achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

Bibliotheken nieuwe doelwit jongeren, "bespugen medewerkers, gooien met koffie en boeken"

Literatuur beroert

Fort Osdorp

De twee openbare bibliotheken in Amsterdam Osdorp en Slotermeer werden altijd al vergeleken met de Bibliotheek van Alexandrië, maar nu lonkt zelfs het lotgenootschap. Inmiddels zijn ze alleen nog "openbaar" in naam, want vanaf 13:30 zijn ze enkel nog toegankelijk voor leden en ingeschreven deelnemers van activiteiten. Waarom de brug over de slotgracht opgetrokken wordt?

"De maatregel is een reactie op ’aanhoudende onrust door groepen jongeren’ in de twee vestigingen. Ze zijn anderen ’zeer tot last’. „Bovendien zijn ze niet aanspreekbaar op dit verstorende gedrag”, zegt de woordvoerder. (...) De beveiliging is eveneens opgeschaald.

Stadsdeelcommissielid Tanay Bilgin (FvD) keek op van de mededeling en nam zelf poolshoogte. Hij hoorde dat de problemen ontstaan na schooltijd. Grote groepen jongeren veroorzaken dan ’chaos’. „Dan heb je het echt over het bespugen van medewerkers, brutaal koffie op de grond gooien en met boeken smijten”, zegt hij."

Problematisch, maar toch bovenal een lofzang op Nederlandse literatuur. Want dit is dus hoezeer moderne meesterwerken als bijvoorbeeld "De geschiedenis van mijn seksualiteit" van gelauwerd Volkskrantcolumnist Tobi Lakmaker  Nederlandse jongeren beroeren.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.