Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

GS-Gesprek: Jordan Peterson over Channel 4 en zijn filosofie over "How to be in the World"

Nou jongens, dat was hem dan. M'n eerste keer voor de camera. "I'll try anything once (*)", zalle we maar zeggen. Het weledelzeergeleerde Canadese heerschap Jordan Peterson, professor in klinische psychologie aan Toronto University, kwam een week lang Europa ontzetten terwijl hij zijn boek "12 Rules for Life" promootte. En twee dagen na z'n keynote speech bij de Nederlandse Leeuw was-ie was dusdanig verveeld dat hij zich maar verlaagde tot een gesprek met een obscuur weblog van dubieus signatuur. Gebeurt de beste.

Je zou bijna durven vermoeden dat de man wat lang van stof is, want het gesprek duurt zo'n twee uur. Het eerste segment gaat over dat totale treinongeluk van een interview door Channel 4's Cathy Newman,  en dan meer specifiek over hoe hij dat ervoer en de nasleep, waarin Cathy door de hele halve Britse media werd uitgeroepen tot heldhaftig slachtoffer van vermeende bedreigingen door een leger van Petersons blanke online vrouwenhaters. The Indepenent subkopte zelfs: "When white men feel they are losing power, any level of nastiness is possible".

Het tweede deel, vanaf 31:55, gaat over Petersons filosofie waarin de eeuwenoude vraag centraal staat: 'hoe in de wereld te zijn als individu?' Deze filosofie wordt in honderden uren aan lezingen uit de series Personality and its Transformations, Maps of Meaning en de The Psychological Significance of the Biblical Stories uiteengezet. Dat is an sich natuurlijk al een investering, maar Peterson is daarbij ook nog eens hoog associatief en niet super gestructureerd. 

Om die reden is geprobeerd z'n filosofie terug te brengen tot de vijf sterkste punten, en is hem gevraagd deze uit te pakken. Deze vijf punten staan, inclusief het bijpassende college, na de breek uiteengezet. Hint uit eerste hand: het werkt. Dus doe er uw voordeel mee. Slagzin: "Life without truth is hell".

En dan is er natuurlijk het maatschappelijke meta-belang. Want zoals Peterson stellig claimt, op basis van Solzjenitsyn: "The solution to society's problems is the integrity of the individual". Maar goed, hoe dan?
UPDATE 23/1: Een Vriend van de Show heeft een noise reduced MP3 van het gesprek gemaakt, hierrr op te halen.

1-  De centrale rol van de archetypische heldenmythe.

De archetypische heldenmythe is het meest centrale narratief in Petersons filosofie, en voltrekt zich langs de volgende lijnen: Iemand kijkt waar hij het allerminst wil kijken, betreedt de onderwereld, staat oog in oog met the dragon goddess of chaos, vecht met werkelijk alles dat hij in zich heeft, en als hij het overleeft redt hij iets van supreme value uit de onderwereld, en escorteert dit terug het daglicht in. 

In mythologische context is dit vaak goud of een maagd, maar in de persoonlijke context vaak iets anders. We durven best te verklappen dat het zomaar eens uw eigen pre-corrupte essentie kan zijn, als wiens ouder u voorts door het leven zou kunnen gaan (zie punt 5).

Petersons stelling is dat in veel gevallen, het uitlijnen van de ziel voorafgegaan wordt door het doorlopen van een dergelijk narratief. Maar het is no joke. "In filth it will be found". 

2- Het voornaamste instrument tijdens het doorlopen van de heldenmythe is de Logos, oftewel, de waarheid spreken

Peterson beschrijft de Logos als "the capacity to truthfully speak habitable order out of undifferentiated chaos", en ziet dit als de meest centrale menselijke eigenschap. De stelling is dat als er middels gearticuleerde waarheid orde gecreëerd wordt, deze orde goedaardig is. 

Hij verwijst naar Genesis waarin god vanuit ongedifferentieerde chaos "the world into being" spreekt, en deze creatie vervolgens "goed" noemt. Maar eigenlijk is het idee nog veel ouder. Een van de oudste verhalen in recorded history is de Babylonische scheppingsmythe, waarin oppergod Marduk de dragon goddess of chaos Tiamat verslaat met zijn eigenschappen truthful speech en vision, en vervolgens de wereld uit haar in stukken gesneden lichaam creëert. 

Ook stelt Peterson dat de Logos aan de kern van het Westerse rechtssysteem ligt. Ons rechtssysteem is gebouwd rond de inherente waarde, heiligheid zelfs, van het individu. Dit komt (in het Westen) voort uit de christelijk doctrine die voorschrijft dat god in elk individu leeft. 

Volgens Peterson wordt hiermee bedoeld dat in elk persoon "the capacity to truthfully speak habitable order out of undifferentiated chaos" leeft, en dat dit hem dusdanig heiligt dat zelfs de wet het individu moet respecteren.

Oftewel: uw mogelijkheid tot het spreken van de waarheid en daarmee goedaardige orde uit chaos te scheppen, is wat u van een inherente waarde voorziet.

Natuurlijk, vaak kunt u de waarheid helemaal niet spreken, omdat u geen idee heeft wat deze is. Maar u weet wel hoe geen onwaarheden te spreken, en da's een prima begin.

3- De manier waarop in de wereld te zijn is door u op het hoogst haalbare goede te oriënteren, omdat je niets beters te doen hebt en hier niets dan goeds van komt

Peterson stelt dat wanneer u zich oprecht op het goede oriënteert, het goede zich om u heen manifesteert. En uit eerste hand durf ik u te vertellen dat zolang uw oriëntatie op het goede intact is, of steeds zuiverder gekalibreerd raakt, uw ziel zich vanzelf steeds beter uitlijnt. Kunt u zweverig vinden, is het niet, en een beter plan = insturen. 

Het goede wordt gelijkgesteld aan het vrijwillig aannemen van betekenisvolle verantwoordelijkheden, en het leuke hiervan is, is dat uw gehele lichaam en geest erop ingesteld zijn te detecteren wanneer u iets van betekenis onderneemt. Het antwoord op de vraag: 'wat is betekenisvol?', ligt letterlijk encoded in uw systeem, en hier mag u best op vertrouwen. You'll know. Je voelt het als je je op precies het juiste punt tussen orde en chaos bevindt, en vanaf dat punt steeds meer onbekend gebied (chaos) tot orde articuleert. 

Uiteraard heeft de notie van betekenis ook een geinig metafysisch kadertje. Peterson wijst er graag op het woord 'paradijs' afkomstig is van iets als een 'ommuurde tuin'. Maar wat is een tuin? Een tuin is een plaats waar de natuur (chaos) en de Logos samen op het exact juiste punt tussen orde en chaos supreme beauty creëren. Mooi he?

4- Maak de juiste offers "to walk with god". God als oordelend vaderfiguur staat hier symbool voor de samenleving over X jaar, en is een articulatie van de de ontdekking dat mensen door te werken met de toekomst kunnen onderhandelen

Dit inzicht is even simpel als enerverend. Peterson legt het uit aan de hand van Noach, die door de juiste offers te maken, oftewel, de juiste arbeid te verrichten, met god loopt en hiermee in staat is een ark te bouwen die mensen tegen de vloed beschermt. 

De vloed wordt hier behandeld als een symbool voor de combinatie tussen natuurlijke atrofie en de menselijke neiging tot zonde. Het is een natuurlijke wetmatigheid dat menselijke structuren vervallen, en menselijke zonden versnellen dit proces. 

Door het maken van de juiste offers (werk) kan orde bewaard of geschapen worden.

Bovendien laat dit zich erg mooi combineren met punt 3. Ik durf met liefde te verklappen dat je elke dag op kunt staan met de vraag: welke offers (werk) kan ik vandaag maken om een stapje dichterbij het hoogst haalbare goede te komen? Het is een erg aangenaam gevoel, omdat er zowaar een antwoord op is.

Ergens zegt Peterson ook: "It super-infuses every day with meaning, because everything you do matters". En dat voelt oprecht goed.

5- Minimaliseer uw persona, cultiveer uw essentie, en leeft er zo dicht mogelijk bij in de buurt

Van alle vijf punten is dit zowel de belangrijkste als moeilijkste. Immers, wat is uw persona? Hoe herkent u dat? En nog véél moeilijker, wat is uw essentie?

Laten we zeggen dat we iemand kennen die er 30 jaar en de benedenste etage van de onderwereld voor nodig had voordat hij het een keer doorzag.

Uw persona is de persoon, het zelfbeeld, dat u vormgegeven heeft om uw psyche op een geïntegreerde manier naar de buitenwereld, en als het even tegenzit, naar uzelf toe te presenteren. En natuurlijk heeft u dit tot op een zekere hoogte nodig, maar het wordt problematisch als het doorslaat. 

Vaak neemt een persona een ideologisch gestalte aan, of vereenzelvigt het zich volledig met een baan of sociaal-economische status. Maar een doorgeschoten persona is als fiat-geld. Een mens / economie kan er een leven lang op draaien, maar dat betekent niet dat het gebaseerd is op iets van inherente waarde, en dat maakt het extreem kwetsbaar.

Maar hoe cultiveert u dan uw essentie? Wellicht door uzelf een vraag te stellen: wie of wat blijft er over als ik mijn relatie, status, baan, ideologie, vrienden, vijanden, vijandbeelden (en misschien zelfs familie) uit the equation verwijder?

Het antwoord op die vraag is extreem moeilijk te vinden. Maar ik heb toevallig het geluk gehad bijna negen jaar deel uitgemaakt te hebben van een gezin waarin iedereen, zonder dit expliciet gearticuleerd te hebben, zo dicht mogelijk bij hun essentie leefde. En hier werd de kiem gelegd waarmee ik uiteindelijk in staat zou zijn het antwoord op die vraag te articuleren.

Wat er overblijft nadat u alles weg stript, is uw eigen pre-corrupte essentie. Zoek eens een foto, geef hem / haar een naam, dat kan best helpen. Op het moment dat u zichzelf het ouderschap over die pre-corrupte essentie toevertrouwt, is uw oriëntatie op het goede intact, en als uw eigen essentie veilig bij u is, dan zijn anderen (en hun essentie) dat ook.

Ik zou zelfs durven stellen dat het u in zekere zin onschendbaar maakt. Natuurlijk, uw lichaam is feilbaar en de wereld bestaat uit overmacht. Maar een gebroken ziel is een gecorrumpeerde ziel, en een ziel die zijn eigen pre-corrupte essentie waarborgt, valt niet te corrumperen.

Reaguursels

Inloggen

Complimenten aan fanboy/man Spartacus, iemand die hem wel snapt (M/V)...

Bigthumb | 24-01-18 | 17:53

Geweldig interview, chapeau! Het niveau van jullie discussie heb ik nog geen andere interviewer zien halen (ik heb meer gezien dan alleen het Channel 4 interview)

Sfeerspons | 24-01-18 | 16:47

Nu pas de tijd gehad om het helemaal te kijken. Een beetje late-to-the-party, maar toch nog complimenten. Man wat een geweldig interview! Goed ingelezen, echt luisteren, ook echt wezenlijk nieuwe inzichten uit Peterson trekken. Hulde

arbanafal | 24-01-18 | 11:42

Tijdens het onderhoud kreeg ik een overdosis van ridderbeelden (King Arthur & Round Table), zodat ook Peterson als een SJW begon te wapenkletteren. Een denker laat zich kennen aan zijn 'archetypen': wèl King Arthur maar niet Don Quichot, aan wie juist het ridderideaal als 'waarheid' ontmaskerd wordt door Cervantes. Don Quichot & Sancho Panza luiden de moderne tijd in. Ik vrees dat Peterson een nieuwe Middeleeuwen verwelkomt.

Eeuwig..Op..Vakantie | 23-01-18 | 23:59

Werden dit soort mensen maar president.... maar de kans op Oprah is groter..... als dat gebeurt haak ik definitief af.

ger1306 | 23-01-18 | 23:40

Goed interview maar begin in godesnaam niet met zoiets banaals als: “Hey man wassup” maar eerder zoiets als “Hello everyone and welcome to etc.” en spreek Professor Peterson aan als “Mister Peterson” of “Jordan” maar niet met “Man” dat kan echt niet.... Je bent toch geen Gangstarapper? Dude... Klein punt van kritiek maar verder geweldig dat jullie dit voor elkaar hebben gekregen.

Rest In Privacy | 23-01-18 | 22:43 | 1

Ik ben wel een Gangsterrapper.

Spartacus | 24-01-18 | 01:07

Complimenten aan Spartacus voor dit interview. Hij laat zien dat hij zeer goed in de stof zit en dat is bewonderenswaardig.
...
Maar ik moet toch even wat kritiek uiten op de ideeën van deze Peterson. Ik kende hem alleen van zijn kritiek op politieke correctheid en ben dan blijkbaar een van de "people who live in the old media world" ook al nam ik voor het eerste kennis van hem op GeenStijl en Youtube. Is dat dan old media?
...
Afijn, toen ik vanaf min 33 dus die ideeën hoorde gingen de Ayn Rand alarmbellen af. Ik heb zelf Rand tot in detail bestudeerd (waarschijnlijk idem Spartacus Peterson heeft bestudeerd) en was aanvankelijk een groot fan van haar. Maar na een lange studie kwam ik er toch wel achter dat de betekenis en waarde van de filosofie van Rand voor haar volgelingen in essentie niet veel verschilt van Marx. En dat is ook wat ik zie bij Peterson: absolute waarheid, je essentie volgen en realiseren - het is de voedingsbodem van ideologisch denken. Daarom is het zo ironisch dat Spartacus denkt dat het implementeren van deze ideeën "makes you less susceptible for ideological posession". En weet Peterson eigenlijk wel dat de filosofie van de mensen die hij bekritiseert, de cultureel marxisten/Frankfurter Schule, juist een fusie van Marx en Freud was?
...
Een zeer wijs statement van Jacob Bronowski in dit verlengde (overigens, psychologie is geen wetenschap, vraag maar aan Popper): www.youtube.com/watch?v=wXwj4jMnWZg&a...

Zijl5824 | 23-01-18 | 21:24

liev Spartacus... En als ik het goed begrijp had je net zo goed Maximus, Leonidas, of Hector kunnen heten?

Kladderaradatsch | 23-01-18 | 18:23

mooi interview Spartacus. Mis compliments.

Willy Keutel | 23-01-18 | 16:13

Intelligente jongen die Spartacus.
Ik luister naar het interview terwijl ik werk, want helaas heb ik niet genoeg vrije tijd in mijn leven om veel boeken te lezen of naar lange audio/video te luisteren.

letters_of_cijfers | 23-01-18 | 15:44

Divine Logos. Dr. J.B.Peterson schuift dat als grondslag onder de 'Westerse cultuur'. Vervolgens stroomt uit dit paard van Troje een stortvloed van Bijbeltekst interpretaties in zijn YouTube-presentaties. Maar het is de vraag of 'Divine Logos' zo eenduidig uit de Bijbel stamt. Ook de Stoïcijnse denkers van het antieke Griekenland en Rome komen met 'Divine Logos' op de proppen, onafhankelijk van de Joodse traditie. Zeker de nadruk waarmee dr. J.B.Peterson zich afzet tegen lafheid en mannelijke moed propageert is zuiver stoïcijns. Het hele gesprek tussen dr. J.B.P. en Spartacus kenmerkt zich door een alles consumerende zwaarmoedigheid. Wat ik mis in dit onderhoud: flitsende humor, onverwachte & wonderlijke perspectiefwisselingen en bovenal: zelfrelativering.

Eeuwig..Op..Vakantie | 23-01-18 | 14:05

De analyse over het interview vond ik erg goed. Jordan Peterson is een uiterst beleeft persoon, die weet waarover hij het heeft. Het is verder onmogelijk om verantwoordelijk te zijn voor alle negatieve reacties die Cathy Newman ontvangt.
Wat weer gespind wordt als het rechtsextreme leger van Jordan Peterson.
Wat je ook doet het is namelijk altijd fout in de ogen van de extreem linkse politiek zogenaamd correct slachtoffer gelovigen.
Het enige wat Jordan Peterson had kunnen doen, wat ik had gedaan in zijn positie is veel eerder de manier van interviewen tot een halt roepen. En veel eerder proberen er een echt interview van te maken in plaats van continu correcties maken tegen vooroordeel. Aan de andere kant was het bizar te zien dat Cathy zichzelf liet zien als iemand die geen enkele keer echt wilde luisteren naar zijn argumenten tot het moment dat hij haar stil kreeg en riep nou heb ik je.
--
Ik vond het een top interview omdat alle linkse vooroordelen nu eens nuchter en logisch werden weerlegd op een zelden vertoonde manier. Uiterst beleeft en geen moment kribbig naar de aanvalster.
-----
Het verhaal over zijn boek zegt me niet zo veel. Al die " levens problemen en vraagstukken" had ik eigenlijk met 10 jaar al door 52 jaar geleden. Wat zich alleen maar bevestigd heeft in mijn later leven. Dus ik heb die problemen met hoe ik moet leven nooit gehad. Erg veel geluk gehad met het genen pakket wat ik van mijn voorouders heb gekregen zal ik maar zeggen.

dijkbewaker | 23-01-18 | 13:26 | 2

Even een opmerking over een bewering: De vloed wordt hier behandeld als een symbool voor de combinatie tussen natuurlijke atrofie en de menselijke neiging tot zonde.
------
Ik zie die "menselijke neiging tot zonde niet.
Ik denk ook niet dat die bestaat omdat we deze stelling vanuit biologisch standpunt moeten zien. Er zijn mensen die bepaalde eigenschappen zoals empathie in meer of mindere mate hebben door allerlei gebeurtenissen in het brein die genetisch bepaald zijn of door zoiets als trauma aan de hersens. Soms is een persoon na een hersenbloeding een ander mens. als je bepaalde receptoren mist in je brein of bepaalde hormonen komen niet door of zijn er niet, dan mis je bepaalde eigenschappen die mensen met een prima werkend brein wel hebben. Psychisch trauma door gewelddadige ervaringen kan je strijd naar overleven een extra boost geven die onder "normale" omstandigheden licht ontvlambaar maakt met alle gevolgen van dien.
Mensen zijn dieren waar een staat van oorlog een kenmerk is.
dat is geen zonde, maar een eigenschap van het diertje.
De bonobo voorkomt strijd door alles met seks op te lossen waardoor endorfine aangemaakt wordt wat kalmerend werkt.
Mensen hebben een alternatief door sport en spel wat een soort oorlog terugbrengt naar beheersbare proporties. We hadden ook de kant van de bonobo's op kunnen gaan 6 miljoen jaar geleden, maar daar zijn weer de vrouwen de baas. Terwijl bij ons de man als de fysiek dominante figuur door het surplus aan spierkracht meestal aan de touwtjes trekt al is dat behoorlijk aan het afkalven en we graag man en vrouw als gelijkwaardig zien.
Maar goed , ik drijf af.
De menselijke neiging tot zonde bestaat mijnsinziens niet. Er is een menselijke neiging tot onderzoek, sport en spel en de omgeving naar je hand zetten.
Zoals een bever zijn dammen maakt en termieten een heuvel hebben wij onze steden en dijken gebouwd.

dijkbewaker | 23-01-18 | 16:57

Ik had mijn commentaar al op dijkbewaker | 23-01-18 | 00:04 | gegeven voordat ik het interview gezien of gelezen had.
Uiteindelijk komt het op hetzelfde neer als in de laatste regeltjes die ik had neergeschreven. een beetje gebrabbel van mij er tussendoor het was laat en ik schreef het zo even van me af. Maar de kern lijkt aardig hetzelfde.
Wees jezelf en leef je uit met je talenten met een onverzadigbare drift naar kennis. Echte kennis! In balans met jezelf ben je in zekere zin onschendbaar.
Mijn essentie begon toen mijn vader voor mijn ogen stierf in een kwartiertje tijd toen ik 10 jaar was. De essentie is dat het leven zomaar kan eindigen en je dus de tijd die hebt moet gebruiken om zoveel mogelijk van je talenten in positieve zin moet gebruiken. mijn overgrootvader en grootvader en waarschijnlijk daarvoor ook al stierven jong. Ik heb ze allemaal in termen van leeftijd overleeft en nog steeds ben ik met projecten bezig die mijn leven steeds rijker maakt.
De drive om er iets van te maken laat mij nooit los. En ik moet zeggen. Je krijgt er heel erg veel voor terug.

dijkbewaker | 23-01-18 | 17:12

Mooi om in deze tijd nog weer een link te zien naar een stuk cultuurhistorie wat het Christendom in feite is. Hoe verafschuwd het christendom bv hier ook wordt, de vergelijkingen blijken toch weer treffend te zijn. En als dit een deel van de oplossing naar een betere wereld is, soit, dan is dat het. Een ieder haalt voor zichzelf eruit wat hij nodig heeft, wat volgens mij ook een essentie van een boek als de bijbel zou moeten zijn. Mooi interview met een uiterst intelligente man.

BozePaarseMan | 23-01-18 | 13:00

Nu een uur geluisterd naar Jordan Peterson en ik kom tot 1 conclusie: Hij is - gewoon - een moderne TV-dominee. Niks meer en niks minder. Verhalen over hoe te leven, heldendom, zingeving. GS kom op, is dat nu de nieuwe held? Het is oude wijn in nieuwe zakken jongens.

Beste_Landgenoten | 23-01-18 | 12:23

Heb het hele gesprek in één ruk uitgekeken. Geweldig van zowel Peterson als “spartacus”.

joepiedepeopie | 23-01-18 | 11:21 | 1

Kan er gestemd worden voor de Sonja Barend-award of is dat ook een ons-kent-ons prijs? In het eerste geval lijkt Timon mij een gegadigde. Los daarvan: Mooi dat GS nu door lijkt te breken buiten Nederland. Vooralsnog wordt het interview goed bekeken en gewaardeerd

E-Burke | 23-01-18 | 11:38

Goed bezig Timon! Ik volg de beste man al geruime tijd, always a pleasure. En idd hoog associatief, je moest bijna meer voorzitten dan interviewen....

Ook leuk om te leren dat we beiden onze nick klaarblijkelijk hebben ontleend aan een cinematografische archetypische held......

Gen. Maximus | 23-01-18 | 10:33

Ongelooflijk fijn. Hartelijk dank. Ook groot compliment aan de interviewer.

superjan | 23-01-18 | 10:27

Boeiend en onderhoudend interview. Bedankt

atheïstisch stemvee | 23-01-18 | 09:46

Ellef regels ballast.
Twaallef beweringen te toetsen aan de ene wet.

hallevvezool | 23-01-18 | 09:20

Waarom denk ik bij punt 1 aan LoTR; de Doors of Durin, waarin Gandalf probeert weg te komen voor zijn eigen demon, het wachtwoord weet, vervolgens de keuze maakt vol de strijd aan te gaan met zijn eigen demon, te verliezen en weer te herrijzen, verder ontwikkeld van Gandalf The Grey naar Gandalf The White?

JoyCee | 23-01-18 | 09:18 | 2

Scherp! Maar bijvoorbeeld ook Neo van The Matrix, Harry Potter (wanneer hij meent te moeten sterven om Voldemort te verslaan) en Goku in het 1e seizoen van Dragonball Z. En Jezus uiteraard

E-Burke | 23-01-18 | 11:45

Omdat alle mythologie precies hetzelfde narratief heeft, dezelfde uitgangspunten heeft, dezelfde archetypische ervaringen deelt. Daarom “werken” sommige verhalen (boeken, films, games) wel en zijn succesvol en andere niet.
Niet alleen LoTR en Harry Potter volgen dat narratief, ook Star Wars (de oorspronkelijke trilogie), Doctor Who, Indiana Jones, Die Hard enzovoorts, maar ook Shakespeare, Goethe, de Arthur-legenden. En het is niet exclusief Westers, je vindt het in alle mythologie over de hele wereld, het is universeel en voor elk mens herkenbaar (daarom: archetype).
Dat is geen nieuw inzicht overigens. Joseph Campbell schreef er “A Hero with a Thousand Faces” over. Hoort bij de standaard literatuur van de literatuur en cultuurwetenschappen. Althans, dat was ooit zo. Tegenwoordig zal het wegens seksisme en zo wel van de verplichte lijst zijn afgevoerd.

Stormageddon | 23-01-18 | 13:05

En dit zou de nieuwe messias van alles rechts van extreem links moeten zijn cq. worden? Wat een gelul, zeg.

PolarWolf | 23-01-18 | 09:17 | 2

Het antwoord is nee. Wie zegt dat? Je zit hier ouderwets te framen. Eerste half uur van het interview niet goed begrepen?

spinselsinjehoofd | 23-01-18 | 10:15

Het eerste half uur is een beetje dezelfde klaagzang over het feit dan zijn interviewster hem woorden in de mond probeerde te leggen en daarna geframed werd als slachtoffer. Dat is erg, maar niet echt een half uur lang! Zoiets kan in 5 minuten worden afgeserveerd. En dan door naar de essentie (als die te vinden is in Jordan's verhalen).

Beste_Landgenoten | 23-01-18 | 12:25

@ 49:15 legt Spartacus mooi zijn nick bloot.

spinselsinjehoofd | 23-01-18 | 09:14

Dit is één van de redenen waarom ik hier zo graag kom: verstandige praat. Mijn welgemeende complimenten aan de de interviewer.

spinselsinjehoofd | 23-01-18 | 09:08

Heerlijk interview. Chapeau!

PremierKutte | 23-01-18 | 09:04

Psychologie behoort tot de fopwetenschappen.
Er is geen enkel bewijs dat b.v. psychotherapie een patient gaat helpen.
Mag ik dat zeggen?
Ja, dat mag ik zeggen.

meneer Q | 23-01-18 | 09:01 | 3

Dat is het mooie; je mag ALLES zeggen. Het punt waar het om gaat, en wat je ermee doet.

spinselsinjehoofd | 23-01-18 | 09:10

@meneer Q | 23-01-18 | 09:01 |
Het is niet verboden om hier ongeïnformeerde lulkoek te verkondigen nee.

Panos88 | 23-01-18 | 10:22

EMDR helpt aantoonbaar wel. Maar of dat onder de psychotherapie valt is de vraag.

Beste_Landgenoten | 23-01-18 | 12:26

Hoog zweefteef gehalte. Omdat de man aan de goede kant staat, krijgt hij bijval. Dun.

Sierstrip | 23-01-18 | 08:55 | 1

Nou ja dat valt mij dus ook op, het is een hoog gehalte aan symboliek en metaforisch gezweefteef, dat een ander direct op stevige kritiek was komen te staan. Zo niet Peterson, die mag doorlullen over de symbolische strijd van het individu tegen de oneindigheid van Het Alles. Fraai allemaal natuurlijk, maar wat is de eigenlijke boodschap? Of is het misschien zo dat omdat het zo vaag is, iedereen zijn eigen boodschap erin kan lezen, zoiets als de horoscoop van de Flair zeg maar..

Beste_Landgenoten | 23-01-18 | 12:29

Vandaag sta ik een stukje gelukkiger in de wereld, want ik lees net dat Bij1 Bijgeen is geworden.

MickeyGouda | 23-01-18 | 08:34 | 3

Ja mooi he. Het kwaad vernietigt zichzelf.

Gokmaar | 23-01-18 | 09:28

Sorry? Wat is er gebeurd?

omanders | 23-01-18 | 10:12

Ho wacht even: BIJ1 moet zetels halen! Hoe anders gaat links dan kapot? Echt, omarm DENK en BIJ1. Er is niets mooiers dan dat beide zetels halen. Vooral de bitchgevechten tussen die twee gaan geweldig amusant worden.

Jommes, kom op. Iets meer Byzanthijnse geschiedenis lezen. Verdeel en heers!

omanders | 23-01-18 | 10:14

Lijkt een goed stuk, maar is het niet. De aloude verwarring rond geest ( spirit), ziel (soul) duikt weer op. Ook persona (oorspronkelijk een masker) verschijnt hier in een vermomming. Uit deze hutspot wordt eclectisch gewinkeld, en dan lijkt al ras van alles waar. Goed bedoelde kletskoek die vanzelf wel weer overwaait

Wim van Ingen | 23-01-18 | 08:32 | 1

U bent agnost?

spinselsinjehoofd | 23-01-18 | 09:11

GS profileert zich meestal als anti-religieus. Jordan / Spartacus tonen zich nu pro-christelijk. Dat levert een interessant spanningsveld op.

dr Rechts | 23-01-18 | 08:22 | 4

Dag Gifkikkert,

Je bent op bizarre wijze aan het afdwalen van het onderwerp EN van wat dr Rechts zegt. Dus mijn vraag: Wie is er nu door Zwarte Piet geobsedeerd?

omanders | 23-01-18 | 10:28

Blijkbaar heeft iedereen een behoefte aan een zingevend sausje over zijn bestaan. Zelfs de redactie van GS, al zou het het niet snel zeggen. Komt daar dan ook een beetje de heftigfe afkeer van de islam vandaan? Omdat er toch iets meer gristelijke wortels zijn geschoten dan men beseft? Het lijkt er verdeacht veel op, als zo'n TV-dominee als Peterson zijn zegje zo uitgebreid mag doen.

Beste_Landgenoten | 23-01-18 | 12:32

Omdat het niet per se pro-christelijk is. Peterson had net zo goed Griekse, Noorse of Indiase mythologie kunnen gebruiken voor exact hetzelfde verhaal. In de Mahabharata zitten dezelfde verhalen, met dezelfde betekenis. Als je hetzelfde verhaal vertelt aan de hand van de Mahabharata is dat nog geen erkenning van de metafysica van het hindoeisme, het maakt het bestaan van Brahma en het Indiase pantheon niet “waar”. Zegt het niets over.
Het gebruik van bijbelse mythen sluit hooguit aan bij de culturele geschiedenis van zijn studenten en gehoor. Dat maakt het niet pro-christelijk. If anyhting, het laat zien dat het hele Jezus-verhaal ontworpen is als mythe, hetgeen eerder een aanwijzing is dat er geen historische Jezus was, dan wel.
Peterson gebruikt de verhalen van de bijbel volledig in een mythologische context, precies daar waar het thuishoort, en in die context heeft het een literaire, culturele en psychologische waarde, net zoals Homeros’ Ilias en Odyssee en de Noorse Edda.

Stormageddon | 23-01-18 | 13:20
▼ 1 antwoord verborgen

Die Peterson kan in escentie wel aardig over pshyge articuleren om zijn ideologische vrijheden sociaal economisch aan de man te brengen . maar dit weet je niet van mij.

gelukzoeker | 23-01-18 | 08:15 | 1

escentie... pshyge?!

HeilTrump | 23-01-18 | 10:53

1) Als er iets is dat de lading niet dekt dan is het wel het woord Independent voor de krant The Independent. (2) Je zal toch elke keer als een 'not agreeable women' worden geconfronteerd met lieden die jou zo nodig ongevraagd moeten verdedigen. Als het nodig is dan kan je als onafhankelijke intelligente vrouw dat zelf wel. Laat je het wel gebeuren als vrouw, dan ben je blijkbaar toch niet zo onafhankelijk.
Verder natuurlijk mooi dit gesprek met Peterson. Zelf neem ik regelmatig een dosis Peterson tot mij zelf om de wereld wat minder van de donkere kant te zien en beter te begrijpen.

forecastle | 23-01-18 | 08:12 | 1

forecastle- Volgens mij heeft die Peterson vroeger wel eens ergens wat gestudeerd,intelligente man volgens mij ,kunstig hoor hoe hij al die woorden nog zo netjes en begrijpelijk op een rijtje krijgt en er zijn brood mee weet te verdienen ,zo moeten de bijbel en de koran ook ongeveer zijn ontstaan vermoed ik.

gelukzoeker | 23-01-18 | 08:26

Geweldig idee van GS. En dan zeggen de mensuh nog dat GS een verzameling boze witte mannen zijn. Man , man , man..
Je vindt hier geregeld middels één topic meer inhoud, met vele clevere reaguurders, dan in de NPO hapklare propaganda in een heel jaar.
Chapeau!!

daytripper | 23-01-18 | 08:08

Mooi spul dit. Well done!

Tommygunner | 23-01-18 | 07:58

Kom net tot het besef dat ik ook afgestudeerd ben in klinische psychologie. Wat ben ik blij dat ik zijn kant niet op ben gegaan. Het is mij te zweverig. Ik raakte de draad volkomen kwijt toen Jung en Freud werden behandeld. Waren ze op de uni over het algemeen ook niet erg van gecharmeerd. Anyway, wel fantastische analyse van wat er was gebeurd en wat het met hem deed op het moment zelf. Daar is hij expert in uiteraard. Dat was ook een grove overschatting van de dame zelf. Ik ga ook geen 1 tegen 1 tegen Messi spelen. Maar nu komt hij zelf ook op onontgonnen terrein. Waarbij nauwelijks een verweer mogelijk is. Hoe gaat hij daar mee om? Benieuwd hoe hij zich gaat gedragen als zijn uitgestoken hand wordt misbruikt. Want ik denk dat Peterson 1 ding onderschat. De mensen met wie hij "strijd" zitten al lang in hun donkere kant. Dat is hun expertise.

Pizdo_Materno | 23-01-18 | 07:54 | 1

Wow, die laatste zin ramt de spijkert op z,n kop!

Gerrit gordijnstok | 23-01-18 | 12:55

Dank! Stuur je Joop ook het linkje?

ik.zou.haar.doen | 23-01-18 | 07:53

Het is hooggeleerd voor een hoogleraar, professor is een aanspreek titel, correct is hoogleraar klinische psychologie.

bijna_raak | 23-01-18 | 07:52
-weggejorist-
Watching the Wheels | 23-01-18 | 07:31 | 2

Grote klasse! Fantastisch interview, Spartacus. Als dit je eerste interview is, belooft het wat voor de toekomst. Ik wil meer! *Diepe buiging*

PureYak | 23-01-18 | 07:26

Godverdomme!
Wat hij zegt in de 30e minuut gaat door de media opgepikt worden als een verkapte bedreiging.
Mark my words.

Het Vragevuur | 23-01-18 | 06:43

Life without controlled truth is hell.
Klinkt aannemelijker, volgens de nieuwe norm.

Is dit nog nieuws? | 23-01-18 | 05:59
-weggejorist-
oorwormpie | 23-01-18 | 05:49 | 1

Zolang er geld bestaat, zullen er hufters en a-socialen zijn en elke theorie gaat daarmee onderuit.

Go_Vegan2.0 | 23-01-18 | 05:49

Off topic, excuses.
@GeenStijl: Er staat vandaag een fantastische column van Annemarie van Gaal in De Telegraaf over het gedrag van de NAM ten opzichte van de schadevergoeding aan alle gedupeerde mensen in de provincie Groningen. Waarvan akte.

hoogstetijd | 23-01-18 | 04:28 | 1

@hoogstetijd
Kluns... die column was al van gisteren... Nogmaals verontschuldiging.

hoogstetijd | 23-01-18 | 04:30

Hey mannen/vrouwen, waar blijft het item over het verdwijnen van Pownewsflits ? Hoe moeten Terrys en Annabellen dan ooit hun publiciteitssecondes scoren ? Niets toe te voegen aan het huidige spectrum ? Schande, politici, grijp in. Dit heeft zwaardere consequenties dan een sleepwet. De meeste stemmers worden geïnformeerd door de staatsomroepen. Organiseer eens snel een referendum. Het laatste kritische geluid wordt hier gesmoord. Mensen, kinderen, het ligt er zo dik bovenop zeg. Er moet juist meer van dit soort 'divers' geluid te zien en te horen zijn. De volgende logische stap zal een medium als GS zijn dat aangepakt wordt.

SlimmeBelg | 23-01-18 | 03:59 | 3

Bedoelt u de wetten van oorzaak en gevolg? Is dat niet Karma? Die gelden voor iedereen, inderdaad, wat je zaait, zul je oogsten.

SlimmeBelg | 23-01-18 | 04:19

Powned wilde sowieso naar het internet verhuizen. Die peilings van FvD zijn ook niet dankzij uw televisie.

oorwormpie | 23-01-18 | 05:18

Televisie is zo 1900.

Rest In Privacy | 23-01-18 | 07:53

Ehm na lang googelen en door mijn bibliotheek te hebben gezworven, ruggespraak gehouden heb ik het even in een woord samen gevat CARMA !?

postbus51 | 23-01-18 | 03:03 | 1

Sorry, op mijn eigen reactie gereageerd, hierboven.

SlimmeBelg | 23-01-18 | 04:21

haha, die Spartacus zit daar als een 10-jarig jongetje alles te bevestigen wat die Peterson zegt. Een interview moet kritisch zijn, maar de heer Spartacus zit daar maar een beetje de fanboy te spelen. Pijnlijk. Had daar dan een goeie interviewer tegenover gezet.

Mindset | 23-01-18 | 02:22 | 6

Dat ligt aan de persoon die tegenover je zit en aan de intentie van het gesprek. Spartacus spiegelt een aantal zaken op inhoudelijke basis en geeft voldoende stof voor Peterson over te elaboreren. Maar goed, misschien dat jij het beter zou doen, dat sluiten we natuurlijk niet uit.

spinselsinjehoofd | 23-01-18 | 09:21

Ach, Peterson leeg laten lopen is ook wel interessant. Je ziet zo zijn ijdelheden wat duidelijker.

Schoorsteenveger | 23-01-18 | 09:25

Dat is dan de terechte kritiek. Goed interview maar iets teveel met de haren meegestreken vind ik. Iets meer prikkelen helpt om sneller de essentie boven tafel te krijgen.

Beste_Landgenoten | 23-01-18 | 12:36
▼ 3 antwoorden verborgen

@Timon, goed interview tot dusver(48 min), goed voorbereid. Wel zou het geen kwaad kunnen hem te confronteren met de cult-status die hij langzamerhand begint te krijgen. Helemaal gezond vind ik dat niet.

Panos88 | 23-01-18 | 02:01 | 3

En hoe ontstaat een cult status.... Juist. En daar kiest hij niet voor, toch.

Mark_D_NL | 23-01-18 | 02:06

In principe niet nee, maar je weet dat zodra je jezelf in dienst gaat stellen van allerlei politieke clubjes en gaat schermen met vijandbeelden van marxisten en feministen je dat natuurlijk wel in de hand werkt, terwijl het niet per se noodzakelijk is voor het voeren van een academisch debat. Hij zal er wellicht een goede toespraak hebben gehouden, maar hij had natuulijk helemaal niks te zoeken op dat 'Nederlandse Leeuw' gebeuren. Wat een malloterige onzin.

Panos88 | 23-01-18 | 02:12

Daar je een punt. Maar hij wordt er ook in gedwongen, doordat men zo graag will dat hij een racist is. En op een bepaald moment gaat de media aan de haal met je. Dan is het uit je handen.

Mark_D_NL | 23-01-18 | 02:28

Naomi Doevendans. Ze stond op 6 bij B1, en ze is vertrokken.

Rest In Privacy | 23-01-18 | 01:41 | 2

De nu opgestapte Doevendans gaf eerder nog aan middels ‘privilegetrainingen’ mensen te willen laten verenigen. “Voorheen was de politieke wereld niet aan mij besteed, daar zij een inclusief plan van aanpak miste. Ook de normalisering van discriminatie, de propaganda en de onwetendheid hielden mij op een zekere afstand.”

Jan Dribbel | 23-01-18 | 01:43

nogmaar1

Mark_D_NL | 23-01-18 | 01:48

Goed interview. En Jordan heeft zeker iets te melden.

Mark_D_NL | 23-01-18 | 01:36 | 2

Het meeste wat ik hoor zijn echt basis-theorieën uit de psychologie die al decennia gevestigd zijn.. (Freud - zelfs veel kritiek op ook al lange tijd en dat is ook echt van heel lang terug..,, maar ook Kohlberg, Erickson). Wat ik bedoelde met dat ik nog wat meer verwacht in de toekomst, is dat je in principe van een prof wel wat nieuwe inzichten mag verwachten. Ik denk dat ik zelfs de meeste van die theorieën hier zelf wel regelmatig aanhaal - en zelf beschouw ik dat dus ook als basis om weer inzichten op te baseren.. (ik ben trouwens /out binnen 10 min - kon ff slaap niet vatten).

nickolaas | 23-01-18 | 03:11

Maar er is ook veel relatief recente kennis die makkelijk misbruikt kan worden (oa over dus de cluster B-stoornissen - Cambridge Analytica heeft daar feitelijk een wapen van gemaakt om ideologische strijd mee te proberen te beslechten, wat hier en daar wel de doorslag zal hebben gegeven,, ) - kan ook nog een overweging zijn, Ik link in ieder geval nooit recente wetenschappelijke artikelen - ook niet als ik daar een inzicht op baseer (en verhaspel de begrippen ook, dat ze niet makkelijk te Googlen zijn.. ). Altijd basistheorie dus als ik iets link - misschien doet Peterson wel een beetje hetzelfde in wat dus toch wel een beetje het 'populistische domein' zal zijn).

nickolaas | 23-01-18 | 03:31

Harelijk dank voor dit uitvoerige stuk! Ni geen tijd meer om het te lezen, slapies doen.

Ben wel bezig aan zijn boek Maps of Meaning, nou da''s een behoorlijk kluif! Wat heet? Serie kluiven. Ben ik wel even zoet mee, brilliant Engels trouwens. Heb wel woordenboek soms nodig.

Heel mooi citaat:
We need to know four things:
what there is,
what to do about what there is,
that there is a difference between knowing what there is, and knowing what to do about what there is
and what that difference is.

Ook zo rechts uitgelijnd, grinnik, bedenk zelf maar waarom hij dat zo gedaan heeft.
Doet er uw voordeel mee, Evocatus

Evocatus | 23-01-18 | 01:17 | 3

Gadverdakke, dat rechts uitleijnen is niet overgenomen, jammer, want Peterson heeft dat wel zo bedoelt.
Nou, ja, dan maar zo. Evocatus

Evocatus | 23-01-18 | 01:19

Sorry voor fouten, ben te moe.
Truste mensen.
Kusjes, Evocatus

Evocatus | 23-01-18 | 01:25

Ik ben er net doorheen - op zich goed interview.. maar ik ontleen er geloof ik niet echt nieuwe inzichten aan (meeste is bekend.. maar ik denk dus wel dat ie beter kan dan dit in de toekomst.. ben dus wel benieuwd). Maar je kan mensen dit soort dingen uitleggen, maar het inzicht komt dus als je dat 'doorleeft' denk ik ook (hence dus dat deelnemen aan de maatschappij.. en je niet terugtrekken)..

nickolaas | 23-01-18 | 01:28


de reaguurders hier hebben duidelijk moeite met de christelijke achtergrond. Zou de totale leegte in Europa waarin het domme volk geen idee meer heeft wat zijn idealen zijn, iets te maken hebben met de marginalisering van het Christendom?

In US heeft trump nog gewonnen, een godswonder. Een devoot Christen. In Rusland heerst Putin. Een devoot Christen. In Europa winnen de globalisten. Enge mensen als Rutte, Merkel en Makron aan de macht. In Canada nog zo'n engert.

En wordt de Islam binnengelaten. En heersen de SJW's. LGBQWERTY is het nieuwe ideaal.

Verder heb ik die Peterson nog niet bekeken maar hij lijkt me lang van stof.

Ir. Wilhelmus | 23-01-18 | 01:15 | 10

Vergeet het beeld van een figuur op een wolk die instemmend dan wel neerbuigend op zijn creatie neerkijkt. Zoek in de richting van herkomst, creatie. De energie waaruit alles is ontstaan, de rimpelingen in dit oneindige doch tijdelijke universum. Zoeken naar een bron is niet gek, tenzij je ook schaamte voelt bij het zingen van ons volkslied. Jezelf en de rest weg zetten als een zooitje koolstofatomen geeft aan dat je nog niet in de buurt bent geraakt van het intense wonder waar we getuige van zijn.

spinselsinjehoofd | 23-01-18 | 10:12

Trump een godswonder? Die man gelooft uitsluitend in zichzelf. En Poetin heb ik ook nooit kunnen betrappen op een gristelijke gedachte. Is meneer Wilhelmus een reli-fanaat?

Beste_Landgenoten | 23-01-18 | 12:38

ben geen reli fanaat. trump gekozen godswonder is woordspeling gezien de context. het is wel verbazingwekkend dat hij gekozen is, ondanks het extreme propaganda offensief, met leugens erbij, van alle US media en 99% van de bekende personen. Daarbij dankt hij een groot deel van zijn kiezers aan conservatieve gelovige Amerikanen.

Ir. Wilhelmus | 23-01-18 | 13:25
▼ 7 antwoorden verborgen

@Timon Dias/spartacus
Gefeliciteerd 'man'!
Ik heb net het hele interview bekeken met jou en Jordan Peterson en vond het ontzettend boeiend!
Ik volg Jordan Peterson nu al zo ongeveer een kleine 2 jaar en vind hem zeer interessant. Wat ik leuk aan dit interview vond is dat hij, al doet hij dat soms ook gedurende zijn colleges, zich middels persoonlijke anekdotes bloot geeft. Ik vond dit een zeer geslaagd interview.

GeinPonempie | 23-01-18 | 01:14

Een zwaktepunt van deze Peterson vind ik dat hij zich nog al een verliest in rants tegen"post-modernist marxists" en "radical feminists"; als je argumenten op zich zelf staan heb je geen vijand nodig om ze kracht bij te zetten. Dat is nou juist wat mij verwondert, hoe kan iemand die zulke sterke analyses en argumenten voorbrengt zich laten verleiden tot dit soort tactieken die in feite alleen maar zwakte uitschreeuwen.

Panos88 | 23-01-18 | 01:05 | 2

die rants zijn juist zijn sellingpoints

oorwormpie | 23-01-18 | 05:26

Daarom wordt hij juist bewonderd, helaas voor hem zou ik bijna zeggen. Maar goed, kennelijk spijpelt dat er toch uit, hoe goed hij probeert een algemeen verhaal te houden. De man is in essentie gewoon een evangelist. Met alle aartsconservatieve denkbeelden erbij.

Beste_Landgenoten | 23-01-18 | 12:40

level of serieus bullshit van Peterson in 15min
www.youtube.com/watch?v=h_wtAAjLXy0
wie zou ik kiezen, Harris/Dawkins of Peterson? De keuze is snel gemaakt.

meso1 | 23-01-18 | 00:54 | 9

@Beste_Landgenoten | 23-01-18 | 12:46
Nee, dat beweert hij niet. Je maakt er net als Cathy Newman een handige stroman van. Wat hij beweert is dat Harris zich aan de christelijke westerse moraal houdt en dus in die zin religieus handelt.
Ik ben het niet met Peterson eens, omdat ik denk dat de moraal vooraf gaat aan de religie en het verhaal. Voor Peterson zijn die dingen onlosmakelijk verbonden.
Maar dat maakt hem nog geen evangelist.

Het is een beetje kip en ei, begint het verhaal van de mensheid op het moment dat Lucy rechtop gaat lopen of op het moment dat het eerste leugenverhaal rond het kampvuur wordt verteld? Voor beide valt wel iets te zeggen. Wordt de moraal emanent op het moment dat het individu een morele keuze maakt, of het moment dat die moraal wordt gedeeld door verhaal? Harris zegt het eerste, Peterson het tweede. Ik neig naar Harris, maar begrijp het punt van J.P. wel.

Stormageddon | 23-01-18 | 13:50

Stormageddon | 23-01-18 | 13:50
Beste, luister nog maar eens goed. Hij zegt echt dat Harris christelijk handelt, in tegenstelling tot wat hij beweert over god. Hij maakt de denkfout die veel religieuzen (bijna vanzelf) maken over moraliteit: Dat het een goddelijk gegeven zou zijn.

Maar afgezioen daarvan, ik heb genoten van de manier waarop hij de BBC journaliste tegenspraak biedt in het interview over gender wage gap. Briljant, woord voor woord met hem eens.

Beste_Landgenoten | 23-01-18 | 16:26

@Beste_Landgenoten | 23-01-18 | 16:26
Dat zegt ‘ie helemaal niet, dat maak jij er van. Jij trekt een conclusie die hij helemaal niet beweert. Hij zegt helemaal niet dat het goddelijk gegeven is. Dat beweer jij en jij alleen. Hij zegt het niet, en impliceert dat ook niet.

Stormageddon | 23-01-18 | 18:15
▼ 6 antwoorden verborgen

die Peterson heeft een HitchSlap nodig.
Jordan wringt zich in de vreemste bochten om bijbelse verhalen recht te buigen en vreemd genoeg als voorbeeld te nemen voor "levenslessen".
LOL. No thanks.
Geenstijl praat hem ook nog naar de mond en het bijbelse concepten "Zonde" en "ziel" zelfs serieus te nemen. Lachwekkend !

meso1 | 23-01-18 | 00:48 | 4

Ben ik geheel met je eens. Ik zou zeggen, post maar een paar fraaie Christpher Hitchens' quotes, als antodotum. Dit evangilsiten-gezever begint me nogal te verbazen, met name omdat GS er zo mee wegloopt.

Beste_Landgenoten | 23-01-18 | 12:48

Het zal je verbazen, maar Hitchens was ook literatuurcriticus en heeft ook veel geschreven over mythologie als literair motief en het verhaal als drager van een moraal.
Hitchens zou zeker wel kritiek hebben gehad op wat die moraal dan precies is en wat Peterson eruit licht als zijn “levenslessen”, maar niet over de relatie tussen mythologie/psychologie/moraal.
Hitch zou zeggen dat veel van de mythologie uitnodigt tot onderwerping aan de almachtige, tot hemelse dictatuur en dat dat overwonnen moet worden. Peterson zou zeggen dat juist de chaos van de natuur moet worden overwonnen.
Het zou een zeer interessant debat zijn. Ik kan me wel een voorstelling maken hoe de argumentatie van beiden ongeveer zou gaan, maar het centrale punt: de literaire en culturele waarde van mythologie (inclusief de bijbelse) zal niet ter discussie staan.

Stormageddon | 23-01-18 | 14:18

Stormageddon | 23-01-18 | 14:18
Ja, jammer dat Hitchens dood is. Had een fraai debat opgeleverd.

Beste_Landgenoten | 23-01-18 | 16:28
▼ 1 antwoord verborgen

Als de moslims in deze uiteenzetting hun jihad kunnen zien dan zijn we een eind opgeschoten.

bodemloos | 23-01-18 | 00:44 | 1

Het is de gristelijke versie van de imam-speeches. Dus tot zover klopt het.

Beste_Landgenoten | 23-01-18 | 12:49

Ik mis duidelijk die Jordan Peterson fascinatie. Sowieso, mensen die de wereld duiden aan de hand van het christendom en dat stellen als de normen en waarden van de beschaving waar we op moeten terugvallen neem ik niet al te serieus (hoi Geert Wilders).

XaleX_2 | 23-01-18 | 00:34

Geweldig hoe deze held alles kan plaatsen en duiden.

Direct Alpha | 23-01-18 | 00:32

Vreselijk onvolwassen interviewer, geen enkele levenservaring en gelijk met de 5 kernpunten komen van Peterson's hele oeuvre. Het leek wel een middelbare school project en ook niet goed luisteren. Tenenkrommend en fijn van Peterson dat hij maar gewoon bleef praten.

Ome Gijs | 23-01-18 | 00:17 | 2

Onzin. Uitstekend voorbereid, diepte interview. Engels kan wat beter maar een verademing om dit te zien.

Masturwasbeert | 23-01-18 | 00:35

Ok, ik overdreef, maar de interviewer is nog niet in staat een goed gesprek te voeren en dat ligt voornamelijk aan zijn leeftijd. Hij is nog erg met zijn eigen voorbereiding en vragen bezig en je kan het hem niet kwalijk nemen als je weet wie je voor je hebt. Zijn Engels had ik dan weer geen enkel probleem mee, daar gaat het ook totaal niet om.

Ome Gijs | 23-01-18 | 07:49

In het begin schrok ik een beetje van de verhalen over zijn Christianity. Maar hij is volgens mij gewoon gefascineerd van de oudheid en de christelijke cultuur. De bijbel legt op een artistieke wijze de menselijke psyche bloot. Het vinden van parallellen tussen de bijbelse drama's en de individuele psychische vraagstukken lijkt me een geweldige hobby als klinisch psycholoog zijnde.

hustler01 | 23-01-18 | 00:17 | 3

"artistieke wijze" lol.

meso1 | 23-01-18 | 00:36

Hij gelooft gek genoeg in een god en dat terwijl hij zelf een hele goede zaak voor atheïsme ziet.

Ome Gijs | 23-01-18 | 07:51

@OmeGijs: Jordan Peterson gelooft niet een een god. Hij weet dat ie niet bestaat. Hij is alleen bang dat ie wel bestaat. Tot die nuance komen alleen mensen die lang aan het woord kunnen blijven.

tipo | 23-01-18 | 09:04

Bedankt GS, en in het bijzonder Spartacus voor dit uiterst boeiende gesprek met JP. Ik heb er van genoten!
Graag meer van dit soort GSTV.

appelvink | 23-01-18 | 00:16 | 2

Eens!

nickolaas | 23-01-18 | 01:31

Eensch, veel dank GS! Wat een verademing tov die Pauw, Jinek en Tan gesprekken!

lulkoekhapper | 23-01-18 | 02:21

het is niet voor niets dat het symbool van het westerse geloof aan het kruis is genageld.

Manneke Pislam | 23-01-18 | 00:10

Geweldig interview! Top!

Masturwasbeert | 23-01-18 | 00:06

Nou, na Schopenhauer, Nietsche, Sartre, Jung en nu weer Peterson -Kermit de kikker- ben ik wel weer een beetje klaar met filosoferen en ga gewoon weer ouderwets aan mijn enorme -mag ik wel zeggen- pikkeloeres trekken.

King of the Oneliner | 23-01-18 | 00:06

Ok, uur en een kwartier gehad - maar ik moet het toch ff over die tafel hebben - die reflecteert alleen 'stijlloos roze'. Misschien gaat het beter als de tafel (bijna) wit van kleur zou zijn - en misschien kan je het logo zo aanbrengen dat het minder reflecteert (gerasterd of zo). Maar zowel @Spartacus als Peterson hebben dus een stijlloos roze gloed over zich..

nickolaas | 23-01-18 | 00:05

Mensen en dieren, en alles wat leeft zijn slechts omhulsels, replicators die de genetische code moeten doorgeven. De genetische code identificeert wie je bent.
Er zit weinig verschil tussen een muis of een mens. behalve dan dat bepaalde genen langer aan staan waardoor je kort gezegd een mens wordt en geen muis.
De genetische gelijkheid maakt het mogelijk dat muizen, en ratten zulke goede proefdieren zijn. Ze zijn nagenoeg identiek aan mensen. Het was ook een muis/rat achtige voorouder van mensen die tijdens en na de dino tijd zo snel evolueerde......
Met eindproduct voorlopig: mens.
Ook al onze zgn bijzondere eigenschappen: Empathie, moraal, blabla, vind je bij onze naaste familie leden: Chimpansee, bonobo....
Je genetische code bepaalt je talenten. Veel is voor geprogrammeerd. God bestaat niet. Vrije wil is beperkt. In je genetische code zitten zeer oude elementen van miljarden terug. Dus die code in ieders lichaam leeft eeuwig.
De code voor zoogdier hebben alle zoogdieren en begon bij de eerste zoogdieren of beter gezegd, daarvoor. Dus ook al heel wat miljoenen jaren terug.

Er is geen groot doel, geen hemel. Er is een genetische code in je lichaam die je moet doorgeven en als je dat gedaan hebt met nazorg zit je taak er op....
Ondertussen kan je je talenten gebruiken om de tussentijd naar wens in te delen.
Doe dat zo relaxt mogelijk met veel, heel veel genieten van het leven. Dat is je doel. En als jij het prettig hebt zijn de mensen in je omgeving in ieder geval niet ongelukkig door jou want jouw enthousiasme ken geen grenzen en is heel aanstekelijk... Prettig in de omgang omdat je in balans met en vol vertrouwen in de toekomst.... Veel meer is er net nodig om een doel in je leven te volmaken.
En dat is: Een prettig leven leiden want het is echt zo afgelopen.

dijkbewaker | 23-01-18 | 00:04 | 9

Oh, vanaf 1u35m komen inderdaad de dilemma's en afwegingen.. dat is zware kost.. maar het behoeft geen toelichting dat ie dingen toch wel doorgemaakt heeft. Ik denk dus toch angst om dingen verkeerd te zeggen in het eerste half uur.

nickolaas | 23-01-18 | 01:08

Helder. En mee eens.

Sierstrip | 23-01-18 | 07:26

Hear hear, u weet alles en dat er geen hoger doel is. Maar u weet bijna niks.

dr Rechts | 23-01-18 | 08:33
▼ 6 antwoorden verborgen

Jaja je hebt je huiswerk gedaan...
Desondanks: focking goed interview, jaren geleden dat ik een NL journalist zo goed bezig heb gezien.

crankshaft | 23-01-18 | 00:00

Misschien ook even een goed idee om uit te leggen wat klinische psychologie nou precies inhoudt? Anders is het vermelden ervan ook alleen maar smijten met dure titels.

Panos88 | 22-01-18 | 23:53 | 1

Serieus?

hustler01 | 23-01-18 | 00:23

Laat ik m'n indruk van dr. J.B.Peterson zo 'mythisch' samenvatten: Lijkt hij op Goliath (harnas, zwaard, grote mond) of op David? Antwoord: op Goliath.

Eeuwig..Op..Vakantie | 22-01-18 | 23:52 | 2

U dient uw zwitsal in te leveren aub :)

Rest In Privacy | 22-01-18 | 23:55

Fout: hij is beide. Het ene of het andere kan niet, hij is een psycholoog, dus heeft beide kanten van die persoonlijkheden in zich. Meneer met tieteltje zal ook wel biseksueel zijn.

Ongeblustekalk | 23-01-18 | 00:08

'Life without truth is hell.'
Amen.

Lewis | 22-01-18 | 23:50 | 1

Ramen ;)

Rest In Privacy | 22-01-18 | 23:55

11:50 - "I had become somewhat angry at that point" - Ja het is voor een normatief persoon dan ook niet mogelijk om niet boos te zijn na een half uur lang op zo een schofterige wijze te worden ondervraagd. Ik hield het zelf niet eens vol om langer dan een kwartier te luisteren.

Panos88 | 22-01-18 | 23:49 | 1

U is een masochist? :)

Rest In Privacy | 22-01-18 | 23:56

Weet wel ik ben geen Peterson,als ik over moslims hoor of hoofddoeken en boerka s uit de middeleeuwen zie ,ga ik acuut alle linkse moslim deug knuffelaars bestuurders en de mediakliek die hen aanstuurt haten met alles wat ik in mij heb. En heb daar geen seconde spijt van ,ik weet namelijk dit komt het dichts bij de voor mij haalbare waarheid die er te bedenken is. Maar respect voor Peterson.

gelukzoeker | 22-01-18 | 23:49 | 1

Dat is ook precies het probleem, de islam is het kwaad en de haat die wordt binnengehaald door je eigen stam genoten, die brengen daardoor de stam in gevaar en zijn daardoor nog een groter gevaar dan het gevaar dat ze binnenhalen.

Linkse mensen zouden in een basis cultuur waarin moet worden gevochten voor overleving eten en voortplanting dan ook geen schijn van kans maken. Deugmensen zijn een mutatie die bij de volgende grote crises vanzelf uitsterven.

GerMonster | 23-01-18 | 07:29

Een professor heeft als titel Hooggeleerde heer

M.egafoon | 22-01-18 | 23:46

Kan die Jordan ook over hete kolen lopen?

Ongeblustekalk | 22-01-18 | 23:45 | 4

Word jij betaald per reaguursel?;)
Er zijn hier meer mensen die wat hebben met woestijnvolkjes en hun geloofjes dan jij wel weet.
Ik heb daar niet zoveel mee.

Ongeblustekalk | 23-01-18 | 00:01

Hey kalk.
Nope, ik ben zo recalcitrant as they get.
Zoals eerder vermeld, fuck dogma,s.
Ik heb er ook niets mee. Truste, kga plat!

Rest In Privacy | 23-01-18 | 00:06

@ Ce ca! | 23-01-18 | 00:06
Wat Jezus leerde had niets met dogma's te maken, hoor.
Slaap lekker.

Lewis | 23-01-18 | 00:11
▼ 1 antwoord verborgen

Geweldig interview! Kudos voor Spartacus!

Dat boek heb ik meteen maar besteld, voordat de Reichskulturkammer 2.0 van Kajsa Ollongren het gaat verbieden.

Klassenfeind | 22-01-18 | 23:38

Maar wat is dan de filosofie van Peterson in een paar zinnen?
Ik kom er niet achter.

Kruisruiker | 22-01-18 | 23:34 | 5

@ kaasfondue | 22-01-18 | 23:47
A tip of the hat to you!

Rest In Privacy | 22-01-18 | 23:58

Rare vraag ofzo?

Kruisruiker | 23-01-18 | 01:03

Slimmer dan ik? zijn jullie.

Kruisruiker | 23-01-18 | 10:20
▼ 2 antwoorden verborgen

Om dit op GeenStijl te mogen zien.
Fantastisch.
Zag en hoorde de man afgelopen vrijdag eigenlijk voor het eerst. Ben onder de indruk. Hij is bijzonder boeiend.

En Spartacus, puik werk.

Lewis | 22-01-18 | 23:33 | 3

Geef mij maar Pat Condell of Cristopher Hitchens & George Carlin
Hoe dan ook, goed bezig met het tegengeluid.

Rest In Privacy | 22-01-18 | 23:36

@ Ce ca! | 22-01-18 | 23:36
Ik vind Condell fantastisch.

Lewis | 22-01-18 | 23:52

@ Lewis
Ik heb ooit eens een mailwisseling met hem gehad en hem voorgesteld een "kerk" te beginnen alleen al vanwege de belastingvoordelen. Hij vond het niets. Ik ben al wel zelf lid van de kerk van het spaghetti monster geworden.Ook Hitchens heb ik in levende lijve gesproken. Topvent!

Rest In Privacy | 23-01-18 | 00:01

JP is een kijkcijfercanon. Filmpjes op YT worden goed bekeken met JP.

Wasbakplasser | 22-01-18 | 23:24

Helemaal gekeken, en op wat kleine afleiding na ook helemaal geluisterd.
Timon, en/of Spartacus, bedankt. Door jou heb ik nu 1x Peterson gekeken. Daar laat ik het ook bij, want zoals ik weken geleden al schreef: er zijn weinig maar toch genoeg andersdenkenden in NL. Dit was voor mij wel de meest inhoudelijke avond op GS. En ook dat is logisch :)

Luivend | 22-01-18 | 23:20

Ben niet zo'n van de de "filosoof" Peterson en hoe hij Jung gebruikt of de duivelse Animus in Cathy Newman ziet of allerlei morele & religieuze thema's verheerlijkt. Al zijn vraagtekens over dat interview laten me alleen de grote naïviteit zien over het probleem van de vervrouwelijkte psychologie waar hij dialoog mee zoekt (heeft geen zin). Er is geen mysterie waarom het gesprek zo gebeurde en zijn eigen uitleg laat grote gaten zien in zijn begrip.

Maar de man is scherp en ik bewonder veel in zijn aanpak, zijn eigen heroïeke maar ook tragische reis. Het doet me ook denken aan bepaalde evangelisch predikers die ik mijn leven gehoord en gezien heb maar dan met een zware klinische saus waardoor kennis en macht verleidelijk samenvallen.

Kijk uiteindelijk is Peterson ideologisch een conservatieve dinosaurus die ook zijn eigen machtsspel speelt met vooral belegen zelfhulpthema's van decennia terug en die inzet als nieuw wapen tegen de SJW feminisering. Maar zijn eigen toegegeven duistere fantasieën zeggen misschien iets anders dan als hij ze zelf uitlegt als een beetje boosheid achterin zijn brein.

En hij snapt bitter weinig van postmoderne filosofie uiteraard. Als hij dat wel zo doen zou hij niet kunnen verdragen (waarom sommige zakenverdwijnen)

Maar goed wat zeur ik, hij blijft het beste in de popisfeer momenteel omdat het wel mensen aan het denken vooral jonge mensen die nog weinig over deze thema's ordelijk hebben nagedacht. En uit je omgeving krijg je het meestal ook niet mee. Heb het zelf ook uitgezocht in mijn leven (nota bene: deze shit zelf vinden, combineren en verwerken is juist het idee van de reis, niet het innemen van video's en boeken, want die moet je toch weer verbranden om volwassen te worden)

GeenAccount | 22-01-18 | 23:18 | 1

U is van den ouden stempel! +veel :)

Rest In Privacy | 22-01-18 | 23:29

Ik betrap mezelf erop commentaar te geven op iemand waar ik te weinig van weet.
Peterson heeft blijkbaar ideeen waar sommige honden wel brood van lusten, op de goeie manier. Ik weet zeker dat de meesten hier ook geen mallemoer van hem weten, maar toch een mening hebben net als ik.
Spartacus is een fan. Hij heeft invloed op veel die hier rondhangen denk ik.
Wat ik niet ga doen is als een kip zonder kop alles liken wat ik op geenstijl zie.
Er zijn er hier die dat doen en ik vind het triest. Misschien is Peterson wel de oplosser hoor van bepaalde problemen in de toekomst. Ik loop in iedergeval niet achter iemand aan waar ik onvoldoende van weet en die het geloog hoog heeft.

Kruisruiker | 22-01-18 | 23:16 | 3

geloof

Kruisruiker | 22-01-18 | 23:17

Je snapt het niet, het staat juist wijs om lovend over iemand te spreken waarvan je geen flikker snapt.
Diepgaand,filosofisch,sterk karakter,en helder in zijn uitspraken.
Geen hond die je tegen spreekt.

botbot | 22-01-18 | 23:54

botbot
Huh?

Kruisruiker | 23-01-18 | 00:59

OMG,de totaal onbevooroordeelde NPO heeft ook zijn Peterson gevonden.
Een man met een bedenkelijke reputatie ,maar ach ,hij heeft een boekje tegen Trump geschreven en dan mag je in het NPO programma voor bekende personen komen opdraven
www.rtlnieuws.nl/rtlboulevard/trump-b...

pga | 22-01-18 | 23:13 | 4
-weggejorist-
GerMonster | 23-01-18 | 07:39

Aan mezelf : foutje verkeerde tegel lol

GerMonster | 23-01-18 | 07:50
▼ 1 antwoord verborgen

OT:
BIJ1 spat uitelkaar:

Ce ca! | 22-01-18 | 22:04 | reageer
UIT1 dus. Je kan zeggen van Silly Syl wat je wilt maar ze zorgt voor vermaak.

Graaf_van_Hogendorp | 22-01-18 | 22:58 | 7

Ce ca! | 22-01-18 | 23:27
... de 10 kleine afvallertjes bedoelt u?

kaasfondue | 22-01-18 | 23:46

@ Jan Dribbel | 22-01-18 | 23:41
Het komt mij bekent voor. Eerst maak je een probleem (fictief) om daarna (met heel veel soepsidie) er een eind aan te maken (is ook fictief ;)

Rest In Privacy | 22-01-18 | 23:47

@ kaasfondue | 22-01-18 | 23:46
Iets met negertje op een muur? :) Ik zat eerder te denken aan Ali babba en de 30 (shit! :) 40 rovers en 30 zilverlingen. Ik ben verward nu! Trusten allemaal!

Rest In Privacy | 22-01-18 | 23:49
▼ 4 antwoorden verborgen

Goed interview Spartacus, interessante vragen, je hebt kennelijk best wel verstand van de materie, en het was een verademing om te zien en horen dat je je gast helemaal laat uitpraten.

Een klein puntje van kritiek: je gast, en zeker iemand van de kaliber van Dr (!) Peterson, "man" noemen in het Engels is echt "not done."

Misschien waren het de zenuwen, maar volgende keer toch op letten a.u.b.

Klassenfeind | 22-01-18 | 22:53 | 3

Peterson doet het later terug, ergens na een uur. En ze herhalen elkaars krachtige woorden best vaak; een teken van een gebonden gesprek. Reciprociteit.

Luivend | 22-01-18 | 23:05

Ja , dat was inderdaad een verbeterpuntje. Denk inderdaad iets te popi en dan ga je de fout in.

daytripper | 23-01-18 | 07:59

Peterson zal dat een niet-moedertaalspreker van het Engels niet euvel duiden. Hij weet ook wel dat Nederlanders veel worden blootgesteld aan spreektalig Engels en daar het een en ander van oppikken.

JTKDM | 23-01-18 | 11:46

Ik dat boek gekocht. Ook om dom linksch een hak te zetten. Nu zonder verzendkosten bij bol.com. Kan iemand die demente bejaarde - opa Han - een spuitje geven? Kan ie morgen weer een rant schrijven over Geenstijl.

funkyd | 22-01-18 | 22:52 | 1

Voorlopig zijn ze daar gelukkig met de matige opkomst bij de geplande demo van de PVV. Daar zijn ze nog druk mee, met het kraaien van victorie bij elk teken dat het de PVV minder gaat.

Schoorsteenveger | 23-01-18 | 09:17

Wow JP bij Geenstijl. Worlds collide. Meer meer meer graag. Hulde!

Bakje Friet | 22-01-18 | 22:52

Ik zie Peterson helemaal niet als een christen. Hij is klinisch psycholoog en als zodanig wil hij de menselijke psyche te begrijpen. Dat je daarbij terug valt op eeuwenoude geschriften vind ik niet vreemd. Hij gebruikt bijbel maar ook oudere geschriften. En schrijven wil in ieder geval zeggen dat de mensen het toen belangrijk vonden dat er iets werd vastgelegd. Aan Peterson de taak om de destijds gebruikte metaforen te duiden.

Graaf van Egmont | 22-01-18 | 22:51 | 3

Goed gezien Graaf.

"When asked in a 2018 interview with Christie Blatchford of the National Post if he believes in God, Peterson responded: "I think the proper response to that is No, but I'm afraid He might exist".[7] Ben Sixsmith of Quillette has described Peterson as an agnostic.".

Lupuslupus | 22-01-18 | 23:18

En klinisch psycholoog en christen. Het is En En bij hem.

dr Rechts | 23-01-18 | 08:37

Mensen die zeuren over de rol van mythen en de Bijbel in onderzoek van Peterson, snappen het gewoon nog niet. Je denkt op het niveau van dogma's, van religie opgezet om het volk te onderdrukken, rustig te houden of anderszins te manipuleren. Dat idee is populair bij rabiaat autistische mensen maar is een buitengewoon simplistische en eendimensionale voorstelling van zaken. De mythes zijn onderdeel van de bewustwording van de mens, onderdeel van onze evolutie en ontspruiten aan de diepste biologische structuren (lobsterz!) die ons drijven. Peterson zet dat in perspectief, verklaard wat het vandaan komt en zoekt naar wat weer heen moeten met behulp van die archetypische mythes die niet enkel verhalen maar onderdeel van ons wezen zijn. Christen of agnost is atheïst doet er niet toe. Niks nada Noppes.

voordezeenekeer | 23-01-18 | 09:45

Zoveel waarheid, zoveel video en zo laat op de avond. Het zou de waarde van de boodschap teniet doen als ik het nu zou proberen af te kijken. Ik bekijk het morgen wel. Welterusten

Rest In Privacy | 22-01-18 | 22:47

Nu weet ik weer waarom ik een technische studie heb gevolgd.
Iets van geen woorden maar daden.

Jan Dribbel | 22-01-18 | 22:47 | 3

En u komt uit Rotjeknor?

Rest In Privacy | 22-01-18 | 22:50

Een standbeeld is gegarandeerd dus, zo zo.

LiniaalRectaal | 22-01-18 | 22:50

Feyenoord was vooral woorden en geen daden afgelopen zondag.

Graaf_van_Hogendorp | 22-01-18 | 22:54

wtf is dat voor ontboezeming van: bijna 9 jaar deel uitmaken van een gezin? Iemand high van de inspiratie, waarheden en vage metaforen en dan dit plempen, als ie met z'n bek achter zijn nick vandaan gaat. Komt op mij over als een huilende Humberto Tan die zijn single moeder in een boekje gelijkstelde met Oprah Winfrey en een handvol 'sterke' vrouwen. In other words: Wat wordt hier verzwegen Spartacus?!?!

Nanker Phelge | 22-01-18 | 22:40

Leuk C4 filmpje en interessante man, maar zodra mensen een bij elkaar geraapt sprookjesboek gaan gebruiken als metafoor voor werkelijk alles, haak ik toch af. Je kunt je punt ook maken zonder te spiegelen aan de bijbel en andere mythen.

Quantum Suicide | 22-01-18 | 22:33 | 1

Nou, we wachten in spanning af. Wanneer wordt je werk gepubliceerd?

Rest In Privacy | 22-01-18 | 22:42

Als ik toch eens half zo slim was als Dr. Peterson, zou ik toch minimaal drie keer zo slim zijn als ik nu was. Bedankt weer voor alle wijsheid.

Foolonthehill | 22-01-18 | 22:29

"Kunt u zweverig vinden, is het niet, en een beter plan = insturen."
Briljant. Net zoals dit hele stuk en de ruimte voor diepgang. Hulde.

Rest In Privacy | 22-01-18 | 22:27

Stevige kost, voor een jongen van de ambachtsschool, maar ik ga deze man steeds meer waarderen.

Eucalyppta | 22-01-18 | 22:27 | 2

thijs4419 | 22-01-18 | 22:26 | reageer
Inderdaad.
Hij zegt wel interresante dingen maar laat dat geloof AUB weg!

Kruisruiker | 22-01-18 | 22:34

Moest bij thijs, sorry.

Kruisruiker | 22-01-18 | 22:34

Ik haak af, geen christen en niet van plan er een te worden.

thijs4419 | 22-01-18 | 22:26 | 1

Je hoeft geen christen te zijn om conservatief gedachtegoed te waarderen en als leidraad te gebruiken.

Neta | 22-01-18 | 22:30

Mooi dat deze man op het schild wordt gehesen. Ontdekte hem een jaar geleden, en gedurende het kijken van veel van zijn videos en colleges heb ik in elk geval de voor mij belangrijkste lessen in de praktijk gebracht, nl. 'get your act together, clean up your room', 'the meaning of life is defined by your responsibilities' en 'the good is attained by truth and logos'. Sindsdien gaat t een stuk beter met me, dank je.

Realisties | 22-01-18 | 22:25 | 1
-weggejorist-
mrska | 23-01-18 | 00:10

Ben fan van Jordan Peterson. Heel veel plusjes voor GeenStijl!!!

Julia | 22-01-18 | 22:20 | 1

Wat lief Julia!

Kruisruiker | 22-01-18 | 22:40

6- Wear sunscreen.
If I could offer you only one tip for the future,
sunscreen would be it.
The long term benefits of sunscreen have been proved by scientists

nemeton | 22-01-18 | 22:14 | 6

Oh ja , sorry , eigenlijk heb je wel gelijk.
Dit is een serieuze zaak , potdomme.

nemeton | 22-01-18 | 22:51

En toch kan ik je sunscreen van harte aanbevelen.

nemeton | 22-01-18 | 22:53

Je blijft er blank van !

nemeton | 22-01-18 | 22:53
▼ 3 antwoorden verborgen

Hele dag volle bak geweest voor de Voorzittert dus ik hou het bij de roundup van Spartacus: buitengewoon interessante samenvatting. Benieuwd naar de concrete handvatten voor de gemiddelde Reaguurder want vermoed dat “een ziel die zijn eigen pre-corrupte essentie waarborgt” voor velen net een brug of 10 te ver is....

de Voorzittert | 22-01-18 | 22:10

Graag luister naar deze man. Niet zo zeer vanwge een vermeend gelijk maar om de precisie waarin hij zich uitdrukt. Dat zouden meer mensen moeten doen: precisie van het argument.

Rest In Privacy | 22-01-18 | 22:10 | 1

Juist. Ook bij het interview met Cathy Newman bleek keer op keer dat hij de juiste argumenten had, gebaseerd op wat hij had geschreven in zijn boek. Elke interpretatie van haar ( So you're saying) weerlegde hij geniaal. Rustig en weloverwogen. Je kunt het wel of niet met hem eens zijn maar hij heeft wel wat te melden.
Ik ga me er zeker in verdiepen.

Von Mutzenbacher | 22-01-18 | 22:33

Waarom wordt deze religekkie hier zo geshilled?

VelParpone | 22-01-18 | 22:08 | 12

@Ce ca,

Inderdaad, dogma's zijn het grootste probleem. En niet alleen elke gelovige loopt daar mee rond, het is een hele menselijke eigenschap. Denk aan de spreekwoordelijke sporter die bij belangrijke wedstrijden altijd zijn "winnende sokken" draagt. Evolutionair gezien volkomen logisch; men wil "orde in de chaos" scheppen, om zo de toekomst te beïnvloeden. Wetenschappelijk gezien pure kolder, maar mensen zoeken daar wel naar, ook met horoscopen, tarotkaarten en amuletten.

Gevaarlijkste religie van dit moment is niet eens de islam, maar het creationistische socialisme van de MSM en de SJW's. Met hun gendertheologie, blanke erfzonde en identity fanatics saboteren ze de samenleving met censuur . Het is deze religie die de Westerse samenlevingen dusdanig verzwakt dat de islam hier straks de boel overneemt.
De vergaande islamisering waar we nu getuige van zijn, zou 100 of zelfs 50 jaar geleden onmogelijk zijn geweest. Zelfs links was toen nog voor bijna 60% tegen het uithuwelijken van kinderen, en tegen het stenigen van homo's. Dat is nu ondenkbaar, want "islamofobie".

Dandruff | 22-01-18 | 23:34

@ Dandruff | 22-01-18 | 23:34
Ja ,ja en nog eens ja! Allemaal bliksemafleiders zeg maar. En ondertussen.... Kijk links dan ziet u rechts niets!

Rest In Privacy | 22-01-18 | 23:39

@ Dandruff
Angst is de grootse leidraad in mijn ogen.

Rest In Privacy | 22-01-18 | 23:40
▼ 9 antwoorden verborgen

Ha. Schitterend en eerlijk stuk. En nou ga ik kijken.

LibertasSimplex | 22-01-18 | 22:04

Dat wordt weer een naamswijziging: ALL1.
mr. exp. | 22-01-18 | 22:39
MIN1 is een betere naam.
Doei Duivendans, doei psychiater Kuit.

Jan Dribbel | 22-01-18 | 22:52

@ Jan Dribbel | 22-01-18 | 22:52
3xnx is wellicht beter.

Rest In Privacy | 22-01-18 | 23:04

Dat is de derde blanke die van de lijst is....

ristretto | 22-01-18 | 23:20
▼ 16 antwoorden verborgen

Er zal ergens op de wereld een geniale wetenschapper zijn die los van internet en internetpathologie exact de bedoeling van Petersons theorie gaat aantonen (functionaliteit van multidimensionaal bewustzijn); in een minder spiegelende/morele, minder individuele en meer universele theorie. Meer kwantificeerbaar en gepubliceerd in de tijd dat mensen het werkelijk gaan snappen: over 20-30 jaar. Die wetenschapper zal ook niet van Petersons generatie zijn, maar van de generatie die zowel zonder als met internet heeft geleefd in de ontwikkelfasen van zelfactualisatie.

Luivend | 22-01-18 | 21:57 | 4

Ik bedoel het is gezond om aan jezelf te twijfelen - maar zo zie ik het niet zo vaak.. nou ja, we kijken verder (2e half uur.. )

nickolaas | 22-01-18 | 22:48

De man heeft nauwelijks tijd of rust (van kwantiteit, aandacht) om een consistent verhaal over een recente gebeurtenis te geven, wat vrij logisch is. Hij leeft op zijn gevoel, maar zijn ratio is continu dat overmatig gevoel aan het organiseren (wat hij orde in chaos scheppen) noemt. Peterson heeft eigenlijk gewoon een moeilijke manier om te zeggen dat men gevoel in ratio moet volgen en ratio uit gevoel moet houden om van (gebrek aan) eigenwaarde eigenmacht te maken, als individu overlevend in een groep. Het accepteren van impressies en het durven verwerken door expressies; met een continu fluctuerend (multidimensionaal) bewustzijn.

Luivend | 22-01-18 | 22:59

Het verhaal van 30m tot 50m is inderdaad wat meer geordend qua gedachtegang zo lijkt (ik ken ze trouwens wel - gevoelsmensen, die ook een enigszins logica gedreven kant hebben.. alleen dus meestal niet tegelijkertijd.. dit zou je zelfs als een soort van interactie kunnen uitleggen misschien, zelfanalyse ? Aardig in ieder geval om 'in bedrijf' te zien als het dat is, of misschien is het een streven om door 'alle partijen'/perspectieven aardig gevonden te worden en een beetje op alle knoppen te drukken ). Apart dus dit - een vraag is of ie het bewust of onbewust doet misschien (en of het inderdaad een soort 'gesprek met zichzelf/ analyse van zichzelf is), maar Spartacus laat hem rustig zijn gang gaan.. overigens kan Spartacus dat verhaal van 30m tot 50m ter harte nemen misschien, over vrede en onderling respect door partijen (al heb ik de laatste tijd iets minder militante stukken over het Midden-Oosten 'issues' van zijn hand gelezen geloof ik).

nickolaas | 22-01-18 | 23:24
▼ 1 antwoord verborgen

Wat gaaf dat jullie dit gedaan hebben!
Ken je Byron Katie, Spartacus?

Samui07 | 22-01-18 | 21:57

Slimme vent, deze man (en dan heb ik het niet over Spartacus - die het best naar behoren deed maar moet leren dat in beperking zich de meester toont, en dat ie niet iedere man met man hoeft aan te spreken.)

Probleem "met" deze man heeft met is haarscherpe gesprekstechiek waarin hij zichzelf blijft en zich consistent beroept op eigen woorden en denkbeelden. hij laat zich weinig aannaaien.
Erg onNederlands waar we twee kemphanen graag twee gelijke schuld geven- echt aan de anderen en we omwille van de lieve vrede gewend zijn om verneukt te worden.

Én het illustreert een zorgwekkend verschijnsel. Dat het gros van de kleinburgers tegenwoordig zo met zichzelf bezig is dat niemand meer naar een goed, logisch verhaal wil luisteren. Vooral vooringenomen meninkjes uitventen en roeptoeteren.

Zelfs ook hier -de banale trollen en farizeeërs vliegen weer laag met hun huichelachtige en verwrongen platitudes.

Ik ga wat nuttigs doen. Slapen of zo.

Rommelende Onderbuik | 22-01-18 | 21:55 | 2

Er zijn maar twee types 'puur' individu: de psychopaat en de hoogste segmenter.

Luivend | 22-01-18 | 22:07

Trusten!

Rest In Privacy | 22-01-18 | 22:10

Timon - kan je niet een serie gaan maken hiervan? Volgende gast iemand als Dalrymple ofzo?

Neta | 22-01-18 | 21:54 | 1

Ja !!!! <3

mrska | 23-01-18 | 00:14

Zien wij hier de internationale doorbraak van Spartacus/GeenStijl? Graag meer van dit soort interviews

E-Burke | 22-01-18 | 21:49

Goed artikel. Lekker kort ook.

Deksmaat | 22-01-18 | 21:48 | 1

"Sarc" modus uit!

Rest In Privacy | 22-01-18 | 23:41

Ik zal me deze week even in de beste man (die op mij overkomt als een dominee) verdiepen.

Kruisruiker | 22-01-18 | 21:45

De meeste psychologen zijn vrouwen (no fact check) met van die dode ogen, die irritante stiltes en die voorbeeld-vrije-school kinderen die op feestjes altijd ja-knikkend volledig ingaan op jouw persoonlijke situatie zodat ze niet over hun eigen falen hoeven te praten. Ondertussen neukt hun man gewoon vrolijk op kantoor erop los, maar dat ligt zeker niet aan hun.

On Topic: Deze man is een hedendaagse held, een grootheid op denkgebied, een visionair waar we er veel te weinig van hebben in de wereld.

DommeNeger | 22-01-18 | 21:45 | 1

U zit toch op GS met alle visionairs? :)

Rest In Privacy | 22-01-18 | 23:42

De nieuwe Messias. Voorwaar hij is opgestaan!

DrumPiet | 22-01-18 | 21:44 | 3

Hou jij het maar gewoon bij Sinterklaas.

LiniaalRectaal | 22-01-18 | 22:10

Timerfrans is het toch? Toch!

Rest In Privacy | 22-01-18 | 23:43

Nee, hij is eerder Johannes de Doper.
Trump is de Messias!

Aristotalloss | 23-01-18 | 00:17

Mijn God/Allah/Koekiemonster die mompelaar klinkt als een boek van Maya Angelou dat mevrouw Berbaar ooit eens had.
Ik wens iedereen natuurlijk wel veel plezier met de dingetjes van dr P. dat dan weer wel.

Berbaar | 22-01-18 | 21:42 | 11

@ Neta
Ik lig dubbel :)
Thx!

Rest In Privacy | 22-01-18 | 22:07

Dandruff | 22-01-18 | 22:01
LOL. goed bezig !

kaasfondue | 22-01-18 | 23:06

En toen was het stil....... geen weerwoord of reactie terug.Kom op barbaar! Laat je niet kisten (tussen 6 planken)
Of ben jij je denkbeeldige opblaaspop aan het verwennen?

Rest In Privacy | 22-01-18 | 23:44
▼ 8 antwoorden verborgen
-weggejorist-
Neta | 22-01-18 | 21:40 | 7
▼ 7 antwoorden verborgen

Tijdens het wachten even wat opgezocht over prof, Peterson. Ik vind dit wel een goed artikel. Heeft wat achtergrond informative. www.chronicle.com/article/What-s-So-D...

Snap_het_ook_niet | 22-01-18 | 21:40 | 6

Schoorsteenveger | 22-01-18 | 22:13
Er is weinig fout aan Jordan, maar de man is feitelijk een TV-evangelist in een modern jasje. Dat mag allemaal best, maar als je goed luistert is hij een aartsconservatieve christen, zoals je bij de SGP aantreft. Ook dat mag allemaal wat mij betrft, maar ga de man ajb niet op een schild hijzen als de nieuwe messias van rechts of zo. Daar heeft rechts toch al een handje van, gezien Fortuyn, Wilders, Baudet en nu Peterson. Kennelijk is er behoefte aan een bevloegn voorganger in de "rechtse kerk"?

Beste_Landgenoten | 23-01-18 | 12:56

Beste_Landgenoten | 23-01-18 | 12:56
Heb niet het idee dat u goed luistert. TV-evangelisten komen doorgans niet verder dan simpele, uitgekauwde, platte Christelijke oplossingen voor alle moeilijke vragen en bieden de dolenden een "oplossing voor alles", namelijk de Bijbel. Je kunt veel op Peterson aan te merken hebben, maar niet dat hij met een afgekloven Blijde Boodschap aan komt zetten. Ik vrees wel een beetje dat velen dat van hem vragen en ook graag uit zijn woorden lezen, en dat dit het gevaar is van de populariteit die hij geniet. Maar dat doorziet-ie wel denk ik. Er is in elk geval een beetje meer diepte bij hem dan bij al die Mindfulness-onzin die als pseudo-relogie over ons heen wordt gestort, of die opgefokte TED-positiviteit. Hij heeft het op eigen kracht gedaan, deze meneer, en het is alleen al interessant om je af te vragen waarom dat zo kon gebeuren. Vraagt-ie zichzelf ook af, als je goed luistert.

Schoorsteenveger | 23-01-18 | 13:29

Schoorsteenveger | 23-01-18 | 13:29
Ja hij heeft meer zinvols te zeggen dan op het eerste gezicht blijkt uit zijn wat warrige betoog, dat toch een beetje ruikt naar de Blijde Boodschap. Maar dat zal mijn aversie tegen het genre zijn. Maar goed, die idolaterie die hem nu ten deel valt bevalt me ook maar matig. Misschien omdat ik het niet zo op persoonsverheerlijking heb.

Beste_Landgenoten | 23-01-18 | 16:32
▼ 3 antwoorden verborgen

Dank Spartacus, ik ga even anderhalf uur genieten.

Kaas de Vies | 22-01-18 | 21:40

Ik ga de video in delen bekijken want 2 uurtjes achter elkaar dat trekt meneer wasbakplasser niet.

Wasbakplasser | 22-01-18 | 21:38 | 2

En nog ruim 8 1/2 uur college ook...

atheïstisch stemvee | 22-01-18 | 21:42

Ik houd het voorlopig even bij het GS-gesprek. :)

Wasbakplasser | 22-01-18 | 21:51
-weggejorist-
Bakito | 22-01-18 | 21:38 | 3

Sam Harris, Jordan Peterson, Steve Pinker, Daniël Kahneman zijn echt mijn favorieten as het over evolutionair, neurowetenschappelijk duiding van ons gedrag gaat. Ze zijn de nemesis van ieder regressief linksvlokje.

Trans_Fimmermans | 22-01-18 | 21:36 | 1

Complimenten! Goed dat je denkers hebt die van elkaar verschillen. De meeste mensen die een lijstje met favorieten denkers typen tonen daarmee gelijke een intellectuele eenzijdigheid. Dan is danwel iedereen: atheist, progressief, christelijk, etc. Tussen uw denkers zitten daadwerkelijk wat substantiële verschillen.

1337haxxor | 23-01-18 | 06:48

Prima stukkie spartacus. Denk dat ik me tich maar eens in m ga verdiepen, want dit klinkt zowaar alsof er iemand iets zinnigs te vertellen heeft in een debat dat tot zover op schijt dreef.

F#ckingAwesome | 22-01-18 | 21:31

De Logos is (natuurlijk) de stem van God. Voor mensen die meer willen weten is het boek 'De Alchemist' een goede aanrader.

LiniaalRectaal | 22-01-18 | 21:29

Net begonnen met kijken.... Goed Engels. Mag ook wel s gezegd worden.

SerTheFun | 22-01-18 | 21:29 | 1

Taal is iets waar niet over onderhandeld hoort te worden, goed punt. Goede zinnen, geen zelfverzonnen duidingen.

Direct Alpha | 23-01-18 | 00:38

Heb het even opgezocht, en de man identificeert zichzelf na enige twijfel als christen. Geen dank.

LiniaalRectaal | 22-01-18 | 21:25 | 4

En dat 'christen' zijn is ook meteen het probleem: het is namelijk nogal antropocentrisch. En de 'Dao' leert ons dat het Universum niet rond de mens is gebouwd; de mens is slechts gast...

Aristotalloss | 22-01-18 | 22:19

@Aristotalloss | 22-01-18 | 22:19

Maar hij kent en gebruikt Lao Tzu wel degelijk! Gezien dit o.a. dit citaat:

“If problems are accepted,
and dealt with before they arise,
they might even be prevented before confusion begins.
In this way peace may be maintained.
Maps of Meaning, blz 31.
Daodejing 64

Het is niet meer na te trekken waar hij dit citaat vandaan haalt.
Vele vertalingen zijn mogelijk.

Dus hier nog even een oude Nederlandsche vertaling
Wat in rust is is licht te houden.
Wat nog komen moet, is licht te voorkomen.
Wat bros is is licht te breken.
Wat klein is, is licht te verstrooien.
Behandel de dingen voor ze bestaan.
Beheers ze voordat ze tot wanorde komen.
Ir. J.A. Blok, Servire, 1934
Tschüß, Evocatus

Evocatus | 23-01-18 | 01:56

Dat is dus het grote probleem, Evocatus, niet alleen bij mensen afzonderlijk (en dan zijn de gevolgen voor de maatschappij nog wel te overzien) maar vooral bij leidinggevenden, die niet op hun daden worden afgerekend (de regering, maar ook alle ambtenaren). vooruitzien en dan al proberen maatregelen te nemen vraagt moed en denkvermogen. Het ontbreekt overheden aan beide. daarbij speelt ook het verlangen om problemen niet te hoeven zien. En dat verlangen ontaardt in de zekerheid dat die problemen er helemaal niet zijn.

B. Randnetel | 23-01-18 | 09:16
▼ 1 antwoord verborgen

Klinische Psychologie: een mooi vak en een jonge wetenschap waar nog veel theorie moet worden gevormd.

Luivend | 22-01-18 | 21:23 | 1

U bent ver doorgevoerd op dat vakgebied?

Ome Gijs | 23-01-18 | 07:52

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland