Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Safari Eurabia - De geschiedvervalsing van de ritalin snuivende Sunny Bergmans in Malmö

Triggerhappy Malmö: peperduur, kutweer, geen hoeren, geen drugs. Nee, Zweden is niet bepaald het bedevaartsoord van keus voor de Profeet van Molenbeek - je kan nog beter bij Ter Apel op een tuinstoeltje slapen

In mijn vorige feuilleton over Malmö deed ik kond van de hallucinante drugskoersen in het Zweedse hellegat: grammetje coke 350 euro, grammetje wiet 60 euro, grammetje heroïne 200 euro, grammetje pep 150 euro. Ik kreeg twee soorten reacties. De meeste reaguurders waren bezorgd: hoe ging ik overleven in die shithole, waar ook de drank schandalig duur is. Conservatieve lezers schreven mij: je verdiende loon, schobbejak! Verplicht afkicken! 

Nou is het algemeen bekend dat het voor de recreatieve gebruiker geen enkel bezwaar is dat hij astronomische bedragen moet ophoesten voor zijn favoriete ontspanningsmiddel. Pakje peuken in Australië doet 35 euro en Bruce en Sheila paffen vrolijk door. In Amsterdam kostte de sos ergens in de jaren tachtig driehonderd gulden per gram. Het enige resultaat: we hakten wat fijnere en kleinere lijntjes. Goed, das war einmal. 

Een goede vriend appte mij: je moet even langsgaan bij de enige headshop van Zweden: de Hobby Lobby Smoke Shop aan de statige en verhipte Bergsgatan. Eigenaar Rocco Ramadan was er niet, wel zijn neef Imad. Beide heren komen oorspronkelijk uit Gaza. Imad is een coole snuiter, zo weggelopen uit Cheech & Chong of uit een verfilming van de legendarische Fabulous Furry Freak Brothers van striptekenaar Gilbert Shelton. 

Nou moet de lezer weten dat ik een bloedhekel heb aan blowen, blowers en aan koffiesjops. Tijdens mijn gelukkige zeer schaarse bezoekjes aan 020 loop ik dan ook met een grote boog om zo'n walmende stankbel heen, met de neus dichtgeknepen. 

Maar goed, dit is werk.

Imad had net bezoek gehad van een politieteam van vijf man, compleet met drugshonden. Ze hadden de hele boel overhoop gegooid en een puinzooi gemaakt van zijn indrukwekkende verzameling drugsparafernalia. Gewoon om te treiteren. 

Op zo'n moment speelt mijn rechtvaardigheidsgevoel op en ik had al de schurft gekregen aan die lethargische Zweden met hun repressieve, kinderachtige kutbeleid. Pure islamofobie, zo'n hardwerkende Palestijn pesten. En dan moesten wij nog naar Erik Åberg, het hoofd van de politie van Rosengård. Die no-go zone/multikulghetto was de enige aanleiding voor mij en drugsprofessor Teun Voeten om naar Malmö te reizen. Ik had mijn maat voorgehouden dat hij op Snabba Cash-achtige toestanden moest rekenen. Altijd leuk voor de kiekjes! 

Overigens komt Zlatan Ibrahimović uit Rosengård. Er was de laatste tijd nogal wat te doen rond zijn standbeeld bij het stadion van zijn oude club FF Malmö. Nadat Zlatan aandelen kocht van Hammarby IF, de concurrent van Malmö FF, werd het standbeeld zwaar beschadigd en zelfs in brand gestoken. Ook werd het beeld beklad met verf en de neus van het beeld afgesneden en er werden racistische en islamofobische slogans op gekalkt, wat ik stom vind want Zlatan is de zoon van een Bosnische vader en een katholieke Kroatische moeder en bij mijn weten zijn Bosniërs en Kroaten geen ras en bovendien zijn ze amper van van kleur. Daarna werd het spuuglelijke beeld (denk aan die monsterlijke André Hazes op de Albert Cuyp en het borstbeeld van mijn held Cristiano Ronaldo) van de sokkel gehakt. 

Teun en ik gingen even een kijkje nemen bij het stadion maar alle sporen van het beeld waren uitgewist. Zelfs de sokkel was verdwenen. Enfin. 

Rosengård is net zo saai als de rest van Malmö maar alleen wat kleurrijker. 95 procent is allochtoon en moslim. De enige bron van vermaak is het winkelcentrum, dat ik overigens best gezellig vond met al die Somaliërs, Syriërs, Afghanen en Joego's. Je kan er prima en goedkoop kanen - falafel, Thai en Afghaanse delicatessen - en naast die insipide blanke autochtonen van de stad zijn deze exotische kansenparels een ware verademing. Maar de schijn bedriegt want er hoeft maar iets te gebeuren en de vlam slaat in de pan. Korte lontjes! 

Politiebaas Erik Åberg is een sympathieke en vooral relaxte kerel: type the guy next door, uncle Mike in Breaking Bad. Hij komt in vrijetijdskleding aangefietst en staat ons even later te woord in zijn officiële uniform. Åberg laat zich niet uit over het zerotolerancebeleid in Zweden (zelfs als je wiet of hasj in je bloed hebt, ben je al de pineut). Het debat om softdrugs te legaliseren staat zelfs niet op de politieke agenda, zegt hij. 

Aan zijn "tone of voice" merken we wel dat er een spanningsveld is tussen het zwaar politiek correcte overheidsbeleid ten aanzien van allochtonen en de realiteit waar de politie dagelijks mee wordt geconfronteerd. Etnisch profileren is verboden en in de misdaadstatistieken wordt nooit de afkomst vermeld. Op mijn vraag of zijn corps al veel allochtonen in dienst heeft, zoals Somalische politieagentes, reageert hij ontwijkend. Hoogstens vijf procent bij de politie van Malmö is van kleur, zo begrepen wij. 

Wat het hoerenverbod betreft: de kommersjele sekswerkers mogen hun diensten wel aanbieden maar als de klant die accepteert, is hij in overtreding. Bizar. 

Ik was eens op een journalistenreisje in de Baltische staten en in het gezelschap bevond zich een alcoholische tante die zich ontpopte als de meest vooraanstaande misdaadjournalist van Zweden. De zatte heks schreeuwde  tijdens een met alcohol overgoten lunch dat het zerotolerancebeleid in haar land geweldig was. Toen ik zei dat het niet zo hygiënisch was als hoeren ondergronds gingen, en daarbij subtiel opmerkte dat je Zweden wel uit de hoeren kan halen maar de hoeren niet uit Zweden, smeet ze een glas wijn over mij heen. Die nacht stond ze keihard op mijn hoteldeur te bonzen en negeerde ik, stoïcijns als ik ben, haar seksueel getinte aanbod. 

Erik zit al 30 jaar bij de politie. Hij vertelt dat ze vroeger altijd met twee politieauto's de wijk ingingen. Ze werden steevast geprovoceerd en uitgedaagd en met brandbommen bekogeld. De boel kon maar zo ontploffen: het "respectloos bejegenen" van een buurtbewoner kon al tot conflict leiden. De hevigste rellen waren in 2008, toen een moskee ontruimd moest worden. En afgelopen Pasen was het bal toen de Deense rechtsextremist Rasmus Paludan in het kader van de vrijheid van meningsuiting toestemming had gekregen om korannetjes te barbecuen. De politiebaas stelt dat het de afgelopen 15 jaar een stuk rustiger in zijn wijk. Vorig jaar waren er slechts acht moorden in zuid-Malmö, vrijwel allemaal bende-gerelateerd (dit is overigens een heel ander verhaal dan wat criminoloog Ardavan Khoshnoodons vertelde). Een paar jaar geleden hield de politie een grote schoonmaak in de wijk en werden er veel wapens gevonden. De burgers waren blij met ons, zo sluit Åberg af. 

Malmö is een city of two tales. Enerzijds is er de allochtone, verpauperde en veelal mohammedaanse bevolking (ruim een kwart) en anderzijds is er de roomblanke beau monde, geconcentreerd rond de wereldberoemde Turning Torso, waar je uiteraard niet naar binnen mag. Een yuppenghetto vol Babboes en moeilijke fietsen, heel veel wufte halfmannen met keigekke paardenstaartjes, hipstersetjes met 1 kind en overal joggers. Yuk. 

De hoogblonde vrouwen in die wijk zijn natuurlijk de policortrutten die stonden te juichen toen de Zweedse tv-zender SVT besloot om de racistische jeugdserie Pippi Langkous woke te maken. Mijn jeugdheldin Pippi werd nog net niet gecanceld maar het Ikea-douchegordijn met Pippi, haar vader de negerkoning en twee schattige Afro-Afrikaantjes kwam op de lijst van entarte jeugdhelden terecht. Ik ontplofte toen ik dat las. Uiteraard stond Sunny Bergman, de stokoude aandachtsjunk alias Stella Bergsma 2.0, vooraan om ook in Nederland ons aller Pippi te cancelen

Volgens kneus Sunny, die bij gebrek aan beter lijntjes hakt van de Ritalinnetjes van haar kroost, zijn alle kinderboeken uit mijn jeugd racistisch, seksistisch, koloniaal en geïnfecteerd met vuige stereotiepen:  het verzamelde werk van Karl May, de Zuid-Afrika romans van L. Penning, Bessie Turf (reeds uit de handel gehaald na een klacht van Sharon Dijksma), het immense oeuvre van de fascist W.G. v.d. Hulst en zo kan ik nog uren doorgaan. En dan is er nog een heel genre met titels als Oki en Doki bij de nikkers, Een neger in het dorp!, en De Neger die wit wilde zijn. Van Sjors en Sjimmie is niemand racist geworden. Bert Koenders en Jan Pronk lazen al deze boeken in hun jeugd en werden grote vrienden van Afrika. Kinderboeken censureren, herschrijven of verbieden is geschiedvervalsing. 

Sunny doet mij vreselijk denken aan die Zweedse chick die voorkwam dat een Somalische kinderverkrachter Zweden werd uitgezet, nota bene toen het vliegtuig al aan het opstijgen was. Het goede nieuws is Yaqub Ahmed na lange omzwervingen nu zijn thuisland Somalistan aan het wederopbouwen is

Uit pure en vooral desperate verveling zijn Teun en ik prijsvergelijkend onderzoek gaan verrichten in de Lidl van het kutjuppenghetto. Drie keer zo duur als Nederland! We hadden ook nog mee kunnen doen aan een Prison Break Escape Game en het Disgusting Food Museum kunnen bezoeken, maar zo groot was onze doodswens nu ook weer niet. 

Tenslotte wezen zowel oom Rob Hoogland als mijn baas Bart Nijman mij er op dat ik in het hoerloze Zweden wel degelijk seksuele avonturen kon medemaken. In Zweedse moskeeën wordt namelijk op grote schaal meegewerkt aan zogeheten pleizierhuwelijken. Dat zijn huwelijken van een uurtje of een paar weken, als verkapte vorm van prostitutie. Het toeval wil dat ik alles afweet van het zogeheten nikahu al-mut'ah-genotshuwelijk, een shi'itische uitvinding (ik schreef er een gewichtige paper over tijdens mijn studie). De soennieten keuren deze walgelijke vrouwenexploitatie af en dat mag ook wel eens gezegd worden. 

Na ons bezoek aan hellhole Malmö werd het tijd om eens lekker te gaan hyggen in Denemarken, bekend om zijn tolerante drugsbeleid. Skål! 

Meeste foto's door dr. Teun Voeten

Help Arthur een onuitwisbare geschiedenis te schrijven

Arthur van Amerongen maakt voor GeenStijl een rondreis door Europa, door de achterwijken van de omvolking en langs de zonsondergang van het Avondland. Als volleerd wereldreiziger trotseert hij daarvoor met een klein budget menig beschimmeld hostel, karige koffietentje en als het moet: een stenen bankje in een stadspark. Desalniettemin is deze reis een kostbare aangelegenheid dus uw gulheid om Ome Tuur gevoed, verwarmd en gemotiveerd te houden op zijn barre bedevaart langs de historische artefacten van de Europese islam en ideologische boobytraps van de stille burgeroorlog, wordt hogelijk gewaardeerd:

Reaguursels

Inloggen

Diverse malen in Göteborg geweest, zelfde beeld. Keurig aangeharkt centrum waar nog geen propje verkeerd ligt. In de buitenwijken struikel je op alle momenten dat de beroepsbevolking aan den arbeid hoort te zijn over de pinguïn pakken met hun eigenaren.

HD50 | 05-06-22 | 07:59

Ondanks de gitzwarte toekomst lees ik het graag

U-boot | 05-06-22 | 02:36

Bedankt voor weer een amusant stukje Malmö…je zal er toch wonen zeg.

Tiscali-2 | 05-06-22 | 00:19
-weggejorist-
borderlijntje | 04-06-22 | 23:54

Dank voor de inkijk. Ben echt al lang niet meet in Zweden geweest en ik heb er hele goede herinneringen liggen, ook in Malmo. Maar wat ik lees over hoe het daar de afgrond in kukelt mag ik alleen maar hopen dat het een waarschuwing is voor Nederland. Maar elke Zweed die ik spreek is er kritisch over, maar ingesloten patronen zijn moeilijk te veranderen.

rederijker | 04-06-22 | 22:52

Mooi stuk, leest lekker weg, dank

Ragnar_Lodbrok | 04-06-22 | 22:46

Zwarte mensen in Zweden. Benieuwd hoe dat er uit ziet na een eeuw daar gewoond te hebben. Is toch niet horend bij het klimaat? We praten veel over klimaat, maar mocht het zijn, dat de aarde ooit afkoelt, heeft dat toch invloed op de huidskleur?
Dito blanke mensen in Afrika natuurlijk.

Moestuinier | 04-06-22 | 22:34

Mooie reportage, maar volgens mij is die Yaqub Ahmed niet dezelfde als die kerel waarvoor dat meisje in het gangpad van het vliegtuig ging staan. Die was boven de 50 dacht ik.

Tashtego | 04-06-22 | 22:06 | 1

Maakt niet uit wie het is, altijd leuk om een grapje uit te halen. Bijvoorbeeld door de Somalische overheid te vertellen dat het een koraanverbrander is die terug gestuurd wordt.

Zoelense Hobbyboer | 04-06-22 | 22:42

Ze moeten toch een redelijk goede politie en douane hebben als je de drugsprijzen zo hoog krijgt.
Kilootje of 3 coke in een reserveband en je hebt een winst van een miljoen. Dan moeten ze vaak dealers of smokkelaars pakken wil dat zo hoog blijven

Shoarmamasutra | 04-06-22 | 22:02

Is er op dit moment in Zweden niet een referingscrisis rond clangeweld? De mp zou hebben gedreigd op te stappen.

Bataafje | 04-06-22 | 21:57
-weggejorist-
Theodorus.Goldbach | 04-06-22 | 21:57

Er is maar 1 oplossing voor Malmö maar de oplossing ga ik niet zeggen. Barman doet u maar een kopstoot.

Brabeaulander | 04-06-22 | 21:53

Jointje zo nu en dan... Niks mis mee.

de Jager59 | 04-06-22 | 21:51

Ik begin Arthur echt steeds beter te vinden. Heb trouwens ook een teringhekel aan blowerTs en joggerTs, die tijdens de lockdown hijgend en puffend met hun kleine dinosaurus armpjes zwaaiend voorbij kwamen sjezen. Het zijn gewoon COVID kometen die een spoor van 8 meter aerosols achter zich laten. De enige mensen die zo'n achterlijke zweetband om hun hoofd mogen dragen zijn Keith Richards en John McEnroe.

Asteroid-B612 | 04-06-22 | 21:46 | 1

Sowieso joggers. Vooral die mafkezen met mondkapje in het vondelpark. Dat is idd gezond rennen, maar niet echt.
Ook volkomen debiel toen. Alleen in auto met mondkapje. Serieus?

Basil Fawlty | 04-06-22 | 22:33

Gedoe hoor. Op het moment dat iemand oneerbaar handelt volgens jouw (westerse) standaard normen en waarden, in dit geval schurend tegen de universele rechten van de mens, en dat vervolgens af heeft leren doen als respectloos en daarom in de tegenaanval zal gaan, verdient een onmiddelijke op-zijn-plek-zet actie. De tegenredenen zullen in veruit de meeste gevallen mank gaan.

NiCeY | 04-06-22 | 21:23

Ritalin is gewoon vim. Amfetamine dus.
Maar Zweden voerde altijd al een zeer repressief beleid ten aanzien van drugs. Wanneer ik met mijn punkband op toer was door Europa (toen er nog grenzen waren ja) werden we echt overal uitelkaar geplukt, wegens uit A'dam, ELKE GRENS was het raak. Maar de Zweden spanden (met de Zwitsers) nog wel de kroon. "Hash ? Hashish ? Marijuana ?" vroegen ze altijd. ("Nee meneer, ik gebruik alleen harddrugs"). Wer 4 uur wachten op die snuffelhonden, enz. Soms moest je mee in zo'n arrestantenhok, kleren uit. Kniebuigingen maken of je moest je kontwangen uit elkaar trekken. Cavity search ! Poerden ze een vinger in je hol ! "Dr. Jellifinger" noemden we die. Ze kwamen ook wel eens met een MOBIEL CHEMISCH LABORATORIUM, en daar zaten een paar mannetjes met van die lab brillen en lange witte jassen, die gingen dan 4 uur lang al onze scheerschuim, zeep, snoepjes, ALLES wat we bij ons hadden chemisch analyseren met reageerbuisjes, petri dishes, weegschalen. Dat soort dingen. Kompleet geschift.

Asteroid-B612 | 04-06-22 | 21:19 | 1

Ga ook schrijven: zeer vermakelijk en informatief!

Van Schampsteeg | 05-06-22 | 03:28

Ach ja. Altijd weer die drugs. Als je er mee om kan gaan hoeft het geen enkel probleem te zijn. Wat trouwens niet geldt voor álle drugs. Troep als ghb blijf je maar beter helemaal af. De behoefte krijgen om na gebruik van drugs ook nog eens online te gaan gokken staat ook garant voor ellende. Sprak eens iemand die zei 'heb al vier nachten doorgehaald.' Voor dat soort mensen is het niet geschikt.

Leptob | 04-06-22 | 21:19

Sunny Bergman....... Daar hoor je gelukkig niks meer van. Hopen dat het zo blijft.

Dr_Johnson | 04-06-22 | 21:10 | 2

Lol! Sunny en Syl zei iemand vandaag hier en toen dacht ik ook, verrek wat is daar van geworden (Sunny dus) en dacht ook meteen: wil ik niet eens weten.
Dus inderdaad hopen dat we er niks meer van horen.

Basil Fawlty | 04-06-22 | 21:43

Je zal als incluisief deuger het woord man in je achternaam hebben.

bitterpete | 04-06-22 | 21:43

Overigens, die "tijdelijke huwelijken" waarin moslima's geprostitueerd worden zijn inderdaad een sji'itisch dingetje. Toch is seksuele uitbuiting in alle islamitische landen een probleem, sji'itisch of soennitisch.
In de soennitische golfstaten bijvoorbeeld zijn de slachtoffers vaak Afrikaanse of Aziatische "gastarbeiders". Onder Saddam werden ook Koerdische meisjes verhandeld, zowel in Irak als naar Koeweit en Saoedi Arabië.

De sharia staat alleen het verkrachten en prostitueren van niet-islamitische vrouwen toe. Totdat op een dag de niet-moslims op zijn, wat doe je dan? De sji'ieten omzeilen die wet middels schijnhuwelijken. De soennieten verklaren gewoon grote groepen moslims tot niet-moslims vanwege hun huidskleur, taal, clan, etc.
Het blijft een intens perverse religie.

Dandruff | 04-06-22 | 21:03 | 2

En jij denkt echt serieus dat islamitische vrouwen niet verkracht kunnen worden? Want Shania, schijnhuwelijk bladiebla, Denk je dat echt?

Bataafje | 04-06-22 | 22:00

@Bataafje | 04-06-22 | 22:00:

Nee, in welke reactie van welke reaguurder in welk draadje lees jij dat?

Hierboven is de stelling in mijn eerste alinea dat seksuele uitbuiting overal in de islamitische wereld een probleem is. Daarvan gaf ik ook wat voorbeelden.

En in de tweede alinea leg ik uit waarom een religie die verkrachting van niet-moslims toestaat uiteindelijk ook tot verkrachting van moslims zal leiden. Sowieso omdat het structurele geweld tegen niet-moslims in moslimlanden er altijd toe leidt dat de niet-moslims op een dag opraken. Maar daarmee verdwijnt nog niet dat cultuurdingetje. Als seksueel geweld tegen "ongelovigen" legitiem is dan zal er altijd gezocht worden naar redenen om anderen "ongelovig" te noemen. Ook al hangen ze 100% dezelfde religie aan.

Laat ik daar ter nuance aan toevoegen dat de sharia verkrachting van moslima's wel degelijk verbiedt, tenzij binnen het huwelijk. Daders kunnen zelfs gestenigd worden. Probleem is wel dat (afhankelijk van de rechtsschool van de shariarechter) de getuigenis van de vrouw;
- ofwel niks waard is;
- ofwel 1/4 van de getuigenis van de moslimman waard is.
Als moslima verlies je dat proces dus vrijwel zeker. En in dat geval kan de vrouw gestenigd worden; is het niet vanwege laster dan toch vanwege "overspel".

Dandruff | 04-06-22 | 23:41

Dat landschap, die flats, die wolken.. daarmee in vergelijking is dat Overvecht met zn talloze grote bomen lang zo slecht nog niet.

Schwanzeleber | 04-06-22 | 20:51 | 1

Is de coke ook veel goedkoper vanwege de 'moordende concurrentie'. Begrijp niet dat er nog zoveel geld wordt verdiend aan al die junks die de boel platlopen voor een paar tientjes.

johnyl | 04-06-22 | 21:01

Meesterstukje! Ritalin op voorschrift, 960 stuks voor periode X: €0,00. Coke in de jaren 80: duur maar goeie shit ouwe. Coke in de jaren 90: Coke???? Weed sluimert er altijd lekker tussendoor. Maar die prijzen tegenwoordig! Hazelip Anastasia €25,00 per gram... ja doe dan maar iets sterkers en een rietje voor Sophietje.
Ik heb in de jaren 80 een kneus uit dit verhaal aan lopen douwen op de woonboot van haar vader. Blij dat ik het toen heb gedaan maar, voor als xe meeleest, ik zou het zeker nog een keer doen!

R. Skickr | 04-06-22 | 20:48 | 5

@Asteroid-B612 | 04-06-22 | 21:39: Grote grijns!
In de USA kun je de meest bizarre shit op recept krijgen, mits je maar een goed verhaal voor de arts hebt..

Wijze uit het Oosten | 04-06-22 | 22:43
▼ 2 antwoorden verborgen

Wat een korte stukkies zijn dit tegenwoordig :). Maar, then again, hellhole Malmö zegt eigenlijk alles al....

Lood om oud ijzer | 04-06-22 | 20:45

Bergsgatan. Ben ik afgelopen dinsdag nog geweest. Vind je dat zo verhipt? Niks van gemerkt.

IJzer Oxide | 04-06-22 | 20:43

Altijd fan geweest van Pipi Langstrumpf

thanseeuwen | 04-06-22 | 20:42

Malmeuh. Dat klinkt toch nergens naar?

UnderTheDevil | 04-06-22 | 20:41

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl