Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Bernard Hulsman en NRC hadden gewoon gelijk. Technofestijnen zijn voor Führerfappers

Allemaal weer bekomen van de ophef van het weekend, dat NRC de moderne beatmuziek vergeleek met Nazibijeenkomsten? Jammer genoeg heeft de Nurk het stuk gejorist want "op internet ging de nuance verloren buhuhuuhu wij zijn dode boom" - de vergelijkingen over gestrekte armen en Hitler op het Zeppelinveld/Dj Tiësto in de DJ booth werden ineens op het internet als vergelijkingen over gestrekte armen en Hitler op het Zeppelinveld/Dj Tiësto in de DJ booth geïnterpreteerd. Heel gek wat zo'n internet met je doet. ANYWAY! Bernard had gewoon gelijk, hoor. Zijn column heet "nauwe verwanten" en gaat over grappig (beeld)rijmende dingentjens in de geschiedenis. De vergelijking tussen de lichtkathedraal van Albert Speer en de lichtkathedralen bij grote technofestivals gaat gewoon keurig op: sterker nog, op het terrein waar vroeger de laarzen stampten worden nu grote (techno)festivals georganiseerd. Een lichtshow is een lichtshow en inderdaad: met een paar speakers en een microfoon (al dan niet met wat vrolijke muziek) erbij kun je prima grote massa's normale mensen veranderen en doorgedraaide pillenzombies. 

Bovendien is er heus wel wat voor te zeggen dat er grote overeenkomsten zijn tussen de onderstromen van de huidige piepjesplofjeskraakjeswereld en die van de Nazi's. Gans weldenkend Duitsland schrok in 1991 op door het verschijnen van het boek "Der schöne Schein des Dritten Reiches. Gewalt und Faszination des deutschen Faschismus" van de historicus Peter Reichel, waarin de provocerende stelling werd geponeerd dat het succes van de Nazi-beweging niet louter te danken was aan economische omstandigheden of moreel en politiek falen (zoals men graag dacht, want aan gebrek aan deug en de juiste denkrichting kan altijd wat gedaan worden, volgens de Nomenklatoera), maar ook aan de revolutionaire  manier waarop het Nationaal-Socialistische regime een glanzende toekomst presenteerde aan het Duitse volk. Grof gezegd wordt er in het boek betoogt dat het succes van de NS-beweging niet alleen werd onderschraagd door alleen maar zuur doen over Joden en ongeclaimd land in het oosten, maar ook een blije (Nazi) partysfeer creeëren waardoor Hans und Ingrid warmliepen voor de Führert. "Es beruhte nicht nur auf Verfolgung der Volksfeinde , sondern auch auf den materiellen und symbolischen Gratifikationen für die Volksgenossen. Verheißungsvolle Zukunftsbilder versprachen Ende der 30er Jahre Massenkonsum, Massenmotorisierung (VW) und Massentourismus ( Kraft durch Freude ) in naher Zukunft." Combineer dat eens met een strakke vormgevingsafdeling en de wondere nieuwe wereld van de radio en de luidspreker en de jaren '30 zijn geboren: de Duits0rs (en een hoop Nederlanders) werden meegezogen in een optimistische werveldwind van ongebreidelde technologische vooruitgang en eeuwige jeugd, opgezweept door de nieuwe klanken van het fascisme. In de Nationaal-Socialistische droom kon iedereen zich even Übermensch voelen (of nuja, de Slaven, homo's en neuzen niet, maar goed). Het is alleen niet zo dat die massamedia en droombeelden van de toekomst na 1945 ineens zijn opgehouden met bestaan. Sterker nog, het is alleen maar erger geworden en je moet er niet aan denken wat Goebbels had kunnen doen als hij de beschikking had gehad over Instagram en Facebook. 

Nee, de indringende behoefte tot in een groep achter een droomwereld aanrennen is helemaal niet verdwenen sinds de zoveelste tijdelijke indamming van de Duitse Wille zur Macht. Het verschil is dat de polletieke component er nu wel een beetje uit is: het verlangen trekt zich nu alleen nog maar terug op het persoonlijke vlak. Wat over is, is een hol pseudoboeddhistisch verlangen naar een trance-achtige staat waarin ouderdom, gebrek en ellende niet meer bestaan. Het heeft geleid tot een narcistische cultuur van instagram-lebensbornertjes die allemaal jong, knap en onsterfelijk zijn. Henk en Ingrid willen dat ook, dat leven, ook al zijn ze zelf lelijk, stom en vastgehouden in een bullshit job en een schuldencomplex. Dat gevoel is best even vast te houden voor een paar uurtjes per week, zolang er maar genoeg amfetaminenderivaten en ritmische piepjes aan de pas komen. Het wereldbeeld van de onsterfelijke technovlinder - met een identiteit opgebouwd uit ongebreidelde Massenkonsum van hippe patta's en over Massentourismus naar Ibiza en Thailand - is een beetje de Übermensch van deze tijd. Natuurlijk zit er ook gewoon een uiterst dom element van "monkey likes shiny" in; mooie vormgeving en prettige piepjes raken toch altijd wel ergens een snaar in onze niet altijd even kritische en makkelijk beïnvloedbare apenbreintjes. De apenbreintjes die ook nog eens erg gelukkig worden als een aap met leiderschapskwaliteiten plaatsneemt op een podium om wat te doen met draaitafels of rechterarmen: de cultus rond de DJ is niets anders dan een muzikale incarnatie van het Führerprinzip. 

Kortom, de uitbuiting middels massamedia van de gretigheid van het verlangen om boven de vochtige kerker van het lichaam en de beproevingen van het dagelijks leven uit te stijgen.  Het is een eenvoudig doch uiterst effectief hackje van de menselijke geest en een hackje dat de voormannen van de dance net zo goed doorhebben als de mannen in de bruine pakken. De Nurk had dus volledig gelijk en het is echt verdrietig dat de krant onder druk van een paar tweetjes en wat smalend geroflol op een roze weplok het artikel eerst mutileerde en vervolgens introk. De laffe verdediging van "mensen op het internet snappen de high brow-meanderingen op onze achterpagina niet" is zo mogelijk nog verdrietiger. Stand by your stukkies, kudtkrant. Maar goed, niemand zou met een huidige hoofd- of eindredacteur van de NRC in het verzet willen zitten want dat zijn allemaal marketingbobo's met een ruggengraat van rubber en een overgevoeligheid voor trends. Meutemeelopers. Precies het soort mensen dat je op technofeestjes en in Nazipartijen ziet. Heil!

Reaguursels

Inloggen

Ik snap waar je heen wil, Zentgraaff, je hebt een punt maar toch ben ik het er niet helemaal mee eens. Ik ben zelf geen liefhebber van dit genre, ik heb altijd gedacht 'wauw, iemand gaat op toneel andermans platen lopen vernaggelen, geweldig', nooit dus een fan geweest, ook rap vind ik over het algemeen magpie muziek met monotoon gemopper en geklaag van 'kijk mij eens stoer zijn in mijn gebreide muts en trainingspak'.
Toch vind ik je analyse, hoe goed geschreven en onderbouwd ook, een weg die je niet moet inslaan. Dat de NRC dat nodig vindt, had eigenlijk al voldoende reden moeten zijn hier niet aan te beginnen.
Op dit moment zitten we in een periode van herhalingen. Oude wijn uit de eind jaren '60/begin jaren '70 wordt in nieuwe zakken gehesen, of door nieuwe zakken gepredikt. Het Maagdenhuis is weer eens bezet geweest, alles is weer strijd en protest, en deze exercitie van de NRC - die jij fijntjes en met verve nog een keer overdoet - is eenzelfde herhaling van wat men in die periode o.a. deed met banale en vrij onschuldige zaken als Donald Duck. Zoek maar een keer op, de 'Hamburger Donaldist' waar men in 1971 meende het nodig te vinden de Donald Duck personages kapot te analyseren en ze langs de marxistische meetlat te moeten leggen. Dagobert Duck was de Joodse kapitalist, Donald Duck de Joodse sinaasappelkoopman en de neefjes stonden voor de Joodse intelligentia. Ik wil de kost niet geven aan samenzweringstheorieliefhebbers die dit soort onzin voor zoete koek slikken. Donald Duck is namelijk Disney, en Disney is Amerikaans, dus kapitalistisch en fout. Disney verspreid verborgen boodschappen in zijn films en propageert stiekem een bepaalde ideologie.
Zo kun je dus iets onschuldigs politiek giftig maken, en dat was, en is, ook de bedoeling. Zo is Zwarte Piet giftig geworden, is de Nederlandse geschiedenis inmiddels taboe en zelfs de huidskleur van menig Europeaan. Het schrijfsel van de NRC diende er ook toe een politieke draai aan techno te geven, aan iets vrij onschuldigs waar menigeen plezier aan beleeft in een kwaadaardig daglicht te stellen, om dit eveneens te vergiftigen. Uiteindelijk wil de NRC en haar kliek bepalen wat jij en ik mogen zien, beluisteren, lezen en denken.
Hitler maakte gebruik van een gegeven van het menselijke gedrag dat van alle tijden is, hij heeft dat niet uitgevonden. Dat de gemiddelde concertbezoeker volgzaam klapvee is, schijnbaar idolaat over de artiest, is ook niets nieuws. Men gilde voor Bill Haley, voor Elvis, voor de Beatles, voor de Bay City Rollers, voor Doe Maar, voor Clouseau, voor Metallica, voor REM en ga zo maar door. De behoefte van de mens om tegen iemand op te kunnen kijken hoeft niet altijd 'gevaarlijk' te zijn. Laat ze, ze doen er geen mens kwaad mee.

Rest In Privacy | 17-10-17 | 19:02

Al tijdens mijn partnerzoektijd zag ik de uitgaansmuziek als cultureel attribuut van een pre-paringsritueel dat zich voor de rest nauwelijks onderscheidde van dat van andere diersoorten.

WirMachenMusik | 17-10-17 | 15:20

Mijn schoonheidsbelevingsantenne signaliseert me dat de meeste klassieke muziek intrinsiek mooi is en dat ik de "populaire muziek" uit mijn jeugd vooral mooi vind door de verbonden associaties met versiersuccesjes en andere leuke momenten. Alhoewel bijvoorbeeld de prachtige harmonieën van Queen ook mooi van zichzelf zijn.
De volksliedjes uit mijn kindertijd hoor ik dan weer graag omdat die me herinneren aan de tijd dat mijn grootouders, mijn ouders en wij kinderen dezelfde liedjes leuk vonden en meezongen. Dit in tegenstelling tot de marketingmuziek die gericht is op scheiding van generaties.

WirMachenMusik | 17-10-17 | 15:15 | 1

Mijn schoonheidsbelevingsantenne signaliseert me dat de meeste klassieke muziek intrinsiek mooi is en dat ik de "populaire muziek" uit mijn jeugd vooral mooi vind door de verbonden associaties met versiersuccesjes en andere leuke momenten. Alhoewel bijvoorbeeld de prachtige harmonieën van Queen ook mooi van zichzelf zijn.
De volksliedjes uit mijn kindertijd hoor ik dan weer graag omdat die me herinneren aan de tijd dat mijn grootouders, mijn ouders en wij kinderen dezelfde liedjes leuk vonden en meezongen. Dit in tegenstelling tot de marketingmuziek die gericht is op scheiding van generaties.

WirMachenMusik | 17-10-17 | 15:15

Wat een lachwekkende vergelijking. Alle bezoekers en DJ's op techno feesten zijn apolitiek, het is allemaal puur hedonistisch. Het is de meest goedkope en kinderachtige drogreden: eerst een paar overeenkomsten vinden, dat concluderen dat het vergelijkbaar is. Laten we eens gaan zoeken naar wat overeenkomsten tussen Stalinistische Sovjet-Unie en de interne organisatie van de NRC. Hulsman, hoeveel je ook gelooft een buitengewoon begaafd en hoogontwikkeld denker te zijn, je maakt alleen indruk op de dwazen.

stampertje85 | 17-10-17 | 14:34

Ach, zolang ze maar niet met de bolsjewieken vergelijken, want die waren een veelvoud erger.

ben kokhals | 17-10-17 | 11:58

Zentgraaff heeft veel woorden nodig om aan te tonen dat hij een zure ouwe lul is.

Rest In Privacy | 17-10-17 | 11:49

Ik ben nog een technoliefhebber van d'Olden Stempel en wij maakten jaaaren geleden deze treffende vergelijking zelf ook al. Maar dan nog iets: vroegâh werden technofeesten bezocht door een relatief kleine groep mensen die schijt hadden aan hun uiterlijk en gewoon helemaal uit hun pan sprongen op de beats. Helaas moet ik de met name de laatste 6/7 jaar constateren dat de technoscene overgenomen is door de genderfluid hipsters. Jongens met knotsjes en nachthemdjes die als een spastische Pinokkio staan mee te waggelen met hun mooimeisjes. Techno ist kaputt.

Morris Stockwood | 17-10-17 | 10:24 | 1

Goed verhaal, dit geld trouwens niet alleen voor techno maar net zo goed voor trance, hardstyle en in mindere mate hardcore. Vooral op de grotere feesten is dit echt verschrikkelijk, dan sta je daar lekker uit je dak te gaan en stoot je per ongeluk zo'n pisnicht z'n telefoontje uit z'n handen omdat ie liever gaat filmen zodat dan alles op facebook kan. Ook al een paar keer ruzie gehad met zo'n mannetje, gaan ze ineens excuses eisen van me.... NEE pleurt op! Ik kom hier om te raggen ja! Daarom ga ik liever naar de kleinere hardtrance en early hardstyle feestjes, betere muziek en een iets ouder publiek wat nog echt komt voor de muziek en niet om gezien te worden.

Alfred E. Neuman | 17-10-17 | 10:35

Na het woord 'nomenklatoera' lukte het niet meer verder te lezen.

Einde van de Domheid | 17-10-17 | 10:15

hoho, is men de techno-viking dan zo snel vergeten?

Stortkoker | 17-10-17 | 09:44

Techno is mogelijkerwijs nog erger. Het doel van zo'n feest is het contact met de omgeving te verliezen in plaats van contact te maken.

Wimpiewim | 17-10-17 | 09:20 | 1

Ook een interessante reflector.

WirMachenMusik | 17-10-17 | 15:03

Zoek maar eens op "ishkur trance cracker"

ChacarronMacarron | 17-10-17 | 09:09
-weggejorist-
Oeloeboeloe | 17-10-17 | 09:08

Ik geef het maar gewoon eerlijk toe. Ik snap geen fuck van dit artikel.

DrumPiet | 17-10-17 | 08:59

Het Sint Pietersplein in Vaticaanstad, met zo'n Paus op het balkon die een volledig uitgekristalliseerde moraal aan het volk aanbiedt en verwacht, nee bijna eist dat dit volk zich overgeeft en als één blok denkt en handelt, dat lijkt er meer op.

Schoorsteenveger | 17-10-17 | 08:50

Bij het ondergewaardeerde Joop las ik: "Baudets racisme is ook volledig consistent met een ander aspect van zijn denken: de aanbidding van oud westers gedachtegoed en cultuur. Hij dweept met De Verlichting en De Romantiek, houdt van klassieke pianomuziek, en haalt regelmatig het voorbeeld van moderne architectuur die klassieke bouwstijlen zou verloederen (ook al zei men toentertijd vaak hetzelfde van de gebouwen die hij nu aanbidt)".

Techno en klassieke pianomuziek zijn uit den boze. Waar mag ik nog wel naar luisteren van de goede mensen?

El Rico Grande | 17-10-17 | 08:48 | 2

Bij "oud westers gedachtegoed" moet ik denken aan Wodan of zo, maar niet bepaald aan De Verlichting. Je moet wel erg wanhopig zijn als je De Verichting verdacht gaat maken om iemand in een kwaad daglicht te stellen.

Schoorsteenveger | 17-10-17 | 08:53

Pink Floyd, U2?

Zoltan | 17-10-17 | 10:20

Met een hele groep mensen meespringen met handjes in lucht op de aanwijzingen van een kerel met een uitstraling van een kantoormedewerker (met alle respect) heb ik nooit begrepen.

Risingson | 17-10-17 | 08:34

Ja wat is het nou geenstijl?!? Een godwin of niet. Zo help je dode boom redacteuren de overspanning in. Met die wisselende meninkjes is het mieilijk deugen en mensen aan je binden.
De geenstijl lijkt wel een pms vrouw of een PvdA er met die draaikonterij!

ratelaar | 17-10-17 | 08:31

Mijn eerste religieuze ervaring en/of bewustzijnsversmelting met mijn mede aandeelhouders naar een gezamenlijke betere toekomst ervoer ik op een aandeelhoudersvergadering van Shell. Dus ik begrijp het wel, alleen kunnen die dance-events niet op tegen Shell.

Zoltan | 17-10-17 | 08:30

Taalnazi's bestaan ook. Die worden agressief van 'wordt betoogT'.

marjen | 17-10-17 | 08:30

Ik word altijd erg treurig van housemuziek. House is het geluid van een nieuwe tijd, waarin geen ruimte meer is voor het individu. De soundtrack van de globalisering, zo u wilt. De desolate grijsheid van een dergelijke toekomst klinkt door in die muziek.

Lefty-Messup | 17-10-17 | 08:24 | 2

Zestien kleppen hous-beat noemde mijn maatje dit soort muzikale hoogstandjes altijd, maar goed hij was dan ook een Marof en liep standaard met z’n oranje oorkleppen om z’n nek rond.

Veluwse-Eikel | 17-10-17 | 08:33

Merci! Heb je commentaar opgeslagen voor "wiederverwendung".

WirMachenMusik | 17-10-17 | 15:00

Lachuh! En toch nog een goede analyse ook.

dr Rechts | 17-10-17 | 08:19

Ten aanzien van de pulp in de Volkskrant en het NRC: De hoofdredacties hebben grote problemen het oppervlak van de krant vol te krijgen. Daardoor ontstaan artikelen waarvan de inhoud van twee regels teletekst worden uitgerekt tot een dames romannetje. Ook hier heeft de opsteller van het artikel zwaar moeten persen en kreunen om aan het aantal leestekens te komen dat hij van zijn chef moest aanleveren. Van enige inhoud is daardoor geen sprake meer.

Orakel1958 | 17-10-17 | 08:12

Dus Faitless is ook een nazi?
youtu.be/ZHVJVQzHv5Q

Even off topic, overheidsdoofpot: open TBC uitgebroken op verschillende locaties...

Veluwse-Eikel | 17-10-17 | 07:54 | 7

Dus als het AD het zegt is het waar? Hier had ook kunnen staan Voedbalkantine of Kroeg vergroot kans op besmetting. Feit is dat de besmettingshaard niet rond een voedbalkantine of kroeg is ontstaan en ook niet rond een kerk of boeren gehucht, maar in een achterstandsbuurt met veel diversiteit. Wat het AD doet is dikke duimzuigerij voor de nodige downplay, u weet dat.

Veluwse-Eikel | 17-10-17 | 16:41

Herstel: Voetbal kantine…

Veluwse-Eikel | 17-10-17 | 16:44
▼ 4 antwoorden verborgen

Goed stuk Zentgraaff.

knutsel_ | 17-10-17 | 07:51

Geen enkel weldenkend mens leest het nrc, of weblogs die over het nrc schrijven. Dus veel succes, jullie zullen het nodig hebben.

Vout | 17-10-17 | 07:21

Wat een taal bagger! “... kun je prima grote massa's normale mensen veranderen en doorgedraaide pillenzombies. “ “... grof gezegd wordt er in het boek betoogt” “ Nee, de indringende behoefte tot in een groep achter een droomwereld ...” “ .... maar genoeg amfetaminenderivaten en ritmische piepjes aan de pas komen. “ Wellicht een keertje nalezen voor publicatie.!

JayJay | 17-10-17 | 06:36 | 1

Helemaal mee eens, alleen zal ik gelijk afsluiten met de standaard reactie, die (oh, ironie) thematisch mooi aansluit:
Taal-nazi!

EEnzame SchizofrEEN | 17-10-17 | 09:21

Joh dan blijf je toch lekker thuis... ze hadden adolf toen ook gewoon een paar pillen in de mik moeten drukken evenals dat maffe zooitje trump / jong un... wordt de wereld een stuk mooier van

brammetaalman | 17-10-17 | 06:12

De armzaligste meutemeelopers vind ik die, die denken dat ze individualistisch zijn.

WirMachenMusik | 17-10-17 | 05:17

Ik wou eigenlijk zeggen dat ik zelden zoveel onzin heb gelezen in een kort bericht maar dat zou niet kloppen.
Deze onzin lijkt wel eindeloos en in elke zin staat er wel weer onzin.
Als het expres is gedaan dan bij deze mijn complimenten, uitstekend gelukt!

Vaak vind ik GS briljant maar dit stuk(je)/eindeloos verhaal slaat werkelijk nergens op.
Reacties zal ik ws. tóch niet lezen dus fik me maar af, mij maakt het niet uit.
Wou alleen maar even zeggen dat dit het stomste artikel is dat ik ooit heb gelezen.

En gaat over tot de orde van de dag.

warmeballen | 17-10-17 | 04:13

Mischien men grootste fout. 0909

Pedro el Negro | 17-10-17 | 02:33 | 1

wat is er nou fout aan een tr 909??
Ik wil er best 1 hebben,
ga er alleen geen belachelijk bedrag aan uitgeven,
tegenwoordig prima, beter, spul te krijgen.
Alleen die heerlijk analoge krakkemik net-niet synchronisatie is wel tof.
Maar ik heb genoeg meuk thuis staan om mee te spelen.
En m'n Roland SPD 11 heeft prima old school drum sounds aan boord.

Ik heb onlangs m'n Kawai Q80 hardware sequencer weer opgestart,
ik ben bijna helemaal vergeten hoe je dat kreng moet programmeren.
Ik ga dat van de winter eens uitvogelen, ik heb de originele handleiding nog,
en dan volgend jaar her en der wat kleine gigs doen van zo'n 30 minuten/uur.
Helemaal hardware, SPD 11 dus, nordlead micro mee, novation A station, Akai Sg01 en eens zien of ik m'n Paia Fatman weer aan de praat krijg.
Akai s 3000 mee vnml voor z'n vette effect module die ik over m'n mengpaneel gooi, misschien gebruik ik dan ook nog wat samples.

En daarmee op pad, live spelen, alleen een sloot patronen mee op de Kawai en dan ter plekke, live, kijken wat er gebeurd als ik ze ga combineren, aan de knoppen van mn synths draaien en iedereen incluis mezelf verrassen wat er gebeurt, spontaan vette instellingen ontdekken, random sounds uitproberen, filters opentrekken etc.
Ik heb daar weer zin in, terug naar hoe het ooit begon, geen gebruik maken van laptops or ipads.
Puur op de KawaiQ80

vander F | 17-10-17 | 03:02

Die 'booth' is gewoon een katheder. Mijn vermoeden is niet dat H. dat concept heeft verzonnen.
Techno is dus een cerebraal feestje?
En o ja.. verwar a.u.b. pubermuziek, alsmede jong afgestorven meisjes muziek die 'reizigers' als Armin maken,, niet met Tekno.
Dank.

geen koning | 17-10-17 | 00:57 | 1

Leave Techno alone!

me,myself and IK | 17-10-17 | 07:10

Slaat noch kant of wal! hoog niveau weer 👍!

niv01 | 17-10-17 | 00:13

Ach ja, klopt op zich aardig, in de jaren 90 zat ik er diep in, die rave parties.
Ik vergeleek het echter meer met religie, een kerkdienst, het opvullen van het lege individualisme het atomaire subject en de behoefte aan een ' samenzijn' .

Het was ronduit fantastisch toen, nog geen commercie, het grote geld was nog niet geinteresseerd dus men was vrij om te doen waar men zin in had.
De dj (dj's) was nog gewoon een reisleider die je mee nam op een reis door de nacht, die samen met jou en de anderen je losmaakte uit het bestaan van alledag.
Met nadruk op samen, nu zie je vaak een dj die een vast setje afraffelt,
toen ook vaak nog gasten die met alle apparatuur, synths en samplers, een live set ter plekke bouwden in wisselwerking met het publiek, je wist nooit wat er zou gebeuren, niks stond vast.
Samen deed je een spirituele dienst, een kerk, je kwam los.
Maar goed, das war einmal.
Maar die vergelijking met Nazi's gaat alleen zo ver dat het een nieuw soort samenzijn bood, het gebruik van nieuwe media, de extatische samenkomsten;
En daar houdt het bij op.
House bood warme groepsbijeenkomsten, warm en liefdevol en dat zeker ook ondersteund door uitstekende MDMA, waar wildvreemden elkaar breed glimlachend in de ogen durfden te kijken, te omhelzen, met elkaar te praten, iedereen was in die nacht een goede vriend van je, je broer/zus, je liefdespartner zonder ook maar een spatje agressie en achterdocht en in de jaren 90 ging alles de goede kant op, de muur viel, honger en oorlog gingen de wereld uit, de aloude geinstitutionaliseerde kerken raakten gemarginaliseerd, het einde van de geschiedenis was nakende.
Tja.

Maar een op machtbeluste beweging was er niet, ik zou zeggen juist in tegendeel, daar gaat die NRC vergelijking dus totaal mank.

vander F | 17-10-17 | 00:08 | 1

Ja, het was meer anarchisme, in het dorp draaide ze Huey Lewis and the News En bon jovi in de disco en dat was klote. Als 16 jarige een illegale party in een loods bezoeken was vrijheid. Van hooligans tot travestieten alles door elkaar 6 lampen een stroboscoop en grote speakers de dj? Daar stond je met je rug naar toe het was te doen op de dansvloer de mensen om je heen en de muziek. Die cult kwam met de commercie eerst kwamen er stromingen en mid jaren negentig was het wel gedaan met de rave roots.

P-unit | 17-10-17 | 00:17

"Sobald wir lernen, uns selbst zu vertrauen, fangen wir an zu leben.“
Johann Wolfgang von Goethe
Wir bleiben zuversichtlich in die Zukunft blicken.
107

steekmug | 16-10-17 | 23:59

Ik heb bij het naar een concert gaan nooit de behoefte gevoeld om met een grote groep in extase te raken of me door de muziek te laten hypnotiseren. Ik was ook altijd verbaasd als er zoveel mensen op hetzelfde concert af kwamen.
Ik ging gewoon om te genieten van live muziek. Had ik ook best in mijn eentje gekund.

Graaf van Egmont | 16-10-17 | 23:53 | 1

@ de Graaf,
Heb ik nu ook hoor, ik red mezelf prima.
Maar het begin van die house/dance beweging was werkelijk fantastisch,
nu was ik toen ook begin/midden 20 en was het gereutel op hilversum 3, tv en top 40 spuugzat, dodelijk saai vond ik het.
Die eerste house oprisping was iets nieuws, speelde zich af buiten het zicht der cameras, oude fabriekshallen, de Silo in 020, je deelde samen iets,
het was een enorm positief ingestelde beweging juist zonder machtsstructuren en commercie, ontzettend veel plezier gehad en enorm veel mensen ontmoet.
Tegenwoordig is het weer meer ieder voor zich, georganiseerd door geldbeluste bedrijven, je merkt het ook omdat de staat het allemaal toestaat, die Mysteryland/ Awakenings/ Dancevalley whatever festivals.
Allemaal netjes binnen de lijntjes, vergunningen, belasting aftikken.

vander F | 17-10-17 | 00:24

Disco sucks. Then & now.
En dat dancemuzak en technogedoe is toch een soort disco.

Stormageddon | 16-10-17 | 23:51

Tering wat een hoop tekst. Dat ga ik niet lezen hoor.

snokkertje | 16-10-17 | 23:36 | 2

Nee, vooral niet verder lezen, je zou er iets vankunnen opsteken.

Jan Dribbel | 16-10-17 | 23:43

Korter kan ook hoor. Als ik essays wil lezen ga ik werk naar het Literair Genootschap.

snokkertje | 17-10-17 | 08:59

WTF, GeenStijl... Ben ik net de hele week los gegaan op de schrijver en zijn stuk, moet ik opeens het tegenovergestelde vinden. Verwarrend hoor..

Sans Comique | 16-10-17 | 23:31

Sorry zentgraaf. Dit woordenbrouwsel smaakt toch iets te veel naar babyboomerige overmatige sherryconsumptie, en mist de verbale scherpte om het lege hedonistische house-gebeuren afdoende te fileren. Ik ben ff de sos ophalen en dan verder met ADE. Houdoe!

Taggart | 16-10-17 | 23:16

James Brown is dead.

Eshek | 16-10-17 | 23:12 | 1

Reactivated

P-unit | 17-10-17 | 00:01

De maker van mijn BMW maakte vroeger vliegtuigmotoren voor Adolf! De maker van de Mercedes van mijn vrouw maakte de Messersmith motoren voor Adolf. Krupp staal maakte kanonnen voor Adolf. VW maakte (mislukte) tanks voor Adolf.... althans meneer Porsche. Opel maakte Blitz voertuigen voor Adolf....... enkele medisch wetenschappelijke doorbraken zijn ontdekt door Kampdokters..... De Apollo raket naar de maan.... Braun. De eerste geleide bommen en raketten.... Naziwerk.

Dus eigenlijk zijn we dus allemaal nazi's?
Denk het niet.

Oepsie1234 | 16-10-17 | 22:56 | 4

@Oepsie1234
Vergeet ook niet de Uran
projekt>Wunderwaffe>Manhattanproject>Ato
omwapenwedloop.

steekmug | 17-10-17 | 01:28

Hitler exploiteerde een eigen krant
Iedereen die een krant uitgeeft is een nazi!
Hitler kon goed schilderen
Iedereen die goed kan schilderen is een nazi!
Hitler had een geheime affaire met zijn nichtje Geli
Iedereen met een geheime affaire is een nazi!
Hitler verordonneerde wagens voor het Volk
Iedereen met een Volkswagen is een nazi!
Hitler bedacht het sociaal stelsel
Iedereen wie vreet uit het sociale stelsel is een nazi!
Hitler liet zijn Heeresgruppe in de steek.
Iedereen die het leger in de steek laat is een nazi!
Hitler was een occultist
Iedere occultist is een nazi!
Hitler had iets tegen het Joodse volk
Iedereen die wat tegen Joden heeft is een nazi!
Hitler hield van Beieren
Iedereen uit Beieren is een nazi! (dit klopt overigens)

Veluwse-Eikel | 17-10-17 | 07:48

Je vergeet de "Europäische Wirtschaftsgemeinschaft", kortweg EEG (nu EU geheten).

ben kokhals | 17-10-17 | 11:56
▼ 1 antwoord verborgen

Godwin's law. Iedere discussie zal uiteindelijk eindigen in vergelijking met Hitler, nazi's etc. Hier op Geenstijl hebben we ook Godwin's law, maar dan omgekeerd. Beginnen met een GodWin en dan kijken of er nog iemand is die iets durft te zeggen dat erger is. Goedkoop uitlokken en in de laatste alinea staat dan een grapje dat halfslachtig suggereert dat de rest ook een grapje was, of dat iedereen nazi is?
Reacties op gevaarlijke en hele foute shit van -in dit geval- de nrc, moeten niet net zo fout zijn, ook niet als 'grapje'.

bambi1970 | 16-10-17 | 22:56

Volgende week in de reeks Zeveren met Zentgraaff: de 10 overeenkomsten tussen Vader Abraham en het boeddhisme, en hoe de hypotheekrente daardoor beïnvloed wordt.

Waarschijnlijk een samenhangender verhaal dan deze verzameling one-liners.

Harry Turtle | 16-10-17 | 22:51 | 2

En hoe Harry ook dacht iets nuttigs bij te dragen... Maar dat was waardeloos! Kom op schildpad, je kunt heus beter. Schop die Zentgraaff in z'n ballen met argumenten! Zo niet: Duh!

Jan-Joris-Jaap-Joop | 16-10-17 | 22:58

Tegenargumenten? Tegen wat dan? Zentgraaff raaskalt in het wilde weg over een aantal onderwerpen waar hij blijkbaar een link tussen ziet maar geen enkel bewijs voor levert.
Deze hele column is pure coffeeshop-praat.

Harry Turtle | 16-10-17 | 23:24

Maar, elk onderwerp dat je kunt bedenken is toch te linken aan Nazi's? Dat heet toch een Godwin? Niet voor niks dat je vanaf elke wikipedia pagina binnen 3 klikken op een pagina komt van WW2? Sorry, ik ben waarschijnlijk super dom maar ik snap je punt niet zo. Of is het pure rancune?

Hem | 16-10-17 | 22:50 | 1

Mooi gezegd.

boccelullus | 16-10-17 | 22:53

Wolen sie den totale rave?

P-unit | 16-10-17 | 22:46

Sorry maar dit is echt onzin. Dance verschilt niet van rock of pop waar stadions vol hun idolen toeschreeuwen. 60 jaar geleden werd hetzelfde gezegd over popmuziek. Je wordt een zure oude man, Zentgraaff.

Dit sort bijeenkomsten is de Westerse vervanging van religie, het vervult dezelfde behoefte van het met anderen in extase raken en ondergaan van groepshypnose. Die behoefte is er nou eenmaal en die is vrij primair, het is dus beter die niet te onderdrukken en als dat bij een concert of party wordt beleefd is dat helemaal top. Beter dan bij een politieke of religieuze bijeenkomst, dat geeft alleen maar ellende.

1nfidel | 16-10-17 | 22:39 | 1

Den babyboomert staat de afgelopen week weer m i can get no satisfaction ' mee te zingen met de rollator rockers in op speer zijn werk gebouwen stadions. Weinig verschil.

P-unit | 16-10-17 | 22:49

Roots van de house en daaruit voortkomende techno scene lagen anders niet in eoa fuhrerbunker maar in het homosensuele afromurican uitgaanswereldje te Chicago. Die het weer hadden afgekeken van tribale ourwoud negortjes.

HdJ | 16-10-17 | 22:24 | 1

Und don,t forget about tzee German influiences! Jaaa.

Rest In Privacy | 16-10-17 | 22:28

Ja en dan denk je bijvoorbeeld ook aan voetbalsupporters of antifa die met de armen gestrekt al brullende graag geweld aangaan met andere mensen. Oeps? En vergeet niet de Zielige Negertjes, IS, Genderneutralen, kaalkopjes, zeurkutten. (Inter-) Nationaal-socialisten en iedereen die graag pillen slikt of dat beter zou moeten doen: Allemaal houden die wel van een showtje ter meerdere eer en glorie van hunzelf www.google.nl/search?q=d66&dcr=0&... !

Jan-Joris-Jaap-Joop | 16-10-17 | 22:13

Tsja. Wat zal ik eens zeggen. Je hebt nog gelijk ook.
*Slayer's Show No Mercy opzetten doet.

blokkadeleider | 16-10-17 | 22:08

Gristus te paard, wat een van-dik-hout-zaagt-men-planken quasi diepzinnig gewauwel met een snufje psiegologie van de kouwe grond.

Harry Turtle | 16-10-17 | 22:05

Het stuk slaat natuurlijk nergens op en komt eigenlijk niet verder dan "weet je wie ook...........?" Boven Amerikaanse stadions vliegen nu die GoodYear ballonnen. Weet je wie ook in zeppelins vlogen? Ik heb een VW Golf. Weet je wie de VW heeft ontwikkeld? Zo kun je eindeloos Godwinnen en het verleden aan de haren erbij slepen in het heden.

Graaf van Egmont | 16-10-17 | 22:04

Dat lijkt mij een hele mooie plek voor een AZC !

Kim-Jung-Un | 16-10-17 | 23:10

Dat zo'n show persoonsverheerlijking en afgoderij is, dat lijkt me boven elke twijfel verheven. En dat house en hoe het allemaal mag heten regelrecht uit te hel lijkt te komen, lijkt me ook duidelijk. Een avondje kan je alleen volhouden met pillen, maar als je dat een paar maanden achter elkaar moet aanhoren en je weet dat je er nooit meer vanaf komt, zo stel ik me ongeveer de hel voor. Verschrikkelijk.

watergeus | 16-10-17 | 21:59

Aardig verhaal, Zentgraaff.
Er zijn beslist overeenkomsten.
Ik had dat in mijn zojuist NIET doorgekomen tegel (waarschijnlijk niet doorgekomen vanwege 2 linkjes, doe er eens iets aan, GS) willen illustreren met twee fraaie foto's.

Google eens met "Albert Speer lichtkathedraal" ('afbeeldingen') en vervolgens met "techno-festivals" (ook 'afbeeldingen').
En bezie de treffende overeenkomsten.

Peter Emile | 16-10-17 | 21:58 | 2

lol. wat een onzin.
Tesla had ook lampen. en Philips. ook nazi's zeker?

Tohuwabohu | 16-10-17 | 22:08

LOL, een spatie voor je link en hij pakt hem wel mee in je baksel!
Iets met Http en www ish.

Rest In Privacy | 16-10-17 | 22:23
-weggejorist-
Reaguurst | 16-10-17 | 21:56

Ik herken tegenwoordig in zin 5 dat het @Zentgraaff is. Qua focus, poging tot moois schrijverij en om hete brei heen draaien.

hfakker | 16-10-17 | 21:52

Wat wil de NRC nou eigenlijk zeggen? Dat mensen kuddedieren zijn, met behoefte tot saamhorigheid binnen een groep? Nogal een open deur. Maar vooral: dat geldt voor elke groep mensen die iets samen doen, van elke politieke kleur. Waarom niet dezelfde column over een EO-jongerendag? NRC schijnt zelf al te vinden dat een DJ als God beschouwen het probleem is, dus een "echte" God vereren is dan toch helemaal nazisme?

een_mike | 16-10-17 | 21:43 | 2

(ik vat het even samen)
volgens NRC:
samenzijn = rokende crematoria
kuddegedrag = oostfront
eo-jongerendag = Nuremberg Rally
DJ = God = Hitler

Tohuwabohu | 16-10-17 | 21:59

Beetje te lang verhaaaaaaal

K.A. Leneet | 16-10-17 | 21:33

Wat Goebbels had kunnen doen als hij de beschikking had gehad over Instagram en Facebook?
In die tijd bekeken hadden de Duitsers iets veel beter; Radio! Oke, eenrichtingsverkeer, maar de propaganda kon daarmee sneller en breder verspreid worden dan voorheen.
En om iedereen aan de radio te krijgen is er zelfs een speciaal goedkoop model ontwikkeld; De volksempfänger, zelfs ons Philips werd gedwongen deze te produceren.

arabes_eut_domus | 16-10-17 | 21:32

En speed de nazi's waren er gek op. Heil Joost van Bellen!!1!

P-unit | 16-10-17 | 21:28 | 1

yep.. zoek maar eens op Pervitin
Moeders stuurden dat naar hun zonen aan het front, zodat ze de hele nacht wakker konden blijven

Tohuwabohu | 16-10-17 | 21:54

Verder wel jammer dat hij zeikt over Henk en Ingrid. Als we het geloof in de normale wel deugende Nederlander verliezen is m.i. alles voor niets.

Rest In Privacy | 16-10-17 | 21:23

Had de Führer ook de hele voorstelling al op een grammofoonplaat staan zodat tie tijdens de voorstelling alleen nog zijn arm af en toe omhoog hoefte te zwaaien? Dan klopt de vergelijking.

de Voorzittert | 16-10-17 | 21:21

Prachtige woorden en vergelijkingen: vlinder, ubermensch. Iets gedoseerder en het was krachtiger geweest. Maar Zentgraaf heeft de Zeitgeist en de kritiek erop wel helemaal te pakken. Imponerend. Eventjes oefenen en hij heeft een revolutionair plakaat te pakken. Mijn bewondering!

Rest In Privacy | 16-10-17 | 21:20
-weggejorist-
DebraCadabra | 16-10-17 | 21:16

Er is een reden waarom de opmars van de Nazipartij gepaard ging met het componeren van marsliedjes, de status als filmster van Hitler zelf, de uniformen en natuurlijk de omschakeling van de frequentie in de muziek naar 440 Hz.
Housemuziek ramt je persoonlijkheid eruit en zorgt voor een agressieve vorm van massahysterie. Ik kan er niet naar luisteren, komt heel onprettig binnen. Meer moderne muziek trouwens, hard, kort, simpel, schel en agressief. Brrrrr

Graaisnaaiert | 16-10-17 | 21:15 | 1

ehm.. grasnaaiert, 440Hz is afkomstig van de BBC (niet uit duitsland), omdat ze 439Hz (philharmonische standaard) electronisch niet goed konden reproduceren in de jaren '30. Het werd pas in de jaren '50 gestandariseert. Marsmuziek was meer iets van de generatie voor de nazi's in de 1880's. Swing (negermuziek) was hip toen de nazis in opmars (no pun) kwamen.

Tohuwabohu | 16-10-17 | 21:48

Wat is dit voor intellectueel gewauwel?

CasaMan | 16-10-17 | 21:11 | 3

binnenkort: "Dit artikel is teruggetrokken, omdat het niet voldeed aan de kwaliteitseisen van Geenstijl".

CasaMan | 16-10-17 | 21:13

@casaman houdt meer van een op agrarische voet hervormde produktie gemeenschap, zorgvuldig ontdaan van brildragers, intellectuelen en leraren, de definitieve eindoplossing voor het overbevoklingsvraagstuk... als iedereen er tegelijkertijd aan meedoet vanzelfsprekend.

kindapaas | 17-10-17 | 03:34

@kindapaas Nee, maar een wereld zonder papegaaien die nonsense praten om interessant te klinken zou wel prettig zijn. Het is veel geschreeuw en weinig wol.

CasaMan | 17-10-17 | 12:57

sjeeezus, zentdgraf, leer eens schrijven. Die zinnen lopen voor geen meter, zelfs niet na het nuttigen van wat Duits marcheerpoeder.

Tohuwabohu | 16-10-17 | 21:09

Goede afsluiting van de dag.

hotnot | 16-10-17 | 21:05

Lekker bezig Zent. Goed stuk.

overVecht | 16-10-17 | 21:04

Wat "linkse" krant NRC even vergeet is dat Hitler zelf ook "links" was. Ken je geschiedenis.

Het is alleen typisch links om de schuld af te schuiven naar rechts.

DwaazzZZzz | 16-10-17 | 21:03

Wat nu natuurlijk wel anders is en waardoor de nrc -vergelijking niet helemaal klopt is dat de fascist/nazi deze ronde de macht al heeft en wil behouden, in plaats van de macht nog te moeten veroveren. Verscholen onder de politiekcorrecte fatsoensfacade wordt vrijheid en daarmee vrede, veiligheid en welvaart uitgehold. De greep van sleepnetten, een vurige wens naar kisten en kanonnen aan de touwtjes van ongekozen heersers en natuurlijk de verheffing van de eigen politieke kaste boven wet en mores. Als fatsoenspartijen veinzen zij pluriformiteit maar zijn slecht afdelingen van dezelfde fascistische /nazi stroming. List, bedrog, dwang en geweld in verschillende vormen zijn volstrekt normaal om hun “groter goed” te bewerkstelligen. Allemaal overigens terwijl leibandmedia zoals datzelfde nrc met de mantel der liefde bedekt of simpelweg overschreeuwt met villeine aantijgingen en laster.
.
The enemy within...

Parel van het Zuiden | 16-10-17 | 20:59 | 1

Dank. Zeer waar.

geen koning | 17-10-17 | 00:45

Er was eens een hardcore dvd die begon met een naakte vrouw die overgoten werd met yogurt en iets dat bloed moest lijken. Erna kwam dan een marcherend leger hardcoreders die het leger van de hardcore moesten zijn. De rest van de dvd was dan een paar duizend kakendraaiers die zichzelf belachelijk maken en wat aan elkaar frunniken hier en daar. Niks om je zorgen ober te maken. Ze zijn hun ei even kwijt en wij hebben wat om te lachen.

LifeCatcher | 16-10-17 | 20:59

Bewijs!
www.youtube. com/watch?v=HZ1Kw7Di_yk

atheïstisch stemvee | 16-10-17 | 20:59 | 2

Lol. Zal wel een vinkje achter m'n naam hebben of zo. Krijg linkjes niet meer geplaatst.

atheïstisch stemvee | 17-10-17 | 06:42

Geen tieten

Pompenkoning | 16-10-17 | 20:56

Zentgraaf, je hebt er stuk beter over nagedacht dan die NRC-scribent. Kunnen ze daar ter burelen een puntje aan zuigen.

stafpilot | 16-10-17 | 20:55

Zijn de heren en dames bij de NRC nou werkelijk zo kortzichtig? Hebben ze nou werkelijk niets beters te doen? Het is toch triest hoe snel de sneeuwvlokjes bij NRC smelten als ook maar iets niet volgens hun gudmensch boekje gaat.

DwaazzZZzz | 16-10-17 | 20:52

Niet voor niets kun je die zogenaamd moderne zooi vergelijken met marsmuziek.

BrabantBovenAlles | 16-10-17 | 20:47

Wat zie ik hier? Twee dagen geleden werd de NRC door een rechtse directe vol op het gelaat getroffen en gaf zich na tien tellen gewonnen. Komt vandaag GS nog even terug met een linkse hoek om de zaak definitief af te maken.
Wat zullen ze zuur zijn bij de NRC.

Graaf van Egmont | 16-10-17 | 20:45

Dat de politie in een Nederlandse discotheek een razzia uitvoerde is helemaal nog niet zo lang geleden... www.youtube.com/watch?v=oaTub6OynIo&a... Wie weet nog waar en wanneer?

Feynman | 16-10-17 | 20:45

Mooi stukje Zentgraaf, het is niet communisme waar wij en onze kinderen mee geïndoctrineerd worden maar technocratie.

JdelaT | 16-10-17 | 20:43

Met alle respect, en dat meen ik: wanneer in een kop de letters NRC worden gehuistvest, stopt doorgaans iedereen met lezen. Het vlugschrift maakt onderdeel van een setje kranten dat een groot aantal van mijn gasten dagelijks onder ogen krijgt. NIEMAND leest het NRC. U begrijpt, ik houd van mijn gasten....

Rollins | 16-10-17 | 20:38

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl