achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

"Eerste vernietigde Iron Dome-batterij ooit" waarschijnlijk toch een dummy

Oh

Links: een Iron Dome inclusief hydraulische armen. Rechts: de vernietigde Iron Dome zonder hydraulische armen

Wat we gisteren nog - zonder beschikbaar beeld van de nasleep - het minst waarschijnlijke scenario vonden is mogelijk toch het meest waarschijnlijke scenario. Op een vrijgegeven foto van de vernietigde Iron Dome-batterij is te zien dat de hydraulische armen die elk Iron Dome-model heeft ontbreken. Ook lijkt de blauwe, horizontale markering op de lanceerbuizen inderdaad te wijzen op inactieve lanceerbuizen die ook te zien zijn op publiekelijk tentoongestelde Iron Dome-batterijen. Daarbij lijkt die kenmerkende antenne te missen, al lijkt een schaduw daarvan wel zichtbaar op Hezbollah's video. Ook zijn er geen tekenen van secundaire explosies van Iron Dome's Tamir-interceptieraketten, en het zou de IDF-ontkenning van een vernietigd Iron Dome-batterij verklaren.

Toch roept de dummy-these enkele vragen op. Waarom wachtte Hezbollah niet tot ze zelf zagen welk batterij er operationeel is, om die vervolgens aan te vallen? Of doen ze dat zo vaak, maar onderschept een operationele batterij simpelweg alle aanvallen?

Instant Update - IDF-woordvoerder Hagari reageerde gisteren op de aanval op dat UNRWA-schoolgebouw waarbij volgens Hamas "minstens 35 Palestijnen" gedood werden. De IDF beweert dat er tientallen Hamas/Islamic Jihad-soldaten in de drie aangevallen klaslokalen zaten, dat de luchtmacht de aanval tweemaal uitstelde en dat op het moment van de aanval "there we no women and children inside the Hamas compound, inside those classrooms." De IDF publiceerde deze 9 namen van gedode doelwitten.

De gehele vrijgegeven foto, meer bewijsvoering na breek

Iets meer bewijsvoering

Hezbollah's video van de aanval

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.