achtergrond

Geenstijl

Verboden schilderijen kijken in het Stamcafé

Lekker rokertje d'r bij

Een (1) stom studiemiepje nam aanstoot aan een schilderij in een babbelhok van het universiteitsbestuur of terstond werd het doek weggejorist. Prompt was Leiden weer in last natuurlijk, want zijn het geen klimaatkoekwauzen die zich aan zonnebloemen vastlijmen, dan is het wel weer een of andere fopfeministe die vindt dat de zijige zilte zeurvrouwtjescultuur nog niet ver genoeg is doorgetrokken. In dit kunstcafé steken we de roze kwast natuurlijk diep in eigen collectie als we zeggen dat normale mensen, die gewoon normaal doen, zich niet zo afgrijselijk aanstellen over een schilderij. Die zouden bijvoorbeeld de humor kunnen inzien van een moderne bestuurskamer waar oude mannetjes langzaam in hun eigen rook opgaan. Maar ja, humor en de onwelriekende gleuvenbrigade, das war einmal en zelfs toen niet. Vanmorgen zat er bij het bekende kunstelprogramma Goedemorgen Nederland zelfs een minister (Karien van Gennip, CDA) te beweren dat het schilderij een sfeer uitstraalt "van oude witte mannen die de dienst uitmaken". 

De decaan (V, natuurlijk) die het doek liet weghalen was het beu om haar "carrière door te brengen ruimtes vol mannen en schilderijen van mannen" en bovendien haat ze rook, zelfs als het geschilderd is. Dus nou ja volkomen logisch toch dat  die kunst entartet verklaard mag worden? Oh sorry beladen woord - de vader van Job Cohen staat op het schilderij: Papa Dolf overleefde de Holocaust, in tegenstelling tot veel andere Leidse medewerkers en alumni. Zoons Job en Floris willen de onbezonnen beeldenstormers graag bijscholen in de context van het portret, schrijven ze in een brief die in schoolkrantje Mare is afgedrukt. Ook belde Mare met de maker van het werk. Een citaat om deze kunstlezing mee af te sluiten, alvorens we met een wit wijntje in de hand langs diverse expressieve twitterportretjes lopen van bekende en gevierde alumni van de Leidse universiteit, die hun woede over de wijvenpoets niet onder leerstoelen of collegebanken steken.

"Kunstenaar Rein Dool (90) is ook woedend. ‘Het is verschrikkelijk dat het schilderij is verwijderd’, laat hij telefonisch weten. ‘Het is belachelijk, bespottelijk en kortzichtig dat er een paar idioten niet blij mee zijn dat er rokende mannen op staan. De universiteit blameert zich hier echt mee.’ Toen hij het werk maakte, waren alle bestuurders mannen. ‘Dat is veranderd, en dat vind ik ook heel goed. Het schilderij is een tijdsbeeld. Ik hou de bestuurders juist een spiegel voor.’ Als dit werk niet meer is toegestaan ‘dan kun je alle schilderijen die vroeger gemaakt zijn wel weggooien’, vervolgt hij. ‘Er staat altijd wel iets op wat nu niet meer mag. Ik vind dat het weer moet worden teruggehangen. Als dat niet gebeurt, dan schenken ze het maar terug aan mij'.", lezen we in een uiterst vermakelijk stukje Mare. Schilderachtig!

En dan nu, een klein panorama van kunstige kritieken:

Rondje van Martin Bosma!

Vml BuZa-minister boos

Baliebaas boos

Mijn goede alma mater @UniLeiden vindt t nodig schilderijen uit haar rijke geschiedenis te verwijderen louter omdat t mannen betreft. Een geportretteerde blijkt dan ook nog overlevende vd jodenvervolging maar dat speelt kennelijk niet meer aan de universiteit van #Cleveringa.

David de Bruijn
David de Bruijn
@dmdebruijn

Deeply disturbing action by Dean of @UniLeiden who removed portrait of a Jewish Holocaust-surviving former Dean simply because someone— non-Dutch and unaware of context— complained the Holocaust-survivor was.... a man. Utterly empty and crass politics @AJCGlobal @b_judah .

125
Reply

Zelfs de bibliothecaris is boos

Sociaal Geograaf vraagt naar de bekende weg

Nog een alumnus die nucleair gaat

Hoe kan je nog objectief en neutraal wetenschap bedrijven als je zo gepolitiseerd bent en zo ideologisch met het verleden omgaat? Geschiedenis van de onze universiteit dan maar ontkennen en herschrijven?

Joanne van der Leun 
Joanne van der Leun 
@JoannevdLeun

Immediate action was taken today @UniLeiden 😀!!

Image
1.4K
Reply

Kamervragen!

En hij kent Noord-Korea dus hij zal het wel weten

Klaagtutje heeft zichzelf achter het behang geschilderd

Klaagtutje heeft zichzelf achter het behang geschilderd

Tweet not found

The embedded tweet could not be found…

Wanneer Equal Pay Day in Equal Payback Day verandert

Wilde de enige vrouwelijke concullega die ik ken in mijn sector vragen wat ze van #equalpayday vindt maar ik kreeg een out of office reply dat ze alleen aanwezig is op dinsdagmiddagen, donderdagen tussen 10-14 en op sommige vrijdagen tijdens volle maan

552
Reply

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Cursus Spaans in het Stamcafé

Nederland staat er weer mooi op in het buitenland!

@Van Rossem | 08-06-23 | 22:30 | 579 reacties

Een stemming in het Stamcafé

Knip plak, zonder oordeel en zonder eindredactie. Wij zijn het blog en slechts de boodschapper, u mag zeggen hoe u het (niet) ziet, aan de bar. Proost

@Van Rossem | 29-05-23 | 22:22 | 394 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.