Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Safari Eurabia - Sarrende Somaliërs versus het Deense Asielmodel in het Sociale Legoland

De Profeet van Molenbeek brengt een bezoek aan Denemarken, waar de lokale sociaaldemocraten nog weten wat 'sociaal' en 'democratisch' is - en geen woekerende religies van uitvretende asieleisers tolereren in hun verzorgingsstaat

Zondagmorgen, 8 uur. Op de weg langs de  "kleurrijke vrijstaat" Christiania in Kopenhagen houdt een ladderzatte en knetterstonede Somaliër van een jaar of achttien auto's tegen. Hij springt nog net niet op onze motorkap en dat is maar goed ook want mijn maat Teun Voeten geeft gas. De qatkauwer - dat zie ik meteen aan zijn tanden en aan zijn uitpuilende ogen - is niet aan het bedelen. Hij doet dit gewoon om automobilisten te sarren. 

Een jaar of twintig geleden al werden de Somaliërs in Nederland, en met name die in Tilburg, de nieuwe Marokkanen genoemd vanwege de permanente overlast die ze verzorgden. Ik gold in die tijd als allochtonenspecialist en ik stond op het punt me te verdiepen in de Somalische gemeenschap in Nederland maar ik koos wijselijk voor wat meer exotische reportages in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Ik heb toen nog wel wat research gedaan voor de Groene Amsterdammer en een paar uurtjes rond gehangen op het Centraal Station van Amsterdam. Daar werd qat per vuilniszak verkocht. Ik heb toen op een bankje met een paar Somaliërs die rommel zitten kauwen en vond het drie keer niks. Het is heel hard werken voor een beetje gegiechel en slapeloosheid. Je kan net zo goed koffie snuiven.  

Laatst in Engeland zag ik in Manchester, Leeds en Birmingham grote groepen Somalische jongeren door de stad zwerven, op zoek naar rottigheid. Mensen uitdagen, sarren en pesten en troep maken. Werken ho maar. In Kopenhagen dus ook, waar de cijfertjes zeer alarmerend zijn. 

Alleen zijn de Denen wat pittiger met hun beleid ten aanzien van buitenlanders: je wordt meteen het land uitgegooid als je je misdraagt, ook al heb je een Deens paspoort.

De Denen zijn lekker eigenwijs en gaan hun eigen gang. Een paar jaar geleden controleerden ze paspoorten aan de grens met Duitsland, hoofdzakelijk om migranten te weren. Toenmalig minister van Integratie Inger Støjberg bewaakte de grenzen van Denemarken omdat de EU dat niet deed. En zonder identiteitspapieren kwam en kom je niet in aanmerking voor een een verblijfsvergunning, waardoor Denemarken een uiterst geringe toestroom van asielzoekers heeft. 

Støjberg werd in 2015 minister voor Vreemdelingen, Integratie en Huisvesting. Ze schuwde de controverse niet en vond bijvoorbeeld dat moslims vrij moesten nemen tijdens de ramadan omdat ze volgens haar die maand maar op halve kracht werkten. En ze wilde mohammedaanse kindbruidjes redden van hun brute ouwe verkrachters, waardoor ze echtparen op nogal rigoureuze wijze "uit elkaar trok". Dat is toen een flinke rel geworden omdat haar wet in strijd was met zowel de nationale als de internationale regelgeving. Uiteindelijk moest ze daarom al haar werkzaamheden neerleggen en kreeg zelfs een rechtszaak aan haar broek. Op 13 december 2021 werd ze veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 60 dagen. Een treurig en bijzonder oneervol einde van een veelbelovende loopbaan. 

De Somalische stennisschopper heeft geluk dat Teun goed geluimd is en bovendien wil de doorwinterde oorlogsfotograaf nog een kijkje nemen in het levensgevaarlijke Christiania. 

Ik was er in 1980 en vond het toen al een vieze bende. De Zweden zijn dol op deze hippieshit want hier kunnen ze blowen en hun wiet en hasj scoren, in tegenstelling tot hun eigen land waar een rigide zero tolerance beleid van kracht is. Eventjes de brug van Malmö naar Kopenhagen over zoeven en je bent er (al kost een enkeltje tolbrug 50 euro maar misschien betalen Vikingen minder). 

Het wemelt ondanks het vroege tijdstip van de louche niet-hippies ("Balkan-types") in Christiania, die duidelijk zwaardere drugs in de aanbieding hebben voor party animals die de hele nacht hebben doorgehaald. 

We maken kiekjes en krijgen het meteen aan de stok met schuimbekkende hippies en andere vogelverschrikkers. Op een website lees ik later dat een groepje toeristen werd aangevallen in Christiania, alleen omdat zij een camera bij zich hadden, terwijl ze niet eens probeerden om foto's te maken. De website: "voor je eigen veiligheid raden wij je daarom aan om geen enkele camera mee te nemen naar Christiania, ook geen mobiele telefoon met camerafunctie."

Tot zover het Deense Ruigoord. Het is mooi geweest en we reizen door naar Bandholm, waar we het knusse pontje pakken naar het piepkleine eilandje Askø, waar de Rotterdamse Mary-Ann (alias @MrsGinT) en de Nederdeen Christian wonen. 

Na het deprimerende Malmö is Askø, met zijn vijftig bewoners en een prachtig zeemanskerkje, een verademing. We gaan meteen hyggen in de enorme tuin aan het water en het gesprek gaat al snel over het Deense model. 

Christian: "De wetgeving ten aanzien van migranten is niet nieuw maar wordt hoogstens strenger toegepast. Haatimams kunnen meteen vertrekken, of ze nou een Deens paspoort hebben of niet. In Nederland zou dat ook kunnen qua wetgeving, maar de uitvoering laat te wensen over en dan druk ik mij nog voorzichtig uit."

Mary-Ann: "Toen de Amerikanen uit Afghanistan wegvluchtten, wilde een vrij grote groep Afghanen met een Deens paspoort hier naar toe komen. Die zijn door en door gescreend en een aantal bleek hartstikke fout te zijn. Die laten we dus niet binnen. In Nederland worden ze wel binnengelaten. Verder wordt hier veel via een referendum beslist, en dat werkt prima."

Christian vertelt dat je in Nederland nooit iets over Denemarken leest, terwijl de Deense kranten regelmatig over Nederland berichten: "De moord op van Gogh was hier enorm in het nieuws, de ontwikkelingen werden op de voet gevolgd. En ze weten hier precies wie Mark Rutte is, getuige deze briljante cartoon op de voorpagina van Politiken."

Social

Denemarken is net iets groter dan Nederland maar heeft slechts 6 miljoen inwoners. Mary-Ann: "De afstand hier tussen mensen is groter, dus is er meer hang naar cohesie. In Nederland heb je precies de tegenovergestelde situatie. En de mensen gaan hier veel hoffelijker met elkaar om. Laatst hadden we het het Appeltjesfestival op het eiland. Dan komen hele gezinnen van de boot en lopen de kinderen met hun eigen rugzakje en tentje en slaapzak naar het festivalterrein, weer of geen weer. Kinderen zijn hier keurig opgevoed, je hoort ze nooit klagen."

Christian: "Wij woonden eerst in Etten-Leur. We lieten daar dagelijks de hond uit, niet te geloven wat een troep we daar tegenkwamen op straat en in het bos. Overal zwerfvuil, flessen, blikjes, hondenstront en peuken. Dat zul je in Denemarken niet meemaken. Mensen pleuren niet eens een peuk op straat. Ze houden van hun land en van de natuur. Noem het fatsoen, chauvinisme voor mijn part. En je kunt hier iemand op wangedrag aanspreken, in Nederland krijg je meteen een beuk."

Mary-Ann: "Ze zijn gek op hun vlag, die wappert echt overal, het hele jaar door. En hij hangt bij iedereen in de kerstboom, zoiets kan je je in Nederland toch niet voorstellen? In Nederland vindt men dat vlaggewapper dan meteen eng-nationalistisch maar hier doet iedereen het, links en rechts. In Nederland mag je niet meer trots zijn op je land. De Denen zijn nog echt trots op hun land, en dat heeft niets met rechts te maken."

Christian: "Een partij als de Nye Borgerlige (Nieuwe Burgerlijken) wordt door links als rechts-extremistisch beschouwd maar ik vind dat ze eerder realpolitik bedrijven. Inger Støjberg vind ik ook niet extreem-rechts, eerder een goede patriot. Ze bestreed shariarechtbanken en de zogenaamde shariapolitie die caféhouders in de buitenwijken van Kopenhagen terroriseerden. Ze ging de wijken in en nam het op voor de kroegbazen. En die zaak waar ze voor veroordeeld is, die is een beetje uit de hand gelopen. Ze wilde de islamitische kindhuwelijken bestrijden, een prima doel toch? Volwassen mannen die met meisjes van negen trouwen, het moet niet gekker worden. 

Mary-Ann: "Aan woke doen we hier niet. Wappies zijn er ook bijna niet, iedereen ging braaf zijn coronaprik halen. Maar de politici liegen hier ook niet aan een stuk door, ze zijn een stuk transparanter dan Nederlandse politici. Mensen hier geloven nog in de politiek, mede door het referendum. En er is hier godzijdank nauwelijks discussie over stikstof. Niet zo gek in een land van boeren en vissers. Je kunt de Denen met Friezen vergelijken, die houden ook niet van die gekkigheid. En ik krijg gratis Deense les, zoals iedere nieuwe Deen!" 

Het bleef nog lang onrustig op het piepkleine eiland - the best kept secret of Denmark, don't tell anyone - en het hyggen ging door tot in de kleine uurtjes. Askø is een geweldige plek om te chillen en te ontstressen, zeker als je net uit de hel van Malmö komt. 

Tip van Tuur: kijk naar de geweldige film Babette's Feast voor het Deense eilandgevoel. En anders naar die briljante monoloog in Festen. Farvel så længe!

Foto's deels door dr. Teun Voeten

En zo zakken we af naar Ter Apel om te slapen op een stoel

Arthur van Amerongen maakt voor GeenStijl een rondreis door Europa, door de achterwijken van de omvolking en langs de zonsondergang van het Avondland. Als volleerd wereldreiziger trotseert hij daarvoor met een klein budget menig beschimmeld hostel, karige koffietentje en als het moet: een stenen bankje in een stadspark. Desalniettemin is deze reis een kostbare aangelegenheid dus uw gulheid om Ome Tuur gevoed, verwarmd en gemotiveerd te houden op zijn barre bedevaart langs de historische artefacten van de Europese islam en ideologische boobytraps van de stille burgeroorlog, wordt hogelijk gewaardeerd:

Reaguursels

Inloggen

Heb warme herinneringen aan mijn vakantie in Kopenhagen, waaronder óók Christiana. In het hart van Christiana werd toen op 1 plek wiet verkocht. Bij de toegangen stonden duidelijke bordjes met een cameraverbod. Die stonden op diverse plekken in Christiana, dat heb ik dus gerespecteerd, je kon je digitale toestel anders kwijtraken zo luidde de waarschuwing. Maar ook had je bordjes met daarop juist toestemming voor foto's, daar heb ik toen met al die fraaie muurschilderingen en soms toen geweldige graffity gebruik van gemaakt.
Bij 1 van die ontzettend leuke huisjes was een aardige mevrouw net thee aan het zetten en toen ze er achter kwam dat we uit Nederland kwamen bood ze ons ook een bakje kruidenthee en soort cakegebak aan. Had nog nooit zulke heerlijke verse kruidenthee in zo'n prachtig tuintje met huisje gedronken!
Verder was Kopenhagen zelf ook geweldig. Schoon en de Denen zeer gastvrij, geweldige gidsen trouwens ook.
En ja, politiek leeft bij mensen, ook hun besluitvorming en hun referenda zijn altijd ten gunste van het land. Dacht dat iedere Deen ook feitelijk staatsbezit feitelijk heeft i.p.v. een staatsschuld....

Ook een kunstmuseum ergens boven Kopenhagen was een heel mooi uitje, alleen al vanwege de treinreis er naar toe langs de kust! Ben de naam van het moderne kunstmuseum even kwijt...

Jan, Leiden | 08-06-22 | 22:58

De Deense vlag, de Dannebrog, geldt dan ook als de oudste ter wereld. Wat we overigens weer weten dankzij een boek uit onze Nederlandse contreien van 600 jaar oud, het wapenboek Gelre.

mpdeklerk | 08-06-22 | 21:51

Meer dan tien jaar geleden was ik eens betrokken bij een "Scandinavisch" project. Het viel me toen op dat de Denen een grote aversie hadden van Zweden, iets dat ik toen niet begreep, maar later echt wel ging snappen.

Blauwpetje | 08-06-22 | 21:37

Leuk! Ga er gelijk heen!

rifraf | 08-06-22 | 21:33

"Alleen zijn de Denen wat pittiger met hun beleid ten aanzien van buitenlanders: je wordt meteen het land uitgegooid als je je misdraagt, ook al heb je een Deens paspoort.''

Waarom kan/doet Nederland dat niet?

"Een paar jaar geleden controleerden ze paspoorten aan de grens met Duitsland, hoofdzakelijk om migranten te weren.''

Waarom kan/doet Nederland dat niet?

"Toenmalig minister van Integratie Inger Støjberg bewaakte de grenzen van Denemarken omdat de EU dat niet deed.''

Waarom kan/doet Nederland dat niet?

"En zonder identiteitspapieren kwam en kom je niet in aanmerking voor een een verblijfsvergunning, waardoor Denemarken een uiterst geringe toestroom van asielzoekers heeft.''

Waarom kan/doet Nederland dat niet?

"De wetgeving ten aanzien van migranten is niet nieuw maar wordt hoogstens strenger toegepast. Haatimams kunnen meteen vertrekken, of ze nou een Deens paspoort hebben of niet.''

Waarom kan/doet Nederland dat niet?

Dr_Johnson | 08-06-22 | 21:29 | 4

Omdat in Nederland de kiezer niet serieus genomen wordt. U mag elke vier jaar een voorkeur geven, daarna wordt er een coalitieakkoord gesmeed en mag de NuKuBu weer 4 jaar zijn mond houden terwijl de regenten beslissen wat het beste voor u is.

nieuwe_Deen | 08-06-22 | 21:44

Omdat Nederland zich volledig heeft overgeleverd aan de Europese Unie en hun wetgeving en wensen en Denemarken binnenlands en buitenlands beleid zelf bepaald. Politiek gezien is Denemarken fantastisch met linkse partijen die gewoon zeer streng zijn met asielbeleid. Je moet wel overigens ergens een bestaan kunnen opbouwen in Denemarken met goede skills, anders wordt het wel lastig daar.

Jan, Leiden | 08-06-22 | 23:05

@nieuwe_Deen | 08-06-22 | 21:44:
Ja, waar, maar Denen weten alles over hun politiek wat er gebeurt en zijn natuurlijk ook veel en veel meer betrokken bij politiek. Uit interesse, maar ook door referenda. Ze weten ook dat hun mening er werkelijk toe doet, o.a. zie je dat terug in de strenge immigratiewetgeving m.b.t. asielzoekers.
In Nederland is het meeste van het electoraat naïef: ze stemmen op wat goed klinkt, terwijl vervolgens de daden totaal anders zijn dan de verkiezingsretoriek. Waarna vervolgens steeds meer Nederlanders niet meer stemmen, want teleurstellingen in een niet strenger asielbeleid bijvoorbeeld geeft de Nederlanders het idee: ze doen er niets aan.
Terwijl in Denemarken je in de wetgeving terugziet dat er wel is geluisterd.

Jan, Leiden | 08-06-22 | 23:14
▼ 1 antwoord verborgen

Yep. Mijn ervaring met Denen is chill. Technische jongens, hielden van 80s hair metal, W.A.S.P., RATT, en andere overdreven acts. Was lachen.

Schwanzeleber | 08-06-22 | 21:18

Klinkt als een verademing!! Na het verhaal over Scandinavie hoef ik daar dus nooit heen, zelfs niet voor vakantie maar dat Denemarken klinkt toch echt wel als een verbeterde uitgave van NL waar ook nog eens beter over nagedacht is, echt iets voor degene die niet zonder NL kan maar toch wel iets anders wil. Lekker bezig, die Denen!

zwellevertje | 08-06-22 | 21:16 | 1

Dat is jammer, want buiten de grote steden zijn Zweden, Finland en vooral Noorwegen fantastisch.

PaulusdeBosrouter | 09-06-22 | 04:41

Misschien heeft inwonertal er wel mee te maken, Denemarken is een klein land, dat zichzelf als klein land ziet, Nederland ziet zichzelf graag als de grootste van de kleinen. Wellicht ben je als politicus van een klein land wat meer genegen gewoon je werk voor je land te doen, in plaats van de hele tijd te proberen met de grote jongens mee te doen, die je uiteindelijk alleen bier laten halen.

Blauwpetje | 08-06-22 | 21:03

Leuke aflevering deze!

Tierelier | 08-06-22 | 20:36

Alleen zijn de Denen wat pittiger met hun beleid ten aanzien van buitenlanders: je wordt meteen het land uitgegooid als je je misdraagt, ook al heb je een Deens paspoort.
Daar is niks mis mee.

Longhorn | 08-06-22 | 20:14

Desondanks is de demografische ontwikkeling voor Denemarken ook niet best.

Twee weken geleden bleek uit onderzoek dat in Denemarken binnen 2 generaties meer dan 50% van de bevolking "niet westers" is.

Gewoon door een islamitisch fokprogramma, te vergelijken met het RK fokprogramma in de vorige eeuw.

Bolhoed | 08-06-22 | 20:13
-weggejorist-
Siegfriet_Klaag | 08-06-22 | 20:08

Maar hebben ze ook een Deense Geenstijl ?

HaaiBaai | 08-06-22 | 20:05 | 1

Er is wel een populaire Zweedse site: samnytt.se

Bolhoed | 08-06-22 | 20:33

Wij vertrekken eind augustus voorgoed naar Denemarken. Heel veel zin in!

We waren laatst in een vrij grote stad daar. De sfeer was ontzettend relaxed. Geen politieman/vrouw/X of BOA te zien en die waren ook niet nodig.

Heimwee naar Nederland zal ik niet krijgen. Het is eerder zo dat ik al heimwee heb naar het Nederland van vóór Rutte 1.

KlazienuutZalk | 08-06-22 | 19:48 | 5

@Quantum Suicide | 08-06-22 | 20:16:
Ik weet niet of ironisch het juiste woord is. Eigenlijk is het gewoon in en in triest.
Ik vindt het Deense beleid prima. Waren ze in Nederland maar zo streng. Niet heel de wereld kan in Europa wonen.

KlazienuutZalk | 08-06-22 | 22:55

@Quantum Suicide | 08-06-22 | 20:16: Niks mis mee, je dient iets bij te dragen aan de samenleving waar je deel van wilt uitmaken. Er zijn zoveel landen waar je niet zomaar binnenkomt als je niets kan of niets bezit. In Australië kun je niet eens op vakantie als je je zaakjes niet op orde hebt.

Verbandmeester | 08-06-22 | 23:47
▼ 2 antwoorden verborgen

Nederland gaat gewoon voor de 30 miljoen inwoners in 2050. VVD/D66/VNO hebben daar hun zinnen op gezet. En hoe dan ook, dat gaat lukken .

Willibald von Klúúúk | 08-06-22 | 19:24 | 1

Lobbyisten bepalen het volledige beleid.
Of het nu gaat over klimaat oplossingen, milieu, immigratie, mobiliteit etc.

Het trieste is, dat degenen die dit aan de orde stellen een stel mafketels zijn met griezelige trekjes.(FvD)

Daarnaast zet Wilders met zijn eenzijdige inbreng een degelijke partij op rechts helemaal vast.
Herstel van een echte democratie waar het volk de prioriteiten stelt is ver te zoeken.

Bolhoed | 08-06-22 | 20:41

Helaas missen ze door dit strenge beleid in Denemarken ook veel mooie dingen, zoals

davidhasseltoff | 08-06-22 | 18:58 | 4

Ik heb lichtjes het gevoel dat u uw zin niet hebt af

Wijze uit het Oosten | 08-06-22 | 19:05

U vergat, mogelijk inderhaast, nog het noemen van

CynicalBastard | 08-06-22 | 19:54

Ja, wij in Nederland hebben ook prachtige voordelen tov. de Denen. Denk maar aan de

Johnnie Hansome | 08-06-22 | 20:19
▼ 1 antwoord verborgen
-weggejorist-
discriminazie | 08-06-22 | 18:53

Dus snel een Referendum, en dan wel uitvoeren !
De helft van Nederland + 1 heeft niet gevraagd om die aanwas van economische vluchtelingen. Op vangen in de regio en anders gewoon terug.
Stop de omvolking. Denemarken bewijst het : het kan !

Michael Boss | 08-06-22 | 18:50 | 1

Alleen werkt het referendum hier niet zo.. bvb referendum Oekraïne..

aardv@rk | 08-06-22 | 21:04

Ik zie mezelf nog wel een keer in Denemarken wonen hoor, maar de vraag is alleen wel of de Denen mij daar ook zien wonen.

VBO_B_Niveau | 08-06-22 | 18:46 | 2

Denemarken is wel voor zo'n 50% zelfvoorzienend.

Theodorus.Goldbach | 08-06-22 | 18:59

..."De afstand hier tussen mensen is groter, dus is er meer hang naar cohesie. In Nederland heb je precies de tegenovergestelde situatie"... Zo is het maar net. In Denemarken zitten ze nog riant ónder het kritieke bevolkingsdichtheidspunt, waarbij aantrekking omslaat in afstoting. In Nederland zijn wij dat punt láng geleden al gepasseerd.

Zenzeo | 08-06-22 | 18:44 | 2

Overal is lucht-, licht- en geluidsvervuiling, zelfs in de polder heb je eigenlijk nooit rust aan je hoofd. Ik vind dat erg.

VBO_B_Niveau | 08-06-22 | 18:48

heel sterke 'trust-maatschappij' en dat kwam onder druk te staan. Ze lijken daarna vrij snel het roer te hebben omgegooid.

Emmeraar7 | 08-06-22 | 18:49

Het kan dus wel gewoon. Hup, regering, lezen jullie even mee?

Graftak | 08-06-22 | 18:39

"Christian: "Wij woonden eerst in Etten-Leur. We lieten daar dagelijks de hond uit, niet te geloven wat een troep we daar tegenkwamen op straat en in het bos. Overal zwerfvuil, flessen, blikjes, hondenstront en peuken."
Was hier niet jaren terug een reaguurder, als ik me niet vergis met de nick Duitse Herder (waar is u eigenlijk), die naar Denemarken was vertrokken? *Exit hersenspinsel*
Mooi verhaal weer verder. Dat dan weer wel.

grapo | 08-06-22 | 18:34 | 5

Duitse Herder inderdaad! En Lupuslupus

Trasnochador | 08-06-22 | 20:08

Inderdaad. En waarschijnlijk vonden we 'm zo irritant omdat hij gelijk had dat in Denemarken bijna alles beter is.

Tapu | 08-06-22 | 20:52
▼ 2 antwoorden verborgen

Denemarken is kwa belasting wel wat verschrikkelijker, dat dan weer wel.

nutsniet | 08-06-22 | 18:34 | 5

Dat heb ik er graag voor over als we dan verlost worden van een ideologie die in Nederland gewoon niks te zoeken heeft en tot nu toe alleen maar voor ellende heeft gezorgd. En ach ik betaal nu ook al 56 procent over het vakantiegeld dat ik krijg alleen krijg ik daar nu fileleed, lucht- en watervervuiling, geluidsoverlast en nieuwe buren waar ik echt niet op zit te wachten voor terug....

JP1973 | 08-06-22 | 18:58

De koopkracht is er hoger dan in Nederland

KlazienuutZalk | 08-06-22 | 19:49

@Melk met klonten | 08-06-22 | 18:56: gratis gezondheidszorg idd, wel wat lange wachtlijsten. En gratis onderwijs, of althans met zeer makkelijke leningen. Vakantiegeld kennen ze dan weer niet, een paar procent kunt u krijgen.

nieuwe_Deen | 08-06-22 | 21:52
▼ 2 antwoorden verborgen

Ach vroeger hadden we de Vandalen. Was ook een dingetje.

In feite is de regel hoe rijker men wordt hoe minder problemen er komen. Het is geen toeval dat mensen die onderaan de ladder staan meer problemen leveren.

Theodorus.Goldbach | 08-06-22 | 18:34

Ik zeg al jaaaren tegen onze kinderen: emigreer!!
DK is wakker en schoon; houe zo.

MoslimMolen | 08-06-22 | 18:30

Denemarken klinkt als het land zoals ik Nederland weer graag zou zien…

Wijze uit het Oosten | 08-06-22 | 18:25

Kom er twee a drie keer per jaar. Erg fijn land.

Computer_says_no | 08-06-22 | 18:21

Verstandige mensen die met beide benen stevig op de grond staan.
In de seventies was ik in Kopenhagen en Arhus.
Vriendelijke mensen en leuke kroegen herinner ik me.
De onzin en het wegkijken waar je hier dagelijks mee geconfronteerd wordt zul je daar niet zien.
Er is nog een beetje hoop, maar hier niet meer helaas.

pejoar | 08-06-22 | 18:19

Nog geen 4 miljoen mensen t.o.v. de 18 miljoen die er in Nederland wonen.

Goede screening van asielzoekers is hier niet eens mogelijk. Nu er 4 centra van 1000 vluchtelingen komen, zullen aanvragen nog meer met de Franse slag worden afgehandeld .

Roos | 08-06-22 | 18:17 | 3

Je hoort ook niks over de achtergronden van de aanwaaiers.
Hoeveel zijn er man ,uit welk land komen ze,hadden ze ook ergens anders asiel kunnen vragen,hoe identificeren ze zich.
Niks hoor je.

pejoar | 08-06-22 | 18:22

Ook: hoe komen ze hier? Via welke veilige landen? Niet via Schiphol, dat is zeker. Daar komt niemand langs de rijen.

The-loopy-cowboy | 08-06-22 | 18:35
-weggejorist-
EmilioEsteves | 08-06-22 | 21:00

Denemarken is een soort saaie versie van Nederland. Vroeger vond ik dat niks, nu lijkt het me heerlijk.

C1O2 | 08-06-22 | 18:16

pRutte, kijk je even mee? Zo moet het dus.

Frau Merkel | 08-06-22 | 18:12

Pute haat tegen de Blanke Nederlander, iets anders kan ik er niet van maken.

meneer Q | 08-06-22 | 18:12

Wat ben je toch een leuke avontuurlijke vent Arthur.

Sjeintje | 08-06-22 | 18:11

Klinkt als een land waar we nog een voorbeeld aan kunnen nemen.

SomsGenuanceerd | 08-06-22 | 18:10 | 2

Krijg bijna tranen in m'n ogen van hoe Nederland ook had kunnen zijn.
En hoe we het hier dus verkloot hebben.

Aristotalloss | 08-06-22 | 19:55

Bovendien kunnen die Somaliërs ook helemaal niet goed voetballen.

Après toi | 08-06-22 | 18:07 | 5

ook hier zit bijna 3/4 in de bijstand, over de hele wereld maken ze zich gemiddeld niet erg nuttig.

Emmeraar7 | 08-06-22 | 18:48

@Zenzeo | 08-06-22 | 18:47: Ze wonen in slechte wijken en zijn nogal op zichzelf, heb ik de indruk. Ik ken ook geen Somalische burgemeesters of schrijvers. Bovendien heb ik me laten vertellen dat het Somalisch - een Koesjitische taal - 48 uitdrukkingen voor 'uitslapen' kent, en slechts 1 woord voor 'werken'.

Après toi | 08-06-22 | 18:53

Ga nooit naar een Somalische kapper!

Omtzigtig | 08-06-22 | 19:06
▼ 2 antwoorden verborgen

"... ook al heb je een Deens paspoort."
Het kan dus wel. Pure onwil vanuit Den Haag dus.

Deflatiemonster | 08-06-22 | 18:03 | 1

Ach ja we worden hier vaker voorgelogen he.

U-boot | 08-06-22 | 18:41

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie
Online Casino | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen