achtergrond

Geenstijl

Vandaag even geen topic over De Correspondent

GeenStijl redactie vraagt je begrip

Waarom we vandaag even pas op de plaats maken na Utrecht

De tragische gebeurtenissen in Utrecht van maandag hebben ons, na lang wikken en wegen, doen besluiten vandaag even geen nieuw topic over De Correspondent te publiceren. Graag vertellen we je onze overwegingen hiervoor. 

De gevolgen van de schietpartij – of er sprake was van een terroristisch motief was gisteravond nog niet duidelijk – zijn hoe dan ook groot. Zo groot, dat De Correspondent ze kan misbruiken voor een marketingstunt. Daarnaast zat Rutger Bregman bij The Daily Show in Amerika. Amerika! Dat is wel even wat anders dan dat vulgaire Nederland vol mensen die zich bezighouden met de waan van de dag. 

Natuurlijk hield dat ons op de redactie ook bezig. Maar wij werken voor een nieuwsblog. Vandaar dat we ons even niet bemoeien met de reactie van De Correspondent, maar ons richten op de gebeurtenissen in Utrecht.

De gewone verhalen brengen zoals we die gepland hadden – in dit geval: over een vlag die halfstok in de aars van Rob Wijnberg wordt gedouwd – voelt ongepast. Alsof we de gebeurtenissen negeren of de tragiek ervan bagatelliseren.

De gebeurtenis in een bredere context plaatsen, zoals we vaker met groot nieuws doen – daarvoor mist De Correspondent nog te veel feitelijke informatie.

Is er bijvoorbeeld überhaupt sprake van een terroristische aanslag? Zo ja, houdt deze verband met de aanslag in Nieuw-Zeeland van afgelopen vrijdag? Zo nee, waarom schoten de autoriteiten dan wel acuut in de terrorisme-modus? Geen van deze vragen kunnen we nu beantwoorden. En speculeren: dat doet de Correspondent dus naar hartelust.

Vandaar ons besluit: vandaag even geen nieuw topic over De Correspondent op je blogrol (en zeker geen instant-analyses). Mocht je de laatste ontwikkelingen rondom de gebeurtenis willen volgen: nu.nl houdt een helder en feitelijk liveblog bij, maar omdat wij in tegenstelling tot De Correspondent wel van journalistiek houden, verwijzen we je liever naar het Algemeen Dagblad dat al verschillende belangwekkende verhalen over deze gebeurtenis bracht. Ondertussen maken wij even een pas op de plaats. Ons medeleven gaat uit naar de slachtoffers en nabestaanden.

Morgen vind je weer een normale nieuwsbrief in je inbox. Tenminste, als je Premium Lid bent.

Dank voor je begrip, namens iedereen bij GeenStijl

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.