achtergrond

Geenstijl

MH17 Doofpot. Rutte probeerde Kiev Briefing verborgen te houden voor Onderzoeksraad

habenesgewusstundverborgen.jpgVolgende week is er, negen maanden (!) na de aanslag, ein-de-lijk een echt plenair MH17-debat (1). Dossierpitbulls Omtzigt en Sjoerdsma stelden ter voorbereiding op het debat nog snel een aantal Kamervragen. Ze wilden onder andere weten of de Kiev Notulen die Argos Radio uit de doofpot wist te redden authentiek waren, en ze vroegen openbaring van alle besluitenlijsten van de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb) die er sinds de aanslag zijn ontstaan. De antwoorden werden op vrijdagavond, in de luwte van de Bed, Bad & Brood-crisis, terwijl iedereen dronken aan de toog hing, stilletjes geopenbaard (pdf). Geheel in de traditie van het cynische MH17-gekonkel van Rocket Man Rutte. Inmiddels weten we: als antwoorden op zulke rare tijdstippen komen, is er iets aan de hand. En dat is er ook. Uit de antwoorden blijkt namelijk dat de Kiev Notulen pas op 15 januari naar de Onderzoeksraad voor de Veiligheid zijn gestuurd. Een HALF JAAR na de aanslag op MH17. Nog veel erger: de MinPres overhandigde die notulen pas aan de OVV nadat het bestaan van de briefing publiekelijk bekend werd via de media, begin januari. Dat betekent maar 1 ding: Mark "Onderste Steen" Rutte probeerde de Kiev Briefing verborgen te houden voor Onderzoeksraad voor de Veiligheid. zesmaandentelaat.png In antwoorden op Kamervragen op 22 januari, waarin CDA en D66 vroegen om openbaarmaking van de briefing, wordt de suggestie gewekt dat de briefing al eerder bij de OVV lag. Op 23 januari liegt Koenders op camera tegen de NOS dat hij niets te verhullen heeft, om daarna zo snel mogelijk weg te vluchten voor lastige vragen:
Staatsgeheim is een ander woord voor doofpot Omtzigt en Sjoerdsma vroegen ook naar de besluitenlijsten van de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing, die tussen 17 juli en 10 september gemaakt zijn. Die lijsten zijn eerder bij Wobverzoeken van RTL Nieuws geweigerd. Wat er wel naar buiten kwam, werd hevig gecensureerd (voorbeeldpdf), zoals alles over MH17 door Rutte zwartgemaakt wordt met een dikke middelvingerkleurige stift. Nu CDA en D66 als Kamerleden hun recht op informatie claimen, gaat de MinPres nog een stap verder in het dieper begraven van de onderste steen: de MCCb-documenten zijn nu tot STAATSGEHEIM bestempeld: staatsgeheimiseenanderwoordvoordoofpot.png Rutte loog over overleg met KLM Het is bijna niet meer bij te houden, maar er werd nog een andere leugen ingehaald door de waarheid vandaag. Op 22 januari stond deze vraag plus antwoord 17 in de hierboven aangehaalde set Kamervragen: klmzegtvanwelruttezegtvanniet.png Rutte heeft dus geen overleg gehad over luchtveiligheid met luchtvaartmaatschappijen. Maar wij hebben vandaag - 18 april - weer naar Argos Radio geluisterd. Die hebben met de Oekraïnse country manager van KLM gesproken, en die zegt dat er wél overleg is geweest. Dus dat leugentje mag ook op de stapel. Snijdende samenvatting door Pieter Omtzigt Argos belde met Pieter Omtzigt over KLM, de briefing en het staatsgeheim verklaren van de MCCb-lijsten. En die weet haarfijn uit te leggen waar de regering Rutte faalt. "Als wij en u niet gezocht hadden naar die memo uit Kiev op 14 juli, dan was-ie helemaal nooit bij de OVV terecht gekomen, is mijn stellige indruk op dit moment." Alles, maar dan ook echt álles, wat er aan regeringszijde op Dossier Doofpot MH17 gebeurt, stinkt.
Tot slot: Rutte spant MinBuZa Klimkin voor propagandakarretje Heeft u al net zulke woedende buikpijn over het zielloze cynisme van Mark, Ivo, Frans, Bert & Ard, of moeten we nog even doorgaan? Nog 1 ding dan: afgelopen donderdag was Pavlo Klimkin, MinBuZa van Oekraïne, te gast in de Tweede Kamer. Ook dat was ter voorbereiding op het debat van komende week. Wat er besproken is met de Commissie Buitenlandse Zaken, is geheim. Maar het lijkt er op dat Klimkin van het kabinet een opdracht meegekregen heeft: tegenover EenVandaag verklaart hij vandaag dat het Oekraïne "volledig onbekend" was dat er BUK-raketten in Oost-Oekraïne aanwezig waren. Die opmerking stinkt. Technisch gezien klopt deze uitspraak: de aanwezigheid van BUKs is nooit letterlijk genoemd vóór 17 juli. Maar in de briefing van 14 juli wist Klimkin wél dat de die dag neergehaalde Antonov "alleen maar met Russisch materiaal zijn beschoten", zoals het letterlijk in de Nederlandse notulen van die bijeenkomst staat geschreven. Hij wist dus niet van BUKs, maar wél van zwaar Russisch materieel - waar ook BUKs onder kunnen vallen. Daarmee proeft wat Klimkin nu tegen EenVandaag zegt als propagandasteun voor Rutte. Het is aantoonbaar in tegenspraak met eerdere uitspraken van de Oekraïense MinBuZa. Op 16 juli 2014 sprak Klimkin, ook geheel in lijn met de inhoud van die briefing van 14 juli, tegen CNN over luchtafweergeschut dat door de Russen het oosten van zijn land werd binnen gebracht. Om 18u15 gaat Klimkin het tegenovergestelde verklaren op de Staatsomroep (Kijkwijzer: bevat beelden van misselijkmakende propaganda). De eerdere uitspraken van Klimkin knallen we nog maar eens in de herhaling, hieronder. Want Rutte lijkt echt te denken dat Nederland gek is, dat we niet doorzien wat voor ranzig opportunistische spelletjes hier gespeeld worden.
UPDATE: De OVV van Tjibbe Joustra (VVD) helpt Rutte (VVD) met z’n #MH17-doofpot en blijft lekker veilig op de vlakte (via ThePostOnline). ovvhelptminpres.png

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.