Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Waarom het kleaute gaat met Nederlands

De Studie Nederlands, das war einmal

Nader tot U

Stukje Volkskrant van deze week, over waarom de studie Nederlands in heel Nederland en aan de Radboud in het bizonder naar de tering gaat. Lees maar, er staat gewoon wat er staat. Mozeskriebel, wat een gelul van een dronken aardbei bij de vakgroep RU. Wilders is dan wel goed met taal, maar een Neerlandistieken dichtbundel of kloeke roman heeft de man nooit gepubliceerd. Ga echt les geven, Juf Jensen! Vertel over Breero, Vondel, Hooft, Poot, Van Eeden, over Slauerhoff, over Roland Holst, over Achterberg. Leer ze Bloem, Paukenslag, Claus, Campert, Herzberg, Kloos, Komrij, Kopland, T'Hooft, Thijm, De Vries & Vasalis et al. Of Lucebert, als je het toch zo graag over nazi's wil hebben. De zweep erover bij die studentjes. Net zolang tot ze minimaal vijf Menno Wigmans uit hun hoofd kennen. Het is potjandorie geen maatschappijleer. Maak Nederlands groots weerom.

Vanaf 5:00. 'Tuincentrum Osdorp'

Reaguursels

Inloggen

Een van mijn favo-gedichten

Het Land (Egyptisch)

De wondere wagens der zon gaan onder,
Bereiken nog - de wind wordt lichter en dit gerstig land is
laag -
De vluchtelingen, gedoken in hun nood.

Nederknielende, sparende, biddende, buigende
Zijn zij steeds ongedeerd.
Hun spaden staan, hun spannen rijden.

Maar wacht, wacht. Als een schot in de twijgen
Waarin geofferd wordt, gesmeekt, gehunkerd,
Slaat het uur der huursoldaten.

Ietwat later - vloeit de beek? en de halmen, de zachte, buigen zij?
En de stemmen, sterven zij? - schrijven de laatste bevlekte
vingers
Letters en namen van kindermoordenaars.

Weerloos is de tijd, ongenadig de aarde.

In de straat van genade. De parkiet schreeuwde
De nacht lang. Wie weet wat de wezel riep?
De parkiet schreeuwde en vijf soldaten braakten.

In de straat van genade een uil en een rat.
De dieren wankelden in hun schonken, de rechter was verschrikt
Toen zijn bebloede dochter vluchtte over de vlammende weide.

In hun korenbed liggen de boeren. Gesloten is hun biddend oog.
Hun land kraakt.
Het water vloeit er niet meer binnen.

Hugo Claus, De Oostakkerse Gedichten, 1955

"Weerloos is de tijd, ongenadig de aarde"
Magistraal. Evocatus

Evocatus | 03-11-19 | 02:21

Tsja, dat is dus het gevolg van de jaren '60. De linkse mars door de instituten is voltooid. "De jaren zestig: een bron van ellende" www.elsevierweekblad.nl/opinie/opinie...

Basil Fawlty | 02-11-19 | 23:21
-weggejorist-
Bakschuif | 02-11-19 | 20:39

Bloem.
Afgezien van de uitspraak die aan hem wordt toegeschreven
(Natuur is mooi, maar je moet er iets te drinken bij hebben)
Is hij de schrijver van het mooiste gedicht da ik ken.
(Zegt meer over mij dan over het gedicht)

J. C. BLOEM (1887-1966)

DE DAPPERSTRAAT

Natuur is voor tevredenen of legen.
En dan: wat is natuur nog in dit land?
Een stukje bos, ter grootte van een krant,
Een heuvel met wat villaatjes ertegen.

Geef mij de grauwe, stedelijke wegen,
De’ in kaden vastgeklonken waterkant,
De wolken, nooit zo schoon dan als ze, omrand
Door zolderramen, langs de lucht bewegen.

Alles is veel voor wie niet veel verwacht.
Het leven houdt zijn wonderen verborgen
Tot het ze, opeens, toont in hun hogen staat.

Dit heb ik bij mijzelven overdacht,
Verregend, op een miezerigen morgen,
Domweg gelukkig, in de Dapperstraat.

Kapitein Sjaak Mus | 02-11-19 | 19:47 | 1

Hey deze heb ik ooit bij Nederlands gehad.

BlijkbaarNormaal | 03-11-19 | 00:23

De Nederlander bestaat niet volgens onze “koningin” , dus waarom de origineele taal in eere houden ?

Het leven is zwaar | 02-11-19 | 19:30

Op zoek naar meer context dan alleen dit stukje vond ik dit andere interview met deze Deense dame:
www.trouw.nl/cultuur-media/lotte-jens...

Werkelijk elk links Oost-Indisch doof, stom en blind cliché komt langs:

-Hoe kan het dat Denen en Nederlanders zo "intolerant" zijn geworden [richting intolerante en problemen veroorzakende migranten]? En wat is het toch erg dat er steeds meer op "populisten" stemmen en zelfs de Deens socialisten hun agenda overnemen op immigratiegebied. Tja, hoe zou dat toch komen?
-Mevrouw houdt haar Deense paspoort, want het Nederlandse krijgen is teveel gedoe (je moet er maar liefst iets met papier en een fop-examen voor doen) en het is toch te pijnlijk om je tweede paspoort af te moeten staan natuurlijk. Zelfs als je hier je leven lang bent opgegroeid en gewoon later van gedachten kunt veranderen en je Deense terugnemen en Nederlandse inleveren...
-Kopenhagen is zoveel minder "divers" dan Amsterdam. Maar heeft toch ook wel echt getto's hoor, voor je zou denken dat zoiets positief uit zou kunnen pakken. Benieuwd wie en wat voor Denen of Finnen in die getto's wonen.
-Ook nog even Maxima channelen: "de" Nederlanders bestaat minder dan "de" Deen omdat we vroeger toch ook katholieken en protestantse blanke inboorlingen met klompen en klederdracht hadden. Is praktisch hetzelfde als een Moslim in een djellaba.
-Het koloniale verleden had zowaar een "pluspunt", want nu hebben we Rotterdam, die prachtige stad zonder (minderheids)problematiek en zo. Maar het was wel heel kwalijk hoor... voor je zou denken dat koloniseren positief is. Van blank naar zwart dan, omgekeerd is het een Walhalla van diversiteit natuurlijk.
-Zo jammer dat Nederlanders Max Havelaar niet meer verplicht moeten lezen. Nee, want we krijgen niet genoeg links-propagandistische anti blanke Nederlandse koloniale drek door onze strot zeker?
-Emancipatie van vrouwen betekent in haar\Trouws ogen kennelijk alleen maar absolute gelijkvormigheid op elk vlak. Niet dat je als vrouw zelf mag kiezen of je wel of niet een half manwijf wilt worden of kiest voor traditioneel moederschap en een zee van vrije tijd en hobby's. Het is natuurlijk heel dom als vrouw om een (blank) slaafje, pardon, man te hebben die het zwaardere werk voor je doet.
-Ook de Wet van Jante en "gelijkheid" (lees: socialisme) wordt weer geprezen. Vooral niet afwijken of boven het maaiveld uitsteken jongens en meisjes. Je mag in niks verschillen en ook geen verschillen met bepaalde groepen migranten benoemen, want dan ben je populist en niet "tolerant".
-Nederlanders staan om allerlei (slijm-slijm) redenen zogenaamd opener voor de multikul. Ja, zo open als een naïef mooi meisje met kort rokje in een (ver)krachtwijk om twaalf uur 's nachts zonder pepperspray tijdens een stroomstoring...
-En wat is het toch erg dat in Denemarken mensen veel meer rust en ruimte kennen dan overbevolkt Nederland. Dat helaas dan wel weer (heb je weer die eeuwige leugen van de vastgoed- en milieumaffia) "volgebouwd" wordt. Anno nu: 15% verharding van héél het land. Nee het is vast een recept voor sociale harmonie om met z'n allen als batterijkippen in een megastal of varkensflat te worden gepropt.
-Dan als afblusser nog even wat Orwelliaanse Newspeak: kernwaarde nummer 1 van DK is de "welvaartsstaat"? Dat is geen oorspronkelijk woord volgens mij. Je bedoelt de verzorgingsstaat of wat Amerikanen "welfare" (bijstand) noemen. En hoewel ik voor een sociaal vangnet ben, heeft nivelleren met creëren van welvaart geen rode biet te maken.

Zal mij benieuwen of deze vrouw ook de ruggengraat heeft om een paar propagandaposters van Islamitische huize te analyseren op haar colleges. Hoe daar "helden" uit het verleden worden vereerd met nogal dubieuze curricula vitae. Maar nee, tijdens lessen Nederlands moeten natuurlijk alleen de oude Nederlanders op de hak worden genomen qua vooroordelen of intolerantie. Niet de (On)Hollandse nieuwen, die horen er immers niet bij.

De Nazi's en hun aanvoerder AH waren in eerste plaats imperialisten. Ze namen geen genoegen met alleen een onafhankelijke natie, ze wilden andere volkeren overheersen. De nieuwe Internationalisten schijnen te denken dat als je maar die nationale volkeren uit weet te gummen en alle macht naar één internationale overheid overhevelt, waar geen ontsnappen of emigreren meer aan mogelijk is, op de één of andere magische wijze alle mensen broeders en zusters worden die ineens niet meer vatbaar zijn voor groepsdenken of het misbruiken van macht. Of dat er geen verschillen zijn in tolerantie tussen groepen en een intolerante groep bij een tolerante gieten automatisch aanpassing richting die laatsten betekent. Bijzonder domme en gevaarlijke ideeën als je het mij vraagt.

Wol | 02-11-19 | 19:21 | 6

“Zo jammer dat Nederlanders Max Havelaar niet meer verplicht moeten lezen. Nee, want we krijgen niet genoeg links-propagandistische anti blanke Nederlandse koloniale drek door onze strot zeker?“
Nou nee Wol,helemaal niet met je eens. Ten tijde van Eduard Douwes Dekker,als ass. Resident te Lebak/West-Java,werden de “orang ketjil” zwaar uitgebuit door de lokale adel en door het Gouvernement. Dat deze man opkwam tegen onrecht siert hem juist. Onrecht tegen wie dan ook blijft onrecht. Heeft met huidskleur of geloof niets te maken. Voor het overige ben ik ook een uitgesproken Pro Patria figuur. De EU schiet teveel door in haar gelijkheids waanzin. Dat stuit terecht op weerzin. Europa bestaat al duizenden jaren en is geen immigratie gebied. De volkeren/stammen hebben hun grenzen met bloed betaald door de eeuwen heen.Kennelijk moeten wij dat nu weer doen.

Eendragtmaaktmagt | 03-11-19 | 11:15

@Arachne | 02-11-19 | 23:13:
Voor zover ik weet van de "officiële" geschiedschrijving viel Duitsland Polen aan met een false flag incident dat zogenaamd Polen de agressor was. En Polen was reeds via het Molotov-Ribbentrop pact verdeeld tussen Nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie daarvoor in het geheim.

Bovendien deed Hitler méér dan alleen de Duitsers verenigen. Oostenrijk had in feite weinig keus hierin bij de Anschluss, de Sudeten in Tjechoslowakije werden ook met militaire middelen geannexeerd, waarna Hitler letterlijk en figuurlijk ook nog de grens overging door de Tsjechen te bezetten en als protectoraat Bohemen-Moravië in zijn (niet langer exclusief Duitse) Reich te trekken. Pas bij Polen trokken de Geallieerden de rode lijn en werd het oorlog.

En waarom zouden de Polen geen onafhankelijkheid hebben mogen krijgen na WOI? Ze waren eerder bijna het grootste land van Europa met Litouwen en grote delen van Oekraïne samen, en zijn in verschillende fases door de Duitsers, Russen en Oostenrijkers in stukjes gehakt en ingelijfd bij hun Rijken. In feite werd dit historisch onrecht ongedaan gemaakt en kregen de Polen de gebieden (deels) terug waar ze al eeuwen woonden. Alleen over Danzig\Gdansk was nog enig conflict en twijfel omdat er ook veel Duitsers woonden en het de Duitse enclave van Pruisen met Pommeren verbond en stond dus onder internationaal gezag van de Volkerenbond als ik me niet vergis.

Wol | 03-11-19 | 14:04

@Eendragtmaaktmagt | 03-11-19 | 11:15:
Ik zeg ook niet dat er geen koloniale uitbuiting bestond of slavernij. Ik heb alleen bezwaar tegen dat eindeloze linkse gedrein om die misstanden in de schoenen van álle blanken of álle Nederlanders te schuiven en door extensie als een soort Erfzonde te indoctrineren bij generaties Nederlanders die nooit een kolonie noch slaaf hebben bezeten.

Dat is al even ziekelijk als alle Duitsers van toen en nu de Holocaust aan te wrijven, zelfs wanneer ze er niks (en zeker niet vrijwillig) mee te maken hadden. Maakt het niet een minder afschuwelijke misdaad, maar het is gewoon de omgekeerde wereld van hetzelfde groepsdenken. I.p.v. elke zwarte is een minderwaardige slaaf, elke Jood een boosaardige bankier, of elke Indonesiër een onderdanige luie koelie, is het een eindeloos proberen om blanke Nederlanders als "fout door geboorte" neer te zetten.

En ik heb destijds ook dat boek moeten lezen (geloof alleen de samenvatting want ik vond het niet echt boeiend en hield niet van lezen onder dwang) en ook nog in mijn geschiedenisboek het "feit" meegekregen dat rond 1900 zo'n 1/3 van de Rijksbegroting door Nederlands-Indië werd opgehoest via o.a. het Cultuurstelsel. Wat ze er níet expliciet bij vermeldden was natuurlijk dat we toen een nachtwakersstaat hadden die nauwelijks belasting hief op het BNP, misschien 5 of 10% wellicht (heb even geen concreet getal paraat) én dat er zo'n 5 miljoen Nederlanders waren tegen 30 miljoen inwoners in de Gordel van Smaragd (zoals dacht ik in Max Havelaar is neergepend door Multatuli). Met andere woorden: 1/7 van de bevolking, de blanke "koloniale" Nederlanders in hun plaggenhutten en tochtige kelderwoningen, of waarschijnlijker, de gegoede burgers hier in Nederland, brachten 2/3 van de begroting op, dus twee keer zoveel als de uitgebuite Indonesiërs die 6/7 van de bevolking uitmaakten.

Wol | 03-11-19 | 14:15
▼ 3 antwoorden verborgen

Ik mis Wigman. Mocht altijd graag naar hem luisteren (itt een heleboel andere geëxalteerde versjespoepers) en hij kon ook nog een heel aardig potje punk drummen.

Ad Hominem | 02-11-19 | 19:06

Tja daarom ben ik lid van GS, kom af en toe op een site of krijg informatie van GS of reaguurders waar ik normaal niets van gehoord of het zelf gevonden had. Dat mis ik bij joop, daar is het alleen maar afkatten. Ga zo door GS hoewel ik af en toe wel is een hartverzakking krijg.
(ps. je vinger in je kont steken, het rijmt niet maar het dicht).

jan huppeldepup | 02-11-19 | 18:59

Een vriend van mij schreef ooit eens, met een dichterlijke vrijheid geschreven, het gedicht genaamd: Leed!

De zon wok mij
Leed erschrok mij
Leed kroop diep,
in mij die op straat sliep
Daar waar mensen zeken,
en mij raar aankeken
Toen kwam voor leed de lol,
dankzij enkele liters alcohol
Tot mijn maag het niet meer trok,
en de volgende ochtend de zon mij weer wok

NdH

Kostradamus | 02-11-19 | 18:36
-weggejorist-
Bakschuif | 02-11-19 | 18:25 | 1

Niet vergeten vader te vragen of hij zich ook verraden voelt door de generaties na hem.

Acidstain | 02-11-19 | 17:46

Tja, Nederlanders en patriottisme. Ze verkopen hun moeder nog voor een cent. Immanuel Kant, de Duitse filosoof zei het al: 'De Duitsers, Engelsen en Spanjaarden vallen op door hun gevoel voor het verhevene, en de Fransen en Italianen door hun gevoel voor schoonheid. Maar de Hollanders ontbreekt beide. Daar heerst de totale nulliteit en maakt hen tot negatief voorbeeld'.

Sendis | 02-11-19 | 17:11 | 4

Liefde voor Vondel en Multatuli hoort op de recencie-pagina bij de besprekingen van het werk van George Lucas en Roman Polanski.
Nederlands als vak gaat wat mij betreft over het kofschip en ei/ij: natuurkunde is toch potverdorrie ook niet een hijgerige fanclub voor Hendrik Lorentz en Gerard 't Hooft en Ben Feringa en Simon van der Meer

Hmmm, misschien dat Nederlanders zo slecht zijn in 'schoonheid zien' omdat we wat meer in de niet-lullen-maar-poetsen hoek zitten.

******** | 02-11-19 | 18:29

Misschien draaf ik een beetje door, maar wat is de functie van schoonheid?

Voight-Kampff | 02-11-19 | 20:03
▼ 1 antwoord verborgen

Het lijkt erop dat Lotte Jensen weer een stapje verder wil op de weg die de Social Justice Warriers willen gaan richting een Heile Welt. Cultural appropriation verengt zij hier naar zoiets als het zich onterecht toe-eigenen van iets uit de eigen cultuur in plaats van iets uit de cultuur van een ander. Zij probeert hier impliciet te suggereren dat als Wilders zich het heldendom van Michiel de Ruyter toe-eigent, hij daar net zomin het morele recht toe heeft als de NSB. Want, zo moeten wij begrijpen, die NSB'ers waren geen echte Nederlanders, waren verraders, en Wilders is eigenlijk ook geen echte Nederlander. Daarom mogen zij zich, als het om de Nederlandse geschiedenis gaat, niets toe-eigenen. Verboten!

Schoorsteenveger | 02-11-19 | 17:04

Luister op straat, op je werk, op de markt, in de trein maar eens naar het Nederlands dat wordt gesproken. Dan denk je na een tijdje: dat ouderwetse Nederlands, dat bestaat over 100 jaar niet meer.
Dus goed dat de universiteit daar een voorschot op neemt door het Nederlands af te schaffen.

Schadenfreude | 02-11-19 | 16:58 | 2

Een taal leeft en evolueert, onder andere door het overnemen en aanpassen van woorden uit andere talen en culturen. Niets mis mee: het 'ouderwetsche Nederlands' bestaat niet. denk aan de Franse invloed op het Nederlands, denk nu aan de Engelse/Amerikaanse invloed en natuurlijk aan de midden-oosten invloeden tegenwoordig. Luister naar radio-opnamen uit de jaren '30, de vreemde stemmen, de rare uitspraak - moeten we daarnaar terug?
Wat anders is het afschaffen van het Nederlands, bv bij veel colleges op de universiteiten. Dat moet gestopte worden, absoluut.

piloot47 | 02-11-19 | 17:07

@piloot47 | 02-11-19 | 17:07:
Klopt. Teruggaan naar jaren '30 Nederlands met rollende "r" is geen optie maar kom op. Trieste is dat steenkolen Engels tijdens colleges. Mijn god, wat een erbarmelijk sms/whatsapp niveau. Doe het goed of doe het niet.

Basil Fawlty | 02-11-19 | 23:28

Toevallig heb ik een aantal zaken gelezen van Lotte Jensen, het intelligente zusje van filosofe Stine Jensen en zij weet zeer veel over nationale identiteit en beeldvorming. Zij is zeer intelligent en een uitstekende verteller. Een ding er uit halen wat de reaguurder minder bevalt en we kunnen weer los. Ik zou zeggen: lees eens wat van haar.

Rest In Privacy | 02-11-19 | 16:57 | 8

@lingo star | 02-11-19 | 17:15:
Dan had ze hier een bijzonder zwak moment.

Schoorsteenveger | 02-11-19 | 17:20

Doortrapt. Is dat ook een typering?

Mart6037 | 02-11-19 | 18:49

Sowieso zouden wij meer naar Denemarken moeten kijken. Ondanks de horrorverhalen die onze overheid op probeert te hangen over Jutland 's het einde van de wereld een land waar zelfs de socialisten het licht 't.a.v. immigratie gezien hebben. Een land wat niet slaafs alles uit Brussel, liefst in het kwadraat, overneemt (grenscontroles, euro) ten koste van de eigen bevolking.

Deels heeft ze gelijk dat Denemarken meer eenvormig is door een godsdienst. Naar mijn smaak staat daar tegenover dat Denemarken uit eilanden bestaat die pas enkele decennia onderling verbonden zijn. En het verschil tussen (hoofd) stad en het platteland zijn veel groter. In Groot-Kopenhagen woont krap 40% van de bevolking.

5611 | 02-11-19 | 22:06
▼ 5 antwoorden verborgen

Menno. How dare you! Fulltime sukkel.

meneer der meneren | 02-11-19 | 16:47

Alles is gepoliticeerd.

Wat ik zo prachtig vind, is dat @pritt op mij overkomt als een oprechte en gepassioneerde liefhebber van de Nederlandse taal en van al dat mooi is. Esthetiek. Niet alleen daarom, maar zeker ook daarom ben ik (bèta!) groot bewonderaar van deze links-corporale prachtmensch.

Wat lelijk is moet mooi worden, of...

Nee dus! | 02-11-19 | 16:42

Is die Lotte Jensen nu een heuse professor? Ik dacht eerder aan een soort vormingswerker uit de jaren '80, een olijke bezigheidstherapeut. De teloorgang kon niet duidelijker geïllustreerd. Alles moet kapot.

xavier | 02-11-19 | 16:42

Wat mij opvalt is dat met name onder de zelfbenoemde patriotten de beheersing van hun moedertaal abominabel is.

Superior Bastard | 02-11-19 | 16:38 | 5

@Berbaar | 02-11-19 | 16:43:
Ach gut. Dit zegt iemand die steevast verkansie schrijft wanneer hij vakantie bedoelt. Over niveau gesproken. Pff.

Deksmaat | 02-11-19 | 17:25
-weggejorist-
SnartBlirdetRagnarok | 02-11-19 | 19:12
▼ 2 antwoorden verborgen

2019

Trots zijn op je land = nationalisme = extreem-rechts = derhalve VERBOTEN

Sociale cohesie = niet "inclusief" = extreem rechts = derhalve VERBOTEN

De gepeperde rekening van dit alles komt over enkele jaren. Natuurlijk. Daar hoef je geen socioloog voor te zijn, geen politicus voor te zijn.

Macroglossum | 02-11-19 | 16:37 | 1

Ik heb tijdens deze zomer gemeenteperkjes besproeid (water ja!) Voorbijgangers vonden mij een mafkees en 1 vroeg daadwerkelijk of ik geen sproeischaamte had. Tot zover de sociale cohesie.

Acidstain | 02-11-19 | 17:57

Ach ja, Onder professoren. Nogmaals: red het Nederlandse onderwijs, niet alleen het onderwijs Nederlands, en gooi een handjevol universiteiten dicht. Daar gaat echt helemaal niets aan verloren.

Rest In Privacy | 02-11-19 | 16:36 | 1

Dat verhaal over De Rutter is natuurlijk bezopen. Is die filn nu ook NSB-propaganda? Het Admiraal de Ruyterziekenhuis in Goes de werkplek van Josef Mengele? Ga toch weg!

5611 | 02-11-19 | 22:09

Bloem is altijd plus 10.

Rest In Privacy | 02-11-19 | 16:35

Ook nog Jensen heten ook.

Conan de Rabarber | 02-11-19 | 16:34 | 1

Zou het zijn zus zijn?

Rest In Privacy | 02-11-19 | 16:45

Onze taal is overgewaardeerd en overbodig.

Balgesjaakt | 02-11-19 | 16:21 | 2

Had u een ander idee? Rookseinen? Gebarentaal? Morse? Steno?

Wiebenick | 02-11-19 | 16:29

Lotte Jensen kan niks en is daarom “hoogleraar” geworden. Fucking hell we gaan echt naar de kloten met elkaar, zingend het graf in zeg maar. Ik ben zo ver dat ik zeg: “laat het maar gebeuren ik red me wel” want survival of the fittest/smartest...,,

Blonde Nel | 02-11-19 | 16:09

Is dat een proud boys shirt wat Menno aan heeft?

coitus reservatus | 02-11-19 | 16:06

Nog een paar decenia en dan heeft men het over de Negerlandse taal.

Rest In Privacy | 02-11-19 | 16:05 | 1

LOL!
die houden we erin.... JFK-tje in Amsterdam Zuid-Oost: "Ich bin ein Negerlander!"
Veel Negerlanders voelen zich verbonden met zwarte piet,
De Negerlandse taal wordt tot in heel Afrika goed verstaan....

Bakschuif | 02-11-19 | 18:16

Door geschiedvervalsing en politiek-correct (dram)gedrag verdampt juist de kennis van eigen taal en cultuur.

Of politici als Wilders zich nou helden wel of niet om politieke redenen willen “toe-eigenen” (ik mis het trema op de eerste e, geef mij maar dat Witte Boekje), alles is beter dan politiek-correcte politici die de geschiedenis willen herschrijven door historische helden van hun sokkel te gooien en/of hun namen van straatnaambordjes verwijderen.

In een wereld waar slachtofferschap. An “minderheden” en identiteitspolitiek politieke hoofdthema’s zijn geworden, kun je niet meer verwachten dat “nationalistische” zaken als eigen taal en cultuur door mainstream politici beschermd worden.

Totdat het autochtone stemvee dus eens besluit om NIET mainstream te gaan stemmen. Vergt een IQ hoger dan dat van een goudvis, want vlak voor de verkiezingen moet men het zich dus wel kunnen herinneren. En daar zit dus het probleem.

Misschien dan maar een standbeeld/kunstwerk oprichten voor onze taal- en cultuur. Kunnen de politiek-correcte cultuurbarbaren die in de (nabije) toekomst weer omver trekken.

Kompromat | 02-11-19 | 16:03

Ik wist niet dat de Nederlandse taal zo links georiënteerd is. Geen wonder dat niemand er geïnteresseerd in is.

Wim Venijn | 02-11-19 | 16:02

lastig je geen invloed mag hebben op het curriculum

deugfoob | 02-11-19 | 15:58

Wie wil nu van zulke kneiterlinkse hupsakeetjes les krijgen? En Nederlands is van vroeger (slavernijverleden etc etc). Engels en arabisch zal het hier gaan worden.

Mart6037 | 02-11-19 | 15:55

www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/... Aan het eind van het VK artikel wordt gemeld dat de nood de vakbroeders en -zusters doet verbroederen en laten we ze niet uit het oog verliezen: verzusteren. Ze zouden allemaal door het vuur gaan voor 't Nederlands zonder elkaars stokpaarden nog als kreupel lopend te minachten. Mooi. Maar het geschmier met Wilders en NSB in een admiraalsframe getuigt van een totaal verpolitiseerde taal- en denkkaalslag, waarmee de schuld van waarom het Nederlands zo verzwartepietert toch allereerst blijkt te liggen bij degenen die Nederlands doceren. Zolang die docenten Nederlands niet afkicken van hun denkluiheid (>> bijv. politiek sleets ('NSB') geginnegap), blijft de Nederlandse taal apegapen.

Eeuwig..Op..Vakantie | 02-11-19 | 15:48

Tja, dat krijg je als je het onderwijs jarenlang uitknijpt. Ik verwacht dat het alleen maar erger wordt, met alle onbevoegden voor de klassen.

BlaffendeTekkel | 02-11-19 | 15:46 | 5

@BlaffendeTekkel | 02-11-19 | 16:17:
Waarom moet iemand die kinderen leert kleien (en een jaar lang dezelfde klas heeft) hetzelfde verdienen als iemand die wiskunde geeft bijvoorbeeld en 10 verschillende klassen heeft?

Erikjan79 | 02-11-19 | 17:47

@BlaffendeTekkel | 02-11-19 | 16:17: Dat onderwijzers tekort komt a) door de bureaucratisering van het onderwijs, b) de multiculti wantoestanden op vooral Randstad scholen en c) besturen die hun onderwijzers meteen laten vallen als er iets is.

Scholen hebben een drastische reset nodig, die vooral een hardere cultuur en meer focus op de kerntaak, de klas en leren, betekent.

5611 | 02-11-19 | 22:15

@Erikjan79 | 02-11-19 | 17:47: U heeft gelijk.
De praktijk dat zo iemand culturele vorming heeft gestudeerd, een HBO opleiding. Zo iemand vindt, geleerd op de opleiding, dat zij (!) recht heeft op het juiste inkomen, want HBO en onderwijs. En zij is evenveel als degene die wiskunde geeft want expressie is heel belangrijk.

In de zorg en het onderwijs is het vloeken in de kerk, zodra je praat over niveaus in werk en beloning. Het is een door vrouwen gedomineerde, mannen moet je zoeken met een kaarsje, omgeving en dus uiterst conformistisch.

Arachne | 02-11-19 | 22:53
▼ 2 antwoorden verborgen

Zie de mafste tentoonstelling ever. Zwarten als Sylvana die een grote waffel hebben over de Gouden Eeuw, totdat ze zelf de hoofdrol krijgen. Hypocrisie ten top: https://www.amsterdammuseum.nl/tentoonstellingen/hollandse-meesters-her-zien

Madame Poitiers | 02-11-19 | 15:45 | 2

Ik vind het apart dat als er ook maar iets (helft, kwart of minder) zwarts aan een persoon is dan wordt dat meteen als swart geclaimt. Eerste inwoner van Chicago of Barack Obama of Ruud Gullit bijvoorbeeld.

sjef-van-iekel | 02-11-19 | 16:36
-weggejorist-
frank4444 | 02-11-19 | 15:44

"De omgang met helden heeft vaak iets van toe-eigening in zich." Mensch, leer eerst eens helder en scherp te formuleren voor je college gaat geven. "Hm, tsja, als water 100 graden heeft bereikt dan heeft het vaak iets kookpunt-achtigs in zich."
Laat staan dat ze durft te signaleren dat die toe-eigening van helden wel eens een reactie zou kunnen zijn op het Weg-Met-Ons- denken dat ons onderwijs en samenleving al decennialang beheerst.

kapoerewiet | 02-11-19 | 15:40 | 12

@Dandruff | 02-11-19 | 17:24:
Ik denk dat de grote noemer van al die bewegingen die jij noemt 'fascisme' is. Interessant is natuurlijk dat fascisme ook wel de ultieme consequentie van het kapitalisme wordt genoemd. De 'fasci di combattimento' in Italië (gevormd uit werkloze, verarmde en teleurgestelde veteranen uit WOI, waarin Italië de 'verkeerde kant' koos, dus verliezer was) werden opgericht om de grootgrondbezitters en fabriekseigenaren te beschermen tegen de communisten en o.a. stakingen te breken. De rol van Mussolini later hierin - aanvankelijk een overtuigd socialist, is weer een ander verhaal.

piloot47 | 02-11-19 | 17:40
▼ 9 antwoorden verborgen

Nederlands zou verboden moeten worden, de Nederlandse taal bevat heel veel racistische woorden.

Mr_Natural | 02-11-19 | 15:37

Word maar etnische Turk als Nederlands je niet interesseert.
2-/3-/4-/5-deling moet kunnen. Van foute smetten vrij.

HogeNood | 02-11-19 | 15:37

Leestip:
Juffrouw Lot van Simon Vestdijk.
Rembrandt van Theun de Vries.

Zwizalletju | 02-11-19 | 15:36 | 5

@Carmelita | 02-11-19 | 15:46: Juffrouw Lot heeft een afwijkende stijl, echt leuk om te lezen. Sommige andere boeken van hem zijn lastiger zoals zeker De Kellner en de Levenden als ik het me goed herinner.
Anton Wachter romans ook goed te doen en vol humor.

Zwizalletju | 02-11-19 | 16:00

Dank! Ik ga weer een Vestdijkpoging wagen!

Carmelita | 02-11-19 | 16:16

@Deksmaat | 02-11-19 | 15:58:
Sinds Vestdijk vraag ik mijn tandarts altijd mijn ivoren wachters opnieuw te bewapenen.

piloot47 | 02-11-19 | 17:22
▼ 2 antwoorden verborgen
-weggejorist-
frank4444 | 02-11-19 | 15:36

Jezus, aanschouw het Weg-Met-Ons-Syndroom in de ongeneeslijke fase. De kop 360 om de nek gedraaid en de ogen achterstevoren in hun kassen, en maar haten, haten naar het zelf.

kapoerewiet | 02-11-19 | 15:31

In het kader van "terugkeren in de maatschappij" ben ik als exdakloze verplicht om een jaar ambulante zorg te nemen. Dat bestaat uit een twee-wekelijks gesprek, nu intussen maandelijks gesprek, met mijn ambulante begeleidster. Een vrouw van rond de 30.
Een lief mens zeker, maar ook een echte millennial. We hebben het een keer gehad over de Nederlandse literatuur. Bleek dat ze nog nooit van Mulisch had gehoord. Dat je geen fan van hem bent, soit. Dat je geen boeken van hem hebt gelezen, prima. Maar nog nooit van hem gehoord? Fucking hell zeg. En dat heeft gestudeerd, hoort bij de toplaag.

Deksmaat | 02-11-19 | 15:30 | 11

@ballenkraker | 02-11-19 | 16:14:
Wow, wat een stap. Ik wens u het beste toe in Noorwegen!
(Bij mij was inderdaad het einde van mijn relatie de welbekende druppel, hoe raadt u het zo.)

Deksmaat | 02-11-19 | 16:24

@Borrelende Boris | 02-11-19 | 16:19: Aan stikstof valt heel veel te verdienen; aan enigszins zelfredzame mensen niet zo.

Arachne | 02-11-19 | 22:27
▼ 8 antwoorden verborgen

Ik ga meteen een paar exemplaren van die taalgids bestellen. Om uit te delen aan alle leden van de familie WhatsApp-groep.

threeheadedmonkey | 02-11-19 | 15:29

Gek hè, als ‘t gaat om taal en literatuur, moet dat behouden blijven.
Als het gaat om kinderfeestjes, leefgewoonten en tal van andere, typisch Nederlandse dingetjes, is het geen probleem als die naar de kloten geholpen worden.
Taal vind ik nou net zo’n dingetje dat constant in beweging is.
De verengelsing van het Nederlands kun je storend vinden, persoonlijk heb ik daar niet zo’n probleem mee.
Straattaal kan soms heel verfrissend klinken, op wat enge ziektes na dan.
Tot slot: lezen van boeken wordt zwaar overschat. Het is een vorm van eigenpijperij. “Kijk mij eens Harry Mulisch lezen”.
Jonge lui lezen veel, alleen wat hen interesseert en op totaal andere manieren dan wij, oude lullen, gewend zijn.
Niet zo zwaar aan tillen dus.

Ruimedenker | 02-11-19 | 15:29 | 5

@Montu | 02-11-19 | 16:14:
LOL!
Daarom zeg ik: “ik probeer”.
Wil nog niet helemaal lukken..
Thx voor de feedback.
Hè kudt, nu doe ik ‘t weer.
Fakking Engels.

Ruimedenker | 02-11-19 | 16:31

@Ruimedenker | 02-11-19 | 16:31:

Niet te veel bij nadenken. Wat mij aan het Volkskrant stukje stoorde is het gebruik van ", en" in "verdampt, en". Je gebruikt of een komma of "en". Combineren van die twee moet je niet doen. Dat een taal verandert is logisch en goed. Alleen dode talen en talen die bijna zijn uitgestorven veranderen niet. Zolang we maar niet krampachtig vast gaan houden aan het Nederlands zoals ze in België doen vind ik het prima.

Montu | 02-11-19 | 22:10
▼ 2 antwoorden verborgen

"Een plant bevoelen, onder je PC je zaad opvegen."
Reaguurder in ontkenning?

threeheadedmonkey | 02-11-19 | 15:40

99 procent, inclusief de redactie, kent die schrijvers alleen van naam.

beldewouten | 02-11-19 | 15:21 | 1

Dichters toch?
In ieder geval geen voetballers, dan had ik het wel geweten.

Mr_Natural | 02-11-19 | 15:26
-weggejorist-
Bac | 02-11-19 | 15:19 | 13
▼ 13 antwoorden verborgen

Wilt

Ruimedenker | 02-11-19 | 15:19

Och... ..,. Wilders in één adem noemen met nazi Duitsland... Ongelofelijk kinderachtig en flauw gedrag. Het is toch geen 2002 meer?

kotelet | 02-11-19 | 15:18 | 10

@ArjenZH | 02-11-19 | 15:28:
Oh, en wat zou u zeggen als ik de uitspraken van Klaver over het halveren van de veestapel, laat volgen door een opname van Pol Pot over landhervormingen?
Iedereen die na Wilders een SS-poster laat zien, is aan het Godwinnen op een gluiperige manier.
Paul de Leeuw had daar ook een handje van.
Ik dacht na Pim Fortuyn, dat men wel achter het heilloze van dit soort manipulaties was gekomen. Maar nee.
Het is tekenend voor u dat u dit recht probeert te kletsen.

Roadblock | 02-11-19 | 16:42

@Roadblock | 02-11-19 | 16:42: U dacht dat ze er na Fortuyn mee zouden stoppen. Waarom? Het heeft toch gewerkt.
Never change a winning strategy.

Arachne | 02-11-19 | 22:24
▼ 7 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland