Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Safari Eurabia - Funky Birmingham: jihadhoofdstad én het Kingston van Engeland

De Profeet van Molenbeek is op zijn safari door Eurabia bij de bidmatten van Brummie aanbeland

Tijdens mijn safari door de Midlands, ook wel de Black Country genoemd, kwam ik nauwelijks Afro-Britten tegen. Wel heel veel lichtgetinten van de Pakistaans-mohammedaanse persuasie en die swingen nou niet bepaald de pan uit al kunnen ze wel lekker groomen in plaats van grooven.  Ik was dan ook blij dat ik eindelijk naar funky Birmingham mocht. 

Birmingham is de zwartste stad van het Verenigd Koninkrijk en tevens de obesity capital van Engeland. Klimaclown Frenske Timmermans, zijn schransmaat Huubke Bruls en hun soul sister Maggie de Block vallen hier niet op. De Brummies lopen de hele dag te vreten en zoals wij weten gaat ieder pondje door het mondje. Mijn moeder zaliger zei altijd: dikke mensen eten altijd, Tuurtje, let er maar eens op. 

Er wonen 50.000 Jamaicanen in Birmingham en er komt dan ook geweldige reggae uit de tweede stad van het VK. Denk maar aan UB40 met Red Red Wine en (I Can't Help) Falling in Love With You! Irie! 

Eat that, Paragons

Ik ben al mijn hele leven omringd door mensen van kleur. Ok, vaak drugsgerelateerd, maar toch. Mijn huisvriend Henk Bakboord is een van de zeer schaarse niet-blanke Nederlandse auteurs in het droevige moederland en zijn bestseller Billenkoek wordt dan ook systematisch geweigerd door de met NRC-stropoppen en Groene-klerken geïnfecteerde literaire circle-jerk-jury’s, enkel en alleen omdat Henk voor de roomblanke fopjury wel de juiste kleur maar niet de juiste mening heeft. Mijn woorden zijn het niet, maar ik voel de pijn van mijn huisvriend. 

Mijn best gelezen Volkskrant-column ooit (van de 500) was zelfs een hommage aan KOZP en aan mijn goede vriend Jerry. Mijn baas Pritt Stift complimenteerde mij én mijn toenmalige hoofdredacteur Pieter Klok destijds zelfs met mijn hommage aan Jerry en KOZP.  

(De heldhaftige verzetsman vertelde mij net dat hij terug is van zijn halfjaarlijkse retraite in Ghana en dat hij op 1 juni zijn nieuwe campagne tegen Zwarte Piet begint.)

Mijn melanofilie ging overigens zelfs zo ver dat ik eind jaren tachtig aan de Universiteit van Amsterdam het bijvak etnische studies volgde, met speciale aandacht voor de emancipatie van zwarte Amerikanen. 

Ik verdiepte me in Booker T. Washington, Elijah Muhammad, Malcolm X, de Nation of Islam, de Black Panthers en verslond de werken van James Baldwin, vooral The Fire Next Time. In de jaren tachtig bezocht ik regelmatig de Liberation Bookstore in Harlem, New York, waar de legendarische eigenaar Una Mulzac de hele dag heftig zat te discussiëren. Ik durfde me daar als bleekscheet niet in te mengen. Anderzijds durfde ik op Lenox Avenue alias Malcolm X Boulevard in mijn eentje levensgevaarlijke crackhuizen binnen te gaan, maar daar gaat het nu niet over. Ik was gek op rap en verzamelde in New York alles wat ik kon krijgen, van Grandmaster Flash, Public Enemy, Tupac Shakur, Biggie Smalls, N.W.A. tot de heerlijk smerige 2 Live Crew. De laatste jaren luister ik vooral naar fado want ik word ook een dagje ouder, nietwaar? 

Gezien mijn liefde voor alles wat uit Afrika komt, vind ik het meer dan prima dat roomblanke historische personages in Britse dramaseries (Anna Boleyn) door zwarte acteurs worden gespeeld maar de logische consequentie in deze omgekeerde, woke wereld is dan dat Winston Churchill vertolkt kan worden door een non-binaire naakte pygmee, Adolf Hitler door een lesbische eskimo in een rolstoel en de antisemiet Whoopi Goldberg (echte naam Caryn Elaine Johnson) door Marc-Marie Huijbrechts met Ruud-Gullit-pruik en in kaki stoeipakje van de Afrikaner Weerstandsbeweging.  

De gehaaste reaguurder zal nu denken: “Waarom valt Van Amerongen mij lastig met deze futiele prietpraat? Het lijkt wel een poesie-album, vol flauwekul over je snoepreisje door Engeland. Tip tap top, mijn naam staat er op. Je bent in het perfide Albion godverdomme nog geen 1 keer naar de hoeren en de krekhuizen geweest, laat staan dat je een knusse pub bezocht. Maak je punt, blanke bal gehakt. Je zit nu sowieso al boven de 250 woorden, en daar is mijn moeder al met de bammies en het glas chocomel. Ik haak af, ouwe rups.” 

Ach, Oscar Wilde schreef: “I never travel without my diary. One should always have something sensational to read in the train from Leeds to Birmingham.”

Er is een flinke mediacampagne gaande in Engeland om de bevolking het idee te geven dat er al sinds Romeinse tijd al dan niet vooraanstaande Afrikanen woonden in het VK. Daarom worden allerlei in historische films, series en documentaires te pas en te onpas zwarte acteurs van kleur toegevoegd (Shetland, The Nuuk Murders). 

In de trein van Leeds naar Birmingham las ik het schitterende Britons Through Negro Spectacles van Augustus Boyle Chamberlayne Merriman‐Labor (1877-1919). De advocaat, schrijver en journalist uit Sierra Leone, die zich later Ohlohr Maigi gingen noemen, verhuisde in 1904 naar Londen omdat hij zich wilde verdiepen de Engelse cultuur. Vijf jaar lang doorkruiste hij de stad en publiceerde vervolgens zijn boek, geschreven vanuit het gezichtspunt van een zwarte Afrikaan. 

Een originele historische bron dus. Merriman‐Labor concludeerde in Britons Through Negro Spectacles dat er minder dan honderd negers in Londen woonden toentertijd. Enfin. 

Er zal ongetwijfeld een moment komen dat de BBC en ITV vredelievende moslims gaan situeren aan de ronde tafel van koning Arthur en ik voorspel speelfilms vol mohammedanen in Beormingahām, 8000 jaar voor Christus, met als scoop dat de profeet Mohammed Engeland heeft ontdekt. 

In Birmingham is een op de vijf inwoners moslim en de stad telt zoveel islamitische fanatici dat het de bijnaam Jihadi Capital kreeg. Eén op de tien veroordeelde islamitische militanten in Groot-Brittannië komt uit Birmingham.

Bij de aanslag in Londen op 22 maart 2017 werden vijf mensen vermoord. De islamitische terreurdaad werd gepleegd door Khalid Masood, die toen in Birmingham woonde. Masood reed met zijn Hyundai op de Westminster Bridge in op een groep mensen.

Birmingham was de geboorteplaats van Mohammed Bilal, een de eerste islamitische zelfmoordterroristen uit Groot-Brittannië, de woonplaats van een financier van de aanslagen van 11 september, en de plaats waar Al Qaida in 2006 een complot smeedde om een  commercieel vliegtuig op te blazen. 

Een gemaskerd lid van de Shabab, de Somalische terreurclub, stak in een video een lofzang af op zijn broeders in Birmingham na de moord op de soldaat Lee Rigby. 

Jihadi John, de beul van de Islamitische Staat, werd gerekruteerd door iemand uit Birmingham. 

Andere jihadcelebs uit Brimingham : Abdelhamid Abaaoud, organisator van de aanslagen in Parijs in 2015, en Mohamed Abrini, een van de “Belgen” die de aanslagen in Brussel in 2016 beraamde. 

De islamitische wijken in Birmingham - zoals Sparkbrook, Wash Wood Heath en Alum Rock - deden mij in sommige opzichten qua spookiness denken aan Molenbeek. 

Coventry Road, op een kwartiertje lopen van het stadion van de plaatselijke FC, is een broedplaats en een kweekvijver voor salafisten. Uiteraard schreven alle mogelijke yellow papers dat de lange straat een no-go area was. 

Anjem Choudary, de oprichter van terreurclub Al Muhajiroun, mocht graag hier graag prediken maar die houdt zich de laatste tijd redelijk gedeisd. Meneer Choudary moest een poosje brommen wegens het aanmoedigen van de Islamitische Staat. 

Nou, ik heb prima Libanees én Jemenitisch en Somalisch gegeten op Coventry Road, zonder dat de kogels rond mijn oren floten en de koppen van afvalligen gelijk tumbleweeds door het stof rolden, en het viel mij op dat er overal drank wordt verkocht, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Molenbeek in Brussel, waar Marokkaanse mohammedanen alle alcohol verkopende eigenaren van nachtwinkels (“Asians”) het leven zuur hebben gemaakt en dat is een eufemisme (denk aan stenen door de ruit, brandbommen en andere onderdeeltjes van de kleine jihad). Alleen de woutenkroeg tegenover het hoofdbureau van Molenbeek verkoopt nog drank. 

Er woont behoorlijk wat white trash in de zowaar knusse buurtjes rond Coventry Road, die godzijdank nog niet aan gentrificeren en verhippen zijn, zoals andere kansenwijk in de steden die ik bezocht. Engelse tokkies laten zich niet zomaar wegpesten en met name Pakistaanse moslims doen aan upward mobility en verhuizen naar daar waar de islam groener is.  

Ik sluit mijn safari door Britanistan volgende week af met het schattige Telford, volgens onderzoekjes en enquêtes een van de allerfijnste stadjes om te wonen in het Verenigd Koninkrijk. Maar ook daar sloegen de Asian grooming gangs toe:  Tommy Robinson maakte er een zelfs documentaire over. 

En daarna ga ik lekker met crystal meth- en cocaïne-professor Teun Voeten naar de ghetto’s van Kopenhagen, Malmö en Stockholm en aansluitend ga ik met islamoloog Herr Muntz op safari door Albanië, Kosovo en Bosnië, de nieuwe kansenparels van de EU. 

Engeland wordt gelukkig nog niet onder de voet gelopen door de mohammedaanse legers want onderling zijn ze te veel verdeeld. Dit grappige fait divers las ik namelijk in het sufferdje van Birmingham: een sjiitische moslim werd veroordeeld tot drie jaar en negen maanden cel voor aanvallen op vijf moskeeën in Birmingham. Arman Rezazadeh, van Iraanse afkomst, sloopte met een moker deuren en ramen, ingegeven door religieuze haat tegen soennieten. Wat ik dan zo grappig vind, is dat aanklager Tom Walkling zei dat de beklaagde alcohol had gedronken om het Iraanse nieuwjaar te vieren aan de vooravond van de aanslagen, en dat hij in het verleden psychische problemen had die verband houden met cannabisgebruik. Jaja! En zeker ook nog een suikerlijer! 

Ik sluit vrolijk af met het officieuze volkslied van Birmingham, en voor de oudere reaguurder is er ook nog de ietwat sombere versie van Randy Newman. Mi gaan, walk gud and tek care. Irie! 

Via Telford en Stockholm naar Tirana

Arthur van Amerongen maakt voor GeenStijl een rondreis door Europa, door de achterwijken van de omvolking en langs de zonsondergang van het Avondland. Als volleerd wereldreiziger trotseert hij daarvoor met een klein budget menig beschimmeld hostel, karige koffietentje en als het moet: een stenen bankje in een stadspark. Desalniettemin is deze reis een kostbare aangelegenheid dus uw gulheid om Ome Tuur gevoed, verwarmd en gemotiveerd te houden op zijn barre bedevaart langs de historische artefacten van de Europese islam en ideologische boobytraps van de stille burgeroorlog, wordt hogelijk gewaardeerd:

Reaguursels

Inloggen

Het nummer “Birmingham” van Randy Newman gaat niet over het Britse maar het Amerikaanse Birmingham (Alabama).

Ridde Rogter | 22-05-22 | 06:46

Ik vraag me af hoe het V.K. uit deze periode gaat komen. Angelsaksen hebben soms de neiging erg zwart-wit te denken, de Amerikanen nog meer dan de Britten. Iets is fout of goed, als het goed is moet je het bewieroken en is het fout dan is het meteen ook duivels. Volgens mij heeft dat te maken met hoe ze naar de wereld kijken. Angelsaksen gingen de wereld in om ze te veroveren en dan past nuance niet. Nederland had gewoon niet genoeg inwoners om op veroveringstocht te gaan, dus wij gingen handel drijven, "de gulden middenweg" zoeken en "de waarheid in het midden". Woke gedijt om die reden ook goed in de US en het V.K., met alle excessen en rampspoed van dien. Dat werkt erg tegen ze nu. Maar in tegenstelling tot de Nederlanders hebben de Britten wel een ruggengraat, zeker als je ze in het nauw drijft. Het gaat een interessant land zijn om de komende jaren te volgen.

Blauwpetje | 22-05-22 | 00:14

It's grim up north

Slough | 21-05-22 | 23:35

Birmingham is echt voor het oprapen als er ooit een invasie komt via de Atlantische wal. Niemand zal vechten om die stad te verdedigen. Niet nuchter in ieder geval. Elk huis heeft zwarte vochtplekken binnen en buiten, elk gezin is een keer opgelicht met een pyramide spel, de armoede is zo normaal dat het niet eens benoemd wordt. Er zijn zoveel fraudeurs/prutsers/perverse types en te weinig mensen van wie echt wat valt te plukken dat er gewoon met tegenzin maar legitiem werk gedaan wordt om toch maar iets te doen. Je kan bijv. niemand oplichten in de bouw als bijna geen gewone particulier aan onderhoud of verbouwen doet. Er zijn zoveel etnische spanningen dat de 'whites' (die niet echt als etniciteit meetellen) eigenlijk als enige relatief veilig over straat kunnen. Ze hebben zelfs moeite om serieus genomen te worden in hun armoede en wangedrag. Chavs en uitkeringstrekkers? Zullen stiekem toch wel rijker zijn dan de rest. De etnische meerderheden daar noemen de stad niet hun thuis. Die hebben het over Lahore of elders. De mooie bouwsels in het centrum hebben plaats moeten maken voor bepaalde architectuur en frituur. Als de Russen binnen vallen en de boel plat bombarderen mogen ze wellicht zelfs factureren voor het sloopwerk. Meen ik dat? Nee, fuck Putin.

GeheidEenGeit | 21-05-22 | 23:13

"en voor de oudere reaguurder is er ook nog de ietwat sombere versie van Randy Newman."

Uhm ja, maar die gaat over Birmingham, Alabama.

Tapu | 21-05-22 | 23:07

Dank voor het tippen van de Paragons!
Kende het niet, is helemaal mijn cup of tea.

Tapu | 21-05-22 | 23:05

Goh.
Die vijfde foto van onderen af.
Dat aggenebbish winkeltje met de naam van de beroemdste zangeres van het Midden-Oosten op de gevel: Um Kalthoum. Geliefd & aanbeden van Irak tot Marokko.
Ergens begin jaren '70 deed ik wat elke jongeling moest doen van Crosby, Stills, Nash & Young: 'Riding on the Marrakesh Express':
"Take the train from Casablanca going south
Blowing smoke rings from the corners of my mouth, my mouth..."

Weliswaar niet per trein, maar met zijn vieren in twee auto's naar Marokko.
Daar (in al mijn naïviteit) verliefd geworden op alles dat 'oosters' was. En met name Arabische muziek, in het bijzonder op de hartstochtelijke, getormenteerde liederen van Um Kalthoum, "de Nachtegaal van de Nijl".

Op haar begrafenis in februari 1975 waren meer dan twee miljoen mensen.

Nu, bijna een halve eeuw na haar dood, worden in de Arabische wereld nog steeds meer platen verkocht van haar dan van wie ook.

Maar ja, tijden veranderen. En mensen ook. Nu heb ik alleen nog maar nare associaties met Arabische muziek en eigenlijk met alles wat Arabisch is. Behalve met couscous.

Peter Emile | 21-05-22 | 22:43

Er zijn mensen voor minder aan de Prozac gegaan. Deze serie van Van Amerongen bewijst eens te meer dat heel Europa onherstelbaar is verminkt.

MickeyGouda | 21-05-22 | 21:38 | 5

Als Birmingham de bijnaam "De Glazen Parkeerplaats" zou krijgen zou het wel een zetje in de juiste richting zijn. Ik zal de coordinaten naar Moskou doorgeven. Als suggestie voor het geval ze toch los willen gaan.

Frau Merkel | 21-05-22 | 22:55

@Frau Merkel | 21-05-22 | 22:55:
Een bijzonder snood plan!

MickeyGouda | 21-05-22 | 23:41
▼ 2 antwoorden verborgen

De tering. Wat een hoop foto's. Scrollen tot je scheel ziet.
Hoe dan ook (hoes?), de fijnste blijft van UB40 -"Kingston Town, live, Ahoy Rotterdam, 2003.
m.youtube.com/watch?v=2hxlCUm_tVA
Ja. Fuqk off met je rat in je kitchen.

chicago river | 21-05-22 | 20:57 | 1

Dank, geweldige uitvoering!

Ichneumonidae | 21-05-22 | 21:01

Ook van Randy Newman. Even vertaalslag maken naar de invasieve exoten.

"We give them money
But are they grateful
No, they're spiteful
And they're hateful
They don't respect us
So let's surprise them
We'll drop the big one
And pulverize them"

Ichneumonidae | 21-05-22 | 20:54

Kingston is verre van jihadistisch. Usain Bolt draait er in de nachtelijke uurtjes in de dancehall onder andere.

huh!? | 21-05-22 | 20:45

De laatste jaren luister ik vooral naar fado want ik word ook een dagje ouder, nietwaar?

Probeer klassiek (Bach, Vivaldi (niet die seizoenen!)) of gewoon stilte. Zoals ons lieve Heertje het bedoeld heeft. Fado klinkt meteen weer alsof je een abonnement hebt op de Groene, hmm hmmmm.

Duwbak_Linda | 21-05-22 | 20:34 | 9

Ben niet depressief, maar prachtige zelfmoordmuziek..

Ruud Hazes56616330 | 21-05-22 | 22:13

@Ruud Hazes56616330 | 21-05-22 | 22:13: Vrolijk is inderdaad anders, die vocale aanstellerij. Je moet er dus momenten voor kiezen om het óók mooi te kunnen vinden...

Yrrab | 21-05-22 | 22:23
▼ 6 antwoorden verborgen

The Paragons. Prachtig. Dank voor de tip, Tuur!

UnderTheDevil | 21-05-22 | 20:24
-weggejorist en opgerot-
Kaasmakerij | 21-05-22 | 20:23 | 3

Het mohammedanisme heeft in geen enkel land iets goeds gebracht, dus ook niet in het VK.
Zou het niet eens een religie noemen, op z'n best de meest geretardeerde 'cultuur' op aarde. Ongeveer zoals je ook de rubber- of bananencultuur hebt.
How dare they! En hier maar zeiken over Putin (bedoel jou niet, Arthur).

Ichneumonidae | 21-05-22 | 20:18 | 6

Ze hebben ook niets nieuws toegevoegd aan religie, alles gejat uit het jodendom en christendom, geen enkel nieuwe religieuze gedachte toegevoegd.

Blauwpetje | 21-05-22 | 23:54

@Schadenfreude | 21-05-22 | 21:03: Overal waar de islam volkeren veroverde was er een periode waarin de overwonnen cultuur nog een tijdje door ging, dat was ook in Spanje zo. De prestaties uit zo'n tijd noemen de moslims graag islamitisch. Tegen de tijd dat de islam zich echt gevestigd had en de oude cultuur verdreven, kwam er niks nieuws meer, in het midden oosten niet, in Azië niet, in Perzië niet, nergens is door de islam echt iets gecreëerd. Dat is volgens de islam ook niet nodig, want het gaat niet om het leven hier, maar om het paradijs en de weg daar naar toe staat volledig beschreven in de Koran en wordt verduidelijkt door het leven van Mohammed. Een moslim heeft alleen de Koran en de Hadith nodig, de rest is bull-shit, van Aristoteles tot Hawkins, allemaal ijdele blasfemie van kafirs.

Blauwpetje | 22-05-22 | 00:02
▼ 3 antwoorden verborgen

Tot mijn spijt ben ik er eens geweest voor mijn werk.
Wat een dieptrieste stad.
Ontzettend lelijke moderne architectuur, zwervers en islamisten in de winkelstraten. Gele "bogen van vrede" van zwaar metaal aan de ingangen van de winkelstraten. Dit heeft uiteraard niets te maken met eerdergenoemde islamisten...

Eduardo- | 21-05-22 | 20:14

Benieuwd wat Arthur van Amerongen vindt van de opmerkingen, o.m. tegen hem gericht maar b.v. ook Max Pam, Sylvia Witteman, e.a., uitgesproken door de zelfverklaarde fanatieke woke-aanhangster Seada Nourhussen, hoofdredactrice van One World, in het Volkskrant-magazine van dit weekend. Wat een haat! En dan zelf geloven dat je haat niet raciaal gekleurd is omdat het tegen "witten" is.

GingerTed | 21-05-22 | 20:14 | 2

Ik denk dat Arthur diep gekwetst is. Believe Men!

Duwbak_Linda | 21-05-22 | 20:17

Nederland is nog nooit zo racistisch geweest als de laatste jaren. En de Volkskrant draagt daar actief aan bij.

Bataafje | 21-05-22 | 20:23

Iemand heeft het ooit een achterlijk geloof gemomd…

Wijze uit het Oosten | 21-05-22 | 20:13

Toevallig vroeg ik me laatst af waarom de ene groep moslims hier in Nederland, de andere groep moslims nog niet lastig valt, zoals ze dat in het Midden-Oosten wel vaker doen. Sjiiten en soennieten dus. Maar blijkbaar is het in Birmingham wel een beetje aan het broeien, lees ik net.

SNAFU | 21-05-22 | 20:12

Die Nieuwman had 't overigens over B'ham, 'the gratest city in Alabam'.

Lepo | 21-05-22 | 20:05

Birmingham van Randy Newman gaat over Birmingham Alabama.
Dat is ergens ten zuiden van Canada.
Verder niets dan lof.

Ichneumonidae | 21-05-22 | 20:01 | 3

Dit is geen omvolking hoor, echt niet.

A.C.H.M.E.D | 21-05-22 | 19:58 | 2

Hier ook niet, gewoon onkunde

Spiritus | 21-05-22 | 20:01

Zowel extern als intern, fysiologisch als cultureel zal de minderheid het onderspit delven, dus wees niet zo irrationeel. Diegenen die migreren worden omgevolkt.

Neuth | 21-05-22 | 20:57

"De heldhaftige verzetsman".
Serieus?!

Datzullenwenogweleen | 21-05-22 | 19:56

Ik ken toch echt wel dikke(re) mensen die ik helemaal niet altijd zie eten.

Leptob | 21-05-22 | 19:55 | 2

Die doen het stiekem

Thomtidom | 21-05-22 | 22:57

op feestjes slaan ze alles af

Stumpie | 21-05-22 | 23:24
-weggejorist-
Spiritus | 21-05-22 | 19:54

Dikke plus voor Randy Newman.

Duwbak_Linda | 21-05-22 | 19:53

Ik mis toch enige uitbreiding over de "Chavs" in Birmingham. Ik was er zelf niet zo heel lang geleden en van de Jamaicanen of moslims heb ik weinig 'bedreiging' gevoeld maar dat blanke achterbuurttuig was behoorlijk doodeng. Die gasten waren levenslink. We hebben het dan ook echt over het tuig van het tuig. Ik word niet snel bang maar toen er een kliek van die gast bij mij op de train stapte (ik keurig in pak) voelde ik me nogal bedreigd.

Dit:

"Er woont behoorlijk wat white trash in de zowaar knusse buurtjes rond Coventry Road, die godzijdank nog niet aan gentrificeren en verhippen zijn, zoals andere kansenwijk in de steden die ik bezocht."

Is nu niet echt een realistische kijk op wat er werkelijk plaatsvindt daar Arthur.

Dat tuig doet niet onder voor wat jij 'slechts' hebt gezien. Doodeng dat volk.

Theodorus.Goldbach | 21-05-22 | 19:49 | 4

Brr. Waren het van die echt witjoekels, Theodorus?

Duwbak_Linda | 21-05-22 | 20:38

@Duwbak_Linda | 21-05-22 | 20:38:

Ga maar eens een keertje naar Birmingham Linda, of elke andere willekeurige witjoekelachterbuurt in Engeland, Schotland of Ierland. Daar word je niet vrolijk van.

Theodorus.Goldbach | 21-05-22 | 22:27
▼ 1 antwoord verborgen

Eten "die mensen" altijd zoveel, overal van die zaakjes met Michelinster-waardig voedsel. Of hebben ze altijd honger... dat kan ook.

davidhasseltoff | 21-05-22 | 19:46

Niets mis mee.
Multicul is een verrijking.
Je weet toch.

Stumpie | 21-05-22 | 19:38

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie
Online Casino | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen