achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

GS checkt: 'Wit busje bij Maassilo blijkt onschuldig'

Het witte busje in Rotterdam was woensdagavond verdacht, maar donderdagmorgen ineens onschuldig. Ondanks gasflessen. Geloofwaardig? GeenStijl checkt fact!

GeenStijl checkt! Had het Witte Busje bij de Maassilo iets te maken met de terreurdreiging van woensdagavond? We zochten het uit want voor je het weet, gaan er allerlei complottheorieën rond en dan gaan de oudmedialen weer incontinent doen. Het busje werd met nogal wat aplomb tot middelpunt van de beeldvorming gemaakt, zeker nadat Aboutaleb in zijn persco verklaarde dat er gasflessen aan boord waren, dat de EOD een kijkje ging nemen en dat de bestuurder was aangehouden. De Spaanse politie had immers vorige week een bericht verspreid dat ze op zoek waren naar een gehuurde Renault Kangoo, waarin de verdachten van de aanslag in Barcelona wellicht de Franse grens waren overgestoken. Het toeval wil dat er vlakbij de Maassilo woensdagavond dus zo'n Kangoo met Spaanse kenteken geparkeerd stond, op het moment dat het poppodium was ontruimd in verband met terreurdreiging. Wit busje. Gasflessen. Tip uit Spanje. 1 + 1 + 1 = toeval? Nou. Hedenmorgen kwam dus het bericht dat het witte busje ONSCHULDIG was. Gewoon een monteur. Right. Als je eerst zei dat het busje verdacht was, en een paar uur later ineens toch niet, dan voed je natuurlijk wel sentimenten die gif in de spanning stoppen. Dus wij checken, voordat er complottheorieën ontstaan.  

We lapten een tientje aan een lokale Spaanse RDW-achtige website en vroegen wat voertuiggegevens op, op basis van het kenteken op de foto hierboven. Wat blijkt? Het wagentje is in particulier bezit bij zijn eerste eigenaar, en staat in het noorden van Madrid geregistreerd. Ver weg van Barcelona dus. Het is bovendien geen huurauto en derhalve niet de auto waar de Spaanse politie naar zocht. De bewering dat het busje en zijn bestuurders niets met de terreurdreiging te maken hebben, beoordelen wij derhalve als HOOGSTWAARSCHIJNLIJK WAAR. Bronnen: HIERRR de Spaanse RDW-data in het Google Translate-Engels en DAARRR het origineel. Met een kritische blik complottheorieën debunken, we doen het graag. Anders krijg je alleen maar nare sentimenten in de MSM.
UPDATE: Haha. Spaanse monteurchauffeur was te dronken voor verhoor.
UPDATE: De verdachte heet Jimmy F. (van Farla) en volgens de buurman is het een gewone rustige jongen, jonguh.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.