Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Annus Horribilis 2023 - De laatste stuiptrekking van de schrijvende aap Don Arturo (33)

Karaoke met Tuur 

Donderdag 18 augustus

Like a surgeon, hey
Cuttin' for the very first time
Like a surgeon
Got your kidneys on my mind

„Het is geweldig om te leven... en geweldig om mijn dansschoenen aan te kunnen trekken en mijn verjaardag te vieren”, schrijft Madonna bij een montage van foto’s en video’s van haarzelf en haar vrienden tijdens het feestje in Lissabon. „Ik ben zo dankbaar. Bedankt Lissabon en iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt!”

Het is zo makkelijk om grapjes te maken over het gedeformeerde besje, maar ik en Madonna zijn samen oud geworden. Haar eerste lp’s heb ik grijs gedraaid en in een euforische bui wil ik nog weleens Like a Virgin krijsen in een karaokebar. 

Social

Karaoke is een van mijn schaarse guilty pleasures en mijn passie voor deze uitvinding van Daisuke Inoue, of Kisaburō Takagi zo u wilt, begon in Bamako, de hoofdstad van Mali. Twee stomdronken Libanezen blèrden in een hoerentent hartverscheurend J'ai quitté mon pays van Enrico Macias mee, en ik was verkocht. Van nature ben ik erg verlegen en karaoke werd een therapeutische uitlaatklep. Ze mogen mij wakker maken voor babyvet en wat was ik toentertijd dol op dat gezellige dikke propje. Madonna was het ideale buurmeisje dat ik nooit had. Ik haakte af toen ze met Sean Penn trouwde, maar Madonna bleef mij achtervolgen. 

Toen ik in Rio de Janeiro woonde, moest zij ook zo nodig daarheen. Ik werkt in de favela's voor Nanko van Buuren (descanse em paz) en zijn geadopteerde zoon van kleur had een vriend die het met Madonna deed (iedereen deed het met haar in Rio, behalve ik, omdat ik 30 jaar te oud was en niet van kleur). 

De diva zat met haar pikzwarte toyboy vooraan in het Sambódromo Marquês de Sapucaí tijdens het carnaval. Nanko vertelde dat haar Israëlische lijfwachten laserpennen hadden die ze in de ogen van toeristen richtten als die een kiekje van Madonna wilden maken: toen al een van de werkelijkheid  losgezongen, paranoïde oma. 

Toen ik van Brazilië naar Portugal emigreerde, deed Madonna dat ook. Haar zoontje zou en moest bij Benfica spelen. Dat deed mij denken aan Al Saadi al Qadhafi, de zoon van de ‘Dolle Hond van Tripoli’. Die wilde profvoetballer in Italië worden, pompte papa’s poen in Udinese, maar kwam niet verder dan een handvol symbolische speelminuten. 

In Lissabon was Madonna binnen de kortste keren gehaat. Waar Madonna komt, komt ellende. Ze werd hysterisch toen haar verzoek om een videoclip met een paard in een 19e-eeuws paleis in Sintra te draaien, geweigerd werd

Toen ze met de staart tussen de benen vertrok, zei ze: "Ik heb Portugal zoveel gegeven en als ik iets vraag en wil doen om Portugal aan de hele wereld te tonen, dan wordt dat mij geweigerd¨. 

Vijf maanden later was de bitch back. Ze vluchtte uit de Verenigde Staten, zogenaamd uit protest tegen Trump, en koos voor de socialistische heilstaat Portugal. 

Ik zag een foto van haar aankomst op de luchthaven van Lissabon. Madonna ‘babyvet’ Ciccone was verworden tot een angstaanjagende knekelzak met een loodzware rugzak. Ik hou van mensen die mooi en natuurlijk opdrogen: Clint Eastwood, Robert Redford, Ed Nijpels, Bonny St. Claire en Nelly Frijda, met wie ik wel eens het glas hief in de legendarische kroeg Chez Nelly in de Bethaniënstraat in Amsterdam, waar Jan Lenferink achter de bar stond en die ook niks aan zijn bakkes heeft lopen versleutelen. En ik ook niet! 

Twiet van de dag

Vrijdag 19 augustus

Oh holiday,
Oh what a lovely day today,
I think I'll get down on my knees and pray,
That's what I'll do,
Thank heaven for this holiday

Zoals bekend is, heb ik regelmatig ruzie met de GS-redacteuren over hun muzieksmaak. Zo vinden ze de Beatles beter dan de Kinks. Nou, je hoeft alleen maar naar het briljante Holiday te luisteren om te weten wie de beste band van het Verenigd Koninkrijk was en is. 

Holiday beschrijft met weinig woorden de tristesse van de Britse vakantieganger in bijvoorbeeld de Algarve. Bij vakantie moet ik altijd denken aan Vive les vacances, het epische stripboek van de geweldige tekenaar Jean-Marc Reiser. Vroeger verslond ik tijdschriften als Hara-Kiri en Fluide Glacial. En ik ben dol op de in Frankrijk wereldberoemde striptekenaar Bernard Holtrop alias Willem, die ook op de dodenlijst stond van de slachters van Charlie Hebdo (de opvolger van Hara-Kiri) maar toevallig net op zijn eilandje voor de kust van Normandië was die middag. Daarnaast zijn de strips van Reiser dus, Wolinski en Gotlib van invloed op mijn humor geweest. En Peter Pontiac,  Crumb en Gilbert Shelton uiteraard. 

Wie Vive les vacances van Reiser leest, wil nooit meer op vakantie. Taferelen uit het boek zie ik in de zomer dagelijks om mij heen in de Algarve: families die elkaar nog net niet afslachten vanwege moordende verveling, zonnesteken, buikloop, drankzucht en diepe haat.

Ik hoef gelukkig nooit op vakantie omdat ik geen baan heb en al helemaal geen jammerend kroost. Vakantie is bovendien slecht voor het milieu en het klimaat, en bakken & bruinen is vulgair en ongezond. Een getinte huid is voor landarbeiders, bouwvakkers, patjepeeërs en tokkies. 

Parvenu’s proberen al sinds de antieke oudheid de nobele bleekheid van het blanke gezicht te verkrijgen door zich in te smeren met loodwit, een giftig pigmentpapje (het zogeheten whitefacing). Na de dood van Michael Jackson is de verkoop van dat loodwit verboden door de Europese Unie, net als het oorstokje, de kromme komkommer, de cilindervormige meloen en de stofzuiger met meer dan 900 watt. 

Mijn goede grootvader placht te zeggen: ‘Tuurtje, ons soort mensen blijft uit de zon. Een teint is voor arbeiders en boeren.’ Bovendien ben ik van nature rossig met sproeten. Tijdens vakanties in Zoutelande en Biggekerke resulteerde die pigmentuitdaging - “je vader heeft roest in de pijp” - in vieze gore blaasjes en blaren. Vierdegraads dermatitis solaris dus.

Mijn moeder, die het bombardement op Rotterdam had overleefd, prikte de blaren gewoon door met een speld. Na een eruptie van etter en pus, desinfecteerde ze de wonden met Eau de Cologne. Als ik daarna in een wolk van 4711 langs de Zeeuwse boerenpummels liep, werd ik uitgescholden voor enge fat. 

Maar waarom woon je dan altijd in een warm land, van Amerongen, als je zo’n hekel hebt aan de zon? Welnu: mijn drang naar licht, warmte en overwinteren heeft een diepere reden. Mijn jeugd was inktzwart. De Veluwe vond ik afschuwelijk. Voor mijn gevoel regende en mistte het er altijd. Ik zou eigenlijk de zonuren er tussen 1959 en 1974 erbij moeten pakken. Ik dacht altijd dat mensen die in zonnige landen woonden, vrolijk waren en nooit dood gingen. Biafra was natuurlijk een uitzondering.

Op mijn 21ste eiste ik mijn Zilvervloot-spaarrekening op. Mijn ouders hadden jarenlang die rekening gespekt en het flinke bedrag was vermoedelijk voor mijn uitzet bestemd. Ik zette het bedrag om in traveller’s cheques en ging naar de Verenigde Staten, midden in de winter. San Francisco en Los Angeles, Tijuana, Acapulco: het was een droom. Bij een van mijn exen moeten nog kiekjes liggen van mij op het strand van Santa Monica met de voorpagina van de Los Angeles Times in de handen: de gijzeling van de Amerikaanse ambassade in Teheran was tot een eind gekomen. Die datum moest ik even opzoeken: 20 januari 1981. Daar in Californië wist ik het zeker: nooit meer een Hollandse winter. 

Social

Zaterdag 20 augustus

Het is precies wat Uri van As zegt: Kaag is de Hollandse Hillary Clinton. D66 gaat minimaal 16 zetels verliezen maar het is natuurlijk niet de schuld van D66 en Kaag, maar van de kiezer. Alleen de Belgen geloven die onzin nog. De prolofobe Kaag mag nog even reutelen bij kartelkrantje De Morgen, maar het zit er op. Ze verdwijnt in de vergetelheid, al sluit ik niet uit dat ze ineens opduikt als Eurocommissaris. Typisch Nederland, waar de verliezers worden beloond en de daders slachtoffers zijn. 

Er zijn nog steeds een paar mensen die haar een goudeerlijke, betrouwbare, warme en empathische vrouw vinden die het beste voor heeft met het Nederlandse volk maar de rest is  klaar met Kaags talloze leugens en flaters, haar duikgedrag en haar volslagen incompetentie als Minister van Financiën en dientengevolge chronisch plichtsverzuim. 

Maar goed, nu krijgen we Kaag met een baard. Het zal me niks verbazen als Frenske zich de komende tijd ook onder het volk gaat begeven, net als Kaag destijds. 

Dit vind ik een epische twiet uit de campagnetijd van Kaag, en hier zien we het al goed fout gaan met de beste premier die we nooit hadden. En dan was er dat totaal geregisseerd interview met haar in het NRC, dat ondanks alle inspanningen van de Magere Mannetjes , totaal de verkeerde kant op spinde.

“Nederland is heel veelzijdig”, zegt Kaag. Dat geldt ook voor de stad waarin ze woont en werkt, Den Haag, de meest gesegregeerde stad van Nederland. “Ik hoor het vooral van mijn kinderen. En ik weet het, omdat ik hier vroeger ook gewoond heb. Als je druk bent, dan ga je vooral naar dezelfde wijken. Daar zijn we vaak blind voor.”

Constateert u dat zelf ook bij uzelf?

“Ja ja ja, absoluut. Het is niet genoeg om te zeggen dat je op zondag in een ander buurtje koffie drinkt. Het gaat om mensen ontmoeten, er zijn. Mijn kinderen hebben een heel sterk gevoel bij Den Haag. Die zeggen ook vaak: ‘mam je hebt geen flauw idee wat voor stad Den Haag is’. Daar hebben ze wel gelijk in. Ik ga eigenlijk alleen naar andere wijken als ik een reden heb.”

Komt u ook wel eens in de Schilderswijk, bijvoorbeeld?

“Jawel, toen ik net minister was, met de secretaris-generaal.

Die van Buitenlandse Zaken?

Kaag wisselt een blik met haar politiek assistent. Dan, met haar armen in de lucht: “Die van de Verenigde Naties! Think big!”

Zondag 21 augustus

Ik heb vrienden uit Rotterdam over en dat zijn echte Ibiza-gangers. Ik ken veel Ibiza-gangers en die roepen steeds: Tuur, echt iets voor jou. Moet je heen! Ik was nog nooit op Ibiza en dat wil ik graag zo houden. Het eiland staat niet op mijn bucketlist. 

Driekwart van de Nederlandse toeristen daar reist per Groupon. Type line dance. Een fatsoenlijk man als ik wil daar levend noch dood tussen gevonden worden. Ja, welllicht in de jaren zestig, toen Jan Cremer en Cor Vaandrager daar de boel onveilig maakten met Simon Vinkenoog. Vaandrager, het grote voorbeeld van Jules Deelder, en hoofdzakelijk bekend van het gedicht:  ‘Als de Chinezen / niet zo goed konden kezen / dan zouden er niet zoveel Chinezen wezen’.

Ibiza lijkt me vooral vermoeiend. Elke avond weer naar een feest, al die dope. Elke keer weer die vervelende Dinand Hoestbroek van Kane tegenkomen. Nee, dan mijn Algarve. Het enige wat hier swingt, zijn de incontinentieluiers aan de waslijn van de Nederlandse Club Algarve tijdens de maandelijkse vrijgezellenavond. De Algarve is meer een soort camping Bakkum. Lekker bezadigd. I love it! Ik snak dan ook naar de herfst, als de rust weer enigszins terugkeert.

Social

Maandag 22 augustus 

Wat een treurigheid: Robbert Dijkgraaf die met een waaier in zijn hand in een tentje op Lowlands vragen beantwoordt van millennials. Wat een deconfiture. De golden boy van de Nederlandse wetenschap die de hoge prestatiedruk bij studenten wil afschaffen. Zoals iemand terecht reageerde: Hoe heeft die Dijkgraaf een positie kunnen krijgen in Princeton, nota bene dezelfde positie die Einstein vroeger had en dan zo slap lullen over verlaging drempels, cum laude bagatelliseren en handdoeken voor huilende studenten aanreiken, omdat godverdomme studeren hard werken is!

Dinsdag 23 augustus

Mijn uitgever Otto Wollring is in Thailand en heeft afgesproken met mijn broertje, die daar al een eeuwigheid woont, hard werkt en keurig getrouwd is en een tweeling heeft. Die zijn zo lang, die twee zoons, dat de gemiddelde lengte van het Thaise volk 3 centimeter gestegen is. Otto plaatste een geestig bedoeld twietje en toen kreeg hij tien berichten van mensen in Thailand die dachten dat ik er ook bij was, bij de boekpresentatie. Project X in Bangkok! Ik heb mijn broer 1 keer bezocht en omdat ik hem in Amsterdam een beetje had ingewijd in alles wat met Sodom & Gomorra te maken had, deed hij dat bij mij in Bangkok. Op een gegeven moment zaten we in een knusse bar vol dames in bikini’s. Pas toen ze op mij kropen en rare dingen in mijn oor blaften, besefte ik dat het ladyboys waren, katoeys. Terwijl ik toch heel wat gewend ben op dat gebied.  Dan was er nog de schoolgirlbar:  allemaal echte meisjes in schooluniformpjes, zonder slipjes onder de rokjes. Dat schijnt ook een fetish te zijn. Ik had jetlag dus de bar met gaten in de toog waarin je de pielemuis kan steken, en een juffrouw of wat daarvoor doorgaat, je vervolgens afzuigt terwijl je aan je fopwhisky slobbert, heb ik niet gehaald. Ik ben toen nog een weekje naar Ko Pha Ngan geweest want de full moon party stond op mijn bucketlist, en toen ik daar tussen 20.000 ladderzatte Vikingen stond, met mijn emmertje met cola en Thaise whisky, dacht ik: ik wil dood. 

Woensdag 24 augustus. 

Nou, de levende kanonskogel is door de kerk. Frenske is lijsttrekker van Verenigd Links. Ik heb naar het spektakel in de Caballero-fabriek in Den Haag gekeken. Halverwege waren er 300 views

Caballero: a blast from the past

Wie kent dat zwoele, tropische liedje nog van het Leedy Trio? 

‘Ay, ay, ay die Caballero; Dat is pas een sigaret
Ja, ja, ja die Caballero; Echt je dat en je van het!’

Ik heb jarenlang Caballero zonder filter gerookt, van mijn 14de tot mijn 17de. Caballero werd op radio, televisie en in de kranten gepromoot door stijliconen Ramses Shaffy, Jeroen Krabbé en Henk van Ulsen, dus ik kon niet achterblijven. Johan Cruijff werd het boegbeeld van het sigarettenmerk Roxy Dual. Zijn leus was: Rook verstandig, Roxy Dual

Ik vond Roxy echter veel te licht. Een wijvensigaret. Als ik dan echt voor lul wilde staan, kon ik net zo goed Belinda menthol gaan roken. 

Op mijn 17de toen ben ik overgestapt op Zware van Nelle want dat paste beter bij mijn imago. In navolging van mijn held Serge Gainsbourg ben ik vervolgens Gitanes zonder filter gaan paffen omdat ik net zo’n doorleefde stem wilde hebben als l'homme à tête de chou. Mijn karakteristieke stem kreeg ik uiteindelijk nadat ik het Spaanse merk Ducados was gaan roken, afgewisseld met Gauloises, Bastos en Belga. 

Niet zo heel gek dus dat ik wel eens steken in de borst heb. 

Frenske dus. Het zag er raar uit, de officiële lancering van de lijsttrekker. Net als de poster van de Linkse Wolk. Precies wat Sander van Dam schreef: door AI gegenereerde fopmensen. Mutanten met zes vingers, alsof hun moeders tijdens de zwangerschap Softenon gebruikten. En kijk eens helemaal links onder in dat hoekje: wat is dat voor gedrocht? 

En er bestaat al 15 jaar een Verenigd Links, opgericht door kritische SP-leden in het noorden van het land. Kan de Linkse Wolk zo maar die naam overnemen? 

Ik vond Frenske ongemakkelijk overkomen en kreeg bijna heimwee naar de geile meetups van Jesse Klaver. Frenske stak de vertrouwde riedel af, alles was voorgekookt. Zijn liefde voor Roda JC, de mijnen, zijn opa de koempel. En dan dat klapvee, puisterige pubers die trillend van de zenuwen een voorgekookte vraag mochten stellen aan de mastodont uit Heerlen. Er was geen enkele chemie in de Caballero-fabriek, en ik weet zeker dat Frenske een totale miscast is. Totaal ongeloofwaardig, met bovendien een valse start over dat wachtgeld. Wacht maar tot hem het vuur aan de schenen wordt gelegd tijdens debatten, dan gaat het mis. En hij heeft niet eens de moeite genomen om ook maar een grammetje af te vallen tijdens zijn vakantie. Dat vind ik nog het ergst.  

Reaguursels

Inloggen

De datums kloppen niet. En die poster... zucht.

UnderTheDevil | 24-08-23 | 08:29

Junks zijn toch ook bericht om hun bleekheid?

Jackjack | 24-08-23 | 07:00

“Vijftien dagen inkomen voor de top 0,1 procent genereert bijvoorbeeld net zoveel CO2-vervuiling als een levenslang inkomen voor een huishouden dat bij de armste 10 procent behoort. We zouden ons meer moeten richten op wie financieel het meeste profiteert van CO2-vervuiling en beleid moeten ontwikkelen om hun gedrag te veranderen.”
De wetenschappers weten daar wel een vrij eenvoudige oplossing voor: de belasting moet worden gebaseerd op inkomen en aandelenwinsten in plaats van op consumentenproducten. “Op die manier kunnen we de mensen die de meeste klimaatverandering veroorzaken en daar van profiteren, stimuleren om hun bedrijven en investeringen milieuvriendelijker te maken. Het gaat uit van eigenbelang in plaats van altruïsme. Stel je voor hoe snel bazen van grote bedrijven, bestuursleden en grote aandeelhouders hun industrie klimaatneutraler maken als wij ervoor zorgen dat dat in hun eigen financiële belang is. De belastinginkomsten kunnen we gebruiken om te investeren in andere klimaatmaatregelen”

cugel | 24-08-23 | 06:22 | 6

@cugel | 24-08-23 | 09:05:
Warmtepompen werken prima, ze zijn wel pleuris duur en vreten elektriciteit en je huis moet er op aangepast zijn.
Los van die kleine kanttekening met prijskaartjes werkt het heel goed.
Verwarmen en koelen kost de meeste energie. En nu we alles elektrisch gaan doen wordt het netwerk zwaarder belast, moet dat robuuster worden gemaakt en beginnen energieboeren al terugleveren te beprijzen.

Zoals ik eerder al zei: de klimaatwetenschap is ernstig verdeeld.
Dus ja, klimaatwetenschap is hetzelfde als weerman. Ze kunnen een weersverwachting uitspreken en die kan uitkomen of niet.

ratelaar | 24-08-23 | 09:25

@cugel | 24-08-23 | 09:05:

Ongeveer de helft van de warmtepompen is hybride, oftewel er is nog steeds verwarming dmv gas of elektriciteit. En ongeveer de helft van de gebruikers van een warmtepomp is tevreden; zou dat toeval zijn?

Dat een warmtepomp niet werkt blijkt uit het simpele feit dat een huis luchtdicht geïsoleerd moet worden. Daar zitten ook de meeste kosten, eigenlijk kun je alleen bij nieuwbouw onder de 70.000 euro per huis blijven. Overigens een 5 jaar oude berekening, dus ver voor de huidige enorme inflatie op energie, loon en bouwmaterialen.

Bedenk daarbij dat die luchtdichte huizen dus ook mechanische ventilatie nodig hebben, die net als warmtepompen afhankelijk zijn van een stroomnet. Inmiddels zijn alle experts het er echter al over eens dat het nu al deels overbelaste stroomnet komende jaren flink overbelast gaat worden. Personeel en vergunningen voor versnelde aanpassing van het net is er niet.
Dus niet alleen de stroomkosten gaan nog flink stijgen, we zullen steeds vaker met steeds grotere stroomstoringen te maken krijgen. De klimaatlobby wil naar minimaal 500% meer stroomverbruik. Terwijl de immigratielobby daarnaast ook nog oproept de bevolkingsexplosie te versnellen.
Vorig jaar waarschuwde een of andere energieraad al dat stroom "niet meer vanzelfsprekendheid zal zijn".

Dat zijn geen "smoezen om niks te doen", dat zijn serieuze technische problemen; logische gevolgen van dom beleid. Ik heb daar al heel vaak heel veel voorbeelden van gegeven.

De media die jij steeds citeert zeggen daar niks over. Kennelijk ontkennen ze het bestaan van natuurwetten en technologie, dus wat kan ik daar dan verder nog over zeggen?

Subsidie trekkend links roept steeds dat de belastingen verder verhoogd moeten worden. Maar zelf kunnen ze hun lonen simpelweg verhogen door meer belastinggeld op te eisen. In het subsidiecircuit wordt veel meer geld gegraaid dan in het door links gehate bedrijfsleven. Maar het zijn wel die werkgevers en werknemers die dit land overeind houden.

Dandruff | 24-08-23 | 09:47
▼ 3 antwoorden verborgen

Als we allemaal zoveel CO2 zouden uitstoten als een gemiddelde Afrikaan was er geen klimaatprobleem. Maar ook binnen westerse landen zijn de verschillen groot: de 10 procent rijkste Amerikanen is goed voor 40 procent van alle uitstoot van broeikasgassen in de VS.
scientias.nl/schokkend-de-top-10-proc...

cugel | 24-08-23 | 06:19 | 5

Ja maar wie stuurt dan het ontwikkelingsgeld en de voedselhulp?

Joffri | 24-08-23 | 08:52

@Joffri | 24-08-23 | 08:52:
Misschien hoeven we dat niet meer te doen? Als we hier zorgen dat we niet aan de klimaatverandering door blijven werken waar zij vooral onder lijden.

cugel | 24-08-23 | 09:09

@cugel | 24-08-23 | 08:49:
Op de UvA weten ze ook niet wat het verschil is tussen mannen en vrouwen.

Nogmaals: de wetenschap is inherent verdeeld. Dan kunnen de UvA jongens en meisjes de “Wetenschap” wel bestempelen als absolute waarheid, maar net als met corona, is er een deel (meestal machthebbers en conformisten) die geloofd in een absolute waarheid ondanks dat alle absolute statements een voor een onderuit gehaald werden.
Vaccineren tegen verspreiding
Mondkapjes
Avondklok
Thuis zitten vs sporten en buitenlucht etc..
Maar geloofd u gerust in het einde der klimaattijden en geeft u vooral veel aan het klimaat. Onderaan de streep wordt het klimaat er niet beter van, dat is al goed en absoluut niet kapot wat een paar hysterische UvA XR-rebellen u ook willen doen geloven.

ratelaar | 24-08-23 | 09:32
▼ 2 antwoorden verborgen

The Guardian:
In Groot-Brittannië en ver daarbuiten hebben anti-milieuactivisten een nieuw favoriet argument bedacht. Omdat ze de klimaatcrisis niet langer kunnen negeren, zijn ze van ontkenning overgestapt op klassenstrijd. Nu beweren ze dat milieubeleid en groene innovaties – van elektrische auto's tot warmtepompen en van lage-emissiezones tot milieubelasting – onbetaalbaar zijn voor de arbeidersklasse en een deel van de middenklasse, maar dat ze desondanks toch worden opgelegd door een onaantastbare elite, bestaande uit politici, bureaucraten en rijke ‘woke kapitalisten’.

De meeste personen die deze argumenten in de rechtse media naar voren brengen, hebben zich nooit veel aangetrokken van de financiële problemen van wat ze zo vroom ‘de gewone mensen’ noemen. Maar modern rechts staat erom bekend dat het schaamteloos van koers kan veranderen. Nu de kosten van levensonderhoud zijn gestegen, heeft de anti-groene boodschap aan kracht gewonnen.

De opkomst van de democratie vroeg om een meer populair conservatisme. Sindsdien hebben allianties tussen de rijken en sommige angstige, financieel bedreigde groepen uit de arbeidersklasse en middenklasse, het rechtse gedachtegoed in stand gehouden. Deze coalities gebruikten dezelfde basisargumenten tegen noodzakelijke hervormingen als de anti-groene beweging nu doet: te hoge kosten en te veel praktische problemen, om nog maar te zwijgen van de ontwrichtende invloed die verandering op de samenleving heeft. En ondertussen wordt de status-quo hetzij als stabiel en duurzaam afgeschilderd, hetzij als de minst slechte optie.

Dergelijke geruststellingen verhullen echter iets belangrijks dat potentieel explosief is: namelijk dat de rijken de klimaatcrisis langer kunnen vermijden dan de rest van ons. Als het in het ene land ondraaglijk warm wordt, verhuizen ze gewoon naar een ander land. Of ze trekken zich terug in privéruimtes met airconditioning. In zijn boek Vertical uit 2016 laat Stephen Graham zien hoe de toenemende segregatie van steden zorgt voor ‘apartheids-atmosferen’: ondergrondse complexen en torens met gezuiverde lucht voor elitebewoners – enclaves die de steeds onaangenamer wordende buitenwereld buitensluiten. Ondertussen zorgen deze moderne kastelen ervoor dat voor alle anderen de wereld onleefbaarder wordt door de warmte die hun airconditioning uitstoot.

Het verzet tegen dit beleid moet worden gezien voor wat het is: een uiterst politieke poging om de rijken en andere grote uitstoters van koolstof te vrijwaren van het brengen van offers. Publieke figuren van de beweging gaan tekeer tegen groene maatregelen en zijn stiekem misschien wel blij dat een groot deel van de bevolking hun beleid lijkt te steunen. Maar net als tijdens de pandemie worden wij geacht onszelf beperkingen op te leggen en zo te helpen een wereldwijde crisis te bestrijden, terwijl een minderheid onder ons vrolijk feest blijft vieren.

cugel | 24-08-23 | 06:14 | 6

@Joffri | 24-08-23 | 08:55:
Geniet van je vakantie en inderdaad, doe ons verslag. Jammer dat je waarschijnlijk niet naar die bosbranden in Noord Oost Griekenland gaat waar ze heel veel dood verbrande migranten hebben gevonden. Dan had je op GS verslag kunnen doen van de frontlinie van zowel de klimaat als migratie crisis.

cugel | 24-08-23 | 09:13

@cugel | 24-08-23 | 08:44:
Er is inderdaad ‘iets’ aan de hand, klimaat is daar een heel klein beetje van.
Verder geloof ik niet in links vs rechts. Het argument ‘rechtse websites’ is buitengewoon zwak.
Links en rechts is een kunstmatige verdeling. Een marketingtrucje.

De klimaatwetenschap is verdeeld over het klimaat. Alleen de politiek is er over uit: “rechts” is tegen “links” is voor.

ratelaar | 24-08-23 | 09:18

@ratelaar | 24-08-23 | 09:18:
Links vs rechts is DE politieke verdeling die al sinds de Franse Revolutie gehanteerd wordt om politieke tegenstellingen te omschrijven. Ik ben het met je eens dat er voortdurend subtiele veranderingen zijn. Zoals nu de poging van rechts om zich voor te doen als de partij van de armen.
De wetenschap is duidelijk over klimaatverandering, afgezien van een kleine minderheid. Maar je hebt gelijk: links wil er wel wat aan doen, rechts verzint allemaal smoesjes om maar niets te hoeven doen. Ook daaraan kun je trouwens zien dat de links rechts tegenstelling zinnig is. Kijk maar hier op GS: de grote meerderheid is het eens over wat algemeen erkend wordt als rechtse standpunten. De standpunten van de partijen rechts van de VVD.

cugel | 24-08-23 | 10:02
▼ 3 antwoorden verborgen

Geschiedenis.
Ben er gek op.
Hier weer zo'n heerlijk vormgegeven verhaal.
De productie, narrators, beelden, geluid en al.
The Ascent of Civilization - From Germanic Tribes to Carthage & Arabia | Extra Long Documentary
youtu.be/BdYiQiIdoI8

Abject | 24-08-23 | 00:18 | 1

Daar heb je geen ruk aan. De geschiedenis gaat veel verder terug. Dan kan je over dertigduizend jaar geleden praten, maar misschien kan je daar nog een paar miljoen jaar aan koppelen. En dan hebben we het nog niet over verhalen van ruim voor de Bijbel. De verloren continenten. Dat, wat nu ergens onder een oceaan ligt. En dan laat ik de buitenaardse wezens uit mijn reactie. Wij kennen ons verleden gewoon niet. Ja, je dode opa herken je, maar daarna werkt dat concept niet meer.

Xaphan | 24-08-23 | 00:32

Ja, geweldig blad was dat, Fluide Glacial. Naast Marcel Gotlib vond ik Binet ook geniaal. Maar mijn grote favoriet was toch wel Édika. Die gast kon zo lekker rommelig, hallucinant en beeldend tekenen.Daarnaast was ie ook uiterst grappig.

Kowalski11 | 24-08-23 | 00:09

Derksen vindt het tijd voor "een arbeiderspartij" en verwijt de SP die doelgroep te missen. Hij mist, dat de huidige arbeiders in grote getalen zich beter thuis voelen bij rechts, dan bij links.

vladimirows | 23-08-23 | 23:37 | 1

De arbeiderspartij zou tegenwoordig de VVD of de PVV moeten zijn.
Echter de VVD sluit de PVV uit en de PVV sluit de islamitische Nederlander uit.
Terwijl toch een groot deel van de moslims de ECHTE arbeiders zijn.
Het is een ingewikkelde impasse.

keestelpro | 24-08-23 | 05:50

Mijn laatste warme nacht onder de sterren in Zuid Frankrijk. Het land waar mijn moedertje vandaan komt...
Oh la France, wat ga ik je weer missen dit jaar.
Ik trek nog even een fles wijn open en ga me in vergetelheid staren in het Melkweg boven mij.
Putain, tijd voor een baan op afstand, waarom blijf ik al koppig mijn hele 38 jaar in Amsterdam wonen...

blamage_fr | 23-08-23 | 23:22 | 3

Geniet ervan, om het even waar je woont. :*

Koppig | 23-08-23 | 23:29

Haha doet met denken aan een oude Fokke en Sukke... Waarom helemaal naar Frankrijk als we in Limburg ook niemand kunnen verstaan;)) Genieten!! twitter.com/Alles_of_nooit/status/644...

Smoelensmid | 23-08-23 | 23:40
-weggejorist-
Peter Emile | 24-08-23 | 00:32

Sjongejonge hij heeft ook Zomergasten gekeken en moet even een #metootje doen nav wat Luc Zeebroek daar zei. Nou Tuur, jouw humo haalt t niet, nooit bij die van Kamagurka, al las je dan ook de Hara Kiri. Zomergasten: how can I make this about me.

Mark Smeeks | 23-08-23 | 23:22 | 2

Doe normaal, augurk

Koppig | 23-08-23 | 23:31

Luc is dan ook werkelijk een mens van van de buitencategorie.

funda | 23-08-23 | 23:41

Madonna heeft een duivelse blik.

J.Cash | 23-08-23 | 23:18 | 2

Attje Kuiken ook, Kaag ook.

Koppig | 23-08-23 | 23:21

Die zanger (eigenlijk danser) van Boney M heeft daar nooit een cent aan verdiend en heeft de rest van zijn leven van een uitkering geleefd terwijl hij in de Bijlmer woonde. Al het geld ging naar ene Duitse Fabian die alle muziek voor Boney M opnam en zelf inzong.

Osdorpertje | 23-08-23 | 23:24

@Osdorpertje | 23-08-23 | 23:24: Helemaal niks mis mee , de rest van je leven van een uitkering leven, deed het zelf vanaf mijn 38e en het was de moeite waard;)

Smoelensmid | 23-08-23 | 23:47

Nou, zo arm was ie niet.

Mark Smeeks | 23-08-23 | 23:50

wilderst | 23-08-23 | 23:09,
Pas nu op, je hebt er zo een andere pic..... foto van Kaas erbij.

Bad - Casey | 23-08-23 | 23:16

Goed spul amigo, heerlijk!

J.Cash | 23-08-23 | 23:18

Kaufland , told you so;) Morgen maar weer eens die kant op en kan het meissie ook meteen naar de 15 euro schapenscheerder in Aken..

Smoelensmid | 23-08-23 | 23:20
▼ 1 antwoord verborgen

Suggestie Wilderst op een video content stukje op GS.

Rattus | 23-08-23 | 23:08 | 1

Ik snap m nu pas denk ik! Ik als kok op bewegend beeld dus. Slim, zou veel mensen trekken en leuk zijn!

wilderst | 24-08-23 | 01:58

Sigrid Kaag was een naar velijn mens, arrogant, betweterig, weinig zelfreflectie en een aangeleerd bekakt accent die vooral in dienst was van Lobbybureau Van Drimmelen.
Daarom het de gemiddelde Nederlander een hekel aan haar.
En om dezelfde reden heeft het Nederlandse volk ook een hekel aan Frans Timmerfrans. Al wordt er op De Joop beweerd dat dit een campagne is van rechtse haters die Holle Bolle Frans zijn succes niet gunnen net zoals Sigrid Kaag haar succes niet werd gegund.

Osdorpertje | 23-08-23 | 23:08 | 6
-weggejorist-
Xaphan | 23-08-23 | 23:20
-weggejorist-
Koppig | 23-08-23 | 23:26

@Xaphan | 23-08-23 | 23:20:
Nederland moet als gids land dienen voor de andere Europese landen, daarom is Timmermans naar Nederland gestuurd. De opmars van rechtse regeringen moet ingedamd worden anders komt de boodschap omtrent immigratie en milieu in gevaar.

seasicksteve | 24-08-23 | 00:31
▼ 3 antwoorden verborgen

Hele Stamcafé gratis Helium , ik trakteer!

Torquemada | 23-08-23 | 23:08 | 4

Tnx, but no. Ik ben al heel druk vanavond. Ingepland...

wilderst | 23-08-23 | 23:10

Zit naast de Hindenburg. Die wil wel een .... uuuh .... vatje of heel veel?

vladimirows | 23-08-23 | 23:18
▼ 1 antwoord verborgen

Het is 99,9 zeker dat boze Haarlemse taxichauffeurs de verkeersstroom naar de Formule 1 in Zandvoort gaan blokkeren. Dat zegt hun woordvoerder Salim Belgnaouï.

De groep van zo’n 150 taxichauffeurs is erachter gekomen dat de gemeente Zandvoort toch een taxibedrijf buiten de badplaats doorlaatbewijzen heeft verstrekt. Dat is tegen de eigen regels van de gemeente, stellen de rijders. ,,Meten met twee maten. Te belachelijk voor woorden’’, aldus woordvoerder Salim Belgnaouï.
www.haarlemsdagblad.nl/cnt/dmf2023082...

Cornelis12 | 23-08-23 | 23:08 | 2

Nog niet zeker dus. Als het klopt dan is het ook wel schandalig, maar om dan toeschouwers de dupe te laten worden slaat nergens op. Het blijven halve criminelen, die chauffeurs.

R. Skickr | 23-08-23 | 23:11

Lijmen ze hun taxi's vast aan de toegangsweg?

vladimirows | 23-08-23 | 23:19

Hoe lang duurt een gemiddelde stuiptrekking en hoeveel kun je er hebben, voordat iemand roept: "Schwalbeeee!! ?"

Schwalbeeeeeeeeeeeee!!!!!!!

vladimirows | 23-08-23 | 23:05

Dienstmededeling oud Nieuws.
Helaas heeft de laptop van de een-mans redactie van de tegel oud Nieuws vanavond een ernstig zware blessure opgelopen.
Hierdoor kan het zijn dat er morgen geen, of een heel kort oud Nieuwsje wordt geplaatst.
Dat ligt er aan of ik morgen gelijktijdig de nieuwsuitzendingen aan kan horen en op een oudere pc kan inloggen op dit heerlijke cafe.
Andere dienstmededeling: stel, he, dat ik stiekem terwijl mevrouw Schizo niet oplet, een voorstel opzet voor de partij van meneer Omtzigt, over mijn kernpunt: onderwijs. Wat zou u anders willen zien aan onderwijs? Ik bedoel, het cafe is misschien niet direct de plek om zoiets te vragen, maar ik zou ook scribenten als een BL, Cugel, Anja, Mickey, Ristretto Cor (010- Zuid, gozert!) En uiteraard alle overige reaguurders wel eens in één of twee zinnen lezen hoe hun ideale onderwijs er in Nederland uit zou moeten zien.
Immers: beter goed gejat dan slecht bedacht. En ik heb uiteraard ook al veel zaken, die vast zullen schuren, maar die houd ik onder mijn pruikje, u mag er van uit gaan dat het ten goede van Nederland op de lange termijn is, dat het op korte termijn zal gaan knallen, dat er best veel heilige huisjes zullen rammelen maar dat er een eenvoudig, eerlijk en realistische lijn zal komen.
En met realistisch weet u ook dat er vast fouten gemaakt kunnen worden, dat ik ook niet de wijsheid in pacht heb noch de toekomst tot 6 cijfers achter de komma kan voorspellen (pun intended).
Dus kom maar op! Verras me!

EEnzame SchizofrEEN | 23-08-23 | 22:55 | 2

Alle Hoge scholen dienen te worden voorzien van goede ladders.

R. Skickr | 23-08-23 | 23:05

@R. Skickr | 23-08-23 | 23:05: mijn tegenbod: iedere student die naar een hoge school gaat, een rugzakje (met parachute)..

EEnzame SchizofrEEN | 23-08-23 | 23:12

In een Karaoke Bar, Funky Monkey op Koh Lanta, de hele tent op de kop gezet door alle tafels langs te gaan en te vragen of ze samen met mij dat kutnummer van Oasis wilden zingen. Niemand wist het van elkaar en toen mijn liedje werd omgeroepen liepen er ineens 80 man richting het podium en hebben we de zaak "afgebroken". De foto's daarvan staan na jaren nog op hun site, want ze vonden het zelf ook een aardig feestje. Ook nog een weergaloze "Here I Go Again" ingezet en met zn allen het zwembad ingesprongen.

Whitesnake
youtu.be/WyF8RHM1OCg?si=HqqszzjTiqmGK...

R. Skickr | 23-08-23 | 22:55

Tijd voor een mopje:
Een man besluit tijdens een lange autorit om ergens een vers kopje koffie te halen.
In een boerengat stapt hij een café in, en doet zijn bestelling aan de bar.
Een paar krukken verderop zit een jongeman strak voor zich uit te kijken.
Terwijl de man geniet van zijn koffie, ruikt hij plotseling een flinke stank.
Hij kijkt om zich heen, en vraagt aan de jongeman:
'Jee, wat stinkt het hier. Ruik jij dat ook?'
“Joah?'
“Het lijkt wel poep. Dat ben jij toch niet?'
“Joah.'
“Maar jongen toch! Dat kan toch niet? Moet je niet even een schone broek aantrekken?'
“Neej. “K bun nog nie kloar.'

SNAFU | 23-08-23 | 22:54 | 3

Moest verschrikkelijk lachen :)

Cornelis12 | 23-08-23 | 23:09

Logisch. Anders heb je twee volle broeken.

vladimirows | 23-08-23 | 23:21

De Nachthap (1).

Vannacht voorbereid, want vandaag drukke dag met het herfst-klaar maken hier!

Vandaag van AH een dikke bloemkool geleverd gekregen (gelukt!). Kon ‘m niet laten liggen voor 0,99!

Maar hoe maken we die klaar?

Met een slap papje en van die nootmuskaat uit 1999 die voelt als stukjes hout? Nee toch?

Rauw zoals ie is.
Rauw met single malt cocktail-saus!
Rauw met Boursin?
Rauw met honing-mosterd-dressing.

Soep helder met stukken.
Soep gepureerd, evt gebonden.
Soep in gulyas leves (de dunne paprika-soep) met dille en gerookt spek

BBQ in plakken met knoflook-peterselie-olie!

Oven licht geblakerd met een olie van kummel of komijn!
Ovenschotel met aardappelpuree en gehakt en kaas en paneer erop.

Gestoomde bloemkoolrijst uit de keukenmachine, met div saus.

Gekookte bloemkoolcurry met kerrie enzo, zoals die gele kool van de Chinees!
Gekookt met (ham-)kaassaus!
Gekookt met ham en kaas erop alla witlof.
Gekookt met roomboter en een snuifje fijne noot uit de Drogheria-molen!

Gefrituurd op z’n Siciliaans, met paneermeel erop!
Gefrituurd op z’n Japans, met dun Tempura-beslag!

In een kampvuur gegooid in zilverfolie met gerookte spekjes ertussen?

wilderst | 23-08-23 | 22:53 | 4

Kunt u ook een heel simpel gerecht uitleggen? Iets van patatten met een stuk karbonade met wat groenvoer als aanvulling. En dan echt heel goed gemaakt. Dat je gelukkig word van iets vrij eenvoudigs, maar het nooit zal lukken met je beperkte kookkennis.

Xaphan | 24-08-23 | 00:00

@Xaphan | 24-08-23 | 00:00: Natuurlijk kan ik dat!

Juist om alles perfect te doen, neem ik steeds een onderdeel, omdat het anders een heel lang verhaal wordt...

Maar het -jouw wens- komt hier op neer:

Patatten in de tijd van het jaar, dus nu verse pangebakken zachtjes.

Karbonade zonder been aub, anders zelf eraf snijden, en inspecteren voor evt stukjes. BBQ of goeie pan.

Groenvoer kan vanaf nu weer warm. In seizoen zijn snijbonen. Gooi ze in de aankoopzak naar de ene kant en snijd in 1x alle kontjes af! Nog eens de andere kant en klaar. Dan strepen snijden van 1 cm. Koken in kokend water met ruim zout 8 minuten zonder deksel, dan blijven ze mooi groen en piepen in de mond.

Zeer goed afdruipen! Afmaken met roomboter, zwarte peper en nootmuskaat uit Drogheria-molentje

wilderst | 24-08-23 | 00:28
▼ 1 antwoord verborgen

@Keestelpro. Kees kan jij effe tegen de PSV spelers zeggen dat ze in de thuiswedstrijd tegen de Rangers de ballen continu hoog voor de goal gooien zodat de Jong ze er in kopt. Met dat getik op het middenveld scoor je niet.

Cornelis12 | 23-08-23 | 22:50 | 3

Goeie tip!

En breed houden dus ook

wilderst | 23-08-23 | 22:52

Als PSV thuis net zo speelt als in Glasgow winnen ze.
www.fcupdate.nl/voetbalcompetities/in...
Als je deze statistieken kunt overleggen is de overmacht normaliter groot genoeg.

keestelpro | 23-08-23 | 22:58

Trouwens heb je vanavond die wedstrijd Molde - Galatasaray gezien?
www.fcupdate.nl/voetbalcompetities/in...
Molde maakte het spel en domineerde de hele wedstrijd.
En toch gingen de Turken er met de volle winst van door in de blessuretijd.
3 schoten op doel, alle 3 er in. Tja ook dat is een kwaliteit...

keestelpro | 23-08-23 | 23:13

De Kinks? Komt-ie... over de beperkingen van het working class-bestaan.
Kinks - Shangri-La
www.youtube.com/watch?v=Kt0IXkIVvo4
(Toch een tikkeltje positiever dan het sombere Dead End Street.)

J.P.Drapeau | 23-08-23 | 22:49 | 1

Staat vaak “ik” in het stuk.

Rattus | 23-08-23 | 22:42 | 4

Vroeger toen ie nog veel zoop stond er vaak 'hik' in zijn stukken.

keestelpro | 23-08-23 | 22:55
▼ 1 antwoord verborgen

Simpel,
Maar wel een hele goede oude tijd.
Twenty 4 Seven - Slave To The Music | COUNTDOWN (1993).
www.youtube.com/watch?v=QqWbUcJiCN4
Gdvr, 30 jaar geleden al.

Bad - Casey | 23-08-23 | 22:39 | 4

@Koppig | 23-08-23 | 22:50,
Toen was ik trouwens 2 ;D

Bad - Casey | 23-08-23 | 22:55

@Bad - Casey | 23-08-23 | 22:55: Daar voel je niks van ;)

Koppig | 23-08-23 | 23:03

@Koppig | 23-08-23 | 23:03,
Dat zei Thijs ook ;)))

Bad - Casey | 23-08-23 | 23:05
▼ 1 antwoord verborgen

Goedenavond Arthur,
Kastelein een rondje en nummertje namens mij.
In het bijzonder een wodkaatje voor Arthur.
Twenty 4 Seven - Is It Love ( Mickey ;))
www.youtube.com/watch?v=q9zVfoQkHto
Proost !

Bad - Casey | 23-08-23 | 22:34

Het begin van het einde van de zomer is hier…vreselijk!

Ik ben er volop mee bezig. Zoals jullie weten ben ik een perfectionist en planner en een man van de seizoenen.

Dus ik heb vandaag het deck van mijn huur-maisonnette (inmiddels al 515 euro p/m sinds 1 juli) herfstklaar gemaakt. En dat is geen sinecure voor een kreupele!

Want dan heb ik het over 7,5 x 3 meter. Voor het beeld: daar past in de lengte een 20-persoons tafel op, en dan kun je er nog steeds overal omheen lopen!

Natuurlijk is het wat anders ingericht, met zoals velen van jullie weten de yucca, de meloenen, een 20 jaar oude olijfboom op kaarsrechte stam en niet te vergeten de 2 BBQ’s voor de grill-DJ!

De BBQ’s, daarvan heb ik de ijzers schoongemaakt, zodat ze niet gaan schimmelen. Hun jas aandoen is nog te vroeg hoop ik!

De laatste meloen van de 6 stuks opbrengst is geplukt en de planten zijn gerooid. Zonder die dip in juli waren het er veel meer geweest! Maar ik klaag niet: het project is geslaagd, yes!

Ik heb ma ook een plant gegeven, die ging in de volle grond, met dus veel meer potentieel dan in een pot, maar leverde niks op. Die meloenen hebben echt hitte nodig, ook in de nacht liefst 18 graden minimaal, en hier op het deck met de hete stenen door de zon op het zuiden lukt dat wel.

Het luxe ligbed is weer ge-origamied tot z’n kleinste vorm en het enorme kussen ervan is in de meterkast geperst met klik en run.

De 3 meter-parasol is ingeklapt en staat binnen, maar staat nog net achter de deur te trappelen, met zicht op buiten!

De fakkels ga ik zo ontsteken om leeg te branden op deze heerlijke avond! Daarna gaan de bovenkanten in de opslag. Mieniemieniem…

twitter.com/beschaafdrechts/status/16...

wilderst | 23-08-23 | 22:32 | 15

@keestelpro | 23-08-23 | 22:54: Haai, ik verwachtte je al hierop!

Daarom schreef ik "het begin van het einde van de zomer".

Dagen met 28 graden zullen we nog weinig zien, alsook avonden met licht na 21.00 uur, en bijbehorend krijgen we max 15 graden vanaf 23.00

wilderst | 23-08-23 | 23:42

Voor mij komt de winterdip eraan. Elk jaar weer, en al een heel leven lang. Gelukkig krijg je daar dan een fantastische sterrenhemel voor terug. Maar zelfmoordgedachten zijn in de wintertijd geen vreemd iets. En dat ligt allemaal aan de kosmische zaken. Dat maakt het ongrijpbaar.

Xaphan | 24-08-23 | 00:17

@Xaphan | 24-08-23 | 00:17: Ja is kudt.

Ik denk altijd: ik wil nog 1 zomer! En dat sleept me er doorheen

wilderst | 24-08-23 | 01:55
▼ 12 antwoorden verborgen

Grappig dat mensen die sociaal ontzettend zwak zijn -ondanks intelligentie- en geen échte aansluiting weten te krijgen met gesprekspartners, zichzelf altijd als 'verbaal sterk' omschrijven.

letopuwzaak | 23-08-23 | 22:31 | 3

Nou niet altijd hoor.

John McClane | 23-08-23 | 22:35

Moet ik dat hele stuk gaan lezen zeker, ga ik niet doen.

Koppig | 23-08-23 | 22:37

@John McClane | 23-08-23 | 22:35:
Nee ok. Ik zie het wel geregeld. Terwijl iedereen dan de wenkbrauwen fronst.
Zo ook bij Kaag; iedereen ziet dat ze een laag inlevingsvermogen heeft en alles is nogal aangeleerd. Verder een intelligente vrouw, maar 'verbaal sterk' is ze niet. Niet op de inhoud en niet op betrekking.

letopuwzaak | 23-08-23 | 22:39

Mag hopen dat die poster een grap is? Dat kan toch helemaal niet?

Kartelmaster2000 | 23-08-23 | 22:31 | 7

@SterF... | 23-08-23 | 22:47:

Ik zie mensen zonder geloof ook zat domme dingen doen, dus dat lijkt me niet het criterium.

de IJsman | 23-08-23 | 22:51

@de IJsman | 23-08-23 | 22:44:
Ik weet wel meer groepsvorming waarvan je kunt zeggen dat het bijzonder is en krachtig.

Schoorsteenveger | 24-08-23 | 09:20
▼ 4 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland