achtergrond

Geenstijl

Bassiehof — Het volk krijgt het Huis van Oranje dat het verdient (en vice versa)

Alexander Pechtold en Pepijn van Houwelingen zijn de uitzondering

Gravin Eloise poseerde voor een televisieprogramma in badpak met een tot aangespoeld gemaakte en daar vond TV-orakel Angela de Jong wat van waarop een gepensioneerde homoseksuele EO-royaltydeskundige die inmiddels bijklust bij RTL Boulevard er natuurlijk óók een mening over had en uiteindelijk mocht de vader van het meisje niet ontbreken en onderwijl waren de onvermijdelijke BN’ers zich er ook tegenaan gaan bemoeien door en masse eveneens in badpak te gaan poseren.

Hermelijnenkoorts

Want waar de hermelijnenkoorts toeslaat zijn BN’ers nooit ver weg. Zie ook de door de Rijksvoorlichtingsdienst betaalde en geredigeerde podcast Door de ogen van de Koning waarin koning Willem-Alexander in tien afleveringen terugblikt op tien jaar koningschap, elke aflevering een jaar.

Afgelopen week spraken presentator Edwin Evers en de vorst over het rampjaar 2020 waarin het coronavirus toesloeg, Nederland in lockdown ging maar de monarch met zijn gezin op herfstvakantie naar Griekenland. Een beetje dom, zegt de koning nu. Evers wil weten hoe het zit met de adviseurs van de koning, was er dan helemaal niemand die zei dat dit wellicht geen goed plan was?

Edwin Evers: Maar waren er geen mensen die de inschatting maakten…

Koning Willem-Alexander: Een heleboel mensen hebben later gezegd ‘wat ben ik dom geweest, het spijt mij verschrikkelijk’.

Edwin Evers: Maar het gaat erom: waren er mensen die dat op voorhand zeiden?

Koning Willem-Alexander: Nee. Niemand.

Edwin Evers: Maar als dan niemand dat zegt, u bent er ook altijd nog zelf. Dan is er iets mis met de antenne van de koning.

Koning Willem-Alexander: De antenne stond afgesteld op wat wel kon. En niet op wat niet kon. En we hebben bijna driekwart jaar op dat moment altijd proberen aan te tonen, met de beperkingen, laat zien wat wel kan. En niet wat niet kan.

Het volk kon de vorstelijke vinger krijgen

Dit gesprekje wekt de indruk van een kritische onderdaan in gesprek met een deemoedige vorst maar niets is minder waar. Evers gaat er namelijk aan voorbij dat eerder dat jaar de vorst en vorstin al in opspraak waren omdat ze innig op de foto gingen met een Griekse restauranthouder. Een jaar later lapte de vorst op de Haagse Marktweg ook al de coronaregels aan de koninklijke laars en 2021 werd afgesloten met een illegaal feest in de tuin van paleis Huis ten Bosch. Niks een verkeerd afgestelde antenne, het volk kon de vorstelijke vinger krijgen.

Koningin Máxima en de digitale euro

Zo zijn er meer ongemakkelijkheden. Vorige maand werd bekend dat minister van Financiën Sigrid Kaag (D66) koningin Máxima tot de orde heeft moeten roepen vanwege haar enthousiasme over de digitale euro. Die betrokkenheid was Pepijn van Houwelingen – het enige FvD Kamerlid dat nog niet totaal verwapt lijkt – al langer niet ontgaan. Vorig jaar vroeg hij al om opheldering maar die wordt hem geweigerd door het kabinet werd hem onlangs verstaan gegeven; dat zou ‘de eenheid van de kroon’ maar in gevaar brengen.

Terecht vroeg de FvD’er daarom afgelopen dinsdag een debat aan dat op steun kon rekenen van PVV, Omtzigt, JA21, BBB en SP. Dat zag er zo uit:

Het debat werd dus - zonder enig argument - geblokkeerd door de coalitie.

Deze week probeerde ook iemand anders korte metten met de Oranjes te maken: oud D66-leider Alexander Pechtold riep zijn congres op de monarchie maar helemaal af te schaffen. Daarmee ging hij tegen de partijlijn in: de D66-fractie in de Tweede Kamer wil namelijk dat de ceremoniële functies van de koning behouden blijven. En zo geschiedde: de verzamelde D66’ers verwierpen de motie.

Het volk krijgt het Huis van Oranje dat het verdient (en vice versa)

Het lijkt erop dat de Oranjes zich voorlopig geen zorgen hoeven te maken over het voortbestaan van hun Huis. Wanneer een nichtje van de vorst onder vuur ligt schiet bekend Nederland te hulp, de koning wordt kritiekloos ondervraagd door één van hen; Edwin Evers. En als blijkt dat koningin Máxima een ongezonde invloed lijkt uit te oefenen op het kabinetsbeleid gooit de regering de luiken dicht en springt de coalitie in het gelid.

Het volk krijgt het Huis van Oranje dat het verdient (en vice versa). Oranjecritici weten zich nu eigenlijk alleen vertegenwoordigd weten door omstreden figuren als Alexander Pechtold en Pepijn van Houwelingen.

Door de gangen van het paleis klinkt een royale bulderlach.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.