achtergrond

Geenstijl

Pijnlijke onduidelijkheid. '256 meerderjarige kinderen toeslagouders overleden'

Pijnlijke verwarring is pijnlijk

Kamer emotioneel

UPDATE MET KAMERBRIEF: Extreem pijnlijke blunder staatssecretaris De Vries. Ze haalde het aantal overleden kinderen dat nu ouder dan 18 zou zijn, door elkaar met het aantal kinderen dat ouder dan 18 was ten tijde van overlijden. Dat laatste aantal blijkt nu op 62 te liggen. Dat is nog steeds hoog, maar een stuk lager dan 256, of 259. Kamerbrief daarr

Er was gisteren enige opschudding in de Kamer over pijnlijke cijfers uit de toeslagenaffaire en voor u helemaal Jesse Frederik gaat en roept dat er uit deze cijfers juist blijkt dat er niets aan de hand is: even wat context. Een tijdje geleden kwamen (via een beslisnota bij de hersteloperatie, linkje hierrr, gaat om deel 3 en 4) opeens cijfers naar buiten over het aantal overleden kinderen van toeslagenouders. Toen bleken er 413 kinderen, die in aanmerking zouden komen voor compensatie, al overleden. Dat klinkt als enorm veel, het is ook veel, maar daarbij moet worden aangetekend dat relatief veel kinderen overlijden in hun eerste levensjaar (zie bijv. hier, er overlijden meer kinderen in hun eerste levensjaar dan in de 19 jaar daarna). In de cijfers die naar buiten kwamen was te zien dat 314 van de kinderen in hun eerste vijf jaren waren overleden. Het aantal overleden meerderjarige kinderen was volgens deze nota 43 (en niet 60 zoals De Vries gisteravond zei).

Bron: nota 18 november 2022

Bron: nota 18 november 2022

Gisteravond kwam de staatssecretaris in een debat over het herstel van de toeslagenouders opeens met nieuwe cijfers. Het totaal aantal kinderen dat was overleden bleek te zijn opgelopen naar 469. Dat is op zich niet vreemd, aangezien in de nota ook al stond dat er vermoedelijk nog meer overleden kinderen gevonden zouden worden, als meer mensen zich zouden melden voor het herstel van de toeslagenschade. Maar toen zei De Vries opeens dat er bij die 469 kinderen maar liefst 259 meerderjarigen zaten, later corrigeerde ze dit naar 256. 

Dat is, vergeleken met het staatje hierboven, een extreem aantal.  

Het zou namelijk aan de ene kant betekenen dat er minder minderjarige kinderen zijn overleden dan eerst bekend (mogelijke verklaring: wellicht vragen ouders van die kinderen geen extra compensatie aan). Maar aan de andere kant zijn er opeens meer dan 200 extra overleden meerderjarige kinderen van toeslagenouders. Dat is wel echt een hoog aantal en doet akelige dingen vermoeden over de oorzaak. Niet gek dat alle Kamerleden en de staatssecretaris niet meer wisten wat ze moesten zeggen. De staatssecretaris heeft beloofd de kwestie nader uitzoeken. Als het nieuwe cijfer echt 256 is, dan lijkt ons dat vooralsnog reden tot nader onderzoek. En liever niet door het CBS.

UPDATE (Zie boven) - Nieuwe cijfers

UPDATE (Zie boven) - Nieuwe cijfers

Dit dus

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Veilig Thuis! De A12-jeugd aan het woord: "Straks ga ik dood omdat de wereld niet meer bestaat"

Onverbiddelijke noot vooraf: het betreft hier jonge kinderen en elke ad hominem wordt per direct verwijderd met risico op een ban. Beperk u tot fenomeenbeschouwing en de rol van ouders, school en bredere omgeving.

@Spartacus | 18-09-23 | 13:00 | 386 reacties

Feynman en/of Feiten – Mogen kinderen naar huis?

Van de duizenden uithuisgeplaatste kinderen zijn er pas zeventien terug naar huis

@Feynman | 02-09-23 | 20:02 | 163 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.