achtergrond

Geenstijl

DOE MEE. TEKEN VOOR EEN EU REFERENDUM [+FAQ]

WTFAQ!

geenpeiltweepuntnulklein.pngBoem. Dikke vette aankondiging vorige week: GeenPeil gaat EU Referendum! We willen een referendum. Want we willen meer democratie.
STEUN GEENPEIL, DOE MEE, VUL DIT FORMULIER IN, PRINT HET UIT, ONDERTEKEN HET, STUUR HET PER POST NAAR DE KIESRAAD (Postbus 2700, 6401DE Heerlen) EN WIN EEN EU REFERENDUM!
U WILT TEVENS WAT GELD AAN DE CAMPAGNEKAS DONEREN? TUURLIJK MAG DAT: OP ONZE DONATIEPAGINA. DANK U WEL!

Zo zo, dus GeenStijl en het Burgercomité EU denken dat ze daar de benodigde 300.000 handtekeningen voor bij elkaar kunnen krijgen?
Jazeker denken wij dat! Wij van de GeenPeil denken dat er zeker weten nog genoeg mensen in Nederland rondlopen die de democratie een warm hart toedragen. Want daar gaat het om: democratie. Daar ontbreekt het nogal eens aan in het bestuur van de Europese Unie.
Right. Nobel hoor. Maarreh.. we hebben een paar vragen.
Hartstikke leuk! Dan maken we toch een fijne GeenPeil EU Referendum FAQ. Knal je vraag maar deze kant op.

OK. Wat is de bedoeling?
Genoeg handtekeningen verzamelen om een EU referendum in Nederland af te dwingen.

Waarom wil GeenPeil een referendum?
Omdat de EU volstrekt ondemocratisch is. In Brussel luistert niemand naar de kiezer. Jeroen Dijsselbloem is zelfs apetrots op zijn afkeer van democratisch bestuur. We willen een referendum afdwingen om een signaal te laten horen.

Fair enough. Hoe dan?
Op 1 juli is de Wet raadgevend referendum (Wrr) van kracht geworden. Daarmee kunnen burgers een referendum aanvragen over aangenomen wetten of verdragen.

Hoe werkt de Wrr in de praktijk?
We moeten het volgende stappenplan doorlopen:

STAP 1: KIES EEN REFERENDABEL ONDERWERP
Niet alle wetten en verdragen zijn referendabel. De overheid bepaalt welke wetten wel of niet onder de Wrr vallen. Als je een EU referendum wil, moet je dus wachten tot een wet of verdrag over een EU-onderwerp wordt aangenomen. Dat gebeurt niet wekelijks, dus daarom hebben we gekozen voor de associatieverdragen met Oekraïne, Georgië en Moldavië. Die zijn namelijk op 9 juli van kracht geworden.

STAP 2: 10.000 HANDTEKENINGEN IN 4 WEKEN
Vanaf dat moment - 9 juli - hebben we vier weken om 10.000 handtekeningen in te zamelen voor een inleidend verzoek. Die teller loopt en de deadline is op 6 augustus. Het formulier voor het inleidende verzoek staat HIER en moet ondertekend en per papieren post naar de Kiesraad worden gestuurd.
DEZE STAP IS NU IN WERKING. HELP GEENPEIL EN DOE MEE! Je kan ons helpen om de 10.000 op te halen. Hoe? Door zo veel mogelijk mensen het formulier te laten tekenen en op laten te sturen naar de Kiesraad.
LET OP: Op het formulier staat alleen Oekraïne. Om te voorkomen dat iedereen 3 formulieren moet tekenen en het proces nog ingewikkelder wordt dan het al is, hebben we dat land als 'mikpunt' van het referendum gekozen.

STAP 3: 300.000 HANDTEKENINGEN IN 6 WEKEN
Als we die 10k halen, begint het échte werk pas. We hebben dan zes weken om 300.000 papieren handtekeningen in te zamelen. OOK IEDEREEN DIE AL MEEDEED AAN DE 10K KRABBELS, MOET DAN NOG EEN KEER Z'N HANENPOOT OP PAPIER ZETTEN. Dat wordt heel, heel hard werken met heel, heel veel vrijwilligers die willen helpen. Zonder vrijwilligers is het sowieso onbegonnen werk. Maar als het lukt, winnen we een paar maanden later een écht nationaal EU Referendum. Dat is het proberen waard toch?

Uitprinten? Op papiér? En dan in een envelóp, mét postzegel!?
Jup. Zo staat het in de Wrr. Het mag natuurlijk niet te makkelijk worden om de referendumdrempel te halen, dus digitale ondertekening is niet mogelijk. Je kan het verzoek wel digitaal invullen. Maar daarna dus uitprinten, ondertekenen en op de post doen. Mét postzegel. Lastig, we weten het. Maar kom op, je laat je toch niet tegenhouden door zo'n horde van de overheid?

Het is 2015 man. Brievenpost, hoe moet dat ook alweer?
Het is niet zo moeilijk. Zelfs Van Leeuwen kan het. In de video hieronder laat hij zien hoe het moet.


Ik heb geen printer. Wat nu?
Even bellen of mailen met de Kiesraad, dan sturen ze een formulier toe.

Ik woon in het buitenland. Wat nu?
Nederlandse stemgerechtigden die in het buitenland wonen moeten een kopie van hun paspoort meesturen.

En dan moet het naar de Kiesraad. Is dat wel te vertrouwen?
De inleidende 10.000 stemmen worden door de Kiesraad geteld. Die hebben al laten weten dat ze deze GeenPeil-campagne helemaal mooi vinden. Wij vertrouwen zelf ook op de Kiesraad: het zijn democratiebeschermers, geen politiek orgaan. De 300.000 handtekeningen die we moeten hebben na de indiening van het inleidende verzoek, gaan we overigens wél zelf inzamelen.

Geeft de Kiesraad wel tussenstanden?
Nope. Helaas niet. Dus of we de 10.000 gehaald hebben, blijft tot de laatste dag spannend. Spannend hè?

Stel dat het lukt. Hoe gaan we daarna de 300.000 halen?
Wederom door zo veel mogelijk mensen op te roepen om te tekenen en het formulier naar GeenPeil op te sturen. Maar dan gaan we er harder actie op voeren. Door iedereen te vragen zo veel mogelijk formulieren te printen en te laten tekenen door familie, collega's, bezoekers van je stamkroeg of de leden van je sportclub. Zelf gaan we hopelijk zo veel mogelijk vrijwilligers mobiliseren die op handtekeningenjacht willen op de stranden, campings, festivals en winkelstraten van Nederland. Daarnaast gaan we promomeisjes inzetten, VanLeeuwen en Jan Roos er op uit sturen, flyers uitdelen en misschien zelfs wel adverteren in andere media.

GeenStijl en iets doen met andere media?
Ja. We hopen openlijk dat andere media aandacht aan deze actie willen geven. Het is ook hún democratie. Hetzelfde geldt overigens voor politieke partijen, maatschappelijke organisaties, onderwijsverenigingen en vakbonden. Democratie is niet alleen van GeenPeil. Bovendien willen we een EU Referendum waarin iedereen zijn stem kan uitbrengen - ook als je vóór de associatieverdragen bent.

Promomeisjes, flyers, reclame. Dat kost toch een heleboel geld?
Inderdaad. Daarom is iedere piek die je kunt missen om ons te helpen welkom op deze crowdfundpagina. Alvast bedankt!

OK. Ik heb er zin an. Hoe meld ik me aan als vrijwilliger?
Je kan altijd mailen naar democratie@geenstijl.nl, maar een officiële oproep voor vrijwilligers doen we pas als we de 10.000 handtekeningen voor het inleidende verzoek hebben gehaald.

300.000 is wel echt heel erg veel!
Jup. Dat er een wettelijke basis is gelegd om een referendum te kunnen afdwingen, wil nog niet zeggen dat de overheid het de burger makkelijk maakt.

Maar gaat het lukken?
Dat gaan we testen. Iemand moet het doen, nietwaar? We denken wel: als het ons niet lukt, wie in Nederland kan het dan wel. Precies: niemand. Dus nogmaals: alle hulp, adviezen en natuurlijk handtekeningen zijn welkom!

Dan nog even over die drie landen Oekraïne, Moldavië en Georgië. Waarom die landen tot onderwerp van een referendum maken?
De Wrr ging op 1 juli in. Een week later werd met deze landen een associatieverdrag getekend. Dat is referendabel verklaard, en toen ging de klok dus lopen (4 weken voor 10k, daarna 6 weken voor 300k). Daarom zijn we op deze verdragen gedoken als handvat om een discussie over (het gebrek aan) democratie in Europa op gang te krijgen en daar hopelijk een referendum uit te slepen. Zodat een schuldencrisis van Griekse proporties aan de oostkant van Europa voorkomen kan worden.

geenpeil2015kaartje.jpg
Maar wat mankeert er aan Oekraïne?
Best veel. Oekraïne is het land waar MH17 werd neergehaald. Er woedt een burgeroorlog en dat komt dus mede door de drammerigheid van de EU. Die proberen al jaren om Oekraïne los te weken van buurland Rusland, en in de invloedssfeer van de EU te krijgen. Verhofstad en Van Baalen weten er van. Dat heeft geleid tot de verdeeldheid in Oekraïne waaruit de afscheidingsoorlog is ontstaan. Rusland steunt de separatisten in het oosten van Oekraïne, want Poetin wil de buffer tussen zijn land en de EU niet verliezen. Ook de "Europese" zijde van Oekraïne is niet fris: het land kent talloze groeperingen van ultranationalisten en neo-nazi's met bloedlust. Dat Poetin ons vijandig gezind is, maakt de regering in Kiev niet automatisch onze vriend. Kortom: genoeg redenen om geen open (handels-) grenzen met oorlogsgebied te willen. Maar de EU doet het toch.

Maar wat mankeert er aan Georgië?
Georgië is ook een buurland van Rusland, en ook daar is sinds 2008 een oorlogssfeer. Rusland bezet delen van Georgië, zoals Zuid-Ossetië, en heeft daar deze week nog de grens een stukje verlegd. De geopolitieke belangen in de regio zijn enorm, ook voor Rusland. De EU ruikt (gas-)geld, maar Georgië is een pion op een schaakbord van veel grotere belangen. Bovendien is het land een kraamkamer voor ISIS-strijders. Lekker buiten de EU houden, want we zouden onze fikken wel eens lelijk kunnen branden aan Georgië. Wist je trouwens dat Georgië dichter bij China ligt dan bij Nederland?

Maar wat mankeert er aan Moldavië?
Moldavië is een maffiose oligarchie in Oost-Europa. En heb je wel eens van Transnistrië gehoord? Dat is een soort ministaatje binnen Moldavië dat internationaal niet wordt erkend. Het is het loepzuivere voorbeeld van de term 'boevenstaat'. Wapen- en vrouwenhandel vieren er hoogtij, de munteenheid is de roebel, en Poetin wil het staatje hebben. Naar verluidt worden de meeste wapens voor het Kalifaat via of vanuit Transnistrië verzonden. En dan is er nog de dubieuze dubbelrol van Guy Verhofstadt, die schaliegas-smeergeld krijgt van Moldavische maffiabankiers. Nope, wij hoeven niet per se met Moldavië in één EU.

OK, OK. Het zijn echt kudtlanden. Maar een associatieverdrag is toch nog helemaal geen EU-lidmaatschap?
Klopt. Maar het doel van de EU is wel verdere uitbreiding. Er staat een compleet kantoorgebouw in Brussel dat alleen maar bezig is met het beleid maken dat gericht is op verdere kolonisatie van Europese landen - en zelfs daarbuiten. Turkije bijvoorbeeld. EU-"president" Donald Tusk drinkt ook zoete thee in landen als Azerbeidzjan en Armenië. Kijk maar in z'n agenda.

Praten kan altijd, toch?
Tuurlijk. Maar het zijn allemaal perifere landen die ons - het rijke Noord/Westen van Europa - alleen maar geld zullen kosten, maar nooit zullen opleveren. Bovendien is hun goedkope arbeid een bedreiging voor onze werkgelegenheid, zeker in sectoren als transport, constructie en land- en tuinbouw. Kroatië kreeg in 2001 een associatieverdrag, trad in 2013 toe als EU-lidstaat, en krijgt ± 2019 ook de euro. Dat soort ontwikkelingen in semi-dictaturen als Straatarmenië, Azerbedelzjan en Maffioldavië moet echt onderwerp van een referendum zijn, om aan EU-burgers te vragen of ze dit wel willen.

Maar ik heb geen hekel aan de EU
Wij ook niet. Europese samenwerking is hartstikke mooi. Maar samenwerking betekent ook dat alle burgers mee zouden moeten kunnen praten. De EU mag niet zomaar dingen zelf beslissen zonder democratisch mandaat. Daarom willen we een EU referendum: om luidkeels te laten horen dat we óók wat te zeggen hebben. Juist nu de Europese leiders er zo'n puinhoop van maken, is dat belangrijker dan ooit. Dus nogmaals: help ons, vul dat formulier in en stuur het op naar de Kiesraad.

OK waar moet ik tekenen?
HIER TEKENEN SVP.

flyerbijgesneden.png Ook zin om flyers te maken? Graag! Mail je ontwerp naar democratie@geenstijl.nl.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.