achtergrond

Geenstijl

EenVandaag: 'Rechtse coalitie mét PVV sterkste voorkeur bij kiezers'

"Dan gaan we dat regelen"

ja

ja

Nederland (het EenVandaag Opiniepanel t.w.v. 25.000 Nederlanders) heeft GESPROKEN (maar moet nog wel stemmen).

"Als kiezers een aantal varianten van coalities krijgen voorgelegd, krijgt een rechtse coalitie, met de VVD, NSC, BBB en de PVV vooralsnog de meeste steun. 48 procent vindt het acceptabel als die partijen - nu samen goed voor 83 zetels in de peiling van EenVandaag en Ipsos - in een coalitie stappen. Dat is geen meerderheid, want vooral linkse kiezers zijn tegen, maar gemiddeld zijn meer kiezers voor een rechts kabinet met de PVV dan een minderheidskabinet zonder de PVV (42 procent)."

Kortom: Wilders' charmeoffensief is een unaniem belachelijk groot succes. "Voor kiezers van VVD, NSC en BBB is een coalitie met de PVV minder controversieel dan bij de gemiddelde stemmer. Van de VVD-kiezers noemt maar liefst 70 procent samenwerken met de PVV acceptabel. De VVD sloot de PVV na een mislukt kabinet-Rutte I categorisch uit, maar huidig VVD-leider Dilan Yesilgöz zet de deur weer op een kier.

De deur op een kier, zoals Dostojevski's grootinquisiteur van Sevilla de celdeur van Christus op een kier liet!

Update - Omtzigt tegen TubantiaL "Voorkeur heeft minderheidskabinet, "maar ik zie ook wel coalitie voor me van VVD, NSC, BBB, CDA, SGP en JA21." Hij kiest voorlopig voor rechts." Dus, over rechts, maar zonder de PVV.

ja

en ja vooruit

en ja vooruit

en ja vooruit

Dan gaan we dat regelen

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.