achtergrond

Geenstijl

Video. Politiek negeert simpele oplossing om dieren te redden bij stalbranden

Dion Graus en twee uitvinders proberen al jaren om een simpel systeem in te laten voeren bij veehouders, waardoor dieren een stalbrand kunnen overleven. Maar de politiek werkt tegen. WAAROM?

Kijk, het kan natuurlijk zijn dat we op slinkse wijze voor het karretje van een commercieel agrarisch product worden gespannen. Maar we denken van niet, want op bovenstaande video is een simpel maar duidelijk doeltreffend systeem te zien waarmee varkens bij een stalbrand aan een marteldood kunnen ontsnappen (en de veehouder zijn handelswaar niet in rook ziet opgaan). Bovendien proberen de ontwikkelaars van het systeem - Peter Berlang en Sjaam Hira - al jarenlang om politiek Den Haag te overtuigen van het nut ervan. Ze mailden ons in reactie op de recente Bassiehof over stalbranden, waarin hun product aan de orde kwam.

De uitvinders hebben het systeem ontwikkeld in samenwerking met Universiteit Wageningen (WUR). "Het Stable Safe systeem is ruim een jaar uitgebreid getest door de WUR bij het Varkens Innovatie Center (VIC) te Sterksel (Proof of Principle). 
De Tweede Kamer en de ter zake doende instanties zoals de brandweer, zijn volledig op de hoogte van ons systeem als de oplossing voor het probleem bij een stalbrand nadat wij het Stable Safe systeem eind 2015 uitvoerig hebben mogen presenteren op het Binnenhof. 
Het "Proof of Principle"- rapport van de WUR is destijds overhandigd aan de Tweede Kamer en intern afgeleverd aan het Ministerie van EZ." Den Haag weet dus overal van, maar desondanks doet de politiek weinig moeite om gebruik van het systeem te bevorderen. Dat komt mede door blokkade van Grausmoties, door partijen die veel boeren in hun achterban hebben. Kennelijk is het risico op stalbranden te verkiezen boven het dierenwelzijn van de spareribs en speklapjes.

PVV dierenridder Dion Graus is al sinds 2010 bezig met een stalbrandpreventieplan. Daarbij probeert hij het Stable Safe-systeem ook onder de aandacht te krijgen. Een motie die hij in december 2015 indiende, werd weggestemd:

In november 2016 beweerde NPO-baasje en toenmalig staatssecretaris Martijn van Dam dat het Stable Safe-systeem "dat de heer Graus bij herhaling onder mijn aandacht heeft gebracht" ongeschikt is voor varkensstallen, hetgeen door de uitvinders wordt weersproken. Dierenpoes Thieme wees Van Dam fijntjes op het feit dat zelfs brandmelders niet verplicht zijn in veestallen. Er is wel een 'werkgroep stalbranden' in het leven geroepen, maar die voert volgens Graus weinig uit: "Verzekeringsmaatschappijen zijn bereid om boeren korting te geven, maar ze zeggen dat er dan wel veldproeven moeten worden gedaan. De overheid is daarvoor verantwoordelijk. De Staatssecretaris voert die veldproeven niet uit." (bron: Handelingen)

Of je nou wel geen interesse hebt in het levensgenot van je braadlappen, het feit dat politiek Den Haag altijd een grote muil heeft tegen burgers over duurzaamheid, dierenwelzijn en de gewenste omgang met vleesconsumptie, maar zelf als puntje bij paaltje komt geen fuck doet, is weer van een zeldzame Haagse hypocrisie. Eentje die alleen al dit jaar voor een kwart miljoen varkens levend verbrande varkens heeft gezorgd, op boerderijen van beesten van boeren.

Gratis ongepatenteerd ideetje voor de uitvinders, opgediend uit het GS Receptenboek voor spareribs zonder gewetenswroeging: laat de onwillige politiek lekker stikken in hun eigen rookgordijnen, probeer verzekeringsmaatschappijen zo ver te krijgen dat ze geen polissen afsluiten voor varkensboeren zonder stalbrandpreventie, of geen schadevergoedingen uitkeren na een stalbrand als het bedrijf geen Stable Safe (of een ander stalbrandpreventiesysteem) heeft geïnstalleerd. Zo moeilijk kan het niet zijn om de markt te laten doen wat de macht verzuimt.

Niet (meer) beschikbaar

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.