Vervoerders aller streken verenigt u!

Donderdag en vrijdag geen bussen en regionale treinen
Staat u morgen niet alleen te wachten op een NS-trein die nooit komt, staat u morgen ook nog eens te wachten op aansluitend regiovervoer dat nooit komt. Streekvervoerders zijn namelijk niet blij met de uitkomst van de cao-onderhandelingen en dus kappen ze ermee. Inzet van de stakingen is een ho(n)ger loon (voorstel is nu 8 %) en minder werkdruk. Eén voordeel: als u niet met het openbaar vervoer naar uw werk reist, meurt u bij de koffiemachine een keertje niet naar puberurine, gepelde mandarijn, patatje oorlog van gisteren en zware Versace van die vent tien bankjes verderop. Goh zou de chauffeur van uw auto ook staken O NEE DAT BENT U ZELF.
Reaguursels
InloggenMensen die er bewust voor kiezen om met het Onrendabelen Vervoer te reizen verdienen alle ellende die ze overkomt.
Die onrendabelen zijn hard aan het werk terwijl jij in je rukbunker op de bank ligt.
Vandaag met het OV gereisd, perfecte aansluiting, geen vertraging, zitplaats. Ik wist niet wat me overkwam.
Taxi?
Gerri Eickhof staat al klaar om op een bushalte randdebielen te bevragen. Gelukkig is het koud, dus hij kan de mits op.
Oh mooi, krijgen we dan ook die teringlul van Brand New Day even niet te zien op tv?
De NS rijden morgen dus nog wel, en die trein die dus nooit komt zou er nu wel moeten zijn, want het is niet zo druk op het spoor nu al die concurenten in de remise blijven.
Allemaal op de e-bike naar je werk, bewegen zul je!
Begrijp het wel, ook daar moet de kachel blijven branden zoals overal, maar jaagt dit niet de inflatie steeds verder aan wanneer het overal alsmaar wordt geëist? Tenminste dat hoor je geregeld bij RTL-Z.
Ik voorzie heel veel stakingen (met bijbehorende overlast) dit jaar.
Ik voorzie nog meer prijsstijgingen (door o.m. de hogere lonen ) dit jaar.
Ik verwacht dus nog meer gezever dit jaar.
By the way: ik heb er (nog) NIETS bijgekregen qua loon.
Ik ook niet.
Ga dan ook staken zou ik zeggen.
Mijn WIA uitkering is per 1 januari ongezien met 10,5% verhoogd. Nu heb ik geen enkele mogelijkheid om zelf iets aan mijn inkomenspositie te veranderen, maar slechts 8% procent voor werkenden vind ik ook mager
10% op 75% dus De werkende 8% op 100%. Dan krijgt de werkende dus meer verhoging dan jij.
@wijsvinger | 18-01-23 | 10:20: Zorgtoeslag is ook omhooggeknald. Die hebben werkenden vaak niet.
@Papa Jones | 18-01-23 | 10:31: inderdaad. Maximum zorgtoeslag is onderhand zelfde of soms hoger dan de te betalen premie. Ook huurtoeslag is flink omhoog gegaan. Dan ook nog de energiecompensatie erbij. Dus mensen vooral niet gaan of meer gaan werken. Werken loont niet echt als je op minimum- of iets hoger niveau zit. Daar erger ik me al jaren aan. Dan heb ik het nog niet eens over kwijtschelding gemeentelijke en hoogheemraadschap belasting en vele plaatselijke regelingen voor de minima.
Vakbond heeft een keer gelijk; het is allemaal véél te mager.. Motivatie van het personeel verdwijnt als sneeuw voor de zon, je gemotiveerd inzetten dient beloond te worden, zeker anno nu...
Hoe moeilijk kan het zijn?
8% eisen op 5,5/6% uitkomen, iedereen tevreden.
Eigenlijk al gek dat er om gevraagd moet worden.
Ik kreeg er ongevraagd 7% bij, m’n vrouw 4% + thuiswerkvergoeding+ altijd NS businesscard(heb je morgen geen kudt aan)+ totale inrichting voor thuis.
Stoel, grote monitor, verstelbaar bureau(voor als je wilt staan….) etc.
Bovendien is het geen pretje tegenwoordig om in het OV te werken.
Al die teringlijers die de (werk) sfeer verpesten in trein/bus/tram/metro maken dat beroep ronduit kudt.
Dan lok je geen personeel met een kudtsalaris, waardoor de problemen nog groter worden.
Koolmees zal z’n bonus wel binnenharken..
streekvervoer is al jaren een sterfhuisconstructie. Steeds minder klanten, die dan steeds hogere prijs moeten betalen voor het vervoer. Dan haken er steeds meer af, die kopen een auto. Dan wordt het weer duurder.. etc.
Achteraf wonend heb ik minimaal 3 auto’s nodig om mijn gezin draaiend te houden, kortom voor mij mogen ze er helemaal mee stoppen en alle belastingen op auto’s (bezit en gebruik) gelijk maken met onze Duitse buren.
Daarom dus twee auto's!
En toen waren de klanten op.
Iemand nog een huis kopen?
Niks mis mee... maar zet daar dan een goede interviewer tegenover die moeilijke vragen stelt. Of een tweede gast die een stevige discussie uitlokt. Dat is het probleem met de pers in Nederland: dat durven we niet. Want als we een politicus en plein publique voor het blok zetten, dan nodigen ze ons straks niet meer uit in Den Haag.
Wij interviewen politici niet in Nederland; we geven ze zendtijd.
Staken bij NS.. Woehaha. (Luie) Conducteurs zitten achterin een trein, een beetje op de smartphone in een 1e klas cabine, of verder verstopt in een machinisten coupé.
Vervolgens liggen asielzoekers zonder geldig kaartje overal en nergens in een 1e klas (Bv. Amsterdam - Utrecht). Of, gaan zakkenrollers hun gang. Wel allemaal de schuld van de 'boos blanke' he ..
Privatiseren is geen feestje
Waar zijn de economen die na 10 jaar negatieve-rente-waanzin het volk gaan uitleggen dat de euro voor het "noorden" is verwaterd tot een paar oude Belgische francs?? De harde gulden... reken Uw euro nog maar eens om en als U dan niet begrijpt dat er vreemde tijden in het Euro-gebied gaan aanbreken.... Producten en diensten worden onbetaalbaar, een essentiële verwarmingsmonteur kan al 100 euro/uur berekenen.
En voordat het bezopen dure middle-management in de zorg/onderwijs etc. is opgeruimd.... zaakje loopt EU-vast. Industrie gaat vertrekken.
Welkom welkom in ons land!
Reken je je salaris ook om in guldens? De inflatie was overigens extreem laag tot zeer recent dus als je het over de afgelopen 20 jaar bekijkt valt het allemaal wel mee.
@BobDobalina | 18-01-23 | 09:30: Dan wordt je even goed met je neus op de feiten gedrukt dat je salaris lang niet zo hard is gestegen als al je uitgaven.
@BobDobalina | 18-01-23 | 09:30: Beetje koffie-automaat verhalen over dat de euro niks meer waard is maar sinds de introductie in 2001 valt de inflatie aardig mee inderdaad. Mensen kunnen slecht rekenen:
www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2023/02/infla...
De inflatie vandaag wordt volledig veroorzaakt door hoge energieprijzen. Ook producten in de super worden duurder doordat brandstof en energie mega duur zijn geworden. Op een enkele producent na die de gelegenheid even pakt, valt het met de devaluatie van de euro enorm mee.
@Bakkeleures | 18-01-23 | 09:36: Echter 2% inflatie per jaar is toch bijna 50% in 20 jaar sinds de euro-introductie. Zeg maar dat het weinig is... . Tja.
beste hagelkruis. In de praktijk is in de zorg en het onderwijs het grootste deel van het middelmanagement al wegbezuinigd en zeker niet meer de oorzaak van de hoge kosten, dat is puur de hoge loonkosten van het gehele personeelsbestand.
@lijn6 | 18-01-23 | 09:40: Kijk in de decennia ervoor en je ziet dat de inflatie nóg hoger was. Dus je gulden werd voor de invoering sneller minder waard dan na de invoering.
Ergo: de invoering van de euro heeft een rem gehad om de inflatie.
Als je grafiekjes wilt duiden, doe het dan wel goed.
@lijn6 | 18-01-23 | 09:40: Maar die was in de guldentijd niet lager, en dat is waar het hier om gaat.
@lijn6 | 18-01-23 | 09:40: 2% inflatie per jaar is een halvering in 35 jaar.
De kinderen van Versteeg moeten allen onder de wol.
Staken in het OV zou beperkt moeten worden tot zon en feestdagen, of alleen 's nachts tussen 03:00u en 05:00u. Straks gaan ze ook nog staken omdat ze geen bijrijder hebben.
En de inflatie zag dat het goed was. Tjongejonge we leren het ook nooit hè.
Loonverhogingen hoeven niet per se tot prijsstijgingen te leiden. De keuze om gore winst te blijven maken zorgt voor prijsstijgingen. Types zoals jij die de werknemers telkens afschilderen als de boeman is wat deze onwenselijke marktsituatie versterkt. Open je ogen en zie wie de daadwerkelijke boemannen zijn, de exorbitante winst pakkende bedrijfstoppen.
@Croissant | 18-01-23 | 09:35: Wat een onzin kraam jij uit zeg. De netto winst van Jumbo (goed voor 100.000 banen) is € 139 miljoen, 1,4%. Moet jij me eens uitleggen hoe je met de prijsstijgingen van 2022 dan woekerwinsten maakt...
Sterker nog: als de prijzen 1,4% lager waren geweest, was de omzet exact gelijk aan de winst na belastingen en dan hou je 0,0 over voor investeringen om de banen van die 100.000 mensen te verzekeren.
@Croissant | 18-01-23 | 09:35:
Gore winst? 90% van de bedrijven maakt een bescheiden winst, die na het betalen van de VPB en inkoop nieuwe jaar alweer bijna op is.
@Bakkeleures | 18-01-23 | 09:39:Mooi! Zo’n enkel voorbeeld in voordeel van uw argument. Zo ken ik er nog een: Wat is de netto winst van ASML?
@Croissant | 18-01-23 | 09:44: Zoek het zelf op zou ik zeggen. Volgens mij iets van 25%? Maar dat heeft 0,0 invloed op uw inflatie en de prijsstijgingen in de supermarkt. Dus waar maak je je druk om?
Overigens komt de winst van ASML ten goede aan de werknemers (hoogopgeleid, geen reaguurders) en investeringen voor de toekomst om dat bedrijf koploper te laten blijven.
Mooi he, ze willen eigenlijk dat meer mensen het OV gebruiken, maar ondertussen is het OV een groot zooitje.
Om mensen te stimuleren met het OV te reizen, moet het toch echt goedkoper worden. Maar in tegenstelling tot dat, wordt het alleen maar duurder. En dan komt er nog bij dat ze over de jaren heen steeds minder treinen zijn gaan inzetten. Ja echt een groot succes.
De files zijn er dan ook niet minder om geworden. Zelfs in een file, duurt een reis korter.
Waiting for your train
Which train never comes
Waiting for your train
En de gewone burger is weer de lul, kunnen ze niet gewoon gratis gaan rijden? Niemand laten inchecken, dat soort dingen. Als t geld kost gaan de werkgevers vaak sneller overstag.
Met 8% loonsverhoging kom je dit boven de inflatie uit, niet doen. Bij deze beroepsgroep maakt de hypotheek of huur het grootste deel van de uitgaven uit, die kent geen inflatie van 10%. Netto is de inflatie dus 5% en dat is wat de meeste werkgevers aanhouden.
Dit toont wel aan dat de vakbonden alleen uit zijn op lijfbehoud en niet op een goed en eerlijk salaris voor hun leden. Door zoveel te vragen, maken ze zich compleet belachelijk en het resultaat zal zijn dat ze tóch hun zin krijgen en daarna gaan janken dat alle boodschappen zo duur zijn geworden. Dank je de koekoek.
Overigens is het OV wel de beroepsgroep die ik kan missen als kiespijn hoor.
Misschien als ze in geen 10 jaar een loonsverhoging hebben gekregen en de top wel steeds bonussen opstrijkt. Anders heb ik er ook geen begrip voor.
Wel eens boodschappen gedaan? Waterschap, Electra, gas, leges, abonnementen etc.?
Bij het OV krijgen ze elk jaar opslag, maak je maar niet ongerust. En als de prijzen stijgen dan zul je met het loon mee moeten om de koopkracht gelijk te houden. Maar kijk je naar de inflatie, het minder waard worden van je centjes, dan zie je dat deze de afgelopen decennia daalde (en tóch elk jaar meer dan de inflatiecorrectie aan loon erbij!) en in 2022 steeg naar 10%:
www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2023/02/infla...
Dat de chauffeurs en overig personeel de afgelopen jaren er meer geld bij heeft gekregen dan alleen voor de inflatie te corrigeren, wordt door de vakbonden er niet bij verteld. Maar als je nu 8% erbij krijgt, dan compenseer je de inflatie met 16% en dat noemen wij overcompensatie.
Of de top meer kreeg, waag ik te betwijfelen en is altijd een slechte raadgever. Het rijden in een bus vereist geen persoonlijke ontwikkeling of halen van steeds hoger wordende targets en de baanzekerheid is op die posities kleiner. Het zijn meestal de minder snuggeren die dit aanhalen als argument om dan ook maar meer te verdienen.
@Croissant | 18-01-23 | 09:12:
Vertel
@Bakkeleures | 18-01-23 | 09:21:
Met je eens maar is ook tweeledig. Inflatie is veroorzaakt door energie ivm oorlog. Echter de supermarkten hebben die ook gebruikt om de prijzen te verhogen (ivm hogere energieprijzen). Nu de energieprijzen weer behoorlijk gedaald zijn zou je denken dat de inflatie ook evenredig afneemt. Helaas niet want ik zie de supermarkten de prijzen niet snel verlagen dus krijg je maar een gedeeltelijke verlaging. Wat de vakbonden nu doen is een "knee jerk" reactie en voordat je het weet zit je in een inkomen-prijs (wage-price) spiraal die dan weer inflatie aanwakkert. Hoe dan zullen jullie vragen. Nou als de inkomens blijvend worden verhoogd gaat de winst van een bedrijf omlaag en zullen zij dat blijven doorberekenen naar de klant (jullie en ik). Het is dus zaak om een balans te vinden en dat is moeilijk.
@Basil Fawlty | 18-01-23 | 09:38: Dat is precies wat ik betoog. Sterker nog, door de loonstijging ónder de effectieve inflatie te houden (<5% dus) zorg je voor een rem op prijsstijgingen.
Overigens is de winstmarge van supermarkten rond de 1,5% dus een beetje fluctuatie in prijzen gaat al gauw om wel of geen winst maken. Daarbij zijn de kosten voor grondstoffen nog steeds niet gedaalt. Kijk naar graan, vetten, glaswerk, karton, transport, allemaal nog op het prijsniveau van een half jaar geleden. Kijk in de supermarkt om je heen en je zult zien dat 80% van de producten daar dus nog steeds last van heeft.
@Basil Fawlty | 18-01-23 | 09:38: Voor de zuiverheid : de oorlog en haar catastrofische gevolgen is ons niet overkomen he, maar na jaren getreiter uitgelokt. Verder vanaf dag 1 was overgave of gesprek een optie geweest.Rest van europa en wereld waren stabiel gebleven
@2CVOcean | 18-01-23 | 10:34:
Voor de zuiverheid. Jij hebt het over de oorzaken en jouw visie daarop en dat is een andere discussie en zullen geschiedenisboeken en andere GS topics over vol worden geschreven. Bakkeleures en ik hebben het over de gevolgen nu en in de toekomst.
@Bakkeleures | 18-01-23 | 09:43:
Ook dat nog eens. Grondstoffen zijn duurder (hogere energieprijzen aangaande delven en oogsten), dat wordt doorberekend naar oa producenten voedsel die ook te kampen hebben met hogere energie prijzen in hun fabrieken door oorlog en dat wordt weer doorberekend. Transport is ook weer duurder, dat wordt weer doorberekend etc. etc.. Maw het stapelt zich op en uiteindelijk moeten de eindklanten (wij) het betalen.
Wat een onzin. Ik ben nu 38 jaar buschauffeur (volgens u dus een van de minst snuggere) in het OV. Ik kan u melden dat ik (sinds corona) geen cent erbij heb gekregen. Het argument van beide vakbonden is dus wel degelijk reëel. Het eisenpakket behelst overigens meer dan geld. Leeftijd van het personeel, inzetbaarheid, werkdruk zijn zeker net zulke belangrijke onderwerpen. Dus m'n beste Bakkeleures het zou u sieren wanneer u ziet eerst inleest alvorens dergelijk commentaar rond te strooien.
Hier adverteert het GVB voor nieuwe metrobestuurders. Dat GVB dat ieder jaar de prijzen fors verhoogd. Met minder lijnen. Uurloon is € 14,10 bruto. Met deze inflatie dus zegge € 12,60. Zit je dan op 45e 's avonds laat in je cabine. Heen en weer naar de Bijlmer. Bij de Appie verdien je als 21-jarige meer.
Yep, de privatisering is een zegen. Voor graaiende graaiers that is..
Daar hebben de ministers op weg naar Davos geen last van.
Die zouden voor straf een keer vanuit heel Europa met de elektrische bus naar Davos moeten gaan. Kijken hoe dat uitpakt.
De vakbond, bestaat dat nog?
Joh, het aantal leden groeit zelfs.
Wat een streek!
8% loonsverhoging gaat leiden tot 10% prijsverhoging van toegansbewijzen ? Dat kunnen Ter Apel reizigers nooit betalen toch ?
Die betalen sowieso al niet
Ter Apelaars zijn toch allemaal atleten? Die springen gewoon over de toegangspoortjes. Alles kraties.
Allemaal de schuld van de PVV, FVD, en JA21 natuurlijk ..
De Spoorwegen komen niet aan monteurs, conducteurs en machisten.
Dan betaal je dus te weinig aan de mensen die de treinen laten rijden. Voordat je nog een pak managers, consultants en directeuren opentrekt, hoop ik dat de minister eerst het huidig kader gaat decimeren, en daarna een inflatiecorrectie uitvoert, om direct erna arbeidsvoorwaarden verder te verbeteren totdat alles weer netjes rijdt.
Jarenlang is er beknibbeld op het salaris van de gewone man en harde werker ten gunste van de winst en de aandeelhouders. Het wordt eens tijd dat de prioriteiten anders komen te liggen. Meer aandacht, betere salarissen en werkomstandigheden voor de mensen die echt waarde voor het bedrijf creëren. Laat je winst en dividend eerst terugvloeien naar je arbeiders, je echte werkkapitaal. En als er dan nog iets overblijft is dat voor de aandeelhouders. Winstmaximalisatie moet weer een vies woord worden. En nee, ik ben niet marxistisch maar we zijn nu te ver doorgeschoten. Vroeger kocht je een huis op basis van 1 salaris. Daarmee sta je nu in de rij voor de voedselbank.
Bedoelt u dat u het NS-staatsbedrijf terugwilt? Goed idee, ook voor PostNL want alle ex-staatsbedrijven lijden aan virtuele bloedarmoede. En dat komt weer omdat de aandeelhouders de bedrijven hebben leeggezogen als parasieten.
@-PR- | 18-01-23 | 09:08:
Hear hear.
@-PR- | 18-01-23 | 09:08: Eensch. Maar met de zoveelste uitgerangeerde D'66-er aan het roer gebeurt dat dus nooit. Het duurde 75 jaar voordat er een sobere regeling kwam voor de Joden die zelf hun kaartje moesten betalen voor een enkele reis naar de vernietigingskampen. Nabestaanden uitgesloten.
@-PR- | 18-01-23 | 09:08: D66 bestuur. Van alles niks. Om de brij heen draaien, kerk in het midden, vooruit schuiven, overleg voeren, onderzoek starten, uitkomst afwachten, …wordt nooit wat.
@Nivelleermarionet | 18-01-23 | 09:12: Weet u niet meer wat een gigantische ellende de post als staatsbedrijf was? Postkantoren met rijen van 10 meter, niet geopend op zaterdag en door de week maar tot 15:00.
Niet dat we nog postkantoren nodig hebben, maar even om het niveau van dienstverlening aan te geven. Toen de boel commercieel ging, ging het met sprongen vooruit.
@Nivelleermarionet | 18-01-23 | 09:12:
Jij baalt gewoon dat je geen aandelen PostNL had. Had je de afgelopen maanden een mooie rit kunnen maken.
@-PR- | 18-01-23 | 09:08: Als voorbeeld een mooi stukje uit de serie 'Broken' op Netflix. De aflevering over de omkieperen de kindermoordende kastjes van IKEA. Eigenaar van een familiebedrijf in de meubelmakerij. Hij zag met lede ogen aan dat productie van meubels zich verplaatste naar China waardoor hij met zware concurrentie kwam te zitten. Hij voelt zich oprecht verantwoordelijk voor het welzijn van zijn medewerkers omdat het hele dorp waar de fabriek staat afhankelijk is van het bedrijf. Dat is waar het weer naartoe terug moet bij bedrijven, verantwoordelijkheid tonen naar het welzijn van je medewerkers, en niet alleen maar bezig zijn met de cijfertjes voor je aandeelhouders, door vlugge managers die zonder omzien duizenden medewerkers ontslaan en dan weer jobhoppen naar de volgende functie. Er mag wat mij betreft best vast worden gelegd dat de bovenste laag van een bedrijf maximaal x keer het salaris van de onderste laag van een bedrijf kan verdienen, en dat ook als voorwaarde voor functioneren het welzijn van de medewerkers wordt meegenomen.
@Nivelleermarionet | 18-01-23 | 09:12:
Bij de NS is er maar 1 aandeelhouder en dat is de staat dus dat terugdraaien zal weinig uitmaken in de huidige wereld. PostNL is een ander verhaal en is een gevolg van mismanagement en gepruts van de politiek en daarna types als Wim Dik (what's in a name) die megalomaan dachten.
Over PTT en hun strapatzen.
nl.wikipedia.org/wiki/PTT_(Nederland)
@Trekhaas | 18-01-23 | 09:16: Zeker is de service beter geworden bij veel bedrijven. Maar dat gaat ook ten koste van het welzijn van de medewerkers. Het personeelstekort dat we nu hebben komt ook door de 24/7 maatschappij. Alles moet maar zolang mogelijk open en bereikbaar zijn. Denk aan supermarkten op feestdagen. Dat vraagt ontzettend veel personeel en daarmee samengaande een lager salaris omdat er toch ergens op bespaard moet worden om bij wijze van spreken 24/7 open te zijn. En denk maar niet dat het management van bedrijven daar iets van voelt. Het mag van mij allemaal wat minder. Dan maar even niet een pond suiker halen op tweede kerstdag, dan maar geen pakketje ontvangen op zaterdag en geduld hebben tot maandag, etc.
@-PR- | 18-01-23 | 09:08:
Uitstekend verwoord.
En zeker uw laatste zin.
Als ik zie wat mijn modale ouders met één modaal salaris konden doen, red je nu blijkbaar niet meer met twee maal modaal. Is er toch iets knap verkeerd gegaan.
De werkende man komt altijd geld tekort, het is maar net wat je leefstijl is en welke risico's je aan gaat voor dat geld
@Nivelleermarionet | 18-01-23 | 09:12:
In principe is de NS nog steeds een staatsbedrijf want de staat bezit alle aandelen.
We leven in de eeuw van de hoop. Iedereen hoopt op vanalles. Maar er gebeurt niks.
REAGEER OOK