Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

GeldBlog - De onmaakbare maatschappij

Huishoudelijke mededeling: GeldBlog vandaag, eerste Safari Eurabia van Arthur van Amerongen morgen

De meeste politici zijn overtuigd dat de maatschappij maakbaar is; boven in de machtspiramide worden de plannen door hen gemaakt omdat alleen zij de wijsheid hebben om voor iedereen te bepalen wat gewenst is. Nu is het zo dat er aardig wat sheeple zijn, sommigen van nature en anderen door gebrek aan politieke educatie & democratische opvoeding (een directe democratie zou dit oplossen). Deze groep heeft behoefte aan een herder en politici doen er dan dus ook alles aan om deze groep zo groot mogelijk te houden. 

Voor de buitenbeentjes die niet zo geloven in een centralistische aansturing, bedenken politici allerlei manieren om ze in het gareel te houden dan wel te neutraliseren. Echter, de realiteit laat zich niet eeuwig onderdrukken; er ontstaat steeds meer onvrede, protest en zelfs ongehoorzaamheid in de maatschappij. De juiste reactie van politici zou zijn om enkele stappen terug te zetten om de maatschappij weer enigszins gebalanceerd te krijgen, maar de meeste politici gaan voor de natuurlijke reactie: meer dwingend beleid.

Dat dwingende beleid vindt op allerlei vlakken plaats. Op gezondheidsvlak is de Coronapas daar een voorbeeld van. De waarschuwing van sommigen dat dit een hellend vlak is, werden genegeerd of afgedaan als een complottheorie. Maar de EU grijpt het Coronapaspoort inmiddels aan om iedere burger een digitale ID op te dringen. Hiermee kan de digitale ID van iemand worden gekoppeld aan zijn vaccinatiestatus, zijn bankrekening, zijn kredietscore, zijn medische dossier en zijn gedrag op sociale media. 

De ontwikkeling van een digitale euro is nog zo’n ontwikkeling die de vrijheid van burgers en economisch verkeer in de weg zal staan. De plannen voor een dergelijke digitale munt zijn zogenaamd geboren uit een behoefte om tegengas te bieden aan crypto. Echter, de digitale munt heeft niks met crypto te maken. Het is een manier om macht van banken naar de centrale bank over te hevelen en vooral om verdere controle over het geld te kunnen uitoefenen. Publiekelijk zegt de ECB dan dat het tevens om de bestrijding van terrorismefinanciering en witwassen gaat, maar dit is een maar een voorwendsel; ook bij de ECB (logischerwijs) geloven ze in de maakbaarheid van de maatschappij. 

Zo zijn, ondanks rentes op nul, de spaartegoeden vaak gestegen in plaats van uitgegeven om de economie te stimuleren zoals de ECB dat graag ziet. Sindsdien is een negatieve spaarrente in het vizier gekomen als een beleidsinstrument. Maar de kans is dan dat vele mensen hun geld zullen opnemen en cash gaan aanhouden. Vandaar dat een mogelijk verbod op cash sindsdien vaak is geopperd. Het proces van verbod op cash was al in gang gezet door middel van een cash ontmoedigingsbeleid. Bepaalde coupures worden niet geaccepteerd en het pinnen en storten van cash is stukken duurder geworden. Ook worden transacties in cash vanaf een bepaald bedrag verboden (verschilt per land).

Social

De digitale euro zal een fix all zijn, want cash zal dan uitgefaseerd worden. Daarna kan er niet alleen nagedacht worden over het invoeren van negatieve rente, maar over veel meer. Immers, de digitale munt kan een houdbaarheidsdatum mee krijgen (moet binnen x tijd worden uitgegeven zo niet, dan wordt het gewist). Of de digitale euro's op iemands rekening kunnen worden geoormerkt; 100 euro voor snacks, 50 euro voor alcoholische aankopen, etc. Het zou zelfs mogelijk te zijn om individueel te prijzen; een geregistreerde hartpatiënt krijgt dan een hogere prijs voor producten die slecht worden geacht dan voor iemand die als gezond te boek staat.  

De EU Green Deal is nog zo’n voorbeeld van de maakbaarheidsgedachte. Zo zijn er al proefballonnen opgelaten om mensen een CO2 budget te geven, die dan gekoppeld kan worden aan iemands digitale ID en/of zijn digitale geld als zodanig te oormerken. De producten zullen dan bij het scannen niet alleen de prijs doorgeven, maar ook de milieubelasting (CO2, fijnstof, biodiversiteit, waterverbruik, etc.). Zo kan alles tot op de millimeter gemeten en bepaald worden.  

Maar bij steeds meer controle, worden zelfs de schaapjes wat onrustig. De politieke klasse vreest de controle te verliezen en verhoogt dan juist de controle die het op burgers en bedrijven heeft. En zelfs bepaalde academici zijn het met deze verhoging eens, afhangend van het narratief. Zo stelde een wetenschapper in een publicatie (peer reviewed!) dat een meer autoritair beleid een noodzaak is in tijden van crisis. Zo was Covid een crisis waarin dat moest gebeuren en gezien klimaatverandering een nog veel grotere bedreiging is, zijn overheden gerechtigd om de democratie opzij te zetten.   

Of het narratief nu de volksgezondheid betreft (corona, ziektekostenreductie, IC capaciteit, productiviteit, etc.), of de Groene Omwenteling, of terrorismebestrijding, of witwasbestrijding, of economische voorspoed: u moet en zal luisteren naar de zetbazen. De realiteit moet zich conformeren aan hun idealen, hun wereldbeeld, hun modellen. Hoe meer de werkelijkheid afwijkt, des te dwingender het beleid zal worden. Het is een proces dat zich vele malen heeft voorgedaan in de geschiedenis en elke keer met een slechte afloop. De enige vraag is hoe slecht het dit keer zal aflopen. 

Reaguursels

Inloggen

Kan hier heel erg slecht tegen, dit complot geklets. Ja joh, alles gaat om controle controle controle. Maar waarom? Waarom controle? We leven in de allerbeste democratieën van de wereld hier. Dat rare idee, dat we in de EU nota bene, zouden leven in een soort Wit Russische dictatuur. Het is mode in bepaalde kringen ik weet het, maar het is de zo DOM allemaal. Zoo ontstellend dom. Straks is echt de hele zaak naar de verdommenis geholpen omdat iedereen zijn kont tegen krib gooit, in de veronderstelling dat men zich daarmee bevrijdt van iets vreselijks. Van welk vreselijks, denk ik dan. Dat je hier in Europa op je blote knietjes de grond mag kussen iedere ochtend, omdat je wiegje hier heeft gestaan en niet in Nigèèr? Maar, alles moet eerst kapot. En dat gaat extra hard als iedereen straks overtuigd is dat we in een dictatuur leven en we er straks een echte voor in de plaats gaan krijgen. Van wappies.

Beste_Landgenoten | 08-01-22 | 23:55 | 6

Na het lezen van veel van uw stukjes kom ik tot de conclusie dat u in grijstinten denkt. Nog steeds is Nederland lichter dan menig ander land dat afglijdt naar donkergrijs en zwart. Wat niet weg neemt dat het lichte grijs (wit is Nederland nooit geweest, laat staan een mooi vaasje) van Nederland al een tijd achter ons ligt en het bij ons ook een glijdende schaal is geworden. Zowel politiek en democratisch gezien als wel hoe wij, de burgers en politici met elkaar om gaan maakt het spreekwoordelijk steeds donkerder. Zeker, zo op het oog ziet Nederland er aangeharkt uit t.o.v. menig ander land. Maar kijk niet verder. En gelukkig zijn er burgers die de overheid nog kritisch volgen. Ook hiet op GS. Deze mensen zijn de lichtpuntjes in onze samenleving. De Volksvertegenwoordiging in de 2de Kamer laat het in deze grotendeels liggen omdat partij en EU belangen groter zijn voor hun dan de soevereine waarden en normen van dit land. Het grote geld en de macht lonkt voor de één en zalig makende Utopie voor de ander. Ik noem het de glijdende schaal naar een dictatuur. Ironisch is in deze de term “verlichte dictatuur”.

forecastle | 09-01-22 | 09:58

Verschil is, in China een echte dictatuur. Hier democratie. En ja inderdaad, ik ben blij met de parkeerapp. Dat gekut met muntjes hoeft niet meer. En ja dat wordt vastgelegd. Vind ik dat erg? Goede vraag. Vind ik het erg de hele dag een mobiel rond te slepen die 24/7 mijn locatie vastlegt? Nog maanden later kan de politie uit de mastdata je vrijwel exacte locatie uitpeilen zelfs al gebruik je geen locatie in je apps. Willen we dat? We doen het allemaal. Niemand lijkt dat erg te vinden.

Beste_Landgenoten | 09-01-22 | 10:00

Ik begrijp de zorgen. Ik zie zelf uiteraard ook wat er gebeurt en verandert. Eerder zie ik de invloed van techbedrijven en banken steeds groter worden dan de EU. Die biedt eerder bescherming tegen teveel supranationale invloed van geld en info op ons land dan dat de EU die invloed zelf zal misbruiken. Het bizarre vind ik dat diezelfde kritische geesten hier bij GS volop gebruik maken van al die ellendige data trackers. Niemand heeft het over je BSN. Over je medische gegevens. De overheid heeft je sowieso allang in iedere database en eerlijk gezegd, dat was 50 jaar geleden ook al zo. Maar kijk ook naar jezelf. Wij maken het zelf ook mogelijk, door onze data verslaving. We kunnen niet meer zonder. We doen onszelf die handboeien om. En dat vindt de meerderheid wel best, want gemak dient de mens. Is dat erg? Niet zo lang deze data door de overheid wordt misbruikt om je welbewust te onderdrukken of uit te buiten. Daarvan is in ons land geen sprake. Je vrijheden zijn hier optimaal. Als je de keuze wil maken zoveel mogelijk op jezelf te leven kan dat ook in alle vrijheid.

Beste_Landgenoten | 09-01-22 | 10:10
▼ 3 antwoorden verborgen

Een fascinerend stuk.
Wat kan je hier als individu aan doen?
Collectief, daar geloof ik niet in. Ieder voor zich en god voor ons allen.
Alles in crypto of goud omzetten en naar een warm land vertrekken?
Iemand een beter idee?

Hiram | 08-01-22 | 23:20
-weggejorist-
Nexar | 08-01-22 | 22:01

Inmiddels wordt in Nederland en bijna overal in de wereld het Chinese virus bestreden met Chinees beleid. Stoppen, terugdringen, uitsluiten. Centrale planning leidt vrijwel altijd tot rampspoed, maar als gezonde concurrentie of alternatieven niet meer bestaan, hoe zal het dan aflopen?

Portemonnee van de A | 08-01-22 | 21:52

Shaun ! Voor wie A Close Shave nog niet zag: verplichte kost.

funda | 08-01-22 | 20:58

We worden toch al gevolgd door cameras. En over een tijdje komt de verplichte chip, wees maar zeker. En ook dan gaat iedereen weer zeggen "ik heb toch niets te verbergen".

De oplossing is wél registreren en een QR, maar deze niet toegankelijk te maken voor politici of belastingsdienst. En als hij straks niet meer nodig is helemaal vernietigen.

Patatter | 08-01-22 | 20:55 | 3

We worden zelfs gevolgd door camera's die we zelf betalen en op zak steken.
En QR is werkelijk nergens een oplossing voor, dat kan in gewone begrijpelijke taal ook gedaan worden.

funda | 08-01-22 | 21:01

Hou toch op met dat gepiep man. In China ja daar heb je dat. Of in Rusland, waar je vergiftigd wordt, of in Mexico, waar je gewoon verdwijnt. Maar niet hier. Ga gewoon eens een jaar wonen in een echt kutland. Kom dan terug. Kijk dan of het hier allemaal zo extreem ellendig is. Oke?

Beste_Landgenoten | 08-01-22 | 23:57
-weggejorist-
Blootkapje | 08-01-22 | 20:25

Je eigen energie- en voedselvoorziening om zeep helpen voor ongefundeerde ideologische overtuigingen : USSR, China, Cambodja, Cuba, Noord Korea, en nu dus Europa. Interessante tijden....

Zorc | 08-01-22 | 19:58

Maar hoe zit dat dan met de verkrijgbaarheid van buitenlands geld? Gaat de UK dat dan ook doen? En Zwitserland? En de VS? Verdwijnen de GWK kantoren? Die hebben het zwaar, maar gaan dan plotseling extra klandizie krijgen. Of gaan ze een vergunningstelsel voor vreemd geld instellen? Valuta beheer? Veel landen die dat ooit hadden, zijn daar van teruggekomen. Ik zie dit niet zo gauw gebeuren. In plaats van euro's in je eigen kluis zwitserse francs. Kan niks mee verkeerd gaan, wisselkoers gaat alleen maar op.

hotnot | 08-01-22 | 19:56

De laatste film van Adam Mc Kay ( the Big Short) , Don't Look Up is een film die ook in dit genre past.
Wetenschappers die eerst monddood gemaakt worden en als het uitkomt hun boodschap mogen uitdragen.
Losgezongen politici die niet verder dan de volgende verkiezingen denken.
Media die luchtig amusement willen bieden en kritische meningen geen podium geven.
Een bevolking die druk is met brood en spelen tot er geen ontkomen meer mogelijk is.
Wat er in Brussel en Frankfurt besloten wordt heeft verstrekkende gevolgen, Arno Wellens blijft een roepende in de woestijn.

polderaar | 08-01-22 | 19:52 | 1

Vergeet de invloed van bigcorp op de politici niet...

Neuth | 08-01-22 | 20:15

You will own nothing and be happy...

Menko76 | 08-01-22 | 19:48 | 1

Prepare for a more angry world.

Plaktong | 08-01-22 | 19:54

Ik geloof niet dat er sprake is van een plan, maar eerder van een ongewenste convergentie richting een aantal doelen die er gesteld zijn. Daar moeten we tegen ageren.

De Treinende Rechter | 08-01-22 | 19:34 | 1

U gelooft niet dat er sprake is van een plan. Zozo. Ik hoop dat u de weg naar het toilet nog weet te vinden. Echt!

bolletje kaas. | 08-01-22 | 19:42

Rutte: Klaar om avontuur aan te gaan.
Hij ziet het als een fucking avontuur...

wiener mit pommes | 08-01-22 | 18:58 | 1

Echt he, verschrikkelijk. Het wordt een avontuur voor heel veel mensen om het huis warm te kunnen houden en eten te kopen.

Woodywoodhacker | 08-01-22 | 19:17

Ik weet het allemaal zo net nog niet. Hoor hier nooit iets over bij RTL Boulevard en Hart van Nederland.

Sinterbikske | 08-01-22 | 18:55

De enige zekerheid is dat hoe langer dit voor duurt, hoe erger het zal aflopen. En misschien is dat ook wel nodig om de geindoctrineerde hardhoofdjes om te doen draaien. Ik vrees in hun graf, want dit duurt al veel langer dan ik ooit heb durven hekelen.

Balgesjaakt | 08-01-22 | 18:42 | 4

Nee het wordt de wappies aan de macht, als je ze de kans geeft. Misschien moet dat dan ook maar. Beste remedie tegen mafklappers is ze gewoon het stuur eens in handen te geven. Zo, en nu geen brokken maken. Lastig hè?

Beste_Landgenoten | 09-01-22 | 00:00

@Beste_Landgenoten | 09-01-22 | 00:00: het wordt harder en lomper omdat het waarschijnlijker is dat eerst de anti wappies de volgende paar beurten kapen. Dat heeft het huidige systeem mooi voor elkaar. Dit is pas het begin, en we ain't seen nothing yet.

Balgesjaakt | 09-01-22 | 07:54

@Balgesjaakt | 09-01-22 | 07:54: En als dan daarna de Anti wappies hun macht zorgvuldig en selectief overdragen aan de èchte wappies, is dat alleen om hem zo snel mogelijk weer terug te pakken, ziejewel te zeggen, en weer verder te gaan. Die cyclus zullen we nog vaak zien.

Balgesjaakt | 09-01-22 | 07:56
▼ 1 antwoord verborgen

Ondertussen, richting de traditionele schavotscene, de body language tussen Onze Vorst en Carola Schouten. MILF technisch no contest, maar de traditie wil ook wat. Zeker als Hoofd van de PKN.

Onze ex-koningin richting Mark Rutte, om met hem goede si(e)r(e) te maken bij het IMF. Argentinië ook weer blij. Ik zou het wel weten. Als katholiek.

Hetkanverkeren | 08-01-22 | 18:39

Het zou wel lachen zijn als uiteindelijk blijkt dat we allemaal figuranten in een film zijn.

Mr_Natural | 08-01-22 | 18:37 | 4

Een horror-film.

wiener mit pommes | 08-01-22 | 18:59

Dad's army

Slough | 08-01-22 | 18:59
▼ 1 antwoord verborgen

Brazil van Terry Gilliam is overigens wel een meesterwerk. Over een doorgedraaide maatschappij gesproken. Geweldige art direction en acteer werk. Onder andere van Micheal Palin als ambitieuze bureaucraat werkend in het ministerie van information retrieval en Robert de Niro. Die het karakter Harry Tuttle speelt, een verzetsstrijder die illegaal reparaties uitvoert aan huizen en zo de bureaucratie omzeilt. Ooit was er een reaguurder die deze naam had geadopteerd.

P-unit | 08-01-22 | 18:35 | 3

Een van mijn favorieten! Do you have form 27B/6?
Het werk dat ik trouwens in dat diagram mis is "This Perfect Day" van Ira Levin (schreef ook Rosemary's Baby). Over een maatschappij waarin iedereen een blije gedrogeerde zombie is, en een centrale overheid (een computer) voor iedereen bepaald wat ze mogen, welk beroep ze krijgen, of ze kinderen mogen enz. Helaas zal het werk nooit meer verfilmd gaan worden; de technologie beschreven in dit werk (van 1970) is essentieel voor het verhaal maar is inmiddels te ver achterhaald. Ik vermoed trouwens dat de film Equilibrium deels door This Perfect Day geinspireerd is.

Muxje | 08-01-22 | 18:46

@Muxje | 08-01-22 | 18:46:
Zo mis ik Elysium (2013) met letterlijk een boven en een onderwereld. Oa. met Sharlto Copley, topacteur. This Perfect Day ken ik helaas niet.

IosefTarasov | 08-01-22 | 19:40

helemaal mee eens. Wel effe fit ervoor gaan zitten.

nobodiesunmighty | 08-01-22 | 21:02

De afstand tussen de gewone mensch en de grote financiële handel en investeerders en aandeelhouders en is veel te groot geworden.

Spelletjes in gas en olie is daar alleen maar een voorbeeld van. Je ziet bijvoorbeeld ook met een het gerotzooi met windmolens en datacenters of de NAM en hoe dat tot stand komt en wie de lasten heeft en wie de lusten.

Mensen willen snel rijk worden met crypto of met aandelen en zeepbellen. Maar uiteindelijk moet iemand die rijkdom betalen. Het komt ergens vandaan. Los van de geldcreatie.

En de boer ploegt voort. Hij maakt eten voor al die mensen.
En de verpleegkundige helpt mensen beter worden
Vuilnismannen houden onze omgeving leefbaar.
En de politie en leger zorgt voor de veiligheid
En leraren zorgen dat mensen iets gaan kunnen en zich verheffen.
En de automonteur repareert auto's.
Wetenschappers ontwikkelen medicijnen en veranderen ons leven.

Maar wat doen investeerders? Afromen. Zoveel mogelijk. Ze voegen niets toe. Of ze kopen iets op en verkopen het door. Of zorgen zelfs dat andermans levenswerk minder waard wordt zodat ze het kunnen opkopen. Dat noemen ze succes. Maar uiteindelijk moet iemand het echte werk doen, dat maken waar die investeerders zich mee verrijken. En iemand moet de investeerder betalen. Het is helemaal pervers scheef gegroeid. De economie staat niet meer in dienst van de mensen, maar andersom.

AdvocatusDiaboli | 08-01-22 | 18:27 | 3

Die afstand is juist veel kleiner geworden, je kan nu via veel brokers in kleine stukjes van een aandeel handelen via een simpele app. Ik hoor zelfs van kinderen die dat met hun zakgeld doen. Bij die generatie hoeven banken niet meer aan te komen met -0.5% op een kinderspaarrekening.

W_F | 08-01-22 | 18:49

De meesten van ons zijn investeerders, via onze pensioenfondsen, beleggingshypotheken of levensverzekeringen. Investeerders dragen risico's door geld aan ondernemers beschikbaar te stellen; risico's die de ondernemer zelf onmogelijk kan dragen.

Muxje | 08-01-22 | 18:57

Je beschrijft hier de 18de eeuw waar adel en kerk het volk arm hielden en zelf geen belastingen betaalden, maar alleen belasting inden. Oorlogen werden gevoerd door rivaliserende koninklijke families om land, land dat betwist werd uit familievetes. Dat niet goed af in Frankrijk … revolutie! want de boer ploegde om te eten te hebben. De bakker bakte om inkomen te hebben. De voddenman liep door de straten voor een grijpstuiver te verdienen.

Analia von Solmsch | 08-01-22 | 21:16

'You Are Here', dat is Idiocracy, neem ik aan?

Mr_Natural | 08-01-22 | 18:24

Ben blij dat GS wakker wordt op dit 'Great Reset' vlak. Zo lang werd dat ook hier afgedaan als een complottheorie...

verdacht | 08-01-22 | 18:24 | 2

Omdat het ook als zodanig wordt verkocht; een Schwab die in z’n uppie met de WEF (die geen sturende macht is) dit allemaal zou dicteren samen met een schaduwregering terwijl er kinderen worden geofferd om babybloed te kunnen drinken etc. Of het uitroeien van de bevolking omdat minder consumenten een handig verdienmodel is ofzo. Dat een klein deel van een bepaalde theorie achteraf een beetje hout snijdt betekent niet dat compleet doorgeschoten gekken ineens gelijk hebben.

YoMoms | 08-01-22 | 19:18

@YoMoms | 08-01-22 | 19:18: Schwab is niet in z'n uppie hoor. Kijk maar eens met wie hij getrouwd is. En dat WEF, zelfs Rutte loopt met een schoudertas van die club rond, reken maar dat het een, zo niet dé sturende macht is.

der Schweinigel | 09-01-22 | 10:37

Dat eerste plaatje kan zo op een T-shirt.

xyzzy42 | 08-01-22 | 18:23

Ik kan nog aardig wat filmtitels verzinnen maar ik mis boven alles toch echt 'Demolition Man' (1993, o.a. Stallone&Snipes) in dat plaatje.
Een toekomst waar culturele uitingen geheel zijn gespeend van zaken waar ook maar één snowflake zich aan kan storen, waar een scheldwoord ongehoord is (en strafbaar gelijk de China-app), waar geweld op elke wijze is uitgebannen, en slechts enkele corporaties de markt domineren.

Abject | 08-01-22 | 18:21 | 2

The Island had er ook bijgekund

Mr_Natural | 08-01-22 | 18:23

Is een profetische film gebleken. De hedendaagse populaire muziek heeft inmiddels ook de kwaliteit van een reclamejingle.

Muxje | 08-01-22 | 18:59

De laatste twee zinnen van dit artikel.
.
De geschiedenis hoeft de toekomst niet in die zin te voorspellen, wanneer de burgers massaal(!!!!!!!!!!!) als individu weigeren de rotzooi aan te pakken. Hun drama is jouw drama niet. Ga niet opzij. Geef rechten niet af. Geloof hun bral niet langer. Stop hun betogen af. Beantwoord hun voortdurende alarmkreten met een gelaten "Tsja Mwa Nee's nie zo joh.". En laat ze staan waar ze staan. Stop die vaart der volkeren af door geen duimbreed toe te geven. Keer hun uitputtingsspel om dus. Want meer is het niet.
.
Het is steeds opnieuw de overheid die traditiegetrouw de spil is in alle nare neergang. Bedrijven, collega-overheden van over de grens en lobby's zijn in voortdurend contact met de overheid omdat de overheid dat zo organiseert. Niet andersom. Overheden spelen tegenwoordig de machteloze derde partij die almaar meer buiten het contact tussen burger en bedrijf staat, of zelfs burger en geprivatiseerde stadstaat. Deze tactiek geeft burgers het recht de eigen overheid geen milliseconde rust te geven in dat wat ze ons aandoen. Doel is het beleid af te stoppen dat steeds opnieuw een hele generatie geen geluk kent zodat de zich boven ons gestelden hun tradities kunnen behouden met als rotsmoes dat je het voor je kinderen moet verduren. Hele generaties ergens aan opofferen is antibeschaving. Jij bent Nu Hier en Nu Hier is net zoveel waard als Straks Daar. Geopolitiek is een gedachtenschim, jouw korte bestaan op deze hele echte aardbol niet.

zeurmachine | 08-01-22 | 18:20 | 3

Juist! Fuck the system!

Toos Bevergeil | 08-01-22 | 18:37

Probeer het nog een keer, maar dan coherent.

UnderTheDevil | 08-01-22 | 18:50

Helaas heeft het merendeel niet genoeg moreel besef om vrij te laten.

Neuth | 08-01-22 | 18:09

De column van Martin Sommer is er weer eentje van spijker-kop-raak. Het deed me denken: er kan eigenlijk geen campagne meer gevoerd worden. Tenminste, niet eentje als je je niet helemaal ingebeiteld wil weten door internationale verdragen. De middenpartijen hebben in Nederland volstrekt geen keuze meer. De EU, de multinationals en technologie dicteren alles al. De randen worden er alleen maar radikaler door, en zijn gewoon geen alternatief voor de Nederlandse middenmoot. Ik vrees een beetje.

konjodebonjo | 08-01-22 | 18:06 | 3

De beschouwingen/analyses van Martin Sommer zijn altijd messcherp, verreweg de beste columnist van NL. De gemeenteraadsverkiezingen gaan m.n. voor de VVD heel erg spannend worden..

therealbraindump | 08-01-22 | 19:15

In Rotterdam Is Leefbaar al sinds jaar en dag de grootste partij Meer dan 2 x zo groot als de VVD, of D66 of PVDA. Zitten alleen niet in het college want ook hier weer cordon sanitaire...

Boeddha18 | 09-01-22 | 05:34

@Boeddha18 | 09-01-22 | 05:34: Vergeet groep de Mos niet. Grootste partij en via allerlei slinkse manieren opzij gezet. En nog schrijft de NOS dat er fraude was. Je bedenkt het niet. Nee, dan de VVD!

Moestuinier | 09-01-22 | 05:56

Shaun is een leuk schaapje

thanseeuwen | 08-01-22 | 18:03 | 4

We zitten middenin The Curse Of The Were-Rabbit.

Mr_Natural | 08-01-22 | 18:21

Heeft zijn baas niet de FTL drive uitgevonden?

SteilAchterover | 08-01-22 | 18:21

Nee, dat is Sven Baumwolle, een oversekst schaap uit een Duits videospel.

Osdorpertje | 08-01-22 | 18:23
▼ 1 antwoord verborgen

De maakbare samenleving is toch vooral een PvdA idee waarbij de partijelite vanuit hun grachtenpanden en herenhuizen bepaalt was goed is voor het gepeupel en daar rijkelijk voor beloond wordt.
50 jaar gasopbrengsten zijn niet in een investeringsfonds gestopt maar verkwist aan uitkeringen en ambtenarensalarissen dankzij Joop den Uyl terwijl de werkgelegenheid geëxporteerd werd.
En nu denkt een andere PvdA'er dat hij het klimaat kan regelen door er maar gigantische bedragen naar toe te gooien en onze pensioenen op te offeren met zijn "new green deal".
Maar wanneer het mis gaat is dat uiteraard niet hun schuld, maar de onze omdat wij hun plannen niet goed hebben uitgevoerd.

Osdorpertje | 08-01-22 | 18:02 | 2

Had het niet beter kunnen verwoorden.

Puntaanhakkendoet | 08-01-22 | 19:21

Het was toch vooral CDA en VVD die de dure gezinshereniging geregeld heeft. Het bedrijsleven heeft met deze twee partijen geregeld dat iedereen die niet helemaal voldeed als student of werknemer de uitkering in geduwd werd op kosten van de belastingbetaler en inderdaad de gasopbrengsten.
Maar iets of iemand anders krijgt altijd de schuld, ja. "Omdat de oogst in Mongolië is mislukt." Dat soort.

zeurmachine | 08-01-22 | 19:21

En zoals we hebben gezien , was er niet veel nodig om de neuzen dezelfde kant op te krijgen. Voorwaarden stellen aan het recht om je zuur verdiende ,aan inflatie onderhevige centen, te mogen verbrassen aan shit die je niet nodig hebt ,en klaar waren ze . Dat is blijkbaar vrijheid voor het gros.

deathchant | 08-01-22 | 18:01

Overdrijven is ook een vak. Maar dan denk ik aan de 'stikstofcrisis'. Dat is zo'n ontzettende gekte. Ze zijn tot alles in staat.

Rest In Privacy | 08-01-22 | 18:01 | 1

Tulpenbollen met stikstofsaus is ons deel.

De stikstofcrisis zal dit komende kabinet verstikken, ze zullen er niet uit komen (oplossingen).

KlaagGraag | 08-01-22 | 19:44

Las ik toch even digitaal IQ. Letterlijk welles nietes. Ongeacht de hoeveelheid nullen, ergens moet een één. Eentje maar, anders bestaat het bij voorbaat niet.

Het aantal oneindige punten op een cirkel, gegeven een paar miljard meer of minder. Rare wiskunde: www.youtube.com/watch?v=JBOpXGHNKco

Het Klimaatequivalent van een Zwart Gat? Die gedachtesprongen van de heer Van Elsloo? Ik snap ze niet.

Hetkanverkeren | 08-01-22 | 18:00

Dus goud kopen.

rifraf | 08-01-22 | 18:00 | 3

Goud kan door de regering zo in beslag worden genomen.

Ing. eslapen | 08-01-22 | 18:03

Al sinds de oude Romeinen gegarandeerde koopkracht. Ook als er een keer een echte crisis komt.

Graaier | 08-01-22 | 21:57

@Ing. eslapen | 08-01-22 | 18:03: Hoe dan? Goud kun je anoniem en met contant geld kopen. Dus niemand weet dat je het hebt.
Ik koop regelmatig met contant geld een gouden munt: soms een gouden tientje, soms een Krugerrand.

staat het bier koud? | 09-01-22 | 10:36

Geef het volk brood en spelen. De gunst van het volk wordt gewonnen door eten en oppervlakkig vermaak. Het grotere geheel zal ze dan aan hun reet roesten. Zorg dat profvoetbal, top 2000, olympische spelen, song festival, formule 1 etc etc doorgaat, dan kun je achter de schermen ritselen wat je wil.

porto | 08-01-22 | 17:56 | 4

Als drugs en porno effectief bestreden worden, dan loopt binnen een week het hele volk met fakkels door de hofstad.

Rest In Privacy | 08-01-22 | 18:03

@Sitting_targets | 08-01-22 | 18:03: De coffeeshops zijn niet voor niets "essentiële winkels".
Menig zelfmedicatie toedienende autist (blower) zou redelijk radicaal gaan worden zonder, daar op z'n zolderkamertje achter de pc, Daar is die Max van der B. niks bij.

Abject | 08-01-22 | 18:34
▼ 1 antwoord verborgen

Slechte afloop zonder meer ,maar met een wereldwijde genocide zonder weerga.
Het is voor de wereldbevolking belangrijk om wakker te worden anders hoeft het helemaal niet meer.

rein9576 | 08-01-22 | 17:55

Met de woordvoerder van de groep omdat het op de Griekse heuvel te druk werd heeft het allang niet meer te maken.

R.F.Pickering | 08-01-22 | 17:54

50 euro. Dat wordt dan apfelkorn inslaan. 50 euro per dag toch?

Rest In Privacy | 08-01-22 | 17:50 | 2

Daar ben ik een keer goed duizelig van geworden, apfelkorn.

thanseeuwen | 08-01-22 | 18:04

@thanseeuwen | 08-01-22 | 18:04: Beh, al die zoete meuk-drankjes die we op ons 16'e zopen tot we d'r kotsmisselijk van werden, wordt van de meeste nog steeds misselijk als ik het ruik. Gelukkig heb ik bier leren drinken, dat gaat nooit vies smaken.
*plop*

Abject | 08-01-22 | 18:40

De echte vrijheid is er al niet meer.
En meer vrijheden wordt afgenomen onder het mom van terrorisme bestrijding. En uit welke hoek komt de grootste terrorisme dreiging...

BrutusBosch | 08-01-22 | 17:48 | 2
-weggejorist-
R.F.Pickering | 08-01-22 | 17:55

terrorisme is een nietzeggende term, volstrekt misbruikt. Een woordom macht en angst uit te oefenen, geen vertrouwen.

nobodiesunmighty | 08-01-22 | 21:11

Wappie boomer Schwab kan zoveel willen. Alleen zijn eigenwijze Europeanen geen gehoorzame Chinezen die alles slikken.

Rest In Privacy | 08-01-22 | 17:48 | 4

Chinezen zijn ook niet zo gehoorzaam als ze lijken. Altijd intern gedonder geweest. Blijf je houden. Lijken net Europeanen. Probeer het eens in India? Kasten met Britse saus?

nobodiesunmighty | 08-01-22 | 21:12
▼ 1 antwoord verborgen

Het is inderdaad een zorgwekkende ontwikkeling.
Als er slechts één alternatief is en de keuzevrijheid afgepakt zit je klem aan alle kanten.
Lichtpuntje voor nu, Amerika gaat de rente verhogen.
Dan moet Europa wel volgen.

Ruimedenker | 08-01-22 | 17:47

Meer controle leidt tot meer en slimmere manieren om die controle te ontwijken.

Schoorsteenveger | 08-01-22 | 17:47 | 2

Bij Nederlanders?

Die buigen wel weer.

Wijze uit het Oosten | 08-01-22 | 17:48

Juist: pak deeg en knijp er eens in: het kruipt door je vingers heen. En waar gebeurt het het meeste: waar je het hardste knijpt. En zo ook digitaal.

nobodiesunmighty | 08-01-22 | 21:14

Mooi betoog maar... elke keer met slechte afloop? In WO2 regeerde Churchill met autoritaire bevoegdheden. De afloop was het winnen van de oorlog. Wat is hier de slechte afloop? Of had hij dan toch beter als democraat vrede moeten sluiten met AH? Met als afloop minder doden en behoud van het Britse imperium?

Stachauer1971 | 08-01-22 | 17:45 | 3

Die bevoegdheden werden niet aangewend om het Britse volk te knechten.

Schoorsteenveger | 08-01-22 | 17:48

Chircill? U bedoelt zoals het westen nu vrede heeft gesloten met de Taliban? En nog subsidieert ook!?

boerk | 08-01-22 | 17:49

"Knechten" is relatief en een momentopname. Wat wij nu normaal noemen zou een 19e eeuwse Nederlander als knechten kunnen beschouwen.

Stachauer1971 | 08-01-22 | 17:54

In Nederland zal het bovenstaande verhaal wel in te voeren zijn. De nietsontziendheid van de belastingdienst zorgt daar wel voor.

In iets anarchistischer landen zoals Belgie en Italie gaat dit nooit lukken. Daar breekt oproer uit.

In het Oostblok, waar nog veel wapentuig ligt, gaat het los. De minister die dit besluit neemt ligt binnen een dag in een kist.

Haberdoebas | 08-01-22 | 17:44 | 7

@ChalinaRosa | 08-01-22 | 17:58: Dit zijn de donkere bladzijden uit het Evangelie van Marx. Dit komt zowel in het Socialisme als het Communisme terug.

Haberdoebas | 08-01-22 | 21:01

De Brandweer ook niet. Amsterdam Centrum heeft maar 5 brandweerauto's

Haberdoebas | 08-01-22 | 21:05
▼ 4 antwoorden verborgen
-weggejorist-
TonAlias | 08-01-22 | 17:43

Waar, maar triest. Triest, maar waar?

Verderkijkert | 08-01-22 | 17:37

Technisch allemaal zeer haalbaar en als het haalbaar is dan komt het vroeg of laat ook. Levensgevaarlijk hoe onze vrijheid wordt afgepakt als we niet luider tegengas geven.
Politici teveel macht geven is nog nooit goed gegaan. Ze moeten juist genoeg macht hebben dat ze nog weten wie de baas is.

Pje911 | 08-01-22 | 17:36 | 1

Eens, maar het is ook technisch mogelijk om digitale middelen te saboteren.
Een eitje als je kijkt naar wat de regering over ICT weet.

Ing. eslapen | 08-01-22 | 18:04

Nu ben ik in de war!
Dan ga ik dit stuk lezen met een Zondaggevoel.
Is het lekker tóch Zaterdag en hebben we nog een dagje weekend.
Mooi ASvE!

Ruimedenker | 08-01-22 | 17:32

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online Casino | Online Casino | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen