achtergrond

Geenstijl

Pluriform ChatGPT vreest eenzijdige 'concentratie van macht en invloed' bij Nederlandse MSM

ChatGPT doet natuurlijk wat wenkbrauwen fronsen, maar als het er op aan komt kunnen we niet anders dan enkele belangrijke zorgen van de artificiële drukpers delen:

Een van de grootste redenen hiervoor is de concentratie van macht en invloed bij enkele mediabedrijven. Deze bedrijven beheersen de meerderheid van de kranten, tv-stations en andere mediaplatformen, waardoor ze de dienst uitmaken wat er wordt verspreid. Hierdoor wordt de diversiteit van meningen en perspectieven beperkt.

Daarnaast speelt de commerciële druk een belangrijke rol. Mediabedrijven willen zo veel mogelijk kijkers trekken en richten zich daarom op het aanbieden van populariteit en entertainment. Hierdoor is er weinig ruimte voor minder populaire, maar wel belangrijke onderwerpen. Dit leidt tot een overschot aan sensatiegericht nieuws en weinig pluriformiteit in de media.

Ook politieke correctheid speelt een rol in het gebrek aan pluriformiteit. Veel journalisten en mediabedrijven zijn bang om controversiële of politiek incorrecte standpunten te verkondigen, uit angst om beschuldigd te worden van discriminatie of het schenden van de rechten van minderheden. Hierdoor blijven bepaalde meningen en perspectieven onvertegenwoordigd in de media, waardoor het publiek beperkt wordt in de kennis die ze kunnen opdoen en de verscheidenheid aan meningen die ze kunnen waarderen.

Het gebrek aan pluriformiteit heeft niet alleen gevolgen voor het publiek, maar ook voor de samenleving als geheel. Wanneer er slechts een beperkt aantal perspectieven en meningen worden verkondigd, kan dit leiden tot een gebrek aan begrip en respect tussen verschillende groepen. Bovendien belemmert het de mogelijkheid van het publiek om kritisch te denken en hun eigen meningen en beslissingen te vormen.

Om het gebrek aan pluriformiteit aan te pakken, is het belangrijk om meer diversiteit in de eigendomsstructuur van mediabedrijven te bevorderen. Dit zal helpen om meer verschillende meningen en perspectieven in de media te verkrijgen.

(Bewijsscreenshot ChatGPT)

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Pluriform afpilsen in het stijlloze Stamcafé

Zo wij hebben nog een kater van gisteren dus we gaan eerst ff zeiken voordat we aan het bier gaan

@Van Rossem | 21-04-21 | 22:32 | 0 reacties

De neergang van de Nederlandse media

Een j’accuserende opinie-longread over het Nederlandse medialandschap, met permissie overgenomen van Daardan.nl.

@Van Rossem | 20-06-20 | 19:33 | 0 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.