achtergrond

Geenstijl

Brussel grijpt in tegen Italiaans 'populisme'

De Brusselse bureaucratendictatuur grijpt weer eens in: 'President Mattarella torpedeert populistische regering om zorg muntunie'. De nieuwe regering van Italië mag de eurosceptische Paolo Savona géén MinFin maken.

Elsevier heeft Italiëkenners en die spreken van "een niet eerder vertoonde politieke crisis." Savona noemt de euro een 'Duitse kooi' en wil Italië terug aan de lire helpen en dat mag niet van de monetaire eurodictators. Voor de jonge lezertjes: de lire is hullie munt van voordat de euro werd ingevoerd om de Europese eenheid verder af te dwingen economische verhoudingen kapot te maken, en die voor ons als verkansievierende noordelingen altijd heel goedkoop was omdat Italië ook voor de euro-invoering al een beetje een quasifrikaanse faalstaat was. Enfin, president Mattarella heeft nu dus de regeringsvorming van de Vijfsterrenbeweging en Lega geblokkeerd (terwijl ze al wel een akkoord hadden), en stelt nu waarschijnlijk een oud-IMF-topman aan om 'een overgangsregering te vormen' Italië onder Brusselse & economische curatele te plaatsen. "Laat het duidelijk zijn dat het geen enkele zin heeft om te stemmen, omdat de echte regering bestaat uit kredietbeoordelaars, lobby’s van financiële instellingen en banken. Altijd hetzelfde liedje", aldus een duidelijk #iswelzo-citaatje van Vijfsterrenvoorman Luigi di Maio. De laatste vaffanculo is hierover dus nog niet gesproken, maar we willen toch alvast een voorspelling doen: Uiteindelijk gaat het ook in Italië niet meer om de mislukte euro. It’s the migration, stupid.

Wat denk je dat er gebeurt als minder geld botst met meer migratie?

This chart shows why early vote in #Italy would hardly produce different result: Italian electorate has seen little in way of wealth gains since Euro creation. While GDP per capita is much higher in Germany, for Italy it remains below where it was upon Euro creation. (via BofAML)

Image
220
Reply

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.