Klimaatomleiding. A1 afgesloten door gecrashte windmolen
Levensgevaarlijk die dingen
Dikke pech voor de hardwerkende feestdagenforenzen die de afrit van de A1 richting de A50 bij Apeldoorn gebruiken, want die moeten omrijden. Een groot stuk van een Jettenwapperaar donderde vannacht van zijn trailer en blokkeert de afrit. Blijkbaar zijn die windmolens net zo gevaarlijk voor laag-bij-de-grondse hermelijnen als voor hoogvliegend gevogelte. Het mag duidelijk zijn dat deze enorme klimaatdildo geen lichtgewicht is en het opruimen gaat dus nog wel even duren. Waarschijnlijk ligt de gigant nog tot een uurtje op 12:00 de verbindingsweg te blokkeren, waardoor de vertraging voor de energietransitie flink kan oplopen. U wordt geadviseerd de omleidingsroute via een veilige kolencentrale te volgen. Fijne reis!
UPDATE: Rijkswaterstaat verwacht dat de verbindingswegen tot middernacht gesloten blijven.
UPDATE: Opruimvideo
Social
Reaguursels
InloggenGeweldig! Alleen de CO2 die de produktie van zo'n toren van staal opwekt is qua milieuverontreiniging meer dan wat het ding zelf terugverdient. Daarbij geteld dat de bladen ook niet verteerbaar zijn op aarde, en dat de werktijd van deze dingen ontoereikend is, verklaart hoop ik dat windmolens nutteloos, milieuverontreinigend en levensgevaarlijk zijn!
Opbokken met die flauwekul. Thoriumcentrales , en wel nu!
Staal is heel goed opnieuw te gebruiken (i.t.t. het beton van een kerncentrale) en de bouw van een windmolen kost veel minder energie dan hij produceert, met als simpel bewijs dat die benodigde energie hoe dan ook verwerkt is in de prijs van een windmolen (nog afgezien van andere kosten en winst van toeleveranciers van onderdelen) en die totale kosten zijn voor investeerders rendabel, dus (de huidige) windmolens produceren veel meer energie dan er alles war van ontwerp tot ingebruikname nodig is.
Kernenergie is op dit moment NIET rendabel en kan niet zonder langdurige en hoge subsidies (vaak in de vorm van door de staat gegarandeerde hoge stroomprijs). Bij kerncentrales zul je dus goed moeten kijken naar welke kosten directe en indirecte energiekosten en overige kosten (grotendeels personeelskosten). Als die overige kosten bij kerncentrales heel hoog zijn dan is het inderdaad mogelijk dat kerncentrales meer energie produceren dan het ontwerp en bouw kost, terwijl ze financieel toch niet rendabel zijn.
Zodra iets financieel rendabel is moet het ook energetisch rendabel zijn omdat energie een prijs heeft.
Bok eerst maar eens op met je eigen flauwekul. Energetische terugverdientijd van een windturbine is 3 tot 6 maanden.
@W_F | 28-12-22 | 12:47: Oh ja joh? www.telegraaf.nl/nieuws/470413665/gro...
@Sinterbikske | 28-12-22 | 12:59: “ For the current characteristics of the (Dutch) electricity market, we find that a nuclear power plant needs more subsidy than an onshore wind turbine, but less than a solar PV installation and an offshore wind park. In a scenario with a high share of renewables, also onshore wind turbines require more subsidies than a nuclear power plant, which is related to the strong decline in the capture price of renewable power plants.”. En als je dan in je onderzoek met geen woord rept over storage, dan wordt het toch een pijnlijk verhaal.
@nieuwe_Deen | 28-12-22 | 12:53:
En de kosten van slagschaduw, subsonische trillingen etc? Wie draait daarvoor op denk je? Hint, het is niet de subsidieslurpende plaatser / eigenaar / profiteur van de windmolen/turbine.
Weet je hoe je klimaatneutraler kunt worden? Door te snoeien in het geboortecijfer van homo sapiens. Het enige resultaat van die klimaattransitie is dat het nog voller wordt op aarde en dat al onze inspanningen ertoe leiden dat de uitstoot niet exponentieel groeit. Meer niet? Wil jij jezelf en je kinderen daarvoor laten ophokken? Deze jongen vertikt dat.
In de jaren 80 was kernenergie een bedreiging voor fossiel, en dat zou het bijna weer worden.
Met zon en wind blijft fossiel nodig, al is het alleen al vanwege standby draaien van centrales om dips op te vangen.
Mij bekruipt dan ook het gevoel dat de fossiele lobby deze drog-oplossingen heeft gestimuleerd.
@nieuwe_Deen | 28-12-22 | 13:34:
Hahaha storage. Want onregelmatig producerende energiebronnen als zon en wind hebben daar natuurlijk het minste last van.
Mooi om te zien hoe bizar de denkwijze van sommige mensen is, ik liep bij de maasvlakte op het strand tegen een kerel aan die me vertelde, dat de bladen gebruikt kunnen worden om surfplanken van te maken. Iedereen een paar surfplanken, prachtige oplossing om van composiet materiaal af te komen.
@Reagiertank | 28-12-22 | 15:47: Als die bladen zo sterk en onverteerbaar zijn kunnen ze waarschijnlijk wel dienen als dijk versterking.
Lijkt me eigenlijk wel een goede oplossing...
@nieuwe_Deen | 28-12-22 | 12:53: Dan zijn die ondingen dus veel te duur...
Door wie wordt U betaald voor deze desinformatie?
Ik moest opeens denken aan de reactie van een idioot op de site wiens naam niet genoemd mag worden.
Heel trots vertelde hij dat Vattenfall een offshore windpark, project "Hollandse Kust Zuid" had gebouwd zonder subsidie en voerde dat als bewijs aan hoe energie/kosten-efficient die windmolens wel niet zijn.
Waar hij even aan voorbij ging is dat vattenfall honderden miljoenen verdiend heeft met al die windparken die allemaal, zonder uitzondering, gebouwd zijn met megasubsidies van overheden.... betaald dus door u en mij.
Dat is overigens hetzelfde fijne Vattenfall dat nu met die zogenaamde groene energie in Nederland optimaal profiteert van de gestegen olieprijzen, want prijs elektriciteit is gekoppeld aan olieprijs. We betalen dus dubbel!
Dat zelfde fijne Fattenfall heeft de helft verkocht aan BASF, dat fijne chemica-concern in Duitsland, wat ook zo heel erg begaan is met ons milieu... Not! Als je wat over milieuschandalen wilt lezen, google dan eens op "BASF".
De leugen regeert.
Niet liegen, de prijs van elektriciteit is niet gekoppeld aan de olieprijs. De prijs van aardgas is sinds 2005 niet meer gekoppeld aan de olieprijs. De prijs van kolen is nooit gekoppeld geweest.
Even denken hoor… wat was ook weer het doel van subsidies. Het stimuleren van nog-niet rendabele projekten zodat ze sneller rendabel worden, of zoiets? Is toch prima gelukt dan?
De prijs van electriciteit is nergens aan gekoppeld. De duurste methode van opwekken bepaald de prijs. Dus al zou 99% "groen" zijn, als die ene procent bijvoorbeeld met gasturbine opgewekt zou worden is dat wat de prijs betaald. En zolang we nog geen goede manier van opslag hebben zal een deel door dure methodes opgewekt moeten worden.
Nederland zou met €1000 miljard de temperatuur 1n 2050 wellicht met 0,00003 graad Celsius minder laten verhogen.
Om aan die 1,5 graad te komen is er op de wereld geen geld genoeg om dat te halen; dus maar weer bijdrukken?
De beste windenergie is wanneer ik diep moet squatten. Lucifer erbij en stoken maar.
Er is iets van de oplegger gepleurd. Kan gebeuren en gebeurt wel vaker. Het hele verhaal van assumpties daaromheen kan ik niet volgen. Was eenzelfde artikel geschreven als het gaat om een stuk pre-fab woning? Of een stuk van een boortoren?
Ik vrees dat u een verkeerde aanname doet over de ernst waarmee dit stukje gestotenen is. Of ik.
*geschreven
Stevige klimaatpijp.
Wat een vreselijk kapitalistisch verdienmodel van de groene kliek.
Politieke vriendjes lobbyen voor een miljardenbudget, en het molenbedrijfje van een ander vriendje zet zo goedkoop mogelijk wat molentjes neer, die de helft van de tijd defect stil staan, ondanks een achterlijk duur onderhoudscontract.
Potver, je zou er maar achter gereden hebben, had je zomaar een “klimaatslachtoffer” kunnen zijn geweest en de mensheid ongewild dichter bij uitsterven hebben gebracht.
Het is echt 5 over 12.
*met je kinderwagen
De dagelijkse gang naar mijn werk is door een woud van windmolens. De een nog groter dan de andere. Wat mij opvalt is dat de molens vaak zo dicht langs de weg staan. Snap geen reedt van dat dat vergunning/veiligheidstechnisch zomaar kan/mag.
Als hier in de woonbuurt een schutting 20 cm te hoog is, afijn......
Lol
Des zomers op de fiets schrik ik bovendien regelmatig als de slagschaduw van de wieken mij weer eens inhaalt.
Als je iets met milieu en klimaat roept gelden er ineens andere regels...
Als ik alle reacties hier moet geloven staat meer dan de helft stil, dus dat is dan wel weer veilig.
Ik vind 't wel een goede grap zo'n fotoshop met een macrofoto van een lucifer.
Typische clickbait van GS: je denkt dat de windmolen naar beneden is gekomen maar hij is gewoon van de oplegger gedonderd.
Dat u dat zo leest zegt meer over u dan over GS. Ramptoerist.
@goedverstaander | 28-12-22 | 09:34:
Nee. GS heeft het over een gecrashte windmolen. Dat impliceert een voltooide windmolen. Het betreft echter een onderdeel van een nog niet voltooide windmolen. Inderdaad klikbeet dus.
@Tapu | 28-12-22 | 09:44: En nóg een teleurgestelde lezer.
@goedverstaander | 28-12-22 | 09:58:
Nee. Ik ken GS na een jaar of zestien inmiddels wel een beetje.
Maar in jouw wereld klopt de kop "vliegtuig crasht op snelweg" dus als er een vliegtuigmotor van een vrachtwagen valt?
Ik heb jaren geleden alweer een stuk ijs op de auto gehad in de Flevopolder. Het was een behoorlijke klap maar helaas en wonder boven wonder geen schade. Dus ik kon niet claimen. Ik dacht voor de rest van mijn leven binnen te zijn.
Jij bent toch ook hele dagen binnen?
Misschien een domme vraag, maar viel het ergens vanaf of kwam het spontaan uit de lucht zetten? In dat laatste geval zou ik Zeus aansprakelijk stellen!
@D-Fens_1963 | 28-12-22 | 09:36: Helaas niet. Dus ik ben dubbel niet binnen. Bedankt dat u mij daar aan herinnert.
@MickeyGouda | 28-12-22 | 09:37: Ha! Het was een combinatie van Aeolus en Koning Winter. Niet duidelijk welk loket je daarvoor moet hebben :)
@MickeyGouda | 28-12-22 | 09:37: De excuses en herstelbetalingen van de Oude Grieken laten al een tijdje op zich wachten...
Ik zie het maar zo. Beetje meer investeren in windenergie, zonnepanelen, waterkracht en natuurlijk H2 en kernenergie en we hoeven ons geld niet meer te geven aan een triest rijtje schatrijke naarlingen. Dit soort incidenten halen amper een zesjes op de schaal van dit is vervelend. Wel moeten we rap meer miljarden pompen in de transitie van boeven betalen voor onze energie naar gewoon onze eigen zaakjes regelen. Gelukkig moet dit kunnen op pan-Europees niveau. Alweer een reden om nauwer samen te gaan werken met onze buurlanden. Zelfs al ben je zo'n ondoordacht Nexit mannetje moet er zelfs bij jou een lichtje gaan branden dat het best handig is dat de Fransen kernenergie en Denen windenergie onze kant op kunnen sturen. Of dat de Noren gas kunnen leveren.
Waterkracht in Nederland? Dat wordt lastig, of het moet al iets in de trant van plan Lely worden. Maar dat is al zo oud, als het levensvatbaar zou zijn, zou het wel vaker in het nieuws zijn gekomen. Kernenergie daarentegen zou wel eens wat sneller mogen. En Nexit betekent niet dat we niet kunnen samenwerken met andere landen. Vóór de EU hadden we de EEG, dat werkte volgens mij ook heel aardig. Helaas groeien nu al hele generaties op die niet weten hoe het voor de EU was en worden we gehersenspoeld met het idee dat we zonder EU voor eeuwig verdoemd zijn om weer in dierenvellen rond te lopen.
Samenwerking != EU. We hoeven geen Verenigde Staten van Europa te worden om vruchtbaar met elkaar te kunnen samenwerken.
Dus zonder EU zou er geen gas of elektriciteit door de leidingen stromen? Beetje warrig verhaal.
@Sinterbikske | 28-12-22 | 09:33: Dat is heden ten dage het kul-argument van de EU-fanboys. De samenwerking die vroeger plaatsvond onder de vlag van de EEG wordt categorisch ontkend. Handel is handel. Handel bestaat als alle partijen daar voordeel bij hebben. Onder welke paraplu dat (eventueel) gebeurt doet absoluut niet terzake.
Een beetje meer water en realiteitszin bij de klimaathysterie kan ook geen kwaad. Zolang emotionele incontinente ijdeltuiten de klimaat portefeuille beheren, tussen de uitgebreide maaltijden door, zie ik meer heil in minder, minder, minder EU.
Samenwerking is beter dan een unie.
Ehm, ook de groene energiebedrijven zijn doorgaans voor een groot deel eigendom van dezelfde soort 'schatrijke naarlingen'.
@goedverstaander | 28-12-22 | 09:37: Er is zowat sinds halverwege de vorige eeuw al een europees koppelnet.. dus laat de EU er svp buiten.. techneuten hadden het allang geregeld.. als de alpha kneusjes van de EU het zouden moeten regelen waren ze nu nog aan het onderhandelen..
Bij Delfzijl kreeg een dame tijdens de laatste vorstperiode een flink blok ijs op haar voorruit dat van een wiek van een windmolen was gekatapulteerd. Alleen de ruit naar de kloten maar dat had ook heel verkeerd kunnen aflopen en dat zou dan dode nummer drie zijn geweest. Even ter herinnering want de doofpot is erg diep: twee monteurs uit Barneveld zijn een paar jaar terug overleden toen tijdens onderhoud de molen in de fik vloog.
Die wieken laten ook nogal eens los: www.omroepflevoland.nl/nieuws/60191/w...
www.tubantia.nl/enschede/wiek-van-win...
Het is een windmolen toren segment,als er een windmolen had gelegen had het er wel wat anders uit gezien .
Bederf jij het feestje even.
Dit tilt 'een klap van de molen krijgen' naar nieuwe hoogten. Je zult er maar door geraakt worden, terwijl je nietsvermoedend in je duurzame auto met de Top 2000 op over de snelweg zoeft.
Rijd je daar in je Polestar, veroorzaakt er ineens een hele grote paal een sterretje in je ruit.
@Sinterbikske | 28-12-22 | 09:22:
Lol @ 'sterretje'.
@Sinterbikske | 28-12-22 | 09:22: Beter dan een hele grote paal een ruit in je sterretje veroorzaakt.
Sorry, kon het niet laten.
Stomme windmolens, zeker als je weet dat Kern, kolen, olie, gas of bio, allemaal de brandstof aanduiden waarmee water tot stoom verhit word. De rest der centrale bestaat uit turbines en generatoren, voor allen dus het zelfde. Kolen, olie, gas en bio kunnen dus gewoon vervangen worden door een passende kern-eenheid, waarbij de rest der centrale dus gewoon in tact blijft. Kosten besparend en snel te doen, waarbij de originele brandstof eenheid intact kan blijven en als back-up dienen bij kern problemen. Kleine en middelgrote kerncentrales kunnen kant en klaar geleverd worden.
Zo van “het genereert allemaal elektriciteit dus het is uitwisselbaar”. Niet dus.
@nieuwe_Deen | 28-12-22 | 11:25: Zowel een gas-, als kolen- als nucleaire centrale maken gebruik van stoomturbines voor de daadwerkelijke opwekking van stroom. 't gas/kolen/nucleaire deel genereerd enkel de warmte om die stoom te maken.
In die zin is de warmtebron idd uitwisselbaar.
In de praktijk is dat geen plug en play...
@ReyNemaattori | 28-12-22 | 11:58: Met een beetje goede wil is er veel mogelijk; bijna nieuwe centrales sluiten, enkel omdat ze de 'verkeerde'
brandstof gebruiken, die centrales sluiten, slopen en torenhoge schadevergoedingen geven komt veel duurder dan er een kern centrale van te maken.
Hie is ie er van afgerold? En moet ie nou eerst terug naar de fabriek voor reparatie of kan hij toch geplaatst worden en dan repareren ze hem daar? Vragen, vragen, vragen. Waar is de jiurnalist die vanachter z'n beeldscherm komt en ter plekje gaat kijken. Bij de VRT doen ze dat wel.
Slijpen gewoon een stukje er af.. zolang die wieken de grond niet raken niets aan de hand.. je kan ook altijd nog een sleufje graven mocht dit het geval zijn..
Denk eens in oplossingen
@broervandenhollander | 28-12-22 | 09:40: broervandenuchterehollander zeker;)
Gewoon in stukken zagen, gaat echt niet meer gebruikt worden.
Windmolens en migranten = links
Windmolens neerzetten is voor (zichzelf rechts noemende) jongens hoor.
@Sjors W. | 28-12-22 | 09:19: Groenrechts helemaal niks mis mee.
"Energiebedrijf Engie bezoekt vrouw die werd getroffen door ijsbrok van windmolen."
www.rtvnoord.nl/nieuws/985070/energie...
Volgens de Nederlandse WindEnergie Associatie NWEA, de brancheorgansatie voor de windsector, komt het gemiddeld twee tot zeven dagen per jaar voor dat er ijsvorming kan optreden op windturbines. Volgens de NWEA is dat een ‘onvoorspelbaar proces door aan de natuur gerelateerde omstandigheden.’
Nou, volgens mij is zo’n wiek van een windmolen niet veel anders dan een vliegtuigvleugel en weten ze in de luchtvaart al heel lang van ijsvorming af en hoe dat te voorkomen of te bestrijden.
@Sinterbikske | 28-12-22 | 09:20: Zout op die wieken strooien is wat lastig, verplichten een elektrische verwarming in al die wieken te verwerken moet gewoon kunnen...
@Hendrikaatje | 28-12-22 | 10:18: dat is gewoon een kostenkwestie. Als de molen in Noord-Zweden komt te staan is dat de investering waard. In Nederland niet.
Ach ja een windmolen. Die wil je niet op je knar hebben. Aan de andere kant is het geen olietanker of gasexplosie of erger een nucleaire reactor die boem zegt. De mensen in Fukushima weten dat.
Enig idee hoeveel doden er zijn gevallen bij de ergste kernramp in de geschiedenis sinds de verouderde blokjessplijter in Oekie? Zoek het maar op.
@Shadow112 | 28-12-22 | 09:14: Ik weet niet wat ernstiger is , direct dood gaan zoal je aanhaalt of de eindeloze strijd en angst tegen een verhoogde kanker risico. zelf drie keer kanker en ook 26x vervelende huidkanker diagnose gehad , en kan je uit eigen ervaring vertellen dat je dan wel even door een kleine hel gaat, mijn schildklier is al naar de kloete;) www.trouw.nl/nieuws/hoger-risico-op-k...
@Smoelensmid | 28-12-22 | 09:29: Die amaalgaam troep bleek ook niet zo erg gezond, als je daar regelmatig mee omgaat..
@broervandenhollander | 28-12-22 | 09:43: Klopt, die ging er bij vrouw smoelensmid en mijzelf als eerste uit in 1982, werd vervangen door P10 composiet van 3M die er nu na 40 jaar nog steeds als nieuw in zit bij de echtgenote ;) Al in 1986 een eigen goudwerk laboratorium aan boord en de eerste en enige praktijk met een Cerec cad cam installatie voor porcelein vullingen ,dat mag wel iets duiden over mijn mening over amalgaam. Voor het uitboren van en de vrijkomende kwik dampen werd de luchtreiniger met ionisator en kwikfilter aangeschaft.
Het wordt steeds gekker en maller. Plaatsvervangende schaamte voor mijn medemens.
Lekker gniffelen omdat de aarde stuk gaat en sommige mensen daar wat aan doen. Maar jullie niet he? Helden!
Donder op, windmolens maken meer stuk dan dat ze helpen. Je bent gehersenspoeld.
"De aarde gaat stuk". Cry me a river. Prima dat er maatregelen worden genomen voor de energietransitie, maar met die paniekerige toon zet je je alleen maar voor lul. Zolang de ontwikkelingslanden China en India nog in grote mate zijn uitgezonderd, gaan onze windmolentjes het tij echt niet keren. Ga daar lekker over janken.
Hoi Sterre, ga jij je eens snel verdiepen in het fenomeen windmolens.
Meelopertje..
Geen eigen menig en maar doen waarvan andere mensen denken dat goed voor jouw is.
Mheeeeeh!
Er zijn veel betere alternatieven dan giga windmolens.
Niemand hier is tegen duurzame energie.
@Ruimedenker | 28-12-22 | 09:04:
Bestaan de huidige klimaatanarchisten niet uit dezelfde stinkhippies die in de jaren 80 aksie voerden tegen kernenergie? Nergens voor, maar overal tegen! Wel zo gemakkelijk.
Sommige grappen en grollen zijn niet grappig nee.. vooral die grappen en grollen met een harde kern van waarheid.
Niemand hier gniffelt volgens mij om de eventuele teloorgang van de aarde. Men plaatst de zaken hooguit in een ander perspectief.
Iedereen heeft het er over dat de aarde stuk gaat. Maar de aarde gaat niet stuk. Die blijft gewoon doordraaien. Het is de habitat van de larf die hem bevolkt, die stuk gaat. En laten we eerlijk wezen, de aarde is beter af zonder ons.
Windmolens zijn niet de oplossing, wie heeft je dat wijs gemaakt? Er zijn een aantal plekken waar het rendabel is, maar het merendeel kost meer dan het oplevert. Iets simpels als huizen isoleren levert zeker meer energiewinst op per gespendeerde euro.
Ik snap het negatieve sentiment niet, dankzij windmolens hebben we nu vrijwel onberkt extreem goedkope stroom en zijn we volledig onafhankelijk. Stel je eens voor wat de stroomprijs zou doen als we die dingen niet hadden? Juist ja: stijgen! Nou dan.
Ze veroorzaken klimaatverandering want windmolens absorberen windenergie, om maar eens iets te noemen. Denk je nou echt dat dat geen impact heeft? En dan zijn wij dom? Als je echt serieus zou zijn zou je voor kernenergie pleiten, en niet de NGOs nablaten.
@vanBarchum | 28-12-22 | 09:02: wat
@vanBarchum | 28-12-22 | 09:02: Paar jaar geleden was kernenergie verdoemd, hoor ik niemand meer over terwijl er niets veranderd is.
Windmolens hebben eeuwenlang voorzien in de opbouw van dit land, we hebben er ons graan mee gemalen onze olie geperst en onze polders mee aangelegd.. ze zijn deel van onze welvaart en cultuur.
Omdat ze na 30 jaar alweer vervangen moeten worden en de kosten enorm zijn, zijn ze hoorde ik laatst economisch onrendabel.
Er loopt onderzoek naar grote parken die windstromen verstoren die belangrijk zijn voor ons klimaat en leefbaarheid. Het verstoort neerslag.
Het zijn vogelnoordenaars en insectenmoordenaars.
Dus wat mij betreft in elk geval niet teveel en meer zonnepanelen en kernenergie, maar spaarzamer neerzetten van niet rendabele windmolens. En oh ja, nog meer onderzoeksgeld voor universiteiten voor alternatieve energiebronnen wereldwijd.
@Smoelensmid | 28-12-22 | 09:06: De windmolens waar jij het over hebt zijn architectonische pareltjes, technische hoogstandjes waarvoor de mensen van over de gehele wereld deze kant op komen om ze in het cultuurlandschap te fotograferen. Niet die spuuglelijke politieke klimaatminaretten die ons in de maag zijn gesplitst, ons uitzicht en leefomgeving verwoesten met hun geluid en onze vogels verdelgen.
Daarnaast gaat alle stroom van de molens naar datacentra die ons milieu en onze natuur verder verwoesten met hun warme op het oppervlaktewater gelooste koelwater.
@vanBarchum | 28-12-22 | 09:02:
Er vliegen dagelijks tienduizenden vliegtuigen door de lucht. Die vliegtuigen kunnen vliegen vanwege exact het zelfde principe waarmee de wieken van een windmolen voortgestuwd worden. Als dat significante klimaatverandering te weeg zou brengen dan waren we inmiddels al uitgestorven.
@Smoelensmid | 28-12-22 | 09:06:
Die waren ook door het volk, voor het volk. Wat hebben deze molens ons al gebracht? Ze kosten miljarden aan subsidie, en de prijs is alleen nog maar omhoog gegaan.
@Jan, Leiden | 28-12-22 | 09:09: Dertig jaar halen ze echt niet. Voor de conitinuïteit en werkgelegenheid worden ze al binnen tien jaar vervangen.
@Sans Comique | 28-12-22 | 09:13:
Nou ja, ten hoogste dan inderdaad. Maar een jaar of 20 toch nog wel?
In de Wieringermeer staan ze voornamelijk stroom te leveren aan de daar
nabij gelegen datacenters .
De omwonende burger zijn met een fooi afscheept vanwege de devaluatie van hun woon genot. zodat de rst van de wereld weer hun tiktok meuk op het net kan zetten.
@Sans Comique | 28-12-22 | 09:12: Alles is betrekkelijk ik vind de sierlijke klimaat minaret toch echt de mooiste , zeker als ze net als in Portugal of Kenya met honderden tegelijk op heuvelrug staan.. ltwp.co.ke/ Die datacenters is een keuze .. je kunt ook andere prioriteiten stellen.. www.esi-africa.com/industry-sectors/e...
@Jan, Leiden - de levensduur is 10 jaar. Daarna kunnen ze nog 10 jaar draaiende worden gehouden dankzij een levendige, goed georganiseerde revisie-industrie. Na die 20 jaar gaan ze zoveel geld kosten dat het goedkoper is om ze te slopen.
@Nivelleermarionet | 28-12-22 | 09:47: als het over gebruiks voorwerpen als autos wasmaschines en CV installaties gaat maken we er geen probleem van maar bij een windmolen die geen energie verbruikt maar juist levert is het ineens een issue?
Ik snap het negatieve sentiment geheel. In Denemarken en Duitsland voorzien windmolens in het hoogste percentage van de elektriciteitsopwek en daar hebbn ze ook de hoogste elektrictiteitsprijzen in de wereld. Veder is het zo dat als de wind niet waait je nog steeds elektriciteit nodig hebt, van pak 'em beet, een kolen- of gascentrale. In feite ben je de infrastructuur dubbel aan het aanleggen en daar betaal je dus ook voor. Los daarvan de chemicaliën die door erosie van de turbinebladen afkomen zijn in kleine concentraties al bijzonder schadelijk voor het milieu. Er zijn nog heel veel meer redenen waarom je energie niet met windmolens moet opwekken. Gewoon niet doen.
@Nivelleermarionet | 28-12-22 | 09:47:
Nog veel erger dan dat ik dus ooit eens las! Tjonge!
Karma.
De natuur wil het niet.
De kop is wel een gevalletje eenvoudige stemmingmakerij. Inspelen op de koppen scanners. Maar goed heb ook een haat liefde verhouding met GeenStijl.
Alternatieven genoeg.
Dussss…
No shit.
Op de A9 bij Heemskerk staat ook een windmolen. Daarvan is een wiek zo op de weg gevallen.
Lang de N245 (S3 voor intimi) is ter hoogte van Oudkarspel ook een wiek op de weg gevallen.
Op de één of andere reden komt die niet erg fanatiek in het nieuws.
Zo ook de sterfte van vele (roof) vogels die geplet worden door diezelfde wieken. Inderdaad: de natuur slaat terug.
Kunnen we eigenlijk niet onze ouderwetse traditionele molens ombouwen tot elektriciteitsopwekker?
Dat kan, 2 ledlampen gaat wel lukken..
Je zal het op je knar krijgen. Dan zit je wel even aan de paracetamol denk ik.
Paracetamol is het nieuwe modewoord in ziekenhuizen , na alle operaties die ik heb gehad standaard iedere paar uur de paracetamol brigade aan je bed.. Ik weiger die flauwekul, en pas nadat ik zei de eerste die me nu nog paracetamol komt brengen maak ik deaud hield het eindelijk eens op;)
@Smoelensmid | 28-12-22 | 09:12: Nederlandse dokters staan sowieso op 1 wereldwijd waar het op pilvoorschrijfgeilheid betreft.
@Smoelensmid | 28-12-22 | 09:12:
Of je reageert met een heel luid "Wat zeg je?"
(Van paracetamol word je doof.)
@Sans Comique | 28-12-22 | 09:14:
Echt?
Volgens mij het tegenovergestelde.
@Smoelensmid | 28-12-22 | 09:12: Ik was een paar weken geleden even bij de eerste hulp voor wat hechtingen in mijn hand. Paracetamol was het eerste waarmee ze stonden te zwaaien.
@Smoelensmid | 28-12-22 | 09:12: LOL!
Waaide het te hard?
Iedereen weet dat ze windmolens laten stilvallen bij teveel wind. Is logisch.
@goedverstaander | 28-12-22 | 08:53: Deze viel niet stil. Hij haalde zelfs de voorpagina.
Valwind molen.
Jettenhakselaar
Gooi maar door de biomassa.Brand prima.
Omwaaijpaal
Waarschijnlijk een actie van Birds Rebellion
De vogels mogen zich met recht Xtinction Rebellion noemen.
Zelfde Twitterlink als op de NOS-app. Daar hoef je opeens niet meer verplicht in te loggen net als hier.
Wat een stemmingmakerij. Alsof stukken kolencentrales of brokken kerncentrales nooit voor verkeersopstoppingen zorgen.
Kliks...
Mooi, draagt alleen maar bij aan de afkeer van die industriële palen.
Anouk ruim je rommel nou eens op!
Tis geen zwarte paal...
Zag het net in Hart van Nederland. Kan een keer gebeuren dat het ding een keer van een trailer valt, vraag me wel af hoe? Niet goed vastgezet? Regels wel goed gevolgd? Zal nog wel onderzoek komen.
Over alternatieve energie gesproken, komen er al nieuwe kerncentrales in Borssele? Was het kabinetsbesluit er al door? En wanneer beginnen ze met bouwen?
Ik ken dit klaverblad. Je mag hier officieel maar 50 door de bocht, maar harder is (met een personenauto iig) prima mogelijk. Ik vermoed dat de chauffeur iets te enthousiast de bocht ingedoken is.
@Gurb | 28-12-22 | 09:11: Er rijdt iemand met zwaailichten voor, dan hebben er twee te gulzig gereden. Lijkt me sterk.
Kerncentrales bouwen is een proces van lange adem. Nu er een locatie is zullen er investeerders gezocht moeten worden. Sinds de Duitse energiewende wil geen enkele energieboer daar nog aan. Dus zal de overheid garant moeten staan voor ettelijke miljarden. Daarna volgt de bouw, technisch zeer complex en dus duur, en dus moet dat Europees aanbesteed worden. Vervolgens gaat het naar de goedkoopste aanbieder, die er een pyinhoop van zal maken. Er zullen mankementen ontdekt worden die hersteld moeten worden. Aanbesteder gaat failliet. Jaren vertraging. Kosten lopen uit de klauwen. Enz enz. Succes ermee.
@Normpje | 28-12-22 | 09:19:
Ja, klopt, exceptioneel transport rijdt al helemaal niet zo snel. Misschien was de oplegger niet afdoende, zou ook zomaar kunnen. Maar we haan dit zeker nog horen over hoe en wat met een onderzoek, want wordt een heel dure verzekeringsuitvraag dit!
Nou weet ik dat Geenstijl al jarenlang helemaal Don Quichot gaat op windmolens, maar zijn jullie echt pro-kolencentrales??
De elektriciteit moet toch ergens vandaan komen.
Zal toch meer voor de grap zijn. Hoewel in Duitsland weer massaal die bruinkool wordt opgegraven uit noodzaak helaas....
Ja precies, de elektriciteit moet érgens vandaan komen, en dan gooit die mafketel Jetten onze geavanceerde en nog lang niet afgeschreven kolencentrales dicht!
We zitten met de gebakken peren nu, alles is onbetaalbaar geworden.
Kernenergie!
Yep, maar niet van natuur en horizon verminkende stukken staal & beton.
Humor uitleggen, altijd lastig. Bij een grap is het niet altijd zo dat het één een direct gevolg is van het ander. Soms zit er een extra stapje tussen. Of twee.
GS gaat vooral los op luchtfietsen. Windmolens leveren nauwelijks bruikbare energie en zijn vooral duur, niet duurzaam.
Als er een bruikbaar alternatief is voor fossiele brandstoffen zal elk weldenkend mens vóór zijn. Maar dat alternatief is er nu niet. En het ontbossen van NL om Amsterdam een paar dagen per week van windenergie te kunnen voorzien heeft ook als nadeel dat àls er een echt alternatief voor fossiele energie wordt ontdekt, al het geld op is. Niet in de laatste plaats omdat vrijwel alle besluiten van het kabinet bedoeld lijken om van NL zo snel mogelijk een derde wereldland te maken.
Kernenergie is goed voor de basisbehoefte, circa 40% van het totaal. Dat kun je aanvullen met wind en zon en voor het wisselende verbruik gas. Elke ingenieur met verstand van zaken zal je precies het zelfde vertellen.
Dat is het grappige van windmolens, het levert verdomd weinig stroom op omdat ze meer dan de helft van de tijd stil staan wegens te weinig wind, te veel wind, kapot of onderhoud.
Veel windmolens, vooral die hele dure op zee, halen niet eens de verwachte benodigde terugverdientijd van 20 jaar.
www.wind-energy-the-facts.org/operati...
@Dandruff | 28-12-22 | 08:53: Windmolens leveren nauwelijks bruikbare energie en zijn vooral duur. Dat is de reden dat investeringsmaatschappijen die dingen overal neerplempen zonder subsidie. Ze willen graag van hun geld af.
Onderweg naar Siswet?
Het bekende bergingsbedrijf siswet, en weg is die paal.
REAGEER OOK