BELANGRIJKE FOTOSERIE. Oliebollen bakken
ANP heeft weer een topserie. Zelf debiele onderschriften verzinnen. Dossier HIER
Hee kijk, daar heb je Bäcker de Huile-Ampoules met zijn lekkere kale kop. Het is maar een vreemde naam, Bäcker de Huile-Ampoules, maar zijn moeder was een Duitse schoonmaakster en zijn vader zat bij de Franse adel van het geslacht Huile-Ampoules. Een soort Schimmelpennick, maar dan met minder slavenhandel. Enfin, Bäcker staat ieder jaar op een goor pleintje in Rotterdam zijn oliebollen te bakken, en toen dachten ze bij ANP: laten we eens een fotograaf sturen. Op de foto hierboven schept Bäcker het oliebollenbeslag in een bijzondere machine, daarover later meer. In een vorig leven was Bäcker projectcoördinator bij een fabrikant van stalen buizen voor offshorefunderingen - zeg maar de pion in het schaakspel. Hij verdiende heel veel geld, maar de gore seks en de drugs werden hem veel te veel, en toen ging hij oliebollen bakken.
Dan de machine waar Bäcker zijn beslag in pleurt. Het is een heuse Bolliemax Volautomatische Oliebollen Doseermachine (BVOD). Daar doe je dus deeg in en dan, floep floep floep, perfecte oliebollen. Maar eerst moet Bäcker nog even roeren. Dat is helemaal geen probleem voor hem, want hij heeft thuis vier geiten en een paard. Dan schept hij de ontlasting van die dieren in een emmer, daar gooit hij dan een beetje water, en dan roeren, en dat gooit hij dan in de plantgaten van zijn tomaten- en paprikaplanten. Of wisten jullie niet dat paardenmest vanwege de zeer hoge voedingswaarde en warmte een geweldige verbetering is voor de structuur van de grond?
Hup, daar gaat Bäcker aan het werk met zijn Bolliemax Volautomatische Oliebollen Doseermachine. Flof flof flof, daar vallen de ballen deeg in het vet - uiteraard 180-185 graden. Bäcker hoopt dat zijn eeuwige liefde Mathilda ook een oliebolletje komt halen. Vroeger ging Bäcker altijd met Mathilda naar het dorpscafé, en dan vreeën ze, lang en heftig, op de zolderkamer van haar ouders. Het verhaal is bekend, Bäcker ging aan het werk in de offshore, en daar ontmoette hij zijn veertig jaar oudere vriend Knallert, met wie hij naar Rotterdam verhuisde. Hij heeft heimwee. Naar het dorpscafé.
Kijk zo zien de oliebollen eruit als ze net in het vet liggen
Kijk zo zien de oliebollen eruit als ze iets langer in het vet liggen
Bäcker vindt het mooi geweest. Hij haalt de oliebollen uit het vet en smijt ze zonder pardon in een of ander mandje. Eigenlijk heeft Bäcker een schijthekel aan zijn werk. Het liefst gaat hij naar huis, neemt hij plaats in zijn Eames Lounge Chair (hij heeft een echte) en luistert hij platen van zijn grote held Conor Oberst.
En zo zijn er weer een boel oliebollen die zich een weg banen naar de magen van hongerige Rotterdamse kindjes! "Dat was in 1944 wel anders", mompelt Bäcker. Hij was tijdens de Tweede Wereldoorlog al 21 jaar oud en die hongerwinter, nee, dat was geen pretje. Hij en zijn eerste vrouw Tinie moesten zelfs bloembollen vreten. Nou, geef hem daar maar oliebollen. FIN, dat was het verhaal over Bäcker de Huile-Ampoules, gelukkig was ANP Foto erbij om het verhaal van beeldmaterieel te voorzien.
Pas op met Koopmans Oliebollen Mix!
Social
Reaguursels
InloggenIeder zijn meug. Ik zeg: Smeerlapperij. Vieze hap.
Lekker online besteld bij Oliebollenkoerier, scheelt een hoop wachten in de motregen.
Een oliebol is zonder krenten, trouwens.
Oliebol uit de pling nog steeds de lekkerste !
Koopmans 'vergist' zich weer. Oliebol!
Ik mis de AD oliebollentest. Was altijd lachen
Lekker man oliebollen. Vrijdag stop ik er weer 10 in mn bek en zaterdagochtend start ik weer op met een oude oliebol en een bak koffie
Overigens, als de gist ontbreekt, dan voeg je dat toch zelf toe of ben ik nou gek? Trouwens, die kant en klare mixen, dikke onzin. Basisbeslag is als volgt:
- 500 gram bloem
- halve liter melk
- 1 ei
- 50 gram boter
- 1 zakje ( gedroogde ) gist
- snufje zout.
Vervolgens olie om in te bakken, krenten/rozijnen ( samen 200 gram ), 1 zoetzure appel en verder welke eigen draai je er maar aan wilt geven. Denk bijvoorbeeld aan iets van vanille ( een stokje uiteraard, geen poeder, dat is kontkliervocht van de muskusrat ), kandij, eventueel een toefje peper etc. etc ).
Bereidingswijzen staan verder gewoon op het web. Heb je helemaal geen voedingsindustrie met hun toevoegingen en smaakversterkers voor nodig.
En zo heurt het, bravo!
Krenten en rozijnen van te voren even laten weken in .... ?
@Jan, Leiden | 29-12-21 | 17:56:
Wederom naar eigen smaak en keuze. Ik drink niet meer, dus...
@Jan, Leiden | 29-12-21 | 17:56: Port!!
Krijg je mega lekkere ballen van..
Eet met mate.
@van Oeffelen | 29-12-21 | 18:18:
Ik eet ze niet zelf. Maar het is wel handig om dit soort dingen ook te kunnen.
Goede titel. Alles wat uit de frituur komt is zeer belangrijk.
Tip voor 2022: ga eens wat vaker naar de frituur. Ideaal tegen de stress, en wie weet ontmoet u daar de vrouw/man van uw leven. Of toch minstens een dikke vriend.
Een bij de ALDI verkopen ze "oven verse oliebollen"......????
Bij AH ook hoor, helemaal vers uit de diepvries even opgepiept.
Fles oud bruin door je beslag doen. Dan pas heb je goeie bollen. *Plop*
Oliebollen met stukjes glas?
@Kowalski11 | 29-12-21 | 16:24:
Glazen bollen.
En deze dan, grapo?
“De bollen van Bäcker zijn niet duur en u krijgt gratis het zuur”.
@Ruimedenker | 29-12-21 | 16:30: Proest. Läcker de Bäcker met zijn bollen dollen.
“De bollen van Bäcker zijn wél vet, maar niet läcker.”
Lol. Genomineerd voor slogan verkiezing van volgend jaar.
Ik lag gisteren te dromen over oliebollen zo groot als de tieten van Brigitte Bardot, maar dus niet over de tieten van Brigitte Bardot, terwijl ik dus veel liever over de tieten van Brigitte Bardot had gedroomd, maar blijkbaar domineerden de beelden van oliebollen zo groot als de tieten van Brigitte Bardot mijn slaap. Toen ik wakker werd dacht ik nog wel even dat die oliebollen ongeveer net zo groot waren als de tieten van Brigitte Bardot, maar helaas werd ik afgeleid door mijn alarm, waardoor de tieten van Brigitte Bardot al snel in de vergetelheid raakten, en ik mij verdwaasd afvroeg waarom ik in godsnaam over oliebollen aan het dromen was, en niet over de tieten van Brigitte Bardot. Nou ja, zulke grote oliebollen dus. Enfin, doe mij maar een lekkere warme appelflap.
Nee, geen voldoende voor dit opstel. Gewoon blijven proberen hoor, je kunt het vast!
Ik denk dat de tieten van dat geraamte niet zo groot zullen zijn. Dat zijn hoogstens nog verschrompelde theezakjes. Mijn eetlust is weg.
Oliebolletje erbij?
Dus jouw volgende droom gaat over BB haar warme appelflap!?
@Wilde Slechtdoener | 29-12-21 | 16:19: Alleen als ik daar dan met van die geile poedersuiker overheen mag kliederen. Anders hoef ik 'm echt niet hoor!
@Kowalski11 | 29-12-21 | 16:21: Niets is onmogelijk, maar ik waag het te betwijfelen.
@VBO_B_Niveau | 29-12-21 | 16:52: Mocht het toch zo zijn, dan sterkte!
Prachtig prachtig prachtig ! Herkenbaar. Mag ook Pamela A zijn ?
De Graaiertjes hebben dit jaar besloten om de beste oliebollenpatissier van Paris in te vliegen op hun landgoed in de bergen in Thailand. De visiteurs hebben wij beperkt tot tot de district- en provincieheufden aan beide kanten van de grens en de lokale leger- en politietop. De arme tak verblijft in het dal in de afgesloten aanbouw van ons stamhuis. We houden het graag een beetje onder ons.
Is dat nieuw, over jezelf praten in de derde persoon of deed je dat al?
Met de vingertjes uit de roompot blijven he!
@R. Skickr | 29-12-21 | 16:13:
Satire, R.Skicker. In de richting van een reaguurder die altijd over zichzelf in de 3e persoon enkelvoud spreekt en graag mag Snoeffen dat hij het beter voor elkaar heeft dan wij domme guurdertjes.
@Graaisnaaiert | 29-12-21 | 16:16: Nice, ik had ook niet verder gelezen nog. Toen ik dat wel deed vatte ik het al ;)
@Lorejas | 29-12-21 | 16:16:
Wij komen niet in de buurt van Roompotjes. Wij hebben op ons terrein een gastenverblijf waar Ek en Budsara tijdens het seizoen bivakkeren en de klusjes en werkzaamheden in en om het terrein voor hun rekening nemen. Wij zien dan ook de waardering van onze aanwezigheid daar in de dankbare ogen van de inboorlingen terug. Voelt goed, om toch dat beetje extra aan de gemeenschap terug te geven.
Spiegeltjes en kraaltjes. Een kinderhand is snel gevuld. Laat het u smaken. Cheerio!
De beste oma-oliebollen waren die met zo'n "knusprich"-staartje, niet die ronde klik-klaks, maar zo worden ze helaas niet meer gemaakt.
Zojuist even een paar zakkies verse oliebollen bij de buurtjes links en rechts gedropt. Kost niks, groot plezier. Morgen ga ik even langs familie en vrienden. Leuker dan een kerstkaart waar je niks mee kuntm
Dat betekent dat u aan de betere hand is..??
Goed te lezen..!!
@neonreclame | 29-12-21 | 16:01: Da's een groot woord. Ik ben nog steeds aan het revalideren en mij lichaam is nog heel hard aan het werk. Maar de helft van de tijd gaat het redelijk goed. Thanks!
Dat hou je dan toch dat je je in de gist vergist.
Holy Bep… dat is wel ‘next level’ Gaaikema he!
Met z'n allen op een bol
En die bol die is zo vol
Alle mensen wat een lol
Straks dan draait het zootje dol
Mijn Mina heeft een snor.
Er zijn verschillende smaken gemaakt van Koopmans oliebollenmix: oliebol Pfizer, oliebol Moderna, oliebol Astra Zeneca (deze gaan per 2 stuks). Deze oliebollen zijn van superkwaliteit en erg smakelijk. Wilt u voor de goedkopere variant dan neemt u de antivax oliebol, daar zit helemaal niks in (niet te vreten die dingen)
Lekker. Dan kunnen we 4 maal per jaar aan de oliebollen!!
@Lorejas | 29-12-21 | 15:41: Hartje zomer zo'n lekker boosterbol met poedersuiker !
Koopmans heeft zelf geen oliebollen gegeten. Geeft toch te denken.
Blief die vette zooi niet en de enige poedersuiker die ik ooit tot mij nam
ging door m'n neus heen,
bleek helemaal geen poedersuiker te bevatten.
Geef mij maar een gabberbol in plaats van een oliebol.
@Lorejas | 29-12-21 | 15:34:
Haha..
"Heb jij nog een vloeitje..?? "
Geef mij effe een halvie man!
En je neusschotje dacht er hetzelfde over?
De Lorejasjes hebben ze ingevroren ingevlogen. Reeds in April zo slim geweest om de beste oliebollenbakker van Venetie te contacten, Antonio. Sjiek zullen wij in zeer select gezelschap een hapje nemen met den pink omhoog en onder het genot van een zeer exclusieve champagne; eenmalig gebottled uiteraard.
Hetzelfde maar dan echt leuk.
Ingevroren is dan wel weer ordinair.
Familie v van Snoeffelen?
Oliebollen en pagne combineren niet. Beter een oestertje of 6 erbij
Als er geen Krug op staat hoef ik het niet.
@Auchie | 29-12-21 | 15:47: De Dekamarkt had ze dus vanochtend liggen. 12 oesters per pak, maar dan twee voor de prijs van 1. Met dus bij elk pak een bijbehorend mes.
Ik vind oesters heerlijk, maar weet iemand van jullie hoe je een dode oester herkent, anders dan met je neus?
@Hetkanverkeren | 29-12-21 | 15:56: die staan open.
@Hetkanverkeren | 29-12-21 | 15:56:
Als u er van aan de schijterij raakt was het een dode.
Bij mosselen is het makkelijk, daar blijven de doden gesloten na het koken.
Fi donc, Amice!
@Hetkanverkeren | 29-12-21 | 15:56: Daarnaast is het oppassen geblazen de eerste keer als je oesters openmaakt. Je zal niet de eerste zijn die met een slagaderlijke bloeding op de Eerste Hulp beland. Het liefst een speciale handschoen gebruiken en anders minimaal een theedoek en altijd van je af steken. Mes goed erin steken dan van kwart twee tot kwart over twee de oester los snijden en open maken.
@Graaisnaaiert | 29-12-21 | 16:03: Dankuwel, ook al heb ik nooit in Zeeland op een gymnasium gezeten. Eigenlijk nooit ergens. Achteraf best wel jammer.
Fijn dat er nog heren zijn die het zich kunnen permitteren zich door een Italiaan op te laten lichten.
Ik herken iets aan de schrijfstijl, vooral die derde persoon meervoud is goed voor instant jeuk en irritatie.
De opa van Osdorpertje had met de jaarwisseling altijd ruzie met de oma van Osdorpertje als ie weer eens oliebollen ging bakken.
De hele keuken vet en die geur bleef nog weken hangen.
Een echte koekebakker dus.
Waarom komt dat ontzettend lelijke gedrocht van een koopmans zo vaak in de media? Ik bedoel, het oog wil ook wat hè.
Juist onzettend leuk mens om te zien en ze kan ook iets, badmuts.
Is dat een foto van Rod Stewart?
Blonds have more fun!
Marion Koopmans is Rod Steward in zijn vrije tijd.
De oom van Tinie, de eerste vrouw van Bäcker, heeft in de jaren '50 nog jaren lang een dierenzaak in Ommen gehad. Hij verhandelde enkel Duitse dieren. Dan kwam er wel eens een klant vragen naar een Franse korthaar of een Engelse roodstaart, maar die kreeg dan een resoluut nul op het rekest van Toine en ging hij weer verder met zijn eigenlijke hobby, het nabouwen van de toren van Pisa met vogelzaad. Enfin, Toine was getrouwd met Angela, die in de jaren '40 talloze Duitsers af heeft getrokken voor een paar sigaretten. Angela de Mof was haar bijnaam, want ze droeg voor deze arbeid altijd handwarmers. Op een gegeven moment is Angela tijdens de summer of love in 1967 ervan doorgegaan met een dertig jaar jongere houtlak verkoper uit San Fransisco. Daar heeft ze tot haar dood in 1981 nog gewerkt in een sandalenfabriek.
Boeiend. Wanneer volgt de volledige en uitgebreide versie?
Prachtverhaal SterF! Dank.
En toen daarna Angela met haar dertig jongere houtlak verkoper ging neuken en samen een kindje kregen die ze moesten afstaan voor adoptie wegens nog niet getrouwd werden ze geexcommuniceerd door de baptisten kerk in San Francisco en gingen ze samen wonen in Chicago.
En pas eind 2021 kwam hun verloren gewaande zoon genaamd, SterF,voor het eerst op bezoek met in zijn kielzog een cameraploeg van KRO-NCRV''s Spoorloos.
Toch nog een happy ending van 2021!
@steekmug | 29-12-21 | 15:47:
Hahahaha, mooi steek.
Ik ben inmiddels wel in North Dakota.
Een Berliner bol vind ik dan wel weer lekker. Heeft toch dat Duitse hè.
Jawohl!
De voorzitter van de Vereniging van Bakkers bakt de lekkerste ever. Zoek maar op.
Ja hij bakt ze weer bruin, lijkt wel een politicus.
Het verschil tussen Marjon Koopmans en Koopmans oliebollenmix is dat je die oliebollenmix gewoon terug kunt brengen naar de winkel als je er niet tevreden over bent. Marjon Koopmans daarentegen, daar zitten we nog wel een tijdje aan vast. Marjon heeft de publiciteit ook ontdekt.
Boule de suif
Als koopmans zich vergist in de gist wordt het tijd dat dokter Oetker haar eens goed onderzoekt.
Toch vind ik het smakeloze meelballen, hoeveel liefde Bäcker er ook instopt. #teamappelbeignet
Team Ichneumonidae, en SterF...
Vandaag afgeprijsd gourmet vlees ingeslagen, lekker goedkoop gourmetten vanavond, kan er ook wel een fotoserie van maken. Misschien dan ook wat foto's een paar uur later met de resultaten van de salmonella besmetting.
Grijs vlees kun je alsnog bruin bakken. Smul ze.
Als je eerlijk bent - oliebollen zijn in feite niet te vreten.
Als oliebollen echt lekker waren, aten we ze het hele jaar wel.
Klopt, maar geldt dat feitelijk niet voor alles wat doordrenkt is van frituurolie?
@VanBukkem | 29-12-21 | 15:24: Hihi.
@normanius | 29-12-21 | 15:29:
Hoho, een boeketje bruin fruit is een ander verhaal.
@SterF... | 29-12-21 | 15:34:
Bruin fruit gooi je doorgaans weg..
ik ben eerlijk, en je hebt gelijk.
Oliebol niet te vreten? Klopt: om te smullen. En het leukste is dat die lekkernij er alleen tijdens de kermis of rond oud en nieuw is. Moscato d’Asti erbij. Mmm
Rioolterrorisme professionaliseert
Heerlijk met een flinke kwak pindakaas erop.
Wat als je die krenten eerst goed laat weken in een amusing huiswijntje en dan aan het beslag toevoegt. Dat beslag dan vervolgens eens echt flink laat rusten om alsnog aan de hete zonnebloemolie toe te voegen.
Terzijde: mooi liedje weer. Dat dan weer wel.
Een soort van boerenjongensbol.
@BrutusBosch | 29-12-21 | 15:11: Watergruwel, ook zo iets! Hoe het logistiek simpeler is om de pakken meel terug te halen, dan de consument een paar gram gist aan te bieden.
Hint: er is een reden dat gist niet of nauwelijks via de detailhandel is te krijgen. Je brengt er mensen maar mee op ideeën.
Bäcker heeft smaak!
De komkommers waren op. Het brood ook, bij de spelen is het ook niet beter. Volgende reportage Hassan jasan de kebab boer.
Ik kan niet wachten!
Hopelijk net zo smeuïg geschreven..
Ik koop ze de dag na Oudjaar, zijn ze vaak in de aanbieding.
Ik meestal de dag voor 2 januari, zijn ze nóg goedkoper.
Een week na Kerst, dan zijn ze ook goedkoop.
@small_town_dude | 29-12-21 | 15:19: Ik koop ze met pasen maar dan zijn ze niet meer te vreten. Wel lekker goedkoop, dat weer wel.
Je bent zeker ook geabonneerd op de Leesmap?
@Schoorsteenveger | 29-12-21 | 15:38:
Een goede Aktueel verjaard niet.
@SterF... | 29-12-21 | 15:47:
Toch was het samen met de Duck de eerste die mee gingen naar de kamer van neon..
"Niet storen" bordje aan de deur en gaan..!!
Het leuke van de oliebollen in de tweede kamer is dat ze 4 jaar goed blijven... of tenminste, niet veel slechter worden.
Na die tijd zijn ze toch wel aardig ranzig
maar misschien waren ze dat vanaf het begin al
Nieuwe oogst moederkoeken! Twee halen, Drie betalen.
Je hebt altijd wel een paar zeikerds die zeuren over ingrediënten van wat dan ook.
Boy Bensdorp zou er toch ook wat neuspulk en oorsmeersel in verwerken.
“Meneer, mag ik even afrekenen?”
“Nee, meneertje, u móet afrekenen!”
Niet alle oliebollen zijn gelukt aan die onderste foto te zien.
Dat is geen oliebol maar een ragebol.
REAGEER OOK