achtergrond

Geenstijl

Reisbranche wil 'milieueffecten' doorberekenen in prijs: "Reizen zal meer een privilege worden"

Het oude normaal komt niet meer terug

Foto: Frans Timmermans 63 kilo geleden in een vliegtuig

Dat CO2-paspoort voor personeel van bedrijven met meer dan 100 werknemers (dat zijn meer dan 7000 bedrijven) is binnenkort al een harde eis. Dit kan er dus ook nog wel bij, nu we straks nadat de lockdown wordt opgeheven op voorwaarde van een 2G-maatschappij, eindelijk weer op vakantie kunnen. We citeren Algemeen Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen topman Frank Oostdam. ""Reizen mag niet onbetaalbaar worden, maar zal meer een privilege worden dan een recht." (...) Zo’n 30 reisbedrijven voeren dit beleid al, legt de ANVR-topman uit. Hij kan vanuit de reiskoepel niet afdwingen dat andere bedrijven dit gaan doen, maar gaat wel aandringen op transparantie. „Maar het gaat ook om de geloofwaardigheid als sector. En als wij het niet doen, doet de overheid het misschien wel. Dat moeten we voorkomen.”"

Nu kun je natuurlijk al een aflaat kopen door vrijwillig een CO2-compensatie te betalen bij uw ticket, maar in lijn met de gevoelde richting van de tijd: de vrijwilligheid gaat dus verdwijnen. "In het plan van Oostdam wordt de consument niet langer de keuze gelaten om milieueffecten te compenseren. Dat zit dan bij de prijs in. „Hoeveel extra dat kost, hangt af van de reis en het vervoer. Het gaat dan om enkele euro’s tot enkele tientjes."

Nu ligt het natuurlijk een beetje aan in welke maatschappelijke strata u verkeert, maar reizen was al heus wel een beetje een privilege in een land waar alles én reizen al onbetaalbaar was. Enfin, zien jullie deze zomer bij het zwembad jongens! In Spijkenisse.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.