achtergrond

Geenstijl

Deadline verlopen. See you in court, Europese Unie (en Kajsa Ollongren is een censuurheks)

Zo. De deadline is verstreken. Faalclub EUvsDisinfo heeft de abjecte en infame beschuldiging van nepnieuws aan het adres van uw favoriete weblog met een kulsmoes verwijderd, maar niet gerectificeerd.

Terwijl wij daar wel om gevraagd hadden. En dat betekent dat wij as we speak onze zwarte kippen uit laten zoeken wie, hoe, waar en met met wat voor pak papier vol notarissentaal gedagvaard kan worden zodat we eindelijk wat verstand in die Brusselse bureaucratische censuurkoppen kunnen stampen kan. Wordt in de rechtszaal vervolgd dus.

En als we zeggen 'Brusselse' dan bedoelen we ook minister Kajsa Ollongren van Waarheid Binnenlandse Zaken. Die werd afgelopen dinsdag door de wakkere collega's van de Zoomin-redactie aan haar taas getrokken over de hele affaire en daar kwam toch een bak nepnieuws uit dat we het belangrijkste citaat (hele filmpje DAARRRR) even moeten gaan kloosrieden. Na de break.

Kijk dan

**KO: Het allerbelangrijkste wat wij kunnen doen tegen nepnieuws, ons daar tegen te wapenen, is:
**GS: Nou wij zijn benieuwd

KO: Vrije meningsvorming...
GS: Lekker begin. Helemaal mee eens.

KO: Kritsche burgers...
GS: Nog eenserder. 

KO: Kinderen die leren het onderscheid te maken tussen wat echt is en wat nep is...
GS: Prima in theorie, jammer dat de praktijk bestaat uit D66-docenten Maatschappijleer die de kindertjes gaan leren dat Verschrikkelijke Man Thierry Baudet Net Zo Gevaarlijk Als Hitler Is. 

**KO: En onafhankelijke, kritische journalistiek...
**GS: Onafhankelijke, kritische journalistiek. Zoals toen de onafhankelijke, kritische journalist Eva Jinek, die voorzitter was van de jury die de Joke Smitprijs aan Gloria Wekker liet uitreiken door D66-minister Van Engelshoven, zo enorm kritisch was op het censuurplan van Kafka Orwellongren.

**KO: Dat heb ik steeds gezegd. Censuur is nooit het antwoord...
**GS: Dit bewaren we.

**KO: Ik ben daar geen voorstander van...
**GS: Kijk. Goed zo.

**KO: Ik vind het wel goed dat er ook in Europa mensen zijn die een netwerk gebruiken van NGO’s en allerlei instellingen en bedrijven, die het in de gaten houden en dat ook rapporteren en op hun website zetten...
**GS: Wat? WAT? WWWWAAAAATTTT??? Dat is helemaal niet goed, mevrouw Ollongren. Als u ook maar iets meent van wat u daarnet gezegd hebt, dat u tegen censuur bent enzo, dan schrikt u zich het apelazarus als 'mensen in Europa' van een door de EU (overheid, weet u wel) opgezette taskforce lijstjes gaan aanleggen van wel en niet deugende berichtgeving in de media. Dat die mensen bovendien gebruik maken van een netwerk NGO's is helemaal van de pot gerukt. Bij dat netwerk van NGO's hoort namelijk ook Promote Ukraine, dat achter de beschuldiging van nepnieuws aan ons adres bleef staan omdat ons topic een emotioneel artikel was. Kom nou mevrouw Ollongren. Dat is eng, verschrikkelijk eng. Dat is helemaal niet goed.

KO: En als ze daar een fout maken, dan halen ze het eraf. Nou, dat vind ik eigenlijk ook hartstikke goed...
GS: Wat zeiden we nou net? Dat is helemaal niet goed en zeker niet hartstikke goed. Dit is de overheid, mevrouw Ollongren. Geen clubje hobbyisten of wat dan ook. Er wordt op dit moment door de autoriteiten een lijst gemaakt van wat er allemaal wel en niet deugt in de media. Dat heeft NIETS met vrije meningsvorming te maken. Dat heeft NIETS met kritische burgers te maken. Dat heeft NIETS met kinderen het verschil tussen echt en nep leren te maken. En dat heeft verdomme HARTSTIKKE NIETS met onafhankelijke, kritische journalistiek te maken. Dat de EU deze lijsten maakt is censuur. U zegt dat u daar tegen bent. Doe daar dan ook iets tegen in plaats van dit soort baarlijke nonsens uit te kramen. Wij nemen geen genoegen met 'vertaalfoutje, bedankt'. Nog niet misschien zelfs. Deze club moet kapot. En u moet uw mond gaan spoelen.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.