Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Hamer ronselt propagandamakers voor Staatskunst over grensoverschrijdend gedrag

Vraag Ali B. anders

Cultuur onder Vuur!

Omdat ze bij de NOS de hele dag over neuken praten en bij The Voice of Holland allemaal artiesten zich als ontzettende artiesten gedroegen, krijgen wij er nu nog meer gesubsidieerde kunst met een boodschap bij. Hadewych Minis (bekend van de Kruidvat), Sahil Amar Aïssa (bekend van dit vervelende interview), Fatma Genç (bekend van Spangas), Saskia Temmink (bekend van Oud Geld), Joshua Nolet (bekend van DWDD, was ook iets grensoverschrijdends mee, opzoeken, red.), Karin Bloemen (bekend van Karin Bloemen) en Jip van den Toorn (bekend van Gijs Groenteman) gaan er samen met Mariëtte Hamer "voor zorgen dat het maatschappelijk debat over grensoverschrijdend gedrag op gang komt"

Oftewel: Mariëtte Hamer snapt ook wel dat grensoverschrijdend gedrag per definitie nooit is uit te roeien (behalve als je geen grenzen meer hebt) maar ze had nog wat budget over. ""De cultuurmakers kunnen ieder op hun eigen manier een beeld schetsen van een cultuur waarin seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld niet voorkomt", stelt Hamer." Natuurlijk. Een cultuur waarin seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld niet voorkomt hebben ze in Noord-Korea. En mensen die het woord 'cultuurmaker' gebruiken, die moeten überhaupt met hun grensoverschrijdende tengels van cultuur afblijven en al helemaal geen podcast maken die "Alles op tafel" op heet. Doet u alles maar gewoon weer onder tafel, mevrouw Hamer. Dankuwel.

Ondertussen in de echte wereld:

Social

Reaguursels

Inloggen

Ik vind Mariette Hamer an sich al behoorlijk grensoverschrijdend.

batvoca2 | 18-04-23 | 21:37

We zitten nu in de fase bijna niks mag en bijna alles is een probleem. Als we nou eens die grenzen weer wat terugschuiven?

Harry.Langezwaal | 18-04-23 | 18:26 | 1

Grenzen

Daar heb ik een een keer een zeer behoorlijk geslaagde (vind ikzelf) fylosofische colomn over gemaakt.

Er zijn ook andere poetisch aansprekende woorden over gezongen. Een cadeautje omdat het een mooie dag was, vandaag!

Eén dag op de grens
Tussen weten en gerucht
Is genoeg om gek te worden
Ook al is het valse lucht
Eén dag op de grens
Tussen liefde en verraad
Is genoeg om gek te worden
Al bedoelt ze het niet kwaad
Ze is ook maar een mens
Op de grens
Links het land en rechts de zee
Ze houdt niets vast, ze geeft niets mee
Niets dan twijfel in m'n kop
Wanneer houdt het nou eens op?
Ik heb nu nog maar één wens
Dat ze al m'n branden blust
En me uit m'n lijden kust
En me weghaalt van de grens
Eén dag op de grens
Tussen hel en hemelpoort
Is te lang om vol te houden
Dus het moet snel overboord
Eén dag op de grens
In het vagevuur van alles
Dat te lang is opgekropt
Maar nooit echt het geval is
Ze is ook maar een mens
Op de grens
Links de regels, rechts het spel
Ze doet het niet, ze doet het wel
Niets dan twijfel in m'n kop
Wanneer houdt het nou eens op?
Ik heb nu nog maar één wens
Dat ze al m'n branden blust
En me uit m'n lijden kust
En me weghaalt van de grens
Eén dag hier is al te lang
Ze maakt me boos, het maakt me bang
Ze trekt me aan, ze duwt me weg
Ze trekt me aan, ze duwt me weg
Ze trekt me aan
Links de regels, rechts het spel
Ze doet het niet, ze doet het wel
Niets dan twijfel in m'n kop
Wanneer houdt het nou eens op?
Ik heb nu nog maar één wens
Dat ze al m'n branden blust
En me uit m'n lijden kust
En me weghaalt van de grens
Links de regels, rechts het spel
Ze doet het niet, ze doet het wel

dickwvf | 18-04-23 | 18:53

Maar hoe krijg je mensen uitgelegd wanneer iemand in zijn/haar/het/wtfbbq zone zit? Ik voel mij onveilig als ik de volgende personen tref om moet aanhoren en of zien:
Wielrenners op de openbare weg
Voetbal hooligans
Religieuzen
Vegadingessen
wokisten
VVD66stemmers
Zelfverklaarde elite
extraverties
harder en zachter rijders
politici
pipos die zeggen voor diversiteit te zijn maar waar dat niet geldt voor meningen
en nog een hele groep rest groep

ffnietnu | 18-04-23 | 17:00

Net een nieuw chefje gekregen. Een net geen generatie Z. Bij de eerste de beste tegenwind in het MT begint ie over “ onveilige werksfeer.” We hebben hem ffuitgelegd hoe het in de echte managementwereld werkt.

rexmundi666 | 18-04-23 | 16:20

Ik vertoon iedere maand grensoverschrijdend koopgedrag. Mag dat?

Dubbelepunthoofd | 18-04-23 | 16:05 | 1

Zolang u, of uw rijke vriend, aan het eind van de maand de creditcardmaatschappij betaalt is er weinig aan de hand. Anders merkt u het vanzelf.

_pacman_ | 18-04-23 | 16:14

Gaaf woord 'propagandamakers'; ook een woke woord?
En wat is de definitie eigenlijk van propaganda?
Van Dale: alles wat wordt gedaan om aanhangers te winnen voor bepaalde (politieke) ideeën: propaganda maken
Wiki: Propaganda is een vorm van communicatie waarbij door de belanghebbende partij wordt getracht aanhangers voor haar gedachtegoed te winnen.

Ohhhh, dacht al... Maar loos alarm: Gewoon doorlopen menschen...

dickwvf | 18-04-23 | 15:47

Laat je niet meeslepen , hou het luchtig , of doe een hoofddoek om.

wiers | 18-04-23 | 15:28

Ik zag dit weekend het filmpje terug van Castricum versus Vogelaar. Moet er even aan denken nu. Tom?

Jos Tiebent | 18-04-23 | 15:16

Poh heb net met stijgende verbazing dat ‘vervelende interview’ met onze vriend Sahil (??) zitten lezen. Vervelend lijkt me een “fucking” understatement zeg! Wie denkt die gozer dat ie is? Meneer wil fucking maken wat hij fucking wil. Mag dat dan uit eigen zak alstublieft? Ik wil niet betalen voor die suffe projectjes.

JJMS | 18-04-23 | 15:14

Deze lichtgewicht mensen houden het wantrouwen in de politiek in stand. Na een mislukt (fractie)voorzitterschap van de PvdA de SER wetenschappelijk om zeep geholpen (sinds haar aantreden geen wetenschappelijke voetnoten meer gezien). En dit kan er ook wel weer bij. Met grote gebaren wordt ons zuurverdiende geld over de balk gesmeten.

nancystjago | 18-04-23 | 15:13

Ach, in 1992 greep rapper Tony Scott een subsidie van 450.000 gulden om daarmee de clip 'The Greenhouse Effect' op te nemen. En zie, alle zure regen is inmiddels verdwenen als sneeuw voor de zon.

Piet Karbiet | 18-04-23 | 15:12 | 1

Nou heeft het greenhouse effect weinig met zure regen te maken maar bedankt voor de informatie.

_pacman_ | 18-04-23 | 16:15

Heb toch wel sterk het gevoel dat er gedaan wordt alsof we precies weten hoe de grenzen liggen en wanneer iemand een grens overschrijdt. Hoe die grenzen liggen is niet eenduidig in formele taal vast te leggen, en wat voor de een duidelijk een grens is, is dat voor de ander niet, wat binnen de ene context grensoverschrijdend is is dat in andere contexten niet, wat door de een als duidelijke overschrijding van een ogenschijnlijk duidelijke grens wordt gezien is dat bij de ander niet.
Waar lopen die grenzen eigenlijk? Die lopen daar waar de scheidslijn loopt tussen enerzijds datgene wat de cultuur aan driften min of meer heeft weten te temmen en heeft weten in te bedden in regels van fatsoen en anderzijds datgene waar diezelfde cultuur slechts ten dele of helemaal geen vat op heeft. Die lopen daar waar zich het niemandsland bevindt tussen het dierlijke, het impulsieve, het driftmatige in ons en het getemde, gedomesticeerde in ons. En het is geen gelopen race, geen voldongen feit, die domesticatie. Zoals een leeuw die in het circus jarenlang braaf door een hoepel sprong plots de dompteur aan kan vallen, zo kan de getemde mens van het ene op het andere moment zijn beheersing kwijtraken en in de fout gaan, en overal waar binnen een samenleving al te veel ruimte ontstaat om onbespied je gang te kunnen gaan zul je lieden aantreffen die de grenzen die voor iedereen getrokken leken al te gemakkelijk overschrijden, gewoon omdat binnen dergelijke omgevingen de druk van de ketel is en er geen haan naar kraait.
Maar nogmaals, waar die grenzen lopen is niet zo duidelijk, zeker niet als er uit emancipatoire overwegingen aan de regels en moraal van de samenleving getrokken en geduwd wordt en evenwichten die tijden nodig gehad hebben om zich te nestelen aan het wankelen worden gebracht.
Wat in de tweede helft van de vorige eeuw werd gezien als het losbreken uit de ketenen van een bekrompen moraal, wat bejubeld werd als vrije liefde, als individuele keuze, als zelfbeschikking wordt vandaag de dag met terugwerkende kracht in veel gevallen veroordeeld als zwaar grensoverschrijdend gedrag, en degenen die vanuit hun machtsposities die vrije liefde al te letterlijk namen worden nu verguisd als waren zij wrede manipulatoren. De grenzen werden destijds drastisch verlegd, maar nu met terugwerkende kracht opnieuw drastisch teruggeplaatst.
Hoe de grenzen over tien jaar, over twintig jaar, vijftig jaar lopen, wie zal het zeggen. Voorlopig worden ze strakker getrokken, eerder getrokken, of zelfs daar getrokken waar ze nog nooit getrokken werden. Of we daarmee een nog steeds leefbare samenleving creëren, ik weet het niet. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, en als je een dier al te rigoureus tam wilt krijgen loop je de kans dat het vals wordt en onvoorspelbaar gedrag gaat vertonen.

Schoorsteenveger | 18-04-23 | 15:09 | 2

Het wordt in ieder geval een saaie samenleving. Ter vervanging van reuring in de samenleving is er nu de regenboogvlag. Trouwens, niet alleen aan de linkerzijde wil men terug naar de sociale controle van de jaren 50 en 60. Ook uiterst rechts heeft er een handje van om al het kleur uit de samenleving te persen. Neem de drag queens die voorheen met hun vrolijk bestaan de samenleving opfleurden zijn vrijwel ondergronds. Dan heb ik het niet over de zure genderbenders die zich nu vertonen die eisen dat ik ze normaal moet vinden maar er alles aan doen om niet als normaal gezien te willen worden. Vrolijk is toch wat anders.

forecastle | 18-04-23 | 15:40

@forecastle | 18-04-23 | 15:40:
Exact. Als je nu naar een show van Dame Edna kijkt, dan spat de onschuld er als het ware van af. Puur vermaak, puur spelen met waar de grenzen lopen, er een beetje tegenaan schuren, misschien zelfs er een stap overheen gaan, maar perfect gedoseerd en binnen een context waarin iedereen, dat weet ik zeker, volledig veilig voelde. De drag queen is zijn pure vorm, als ik even wat idealiseer, is degene die speelt met de grenzen van fatsoen, maar dan altijd op een dansende manier, lichtvoetig. En ik kan me ook niet herinneren dat we als samenleving ooit de problemen met die lui hadden die nu schering en inslag zijn. Er is iets gebeurd met ons waardoor we er anders tegenaan zijn gaan kijken. Zo gauw het activisme om de hoek komt kijken, de ideologie de boventoon gaat voeren, er niet meer gedanst wordt maar gestreden schuurt het niet meer maar gaat het diepe wonden slaan.
Er is altijd gespeeld met 'gender roles', en als het spel goed gespeeld wordt, dan is het leuk, spannend, erotiserend wellicht, maar nooit dwingend.

Schoorsteenveger | 18-04-23 | 16:25

Is dat wat Hamer doet een beroep?
Serieus?
Durft iemand dat écht werk te noemen?
En waarom hebben ze mij niet gevraagd voor zo’n zware functie?
Mijn hemel…

Ruimedenker | 18-04-23 | 15:06
-weggejorist-
meneer Q | 18-04-23 | 15:04 | 1

Tja, blijf dan maar eens weg van Godwin...

Kernsplijter | 18-04-23 | 15:00

De vervolging van onschuldigen, de Buikhuisineringen en de moderne versie van de boekverbrandingen hadden wij al - nu komt ook nog eens de Reichskulturkammer 2.0 (afdeling behavioural sciences) om de hoek kijken.
( Dit gaat echt werken, zeker met zo'n flagrant geborneerd stuk vreten als Aïssa er in...)

bisbisbis | 18-04-23 | 14:52

Team cultuurwetenschap/Hamer
Omdat ik even geen extremist wil zijn

RickTheDick | 18-04-23 | 14:51 | 1

En al helemaal niet anti-wetenschappelijk!

JJMS | 18-04-23 | 15:12

Hamer is een vooringenomen onbetrouwbare linkse beroepspoliticus en ik geef er geen cent voor dat ze bekwaam & objectief de haar gestelde taak kan uitoefenen.

_pacman_ | 18-04-23 | 14:51 | 1

Wordt een farce.

Schoorsteenveger | 18-04-23 | 15:10

Dat zijn allemaal mensen met een baarmoeder in die commissie! Heb er genoeg gekend die wel wat grensoverschrijdend gedrag naar mij vertoonde. Op kantoor een beetje met d'r borsten tegen je aanleunen enzo. Suggestief taalgebruik. Maar ja, als adonis met macht neem je dat op de koop toe.

Piet Karbiet | 18-04-23 | 14:49 | 2

Ik heb alleen maar macht.
Precies hetzelfde.
Scheelt een hoop haarlak en rughaarharsen.

Kaas de Vies | 18-04-23 | 14:51

Ik werk al jaren thuis. Ken mijn collega's amper. Scheelt weer.
Al die commissieleden zijn nou net die vrouwen waar een zeker monumentaal straatje in Alkmaar tegenover een parkeergarage het van moet hebben.

Haberdoebas | 18-04-23 | 15:02

Ze lijkt op een clown zonder make-up

small_town_dad | 18-04-23 | 14:46 | 2

Met make-up lijkt ze ook op een clown.

Glasgow Argus | 18-04-23 | 14:48

Ik dacht meer aan Gre Braadslee

Cunucu | 18-04-23 | 16:25

Eigenlijk zouden vrouwen het best gewoon weer thuis moeten zitten.
Laat mannen lekker op het werk onveilige werksferen creëeren.

Bochel | 18-04-23 | 14:45 | 1

@Bochel,
dat is dus de oplossing,want geen wijvon,geen gezeur.
Vroeger was alles echt beter.
Weinig mogelijk tot haantjes gedrag.

De Profundus | 18-04-23 | 14:56

Cultuurmaker is dat zoiets als subsidieslurper?

thanseeuwen | 18-04-23 | 14:42

Cultuurkamer bespreekt ontaarding
Alles verbEUrd en goodwill verbrast.
Leven te kort voor doffe gestaar naar braaksel van kast.

Glowball shit is zenship.
Sprak de verpleekster in de balzaal na tien jahr moe ziek in een vreemd dialect.

hallevvezool | 18-04-23 | 14:39

Ik voel me hier ook wel eens onveilig. Of je wordt belachelijk gemaakt omdat je uit een boerendorp komt, of je wordt weggejorist omdat je sarcasme iets te subtiel is voor Joris. Maar ja, je bouwt dan een dikkere huid op, je laat je niet koeioneren en wegpesten. En uiteindelijk valt het allemaal ook wel weer mee, het zijn ook maar allemaal gewoon mensen.

TurpinDick | 18-04-23 | 14:39

Als we nou gewoon dat hele showbizzgebeuren trakteren op een atoombom is het probleem toch opgeblaz... eh, opgelost?

UnderTheDevil | 18-04-23 | 14:35

Mwah, ik neem mijn vrouw ook weleens op tafel. Ik zou eerlijk gezegd niet weten hoe ik dat onder de tafel zou moeten doen. En mijn vrouw is Russisch, en vandaag de dag is dat in verschillende opzichten grensoverschrijdend.

Red shirt | 18-04-23 | 14:33 | 1

maak er een speciale actie van. Vindt zij vast eveneens speciaal.

nobodiesunmighty | 18-04-23 | 14:35

Mariette Hamer, al net zo achterhaald als haar 15 miljoen mensen op dit kleine stukje aarde.,

Conan de Rabarber | 18-04-23 | 14:33

Elke week hebben we te maken met grensoverschrijdend gedrag van zo'n 700 kansenparels. Gaat Hamer daar ook wat aan doen?

Schriever | 18-04-23 | 14:31 | 2

Don't mention islam

meneer Q | 18-04-23 | 15:00

Niemand wil zijn handen daaraan te branden.

wiers | 18-04-23 | 15:38

Al die B-artiestjes krijgen voor hun grootse plannen toch wel subsidie? Eventueel via hun BV 'tjes op de Kanaal-, Kaaiman- of Caraïbische eilanden?

dathoujetoch | 18-04-23 | 14:31

verdorie, kan ik weer een half uur niet verder met mijn werk.

small_town_dad | 18-04-23 | 14:50

Bijna niet meer voor te stellen, dat dat gewoon kón! Je ziet die beelden en denkt "we waren aardig op de goede weg", maar nee, helemaal teruggedraaid, weg, foetsie, terug bij af.

Schoorsteenveger | 18-04-23 | 15:24

Hamer en grensoverschrijdend gedrag in 1 zin.. sjezuss! Mag ik alsjeblieft een flesje tabasco...

Man-Bijt-Hond | 18-04-23 | 14:28 | 2

Hamer zelf heeft nooit last van fluitende bouwvakkers en handtastelijke bazen.

TurpinDick | 18-04-23 | 14:40

Dat kan uiteraard het beste worden gedaan binnen de veilige muren van Pakhuis De Zwijger.

(of was het nou Grijphuis de Pakker?)

Glasgow Argus | 18-04-23 | 14:27

"wordt je"? Heeft die Sascha de basisschool wel afgemaakt?

Jos Tiebent | 18-04-23 | 14:27

Mariëtte Hamer, van wie boze tongen beweren dat ze in verkiezingstijd niet op de PvdA podia mocht verschijnen wegens ongenuanceerd raaskallen. Wat kan er nog misgaan?

Here's Freddy | 18-04-23 | 14:27 | 2

Eeeuuuuhhhh .... Ella Vogelaar zou uit de doden kunnen opstaan?

bisbisbis | 18-04-23 | 14:55

Nou dat zal spanend worden wat de ware cultuurdrager met deze cultuur opdracht gaat cultiveren.
Zoekterm eerwraak of sissende zuiger of zal men uitvoerig jankballen over die gore blanke collega die een kruisje draagt.

28 | 18-04-23 | 14:25

De hele dagen neuken bij the Voice? Dat programma moet ik wat vaker gaan bekijken…

eerstneukendanpraten | 18-04-23 | 14:23 | 2

eerstneukendanzingen

zwarte-string | 18-04-23 | 14:24

Nee man, solliciteren!

pibasso | 18-04-23 | 14:25

Als je bij dat grensoverschrijdend gedrag nou gewoon de grenzen wat verlegt, is het geen probleem meer.

Boeloeboe | 18-04-23 | 14:21 | 2

Of maak sex inclusief, met optochten en demonstraties en zo. Zo niet, schaf het dan maar gewoon af. Klimaatprobleem dan ook zo opgelost.

nobodiesunmighty | 18-04-23 | 14:28

Ieders grenzen liggen anders. Als je aangeeft waar je grenzen liggen, dan wordt 't allemaal een stuk overzichtelijker. Dat gebeurt te weinig en dús gaan (met name) vrouwen zitten zeiken.

Bakkeleures | 18-04-23 | 15:28

Tijd voor Meneer Cactus dan toch?
Peter Jan (G)Rens en de Spelende Juffrouw laten weten wat wel en wat niet kan 2.0.

Kouwe Kees | 18-04-23 | 14:20

Bij echt (seksueel) wangedrag moet je de politie waarschuwen, aangifte doen.
Anoniem klikken lost geen enkel probleem op, maar creëert juist een heel nieuw probleem.

Dandruff | 18-04-23 | 14:19 | 2

Das wollen Wir... die Polizei!

meneer Q | 18-04-23 | 15:10

Als je bij een bedrijf werkt, zeg de NPO, waar de klok nooit gestolen zal worden omdat iedereen de klok in gaten houdt en je een tamelijk leeg bestaan tracht te vullen met werk dat er niet toe doet, dan is het slachtofferschap de weg naar erkenning. Dan ben je opeens iemand met macht en zelfs in zekere kringen met aanzien. De politie waarschuwen gaat niet gebeuren omdat zij wel eens vragen zouden kunnen gaan stellen die de safe space zullen schaden. Waar getwijfeld wordt aan de aanklacht en het slachtofferschap zomaar tot niets kan worden gereduceerd.

forecastle | 18-04-23 | 15:17
-weggejorist-
Marvin_NL | 18-04-23 | 14:18 | 2

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl