor gevaar daarin schuilde, handelen ermee is prima, maar geen migranten toelaten vanuit islamitische landen. Onze koning (en zijn moeder) is (zijn) een beetje dom!

dutch bikkel | 25-12-19 | 13:59

@inderdaad geen stijl | 25-12-19 | 13:58:
Probleem is dat het zo onderhand niet individueel meer is maar steeds meer op groeps(wan)gedrag lijkt t.o.v. andere groepen. Ook zonder de genoemde excessen hebben we er een heel groot probleem mee, van kleine criminaliteit, fraude tot intimidatie en geweld op straat, het is gewoon een groot probleem.

Graaisnaaiert | 25-12-19 | 15:22

"Als we mensen met een andere mening gaan bedreigen".
Over welke mensen heeft hij het?

Madamjanet | 25-12-19 | 13:41 | 2

Over Hielke en Sietse natuurlijk, de bengels.

Graaisnaaiert | 25-12-19 | 13:42

En daar betaal je dan als Nederlander jaarlijks 345,5 miljoen euro voor, om deze jaarlijkse do good bullshit voorgelezen te zien worden door een belastingontduiker, die niet eens echt van Duitsen bloed is en vooral de Koning Mammon altijd heeft geëerd...

King of the Oneliner | 25-12-19 | 13:40 | 3

Nou... zijn vader was Duits, zijn grootvader was Duits, zijn overgrootvader was Duits, zijn betovergrootmoeder was Duits, oké, zijn betbetovergrootmoeder was dan toevallig niet Duits. Die was Russisch.

MAD1950 | 25-12-19 | 13:59

@MAD1950 | 25-12-19 | 13:59: Nou, je vergeet een kamerheer en Emma. Die oude koning aap Willem de derde had al zoveel jaar syfilis dat een voordeelpak viagra echt niet meer hielp.

Zapata10 | 25-12-19 | 14:05

Waartoe is dat aftandse mastodont van een TV-camera nog nodig? Omdat de teleprompter eraan vastzit? Er is echt niet meer nodig dan een kwaliteitscamera met 4 of 5K. Maar ja, dan blijkt de NPO ook opeens gelijk aan een YouTube vlogger te wezen. Vandaar het zwaarwichtige gedoe. Deze speech laat duidelijk de hand van een linkskerkende dominee/na als ghostwriter voelen. Het zijn niet WA's woorden, maar de woorden van een Jacobien Geel of iemand van dat slag. Vergelijk dit met Boris Johnson, die zijn eigen ding doet en zich niet laat spindokteren door wie dan ook. Nu zien we hoe in de trits God, Nederland en Oranje de dominee nog steeds aan de touwtjes trekt en alle woorden voorkauwt. Mag ik verzoeken om de scheiding van Kerk en Staat? Weg met al het gezalf van hypocrieten (= souffleur) die de Koning zo zwakjes laten acteren.

Eeuwig..Op..Vakantie | 25-12-19 | 13:39 | 1

Een mooi moment om het begrip "hypocrisie" nog eens samen te vatten:
"hyprocrisie=het uitdragen van hogere principes dan je met je eigen gedrag illustreert".

kindapaas | 25-12-19 | 13:50

Nee. Ga weg.

de visser | 25-12-19 | 13:38

Defaitisme gaat het helemaal worden in 2020.
Murw gebeukt door linkshandig quasi-rechts met een zweem van vieze groene uitslag.
We gaan allemaal dood heb ik begrepen en daar heb ik er vrede mee.
Mocht er sprake zijn van een godheid: pak dat onwonder van u, dat
zich mens noemt, maar lekker weer in. Retour afzender.
U heeft gefaald en bent een schande in het licht van de eeuwigheid.
Godzijdank ben ik niet gelovig en voel mij derhalve niet verantwoordelijk
voor uw wanprestatie.

Sjekkie | 25-12-19 | 13:36

5 minuten kleffe tegelwijsheden.
Opgelepeld door Boris Becker.
Zelfs de paus brengt een boeiender boodschap.
Ik wens u allen een prettige voortzetting van deze kerstdag.
Mewwie kwistmus.

Ruimedenker | 25-12-19 | 13:35 | 1

Ook jij een gelukkig kwetsmis!

gemeentereiniging | 25-12-19 | 14:12

Best wel rake toespraak eigenlijk. Minder obligaat dan het gewauwel van de vorige staatshoofden.

Beste_Landgenoten | 25-12-19 | 13:31 | 10

Memo niet gekregen, B_L? Je bent vrij vandaag...

LiniaalRectaal | 25-12-19 | 15:25

Haha Sukkels. Het ging één op één over jullie. Daarom vinden jullie het ook niks. Dat snap ik allemaal best.

Beste_Landgenoten | 25-12-19 | 16:27
▼ 7 antwoorden verborgen

Wachten op lucky tv, valt er iig nog wat te lachen.

AntonJensen | 25-12-19 | 13:30

Praatjes, Willy, praatjes. Tuurlijk, het is een koninklijke verplichting en u kunt en mag niet veel meer. Maar steeds meer Nederlanders zijn (die) praatjes wel zat onderhand.

VP732 | 25-12-19 | 13:29 | 1

Wat? Spuugzat!

Vliegende_rookworst | 25-12-19 | 14:17

Grootste zorg van de Oranjes is hoe ze belasting kunnen ontduiken. En dat lukt heel aardig.

Vliegende_rookworst | 25-12-19 | 13:27 | 1

Daarbij een handje geholpen door Rutte en consorten.

Zapata10 | 25-12-19 | 13:31

Is er ècht nog iemand van onder de 75 te vinden die hiervoor de televee aanzet?

EefjeWentelteefje | 25-12-19 | 13:25 | 4

Is er iemand onder de 75 te vinden die een tv hééft?

Papa Jones | 25-12-19 | 13:37

@Papa Jones | 25-12-19 | 13:37: Je moet ze de kost geven. Zo een beetje iedere kartel stemmer die naar de NPO kijkt.

Zapata10 | 25-12-19 | 13:38

Heeft er nog iemand een televee waaronder iemand van 75 leeft?

katvanger | 25-12-19 | 13:57
▼ 1 antwoord verborgen

Hé, een toespraak van Rutte, de 'leidende' figuur in de samenleving. Mooi zeg.

Thoth | 25-12-19 | 13:25

Die weet zelf ook wel dat het klaar is.
Zijn jet staat vast in permanente vertrekstand.
Maar deze planeet is kleiner dan hij denkt.

Ray69 | 25-12-19 | 13:24

Baardje : ‘Doe ik het wel goed?’ ‘Maak ik de juiste keuzes?’ ‘Ben ik wel echt gelukkig?’

Aftreden en scheiding in de maak ?

AntonJensen | 25-12-19 | 13:24

Koning Bier en zijn Pampa-paard...

Wanneer gaan ze eigenlijk belasting betalen ???

M13 | 25-12-19 | 13:23 | 1

FF geen tijd it lekker in Griekenland.

Uw Verzekeringsadvis | 25-12-19 | 13:25

Waarom vertellen ze vandáág op het staatsjournaal dat Albert Heijn gewoon open is?
Had dat gisteren verteld !!!

Papa Jones | 25-12-19 | 13:22

Net zo'n trekpop als Greta.

Rest In Privacy | 25-12-19 | 13:22

Net weer iemand vermoord in Hengelo, een auto opgeblazen met een bom in Den Haag. Het gaat fantastisch WA. En tussendoor helpt Rutte het hele land naar de kl....... zonder er ook maar een moment bij stil te staan. Wat gaat dit land op een verschrikkelijk snelle manier bergafwaarts.

Vliegende_rookworst | 25-12-19 | 13:20 | 1

Oh op de radio werd gesproken van een steekpartij (wat dan altijd impliceert dat het een gelijkwaardige partij betreft ofzo) waarbij een vrouw is 'omgekomen'. Heb nog niet een volledige verslaglegging gelezen maar heet zoiets niet gewoon moord?

2tribes | 25-12-19 | 16:47

Nou bolle, betaal eerst die 8,8 miljoen euro terug..... dan praten we dan verder!

oakmont | 25-12-19 | 13:19 | 4

@AntonJensen | 25-12-19 | 13:21: Durven ze niet. koningshuizen in Europa zijn al jaren lang inteelt. Behalve het Nederlandse koningshuis. Alhoewel die bolle met zijn baardje nu wel op een Romanov probeert te lijken.

Zapata10 | 25-12-19 | 13:25

@Zapata10 | 25-12-19 | 13:25: Ben ik nu de enige die het baardje een grote verbetering vond? En dat ''bolle'' is ook al een hele tijd niet meer van toepassing he.

2tribes | 25-12-19 | 16:50
▼ 1 antwoord verborgen

Nu ik de commentatoren hoor op onze Radio1 neig ik er naar dat onze Koning op een heel subtiele wijze afstand heeft genomen van de neoliberale prestatiegerichte maatschappij.

ProAsfalt | 25-12-19 | 13:18 | 4

Gimme a break, onze keuning leest alleen maar voor wat Rutte heeft geschreven.
Nu is Rutte wel snel gebekt maar langzaam van begrip en dus kost het hem 10 jaar om erachter te komen dat hij werkelijk niets heeft bijgedragen aan Nederland.

Zapata10 | 25-12-19 | 13:23

@Zapata10 | 25-12-19 | 13:23: Dit is geen troonrede, dus ik denk dat de koning de tekst zelf heeft geschreven en misschien aan de oudste dochter en een paar ministers laten lezen.

Rest In Privacy | 25-12-19 | 13:41

@Jezus_Boeddha | 25-12-19 | 13:41: Nee, die tekst wordt ook nu geschreven door vertegenwoordigers van de regering. Laat je niets wijsmaken.

Zapata10 | 25-12-19 | 13:51
▼ 1 antwoord verborgen

Als het hier te heet onder de voeten wordt, kiezen de faux-oranjes het hazepad, met zoveel gestolen goud als men in de privejet kan proppen...

Vuurwezel | 25-12-19 | 13:17 | 8

@nednied | 25-12-19 | 13:36: Maar met de landing in Brabant heeft Wilhelmina eigenhandig heel Nederland bevrijd. Toch?
Wilhelmina en advies aan de spoorwegen. Staak niet want de continuïteit van een parel van de Nederlandse infrastructuur moet behouden worden. En was daar in 1937 niet dat feestje met Bernhard waar het Horst Wessel lied uit volle borst klonk en de gestrekte armen niet te tellen waren in Den Haag. Die familie......

Zapata10 | 25-12-19 | 13:44

@nednied | 25-12-19 | 13:36: Nee, ze koos voor Londen. Juliana ging naar Canada. En Wilhelmina zette in Londen de regering voort.

Rest In Privacy | 25-12-19 | 13:46

@Jezus_Boeddha | 25-12-19 | 13:46: Was Londen dan wel Nederlands grondgebied? Overigens heeft Wilhelmina tot eind 1942 gepleit voor een wapen stilstand met de Duitsers. Ze zouden dan het stadhouderschap over Nederland krijgen. Die familie....

Zapata10 | 25-12-19 | 13:54
▼ 5 antwoorden verborgen

Potjedee. Kersttoespraak niet gezien. Zat de film king te kijken.Denk trouwens als ik het zo zie dat die interresanter is!!!

tweetybird | 25-12-19 | 13:17 | 2

Volledige tekst is leesbaar op koninklijkhuis punt nl/actueel. Maar raad het je niet aan.

AntonJensen | 25-12-19 | 13:27

-r +s (van 'inter' [tussen, speciaal] en 'esse' [zijn])

Yie_Ar_Kung_Fu | 25-12-19 | 13:42

Onverhuld: wen maar aan je toenemende ellende. Je offers zijn mijn verbindingswaanzin meer dan waard. In Shal Lah.

squadra | 25-12-19 | 13:15

Andere dan government approved standpunten leveren de publieke verkondiger ervan maatschappelijke uitsluiting en/of een gefnuikte loopbaan op. Zolang deze situatie voortduurt, valt dit muffe politiek correcte toesprakencircus totaal niet serieus te nemen.

Schulzie | 25-12-19 | 13:15

Weet je wie ook wel eens toespraken hield für eine ganze Nation?

King of the Oneliner | 25-12-19 | 13:14 | 12

Gijs Gans?

obominotie | 25-12-19 | 14:19

Bridget Maasland ?

Gizmo579 | 25-12-19 | 14:30

Kim Holland?

BaldEagle | 25-12-19 | 14:46
▼ 9 antwoorden verborgen

Het is Rutte die dit geschreven heeft, althans wat propaganda kwezels op het ministerie.
Ik ga niet luisteren want dan lust ik mijn eten vanavond niet meer, dus wie kan me inlichten over de hoofdlijnen?
Zijn we rijker geworden?
Is het land nog veiliger geworden?
Doen we het fantastisch?
Moeten we ons zorgen maken om het milieu?
Moeten we het samen doen?
Heeft hij al medelijden uitgesproken over de mensen die door de belastingdienst de nek om zijn gedraaid. (nee niet zijn familie)

Zapata10 | 25-12-19 | 13:13 | 4

Ik heb het ook niet gehoord maar dit zijn mijn gokjes:
Rijker? Nee, wij niet in elk geval. Is slechts voor de al welvarenden (incl. de Oranjes).
Veiliger? Nope. Minder politie, meer criminelen, dus simpele rekensom leert van niet.
'We' doen het 'fantastisch'. Als je met 'het' het afdragen van steeds meer geld en macht aan de EU bedoelt.
Milieu, daar MOETEN we ons van de boven ons gestelden ons druk over maken. Of het noodzaak is, is niet aan u om te bepalen.
Samen? Hoezo, er komen er steeds meer die u er uit willen jagen.
Medelijden vanuit de Oranjes? Mwoehahaha, dat zou in de krant moeten.

EEnzame SchizofrEEN | 25-12-19 | 13:35

Kort samengevat: het is een gaaf land!

BaldEagle | 25-12-19 | 14:47
▼ 1 antwoord verborgen
-weggejorist-
Normpje | 25-12-19 | 13:12

Je moet geen baard(je) niet nemen als de baard in kwestie je niet staat.
Of als de baard lelijk is.
En neen, ben geen mannenkapper, maar ik weet van de hoed en de rand.
En: altijd luisteren naar je partner advies, al dan niet verkapt.
/*SCHEER!*

chicago river | 25-12-19 | 13:11 | 1

Echt... als er iemand van zo'n hipsterbaardje opknapt, is het W-A wel.

2tribes | 25-12-19 | 16:55

Ik sla over zoals zovele jaren.
Zonder stichtelijke oranje woordenkots red ik het al vele jaren op het kronkelpad des levens.

gemeentereiniging | 25-12-19 | 13:11

Weet niet wie er vandaag de grotere sprookjes / onzin verteller was, de paus of baardmans. Er is iig wel een overeenkomst, ons aanlullen het kan wel minder vanuit een paleis.

AntonJensen | 25-12-19 | 13:10

Vrijheid kan ook niet zonder dwarse denkers, zei hij. Dat is toch netjes verwoord om te zeggen: Fuck you, Sander Dekker.

Stormageddon | 25-12-19 | 13:10 | 1

De koning bedoelde Geenstijl.

Rest In Privacy | 25-12-19 | 13:51

Heeft dat CO2-geboefte werkelijk weer zo'n mooie boom om laten zagen en over grote afstand laten aanvoeren?

Watching the Wheels | 25-12-19 | 13:10

Ben benieuwd Ik word graag geïnspireerd, hoe we de tsunami aan hoog water, en gelukszoekers, gaan tegenhouden.

Papa Jones | 25-12-19 | 13:09

Niet mijn koning (meer)

du Roi Soleil | 25-12-19 | 13:09 | 1

De mijne allang niet meer....

Pedante-aap | 25-12-19 | 13:21

Lekker joviaal de kerst globalistischerwijze en islam-inclusief verloochenen... wat een smeerlap

Geno | 25-12-19 | 13:07

Mens, mens, de meest obligate, ongevaarlijke, oppervlakkige, nietszeggende, holle en betekenisarme woordenbrij die ooit door een staatshoofd is uitgebraakt.

Schoorsteenveger | 25-12-19 | 13:07

Hé verhip, geen Arabische ondertiteling.

Dan kan toch maar hooguit 10% van de staatsburgers de toespraak volgen ??

Gizmo579 | 25-12-19 | 13:07 | 1

Ik gok zomaar dat de rest het geen r**t interesseert!

BaldEagle | 25-12-19 | 15:05

Die grobbebollen foto was overigens een half jaar geleden gemaakt. Volgens mij heeft W.A. (marcheert ) de baard nog steeds. Of de baard heeft hem ...

oldandwise | 25-12-19 | 13:07 | 1

De baard is niet profetisch lang.

Rest In Privacy | 25-12-19 | 13:52

Lees de hoogtepunten wel op Teletekst.
"We moeten verdraagzamer zijn en meer naar elkaar omzien bla etc"

Rest In Privacy | 25-12-19 | 13:07 | 3

Ja, zal wel weer allemaal gedelegeerd worden zodat wíj́ met een kutgevoel zitten in plaats van andersom.

Papa Jones | 25-12-19 | 13:11

@Papa Jones | 25-12-19 | 13:11:
Samenvatting al op TT. Vond van Rossem beter.

Rest In Privacy | 25-12-19 | 13:14

Het interesseert me ook niets wat Holleeder te vertellen heeft, dus waarom zou ik wel naar deze heer luisteren?

Zapata10 | 25-12-19 | 13:06

Bier Willy, bier.

Poesman | 25-12-19 | 13:06

Kerst bbq bevalt prima... begin alvast met een voorafje, een lekker speklapje....

Hollandse_blauwe | 25-12-19 | 13:05

Mooi stukje proza. Met een typisch Nederlandse ondertoon. "Niet zeiken en altijd boos zijn, gewoon werken en niet haten".

Ignatius J Reilly | 25-12-19 | 13:05

Waren er voorgaande jaren dan wel een boom? zomaar een vraagje.

deugnietmee | 25-12-19 | 13:05 | 2

Ja

doskabouter | 25-12-19 | 13:08

Die haarlok zo schuin over z'n kokosnoot komt me bekend voor .

Minus Richels | 25-12-19 | 13:03 | 4

Makkie, het is die blonde van Jiskefet.

eerstneukendanpraten | 25-12-19 | 13:59

Dat is om de inhammen wat te verbergen van de terugtrekkende haargrens.

voldemort | 25-12-19 | 14:00

Op 5 min. "een uitgestoken hand".

Watching the Wheels | 25-12-19 | 14:15
▼ 1 antwoord verborgen

Toch wel fijn dat de kunst die wij betaald hebben ook in beeld komt.

Stormageddon | 25-12-19 | 13:02 | 5

@I.P standing up | 25-12-19 | 13:32: Het gaat om wat er tussen de regels staat. Daar staat:
'Het enige dat hij wil, is de burgers één vinger geven. De dikke middelvinger.'

EEnzame SchizofrEEN | 25-12-19 | 13:38

@De Profundus | 25-12-19 | 13:16: Tip: probeer de spaties eens iets anders te plaatsen. Bijvoorbeeld na een komma of doe 1 ipv 2 spaties tussen 2 woorden. Tussen 2 zinnen mag best een punt. Tussen 2 pv's kan een komma (hoeft niet in hele korte zinnen, maar is niet fout)

Yie_Ar_Kung_Fu | 25-12-19 | 13:49
▼ 2 antwoorden verborgen

Dat is een winterboom

Bon-sens | 25-12-19 | 13:01

Kerstboom is racisme!

JDMslut | 25-12-19 | 13:01 | 1

Oudejaarsdag is ook rassis

Gizmo579 | 25-12-19 | 13:09

Heeft hij het nog over gelijkheid en handige belasting trucjes gehad, die smerige uitzuiger, profiteur en oplichter?

zwellevertje | 25-12-19 | 13:00

Geen kerstboom...

Schoorsteenveger | 25-12-19 | 13:00 | 1

Heeft ie een kat ?

likmegaties | 25-12-19 | 13:01

Cultuuruitholling Mubarak iedereen!

Kaas de Vies | 25-12-19 | 13:00 | 1

Niet haten Kaas. En zeker niet tijdens de feestdagen.

Ignatius J Reilly | 25-12-19 | 13:06

Wie schrijft die meuk in godsnaam?

Pedante-aap | 25-12-19 | 12:59 | 6

Paulus de boskabouter of bassie en adriaan.

tweetybird | 25-12-19 | 13:19

@Ignatius J Reilly | 25-12-19 | 13:08:
Iets tegen Joden?

Kaas de Vies | 25-12-19 | 13:26

@Ignatius J Reilly | 25-12-19 | 13:08:
Ben jij zo'n policor ventje die roept: Leve de koning: prostitua, prostitua, prostitua?

Jezusaapje | 25-12-19 | 13:54
▼ 3 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl