achtergrond

Geenstijl

Verdachte Brusselse aanslag doodgeschoten in café

De signalen waren er al

Na een nacht lang zoeken is de verdachte van de laffe aanslag op Zweedse voetbalfans in Brussel vanmorgen vermoedelijk neergeschoten in een café in Schaarbeek. Identificatie moet dit nog bevestigen. Daarmee zou de directe dreiging zijn verdwenen, maar dat het zo ver is gekomen is dieptreurig. We weten dat het achteraf makkelijk oordelen is, maar de rode vlaggen wapperden al rijkelijk rond Abdessalem Lassoued. De 45-jarige Tunesiër deed in 2019 een asielaanvraag in België, maar werd afgewezen, waarna hij van de radar verdween. Drie jaar eerder kregen de zuiderburen al via een buitenlandse politiedienst onbevestigde informatie dat Lassoued een geradicaliseerd profiel had en wilde vertrekken naar conflictzone van de jihad. Dat werd weliswaar onderzocht, maar kon niet worden bewezen, waardoor hij niet op de watchlist van de Belgische terreurbestrijders kwam te staan. Eerder dit jaar deed een bewoner van een asielzoekerscentrum aangifte van bedreiging via social media door de man. Het slachtoffer benoemde bij de aangifte specifiek dat de verdachte in Tunesië zou zijn veroordeeld voor terrorisme. Onderzoek zou uitwijzen dat hij inderdaad in Tunesië veroordeeld was, maar niet voor terrorisme. Een arrestatiebevel was uitgevaardigd, maar echt moeite om de man te vinden lijkt niet te zijn gedaan. De federale politie had de zaak voor vandaag op de agenda staan om te bespreken, maar dat bleek te laat. Voordat het zo ver was, pakte Lassoued al een aanvalswapen en schoot hij drie Zweden neer, waarvan er twee overleden. 
UPDATE: Hoewel eerder werd gemeld dat hij zou zijn doodgeschoten, wordt de verdachte schijnbaar nog gereanimeerd. 
UPDATE: Eerste beelden bij het café. Lassoued zou zijn wapen bij zich hebben gehad.
UPDATE: Minister van Binnenlandse Zaken meldt dat de verdachte is overleden onderweg naar het ziekenhuis. "Het zou effectief om de dader gaan." De identificatie lijkt dus slechts een formaliteit. 
UPDATE: De laatste Zweedse supporters konden het stadion vannacht pas rond 4 uur onder politiebegeleiding verlaten. Omdat de dader destijds nog voortvluchtig was, werden de hotels waar de fans verbleven bewaakt. 
UPDATE: Ook het Belgische OM bevestigt nu de dood van de terrorist. "Overleden om 09:38 uur"

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.