achtergrond

Geenstijl

Feynman en/of Feiten - Europese Rechteloosheid

Frans Timmermans van de Partij van de Acht zetels bleek in een foto een laafje te zijn. Je zou toch denken dat nieuwe partijen na gigantische winsten hun plek in de baantjescarrousel opeisen. Wat doet hij daar nog?

Ondertussen blaft mister T onophoudelijk dat Polen moet luisteren en anders haar stemrecht moet inleveren. Maatregelen toen Polen geen economische migranten opnam bleven uit, bovendien is Polen een van de grootste netto ontvangers, terwijl het al een sterk groeiende economie heeft, dus doet een slagje aan de geldkraan niet veel meer pijn? 

Polen zonder stemrecht binnen de EU heeft weinig effect. Zoveel stemrecht heb je met alle lidstaten toch al niet, en gratis geld, vrij verkeer van goederen, personen en arbeid blijft. Eigenlijk komt Polen dan in dezelfde situatie als Oekraïne, Moldavië en Georgië. Het is een beetje alsof je student bent, maar niet op de ledenraad mag vergaderen en borrelen. De rest van de week mag je nog wel studeren, werken en zuipen, alleen niet die avond, want dat is je straf.

De vijf rechters in Polen zijn door een pro-EU partij benoemd via een noodwet, en toen hoorde je Timmermans helemaal nergens over. De EU is niet bang dat Polen corrupte politieke rechters krijgt, die hebben ze namelijk allang. De EU is bang dat de nieuwe niet netjes naar Brussel marcheren.

Deze minicrisis wordt aangegrepen om een hooguit getrapt gekozen Europese uitvoerende macht in te laten grijpen op een symbolische manier om te voorkomen dat de wetgevende en uitvoerende macht in Polen geheel volgens de lokale wetten een paar rechters vervangen binnen hun rechtssprekende macht.

Stoelendans

Toen in de VS een jaar lang geen negende raadsheer bij het hof werd benoemd hoorde je Timmermans ook niet. Bij staking van stemmen van de andere acht raadsheren zijn sommige zaken een jaar lang blijven liggen. Onder Reagan en Bill Clinton werden nog raadsheren benoemd die goedkeuring van beide partijen konden dragen.

Nu bepaalt wie een minuscule meerderheid heeft, de kleur van de nieuwe rechter. Ook als dat betekent dat er in afwachting van een mogelijk Republikeinse president er dertien maanden gewacht moet worden. Als ergens enige diplomatieke druk nodig is, dan is het daar.

Harde Brexit

In plaats daarvan wil de EC graag dat het Europese Hof zeggenschap houdt over het Verenigd Koninkrijk, zelfs ná de Brexit. Om rechtszekerheid te bieden aan de Europeanen en hun bedrijven in Groot Brittannië. Maar ook om als hoogste rechtscollege geschillen te beslechten hoe een eventueel echtscheidingsconvenant gelezen moet worden. 

Ze zien ze echt vliegen in Brussel. Alsof bij een echtsscheiding een van de partners de macht krijgt in minder duidelijke gevallen het convenant te wijzigen, aan te vullen of uit te leggen. Hier zou een niet-lidstaat zich moeten onderwerpen aan een setje rechters, die ze niet meer mag benoemen. Nota bene, aan haar voormalige partner.

Turks fruit

De coup in Turkije is een beetje een Schrödingers kat. Was het nu een theatercoup met dienstplichtige militairen die van niets wisten en geen kogels in de wapens hadden, of was het dan toch de voormalige coalitiepartner van Erdoğan, Gülen die vanuit de VS een kansloze coup beraamd had? Natuurlijk zit er een verschoven kansverdeling in deze doos, maar weten is lastig. 

1 ding is zeker, het handelen erna van Erdoğan is de echte coup. Een paleis midden in een natuurreservaat bouwen met 1001 kamers doe je natuurlijk niet voor je opvolger. Maar laten we even een momentje stilstaan bij de duizenden magistraten die in Turkije het veld mochten ruimen binnen de machtsgreep van Erdoğan.

Frans Timmermans gaat nu helemaal apeshit over Polen die vanuit het parlement een wet wil aannemen om vijf rechters te vervangen. Waar was hij toen kandidaat-lidstaat Turkije dat per minuut deed? Welke sancties heeft de EC opgelegd? Hoe lang laat de complete Europese Unie zich nog chanteren met migratiestromen en de reeds aanwezige vijfde colonne?

Vluchten kan niet meer…

Dat Turken die deze coups zijn ontvlucht weer worden uitgezet naar of uitgeleverd aan Turkije is echt belachelijk. Drugshandelaar, die hebben we eerder gehoord. Hier werkt Europa mee aan een martelend schrikbewind dat geen oog heeft voor minderheden of oppositie. Hier laten we een kernwaarde van onze samenleving los. 

Daarmee komen we in de unieke situatie dat economische migranten zonder arbeidswensen of arbeidsperspectief niet worden uitgezet, en echte politieke vluchtelingen die vanuit een gewelddadig religieuze dictatuur komen wel worden uitgezet naar Turkije. Hier gooien we niet het kind met het badwater weg, nee we gooien alleen het kind weg.

Wichelroede

De Europese visie op rechters is onvoorspelbaar. Op het ene moment mogen ze via een Poolse noodwet benoemd worden, op het andere moment niet via een normale Poolse wet vervangen. VS mocht ruim een jaar een incomplete en vastlopende Hoge Raad hebben. Een niet EU-lidstaat zou straks onder het EU-hof blijven vallen. 

Turkije mag aan de ene kant zonder proces honderdduizenden mensen tot tweederangsburger verklaren, duizenden rechters & aanklagers afvoeren, aan de andere kant blijven hangen in een lidmaatschapstraject, miljarden ontvangen en zelfs mensen uit Europa ontvoeren. Timmermans vind het allemaal prima.

De EC beschermt niet de trias politica, maar louter haar eigen agenda.

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Wilders drukt aangifte tegen Timmerfrans door

'Wilders verzoekt het Openbaar Ministerie om een strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar Timmermans'

@Mosterd | 22-04-24 | 17:54 | 447 reacties

GEFELICITEERD. EU sluit Asiel- en Migratiepact

Wij lezen de analyse van de precieze tekst wel in de brievenrubriek van Ongehoord Nederland

@Ronaldo | 20-12-23 | 08:42 | 442 reacties

Feynman en/of Feiten – Ongrondwettelijk!?

Een simpele vaststelling dat een politieke partij ambities heeft die strijdig zijn met de huidige grondwet, maakt die partij niet automatisch ondemocratisch

@Feynman | 16-12-23 | 21:01 | 76 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.