achtergrond

Geenstijl

Bijna 2000 illegale vreemdelingen door juridische missers vrijgelaten uit bewaring

Misschien toch wel het meest beschamende dossier dat we hebben op defensie, de toeslagen, het prikbeleid en het onvermogen IC's op te schalen na.

Wat nu weer met dat overwegend Marokkaanse en Algerijnse volk dat hier werkelijk niets te zoeken heeft maar toch maar blijft zoeken. Nou, ten eerste even voor de context. Het nieuws van vandaag komt dus bovenop de recente uitspraak door de **Raad van State dat illegale Marokkanen überhaupt niet meer in vreemdelingenbewaring gehouden mogen worden, omdat Marokko ze toch niet terugneemt - zo redeneren we in d i t l a n d. Vreemdelingenbewaring wordt ingezet als een asielzoeker uitgeprocedeerd is, maar weigert vrijwillig het land te verlaten, om hen zodoende beschikbaar te houden voor uitzetting en ze niet in de illegaliteit belanden. De inzet van dit middel verdubbelde tussen 2015 en 2019 tot 3729.

Die hele uitspraak was al een juridische misser natuurlijk, maar vandaag bleek dat er de afgelopen vijf jaar door kleinere juridische missers bijna tweeduizend Maghreb-makkers uit vreemdelingenbewaring mochten vertrekken. Een onderzoek van de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ) dat vandaag wordt gepresenteerd, rapporteert: "In veertien procent van de gevallen moest de detentie worden opgeheven door gebreken van de overheid die volgens onderzoekers vermijdbaar zijn."

Verderop parafraseert de Tele uit het onderzoek: "Het lukt bij slechts 12 procent van de Algerijnen en 13 procent van de Marokkanen om ze gedwongen uit te zetten. Dat betekent dat slechts een op de tien migranten uit Marokko en Algerije vanuit detentie uit Nederland vertrekt, terwijl dat vertrek wel het doel van ’vreemdelingenbewaring’ is."

Het is ons even niet duidelijk wat de eventuele overlap tussen deze 12 en 13 procent Maghrebi's die niet vanuit vreemdelingendetentie uitgezet konden worden, en de 14 procent van het totaal aantal gevallen dat detentie mocht verlaten wegens juridische fouten. Die laatste groep zou immers ook kunnen vallen onder de makkers die oorspronkelijk vanuit detentie uitgezet zouden moeten worden, maar waarbij dit uiteindelijk niet lukte.

Maar goed. "Ook bij migranten met een andere afkomst lukt het lang niet altijd om ze vanuit detentie het land uit te krijgen, concluderen onderzoekers. Slechts de helft van de totale groep vertrekt aantoonbaar naar een land van herkomst buiten de Europese Unie." En dan hebben we het nog niet eens gehad over die 'forse piek in asielcriminaliteit' vanaf 2019. 

Zijn we eigenlijk wel een land? Gelukkig wel een winkelverbod!

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

LIVE. Komt er eindelijk een einde aan het corrupte showproces tegen Geert Wilders?

Om half tien horen we of Geert Wilders de vvd weer vrij voor de voeten mag gaan lopen, of dat het politieke showproces tóch verder gaat

@Van Rossem | 05-09-19 | 09:25 | 0 reacties

'Is stationssteker Jawed Sultani wel echt jihadist?'

Justitie sorteert voor op de volgende verwardverklaring van een ISLAMITISCHE TERRORIST die niet zo genoemd mag worden

@Van Rossem | 01-09-19 | 13:13 | 0 reacties

Kloosried van een onbegrijpelijk vonnis. Toch nog ff over de 'niet strafbare' halssnijder Malek Fostok

Ze kunnen ons zo veel proberen wijs te maken. Maar een "psychose" die "met voorbedachte rade" in de praktijk wordt gebracht door een Syrische halzensnijder - we trappen er ook een etmaal later nog niet in.

@Van Rossem | 23-07-19 | 21:34 | 0 reacties

Haags gerechtshof FAALT in zaak TerugkeerSyriër

Rechter kan binnenkort waarschijnlijk aan de slag bij de afdeling 'Steun aan gematigde' groepen van BuZa

@Ronaldo | 27-06-19 | 17:50 | 0 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.