Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Annus Horribilis 2023 — De laatste stuiptrekking van de schrijvende aap Don Arturo (17)

Arthur van Amerongen — dagboeken

Donderdag 27 april

Drinking’s funny. When I look back on it, all of our important decisions have been figured out when we were drinking. Even when we talked about having to cut back on our drinking, we’d be sitting at the kitchen table or out at a picnic table with a six-pack or whiskey. When we made up our minds to move…we sat up a couple nights drinking while we weighed the pros and cons. 

Raymond Carver in Gazebo, uit de bundel What We Talk About When We Talk Love. 

Wraakfappen

Op de website van het Parool zie ik een foto van een feestende en straalbezopen oranje meute bij De Blaffende Vis in de Westerstraat in de Jordaan, en heel eventjes lijk ik een aanval van Fear of Missing Out te krijgen. Homo sum, humani nil a me alienum puto. Ik strooi graag met Latijnse wijsheden, die ik eerst zorgvuldig moet googelen, want ik ben geen gympik maar een MAVO-klantje

Straks meer over homo’s (voor de liefhebbers). 

Ik durf trouwens bijna niet naar die klassefoto van de MAVO Beukenlaan in Ede te kijken en weet meteen weer waarom ik niet naar reünies ga (ook al word ik nooit uitgenodigd). Mijn idee van een lekker wijf is sinds 1973 in ieder geval flink veranderd. De stukken van die tijd waren Elby van Straten, Ina Joosten, Marjolein Bakker en Shirley Warlich en dat is vijftig jaar later niet meer voor te stellen. Net zo cool en geil als de matjes van Feyenoord begin jaren ‘80. En hoe kijken al die gay-hipster-millennials en halfwijven van nu, met hun knotjes, pratende kutten en al die pathetische tattoos over tien jaar terug op hun bespottelijke uiterlijk? 

Zouden er zieke geesten zijn die wraakfappen op klassefoto’s van 50 jaar oud? 

Uiteraard waren de pin-ups van de MAVO Beukenlaan in Ede onbereikbaar, zelfs als ik op klassenavonden peperdure Spaanse vlieg in hun glaasje cola donderde, en ze geen natte voeg kregen maar hooguit moesten kotsen in de rododendrons. Uiteindelijk ben ik ontknaapt door de allerdikste meid van de school, die een klas hoger zat, zweette als een rund en een bolle toet vol acne en steenpuisten had.

Ik schreef eerder over mijn vermeende FOMO oftewel de angst om iets te missen. Dat verwijst naar het gevoel of de perceptie dat anderen meer plezier hebben, een beter leven leiden of betere dingen meemaken dan jij. Het gaat gepaard met een diep gevoel van afgunst en tast het gevoel van eigenwaarde aan. 

Daar klopt in principe geen reet van, want ik wil dood noch levend gevonden worden tussen die teringmillennials in die grafstad 020, al helemaal niet op die godvergeten Koningsdag (à propos, ik heb slecht nieuws voor de reaguurders die wekelijks dwingend vragen wanneer ik nou toch eens dood ga. Ik sta al anderhalve maand droog en voel me fitter dan ooit! Lid van de Blauwe Knoop, rookvrij en flink aan het afvallen. Twee keer per dag half uur zwemmen in de Atlantische Oceaan voor mijn deur, twee keer drie kwartier met de honden strandwandelen, met de kippen op stok en om half zes weer op. Dat zal jullie leren, adderengebroed, mij deaud wensen. Maar dit terzijde).  

Ik word knettergek in het Mokum van nu, schiet schichtig heen en weer als een stokoud hertje, opgejaagd door trambellen, fietsers met een doodswens, psychopatische taxichauffeurs en een leger replicanten met rolkoffers. Overal loert het gevaar: lossende vrachtwagens die het verkeer blokkeren, levensgevaarlijke bouwputten, loerende straatrovers. En dan is er nog die stank van wiet, die als een smerige ouwe deken over Amsterdam hangt en de onophoudelijke stoet lekkere meisjes, net zo onbereikbaar als de chicks van de MAVO Beukenlaan in 1973. Ach, de huppelkutjes wonen straks in een rijtjeshuis in Vinexland, met twee blèrende koters en met registeraccountant Jaap Jan. 

Ik heb lang in de teringJordaan gewoond, om de hoek van de Blaffende Vis aan de Westerkade notabene, en vond het een naargeestig ghetto, vol opgeklopte vrolijkheid en valse jolijt. Die smerige lucht van goedkope parfum bij café Nol zit voor eeuwig in mijn geurenkabinet! De waarheid over die lieve lollige Jordaan is anders, luister maar eens naar die door merg en been gaande smartlap - met dodelijke afloop, zoals het hoort bij een smartlap - van Robert Long en Leen Jongewaard. 

Mijn buurman was Willem Oltmans, bijgenaamd de ‘Man van 8 miljoen’ en ‘De eenmotorige mug’. De huur van onze kamers, ter grootte van een schoenendoos, bedroeg 140 gulden. Willems hok stond tot de nok vol met zijn onuitgegeven memoires, met de hand opgeschreven in bruine cahiers. Ik heb er toentertijd wel eens eentje gelezen uit beleefdheid. Dat viel niet mee, want er was - hoe zal ik het niet al te vals uitdrukken - een enorme discrepantie tussen zijn vermaarde eloquentie en zijn talent als schrijver. Toch kon ik best lachen met Willem, vooral als hij op hete zomeravonden ging cruisen in het park of bij de pisbakken op de Wallen. Dan zag ik hem 's avonds vertrekken vanaf zijn kot aan de Westerkade, in hotpants en een minuscuul hemdje, en moest ik grinniken. Willem viel niet op mij, wat ik dan wel weer beledigend vond. 

Recht tegenover mij woonde Willem Ekkel. Die vierde altijd feest en de muziek schalde tot laat in de ochtend over de Lijnbaansgracht. Ik kwam hem wel eens tegen in De Kat in de Wijngaert, de huiskamer van Eddy Terstall, en dan riep hij steevast: “Tuur! Heb je een nakkie voor me?”. 

Achter de huizenblokken van de Westerkade staat het Marnixbad. Ik ging daar vijf keer per week zwemmen - dope en drank dienende - bij voorkeur vroeg in de ochtend zodra de deuren opengingen. Dat was geen pretje, omdat er gemiddeld zes mensen per baan waren die in file zwommen. Het wemelde van de valse nichten en daar had je zo ruzie mee als je je niet aan de zwem-etiquette hield. Jaren geleden las ik ergens dat er mohammedaans zwemmen voor islamitische vrouwen werd georganiseerd en dat de enorme ramen van het Marnixbad dan werden dichtgeplakt met papier zodat eventuele geile fappers niet naar binnen konden koekeloeren. Met terugwerkende kracht word ik ineens botergeil en trek me even terug met deze erotische kiek, waarde lezers. 

Sodom en Gomorra

Over homo’s gesproken: Amsterdam was in de jaren ‘80 een zuipend, neukend en drugsgebruikend vlooienmatras. Iedereen deed het met iedereen. Biseksualiteit was net zo vanzelfsprekend als demonstreren tegen Zuid-Afrika, speculatie, Outspan-sinaasappelen en kernwapens. Ik ging iedere maandag naar de gratis GG&GD-soakliniek op de Groenburgwal, zelfs als ik dat weekeinde niet was wezen stappen. Het was er ondanks de gruwelijke wachttijden altijd gezellig en leerzaam, tussen de leernichten, de hoeren en de studenten. 

Amsterdam werd pas echt een modern Sodom & Gomorra na de Kroningsrellen. De eerste Koninginnedagvieringen die daarna volgden, waren woeste anarchistische feesten met een hoog flikker- en krakersgehalte. Alles mocht en alles kon. Het epicentrum van de feestvreugde lag in het homoghettootje tegenover hotel L’ Europe. Begin jaren ‘80 stonden er op Koninginnedag makkelijk een paar duizend gillende geile nichten aan de Amstel, in de Halvemaansteeg en op de Halvemaansbrug. Het waren de hoogtijdagen van Manfred Langer, de eigenaar van Chez Manfred en later de IT. In een sombere bui denk ik wel eens dat die knettergekke, heerlijke en vooral promiscue feesten het voorspel waren voor het totale losslaan van Nederland, met SBS-programma’s als Over de Rooie als catalysator (snuifsnol en bazenpoeper Wendy die mensen voor een rug de drol van hun partner liet opvreten) en de waanzin na het halen van de Europese titel door het Nederlands elftal in 1988 als apotheose. Alles kon en alles mocht, vond men van Maastricht tot Den Helder en van Vlissingen tot Almelo, en bij voorkeur in Amsterdam.

Social

Vrijdag 28 april

There isn't any cure, besides just stopping. And how many of them can do that? They don't want to, you see. When they feel bad like this fellow here, they think they want to stop, but they don't, really. They can't bring themselves to admit they're alcoholics, or that liquor's got them licked. They believe they can take it or leave it alone – so they take it. If they do stop, out of fear or whatever, they go at once into such a state of euphoria and well-being that they become over-confident. They're rid of drink, and feel sure enough of themselves to be able to start again, promising they'll take one, or at the most two, and – well, then it becomes the same old story over again.

The Lost Weekend, Charles R. Jackson

The Lost Weekend is de bijbel voor mensen zoals ik, die met drinken gestopt zijn. Ik had het laatst met Rob Hoogland over schrijvers en drank, en hij kwam aanzetten met deze top 10. Ik zat daar als geheelonthouder totaal niet op te wachten natuurlijk, maar het was goed bedoeld 1. Ernest Hemingway, 2. James Joyce, 3. Charles Bukowski, 4. Jack Kerouac, 5. Truman Capote, 6. Dylan Thomas, 7. Tennessee Williams. 8. John Cheever, 9. Raymond Chandler, 10. Hunter Thompson. 

Gek eigenlijk dat Carmiggelt er niet tussen staat. Neem nou dit ontroerende gedicht, getiteld: Tekst voor een wijnkaart

O, drank, je hebt zoveel verpest

Toch ben je in mijn dorstig leven

altijd die ene hoer gebleven

die mij het diepste heeft gelest

Simon Carmiggelt stopte in 1972 radicaal met drinken, en hield dat vol tot zijn dood in 1987. 

Koninginnedag des Doods in Beiroet 

Hoe langer ik droog sta, hoe meer herinneringen aan gruwelijke bacchanalen er naar boven komen borrelen. Mijn gruwelijkste Koninginnedagviering was niet in Amsterdam, maar in Beiroet, begin jaren ‘90. Ik speelde correspondent voor het Parool en kreeg mantelzorg van mijn hospita Nouna, een moddervette vrouw met grijs, kort geknipt haar, uilenogen, een haakneus, een enorme vetkwab van onderkinnen en spierwitte, dikke uiers die altijd ‘per ongeluk’ uit haar gewaden floepten. Haar appartement bevond zich op de zesde verdieping van een afzichtelijk flatgebouw nabij het presidentiële paleis in de wijk Ba’abda. De lift was altijd stuk, de schacht zat vol spinnenwebben en stofdraden. Naast een rij houten brievenbussen waarvan de deurtjes uit de scharnieren hingen, was een vel papier op de muur geplakt, waarop met grote hanenpoten ‘garderie des anges’ was gekalkt. In een stoffige kamer lagen poppen, lego, treintjes en autootjes verspreid over de vloer, alsof er zojuist nog kinderen hadden gespeeld. Dit is mijn crèche, zei Nouna de eerste keer vol trots, mijn garderie des anges. Nouna vertelde dat ze geen kinderen had gekregen uit haar twee huwelijken omdat ze onvruchtbaar was. In de kamer die voor mij bestemd was stond een bed met hoge spijlen waarboven een handgreep bungelde. Op de muur boven het bed hing een schilderij van de maagd Maria, onder het bed stond een metalen po. Ze haalde de pispot snel weg en zei op haast verontschuldigde toon: ‘Ik heb twee jaar voor mijn vader gezorgd. Hij was doodziek en kon niet meer op zichzelf wonen. Maar je slaapt er niet minder om hoor', vervolgde ze geruststellend, ‘al is het matras misschien een beetje hard.’

Iedere ochtend sloop ze, gehuld in een oranje peignoir, mijn kamer in. Ik ging niet in op haar avances, zelfs al zou ik haar door eventuele bewezen hand- en spandiensten minder huur hoeven te betalen. Een dag voor de bewuste Koninginnedag arriveerde mijn goede vriend Egbert uit Amsterdam, die de homoseksualiteit had uitgevonden en verbeterd. Hij had een Warholesque t-shirt van Beatrix voor mij meegenomen, dat moest ik de volgende dag aan op de Koninginneborrel die onze consul gaf. Gedrieën keken we die avond televisie en Egbert droeg enkel een boxershort. Hij had zomaar eens stijve gekregen, wellicht door de hitte. Nouna sprong op hem af, kneep hem in zijn dikke lul en riep verrukt: ‘Ooooooh, comme il est grand.’ Daarna gingen we naar een discotheek aan de baai van Jounieh, die bomvol zat met Russische hoeren. We zopen een fles whisky van 100 dollar leeg en dansten we tot vermaak van alle aanwezigen een tango. Binnen de kortste keren was de dansvloer geëvacueerd omdat Nouna met haar zware lijf de hoeren dreigde te verpletteren. De portier verzocht ons uiteindelijk vriendelijk, doch dringend, de tent te verlaten, angstig kijkend naar Nouna, die driftig met haar handtas begon te zwaaien. De volgende ochtend was ik nog stomdronken en gingen we naar het duurste hotel van Beiroet, waar de viering van de Koninginnedag plaatsvond. Ik ging op kosten van het Koninkrijk der Nederlanden mijn kater wegzuipen. De consul had een bloedmooie dochter die antropologie studeerde aan de Universiteit van Amsterdam, waar ik een jaar eerder was afgestudeerd. Dat wordt neuken, dacht ik nog. Na de receptie ging ik met de bakvis en haar papa naar de The Blue Note in Hamra. Ik kon niet meer op mijn benen staan maar wist daar warempel nog op een kruk te kruipen. Het meisje vond mij wonderbaarlijk genoeg wel interessant en er hing seks in de lucht. Nouna en Egbert was ik allang kwijt geraakt, die schaamden zich dood voor mij. Toen donderde ik pontificaal van mijn kruk, bovenop op de consul. Ik droop af en kwam in de krochten van Beiroet terecht tussen de hoeren en Syrische soldaten die daar toen massaal gelegerd waren. Ik gaf wat drank weg aan twee apen uit de buurt van Aleppo en buiten op de Corniche kocht ik rond de zonsopgang nog wat blikjes bier voor mijn nieuwe vrienden. Ze zeiden dat ze cocaïne bij zich hadden en om mij onbekende redenen geloofde ik die onzin. Kom mee naar het strand, zeiden ze. Uiteraard probeerden ze mij te beroven, te vermoorden en tot overmaat van ramp ook nog te verkrachten. Een van de Arabische apen smeet een vol blikje Heineken op mijn smoel. Het litteken heb ik nog steeds, boven mijn neus, naast mijn rechteroog. Ik had blind kunnen zijn. Ik bloedde als een rund, mijn witte T-shirt met Bea was nu vuurrood, en ik kroop door het zand naar de taxi’s aan de Corniche. De apen bleven mij schoppen, iedereen in Beiroet was doodsbang voor ze in die tijd. Geen taxi mij mee wilde nemen maar het is me gelukt om naar het huis van Nouna te komen. Op 1 mei werd ik wakker met de vreselijkste kater ooit. Ik blijf het echter vreselijk jammer dat ik de dochter van de consul niet geneukt heb.

Social

Zaterdag 29 april

Hee, daar hebben we DJ Dimitri in het Parool, geïnterviewd door Peter van Brummelen, de leukste muziekjournalist van Nederland. Ik ken Dimitri nog uit de Roxy en ik moest wel schrikken van zijn prothese. Dimitri is helemaal met de dope en de drank gestopt en dat soort verhalen lees ik nu graag. 

Afkicken

“Op 1 april was ik acht jaar clean. En dan ook echt clean, hè: geen drugs meer, geen drank, zelfs geen sigaretten. Maar ik heb er lang over gedaan. Al in 2001 zat ik in een kliniek in Schotland, maar ik was er nog niet aan toe. Ik moest eerst helemaal tot de bodem. Ik heb ook drie jaar op een zorgboerderij voor verstandelijk gehandicapte jongeren gewerkt. Ik dacht: als ik maar van het nachtleven wegblijf en geen coke gebruik, dat komt het wel goed. Maar zo werkt het niet. En ik ben een cross-addict. Ik vond dat als ik geen coke gebruikte ik ’s avonds wel een biertje mocht. Maar dan liep dat weer helemaal uit de hand. Op het dieptepunt van mijn verslaving zat ik thuis de hele dag met de gordijnen dicht te gebruiken. Om dat te kunnen bekostigen moest ik af en toe wel een gig doen. Een vriend reed me daar dan heen. Het contrast was zo enorm: van dat donkere huis naar zo’n volle club. Hoe was ik zo ver gekomen? Muziek was altijd mijn grote liefde geweest, ik vond het heerlijk om een publiek in vervoering te brengen. Nu stond het me tegen, ik vond het eng, zelfs. Het was het moment waarop ik besefte dat er echt iets moest veranderen.”

Social

Zondag 30 april

It was one of those midsummer Sundays when everyone sits around saying, “I drank too much last night.” You might have heard it whispered by the parishioners leaving church, heard it from the lips of the priest himself, struggling with his cassock in the vestiarium, heard it on the golf links and the tennis courts, heard it in the wildlife preserve, where the leader of the Audubon group was suffering from a terrible hangover. “I drank too much” said Donald Westerhazy, at the edge of the Westerhazys’ pool. “We all drank too much,” said Lucinda Merrill. “It must have been the wine,” said Helen Westerhazy. “I drank too much of that claret.”

The Swimmer, John Cheever

De Blauwe Knoop-kerk

Quality time met Tita en Matcha. Er zijn momenten dat ik niet aan Jamba denk. Ik sta elke ochtend bij haar graf in de tuin te mijmeren, en ik ben echt blij dat ik haar vredig heb laten inslapen. Tita is bijna 14 en stram, maar Matcha houdt haar jong. Ze graven samen krabben uit en vreten die met veel genot op. Ik heb nog geen recept kunnen vinden voor de wenkkrab, die in het Engels fiddler crab heet. Het zijn grappige en vermakelijke beestjes maar niet opgewassen tegen de kaken van mijn hondjes. 

Sinds ik niet meer drink en geen dope gebruik, is mijn geest weer wat rustiger. Ik lees weer heel veel, pak elke dag willekeurig een boek uit mijn bibliotheek en lees dat binnen een dag uit. 

Vandaag The Book of Illusions van Paul Auster, een van mijn lievelingsschrijvers. Zo unheimisch als zijn boeken zijn, zo angstaanjagend is het familiedrama dat hem trof. 

Auster was married to the writer Lydia Davis. They had one son together, Daniel Auster, who was arrested on April 16, 2022, and charged with manslaughter and negligent homicide in the death of his 10-month old infant daughter, who consumed heroin and fentanyl he was using. On April 26, 2022, Daniel, who was found to be in possession of drug paraphernalia, died from an overdose. Daniel was also known for his association with the Club Kids and their ringleader Michael Alig, and was present during the killing of fellow Club Kid Andre Melendez.

Ik moet ineens denken aan de zoon van Huib Schreurs, die de directeur van de Groene Amsterdammer was, toen ik daar werkte. Mijn ex Olivia was de rechterhand van Schreurs tijdens zijn directeurschap van Paradiso. Mijn goede kennis Wouter Laumans over Morgan Schreurs: 

‘In 2012 schreef ik een portret over Morgan Schreurs. Dat is de zoon van Huib Schreurs, een bekende naam uit de Amsterdamse hippiescene die later onder andere directeur van Paradiso en De Groene Amsterdammer was. Morgan had in 1999, tijdens een met drugs doordrenkte nacht in Brussel, een 26-jarige moeder van twee jonge zoontjes vermoord door haar met de asla van een kachel op haar hoofd te slaan. Daarna roofde hij haar huis leeg en stal haar auto. Morgan was dertien jaar op de vlucht voor justitie geweest voordat hij werd opgepakt. Wat ik vooral een fascinerende vraag vond: als je zoiets gruwelijks op je geweten hebt, hoe kun je dan dertien jaar lang met jezelf leven? Later heeft hij gezegd dat pas toen hij in de cel zat, hij eindelijk een nacht kon doorslapen.’

De Morgen: Vader Hubertus Schreurs (65) hoorde zijn zoon Morgan dertien jaar niet. "Hij ging stelen, spijbelde, dronk en rookte. Hij werd getekend door de zelfmoorden van zijn baas en zijn ex-vrouw, toen liep het definitief verkeerd. Ik hoorde hem dertien jaar niet, tot ik in de krant las dat hij gezocht werd voor moord. We hadden stil verdriet." Morgan leek voor het eerst emotie te tonen, schaamte. "Ik heb hem nooit geweld zien gebruiken, wel veel cocaïne", besloot Hubertus.

Morgan Schreurs kreeg in 2014 25 jaar gevangenisstraf. 

Ik krijg veel post van verontruste vrienden en kennissen, of ik nu ook nog religieus ga worden. Nou, ik ben al lid van de Blauwe Knoop-kerk, dat lijkt mij meer dan genoeg. Mijn enige genot is het fappen op 50 jaar oude klassefoto’s. 

Van de blauwe knoop zijn betekent 'nooit alcohol drinken, tegen het drinken van alcohol zijn'.

De blauwe knoop in deze uitdrukking verwijst naar het blauwe insigne dat de mensen droegen die zich in de tweede helft van de negentiende en de eerste helft van de twintigste eeuw inzetten om het drankmisbruik tegen te gaan. De drank veroorzaakte in die tijd veel sociale ellende, vooral onder arbeiders, aldus het Groot Uitdrukkingenwoordenboek van Van Dale (2006). De strijd tegen alcoholmisbruik was onderdeel van de zogenoemde 'sociale kwestie', het vraagstuk hoe de positie van de economisch zwakkeren verbeterd kon worden (wat onder meer huisvesting, beloning en gezondheidszorg betrof). Overigens werd de blauwe knoop later een blauw schildje, maar van het blauwe schildje zijn heeft het nooit tot een uitdrukking weten te brengen. Het Woordenboek der Nederlandsche Taal verwijst bij de blauwe knoop naar het Engelse blue ribbon. Volgens Riemer Reinsma (in het boekje Gezegden uit 1998) hadden ook de Engelse drankbestrijders een blauw insigne (een blauw lint). Waarom de kleur blauw werd gebruikt, is niet bekend.

Om de zondag toch nog iets sacraals te geven, kijk ik naar de complete opname van de Four Horsemen, het legendarische gesprek tussen Richard Dawkins, Sam Harris, Christopher Hitchens and Daniet Dennett.

Maandag 1 mei

De dag van de Arbeid is nog echt een dingetje in Portugal. Nu ik van de blauwe knoop ben, kan ik ook weer oprecht genieten van socialistische strijdliederen. Die zullen mijn God particle wel kietelen. Neem nou deze schitterende Morgenrood van het gemengde koor Stem des Volks. Ik krijg daar gewoon een stijffie van. Het lied werd in het begin van de twintigste eeuw gecomponeerd door Otto Willem de Nobel; de tekst is van Dirk Jelles Troelstra (broer van Pieter Jelles Troelstra)

Morgenrood, uw heilig gloeien

Heeft ons steeds den dag gebracht

Breek toch door, o lichtvernieuwer,

In den groten volk'rennacht

Laat uw gloren hope geven

Hun die worst'len in den nacht

Geef hun moed in 't voorwaarts streven

Tot hun 't daglicht tegenlacht

Tot hun 't daglicht tegenlacht

Morgenrood, in worst'lend zwoegen

Hebben zij naar u gesmacht

En in de nachten, treurig duister,

Uw verlossend werk verwacht

Roze gloed kleurt reeds de wolken

D'ochtendwind ruist door de blaân

Weldra is voor alle volken

't Schitterend zonlicht opgegaan

't Schitterend zonlicht opgegaan

Het socialisme is natuurlijk de perfecte vervanging van het calvinisme. De rooien geloven als de klimaatsektariers en de gekkies van Bij1 in een nieuwe hemel en een nieuw aarde. Ik niet. 

Dinsdag 2 mei 

Eten met buurman Bart. Hij is trots op mij. Tijdens mijn correspondentschap in Israël was ik weer eens gruwelijk dronken geworden met mijn mattie Conny Mus van RTL4, dat zijn herinnering tot een zegen mag zijn. Conny was met zijn bolide ‘op de automatische piloot’, zoals hij dat noemde, naar zijn huis in Ein Kerem in Jeruzalem terug gezoefd, en ik waggelde in de stromende regen naar een vriendinnetje. Ter hoogte van het Hilton gleed ik uit en donderde met mijn volle gewicht op mijn rechterhand. Het bot kraakte en vol afgrijzen zag ik dat mijn hand bijna los aan mijn arm bungelde. Op de eerste hulp in het Ichilov-ziekenhuis weigerden de artsen mij te helpen omdat ik te dronken was. Wanhopig belde ik Mus. Hij keerde onmiddellijk om naar Tel Aviv. Na enige bemiddeling wist Mus de artsen tot een operatie over te halen. “Yehiyeh besseder, het komt goed, sprak een chirurg genaamd Boris geruststellend in gebroken Hebreeuws. Ik had luidkeels geschreeuwd dat ze dat ook tegen premier Rabin hadden verteld toen die, nota bene op mijn verjaardag, op sterven na dood in hetzelfde ziekenhuis arriveerde. De chirurg trok bleek weg en verdween. Na een half uur kwam hij terug en zei tegen dat een operatie uitgesloten was omdat ik niet verdoofd kon worden omdat ik te weinig bloed in mijn alcohol had. Het personeel kon met moeite een grijns onderdrukken toen Boris het alcoholpromillage bekendmaakte. Er is maar een oplossing, sprak de Rus vastberaden, en greep mijn pols beet. Met zijn rechtervoet zette hij zich af tegen het bed en rukte met zijn volle gewicht aan de arm. Ik vloog bijna tegen het plafond van de pijn. Zes maanden later, toen het gips er af mocht, bleek de pols geheel te zijn genezen. Eind goed al goed, of, zoals de neo-Hebreeërs zeggen: sof tov, ha kol tov.

Social

Woensdag 3 mei

Vandaag weer wat vrolijk werk van Raymond Carver gelezen. Vooral het gedicht Gravy beklijft. 

Gravy

No other word will do. For that’s what it was. Gravy. Gravy these past ten years. Alive, sober, working, loving and being loved by a good woman. Eleven years ago he was told he had six months to live at the rate he was going. And he was going nowhere but down. So he changed his ways somehow. He quit drinking! And the rest? After that it was all gravy, every minute of it, up to and including when he was told about, well, some things that were breaking down and building up inside his head. “Don’t weep for me,” he said to his friends. “I’m a lucky man. I’ve had ten years longer than I or anyone expected. Pure gravy. And don’t forget it.”

Gravy

Daar moet een opwekkend liedje over de demoon alcohol bij! Mosterd en Ronaldo vinden The Kinks kut maar ik vind het de beste band van de wereld. 

Laat mij vrolijk afsluiten met de onvergetelijke Harry Nilsson: I’d Rather be Dead. 

Reaguursels

Inloggen

Stuiptrekkingen - het houdt niet op, niet vanzelf. Blijkbaar

welatenheterbijzitte | 04-05-23 | 09:59

Uit dat Kaag-stukje:
"Het kabinet moet op zoek naar miljarden vanwege financiële tegenvallers zoals de stijgende rente op de staatsschuld..."
Het kabinet had natuurlijk ook nooit kunnen voorzien dat hun geleen ooit weer eens duurder dan gratis had kunnen worden.
Maar goed, kabinetten vergaan en het klootjesvolk blijft wel dokken.

funda | 04-05-23 | 09:38

Ach ja de jaren "80 in Amsterdam waren fijne jaren.. club Mazzo aan de Rozengracht, Odeon aan de Singel, Flora Palace (later de IT), Roxy, Escape, Melkweg, Cooldown opende zijn deuren,, The Shorts of London op Rembrandstplein op zondagmiddag, café Reynders op Leidseplein, studentendiscotheek Tijl Uilenspiegel, The Lucky Star, The News in korte Leidsdwarsstraat, Baghwan discotheek op de Oudezijds..... helaas vergane glorie!

johnyl | 04-05-23 | 09:15 | 1

Wie dacht ooit dat de 'No Future'-generatie achteraf de leukste tijd heeft gehad?

funda | 04-05-23 | 09:20

Hoe doe je dat eigenlijk, herdenken? Paar minuten stil zijn en denken aan mensen die je nooit gekend hebt?

Ichneumonidae | 04-05-23 | 08:56 | 5

Wellicht. Bijvoorbeeld de veertien omgekomen verzetsstrijders die deel uitmaakten van een verzetsgroep van 16. Eén van de twee overlevenden (hij overleed in 2017) kende ik erg goed, als je begrijpt wat ik bedoel.

PPuk | 04-05-23 | 09:09

Iedereen heeft wel familieleden die geleden hebben onder de oorlog. Misschien dat u de moeite kan nemen bij uw eigen familie navraag te doen... tenzij u van Duitse afkomst bent natuurlijk want die |"haben es nicht gewusst"

johnyl | 04-05-23 | 09:19
▼ 2 antwoorden verborgen

@neonreclame | 04-05-23 | 09:07: Nee? Maar wel in Zuidoost? Hoe kan die dan niet lekker zijn..? Of wil jij gewoon niet delen... *Kijkt voedselnijdig*

anja | 04-05-23 | 09:29

In 010 was ook een Surinaamse eettent aan de beurt. Zouden Surinamers zich nu ook in de strijd mengen om het kostbare feestpoeder?

De_fluitlokker | 04-05-23 | 09:30

@anja | 04-05-23 | 09:29:

Ik maak zelf wel een portie voor je anja... Smaakt niet,maar wel met liefde...

De_fruitlokker.. Laten we het niet hopen... Blijft er hier ook niks meer van over....

neonreclame | 04-05-23 | 09:41
▼ 9 antwoorden verborgen

Hoeveel laatste stuiptrekkingen doet een mens eigenlijk, gemiddeld gezien?

funda | 04-05-23 | 08:49 | 2

Eén.

Kapitein Sjaak Mus | 04-05-23 | 08:52

acht

De_fluitlokker | 04-05-23 | 09:35

Roxane van Ieperen in Vrij Nederland:
"De BBB-stem werd in de meeste commentaren gebracht als proteststem tegen Den Haag en het stikstofbeleid. De boer tegen de plucheplakker, het platteland tegen de stad, de barbecue’er tegen de klimaatdrammer, de migrant versus de ‘oorspronkelijke’ bewoner – alle platgeslagen identitaire tegenstellingen kwamen voorbij.
Zelden ging het over dertig jaar afbraak van publieke voorzieningen, een scheefgegroeid belastingstelsel en een bedrijfsleven dat de belangrijkste politieke dossiers gijzelt. Dat de winst van de agro-industrie nu wordt gezien als een zege van de ‘normale Nederlander’ is de vervolmaking van het identitaire rookgordijn. Die zege is geen protest tegen de kabinetten-Rutte, het is het product ervan."

cugel | 04-05-23 | 08:39 | 4

@funda | 04-05-23 | 08:51: En logisch als steeds dezelfde partijen het verzieken en verkloten. En is dat nieuw? Ik kan me herinneren dat sinds de dood van Fortuyn het heel normaal is om bij voorbaat bepaalde partijen buiten te sluiten.

First Contact | 04-05-23 | 08:56

@First Contact | 04-05-23 | 08:56: Ik verwacht in de toekomst een wetenschappelijke studie die historisch vastlegt hoe enorm schadelijk deze uitsluitingen en de wegkijkerij zijn geweest voor onze maatschappij (en onze democratie).
Kortom: de puinhopen van het geDeug.

funda | 04-05-23 | 09:16

@funda | 04-05-23 | 09:16: Dat wegkijken heeft ervoor gezorgd dat veel mensen compleet immuun zijn geworden voor de voorspelbare reactie. Woorden zoals 'extreemrechts' zijn hol en hebben geen lading meer, hoe tragisch dat ook is. En op dat punt zijn we nu aangekomen: het vertrouwen bij een groot deel van de kiezers compleet zoek.

First Contact | 04-05-23 | 09:22
▼ 1 antwoord verborgen

Is er al een datum bekend van wanneer ?

Astronomen in de Verenigde Staten hebben gezien hoe een gasreus groter dan Jupiter door een ster werd ’opgegeten’. De zonachtige ster was al eeuwenlang aan het ’opzwellen’ en werd uiteindelijk zo groot dat hij de planeet verzwolg. Volgens persbureau AP is het ’een somber voorproefje’ van wat er met de aarde zal gebeuren als onze zon verandert in een reus en de vier binnenste planeten van het zonnestelsel opslokt.
www.telegraaf.nl/nieuws/1707998709/st...

Cornelis12 | 04-05-23 | 08:35 | 10

Zo tussen de 5 en 8 miljard jaar, alvast wat sunblock kopen.

bijna_raak | 04-05-23 | 09:08

@Bierum | 04-05-23 | 08:45: ff de agenda erbij pakken.. nee, die dag komt slecht uit. Kunnen we die erna doen? Dan is het ook weekend en missen we niet het nieuwsoverzicht van Schizo, dus dat komt veel beter uit.

anja | 04-05-23 | 09:09

Kunnen we niet wat extra tijd afkopen met benzinebonnen?
@Anja, ik zal proberen het in het oud Nieuws te zetten als het gebeurd is, als tenminste dan GS niet verboden is.

EEnzame SchizofrEEN | 04-05-23 | 09:48
▼ 7 antwoorden verborgen

Goedenmorgen..
Vrienden vriendingen en vriendinnen

@Arthur, hulde, Broeva, Haro, hou vol, kunnen wij nog lang van je wandelingen genieten, ik vind het een gedurfde prestatie..

Misschien mag ik de aanwezige gasten ongevraagd op een alcoholische anekdote vergasten.

Ergens begin jaren 90 was ik werkzaam op een sleepboot bij aanleg van de Storebelt brug, daar moesten ten behoeve van 18 brugpijlers, stukken klei weggebaggerd worden, opgevult met steen, grote steen, filterdoek en stortsteen voordat de enorme beton constructies geplaatst konden worden.

Een wirwar van bakken, pontons, kraanpontons, kraanschepen, zeebakken, peilboten en pendelboten met uitvoerders.
Eén van de aanwezige grote kraanpontons was de Eendracht www.dredgepoint.org/dredging-database... , doende om de allergrootste rotsblokken (cover 4 - stenen van 4 ton en zwaarder) netjes onder water op te stapelen als zeewering, daarbij botst het ponton vaak op diezelfde keien en scheurtjes en lekkage horen bij dat schip als sok en voet.

Dat gebeurde dus, op een Dinsdag de dag voor Woensdag aflos dag

Stelt u zich het kraanponton voor, half onder water, allemaal bootjes, mannetjes met slangen pompen en alles wat bij zo'n chaos hoort.
Daar komt Cor met z'n peilboot, Cor zijn maat was de kok op de Eendracht en die hebben saampjes meer liters weggeklokt dan een kameel op vakantie..

Woensdag Aflosdag, Cor moest scheren,
Loopt door een laagje water dat over dek liep naar de hut met z'n scheerapparaat, gaat de hut in, steekt stekker in het stopcontact, huh d'r beurt niks, Cor, je kunt niet scheren, ponton is lek de generator staat uit, geen stroom, geen koffie, geen scheren, 'Oh' zegt Cor
Schuifelt door het laagje water weer terug naar z'n eigen bootje

-

Na 5 minuten, deurtje open, kwam Cor weer aan, met z'n scheer apparaat, door het water lopend, naar de hut, 'Cor je kunt niet scheren, we staan onder water', 'oh zegt Cor en schuifelt weer terug..

-

Hij is daarna nog 11 keer terug geweest met z'n scheerapparaat
Die ene hersencel bleef maar roepen, JOEHOE SCHEREN, MORGEN NAAR HUIS

IK heb kerels van 200 kilo zien huilen van het lachen als dat deurtje weer open ging..

Was trouwens wel de laatste keer dat Cor nog op het werk kwam..

AldNuut | 04-05-23 | 08:35 | 2

Logisch. Thuis kon ie wel scheren.

Piet Karbiet | 04-05-23 | 08:56

@Piet Karbiet | 04-05-23 | 08:56: Goed verhaal van AldNuut, maar deze ene zin als uitsmijter maakte hem helemaal af. Wat zijn jullie toch onteggenzeggelijk grappige mensen hier! Mijn dag is goed. Ik hou van jullie!

anja | 04-05-23 | 09:13

Heeft Dion hosmo?

eerstneukendanpraten | 04-05-23 | 08:15 | 3

Dion Graus?

goedverstaander | 04-05-23 | 08:21

Geen idee, zou kunnen.

De_fluitlokker | 04-05-23 | 08:24

Dion DiMucci?

John McClane | 04-05-23 | 08:50

Trouw heeft in een onderzoek naar verzetsvrouwen een archief ontdekt op een zolderkamer in New York. Dat bestaat uit onder meer tientallen brieven van mensen die actief waren in het Nederlandse verzet.

Cornelis12 | 04-05-23 | 08:07

Is er geen Gordon nieuws?

De_fluitlokker | 04-05-23 | 08:00 | 2

Uit opgeduikelde WhatsAppjes blijkt dat de immens populaire zanger een terugval heeft gehad in zijn drugsgebruik:
"Oke Gavin ik wil open en eerlijk met je zijn, zodat je me misschien begrijpt. Wanneer je niet te bereiken was kreeg ik een enorme terugval, net zoals vroeger. Ik heb iemand gebeld en hij gaf me coke."
Alles wat je krijgt hoef je niet te kopen. Toch lijkt het me beter dat hij bij Arthur in de leer gaat.

goedverstaander | 04-05-23 | 08:20

Goedemorgen nachtploeg!
Is de vijf al in de klok?

*Koffie zetten doet... *

Wijze uit het Oosten | 04-05-23 | 07:56 | 2

Elke vijf minuten weer, meneer. Elke vijf minuten.

EEnzame SchizofrEEN | 04-05-23 | 08:24

Goedemorgen, ah lekker, ik lust wel een bakkie. Want was al door het nieuwsoverzucht heen en wachtte met smaad op dit potje koffie... Maar waarom is de vijf zo belangrijk? Borrelen kan in principe toch al vanaf drie uur? Vind ik althans. Nou ja, niet als ik op werk zit natuurlijk, dat staat zo raar, zo'n fles wijn op bureau..

anja | 04-05-23 | 09:18

Zo zie je maar weer. Coke of vrouwen zou geen lastige keuze moeten zijn. Iggy Pop is er ook te laat achtergekomen.
youtu.be/KmJWD9jQvhc

Deflatiemonster | 04-05-23 | 07:55

Ik zag een commercial op tv over de hoortestdagen bij audicien Schoonenberg op 4 en 5 mei. Nu hoop ik maar dat u geen afspraak heeft staan voor vanavond om acht uur.

goedverstaander | 04-05-23 | 07:44 | 3

Dat niet, wel een examen.

EEnzame SchizofrEEN | 04-05-23 | 08:35

Het is dan zó stil, dat je een knoop van een uniform kunt horen springen.

Papa Jones | 04-05-23 | 08:35

@EEnzame SchizofrEEN | 04-05-23 | 08:35: Moet je dan twee minuten stoppen met schrijven?

anja | 04-05-23 | 09:31

Op nuchtere maag, heerlijke verhalen weer.

Gewoon een andere wereld, die zonder alcohol. Enjoy!

Zomaarwat | 04-05-23 | 07:25

Nog ééntje dan!

Het is Star Wars dag! May the Force be with you!

Ik zit nog even te twijfelen om naar de dodenherdenking te gaan in mijn stormtrooper pak, of als jedi. Mijn vrouw gaat uiteraard in het prinses Leia bikini-pakje dat ze 10 jaar geleden heeft gekocht. Wel jammer dat je de gouden bandjes niet meer ziet door de kwabben, maar och, om haar nu gelijk Jabba te noemen.
(Sorry, lief! Is maar grapje!)

EEnzame SchizofrEEN | 04-05-23 | 07:14 | 2

Baby yoda masker en een lege grote aardappelzak is ook een idee... zal het wel goed doen bij de jeugd

Kartelmaster2000 | 04-05-23 | 07:24

Als Chewbacca, wookiees, heb je lekker weinig tekst. Ik zou alleen niet op de Dam tijdens de minuut stilte gaan brullen.

Schemerlamp | 04-05-23 | 07:38

Rare timing van Zelensky om hier op 4 mei te landen.

Piet Karbiet | 04-05-23 | 07:12 | 8

Er zijn in wo2 in Kamp Amersfoort ook 80 Russen dood geschoten net voor het einde. Daarnaast ook de nodige dood gegaan door de honger. Plus honderden doorgevoerd naar werkkampen in Duitsland met hetzelfde lot. Dus zo eenduidig is de herdenking ook niet.

Schemerlamp | 04-05-23 | 07:50
▼ 5 antwoorden verborgen

ZO maar een vraagje.
Vanochtend zitten we met één oog de televisie in de gaten te houden wegens nieuws, komt er een reclame van Patty Brard langs. Een cremetje dat onder haar naam verkocht wordt bij de Kruid-drogisterij.
Wat ons opviel was dat deze hele reclame extreem flets is, de afstandsbediening al in de hand om het beeld bij te stellen, tot het logo van de drogist er overheen kwam in mooi fel rood.
Is dit nou slim van 'onze' Patty? Inhoudelijk is het al niks, waarschijnlijk een paar vriendinnen geregeld, bevriende cameraman en op Fivver een editor geritseld, maar het geld was op voor een echte editor.
Nou ja. Inmiddels meer oud Nieuws te zien... Iets met een songfestifal dat beter gaat of zo.

EEnzame SchizofrEEN | 04-05-23 | 07:08 | 3

Vaseline lens? Bekend van jaren 50 Hollywood en later pron.

horsteknots | 04-05-23 | 07:20

@horsteknots | 04-05-23 | 07:20: Nou, daar lijkt het deels op. De kleuren zijn over de hele breedte compleet naar beneden gedraaid. Er is geen één kleur die opvalt. Alles is grauw. Tot de logo er dus overheen wordt geplaatst; dit is duidelijk door een andere editor gedaan en het rood is er echt kneiterhard rood.
Ennuh, van pron uit de jaren vijftig heb ik geen verstand!

EEnzame SchizofrEEN | 04-05-23 | 07:30

@EEnzame SchizofrEEN | 04-05-23 | 07:30: Ik heb geen televee en een goede addblocker op de pc. Maar de motivatie lijkt mij duidelijk. Ze droogt niet erg mooi op. Geen crempje wat daar tegenop kan.

horsteknots | 04-05-23 | 07:41

oud Nieuws.

* Bron- en contactonderzoek hielp weinig tijdens covid pandemie.
* KLM betaalde al 19 jaar nauwelijks winstbelasting.
* Dode en gewonden na schietpartij in wachtkamer ziekenhuis.
* Stakingen AH zijn opgeschort.
* Trump verklaart onder ede: verkrachting? Verzinsel!
* Zelensky in Nederland, niet officieel bij dodenherdenking.
* Knooppunt Empel krijgt vangrails in bocht.
* Preventief fouilleren in Rotterdam gestart na explosies.
* TV providers bieden 180 miljoen voor Eredivisie rechten.
* Ter Apel heeft max ingesteld: 2000 asielzoekers.
* Wilde staking bij VDL Nedcar.
* Achterhaald communicatiesysteem (C2000) blijkt door onder andere inferieure omvormers van zonnepanelen niet goed te werken voor hulpdiensten. Is pas drie jaar bekend.
* Miljarden nodig voor leger-pensioen; 8,5 miljard gereserveerd door Kaag.
* Onontdekt zolderarchief in VS bevat schat aan materiaal over Nederlands verzet.
* Toezichthouder ACM vindt dat verzekeraars voor de overstapdeadline klaar moeten zijn met onderhandelingen over zorg. Overstappers wisten niet welke zorg vergoed ging worden.
* Brand in Russische raffinaderij na mogelijke drone-aanval.
* Er lijkt Marvelmoeheid op de treden.
* ‘Welkom, wanneer vertrek je weer?’: hoe Denemarken asielzoekers afschrikt.
* Kosta Kecmanovic (13) verdachte schoolmassamoord Servië had lijst met te executeren namen.

Weer: sluierbewolking met wind. 18 tot 23 graden.

Koffie. Niks meer, niks minder. Hoorde gisteravond dat 'up-selling' een bekende truc is van koffiezaakjes, dus je vraagt een koffie en gelijk vraagt de barista of je ook niet een koekje of een taartpuntje er bij wil hebben, vers gebakken..
....
Nou, oké, iedereen een croissantje er bij. Chocolade, jam of kaas er bij, stroopwafel...

EEnzame SchizofrEEN | 04-05-23 | 06:53 | 14

Marvelmoeheid. Leuk gevonden, en als het waar is is dit voor mij nu al het woord van het jaar. Én een reden voor een feestje.

Muxje | 04-05-23 | 08:41

@MickeyGouda | 04-05-23 | 08:38: Uiteraard! Dingen die losstaand van elkaar lekker zijn, kunnen in samen niet verkeerd zijn. *Denkt weemoedig terug aan haar eerste cronut*

anja | 04-05-23 | 09:40

@anja | 04-05-23 | 09:40: cronut?!
Is dat nou toch weer? Een croissant met 'een vleugje coconut'?

EEnzame SchizofrEEN | 04-05-23 | 09:55
▼ 11 antwoorden verborgen

Oud nieuws: Tijdens de coronapandemie gingen mensen nauwelijks naar de teststraat omdat zij door de GGD waren opgebeld. Het bron- en contactonderzoek, dat mensen waarschuwde nadat iemand in hun omgeving positief had getest op Covid-19, hielp de verspreiding van het virus dus niet echt remmen.

Miljoenen euro's verkapte uitkeringen aan GGD telefonisten dus

Kartelmaster2000 | 04-05-23 | 06:43 | 3

Goedemorgen!
Hij stond al in de lijst!
Het verbaast me niets. Één van de vele ideetjes die in paniek zijn ontstaan, hoogstwaarschijnlijk met de allerbeste bedoelingen (hoop ik dan maar).
Positief aspect is dat mensen destijds geconfronteerd werden met hoeveel anderen ze eigenlijk contact hebben. Alleen kostte het een berg, deed een beetje.

EEnzame SchizofrEEN | 04-05-23 | 06:56

@EEnzame SchizofrEEN | 04-05-23 | 06:56: vond het zelf wel bijzonder interessant, daarom bakte ik al een tegeltje. Inderdaad vorig jaar besefte ik me ook dat het al snel een niet te stoppen lawine van contact momenten zou zijn. Nu wachten op de croissantjes..

Kartelmaster2000 | 04-05-23 | 07:14

@Kartelmaster2000 | 04-05-23 | 07:14: moet je wel zeggen wat je erop wilt. En.. *gaat op fluistertoon verder* ik ken ook iemand die kent iemand die zegt dat 'ie ook cronuts kan regelen..

anja | 04-05-23 | 09:44

Altijd leuk om te lezen. Maareuh,... als ik het goed begrijp is het de hoogste tijd om de tekening van Cortes aan te passen?

horsteknots | 04-05-23 | 06:30

Vind het allemaal maar wat, al die conflicterende meningen. Mensen welke jubelend meer oorlog willen, maar puntje bij paaltje zie ik ze niet opstaan en zich melden vd loopgraven van Bakhmut. Dat vind ik dan laf gedrag en ben ook benieuwd naar de namen en rugnummers van deze oorlogspluggers. Enfin, vandaag dodenherdenking. Opdat we nooit vergeten en dit nooit meer willen.

Maak er een zinvolle dag van, luitjes.

Unsinkable-Sam | 04-05-23 | 05:15 | 3

Jij ook, Sam. Voor wat betreft die oorlogspluggers: sommige mensen moeten zaken helaas eerst aan den lijve ondervinden voordat ze de ernst ervan begrijpen.

MickeyGouda | 04-05-23 | 06:30

Soldaten gingen ook jubelend de trein in bij aanvang van WW1. Overigens komt deze domme oorlogsgeile meningen vaak van dezelfde groep welke maar wat graag de boeren wil slopen; infantiele cijferlikkers.

Kartelmaster2000 | 04-05-23 | 06:46

Dank je, jij ook! Zinvol is een goede beschrijving.. dat ga ik proberen.

anja | 04-05-23 | 09:45

Iets teveel serieuze menschen hier.
Trust allen.

TheOne48 | 04-05-23 | 04:41 | 3

Dat klinkt best serieus... trusten!

Unsinkable-Sam | 04-05-23 | 05:16

Slapen is ook een serieuze bezigheid. Met je ogen dicht gaan liggen in een donkere kamer en wachten tot het gaat gebeuren. Het moment waarop blijft me fascineren dat je dat net niet meer bewust meemaakt. Soms gebeurd er niks en lig je maar te wachten. Ik troost me dan maar met de gedachte dat ik dan wel uitrust. Welterusten!

Schemerlamp | 04-05-23 | 07:12

Wie zijn al die mensen..?
Maar goed, ik voel me gelukkig niet as gesproken. The Beatles - Fool on the hill.

anja | 04-05-23 | 09:47

Leuk, beetje Lilly Allen achtig.

TheOne48 | 04-05-23 | 04:12

Door een mix van verbazing dat iemand dat allemaal meemaakt in één leven en bewondering dat je het kunt overleven en na zoveel jaren nog kunt opschrijven om heel veel lezers aan het denken te zetten, viel me op dat ik het in een ruk door met open mond heb gelezen, 't niet kon geloven en nog een keer van begin tot eind tot me moest laten doordringen. Als iemand ooit het leven van Arthur van Amerongen wil verfilmen, zal het nooit lukken een acteur te vinden die de hoofdrol aandurft... Alleen Arthur zou dat kunnen maar ik vraag me af of hij het nog een keer allemaal wil meemaken...

De scene op het strand van Beiroet en 'het rechtzetten van de breuk in de hand' in Israël alleen al...
Beroving, mishandeling, bijna verkracht en vermoord door 'apen uit de buurt van Aleppo' deed me huiveren; ik besef dat ik daar nooit levend vandaan was gekomen maar eerst nog door de krochten van de hel had moeten gaan en wellicht liever al dood was geweest.

Dat bracht me op een ander misselijkmakend onderwerp, en 'wegkijken' is hier geen optie!

Op Geenstijl zijn er de laatste tijd enkele artikelen gepubliceerd over pedofilie. Vanuit het wokisme wordt er door sommigen getracht ook de P aan het LGBT+ alfabet toe te voegen. Uit de reacties van de Geenstijl reaguurders blijkt de immense afkeer hiervan maar Geenstijl is (helaas) niet representatief voor de Nederlandse bevolking en daarom is dit geen garantie dat er t.z.t. anders over wordt gedacht in de maatschappij. Kijk maar eens hoe snel 'woke' een prominente positie in de berichtgeving kon veroveren en daardoor het hele politieke denken op z'n kop wist te zetten. Overigens, de helft van de beelden van kindermisbruik die wereldwijd worden geproduceerd, zijn ondergebracht op Nederlandse servers en dat motiveerde Grapperhaus destijds om de producenten ervan te willen opsporen. Zijn inspanningen leverden weinig op want kinderporno is in de meeste landen niet eens illegaal!

Een andere vorm van seksueel onacceptabel gedrag is necrofilie. Het bezorgt me 'schrijfkramp' om over dit onderwerp te schrijven maar de tekst van Van Amerongen bezorgde me ook al rillingen dus ga ik dapper door met het schrijven van deze reactie.

Ik las dat necrofilie binnen de islam legaal is en ook wordt gepraktiseerd.

Misschien leest U, Arabist en deskundige in zo'n beetje alles wat zich in het Midden Oosten afspeelt en heeft afgespeeld, de commentaren van de reaguurders nog na en zou U hier Uw licht daarover kunnen laten schijnen... Ik hoop het; dit is 'n taboe onderwerp maar wel dermate afschuwelijk dat we er niet de kop voor in 't zand mogen steken!

Ik heb geen enkel idee in hoeverre de beweringen over necrofilie binnen de islam kloppen. Uit de onderstaande teksten blijkt dat necrofilie in oude islamitische geschriften wordt toegestaan omdat de profeet zich er als eerste zelf aan heeft bezondigd. De onderstaande teksten hebben betrekking op dit onderwerp en zijn voorzien van een bronvermelding en soms heb ik er linkjes aan toegevoegd. De eerste tekst heb ik vertaald omdat die over Mohammed gaat en de tweede omdat er ook nog goedkeurend gesproken wordt over seks met dieren.

Wellicht kan dhr. van Amerongen op dit blog aangeven of en in hoeverre deze teksten over necrofilie en bestialiteit kloppen en ook binnen de Europese moslimgemeenschap voorkomen?

twitter.com/jihadwatchRS/status/16523...

“The prophet of Allah took off his gown and put it on Om Ali and slept with her in her grave and they kicked dirt on him, saying: ‘Oh messenger of Allah, we saw you do something no one else has ever done.’ He said: ‘I dressed her in my gown, so she can wear the gowns of paradise and I slept with her in her grave to relieve her of the torments of the grave.’”
("Allah's profeet trok zijn toga uit en deed hem Om Ali aan en sliep met haar in haar graf en zij schopten aarde over hem heen en zeiden: 'O boodschapper van Allah, wij zagen u iets doen wat niemand anders ooit heeft gedaan.' Hij zei: 'Ik kleedde haar in mijn toga, zodat zij de toga's van het paradijs kan dragen en ik sliep met haar in haar graf om haar te verlossen van de kwellingen van het graf.'")
(Kanz al-‘Ommal in Sunan al Aqwal wa al-Af’al, vol. 16, p. 158)

Als dit klopt, was Mohammed niet alleen een pedofiel maar ook nog een necrofiel.

“There is no restriction against sex with a dead woman or an animal.”

"Er bestaat geen verbod op seks met een dode vrouw of een dier."

(Mohammad Al-Sherbini Al-Khateeb, Al-Iqna3 fi Hal al-Faz: Abu Shoja’a (Beirut: Dar al-Fikr, 1994, vol. 2, p. 521)
“There is no need to rewash a dead woman if her husband has sex with her after she dies….And there is no punishment for anyone who has sex with a dead woman or limits sex to sex with a dead woman.” (Abd Al-Hameed Al-Sharawani, Howashi al-Sharwani (Al-Qubra, Egypt: Al-Maktabah Al-Tojariah, 1983, vol. 1, p. 263)

“Anas said: ‘I was present when the daughter of God’s messenger was being buried. He was sitting beside the grave and I saw his eyes shedding tears. He then asked, “Is there any of you who did not have sexual intercourse last night?” Abu Talha replied that he had not, so he told him to go down into her grave, and he did so. Bukhari transmitted it.’” (Mishkat al-Masabih 1715)
“Shafi’i, Hanbali, and Hanafi books reveal: Sexual intercourse with a dead wife is ‘not adultery,’” Youm 7, September 21, 2017:
The assertions of Sheikh Sabri Abdel-Raouf, the author of the fatwa on sexual intercourse with a dead wife, that it was not a fatwa but rather transmitted from the books of the previous imams, prompted “Youm 7” to search for the origin of these old books, and the surprise was, that the man did not state his own opinion, but rather quoted from the books, as he has already said.
We searched for his first book, “Explanation of the Short Description of Al-Khalil in Maliki Jurisprudence.” The matter was easy: in a search of “the chapter on adultery” and what is related to it, which defines the idea of “adultery” and what are the matters related to it, and who should be subject to the hadd punishment, the text was as follows: “As for the husband, if he intercourse with his wife after her death, before or after her, then there is no punishment for him.”
So this is the first text that Sheikh Sabri Abdel Raouf told us, upon which he based his statement or fatwa, the husband who had sex with the wife after her death, in any way, it is not adultery, and the hadd is not applied!
As for the book “Jahd al-Muhtaaj fi Sharh al-Minhaj” by the Shafi’is, it also said: “There is no restriction upon sexual intercourse with a dead person, according to the more correct view.” The footnote commented: “There is no restriction upon sexual intercourse with a dead person, according to the more correct view, because this is something that is alienated from nature, and the perpetrator shall be reprimanded or punished.”
Here the Shafi’is are more clear. Rather, this is what Sheikh Sabri Abdel Raouf said, that it is an act that is not in the nature of humans, and they resent it, and likened it to drinking urine, so there is no need to put a general punishment, rather it is a punishment that is left to the ruler.

Angélica de Sancé | 04-05-23 | 03:52 | 4

Enkel wat engers uit Amsterdam en aanhangers van D66 steunen onze vieze kindervrienden. De gemiddelde Nederlander heeft er ook een spuughekel aan

Kartelmaster2000 | 04-05-23 | 04:31

Lekker begin van de dag. Voor het zingen de zerk uit.

Piet Karbiet | 04-05-23 | 07:03

Gelukkig zijn er in Europa maar zo'n 26 miljoen mensen die zich verlaten op dit hallucinante stukje proza. J'accuse...! Voorts pleit ik voor de herinvoering van het taboe. Iedereen die ook maar hint op het normaliseren van sex met kinderen moet verbaal overgoten met pek en veren. Sommige zaken horen in de kast te blijven, bij voorkeur met een zwaar hangslot erop. Tot hier en geen millimeter verder.

MickeyGouda | 04-05-23 | 07:03
▼ 1 antwoord verborgen

In the book Al-Mughni by Ibn Qudamah, he said that the matter has two sides, one of which is that it is forbidden, and one of them is that it is not subject to a prohibition, which is the stance of Abu Hanifa and Al-Shafi’i, meaning that Ibn Qudamah Al-Maqdisi here says that Abu Hanifa and Al-Shafi’i said that it is not forbidden.
It was not difficult to find the books on which Sheikh Sabri Abdel Raouf relied. It was an easy matter. The books of the Hanafi, Shafi’i, and Maliki schools of jurisprudence said it, and it is a larger issue than the professor at Al-Azhar University, it is a “case of old books” with everything in them.

“Moroccan Cleric Abd Al-Bari Al-Zamzami: Husbands May Have Sex with Dead Wife’s Corpse; Women May Use Carrots as Vibrators,” www.memri.org/tv/moroccan-cleric-abd-... March 24, 2012:
Following are excerpts from an interview with Moroccan cleric Abd Al-Bari Al-Zamzami, a member of the International Union of Muslim Scholars, and from an address delivered by Al-Zamzami. The interview was posted on the Internet on May 11, 2011 and the address on March 24, 2012.…

Abd Al-Bari Al-Zamzami: A few days ago, I was asked by the Al-Sabbah newspaper about men who have sex with their dead wives. The truth is that this question took me by surprise, and I asked the journalist whether there really are people who do this deplorable and disgraceful act, which is not to be expected from a normal, balanced person. Only a mentally or psychologically unbalanced man would do such a thing.
In any case, I do not have the right to prohibit things. Fatwas are not shaped according to one’s will or whim. Rather, they reflect the law of Allah.
Therefore, I do not have the right to prohibit that act merely because I consider it deplorable.
The evidence I relied upon in this case was that a wife’s death does not sever her relations with her husband. A wife’s death does not sever her marital relations with her husband. She remains his wife post mortem, in the Hereafter, just as she was his wife in her lifetime.
It is perfectly clear that marital relations are not severed by a wife’s death. She remains her husband’s wife. This being the case, the husband has the right to do whatever he wants with her. For instance, he may kiss her. It is common for a husband to kiss his wife after her death, out of love and sorrow. This is something that is done, and there is nothing wrong with it.
The fact that such an act is permissible does not make it commendable or even acceptable. Having sex with your wife’s corpse is permitted but not commendable.

“Egypt’s women urge MPs not to pass early marriage, sex-after-death laws: report,” by Abeer Tayel, www.jihadwatch.org/2012/04/egypts-wom... April 25, 2012:
Egypt’s National Council for Women (NCW) has appealed to the Islamist-dominated parliament not to approve two controversial laws on the minimum age of marriage and allowing a husband to have sex with his dead wife within six hours of her death according to a report in an Egyptian newspaper.
The appeal came in a message sent by Dr. Mervat al-Talawi, head of the NCW, to the Egyptian People’s Assembly Speaker, Dr. Saad al-Katatni, addressing the woes of Egyptian women, especially after the popular uprising that toppled president Hosni Mubarak in February 2011.
She was referring to two laws: one that would legalize the marriage of girls starting from the age of 14 and the other that permits a husband to have sex with his dead wife within the six hours following her death….
The controversy about a husband having sex with his dead wife came about after a Moroccan cleric spoke about the issue in May 2011.
Zamzami Abdul Bari said that marriage remains valid even after death adding that a woman also too had the same right to engage in sex with her dead husband….
But it seems his view on partners having sex with their deceased partners has found its way to Egypt one year on.
Egyptian prominent journalist and TV anchor Jaber al-Qarmouty on Tuesday referred to Abdul Samea’s article in his daily show on Egyptian ON TV and criticized the whole notion of “permitting a husband to have sex with his wife after her death under a so-called ‘Farewell Intercourse’ draft law.”
“This is very serious. Could the panel that will draft the Egyptian constitution possibly discuss such issues? Did Abdul Samea see by his own eyes the text of the message sent by Talawi to Katatni? This is unbelievable. It is a catastrophe to give the husband such a right! Has the Islamic trend reached that far? Is there really a draft law in this regard? Are there people thinking in this manner?”…

“Taliban has sex with dead bodies, reveals Afghan woman who came over to India,” August 22, 2021: www.opindia.com/2021/08/taliban-has-s...
A woman who has come over to India from Afghanistan has revealed that Taliban has sex with dead bodies. The woman, called Muskan by www.opindia.com/2021/08/taliban-has-s... worked in the police force in Afghanistan and has come to India due to fear of the Taliban and lives in New Delhi….
She continued, “They rape dead bodies too. They don’t care whether the person is dead or alive… Can you imagine this?” Muskan said that if any woman worked for the government, they would suffer a terrible fate….

“Pakistan: Unidentified men dig up the grave of a teenage woman and rape her corpse, 17 accused being interrogated, investigation underway,” www.opindia.com/2022/05/pakistan-dig-... May 7, 2022:
On May 5, Thursday, some unknown men dug out the corpse of a teenage girl and raped it in the Chak Kamala village in Gujrat, Pakistan….

Dat er elke twee uur een vrouw wordt verkracht in Pakistan, een land dat 'trots is op zijn gezinsgerichte waarden' is inmiddels algemeen bekend. Maar de hartverscheurende aanblik van hangsloten op de graven van vrouwen zegt mij dat de hel bestaat en dat die zich in Azië bevindt en haar tentakels tot in Groot-Brittannië uitstrekt. In het VK zijn de Pakistanen berucht vanwege het verkrachten van duizenden kinderen (Telford, Rotherham) en konden ze 30 jaar lang ongestraft hun gang gaan omdat de Britse overheid niet durfde ingrijpen om maar niet beschuldigd te worden van discriminatie!
"Wat is de waarde van een vrouw in een seksueel gefrustreerde samenleving anders dan een gemakkelijk toegankelijk speeltje waarvan de ledematen kunnen worden gedraaid voor de grillen 'van meneer'?..."

Angélica de Sancé | 04-05-23 | 03:52 | 2

Met alle respect. Ik vind het zeer irritant die lappen tekst met jouw meninkje.
Probeer het aan een krant te verkopen ofzo, je eigen column.

TheOne48 | 04-05-23 | 04:04

Mooie dodenherdenking zal dit worden. Vraag aan de lezers: hoeveel Nederlandse doden zijn er gevallen in Oekraïne dankzij de agressie van ene VVP? Ruime schattingen zijn acceptabel.

Barbara Streisand - Don't lie to me.
www.youtube.com/watch?v=kNrj87Q-4Yk&a...

Ik ben weer weg. Sterkte daar.

GrandMechantLoup | 04-05-23 | 03:49

Pagina opent niet.

TheOne48 | 04-05-23 | 03:28

Ik heb ineens zin om te bunkeren.

TheOne48 | 04-05-23 | 03:11

Beste Arthur, je schrijft beter nu je niet meer drinkt. Bij de volgende aflevering zal ik vertellen hoe ik stopte met roken en drinken. Succes!

Rhenium | 04-05-23 | 02:07 | 1

Als je dit doet zal ik je tegel(s) aanvullen met mijn stappen en ook waarom. See ya next wednesday !

LD69 | 04-05-23 | 02:09

Fascinerend, die plaatjes!

Argyronauta | 04-05-23 | 01:40

Ik raad de dobbelaars in het aandeel Ajax aan om er -zoals voorspeld- glad afstand van te nemen.

Het was een gratis kans, maar helaas mocht het niet zo zijn. Met de EL wordt het een jaar dood geld

wilderst | 04-05-23 | 01:05

Iets anders, de Oekrainse President Zelensky is in Nederland aangekomen. Groot en positief nieuws!

Après toi | 04-05-23 | 00:36 | 29

@Oprisp | 04-05-23 | 03:01:

Weet niet of Trump wel aan onze kant zou staan met zijn America First slogan..

Wattman | 04-05-23 | 03:03

@Wattman | 04-05-23 | 02:56: Je had het makkelijk kunnen oplossen. In ieder geval niet stiekem de afspraken mbt expansie NAVO naar het oosten te verzetten. Tel van Baalen, Verhofstadt cs daar bij en Vladje gaat tegensputteren.
Ik hoop dat er een overeenkomst wordt gesloten met wat delen ad oostkant van de Dnepr. En dat Zelensky wat inbindt.
Maar iets zegt me dat dat niet gaat gebeuren..

Oprisp | 04-05-23 | 03:07
▼ 26 antwoorden verborgen

Leuk stukje. Sterkte en volhouden Arthur!

Deurdonderer | 04-05-23 | 00:33

Het stamcafe is geopend vanaf nu, Proost. Herhaling Het stamcafe is geopend vanaf nu, Proost. En neem er eentje van mij.

youtu.be/l9VFg44H2z8?t=18

pegaje | 04-05-23 | 00:27

Hoe is het afgelopen met de slak in het zakje gesneden sla.
Heeft Florence de dieren-ambulance gebeld?

Jan Dribbel | 04-05-23 | 00:20

Wel wat Roxy Music fans hier geloof ik. Live in 1973:
watch?v=6LspMHCeyCw

UnderTheDevil | 04-05-23 | 00:16 | 1

Duurt wel lang.. die laatste stuipen.

kleybeuker | 04-05-23 | 00:05

Happy 4 mei, rokjesdag!

wilderst | 04-05-23 | 00:01 | 2

Vlag halfrok.

Papa Jones | 04-05-23 | 00:03

*kransvoetbaldag

Flightless bird | 04-05-23 | 00:06

Shut up and dance

Koppig | 04-05-23 | 00:01 | 1

Arthur, sterkte en het komt wel goed. Over een maand of 2 voel je jezelf een stuk beter. Dus een liedje voor jou. En hou vol!

B.B. King - The thrill is gone

Zalwelweer | 03-05-23 | 23:57 | 3

Lieve MickeyGouda, de zorgzame hoedster van menig verweesd uitje;)

LD69 | 04-05-23 | 01:03

@LD69 | 04-05-23 | 01:03:
Gna. Misschien is het eerder een gebrek aan impulsbeheersing.

MickeyGouda | 04-05-23 | 06:51

Megan Trainor= No

Koppig | 03-05-23 | 23:54 | 1

Arthur klinkt als iemand die God nodig heeft, maar niet voor Hem open staat omdat zijn ego te groot is.

de IJsman | 03-05-23 | 23:49 | 19

@LD69 | 04-05-23 | 00:57: Ik heb dan ook bijna nooit pijn. Of ik ben mentaal heel sterk, dat kan ook.

Après toi | 04-05-23 | 01:01

@Après toi | 04-05-23 | 01:01:

Ik ook niet, en dan ? Een hoge pijngrens is geen garantie en bovendien beschik jij niet over je leven maar een hogere macht, je DNA, pech of wat dan ook...

Steve Jobs was mentaal ook sterk...

Wattman | 04-05-23 | 01:06

@Après toi | 04-05-23 | 01:01:
'bijna nooit pijn. Of mentaal heel sterk'
I can shake you(r) hands.

Nooit wat gebroken, geen definitieve kanker meegemaakt, acné was uiteindelijk ook geen probleem. Afgezien enkele financiële rampen (die hooguit in de verre verte een relatie met gezondheid kunnen hebben) heb ik op dat vlak geen problemen.
En toch: Wish Me Luck !"

Ik denk persoonlijk dat een pijnloos leven niet meer dan normaal is. Talloos velen onder ons – de absolute meerderheid – hebben dat leven geleefd, leven het nu en mogen het verwachten.

Helaas en helaas is het geen vanzelfsprekendheid, de minderheid die in werkelijkheid pijn heeft en voorbij 'het paracetamolletje' is nog steeds een minderheid teveel.

LD69 | 04-05-23 | 01:09
▼ 16 antwoorden verborgen

Bijzonder dat er in academische kringen geen ruimte bestaat voor discussie mbt de Oekraïne:
Een tekst van de Utrechtse hoogleraar conflictstudies Jolle Demmers op de site van de universiteit werd vorige week verwijderd na felle online kritiek op de inhoud.

Kop: In Oekraïne wordt niet één conflict uitgevochten, maar vijf tegelijkertijd.
In de tekst benadert Demmers de oorlog als een „cluster van conflicten”. Die gaan om „militaire invloedssferen en veiligheid”, maar ook om „economische afzetmarkten, energie, de positie van de NAVO en de wapenindustrie”.

De UU twitterde een aanbeveling: „De oorlog in Oekraïne wordt veelal voorgesteld als een duel, David versus Goliath. Maar dat is onterecht, betoogt hoogleraar conflictstudies Jolle Demmers.”

Op Twitter werd Demmers’ betoog gefileerd door Ruslandkenner Marit de Roij, die er het effect van „hardcore Russische desinformatie” in herkende.

De Universiteit Utrecht reageerde in etappes op het rumoer. Op de site kwam eerst de melding dat kritiek „serieus” werd genomen. En toen dat „verschillende standpunten, conclusies, bewoordingen en nuances bijdragen aan het wetenschappelijk en maatschappelijk debat”. Daarna werden alsnog enkele passages aangepast. Uiteindelijk werd het hele stuk vervangen door nieuwe passages over het „duiden van geweld”.

de IJsman | 03-05-23 | 23:43 | 6

Maar wat vindt Maarten van Rossem, de UU historicus, hiervan?

Schemerlamp | 04-05-23 | 00:18

Een Universiteit is geen plek voor wappie-geleuter.

Après toi | 04-05-23 | 00:34

@Après toi | 04-05-23 | 00:34:
De echte Universiteit Van Nu gaat Full Woke met gebedsruimtes, praten over gevoelens en hoe woorden kunnen kwetsen, inderdaad.

funda | 04-05-23 | 08:47
▼ 3 antwoorden verborgen

Niet of weinig drinken maakt me ook rustiger maar dan krijg ik weer allerlei ideeën en plannen en raak ik zo enthousiast dat ik hyper wordt en dat dan weer moet dempen met een glaasje …
Zo is de cirkel weer rond.
Knap dat je even gestopt bent Arthur.
Het valt niet mee maar hou vol!
Mooi verhaal weer!

laurentius | 03-05-23 | 23:41

Ik zit die plaatjes nog eens te bekijken welke Arthur in zijn verhaal heeft geplaatst en het valt op dat er bij twee van die plaatjes door figuren met een irritant vingertje wordt gewapperd.

Wat zijn dat toch voor mensen?

Nuuk | 03-05-23 | 23:40 | 1

Mensen met een 'boodschap' die het hokje aanwijzen waar jij – zondaar – in mag kruipen. Het hokje dat hun goed dunkt.

LD69 | 04-05-23 | 00:21

Hey Tuur,
Een goede eerste stap, maar let op je zit nu in je '3 month high'. Oftewel nu is alles fantastisch, je maakt enorme winst in het leven door te stoppen met overmatig drinken.
Je schreeuwt het van de daken! Nooit meer!
Totdat je na drie maanden genormaliseerd bent en de nieuwe dingen als vanzelf zijn.
De kunst is om dat door te pakken en nooit meer terug te vallen.
Helaas is dat het moeilijkst..
Heel veel succes!

DeKees | 03-05-23 | 23:37 | 1

Waarom dat 'nooit meer terug te vallen' ? Het is niet het moeilijkst, het is bijkans onmogelijk.
Laat Arthur gewoon zijn lever een vakantie gunnen, zes of zelfs twaalf maanden. Maar dat monomane "Nooit Meer" is in feite de oorzaak van een heleboel problemen. En ik kan het weten.

LD69 | 04-05-23 | 00:25

Vandaag na aanleiding van die slak alle Aldi sla weg gepleurd en maar Jumbo boontjes klaar gemaakt en dan lees ik het volgende,

www.welingelichtekringen.nl/gezondhei...

Uit welke landen komt die rotzooi eigenlijk?

NLgaatnaardeklote | 03-05-23 | 23:37

Waarom blauw? Zo blauw als een tientje? Want Maleiers waren niet blauw.
( en dan schrijf je drie keer "blauw" en dan ziet dat er zo dom uit dat je denkt, is blauw eigenlijk wel met "au"? Blauw. Blouw. Nee, toch blauw. Of we moeten het allemaal verkeerd schrijven...

Graaisnaaiert | 03-05-23 | 23:35 | 2

De kleur blauw is meer dan eens geassocieerd met betrouwbaarheid, standvastigheid en zuiverheid. Maar over de echte motivatie omtrent deze kleurkeuze ontbreekt mij de nodige kennis.
Ik weet wel dat als de Totale Abstinenten ofwel The Teetotalian Army roze had gekozen dat we nu in oorlog waren met de Borstkanker Herdenkers.

LD69 | 04-05-23 | 00:34

Hey Tuur, hier ook nu 5 weken en 3 dagen nuchter na 35 jaar zuipen. Maar dat roken, hoe doe je dat? Moet ik ook nog vanaf. Etalagebeen. Leuk hoor.

Lukiluuk | 03-05-23 | 23:20 | 6

@Smoelensmid | 03-05-23 | 23:32:

Wil me niet beter voordoen dan ik ben, want ik kan het vertellen, maar doe het zelf niet. Ik kan het, heb het gedaan, noodgedwongen, maar doe het niet. Vind het te lekker, en, wat Aldnuut ook enigszins in een eerder topic aandroeg, pijn is een factor.

GKJP | 03-05-23 | 23:40

Ik rookte een pakje zware per dag. De klik kwam bij mij op een zondagmorgen dat een uren heb rondgereden voor een pakje. Daarna aanstekers, asbakken, etc. allemaal wegggegooid en die troep al decennia niet meer aangeraakt.

Schemerlamp | 04-05-23 | 00:22

@Schemerlamp | 04-05-23 | 00:22:
Mijn pa net zo'n verhaal. Op 1 moment komt het besef en dan de knop om. Geen zelfmedelijden, een heftige reset (die toch sneller dan je denkt minder heftig wordt) en dan ben je een ander mens geworden.
Dagboekje bijhouden helpt en umfeld-steun ook.

Die stappen om daar te komen: ik blijf er veel respect voor hebben.

LD69 | 04-05-23 | 00:40
▼ 3 antwoorden verborgen

Ik ga geen smartlap luisteren van Robert Long. Hih schreef collumns voor de stichting Martijn

Shoarmamasutra | 03-05-23 | 23:13 | 1

Die columns en zeker die stichting zijn natuurlijk uiterst bedenkelijk. Maar niemand is helemaal fout. Of wel ?
Mag ik een compromis voorstellen (want die smartlap wordt voor de helft gezongen door Leen Jongewaard): u skipt de R. Long stukjes en de L. Jongewaard-vocalen beluistert u met een iets hoger dan gebruikelijk geluidsniveau ?

LD69 | 03-05-23 | 23:22

Waarom wordt de liefde hier altijd in zulke harde termen en beelden weggezet? Ook Arthur schuwt de platitudes niet. Alsof de emotionele huishouding van mannen het niveau van de daad nooit ontstijgt. Ik word er een beetje mistroostig van en ga met terugwerkende kracht twijfelen aan mijn jeugdliefdes.
Haddaway - What Is Love
youtu.be/HEXWRTEbj1I

MickeyGouda | 03-05-23 | 23:10 | 11

@MickeyGouda | 03-05-23 | 23:27:

Smachtend wachtte ze op Arthur de huisarts die haar zou gaan onderzoeken op een vaag verzonnen pijntje... de deur ging open en daar was hij... Arthur van Amerongen de knappe vrijgezelle huisarts, en wat er toen gebeurde...

Wattman | 04-05-23 | 00:23

@MG ah Mickey, no worries,
Paul Weller - You Do Something To Me voor jou en vrouwen die er aan twijfelen of het bestaat :)

youtu.be/K7JIbaIpwvA

Whisky | 04-05-23 | 00:32

@Whisky | 04-05-23 | 00:32:
In termen van geruststelling is dit de jackpot, Whisky. Gave uitvoering!

MickeyGouda | 04-05-23 | 06:21
▼ 8 antwoorden verborgen

Bij OP1 gaat het al 20 minuten over Kermit de Kikker….

_pacman_ | 03-05-23 | 23:09 | 3

Is hij onwel geworden?

Nuuk | 03-05-23 | 23:20

laat me raden; racisme?

P-unit | 04-05-23 | 00:08

Fat shaming van miss Piggy?

thanseeuwen | 04-05-23 | 00:19

Een boek per dag lezen is net zo goed overdreven. U is verslaafd, maar je bent er nog en zo kruimelt het koekje. AUB.

Koppig | 03-05-23 | 23:08

Zo,
dat las wel even lekker weg meneer van Amerongen.

Droogstaan doet de schrijverskwaliteiten blijkbaar geen kwaad.

vander F | 03-05-23 | 23:08 | 1

De nuchtere stukken van ome Arthur hebben wel de structuur die soms ontbrak bij de dronken geschreven stukken, het leest soepeler en meer samenhangend.

Wattman | 03-05-23 | 23:56

Nilsson lustte ook wel een drankje. Of twee. Of twintig. Heeft wel mooie liedjes gemaakt.

UnderTheDevil | 03-05-23 | 23:00 | 1

Maar het is in principe best wel een flapdrol

Shoarmamasutra | 03-05-23 | 23:13

Op jouw leeftijd nog last van FOM, Arthur?
Het is dat het niet meer mag, anders had ik je een mooie, gratis analyse kunnen aanbieden.
Biertje dan maar.

Rolling Stones - As tears go by
youtu.be/2SQjE4ekAPQ

Roos | 03-05-23 | 22:55 | 3

Dat is de drankduivel die roept, graag gedaan.

Wattman | 03-05-23 | 23:00

@Roos | 03-05-23 | 23:02:

Maar nu nog de analyse... verslaafde mensen die sober zijn, tegen hun natuurlijke driften in, ervaren hun leven als saai. Ze zijn niet voor niets hun leven lang verslaafd... Het verstand zegt alles is beter nu maar diep in hun hart klopt de verslavingsduivel aan de deur..

Wattman | 03-05-23 | 23:07

Hé! die ‘ njet (het)’ poster heb ik ook, maar dan in het klein als koelkast magneet.

Ik ben even snel door je tekst geraasd, maar ga hem nog eens rustig lezen. Wel kwam ik ‘The Lost Weekend’ tegen en er is ook een prachtig album uit de jaren 80 met die naam. Een project van wat Amerikaanse gitaar rockers uit die tijd, van The Dream Syndicate, Green on Red, The Long Riders.
www.youtube.com/watch?v=qlZ-uC185Ow

Nuuk | 03-05-23 | 22:51

Purple, altijd goed.

Graaisnaaiert | 03-05-23 | 23:43

Wraakfappen, er gaat een wereld voor mij open.

R. Skickr | 03-05-23 | 22:42 | 3

Wat dacht je van wraakneuken? Komt voor in bepaalde culturen.

Flightless bird | 03-05-23 | 23:02

Kom op, net na de moord op Fortuyn was dat al een dingetje. De -wijzijnechtgeenracist-meneer met wat meer pigment kwam toen in opspraak omdat hij verdiende aan een site waar je je ex te kakken kon zetten

Shoarmamasutra | 03-05-23 | 23:16

als volwassene op foto's van tieners ... ?!!!

Hevvlan Demuru | 04-05-23 | 09:24

Tevens kroeg?

GKJP | 03-05-23 | 22:42 | 8

@Zalwelweer | 03-05-23 | 22:48:

Nou, deze, in de T vandaag:

"Taghi-telg Aimane T: 'Politie timmerde mij in elkaar'.

Dan denk ik, ziet die meneer/mevrouw van de T het zelf niet?

GKJP | 03-05-23 | 23:13
▼ 5 antwoorden verborgen

Helemaal gelezen. Maar wat ben ik er mee opgeschoten?
“Goede vriend, oude bekende, drank, drugs, niet meer, dronken, Beiroet, hond, boek lezen.”

Tanden poetsen en op bed.

Normpje | 03-05-23 | 22:38 | 1

En niet geneukt.

Andersdenkend | 03-05-23 | 23:03

Dus omdat een rook- drugs- en drankvrij leven zo heerlijk is heb je je 50 jaar kapot gezopen en gebruikt. Heerlijk die tegenstelling.

_pacman_ | 03-05-23 | 22:26 | 3

Ach joh, dit soort dingen zijn heel goed. En tijdelijk.

LD69 | 03-05-23 | 22:54

Beter ten halve gekeerd...:-)

Roos | 03-05-23 | 23:03

@Roos | 03-05-23 | 23:03: Moet dat nu echt? Beetje pochen over drank en andere drugs, seksueel dwaze streken. Gelukkig is het niet van belastinggeld...

Hevvlan Demuru | 04-05-23 | 09:28

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl