achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

Khabib Nurmagomedov verslaat Conor McGregor per rear naked choke in ronde 4, chaos breekt uit

Het ultieme UFC-gevecht. KO-artiest tegen ongeslagen grondvechter. Whiskey-Ier tegen vrome moslim. Total champ tegen total champ. We zetten ze even tegenover elkaar, ze verschillen nogal wat namelijk.

UPDATE: Conor McGregor tapte uit na een rear naked choke in de laatste minuut van de vierde ronde. Ook op punten stond Khabib eigenlijk gewoon dik voor, hij was met afstand de beste vechter vanavond. Zelfs een knock down door strikes kwam van Khabibs kant, niet van Conors kant, zoals over de hele linie verwacht. 

Een schone overwinning liep echter nogal een smet op nadat Khabib, bekend om z'n perfect composure, na z'n overwinning de ring uit sprong en de jiu jitsu-coach van McGregor aanviel. Vervolgens sprongen twee teamgenoten van Khabib de ring in en sloeg Conor van achteren met blote vuisten. Conor is de octagon uit geëscorteerd, en Khabib vervolgens ook, zonder z'n belt uitgereikt te krijgen in de octagon, zoals dat normaal gaat.  

Hij behoudt z'n belt wel, zoals omgeroepen door Bruce Buffer, en vooralsnog dreigt er geen diskwalificatie. Drie teamleden van Khabib zijn gearresteerd (video) en zijn prijzengeld wordt achtergehouden in afwachting van eventuele boetes.

Khabib Nurmagomedov, 30, Dagestan, highlights hier
• Een vrome moslim wiens stoïcijnse ridderlijkheid doet denken aan de (geromantiseerde) vertellingen over generaal Saladin.  Ongeacht wat z'n tegenstander zegt, weigert Khabib uit principe beledigingen aan het adres van zijn vader, stam en land in gelijke munt te beantwoorden. Altijd respectvol, want dat is hem geleerd en traditie is zijn elixer, in tegenstelling tot alcohol, waarvan hij elke druppel categorisch weigert. Dat hij vanavond op een canvas met daarop McGregors whiskey Proper 12 vecht, neemt hij op de koop toe. Is wel wat gevoelig rondom z'n religie. Toen Conors coach in 2016 een grapje maakte over de ramadan reageerde hij met "you can't joking about religion, be careful."

• Worstelde als kind met berenwelpen, wat een beetje z'n gimmick is geworden. Groeide op in de bergen van Dagestan, dat onder Rusland valt. Dat islamitische stammen niet graag gebukt gaan onder een christelijke tsaar mag geen verrassing heten, en die kaart speelde McGregor dan ook twee keer tijdens de persconferenties. Strekking: Khabibs vader en trainier zou uit door angst ingegeven fake respect geslijmd hebben bij Putins vazal totale psychopaat Kadyrov, de leider Tsjetsjenië. En Khabibs voormalige hoofdsponsor oligarch Ziyavudin Magomedov, tevens uit Dagestan, is in april gearresteerd voor het verdoezelen van $35 miljoen, en zit nog altijd vast. Khabib heeft tevergeefs bij Putin gepleit voor z'n vrijlating. 

• Heeft een ongekend ongeslagen MMA-record van 26-0, waarvan 10 in de UFC. Staat volledig in de grondgevecht-traditie van Dagestan, en wordt gezien als de allerbeste grondvechter in de UFC. Kan natuurlijk ook slaan, maar heeft in z'n professionele carrière nog nooit iemand KO gekregen. Hij wint altijd op submission, TKO of beslissing.

Conor McGregor, 30, Ierland, highlights hier
• Gewone Ierse jongen uit een lagere middenklasse-gezin te Crumlin, Dublin. Stopte met z'n loodgieter-stage en had een uitkering tijdens vroegere trainingsjaren. Koning trashtalk, en expert in psychologische oorlogsvoering, ook al is het op het ordinaire af. Eigenlijk gewoon een totale pikey, maar dan toch vooral vooraf aan wedstrijden. Nadien is hij altijd de ruiterlijkheid zelve, voor zolang het duurt dan. We houden van 'em ondanks z'n ordinaire neigingen, niet zozeer dankzij. Het probleem voor de haters is vooral dat-ie z'n grote bek (bijna) elke keer weer waar maakt.

• Voor McGregor is dit gevecht persoonlijk, omdat Khabib z'n levenslange trainingsmaatje Artem Lobov bedreigde, waarop Conor vervolgens met 40 goons op z'n vliegtuig stapte en een steekwagentje door z'n busruit jankte. Onnodig en beneden z'n statuur, en terecht gearresteerd en veroordeeld. McGregor is een praktiserende drinker met sinds kort een eigen wiskey-merk, en zei over Khabib "you must be a real buzz at party's, you mad backwards cunt", toen-ie z'n whiskey afsloeg. 

• Worstelde niet met beren, wel met incassobrieven. Heeft een MMA-record van 21-3 en verloor drie keer op submission, waarvan maar een in de UFC, tegen cholo Nate Diaz. Is in tegenstelling tot Khabib een absolute KO-artiest, en heeft er dan ook 18 op z'n naam staan. Z'n definitieve claim to fame was de vernietigende KO van de destijds ongeslagen José Aldo, en dat binnen slechts 13 seconden. Daarmee won hij de featherweight belt, en werd vervolgens na zijn flawless KO tegen lichtgewicht-kampioen Eddie Alvarez de eerste UFC-atleet met een belt in twee gewichtsklassen.

Hoe te kijken? Kies hier een cladestien streampje als je arm bent wat helemaal niet erg is. Of hier een FOX Sports-dagpas voor €7,95 als je wel gewoon een baan hebt. De pre-lims beginnen om 00:30, de main card om 04:00 en hét gevecht rond 06:00.

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Daniel Ricciardo traint met UFC's Charles Oliveira

Crossover van de twee mooiste sporten ter wereld, want de beste sublimaties van het duel en de jacht

@Spartacus | 13-11-22 | 16:30 | 0 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.