achtergrond

Geenstijl

Bassiehof – Zo ging zedenmeester Paul Blokhuis deze week kleddernat

Laat ons deze regel closereaden: “Ik ben al in gesprek met Europese collega’s en de Eurocommissaris om sigaretten zonder gesjoemel te meten.” Was getekend staatssecretaris VWS Paul Blokhuis (ChristenUnie) afgelopen dinsdagavond in zijn eigen persbericht. Aanleiding was het onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waaruit blijkt dat sigaretten roken nog slechter is dan gedacht. Het RIVM deed het onderzoek op basis van een Canadese methode. Sigarettenfilters hebben rondom luchtgaatjes die tijdens het roken door de vingers worden dichtgeknepen. Het RIVM plakte deze dus af. Maar: de Europese normen zijn gebaseerd op testen waarbij die gaatjes niet zijn afgeplakt. Gevolgd: uit het ene onderzoek (gaatjes dicht) blijkt dat de roker meer troep binnen krijgt dan het ander (gaatjes open). Blokhuis doelt met dat ‘sjoemelen’ dus op de methode goedgekeurd door de Europese Unie.

Een stevige beschuldiging: de EU – Europese Commissie en Europees Parlement zo u wilt – draaien de Europese burger dus al jarenlang bewust een rad voor ogen met gesjoemel! 

Dan naar het eerste gedeelte van die zin:  “Ik ben al in gesprek met Europese collega’s en de Eurocommissaris.”

Die Eurocommissaris is de Litouwer Vytenis Andriukaitis die Gezondheid in zijn portefeuille heeft. En die liet de volgende dag via zijn woordvoerder weten dat de lidstaten vorige week al van het Nederlandse onderzoek wisten maar dat er beperkte interesse bestond omdat er 'geen nieuwe feiten naar boven zijn gekomen'. "De nieuwe onderzoeksmethode is bij ons bekend en verschilt van de huidige, maar het is géén betere methode. Er is nu geen gouden standaard en dus voelen veel Europese landen er niets voor om in de nabije toekomst iets te veranderen", meldde RTL Nieuws.

Diezelfde avond zat Blokhuis bij Jinek en daar vertelde de staatssecretaris dat hij Andriukaitis al op 22 april over de kwestie had gesproken en dat hij toen met zoveel woorden op zijn steun kon rekenen. Grappig, 22 april was dit jaar een zondag en bij de ChristenUnie houden ze die doorgaans in ere als een rustdag.

Ook suggereerde Blokhuis bij Jinek dat hij het Regeerakkoord wil openbreken en nog veel meer accijns wil heffen op sigaretten.

Blokhuis’ optreden van de afgelopen dagen riekt naar improvisatie. Maar ja, dit is de predikantenzoon die zijn anti-zuip-, rook- en vreetcommissie moet pushen.

Dit soort stiekeme billenknijperij – de EU beschuldigen van sjoemelen terwijl Rutte diezelfde week nog zijn liefde voor het project heeft uitgesproken, zeggen dat je in gesprek bent met de Eurocommissaris terwijl die een dag later laat weten je verhaal onzin te vinden én ook nog eens beweren dat een dergelijk gesprek op een zondag heeft plaatsgevonden – maakt Blokhuis er niet geloofwaardiger op.

De burger weet dat roken niet goed voor hem is. Deze gereformeerde kuiperij is nog slechter voor zijn vertrouwen in de politiek.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.