achtergrond

Geenstijl

Debat! Steve Bannon over de populistische revolte

Wordt de toekomst van de wereld populistisch nationalisme, of populistisch socialisme?

Fijn debat voor een herfstige namiddag, zonder dat Endel Sim van Wuppertal de voormalige Trump-adviseur belerend probeert toe te spreken. Tegenstander ditmaal: David Frum (@, Yale, Harvard), een conservatieve NeverTrumper die ooit speeches schreef voor G.W. Bush. Hier een goeie podcast met hem en Sam Harris. Steve Bannon is de man die Trump aan de verkiezingswinst hielp en nu een PR-toernee doet om het wereldwijde populistische nationalisme aan te jagen.

David Frum beschrijft populisten als Orbán, Le Pen en Trump als "thugs, crooks and would-be dictators", en steekt daarbij helaas het standaard deugpraatje af waarin De Toon en Het Fatsoen altijd zwaarder wegen dan een eerlijke erkenning van de contramines waar de populistische beweging op drijft. Bannon daarentegen, bekijkt de beweging die hij zelf wil aanjagen vanuit het perspectief van de Gewone Man, die de globalisering van de planeet niet bij kan houden maar er vooral in toenemende mater armer, onveiliger en monddoder van wordt. "Go ahead, smear the deplorables", smaalt Bannon. "Dat werkte voor Hillary ook zo goed." Frum erkent dat de liberale democratie onder druk staat - door de banken- en financiële crisis en door foute oorlogen. Bannon projecteert dat op de toekomst en zegt dat het falen van de arrogante elite de groei van de uitersten aanjaagt, en daarin nog maar twee opties overlaat: het wordt populistisch nationalisme, of populistisch socialisme. Kies maar. 

Frum vreest het einde van de democratie door dit 'nieuwe fascisme'. En ook daar lacht Bannon om: "We're not trying to stop elections. We're gonna win elections. We love elections! Fascisme is onderwerping aan de staat. Wij willen de overheid juist afbouwen." Kortom - vuurwerk in het hart van het Westerse debat, over de kern van zelfbestuur: "Why is the nation state so scorn, and demonized? What people want, is subsidiarity. They want as much control as they can have as citizens. And that's through the nation state." En de millennials zijn de toekomst van het populisme: "The millennials are nothing but 18th century Russians serfs right now. They're better fed, clothed and have more access to information. But they don't own anything. Can't afford a house, no pension plans. They're the biggest potential for the populist movement, because they are going to see the logic of what we are talking about."

Na precies 10 minuten inleidingsgelul trapt Bannon af, om na 1 minuut al weer door hecklers overstemd te worden (die vlot door de politie verwijderd worden). Het hele debat is in de embed hieronder te zien, of ook leuk: check 'm hier op Periscope, met comments die tijdens het debat in de live ticker zijn gegooid. De zaal is pro-Frum, maar in de comments lijkt Bannon bij de meesten de baas van het debat.

Niet (meer) beschikbaar

Media Bias is Real

De film waar Bannon hierboven aan refereert, Trump @ War, is hierrr te zien. Hieronder nog zijn afsluitende woorden. Best wel een powerrant. Kun je van juichen, of je kunt er voor vrezen - maar inhoudelijk is er niet zo veel tegen in te brengen. De zaal is geen Bannon-fan, maar klik vooral op fullscreen om de live comments er bij te zien.

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

"Journalist" twijfelt aan slachtoffer Rob Jetten

Marokkaanse met Franse naam op straat in twijfel getrokken

@Van Rossem | 10-06-20 | 19:00 | 0 reacties

PVV, FvD en Vleermuispartij: 'SCHOLEN DICHT'

De Kamer op zondag terug van weekendreces, zou dat een unicum zijn?

@Van Rossem | 14-03-20 | 19:49 | 0 reacties

Jesse Klaver zette donkergetinte negroïde negerneger in om Thierry Baudet te framen

GroenLinks-spindokter vroeg aan het toenmalige Turks-Nederlandse Kamerlid om plaats te maken voor 'een zwart iemand', zodat Klaver Baudet kon framen tijdens een Baliedebat

@Van Rossem | 16-02-20 | 20:25 | 0 reacties

BRABANT IS BEVRIJD!

De babbelbox staat in Brabant en vraagt: welk populistisch fantoom wilt u vandaag bestrijden?

@Van Rossem | 08-02-20 | 16:35 | 0 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.